Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2009

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ antinews.gr


O G -POLI ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 92.2 FM


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 17-19.00 ΣΤΟΝ "ΑΕΡΑ" ΜΕ ΖΟΡΙΚΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

CAPITAL 97.7 FM


ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΟΥΖΑ....!


Φωτιά τυλιγμένη σε λευκά σεντόνια Θεοχάρη Μπικηρόπουλου Ο ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΤΑ ΡΟΜΠΟΛΑ


Φωτιά τυλιγμένη σε λευκά σεντόνια


Άγριο τριαντάφυλλο


στη σκιά του σώματος


στη γραμμή της ράχης κατεβαίνει


εξάπτοντας τη φαντασία.!


Αναστάτωση


αέρινες φλόγες


υγρά ρουθούνια


ιδρωμένα χέρια


ελεύθερο ξέσπασμα ηδονής


ζωγραφίζουν πισώπλατα τα κόκκινα νύχια,


χείλη κρατήρας φλογερής


ανάσας του πάθους …


φωτιά τυλιγμένη σε λευκά ιδρωμένα σεντόνια του έρωτα .


Στο παράθυρο το πρωί χαμόγελο,


βλέμμα της ευτυχίας ,


στη σμίξει


του ήλιου με το βακχικό φεγγάρι


-τι συνάντηση απίθανη μα αληθινή!- στο περιβόλι του ουρανού!


Απόψε


το μέλλον φύτρωσε


στα κύτταρά σου


στα σπλάχνα σου


και αύριο πάλι : Εγώ

Γολγοθά κάθοδος Ο ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΤΑ ΡΟΜΠΟΛΑ
Γολγοθά κάθοδος


Κοιτάζω από την κορυφή τον γολγοθά μου


σα μικρός θεός


τα μαρτύρια των σκέψεων μου


που


βασανίζονται τις νύχτες


που εσείς έρχεστε σαν άγγελοι διαφθοράς


να ξελογιάσετε


εκ νέου,


τις αγαθές προθέσεις των πόθων-εκτός


ορίων της ανθρώπινης μου λογικής –


Αν πάσχισα να ανέβω τον γολγοθά μου προσδοκώντας την Ανάσταση


η επιστροφή


δε θα είναι απλά η «κατηφόρα» μου στους πρόποδες της πραγματικότητας


αλλά η αποδοχή της

Προφάσεις εν …αμαρτίες o ΚΑΠΟΣ ΜΕ ΤΑ ΡΟΜΠΟΛΑ, 2002


Προφάσεις εν …αμαρτίες


Πώς να σμίξουν


το ακριβό άρωμα που ντύνει


τη σάρκα σου


και η μεθυσμένη


αναπνοή μου;


Μ’ αγγίζεις τυχαία κι άθελα


αλλά


καταφέρνεις να μου πλασάρεις


τη θετική σου ενέργεια


που τα μόρια της αποζητώ


καταλύοντας τους νόμους


της υποταγής


στις κοινωνικές προσταγές


Δε θα υποστώ


άλλες υποχωρήσεις στα πρέπει


γιατί


σκέφτομαι να αφήσω την ατίθαση ελευθερία μου


να τολμήσει


στην αμαρτία σου


και στη δική μου επιθυμία.


Γιατί άραγε μας έμαθαν


να


πνίγουμε την άγρια θέλξη


των πρωτόγονων πόθων της


δημιουργίας ;


Θέλω να νοιώσω


το όλον σου ,μέσα στα κρυμμένα σπλάχνα σου…


μην αρνείσαι…Ζήσε.

H σύγκρουση της ευτυχίας Ο ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΤΑ ΡΟΜΠΟΛΑ, ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΜΠΙΚΗΡΟΠΟΥΛΟΣ 2002

H σύγκρουση της ευτυχίας


Θέλω κάτι να ταράξει


την ύπουλη γαλήνη και ηρεμία


που χρόνια αποζητούσα


Θέλω κάτι να τρομάξει


Τη χάρτινη ευτυχία που ζωγραφίζω


μέσα στο περιθώριο της ζωής


Θέλω κάτι να αναστατώσει


την ύπαρξη μου σύγκορμα


αρχίζοντας από τις αισθήσεις


Θέλω κάτι που να προκαλέσει


την αγωνία της αβεβαιότητας


της κατάκτησης και του αποτελέσματος


Θέλω μ’άλλα λόγια να προσπεράσω το παρόν μου


αγνοώντας τις συνέπειες στο μέλλον


ζώντας κάτι από τις συγκινήσεις του παρελθόντος


Θέλω ,αλλά δεν ξέρω γιατί το θέλω


να απορροφηθούν οι σκέψεις μου


στις αγωνίες του έρωτα στη μυθική του υπόσταση


Θέλω αλλά δεν ξέρω αν αυτή η ονειροπόλα


διείσδυση στα άδυτα του ευτυχισμένου παρελθόντος


συγκρουστεί με την σίγουρη ευτυχία που βιώνω….


Θέλω αλλά δεν ξέρω γιατί θέλω


να παλέψουν μέσα μου


οι κορμοί της οντότητας μου,


στην αρένα του μυαλού μου


Θέλω τη μάχη και την πάλη


αλλά δεν ξέρω αν μπορώ να μαζέψω τα συντρίμμια


μιας τέτοιας σύγκρουσης…


Θέλω κι όλα αυτά τα θέλω


μέσα από τον έρωτα


γιατί αυτός κρατάει στα χέρια του τις συγκινήσεις


Θέλω να συγκρουστώ με τον ίδιο


Τον Έρωτα.


…κι ας με νικήσει

Dreams and fantasy


Το τάισμα των πουλιών από τους ανθρώπους δημιουργεί νέα είδη!Η επέμβαση του ανθρώπου στη φύση μπορεί να γίνει με τον πιο απρόσμενο τρόπο: με το τάισμα των πουλιών, που, όπως διαπίστωσε μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα, έχει ως συνέπεια να δημιουργεί μέχρι και νέα είδη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, με το τάισμα οι άνθρωποι αλλάζουν το εξελικτικό μέλλον του πληθυσμού των πουλιών και οι συνέπειες είναι ορατές σχετικά γρήγορα. Η μελέτη, υπό τον εξελικτικό βιολόγο Μάρτιν Σέφερ του πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό βιολογίας "Current Biology", σύμφωνα με τους "Τάιμς του Λονδίνου", το Science και το Live Science.

Οι επιστήμονες μελέτησαν επί 3,5 χρόνια πουλιά μαυροσκούφηδες (Sylvia atricapilla), μικρά γκρι ωδικά πτηνά που ζουν συνήθως στην Κεντρική Ευρώπη (Νότια Γερμανία και Αυστρία), στα οποία οι άνθρωποι πρόσφεραν φαγητό. Η έρευνα διαπίστωσε ότι μετά το συστηματικό τάισμα, μέσα σε λιγότερες από 30 γενιές, ο πληθυσμός των πουλιών διασπάστηκε σε δύο ομάδες, μια που την ταϊζουν οι άνθρωποι και μια που βρίσκει την τροφή μόνη της, οι οποίες μάλιστα δεν διασταυρώνονται πια μεταξύ τους, παρόλο που ζουν δίπλα-δίπλα στη φύση.

Οι δύο ομάδες πουλιών ακολουθούν διαφορετικά μεταναστευτικά ταξίδια, η μια νοτιοδυτικά προς την Ισπανία και η άλλη βορειοδυτικά προς τη Βρετανία. Η δεύτερη ομάδα (που τρέφεται από τους ανθρώπους) ακολουθεί μια συντομότερη διαδρομή (κατά δέκα μέρες), ενώ η πρώτη συνεχίζει να τρέφεται κυρίως με φρούτα του δάσους. Λόγω αυτής της διαφοράς, τα πρώτα πουλιά έχουν ήδη γενετικές αλλά και εξελικτικές αλλαγές, όπως πιο στρογγυλές φτερούγες, που τους επιτρέπουν να κάνουν καλύτερες μανούβρες, αλλά είναι πιο ακατάλληλες για πιο μακρινά ταξίδια. Έχουν επίσης μακρύτερα και πιο στενά ράμφη, καθώς δεν χρειάζεται πλέον να τρώνε μεγάλα φρούτα (π.χ. ελιές) τον χειμώνα, αφού τα ταϊζουν οι άνθρωποι.

Σύμφωνα με τον Σέφερ, η έρευνα δείχνει ότι "δεν επηρεάζουμε την μοίρα μόνο των σπάνιων και επαπειλούμενων ειδών, αλλά επίσης και των κοινών ειδών που μας περιτριγυρίζουν καθημερινά, ακόμα και μέσα από μια πράξη με καλή πρόθεση, όπως το τάισμα. Είναι κάτι που μπορούμε να δούμε με τα μάτια μας, αρκεί να κοιτάξουμε προσεκτικά. Δεν χρειάζεται να περάσουν εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης".

Όπως είπε, αν η διαφοροποίηση των δύο ομάδων πουλιών συνεχιστεί, τελικά θα καταλήξουν δύο διαφορετικά είδη. Από την άλλη όμως, όπως εκτίμησε, είναι αμφίβολο αν αυτό θα συμβεί, επειδή οι συνήθειες των ανθρώπων (και σε σχέση με το τάισμα) αλλάζουν διαρκώς, συνεπώς μεταβάλλονται διαχρονικά και οι επιδράσεις τους στα πουλιά.

ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΕΠΙΔΡΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ


Εργαζόμενες μητέρες με υψηλά επίπεδα άγχους, λατρεύουν συνήθως τη δουλειά τους, βάζουν σε σοβαρό κίνδυνο όμως την υγεία τους, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που έγινε στην Αυστραλία.

Τα παιδιά τους, επίσης, έχουν χαμηλά επίπεδα κοινωνικής συμπεριφοράς, με άλλους παράγοντες όμως να παίζουν ρόλο σ' αυτό.

Η έρευνα έγινε από το Υπουργείο Στέγασης, Οικογενειών, Κοινοτικών Υπηρεσιών και Υποθέσεων Αυτοχθόνων, με δείγμα 1.386 εργαζόμενες μητέρες.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας, είναι απαραίτητη η εφαρμογή πολιτικής που θα ενθαρρύνει τους άντρες να παίξουν μεγαλύτερο ρόλο στην οικογένεια, δίνοντάς τους πρόσβαση σε ελαστικό ωράριο εργασίας.

Σύμφωνα με τους μελετητές, καλύτερος συνδυασμός ωρών πληρωμένης και μη εργασίας, βοήθεια του συντρόφου, καθώς επίσης και καλύτερες συνθήκες εργασίας, μπορούν να βοηθήσουν όχι μόνο τις εργαζόμενες μητέρες να ρίξουν τα επίπεδα του άγχους, αλλά να έχουν και ευνοϊκή επίδραση στα παιδιά τους.
www.nooz.gr

ΠΙΟ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΕΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ


Σύμφωνα με έρευνα Αυστραλού κοινωνιολόγου, οι γυναίκες είναι πιο ευτυχισμένες από τους άνδρες. Δεν έχει σημασία αν οι γυναίκες είναι 15 λεπτά περισσότερο ευτυχισμένες τη μέρα απ' ότι οι άντρες.

Ο Δρ Ρότζερ Πατούλνι, από το Κέντρο Κοινωνικής Έρευνας του Πανεπιστημίου Νέας Νότιας Ουαλίας, που διεξήγαγε την έρευνα, κατέληξε στο προκαταρκτικό συμπέρασμα ότι, τελικά, γυναίκες και άντρες νοιώθουν ικανοποίηση και ευτυχία, αλλά και το αντίθετο, κάνοντας τις ίδιες δραστηριότητες.

Οι ώρες που κοιμόμαστε θεωρούνται από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές στη ζωή μας, τόσο για τους άντρες όσο και για τις γυναίκες, όπως και οι ώρες που περνάμε με τα παιδιά μας, ενώ η ώρα που καταναλώνουμε στο καθάρισμα του σπιτιού, το σιδέρωμα των ρούχων, το πλύσιμο των πιάτων και οι άλλες ανιαρές δουλειές του σπιτιού θεωρούνται από τις πιο δυσάρεστες στιγμές στη μέρα μας.

Παρά το γεγονός, όμως, ότι οι άνδρες αφιερώνουν 50 λεπτά σε καθημερινή βάση σε δουλειές του σπιτιού και οι γυναίκες περίπου 90 λεπτά, το "ασθενές", αλλά ευτυχισμένο φύλο, σύμφωνα με τον Αυστραλό Κοινωνιολόγο, προσφέρει περισσότερη εθελοντική εργασία και, βέβαια, επικοινωνεί περισσότερο με τους ανθρώπους γύρω του, γεγονός που το καθιστά και πιο χαρούμενο και ευτυχισμένο.

Οι άνδρες δεν χάνουν απλώς στα σημεία, αλλά σε πολλά… σημεία, λέει ο κ. Πατούλνι. Δεν είναι τόσο επικοινωνιακοί όσο οι γυναίκες, τους εκνευρίζει το αφεντικό τους πιο συχνά απ’ ό,τι στις γυναίκες και δεν απολαμβάνουν τα μέγιστα τις διαδρομές τους στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ιδιαίτερα όταν πάνε για δουλειά.

Τέλος, ο κ. Πατούλνι αναφέρει ότι γενικώς οι γυναίκες μαθαίνουν από μικρές να μοιράζονται τα προβλήματά τους, βρίσκουν ευκολότερα λύσεις σ' αυτά και έτσι δεν ταλαιπωρούνται όσο οι άνδρες.

Η κατάθλιψη απειλεί τη ζωή 120 εκ. ανθρώπωνΗ κατάθλιψη θεωρείται πλέον ως μια σοβαρή ασθένεια, η οποία απειλεί ήδη τη ζωή 120 εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που συνέλεξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Μάλιστα, όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), περιπτώσεις κατάθλιψης, που δεν έχουν διαγνωσθεί και αντιμετωπισθεί έγκαιρα, οδηγούν ακόμα και στην αυτοκτονία.

Η συγκεκριμένη ασθένεια είναι κάτι πολύ διαφορετικό από τη θλίψη, είπε, μιλώντας στη «ΝΒ», ο ψυχολόγος από το Βερολίνο Μπέρνχαρντ Παλμόσκι και πρόσθεσε: «Η θλίψη είναι το βαθύ αίσθημα πόνου, όταν για παράδειγμα χάσουμε ένα δικό μας ή μετά από ένα χωρισμό. Στον αντίποδα, στην κατάθλιψη αυτό που κυριαρχεί είναι ένα αίσθημα κενού, ένα σκοτεινό αίσθημα».

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε μία γυναίκα ασθενή, η οποία είχε μια άσχημη εμπειρία και στη συνέχεια την κατέλαβε αίσθημα απελπισίας και πλήρους έλλειψης δύναμης. Η ίδια είχε επισημάνει: «Είχα συχνά άσχημες σκέψεις, φόβο και αγωνία για μένα και την κόρη μου. Ένιωθα τη ζωή να φεύγει και μετά βρισκόμουν σε μια απαθή κατάσταση. Δεν μπορούσα πια ούτε να φάω, ούτε να κοιμηθώ».

Μεγάλες οι πιθανότητες ίασης

Για τους ασθενείς ο πραγματικός κόσμος φαίνεται μακρινός και θεωρούν πως δεν υπάρχει καμία ενέργεια και διέξοδος. «Είναι μια σοβαρή ασθένεια», τόνισε ο ψυχολόγος Παλμόσκι, «η οποία πολύ συχνά υποτιμάται, διότι νομίζουμε πως πρόκειται για κακοκεφιά, κάτι συνηθισμένο που έχουμε όλοι μας. Στην ουσία όμως είναι μια σοβαρότατη ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο».

Από την πλευρά της, η ψυχολόγος Φραντζέσκα Ρέγκεν, επισήμανε πως οι περισσότερες αυτοκτονίες βασίζονται στην κατάθλιψη. Βέβαια, ο αριθμός των αυτοκτονιών στη Γερμανία μειώθηκε στο μισό από τη δεκαετία του 1980 μέχρι σήμερα. Αυτό, όμως, συνέβη επειδή οι άνθρωποι αναζητούν πλέον ευκολότερα βοήθεια: «Οι πιθανότητες να επανακτήσει κάποιος καταθλιπτικός την υγεία του είναι πολύ μεγάλες. Φυσικά διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Βασικά, όμως, μπορούμε πλέον να χειριστούμε καλά αυτήν την ασθένεια», πρόσθεσε η ψυχολόγος Ρέγκεν.

Όπως είπε, σε βαριές περιπτώσεις κατάθλιψης μια ψυχοθεραπεία και αντικαταθλιπτικά χάπια είναι ένας καλός συνδυασμός. Σε πιο ήπιες μορφές, η κατάθλιψη ενδέχεται να περάσει από μόνη της, έπειτα από μερικές εβδομάδες. Όπως και να ‘χει, όμως, πάντα ενδείκνυται η ψυχοθεραπεία και η συναναστροφή με φίλους. Πάντως, ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι η κατάθλιψη θα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου μέχρι το 2020, μαζί με τα καρδιακά νοσήματα.
www.nooz.gr 

O Γ. Μπαμπινιώτης στο nooz.gr για την "αλήθεια των λέξεων"ΑΘΗΝΑ 03/12/2009


Γράφει ο Μιχάλης Πολυδώρου
«Κύριε πολισμάνε» έλεγε ο αξέχαστος Κώστας Χατζηχρήστος με την ιδιαίτερη προφορά, κλίνοντας μια ξένη λέξη. Η μήπως δεν είναι και τόσο ξένη;  Λοιπόνν, η λεξη police έχει ως αφετηρία τη λέξη «πολιτεία». Τη μετέφερε στα λατινικά ο Κικέρωνας, αναφερόμενος στο γνωστό έργο του Πλάτωνα. Στη συνέχεια, το 14ο αιώνα πήραν τη λέξη οι Γάλλοι, δίνοντάς της της σημασία της «ρύθμισης της τάξης». Και έτσι προέκυψε τον 17ο αιώνα η λέξη police.
Συναρπαστική και η διαδρομή της αγγλικής λέξης «glamour», που σημαίνει «λάμψη, αίγλη, ακτινοβολία». Από τη λέξη «γραμματική» στη «gramaire» ( παλ.γαλλ.). Αυτός δηλαδή που ήξερε γράμματα και ξεχώριζε, «έλαμπε».
Ένα «γκλαμουράτο» ταξίδι στους αιώνες με όχημα τις λέξεις σας υπόσχονται οι 1720 σελίδες του νέου Ετυμολογικού Λεξικού της Νέας Ελληνικής Γλώσσας του καθηγητή Γιώργου Μπαμπινιώτη.  Σε συνέντευξή του στο www.nooz.gr o καθηγητής γλωσσολογίας μιλάει για την «αλήθεια των λέξεων», για τα greekglish, αλλά και για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας.
                                    Η συνέντευξη του καθηγητή Γιώργου Μπαμπινιώτη

Κύριε Μπαμπινιώτη, με ρώτησε προχθές ο γιος μου, η λέξη «ταξί» είναι ελληνική;

Ναι, πράγματι είναι μια ελληνική λέξη, που μέσα στο πέρασμα των χρόνων άλλαξε η σημασία της. Ξεκίνησε ως η αποτίμηση κάποιας υπηρεσίας με χρήματα. Πήραν τη λέξη οι Ρωμαίοι, την έκαναν taxa και το 18ο αιώνα ο εφευρέτης μιας συσκευής υπολογισμού της τιμής μεταφοράς με ιππήλατα οχήματα έπλασε τη λέξη taxametre. Από εκεί έμεινε το taxi, ως μεταφορικό μέσο με αντίτιμο. Και το «ταξίδι» προέρχεται από τη λέξη «τάξις». Στα μεσαιωνικά χρόνια πήρε μια άλλη σημασία, της εκστρατείας, του εκστρατευτικού σώματος. Και επειδή το σώμα αυτό μετακινείται, πήρε την έννοια του ταξιδιού, που γράφεται με «ι» και όχι με «ει», διότι πρόκειται για την υποκοριστική κατάληξη «ίδιον».

Προφανώς υπάρχουν εκατοντάδες τέτοιες λέξεις;


Χιλιάδες λέξεις έχουν τη ρίζα τους στα αρχαία. Το ετυμολογικό λεξικό είναι γραμμένο με μεράκι. Δεν απευθύνεται μόνο στους ειδικούς. Απευθύνεται και στο ευρύ κοινό, ώστε να έρθει σε επαφή με την πρώτη έννοια. Η λέξη «επίσημος»: Αυτός που είχε το σήμα πάνω στον άργυρο ή το χρυσό. Ο έγκυρος, ο αναγνωρισμένος. Αν δεν έχει το σήμα, είναι «άσημος», χωρίς αξία. Από εκεί και το «ασήμι», που είχε χαμηλότερη αξία από το χρυσό.


Ποια είναι η ετυμολογία της λέξης «ετυμολογία»

Ωραία ερώτηση. Προέρχεται από τη λέξη «έτυμος» που σημαίνει «αληθινό». Η αναζήτηση της αληθούς προέλευσης των λέξεων. Η αλήθεια των λέξεων. Είναι μια προσπάθεια που ξεκινά στα αρχαία χρόνια, αν και τότε δεν είχαν τις σημερινές μεθόδους. Στον Κρατύλο του Πλάτωνα αναφέρεται ότι η λέξη «πόλεμος» προέρχεται από τη λέξη «όλεμος». Δεν είναι σωστό. Προέρχεται από τη λέξη «πάλλω», κραδαίνω το δόρυ, ή από τη λέξη «πάλη». Η ετυμολογία είναι η επαφή με την προέλευση των εννοιών, είναι η μελέτη της ιστορίας, του πολιτισμού.


Κύριε Μπαμπινιώτη, η γλώσσα εξελίσσεται. Απειλείται όμως; Εχει ανοίξει η συζήτηση για τα greekglish, που χρησιμοποιούν κυρίως οι νέοι στην ανταλλαγή μηνυμάτων.

Να πούμε ότι το Λατινικό αλφάβητο είναι το δυτικό Ελληνικό αλφάβητο, της Χαλκίδας, που πέρασε στην Ιταλία. Τα greekglish χρησιμοποιούνται από τους νέους, διότι δεν υπάρχει ένα πρόγραμμα που να διευκολύνει τη χρήση της γλώσσας μας. Είναι καθαρά θέμα τεχνολογίας. Εχω προτείνει η πολιτεία να μοιράζει δωρεάν τέτοια προγράμματα. Όμως η γλώσσα δεν θα «χαλάσει»,  αν τα παιδιά μαθαίνουν γράμματα στο σχολείο.

Ναι, αλλά πρέπει να κάνουμε πιο ενδιαφέρουσα τη διδασκαλία της γλώσσας.

Ακριβώς. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε. Να κάνουμε ελκυστική, γοητευτική τη διδασκαλία. Αν λες σε ένα παιδί «ρήμα» και «υποκείμενο» δεν συγκινείται. Πρέπει να του πεις ότι ρήμα είναι η ανάγκη του ανθρώπου να μιλήσει για πράξεις, ενέργειες καταστάσεις. Το κύριο είναι το ετυμολογικό κομμάτι, είναι μέσο γοητείας. Πες, για παράδειγμα, στο παιδί να βρει λέξεις που έχουν την ίδια ρίζα με τη λέξη «σήμα». Και να ανοίξει μια γοητευτική συζήτηση που θα μας δώσει πλήθος λέξεων, που θα αλλάζει πορεία. Και με αυτό τον τρόπο θα μάθει νέες λέξεις, όπως διάσημος, ένσημο, σημειολογία, παράσημο.


Κύριε Μπαμπινιώτη, ευχαριστώ.

Και εγώ ευχαριστώ, ελπίζω να προσελκύσουμε την προσοχή του κόσμου.