Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2009

WOMEN WE LIKE


ΧΟΡΧΕ ΜΠΟΥΚΑ Ι -ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ...ΑΠΟ ΤΗ ΣΑΒΒΑΤΙΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 19-12-2009

Χόρχε Μπουκάι

Οι πρώτοι ένοχοι είναι οι... ψυχολόγοι και μετά οι γιατροί

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΙΔΑΛΗ
Ο Αργεντινός συγγραφέας και ψυχοθεραπευτής Χόρχε Μπουκάι ήρθε πρόσφατα στη χώρα μας, μιλώντας σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα για τα βιβλία του και τη δουλειά του.

Συνδυάζοντας ψυχανάλυση με λογοτεχνία, τα βιβλία του Μπουκάι είναι γραμμένα με απλότητα κι ευαισθησία, οξυδέρκεια και χιούμορ, έχοντας μεγάλη απήχηση στο αναγνωστικό κοινό. Σ' αυτά υπάρχουν εμβόλιμες μικρές ιστορίες από την παράδοση Ανατολής και Δύσης, αφοπλιστικές στη σοφία τους. Από τα είκοσι βιβλία του, κυκλοφορούν πέντε στα ελληνικά: «Να σου πω μια ιστορία», «Βασίσου πάνω μου», «Ιστορίες να σκεφθείς», «Ο δρόμος της αυτοεξάρτησης» και τελευταία «Να βλέπεις στον έρωτα» (όλα από τις εκδόσεις «Οπερα»).
Με ρίζες αραβικές και εβραϊκές, ανατράφηκε από μικρός με ιστορίες που του έλεγαν οι δυο παππούδες του (εξού και η αδυναμία του σ' αυτές στα βιβλία του). Ως ψυχοθεραπευτής της σχολής Γκεστάλτ εργάστηκε σε νοσοκομεία αλλά και με ζευγάρια και κοινωνικές ομάδες. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται περισσότερο με το γράψιμο, ταξιδεύει συνεχώς δίνοντας διαλέξεις και κάνοντας σεμινάρια.