Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2009

Η Αρχιτεκτονική ως Εικόνα.

 Πρόσληψη και αναπαράσταση της αρχιτεκτονικής στη βυζαντινή τέχνη


Μεγάλη έκθεση για το νόημα και την πρόσληψη του αρχιτεκτονικού χώρου στη βυζαντινή τέχνη και την απόδοση των αναπαραστάσεών του από τους Βυζαντινούς.

Η έκθεση είναι η πρώτη που αφιερώνεται στο θέμα και αποτελεί μια νέα προσέγγιση για την κατανόηση των εικαστικών τεχνών και της αρχιτεκτονικής στο Βυζάντιο από το 300 περίπου αλλά και έως τον πρώιμο 19ο αιώνα.
Τριάντα από τα πιο γνωστά μουσεία και συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων το Μουσείο Μπενάκη, το Θησαυροφυλάκιο του Αγίου Μάρκου (Βενετία), το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης (Νέα Υόρκη) και το Ερμιτάζ (Αγία Πετρούπολη) δανείζουν στην έκθεση εικόνες, χειρόγραφα, αντικείμενα μικροτεχνίας και προπλάσματα κτιρίων και ναών, ενώ πολλά από τα έργα αυτά σπάνια παρουσιάζονται στο κοινό.
Σε συνδυασμό με επεξηγηματικά κείμενα και οπτικό υλικό, τα εκθέματα αποκαλύπτουν το στοιχείο της πνευματικότητας στη βυζαντινή αρχιτεκτονική, τα νοήματα της διάστασης του χώρου, τους συμβολισμούς στον μικρόκοσμο του βυζαντινού ναού που αντανακλά την ουράνια ιεραρχία και τη σχέση του ανθρώπου με το θείο, τις δισδιάστατες απεικονίσεις του πραγματικού και την έμφαση στο φαντασιακό, καθώς και τη συνάντηση αυτών των εννοιών με τις προσεγγίσεις των αρχών της Αναγέννησης.
Η έκθεση αποτελεί το επιστέγασμα πολυετούς ερευνητικού προγράμματος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων σε συνεργασία με το Τμήμα Τέχνης και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Princeton και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Τέχνης του Πανεπιστημίου του Princeton με τον τίτλο Architecture as Icon: Perception and Representation of Architecture in Byzantine Art.6 Νοεμβρίου 2009-31 Ιανουαρίου 2010Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Λεωφ. Στρατού 2

ΘεσσαλονίκηΏρες λειτουργίας

Δευτέρα 13:30-20:00. Τρίτη-Κυριακή 8:00-20:00Πληροφορίες

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Τ.Θ. 50047, 54013 Θεσσαλονίκη

Τηλ: 2310 868570, fax: 2310 838597

e-mail: mbp@culture.gr

Δικτυακός τόπος: www.mbp.gr

ΣΑΣ ΣΥΣΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ  ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΥΧΕΡΟΙ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΙΔΑΜΕ...

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ "ΣΑΤΣΙ" , ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2009


Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΝΔΟΛΙΑΣ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΠΟΙΗΣΗ


Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΑΠΤΗΣ ΣΤΟ COFFEE PASTE RADIO ENIMEROSI 92.2 FM


Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΝΔΟΛΙΑΣ ΣΤΟ COFFEE PASTE RADIO ENIMEROSI 92.2 FM


Ο ΚΩΣΤΑ ΖΟΥΝΖΟΥΡΑΣ ΣΤΟ COFFEE PASTE RADIO ENIMEROSI 92.2 FM


Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΙΝΤΑΣ ΣΤΟ COFFEE PASTE RADIO ENIMEROSI 92.2 FM


THE PEE WEE ELLIS ΤΟ ΑΤΗΕΝΣ20/11/2009 - 26/11/2009  HALF NOTE JAZZ CLUB
A master of Funk & JazzΟ Pee Wee Ellis γεννήθηκε για να παίζει μουσική. Είναι «ο άνθρωπος που έχει εφεύρει την funk», όπως τον αποκάλεσαν. Στο Texas ο Pee Wee είδε τους μεγάλους των μπλουζ όπως οι «Blue» Bland και οι Fats Domino. Μετά τα μαθήματα κλαρινέτου και σαξόφωνου στο σχολείο έμαθε και φλογέρα όπως επίσης και πιάνο όταν η οικογένεια του μετακόμισε στο Rochester της Νέας Υόρκης στα 16 του. Εκεί γνώρισε τον Sonny Rollins ο οποίος έγινε και δάσκαλός του. Το 1965 γνώρισε τον James Brown και σύντομα έγραψε το πρώτο pure hardcore Funk hit, Cold Sweat, ενώ ακολούθησαν άλλα 26 κομμάτια που καθόρισαν αυτό που σήμερα ονομάζουμε funk. H επίδραση του Pee Wee στην μουσική ήταν τεράστια οδηγώντας κατευθείαν στους George Clinton, Sly Stone και έμμεσα στον Miles Davis των 70’s Έχει επίσης συνεργαστεί με πολλούς και μεγάλους καλλιτέχνες όπως οι: Van Morrison (για 11 χρόνια συνολικά), Esther Phillips, George Benson, Hank Crawford αλλά και μεγάλα ονόματα της world μουσικής όπως οι: Oumou Sangare (Μαλί), Cheikh Lo (Σενεγάλη), Ali Farka Toure, Cheikh Lo»Lampfall” και τους θρύλους της μουσικής της Κούβας, Cachaito και Miguel Anga Diaz Έχει δουλέψει ως ενορχηστρωτής για σπουδαίες δισκογραφικές εταιρείες όπως CTI-Kudu records και η World Circuit Records, ενώ έχει περιοδεύσει με τους σπουδαίους JB Horns, Fred Wesley και Maceo Parker. Οι Pee Wee Ellis Assembly περιοδεύουν συχνά από την Ιαπωνία μέχρι την Αφρική και ταυτόχρονα συνεργάζονται με σπουδαίους καλλιτέχνες όπως η Βρετανίδα τραγουδίστρια της jazz Clare Teal και τον Κουβανό πιανίστα Omar Sosa. Τους αναμένουμε και στην Αθήνα για νύχτες με καυτό φανκ!Fred Ross: τραγούδι

Pee Wee Ellis: σαξόφωνο

Tony Remy: κιθάρα

Julian Crampton: μπάσο

Guido May: ντραμς

Jonathan Taylor: πιάνο, πλήκτρα

ΕΙΚΟΝΕΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ


ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ , ΕΛΥΤΗΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ


Έτσι σ'έχω κοιτάξει πού μου αρκεί
Νά'χει ο χρόνος όλος αθωωθεί
Μές στό αυλάκι που τό πέρασμα σου αφήνει
Σάν δελφίνι πρωτόπειρο ν'ακολουθεί
Καί νά παίζει μέ τ'άσπρο καί τό κυανό η ψυχή μου !
Νίκη,νίκη όπου έχω νικηθεί
Πρίν από τήν αγάπη καί μαζί
Γιά τή ρολογιά καί τό γκιούλ-μπιρσίμι
Πήγαινε,πήγαινε καί ας έχω εγώ χαθεί
Μόνος καί άς είναι ο ήλιος που κρατείς ένα παιδί
νεογέννητο
Μόνος,καί ας είμ'εγώ η πατρίδα που πενθεί
Ας είναι ο λόγος που έστειλα νά σου κρατεί δαφνόφυλλο
Μόνος,ο αέρας δυνατός καί μόνος τ'ολοστρόγγυλο
Βότσαλο στό βλεφάρισμα του σκοτεινού βυθού
Ο ψαράς που ανέβασε κι έριξε πάλι πίσω στούς καιρούς τόν Παράδεισο !
VII.
Στόν Παράδεισο έχω σημαδέψει ένα νησί
Απαράλλαχτο εσύ κι ένα σπίτι στή θάλασσα
Μέ κρεβάτι μεγάλο καί πόρτα μικρή

NTINOS ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ , ΠΟΙΗΜΑΤΑ

Ἐκεῖνοι ποὺ μᾶς παίδεψαν


Ἐκεῖνοι ποὺ μᾶς παίδεψαν βαραίνουν μέσα μας πιὸ πολύ,

ὅμως ἡ δική σου τρυφερότητα πόσο καιρὸ ἀκόμα θὰ βαστάξει;

Ὅ,τι μᾶς γλύκανε, τὸ ξέπλυνε ὁ χρόνος κι ἡ συναλλαγή,

ἐκεῖνοι ποὺ μᾶς χαμογέλασαν βουλιάξαν σὲ βαθιὰ πηγάδια

καὶ μείναν μόνο κεῖνοι ποὺ μᾶς πλήγωσαν,

ἐκεῖνοι ποὺ ἀρνήθηκαν νὰ τοὺς ὑποταχτοῦμε.

Ἐκεῖνοι ποὺ μᾶς παίδεψαν βαραίνουν πιὸ πολύ...(1955)

Ἑνὸς λεπτοῦ σιγή

Ἐσεῖς ποὺ βρήκατε τὸν ἄνθρωπά σας

κι ἔχετε ἕνα χέρι νὰ σᾶς σφίγγει τρυφερά,

ἕναν ὦμο ν᾿ ἀκουμπᾶτε τὴν πίκρα σας,

ἕνα κορμὶ νὰ ὑπερασπίζει τὴν ἔξαψή σας,κοκκινίσατε ἄραγε γιὰ τὴν τόση εὐτυχία σας,

ἔστω καὶ μία φορά;

Εἴπατε νὰ κρατήσετε ἑνὸς λεπτοῦ σιγή

γιὰ τοὺς ἀπεγνωσμένους;(ἀπὸ τὴ Συλλογή: «Ἀνυπεράσπιστος Καημός»)

ΤΟ ΦΙΛΙ


ΕΡΩΤΟΤΡΟΠΩΝΤΑΣ


ΕΛΠΙΔΑ


ΠΑΘΟΣ...


ΦΛΟΓΕΣ...........


Πέφτει η αυλαία του 50ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης


Απόψε (22/11) το βράδυ πέφτει η αυλαία του 50ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με την καθιερωμένη τελετή λήξης στο Ολύμπιον και την απονομή του Χρυσού Αλέξανδρου. Ο Χρήστος Λούλης θα μας παρασύρει σε μία τρισδιάστατη διαδρομή στα πιο διάσημα κινηματογραφικά φινάλε…

Στις 8 το βράδυ ο σκηνοθέτης Άγγελος Φραντζής έχει ετοιμάσει ένα multimedia θέαμα, που με τη βοήθεια της τρισδιάστατης τεχνολογίας θα μας θυμίσει κινηματογραφικά φινάλε που αγαπήσαμε και θα μας φέρει στο σήμερα και στην απονομή των βραβείων του 50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα, το ερώτημα Why cinema now? – θεματικός άξονας του επετειακού αυτού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - γεννά νέα ερωτήματα που θα μας οδηγήσουν στο δρόμο προς την 51η διοργάνωση.
Το κορυφαίο βραβείο της διοργάνωσης, τον Χρυσό Αλέξανδρο, θα απονείμει ο Βέρνερ Χέρτζογκ στην καλύτερη ταινία του Διαγωνιστικού Τμήματος, σύμφωνα πάντα με την άποψη της κριτικής επιτροπής.
H τελετή λήξης θα ολοκληρωθεί με την προβολή της ταινίας «Αγριόχορτα» ( Les Herbes folles) του Αλέν Ρενέ, παρουσία της πρωταγωνίστριας Αν Κονσινί.