Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2009

Τι χρειάζεται πριν από μια σημαντική απόφαση; Ύπνος!


Κοιμήσου και άσε το υποσυνείδητό σου να δουλεύει. Πριν ένας άνθρωπος πάρει μια σημαντική απόφαση, θα ήταν χρήσιμο να πάρει έναν καλό υπνάκο, γιατί αυτό θα βελτιώσει την υποσυνείδητη ικανότητά του να παίρνει σωστές αποφάσεις, σύμφωνα με μια νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα.

Η λαϊκή σοφία γνωρίζει ότι ο ύπνος μπορεί να καθαρίσει το μυαλό κάποιου και να τον απαλλάξει από το άγχος πριν πάρει την απόφασή του. Ο ύπνος μπορεί ακόμα να βοηθήσει στην οργάνωση της μνήμης και στην επεξεργασία των πληροφοριών της ημέρας, κάτι που μπορεί να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων (γι' αυτό άλλωστε συνιστάται στους μαθητές και φοιτητές πριν τις εξετάσεις).
Όμως η νέα έρευνα από τον Απ Ντικστερχούις (συγγραφέα το 2007 του μπεστ-σέλερ "Το έξυπνο υποσυνείδητο") και τους συνεργάτες του στο ολλανδικό πανεπιστήμιο του Ράντμπουντ, σύμφωνα με το «Live Science», πάει ένα βήμα παραπέρα και υποστηρίζει ότι υπάρχει κάτι άλλο επίσης που "δουλεύει" την ώρα του ύπνου: το υποσυνείδητο. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι μερικές φορές όσο πιο συνειδητά σκεπτόμαστε και προβληματιζόμαστε ποια απόφαση να πάρουμε, τόσο τα…μουσκεύουμε και παίρνουμε λάθος αποφάσεις. Στην πραγματικότητα, όπως δείχνει και η νέα έρευνα, αυτό που χρειάζεται, είναι μια περίοδος υποσυνείδητης σκέψης, την οποία ακριβώς προσφέρει ο ύπνος.
Σε μια σειρά πειραμάτων που αφορούσαν μια απόφαση (π.χ. την αγορά ενός διαμερίσματος), αποδείχτηκε ότι όσοι εθελοντές έπαιρναν τις αποφάσεις τους μετά από μια περίοδο συνειδητής σκέψης όντας ξύπνιοι, έπαιρναν χειρότερες αποφάσεις σε σχέση με όσους αποφάσιζαν μετά από ασυνείδητη σκέψη και ύπνο.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αντίθετα με ό,τι είναι ευρέως αποδεκτό, η υποσυνείδητη σκέψη είναι μια ενεργή και στοχο-προσηλωμένη διαδικασία σκέψης, που είναι όμως απαλλαγμένη από τις συνήθεις προκαταλήψεις που περιορίζουν και κατευθύνουν τη συνειδητή σκέψη. Στην ασυνείδητη σκέψη, οι άνθρωποι μπορούν να ζυγίσουν πιο ανεπηρέαστα και ισότιμα τη σημασία των επί μέρους παραγόντων που θα καθορίσουν την λήψη μιας απόφασης.
Οι ολλανδοί ερευνητές, κάνοντας τα σχετικά πειράματα, διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές μπορούσαν να προβλέψουν καλύτερα τα αποτελέσματα των επόμενων ποδοσφαιρικών αγώνων μετά από υποσυνείδητη παρά συνειδητή σκέψη. Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, η ασυνείδητη σκέψη, κατά τους επιστήμονες, επιτρέπει στους ανθρώπους να αξιοποιήσουν καλύτερα τις διαθέσιμες πληροφορίες τους και να καταλήξουν σε κάποιο συμπέρασμα.
Έτσι, αν ένας ειδικός σε έναν τομέα έχει λίγο χρόνο να σκεφτεί ποια απόφαση θα πάρει στον τομέα της ειδικότητάς του (συνειδητή σκέψη), πιθανότατα θα πάρει χειρότερη απόφαση από το αν προτιμήσει μια αστραπιαία (υποσυνείδητη) απόφαση. Αυτό συμβαίνει, επειδή όσο πιο πολύ κανείς σκέπτεται κάτι, τόσο περισσότερο επιτρέπει στις διάφορες προκαταλήψεις του να "τρυπώσουν" στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Αντίθετα, η στιγμιαία (υποσυνείδητη) σκέψη δεν έχει τέτοια "βάρη" και επιτρέπει καλύτερες αποφάσεις.
Πάντως, χρειάζονται και άλλες έρευνες για να επιβεβαιωθεί η ανωτερότητα της υποσυνείδητης σκέψης και σε ποιό βαθμό ισχύει. Άλλες έρευνες δεν έχουν βρει μια αντίστοιχη υπεροχή για την υποσυνείδητη σκέψη έναντι της συνειδητής, ενώ υπάρχουν πολλές πολύπλοκές περιπτώσεις όπου η συνειδητή σκέψη, μετά από πολλή περισυλλογή μάλιστα, είναι αναγκαία. Σε κάθε περίπτωση πάντως, λίγος υπνάκος δεν θα έβλαπτε…

Το γκριζάρισμα των μαλλιών οφείλεται περισσότερο στα γονίδια, ενώ το αραίωμά τους στο άγχος


Η βιομηχανία καλλυντικών έχει θησαυρίσει εκμεταλλευόμενη, μεταξύ άλλων, την επιθυμία των ανθρώπων, ιδίως των γυναικών, να νικήσουν τα σημάδια του χρόνου πάνω τους, πάνω απ' όλα τις ρυτίδες και τα γκρίζα μαλλιά. Τώρα, μια νέα ευρωπαϊκή έρευνα διαπιστώνει ότι τα γονίδια μιας γυναίκας ευθύνονται περισσότερο για το γκριζάρισμα των μαλλιών της, παρά το άγχος ή η δίαιτά της.

Ερευνητές από τη Βρετανία, τη Δανία, την Ολλανδία και τη Γερμανία, σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν πάνω από 250 όμοιες και ανόμοιες δίδυμες αδελφές, ηλικίας 45 έως 81 ετών και διαπίστωσαν μικρές διαφορές, όσον αφορά στα γκρίζα μαλλιά, ανάμεσα στα γονίδια των αδελφών που είναι όμοιες και άρα μοιράζονται τα ίδια γονίδια, αλλά μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις ανόμοιες δίδυμες, των οποίων τα γονίδια διαφέρουν.
Η μελέτη με τον χαρακτηριστικό τίτλο "Γιατί μερικές γυναίκες δείχνουν νέες παρά την ηλικία τους", υπό τον δρα Ντέηβιντ Γκουν της εταιρίας Γιούνιλεβερ (Unilever), η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «PloS ONE», διαπίστωσε επίσης ότι και η τριχόπτωση σχετίζεται κυρίως με γενετικούς παράγοντες. Από την άλλη, κατά τους ερευνητές, η αραίωση των μαλλιών στην κορυφή του κεφαλιού έχει να κάνει περισσότερο με παράγοντες του περιβάλλοντος και του τρόπου ζωής του ατόμου.
Ειδικότερα για το γκριζάρισμα των μαλλιών, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι μέχρι σήμερα έχουν προταθεί πολλές θεωρίες για να ερμηνευθεί η διαφορετική ταχύτητα με την οποία γκριζάρουν τα μαλλιά των ανθρώπων, όμως ελάχιστα επιστημονικά δεδομένα υπάρχουν για να στηρίξουν κάποια από αυτές.
Η νέα έρευνα υποστηρίζει ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες δεν είναι τόσο σημαντικοί όσο νόμιζαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες, αντίθετα οι γενετικές αιτίες είναι συγκριτικά πιο σημαντικές για το πόσο γρήγορα και σε ποιο βαθμό θα γκριζάρουν τα μαλλιά ενός ανθρώπου.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι γυναίκες που δείχνουν νεότερες από την πραγματική ηλικία τους, έχουν γενικά μεγάλα χείλη, αποφεύγουν την έκθεση του δέρματός τους στον ήλιο και, λόγω κληρονομικότητας, έχουν εκείνα τα γονίδια που τις προστατεύουν από τα γκρίζα μαλλιά και τις ρυτίδες.
"Η έρευνα δείχνει ότι άσχετα με το πόσο αγχωτική είναι η ζωή μιας γυναίκας, άλλες σημαντικότερες αιτίες επιδρούν και είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν το γκριζάρισμα των μαλλιών της", δήλωσε ο δρ Γκουν.
Η Νίνα Γκόουντ, εκ μέρους του Βρετανικού Συλλόγου Δερματολόγων, συμφώνησε ότι μέχρι στιγμής έχουν εντοπισθεί λίγοι περιβαλλοντικοί παράγοντες, στους οποίους να μπορεί να αποδοθεί με ασφάλεια το γεγονός ότι μερικοί άνθρωποι "γκριζάρουν" νωρίτερα από άλλους. "Αυτό σημαίνει ότι για την πλειονότητα των ανθρώπων, το γκριζάρισμα των μαλλιών οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες πέρα από τον ανθρώπινο έλεγχο, συνεπώς το στιλ ζωής δεν επιδρά και πολύ στο πότε τελικά τα μαλλιά θα αρχίσουν να χάνουν το χρώμα τους, αν και υπάρχουν εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα", πρόσθεσε.

Ο Τζόναθαν Λίτελ νικητής του φετινού βραβείου "Κακό σεξ στη λογοτεχνία"


Ο Τζόναθαν Λίτελ, ο οποίος το 2006 είχε τιμηθεί με το γαλλικό βραβείο Γκονκούρ για το βιβλίο του "Οι Ευμενίδες", κέρδισε φέτος ένα άλλο βραβείο για το ίδιο έργο: το βραβείο του "Κακού Σεξ στη Λογοτεχνία".

Οι κριτές επαίνεσαν μεν το "μεγαλεπίβολο και εντυπωσιακό" μυθιστόρημά του, το οποίο αποκάλεσαν "εν μέρει έργο μιας μεγαλοφυΐας", αλλά εκτίμησαν ότι με αποσπάσματα όπως το "Έχυσα απότομα, μ' ένα τίναγμα που άδειασε το κεφάλι μου όπως ένα κουτάλι που αδειάζει το εσωτερικό ενός μελάτου αυγού", οι "Ευμενίδες" κέρδισαν το βραβείο με το σπαθί τους!
"Ελπίζουμε να το αντιμετωπίσει με χιούμορ", δήλωσαν οι κριτές, ενώ ο Λίτελ δεν αναμένεται να παρευρεθεί στο Λονδίνο για την απονομή του βραβείου.
Το βραβείο θεσπίστηκε το 1993 από τον Όμπερον Γουό και σκοπός του είναι να τραβήξει την προσοχή στην "ωμή, κακόγουστη και συχνά μηχανική χρήση μακροσκελών ερωτικών περιγραφών στα σύγχρονα μυθιστορήματα, και να την αποθαρρύνει".
Υποψήφιοι για το βραβείο «Κακό Σεξ στη Λογοτεχνία» για το έτος 2009 ήταν επίσης οι βραβευμένοι με Μπούκερ, Τζον Μπάνβιλ για τη συλλογή διηγημάτων του «Ιnfinities», Φίλιπ Ροθ για το «Τhe Ηumbling», Πολ Θερού για το «Α Dead Ηang» και ο Αμος Οζ για το «Rhyming Life and Death», αλλά και ο πρωτοεμφανιζόμενος ως συγγραφέας Νικ Κέιβ, για το «Ο θάνατος του Μπάνι Μονρό».

Σημαντική αύξηση των νέων φορέων του ιού HIV (AIDS)


Σημαντική αύξηση των νέων φορέων του ιού HIV (AIDS) στη χώρα μας καταγράφουν, σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία, οι ερευνητές του Κέντρου Ελέγχου Επιδημιολογικής Παρακολούθησης του υπουργείου Υγείας. Στους δέκα πρώτους μήνες του 2009, έγιναν 462 νέες διαγνώσεις του ιού του AIDS.

Το συντριπτικό ποσοστό αφορά άνδρες (83,3%) που μολύνθηκαν, κατά δήλωσή τους, μέσω ομοφυλοφιλικής κυρίως αλλά και ετεροφυλικής επαφής. Οι ηλικίες στις οποίες καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα είναι μεταξύ 25 και 44 ετών. Οι νέες διαγνώσεις αφορούν κυρίως άνδρες 30 με 34 ετών και γυναίκες 25 με 29 ετών.
Ενθαρρυντικό είναι το στοιχείο του χαμηλού αριθμού νέων φορέων του AIDS, οι οποίοι κάνουν χρήση ενδοφλεβίων ναρκωτικών.
Όπως τόνισαν οι επιστήμονες, ενόψει και της αυριανής, Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS, παρατηρούν πέρα από την αύξηση στον ιό HIV, αύξηση και άλλων μεταδοτικών νοσημάτων, ξεχασμένων από το παρελθόν, όπως η σύφιλη.
Το 2008 ήταν το δεύτερο μετά το 1998 έτος στο οποίο καταγράφηκαν τα υψηλότερα ποσοστά νέων διαγνώσεων του AIDS (αύξηση 51,8%) ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS


ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ


1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ...ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS