Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2009

ΟΙ γυναίκες


 κάποιας ηλικίας πιστεύουν ότι κοιμούνται λιγότερη ώρα και χειρότερα από τους άνδρες τους, αλλά μια νέα ολλανδική επιστημονική μελέτη έρχεται να αποδείξει ότι τελικά ισχύει το αντίθετο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες συστηματικά υποτιμούν την ποιότητα του ύπνου τους, θεωρώντας ότι είναι πιο σύντομος και πιο ανήσυχος σε σχέση με των ανδρών τους, όμως στην πραγματικότητα κοιμούνται καλύτερα, απλώς είτε δεν το ξέρουν είτε δεν θέλουν να το παραδεχτούν!
Η έρευνα έγινε από επιστήμονες του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου Έρασμος στο Ρότερνταμ, υπό τον δρα Χένιγκ Τιμάγιερ, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Sleep" (Ύπνος), σύμφωνα με το BBC. Μελέτησε τον ύπνο περίπου 1.000 ανδρών και γυναικών ηλικίας 59-79 ετών.Σύμφωνα με τους ολλανδούς ερευνητές, οι γυναίκες ίσως χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τους άνδρες, συνεπώς ο ίδιος χρόνος ύπνου, που είναι αρκετός για τους άνδρες, δεν επαρκεί στις γυναίκες. Οι γυναίκες δήλωσαν ότι κοιμούνται κατά μέσο όρο 13,2 λεπτά λιγότερα κάθε βράδυ σε σχέση με τους άνδρες και επίσης ότι χρειάζονται περίπου δέκα λεπτά περισσότερα για να τις πάρει ο ύπνος. Δήλωσαν ακόμα ότι θεωρούν κατά 4,2% χαμηλότερη την ποιότητα του ύπνου τους, κατά μέσο όρο, έναντι των ανδρών.Όταν όμως ο ύπνος τους μετρήθηκε αντικειμενικά (με την χρήση μιας ειδικής συσκευής, που φοριόταν από τους εθελοντές στον καρπό τους επί μια εβδομάδα), διαπιστώθηκε ότι οι υποκειμενικές εκτιμήσεις των γυναικών ήσαν λανθασμένες και ότι τελικά κοιμούνταν 16 λεπτά παραπάνω από τους άνδρες τους, ενώ παράλληλα ο ύπνος τους βρέθηκε να είναι λιγότερο διακεκομμένος και μεγαλύτερης ποιότητας σε σχέση με τους άνδρες.Από την άλλη, διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες υπερεκτιμούν την ώρα που κοιμούνται και την ποιότητα του ύπνου τους, ακόμα περισσότερο από ό,τι οι γυναίκες υποτιμούν το δικό τους ύπνο, με συνέπεια οι γυναίκες τελικά, συγκριτικά με τους άνδρες, να είναι πιο ακριβείς στη δική τους αξιολόγηση. Οι άνδρες νόμιζαν ότι κοιμούνται, κατά μέσο, επί 7,01 ώρες κάθε βράδυ, αλλά στην πραγματικότητα κοιμούνταν 6,4 ώρες. Οι γυναίκες νόμιζαν ότι κοιμούνται 6,79 ώρες, αλλά κοιμούνταν 6,65 ώρες.Η χρήση υπνωτικών ήταν πιο συχνή στις γυναίκες (14,9%) από ό,τι στους άνδρες (6,1%) και όσες γυναίκες έπαιρναν τέτοια χάπια, ήταν πολύ πιθανότερο να νομίζουν ότι κοιμούνται λιγότερο. Αντίθετα, η χρήση του αλκοόλ πριν τον ύπνο ήταν συχνότερη στους άνδρες, αλλά τελικά φάνηκε να μικραίνει την χρονική διάρκεια του ύπνου τους.

Μια καλά μορφωμένη γυναίκα

 έχει περισσότερες πιθανότητες να ζήσει περισσότερα χρόνια ζωής, ενώ η θετική αυτή επίδραση εκτείνεται και στον σύντροφό της, σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική μελέτη. Ένας άνδρας, η γυναίκα του οποίου δεν έχει πάει στο πανεπιστήμιο, έχει 25% περισσότερο ρίσκο να πεθάνει νωρίτερα από ό,τι αν η γυναίκα του έχει πανεπιστημιακή εκπαίδευση.
Η έρευνα, υπό τον δρα Ρόμπερτ Έρικσον, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό επιδημιολογίας "Epidemiology and Health Care" και κάλυψε 1,5 εκατ. εργαζόμενους, άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 30 - 59 ετών, σύμφωνα με το BBC. Η μελέτη δείχνει ότι οι μορφωμένες γυναίκες είναι πιο πιθανό να καταλαβαίνουν τις ανάγκες της οικογένειάς τους στα ζητήματα υγείας -και να δρουν ανάλογα.Από την άλλη, οι άνδρες επηρεάζουν θετικά τη διάρκεια ζωής των γυναικών τους, κυρίως μέσω δύο άλλων παραγόντων, του επιπέδου του εισοδήματός τους και του κοινωνικού στάτους τους. Το μορφωτικό επίπεδο της γυναίκας βρέθηκε όμως ότι είναι πιο σημαντικό και από το μορφωτικό επίπεδο του ίδιου του άνδρα, όσον αφορά την θετική επίδρασή στη διάρκεια ζωής του.Η μόρφωση μιας γυναίκας επηρεάζει σημαντικά και το δικό της προσδόκιμο ζωής, καθώς μια γυναίκα που δεν έχει πανεπιστημιακή εκπαίδευση, έχει 53% μεγαλύτερο ρίσκο να πεθάνει νωρίτερα, σε σχέση με μια γυναίκα που έχει σπουδάσει στο πανεπιστήμιο.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι γυναίκες παραδοσιακά αναλαμβάνουν περισσότερες ευθύνες μέσα στο σπίτι τους σε σχέση με τους άνδρες και, σαν συνέπεια, το μορφωτικό επίπεδο των γυναικών είναι συγκριτικά πιο σημαντικό για το γενικότερο στιλ ζωής μιας οικογένειας - για παράδειγμα, όσον αφορά πόσο υγιεινά τρώνε οι γονείς και τα παιδιά τους.

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΧΑΡΗ ΜΠΙΚΗΡΟΠΟΥΛΟΥ


Στις 8 Οκτωβρίου

θα ανακοινωθεί το φετινό βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας η οποία απονέμει την ανώτατη αυτή τιμητική διάκριση συνοδευόμενη από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορονών (1,42 εκατομ. δολαρίων).


Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας από τους επικρατέστερους υποψήφιους για το φετεινό Νόμπελ Λογοτεχνίας είναι ο Ισραηλινός συγγραφέας Αμός Οζ ακολουθούμενος από την Αλγερινή Ασια Τζεμπάρ.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΝΙΚΟ ΚΑΒΒΑΔΙΑ

Ένα μουσικό ταξίδι στην ποίηση του Νίκου Καββαδία, μια περιπλάνηση στις αγαπημένες θάλασσες του ποιητή με λόγια και τραγούδι πραγματοποιείται στις 9 και 16 Οκτωβίου στη μουσική σκηνή «Cabaret Voltaire» (Μαραθώνος, 30 - Μεταξουργείο) από την ομάδα «Νυχτερινή Κυβέρνηση».

Πρόκειται για μια μουσική παράσταση που πλαισιώνεται με αναφορές στην πολυκύμαντη ζωή του ποιητή. Η σκληρή ζωή των ναυτικών, η γυναίκα, η μοίρα, η φυγή, η ενοχή, ο φόβος και φυσικά το ταξίδι γίνονται λόγος, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να περιπλανηθεί «Στου Καββαδία τ’ ανοιχτά».
Ακούγονται τραγούδια γνωστά και μελοποιημένη ποίηση από το Θάνο Μικρούτσικο, τους Ξέμπαρκους, το Γιάννη Σπανό, το Δημήτρη Ζερβουδάκη και τη Μαρίζα Κωχ.
Η ομάδα «Νυχτερινή Κυβέρνηση», τα αντιμετωπίζει μουσικά με το σεβασμό που πρέπει, αλλά και την ανάγκη της να τα φέρει στη δική της σύγχρονη πραγματικότητα.Παίζουν: Κωνσταντίνος Μάτσικας – τραγούδι, Εύη Μαυρίδου – πιάνο, τραγούδι, ενορχηστρώσεις, Σοφία Μουλακάκη – ακορντεόν, Διονύσης Χριστοδουλάτος – κιθάρες, Πέτρος Βασιλειάδης – μπάσο, Χριστόφορος Πιτσιδήμος – τύμπανα, Νατάσα Κρητικού – αφήγηση, Μαίρη Καλδάρα – συγγραφή, επιμέλεια κειμένων.