Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2009

Ιστοσελίδα για τη ζωή και το έργο του Βασίλη Τσιτσάνη

Η ζωή και το έργο του Βασίλη Τσιτσάνη, "ζωντανεύουν" μέσα από την ιστοσελίδα www.tsitsanis.gr που σχεδίασε και "ανέβασε" στο διαδίκτυο ο δήμος Τρικκαίων, τιμώντας το μεγάλο Τρικαλινό δημιουργό. Τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με το δήμαρχο Τρικκαίων, Μιχάλη Ταμήλο, ο Δήμος επιχειρεί να καλύψει το κενό σχετικά με την ανάδειξη και προβολή του έργου του διάσημου Τρικαλινού συνθέτη.
Ήδη, πραγματοποιήθηκε έκθεση τεκμηρίων από τη ζωή και την εποχή του και πλέον προχωρά η δημιουργία του Μουσείου Τσιτσάνη, που θα αποτελεί σημείο αναφοράς για τους θαυμαστές και μελετητές της ζωής και του έργου του.
"Με τη δημιουργία του ιστοχώρου, πιστεύουμε πως δίνουμε την δυνατότητα στο ευρύ κοινό να προσεγγίσει και να γνωρίσει τη ζωή και το έργο του μεγάλου δημιουργού. Στόχος της ιστοσελίδας είναι ακόμα να ενημερώσει για το έργο του δημιουργού, όπως επίσης και για τις εξελίξεις σχετικά με το "Μουσείο Τσιτσάνη" που θα λειτουργήσει σύντομα στα Τρίκαλα", δήλωσε ο κ. Ταμήλος.
Στην ιστοσελίδα, ο επισκέπτης μπορεί να δει σπάνια ντοκουμέντα από το έργο του Βασίλη Τσιτσάνη, ηχητικά χειρόγραφα και παρτιτούρες, τη βιογραφία του, πληροφορίες για τη δισκογραφία του αλλά και όλες τις δραστηριότητες του δήμου Τρικκαίων, που στοχεύουν στην ανάδειξη και προβολή του έργου του Τρικαλινού δημιουργού.


ana-mpa

ΣάΤσι - Μια ξενάγηση στην Κατερίνη του περασμένου αιώνα
Τις καθημερινές ιστορίες της μεταπολεμικής διαδρομής της Κατερίνης, την εποχή που η πόλη άρχισε να οργανώνεται, αποτύπωσε ο φακός του Σάββα Τσιλιγγιρίδη, γνωστού ως "ΣάΤσι".
Ο Σάββας Τσιλιγγιρίδης γεννήθηκε το 1924 στη Φάτσα, στα παράλια του Πόντου. Έζησε την προσφυγιά και εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην περιοχή της Κατερίνης. Ασχολήθηκε με τη ζωγραφική, τη μουσική και το τραγούδι, ενώ μετά το 1945 και τις δύσκολες μέρες της κατοχής εισήχθη στην Ιατρική Σχολή της Θεσσαλονίκης. Στα χρόνια του εμφυλίου επιστρατεύτηκε, όμως τρία χρόνια αργότερα, με ηθικό πεσμένο για τους χαμένους συμφοιτητές του, αποφάσισε να διακόψει τις σπουδές του.
Τότε, άρχισε να αποτυπώνει ματιές και εντυπώσεις με τον φωτογραφικό του φακό. Έμαθε τα μυστικά της φωτογραφικής τέχνης και δημιούργησε, το 1952, την πρώτη του επαγγελματική στέγη. Τα μάτια του μαγεύτηκαν από τα τοπία του Ολύμπου και των Πιερίων, από την ομορφιά μιας γυναίκας, από τα κύματα που χτυπούν τις ακτές της Κατερίνης, από το μόχθο των νεαρών ανδρών που ξεκίνησαν τον θερισμό, από την αγρότισσα που ξεχορταριάζει τη γη, από το πρώτο νερό που ξεπετάχτηκε για να υδροδοτήσει για πρώτη φορά την πόλη.
Το "παραμύθι" της Κατερίνης ξετυλίγεται μέχρι τις 22 Νοεμβρίου στην έκθεση φωτογραφιών του ΣάΤσι, στις αίθουσες της Αστικής Σχολής Αικατερίνης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Αικατερίνεια 2009".

ANNIE LENOX ...."ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ 2009" -«HIV Positive»
Η Βρετανίδα τραγουδίστρια Ανι Λένοξ τιμήθηκε την Τετάρτη με τον τίτλο «Γυναίκα της Ειρήνης 2009» για τον αγώνα της κατά του AIDS στη νότια Αφρική. Την τιμή επιφύλαξαν στην Ανι Λένοξ οι βραβευθέντες με Νόμπελ Ειρήνης, στο πλαίσιο συνόδου τους στη γερμανική πρωτεύουσα.
Η τραγουδίστρια του πολύ γνωστού κατά τη δεκαετία του '80 ντουέτου Eurythmics εγκαινίασε την άνοιξη του 2007 την πρωτοβουλία SING, προσκαλώντας 23 τραγουδίστριες να ηχογραφήσουν έναν δίσκο.
Τα χρήματα από αυτό το δίσκο χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά φαρμάκων, την παροχή ενημέρωσης και την προστασία των γυναικών και των παιδιών στη νότια Αφρική κατά του AIDS.
Η Λένοξ με ένα μπλουζάκι στο οποίο αναγραφόταν «HIV Positive» (Θετική στον ιό HIV) παρέλαβε το βραβείο από τον Νοτιοαφρικανό Νομπελίστα Ειρήνης Φρεντερίκ ντε Κλερκ.
Η Σκωτσέζα τραγουδίστρια εξέφρασε τη βαθιά της ευγνωμοσύνη και την ταπεινότητα με την οποία δέχεται τη διάκριση αυτή, την οποία αφιέρωσε σε «όλες τις γυναίκες που εργάζονται στον κόσμο για να μειώσουν τις καταστροφές αυτής της πανδημίας».
«Παίρνω αυτό το βραβείο εκ μέρους τους, αυτές το αξίζουν πραγματικά» δήλωσε στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο της γερμανικής πρωτεύουσας, όπου ολοκληρώθηκε την Τετάρτη η διήμερη σύνοδος των τιμηθέντων με Νόμπελ Ειρήνης.

ΑΠΕ/Γαλλικό