Τρίτη, 6 Οκτωβρίου 2009

NOMPEL ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣΟ Ισραηλινός συγγραφέας Amos Oz φιγουράρει ως φαβορί, σύμφωνα με τα γραφεία στοιχημάτων, για το Νόμπελ Λογοτεχνίας, που θα ανακοινώσει η Σουηδική Ακαδημία την Πέμπτη (8/10). Ανάμεσα στις ισχυρές υποψηφιότητες και αυτές της Αλγερινής Assia Djebar και της Αμερικανίδας Joyce Carol Oates...

Αυτός που τελικά θα κερδίσει το Νόμπελ Λογοτεχνίας, εκτός από την ηθική καταξίωση (που είναι και το πλέον σημαντικό), θα εισπράξει και 10 εκατομμύρια σουηδικές κορόνες, που μεταφράζεται σε 1,4 εκ. δολάρια.

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη αρχίσει και ανάμεσα στα ονόματα, που ακούγονται (έστω και με μικρότερες πιθανότητες να κερδίσουν) για το Νόμπελ είναι οι Αμερικανοί συγγραφείς Philip Roth και Thomas Pynchon και ο Bob Dylan, όχι για τη μουσική του, αλλά για την ποίησή του!

Η τελευταία φορά που κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας κάποιος Αμερικανός ήταν το 1993, οπότε την ανώτατη διάκριση είχε αποσπάσει η Toni Morrison.

Από το 1901, που δόθηκε το πρώτο Νόμπελ Λογοτεχνίας, την τιμητική διάκριση έχουν λάβει συνολικά 101 συγγραφείς, ποιητές και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών. Ανάμεσά στους πιο ''γνωστούς'' νικητές οι: George Bernard Shaw, Luigi Pirandello,  Eugene O'Neill, Thomas Mann, T.S. Eliot, Ernest Hemingway, Winston Churchill, Albert Camus, Juan Ramón Jiménez, Mikhail Sholokhov, Pablo Neruda, Samuel Beckett, Gabriel García Márquez, Orhan Pamuk και Harold Pinter.

Από ελληνικής πλευράς, το Νόμπελ Λογοτεχνίας έχουν κερδίσει ο Γιώργος Σεφέρης το 1963 και ο Οδυσσέας Ελύτης το 1979.