Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου 2009

Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ

Η ανακάλυψη του Μηχανισμού των Αντικυθήρων: Ομιλία από τον καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γ. Σειραδάκη Στα άγνωστα μονοπάτια των αρχαίων Ελλήνων αστρονόμων και ναυσιπλόων, αναφέρθηκε στην  διάλεξη-παρουσίαση η οποία  πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο πνευματικό κέντρο του δήμου Κατερίνης, ο καθηγητής του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιάννης Σειραδάκης.


Η ομιλία του καθηγητή αφορούσε  στην ανακάλυψη του μηχανισμού των Αντικυθήρων που βρέθηκε τυχαία το 1900 στα Αντικύθηρα. Την εκδήλωση  συνδιοργάνωσαν το Εργαστηριακό  Κέντρο Φυσικών Επιστημών Πιερίας, η Ελληνική Εταιρία “Παιδείας” και ο δήμος Κατερίνης.

Παραβρέθηκαν η πρόεδρος του Οργανισμού Βρεφονηπιακής Μέριμνας κα Μπατάλα, ο πρόεδρος της Σχολής Γονέων κ.Κορομπίλης, εκπρόσωποι  φορέων και κόσμος που παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ομιλία. Νωρίτερα έγινε αναφορά στην ίδρυση της Ελληνικής Εταιρίας “Παιδείας”  στους στόχους και στις δράσεις, και στη συνέχεια ακολούθησε η ομιλία από τον καθηγητή κ. Σειραδάκη.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων βρέθηκε τυχαία, το 1900, σε ένα αρχαίο ναυάγιο, κοντά στα Αντικύθηρα, από Σύμιους σφουγγαράδες. Είχε διαστάσεις περίπου 30x20x10 cm και περιείχε τουλάχιστον 30 συνεργαζόμενα γρανάζια, με τη βοήθεια των οποίων ήταν δυνατόν να υπολογισθεί, με μεγάλη ακρίβεια, η κίνηση του Ήλιου και της Σελήνης, οι φάσεις της Σελήνης, να προβλεφθούν εκλείψεις. Ο χειριστής μπορούσε να επιλέξει μια οποιαδήποτε ημερομηνία χρησιμοποιώντας ένα στρόφαλο. Ο στρόφαλος εμπλέκονταν συγχρόνως, με μία σειρά συνεργαζομένων γραναζιών, τα οποία κινούσαν διάφορους δείκτες, οι οποίοι έδειχναν τα αστρονομικά φαινόμενα που αναφέρθηκαν παραπάνω, πάνω στις υπόλοιπες κλίμακες του οργάνου. Περιείχε επίσης ένα εκτεταμένο εγχειρίδιο χρήσης. Οι κύριες λειτουργίες του Μηχανισμού των Αντικυθήρων έχουν αποκρυπτογραφηθεί και πάνω από 2000 γράμματα του εγχειριδίου χρήσεως έχουν διαβαστεί με τη χρήση εξειδικευμένων καινοτόμων μεθόδων.

Μοναδική ανακάλυψη

Μέχρι σήμερα, δεν έχει βρεθεί κανένας μηχανισμός με γρανάζια πριν την εποχή που κατασκευάστηκε ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων και πέρασαν περισσότεροι από 16 αιώνες για να κατασκευαστεί κάποιος μηχανισμός που να συγκρίνεται με την τεχνολογική πολυπλοκότητά του. Για το λόγο αυτό ο αστρονομικός αυτός μηχανισμός καθιστά επιτακτική την ανάγκη να γραφτούν ξανά τα βιβλία για την ιστορία και την εξέλιξη της παγκόσμιας ιστορίας της Τεχνολογίας.

Είκοσι χρόνια αργότερα, δημιουργήθηκε  η Ομάδα Διερεύνησης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων από Βρετανούς και Έλληνες ερευνητές, μεταξύ των οποίων ο  κ. Γιάννης Σειραδάκης από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Ανάρτηση απο το ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ

COFFEE PASTE απογευματινό μαγκαζίνο στο ΡΑΔΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 92.2 FMΠΟΛΛΑ , ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΑΔΙΑΦΟΡΑ
7-9μμ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ με τον καφέ σας