Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2009

«Σήμα Κινδύνου» του Αντώνη Σαμαράκη ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ


Ξεκινούν τη Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου, στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν (Φρυνίχου 14 Πλάκα), οι παραστάσεις του έργου «Σήμα Κινδύνου» του Αντώνη Σαμαράκη, σε διασκευή-σκηνοθεσία Αγγελου Αντωνόπουλου.

Το έργο γράφτηκε το 1959 και είναι το μυθιστόρημα που συμπυκνώνει όλη την κοσμοθεωρία του Σαμαράκη.
Κύριο θέμα που πραγματεύεται, αυτό της αυτοκτονίας και κατά πόσο αποτελεί λύση για τον άνθρωπο που έχει χάσει κάθε ελπίδα.Οι ζωντανοί διάλογοι, η ανθρώπινη προσέγγιση του θέματος και οι κινηματογραφικές εικόνες, βασικά χαρακτηριστικά της γραφής του Σαμαράκη, αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τον Αγγελο Αντωνόπουλο, ο οποίος ανέλαβε τη θεατρική διασκευή και τη σκηνοθεσία του έργου.
Όπως τονίζει ο ίδιος, το κείμενο αυτό «εκπέμπει τον αγωνιακό Σαμαράκη μ' έναν τρόπο γραφής αιφνιδιαστικό. Αυτός ακριβώς ο αιφνιδιασμός περνάει στη σκηνή με την συγκεκριμένη σκηνοθετική άποψη. Γιατί εν τέλει, όσο υπάρχουν άνθρωποι ανήσυχοι που δεν επαναπαύονται και αγωνιούν, υπάρχει ελπίδα γι αυτόν τον τόπο».
Τον ρόλο του Γιατρού ερμηνεύει ο Νίκος Μόσχοβος. Τα σκηνικά είναι του Πάρι Μέξη, τα κοστούμια των Πάρι Μέξη και Εύης Καλογηροπούλου, οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλο και η μουσική επιμέλεια του Φίλιππου Παναγιώτου.

ΑΝΤΙ ΓΟΥΟΡΧΟΛ 43.8 ΕΚ. ΔΟΛΑΡΙΑ

Μία μεταξοτυπία του αμερικανού καλλιτέχνη της pop art, Άντι Γουόρχολ, πουλήθηκε έναντι 43.8 εκατομμυρίων δολαρίων στη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Sotheby's.


Το έργο με τίτλο 200 One Dollar Bills είναι μία από τις πρώτες μεταξοτυπίες του Γουόρχολ (1928-87).
Ο πίνακας εκτιμάτο από τον οίκο δημοπρασιών ότι θα πουλιόταν από 8 ως 12 εκατομμύρια δολάρια και η πλειοδοσία ξεκίνησε από τα 6 εκατομμύρια δολάρια.
Ο πρώτος πλειοδότης διπλασίασε άμεσα την τιμή και πέντε επίδοξοι αγοραστές συνέχιζαν να ανεβάζουν την τιμή, ανέφεραν οι New York Times στην ηλεκτρονική τους έκδοση.
Ο τελικός αγοραστής απέκτησε τον πίνακα τηλεφωνικώς και ο οίκος δημοπρασίας δεν δημοσιοποίησε την ταυτότητά του.