Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2009

Νέο μυστήριο
Για λόγους που παραμένουν άγνωστοι, σχεδόν όλοι οι αρχαίοι ναοί στις ελληνικές αποικίες της Ιταλίας ήταν στραμμένοι προς την ανατολή, διαπιστώνει ένας Βρετανός αστρονόμος που ερεύνησε την περιοχή -οι αρχαιολόγοι διαφωνούν εδώ και χρόνια για το θέμα.
Ο Δρ Αλουν Σαλτ, τεχνικός αστρονομίας στο Κέντρο Διατομεακής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Λέστερ, εξέτασε 41 ναούς στη Σικελία και ανακάλυψε ότι σχεδόν όλοι είχαν τον ίδιο προσανατολισμό. Μόνο ένας ήταν στραμμένος προς τη δύση και μόνο δύο προς άλλες κατευθύνσεις.΄
Αυτό το «αστρονομικό αποτύπωμα» των Ελλήνων εποίκων ίσως βοηθήσει τους αρχαιολόγους να ξεχωρίζουν τις ελληνικές αποικίες από τις κοινότητες ιθαγενών που υιοθέτησαν τον ελληνικό τρόπο ζωής αλλά όχι τη θρησκεία τους, εκτιμά ο Σαλτ.
Η έρευνά του δημοσιεύεται στην έγκριτη ηλεκτρονική επιθεώρηση PLoS ONE.
Θεωρητικά ακούγεται απλό να διαπιστώσει κανείς αν ένα κτίσμα είναι προσανατολισμένο ή όχι προς μια κατεύθυνση, ωστόσο οι αρχαιολόγοι συνεχίζουν να διαφωνούν για την περίπτωση των αρχαιοελληνικών ναών, σχολιάζει ο ερευνητής.
«Υπάρχουν αρκετοί ναοί στην Ελλάδα που δεν είναι στραμμένοι στην ανατολή. Έτσι, ορισμένοι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι δεν υπάρχεί τίποτα σημαντικό με όσους αντικρίζουν την ανατολή. Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν μας έχει πει ποιος θα ήταν ένας 'σημαντικός αριθμός'» ναών προσανατολισμένων προς την ανατολή.
Χρησιμοποιώντας στατιστικά μαθηματικά εργαλεία, ο Σαλτ έδειξε ότι ο αριθμός των ναών που κτίστηκαν στραμμένοι προς την ανατολή δεν είναι δυνατόν να εξηγηθεί από την τύχη -ήταν επομένως μια εσκεμμένη τακτική.
Το μυστήριο πάντως παραμένει με το ναό της Εκάτης που ήταν στραμμένος προς τη δύση, καταλήγει ο Δρ Σαλτ.Newsroom ΔΟΛ

TEN TEN

Η ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ με ήρωα τον δαιμόνιο ρεπόρτερ Τεν Τεν, ολοκλήρωσε τα γυρίσματά της, ωστόσο, χρειάζονται ακόμα δύο χρόνια, προκειμένου να ολοκληρωθούν τα ειδικά εφέ.
assosinted press
Όπως δήλωσε ο παραγωγός της ταινίας, Πήτερ Τζάκσον, «η ταινία υπάρχει σε μια πολύ πρόχειρη μορφή».
Η ταινία γυρίστηκε σε 3D και οι κινήσεις του ηθοποιού Τζέιμι Μπελ χρησιμοποιήθηκαν ως βάση για την κίνηση του Τεν Τεν.
Ο διάσημος ρεπόρτερ «γεννήθηκε» το 1929, όταν δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το κόμικ στην εφημερίδα Le Petit Vingteme του Βελγίου. Δημιουργός του υπήρξε ο Ζορζ Ρεμί, ο οποίος εργάστηκε με το ψευδώνυμο Herge.
Οι περιπέτειες του Τεν Τεν και της πολυπληθούς παρέας του διαβάζονται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και έχουν μεταφραστεί σε 58 γλώσσες.

ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΟ ΤΕΙΧΟΣ ΣΤΗ ΒΕΡΓΙΝΑ

TA NEA


Τείχος, μήκους 3,5 χιλιομέτρων και πλάτους 2,80 μέτρων, περιέβαλλε την αρχαία πόλη της Βεργίνας, όπως προκύπτει από τη σημαντική αρχαιολογική αποκάλυψη που δημοσιοποιήθηκε μόλις χθες, Πέμπτη, από τον επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας, καθηγητή Παναγιώτη Φάκλαρη.
Το εύρημα χρονολογείται στην εποχή του Κασσάνδρου (περί το 300 π.Χ.), περίπου μισό αιώνα μετά την εποχή του Φιλίππου Β' και του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 1992 που άρχισε η ανασκαφή του τείχους ουδέποτε δόθηκαν στοιχεία. Η ανασκαφική έρευνα των 17 τελευταίων ετών κάλυψε τα 2/3 του τείχους, που όπως φαίνεται αποτελούν την καλύτερα σωζόμενη οχύρωση της Μακεδονίας.
Όπως αναφέρουν τα Νέα, το τείχος αποκαλύπτεται διατηρημένο σε εξαιρετική κατάσταση και σε ύψος έως 1,90 μ. Το πάχος των μεταπυργίων φθάνει σε ορισμένα σημεία τα 2,80 μ. Η άνοδος στους πύργους και τις επάλξεις γινόταν με χτιστές κλίμακες, πέντε από τις οποίες έχουν ήδη ερευνηθεί. Δίπλα σε πύργους, καλυμμένες από την ημικυκλική προβολή τους, βρέθηκαν πυλίδες που χρησίμευαν ως έξοδοι για αιφνιδιασμό του εχθρού.
Την ανακάλυψη του τείχους συμπληρώνει πλήθος κινητών ευρημάτων, αλλά και απανθρακωμένων σπόρων από όσπρια και δημητριακά -τροφικά κατάλοιπα της εποχής, που η επιστημονική ομάδα χρονολογεί στον 2ο και 1ο αιώνα π.Χ.

Newsroom ΔΟΛ

ΠΙΕΡΙΑ -ΚΑΤΕΡΙΝΗ PIERIA-KATERINI


ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΑ