Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2009

WINTER


Σπάνιο αγγείο στους τάφους των Αλυκών Κίτρους παρουσιάζει δύο ερωτικές παραστάσεις


 Bρέθηκε σε γυναικείο τάφο και παρουσιάζει δύο ερωτικές παραστάσεις

Κατά την αρχαιολόγο κ. Μαρία Καρανίκα, το αγγείο που βρέθηκε σε γυναικείο τάφο στις Αλυκές Κίτρους το οποίο παρουσιάζει δύο ερωτικές παραστάσεις και μια επιγραφή, είναι σπάνιο, γενικότερα δεν το βρίσκει κανείς εύκολα και δεν έχει βρεθεί άλλο στην Πιερία.
«Εδώ είναι ένα ρωμαϊκό νεκροταφείο που χρονολογείται μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου αιώνα μετά Χριστόν», δηλώνει στην «Ημερήσια» η αρχαιολόγος. «Εδώ σε κάποιες ανασκαφές που κάνουμε, βρέθηκε μια γυναίκα σ’ έναν τάφο που ήταν κεραμοσκεπής. Η γυναίκα αυτή είναι νεαρής ηλικίας. Το κεφάλι της ήταν στραμμένο προς τα ανατολικά και συνήθως, όταν συμβαίνει αυτό, πρόκειται για γυναικεία ταφή», τονίζει.
Αναφέρει ότι το αγγείο βρέθηκε κάτω από τα πόδια της, βρέθηκε όμως και ένα λυχνάρι. Πέρα από τον αμφορέα με τις δύο ανάγλυφες ερωτικές παραστάσεις βρέθηκε και ένα ακόμη αγγείο χωρίς παράσταση. Εκεί επίσης αποκαλύφθηκαν και 20 αρχαία νομίσματα.
Τέλος, η κ. Καρανίκα επισημαίνει ότι οι ανασκαφές που γίνονται στην περιοχή, είναι σωστικές. Αυτό, ως γνωστόν, σημαίνει ότι οι αρχαιολόγοι αποκαλύπτουν τα ευρήματα, τα μεταφέρουν και τα σώζουν στο εργαστήριο. Κι από εκεί και πέρα η γη αποδεσμεύεται και δίνεται πίσω στους συγκεκριμένους ιδιώτες που θέλουν να κάνουν μια επένδυση.

«Η Άννα Καρένινα ζούσε στη γειτονιά μας»,


Στην παράσταση «Η Άννα Καρένινα ζούσε στη γειτονιά μας», ζωντανεύουν οι ηρωίδες του βιβλίου της Φάνυς Κουντουριανού «Ίδε…παρρησία λαλεί και της Ελένης Τζήκα «Σσς…μας ακούει ο κόσμος».


Η Ελεωνόρα, ένα απλό κορίτσι περιγράφει τα αισθήματά της, τις συγκρούσεις της με την οικογένεια, μιλά για τους αγώνες της, τις ματαιωμένες της προσδοκίες-χωρίς ωστόσο να χάνει το θάρρος της.

Δύσκολα χρόνια, δύσκολη ζωή, δύσκολες πολιτικές και προσωπικές συγκρούσεις,είναι όσα ταλανίζουν και τη Δήμητρα, τη δεύτερη ηρωίδα.

Τη Δήμητρα και την Ελεονώρα ερμηνεύουν επί σκηνής τέσσερις γυναίκες ηθοποιοί του Πήγασου, μεταφέροντας στιγμές-σπαράγματα της ζωής τους στην κατοχική και μεταπολεμική Κατερίνη.

Συνδετικός κρίκος των μονολόγων των γυναικών οι ποιητικές εικόνες του Αντώνη Κάλφα (Η Άννα Καρένινα ζούσε στη γειτονιά μας), που λειτουργούν συμφιλιωτικά, ενίοτε σχολιάζουν το πλαίσιο της ζωής, μιλούν για την πόλη, τα ανθρωπωνύμια και τα τοπωνύμιά της, επαναφέρουν στη μνήμη μας γνωστές σκηνές και τόπους, τείνουν το χέρι στις ηρωϊδες, περπατούν μαζί στη Μεγάλου Αλεξάνδρου ή την πλατεία Ελευθερίας, δένουν στενά το βηματισμό της ιστορίας με τον βηματισμό των κειμένων, αλλά και με την αύρα μιας ολόκληρης εποχής.

Στην παράσταση, που σκηνοθέτησε ο Χάρης Αμανατίδης, παίζουν (με τη σειρά εμφάνισης) οι ηθοποιοί του ΠΗΓΑΣΟΥ: Σπύρος Αναγνώστου, Γιώργος Μπαλιάκας, Κατερίνα Παρλίτση, Τίνα Ιωαννίδου, Κώστας Παπουτσίδης, Τατιάνα Σιδηροπούλου και Άννα Γκούντα.

Η πρεμιέρα θα δοθεί στο θεατράκι του ΠΗΓΑΣΟΥ, στην οδό Π. Τσαλδάρη 7.

Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν (κάθε Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα) μέχρι τις 10 Ιανουαρίου.

PHOTOS, ART AND FANTASY