Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2009

Ακυρώνονται οι παραστάσεις του ΜΜΑ την Τετάρτη

 ημέρα κηδείας του Χρήστου Λαμπράκη


Ακυρώνονται οι προγραμματισμένες για σήμερα, 23 Δεκεμβρίου, παραστάσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, σε ένδειξη πένθους για την απώλεια του προέδρου του ΟΜΜΑ Χρήστου Δ.Λαμπράκη, ο οποίος κηδεύεται την Τετάρτη από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Οι άγγελοι ποτέ δεν θα μπορούσαν να πετάξουν με τέτοια ανατομία


Ακόμα και αν οι άγγελοι υπάρχουν, μάλλον θα μετακινούνται με κάποιο άλλο τρόπο και όχι με τα φτερά τους, επειδή πολύ απλά η φυσιολογία και η ανατομία του σώματός τους δεν τους επιτρέπει να πετάνε -ούτε τώρα ούτε ποτέ στο μακρινό παρελθόν- σύμφωνα με την πρωτότυπη μελέτη ενός βρετανού βιολόγου.

Ο καθηγητής Ρότζερ Γουότον του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), σε εργασία του στο περιοδικό "Opticon" του πανεπιστημίου, σύμφωνα με τη βρετανική "Τέλεγκραφ", σύγκρινε τη φυσιολογία όλων των ειδών που πετάνε, με τις γνώριμες αναπαραστάσεις των φτερωτών αγγέλων και νεράιδων που απεικονίζονται, εδώ και αιώνες, να φέρνουν βόλτες στους ουρανούς. Το συμπέρασμά του είναι ότι, από ανατομική-φυσιολογική πλευρά, οι άγγελοι με τα ανθρώπινα χέρια και τις μεγάλες φτερούγες στην πλάτη ποτέ δεν θα μπορούσαν να κάνουν τέτοιες πτήσεις, ούτε καν να απογειωθούν από το έδαφος.
Κακώς πολλοί νομίζουν ότι οι άγγελοι είναι παραμύθια για μικρά παιδιά. Η ύπαρξή τους αποτελεί κεντρική πίστη στις τρεις μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες (χριστιανική, ιουδαϊκή, ισλαμική) και μια περυσινή έρευνα από τον γνωστό οργανισμό Pew έδειξε ότι, στην εποχή μας, πάνω από δύο στους τρεις (68%) Αμερικανούς πιστεύουν ότι οι άγγελοι (και τα πεπτωκότα "αδέλφια" τους, οι δαίμονες) βρίσκονται επί το έργον γύρω μας ανά πάσα ώρα και στιγμή.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι φτερούγες των πουλιών εξελίχτηκαν από τα αντιβράχια (τους πήχεις) των προγόνων τους και σταδιακά όλο τους το σώμα απέκτησε αεροδυναμικό σχήμα και καλύφτηκε με φτερά, ενώ ο σκελετός τους έγινε πιο ελαφρύς αλλά στερεός. Τίποτε από αυτά δεν συμβαίνει στην περίπτωση των αγγέλων και των άλλων ιπτάμενων πλασμάτων της μυθολογίας, συν το γεγονός ότι οι άγγελοι δεν φαίνεται να έχουν το δυνατό μυικό σύστημα που θα τους επέτρεπε να κτυπάνε τις φτερούγες τους στον αέρα.
Ανάλογα ανατομικά προβλήματα υπάρχουν και στην περίπτωση των νεράιδων, οι οποίες συνήθως απεικονίζονται με φτερά κάποιου εντόμου (π.χ. πεταλούδας).
Τελικά, κάτι ήξερε ο πιο "προσγειωμένος" Άγιος Βασίλης, ο οποίος εξ αρχής χρησιμοποίησε ζώα (τους συμπαθείς ιπτάμενους τάρανδους) για να τραβάνε το έλκηθρό του, αντί να βγάλει ο ίδιος φτερούγες και να κάνει μόνος του την δουλειά του!

«100 χρόνια Μ. Καραγάτσης. Διαρκής πηγή έμπνευσης.»

Στις 22 Δεκεμβρίου εγκαινιάζεται στην Casa Bianca (Βασ. Όλγας 180 και Θεμ. Σοφούλη) στη Θεσσαλονίκη η ομαδική Έκθεση Θεσσαλών Καλλιτεχνών με τίτλο «100 χρόνια Μ. Καραγάτσης. Διαρκής πηγή έμπνευσης.»


Η έκθεση διοργανώνεται από τη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα.
Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του κορυφαίου Θεσσαλού πεζογράφου και την ανακήρυξη του έτους 2008 ως έτους Καραγάτση, η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα προσκάλεσε καλλιτέχνες να εμπνευστούν μέσα από μία επιλογή κειμένων του Μ. Καραγάτση.
Ο θεσσαλικός κάμπος, η πόλη της Λάρισας, η Γεωργική Σχολή, ο Πηνειός και τα Τέμπη, ο Όλυμπος και ο Κίσσαβος, τα θεσσαλικά τοπία και οι ήρωες του Καραγάτση ζωντανεύουν στις εικαστικές δημιουργίες που παρουσιάζονται στην έκθεση.
Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Αναστασίου Ελένη, Αντωνίου Μαρία, Βακαλούλης Μιχαήλ, Βαμβατήρα Μάγδα, Βαμπούλα Φωτεινή, Γεωργαντζά Παντούλα, Γιαβασιάν Άννυ, Γιαλαμά Αναστασία, Γκουντουβά Μαριάννα, Γκουτζουρέλας Γεώργιος, Δημητρίου Αστέριος, Ζαπίτη Σοφία, Κακκάβα Στέλλα, Καλαμάρας Γεώργιος, Καπελεντζή Άννα, Καππέ Σταματία, Καραγγέλη Ευαγγελία, Καρακωνσταντάκης Αντώνης, Λάνταβου Ευτυχία, Λαπούσης Δημήτρης, Λάσκαρης Αστέριος, Μαλάκη Έφη, Mαράβας Λάζαρος, Μπέης Γιάννης, Νασιάκου Κατερίνα, Νάστος Βασίλης, Παναγιώτου Μαρία, Παπαργύρης Κων/νος, Πετρίκης Σωτήρης, Πίσπα Ευαγγελία, Πίσπας Κων/νος, Πρωτόγερου Ελευθέρια, Σαμαράς Χρήστος, Σδούκου Έφη, Σεiτάνη Ζωή, Τζίκα Άννα, Τζιότζιος Μιλτιάδης, Τσάτσαβου Άννα, Τσιάτσιου Θεοδώρα, Φαλιάγκας Αθανάσιος, Φουλούλης Θεόδωρος, Χριστοδούλου Νίκος.

Διάρκεια έκθεσης: 22/12/2009 – 20/1/2010

Νέος Κύκλος για το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο

 ξεκινά τον Ιανουάριο του 2010 στη Στοά του Βιβλίου, συμπληρώνοντας τρία χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας.Ελληνική πεζογραφία, Πολιτική Φιλοσοφία, Μουσική, Θρησκειολογία, Ιστορία τής Τέχνης είναι τα νέα θέματα που θα αναπτύξουν διακεκριμένοι λογοτέχνες και μουσικοί δημιουργοί καθώς και έμπειροι πανεπιστημιακοί καθηγητές.

Συγκεκριμένα,

10 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
(Κάθε Τετάρτη και ώρα 19.30-21.00)
10 Έλληνες λογοτέχνες μιλούν για το έργο τους και την ελληνική πεζογραφία.
Κώστας Μουρσελάς (Συντονιστής) (και αλφαβητικά): Θανάσης Βαλτινός, Μάρω Δούκα, Νίκος Θέμελης, Τάκης Θεοδωρόπουλος, Μένης Κουμανταρέας, Πέτρος Μάρκαρης, Βαγγέλης Ραπτόπουλος, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Πέτρος Τατσόπουλος10 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ
Πολιτική Φιλοσοφία: Το πρόβλημα τής πολιτικής στη Νεωτερικότητα
(Κάθε Πέμπτη και ώρα 19.30-21.00)
Χρήστος Γιανναράς, Καθηγητής Φιλοσοφίας τού Παντείου Πανεπιστημίου
10 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
(Κάθε Παρασκευή και ώρα 17.00-18.30)
Κώστας Κακαβελάκης, Συνθέτης, μουσικολόγος: Τι είναι μουσική, 22/1 – Ήχος, σύμπαν, επικοινωνία. Η Αρκαδική Συμφωνία τού Μάλερ, 5/3
Γιώργος Κουρουπός, Συνθέτης: Σύγχρονη μουσική δημιουργία και ελληνικότητα, 29/1.
Θόδωρος Αντωνίου, Συνθέτης: Σύγχρονη μουσική τού 20ού και τού 21ου αι., 5/2
Μίλτος Λογιάδης, Αρχιμουσικός: Εισαγωγή στη διεύθυνση ορχήστρας, 12/2
Άλκης Παναγιωτόπουλος, Συνθέτης, αρχιμουσικός: Ο συνθέτης ως μαέστρος, 19/2
Γιώργος Φίλιας, Καθηγητής Θεολογίας τού Πανεπιστημίου Αθηνών: Ο θρησκευτικός ύμνος ως επικοινωνία μεταξύ τού θείου και τού ανθρώπου, 26/2
Παναγιώτης Μυλωνάς, Μουσικολόγος, λαογράφος: Η δημοτική μας μουσική παράδοση, 12/3
Δημήτρης Παπαδημητρίου, Συνθέτης: Η μελοποίηση τής νεοελληνικής ποίησης μέσα από μια σύγχρονη ματιά, 19/3
Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης, Αναπλ. Καθηγητής τού Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών τού Α.ΠΘ.: Μουσική και τεχνολογία, 26/3

10 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΘΡΗΣΚΕΙΟΛΟΓΙΑΣ
Σύγχρονη Φυσική και φιλοσοφία τής θρησκείας
(Κάθε Δευτέρα και ώρα 19.30-21.00)
Μάριος Μπέγζος, Καθηγητής Συγκριτικής Φιλοσοφίας τής Θρησκείας τού Πανεπιστημίου Αθηνών

5 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Εισαγωγή στην ιστορία τής Ευρωπαϊκής Ζωγραφικής
(Κάθε Δευτέρα και ώρα 17.00- 18.30)

Μάνος Στεφανίδης, Επίκουρος καθηγητής τού Τμήματος Θεατρικών Σπουδών τού Πανεπιστημίου Αθηνών

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος


Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσίασε το πρόγραμμα των παραστάσεών του για την χειμερινή περίοδο και ιδιαίτερα για την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Μέχρι τις 17 Ιανουαρίου θα διαρκέσει η παράσταση «Βαβυλωνία» του Δημητρίου Κ.Βυζάντιου σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, στο Βασιλικό Θέατρο.
Ένας Ανατολίτης, ένας Μωραΐτης, ένας Χιώτης, ένας Κρητικός, ένας Αρβανίτης, ένας Κύπριος κι ένας λογιότατος από την Κω, μαθαίνοντας την είδηση για την καταστροφή της αρμάδας του Ιμπραήμ στο Ναυαρίνο (1827), συγκεντρώνονται σε ένα πανδοχείο για να γιορτάσουν το γεγονός. Το γλέντι, ωστόσο, γρήγορα θα ακολουθήσει μια σειρά παρεξηγήσεων και παρανοήσεων, αφού ο καθένας χρησιμοποιεί το ιδιαίτερο γλωσσικό του ιδίωμα.
«Το κορίτσι με τα μαύρα» του Μιχάλη Κακογιάννη, σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη, παρουσιάζεται έως τις 14 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για την θεατρική μεταφορά της γνωστής ταινίας. Η παράσταση παρουσιάζεται στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Στη Λαϊκή Σκηνή της Μονής Λαζαριστών παρουσιάζεται έως τις 24 Ιανουαρίου η παράσταση του Γιώργου Αρμένη «Βασικά, με λεν Θανάση», σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους.

Στην Πειραματική Σκηνή του Μικρού Θεάτρου της Μονής Λαζαριστών ανεβαίνει η παράσταση «Ο Υμπύ Βασιλιάς» του Αλφρέντ Ζαρύ, σε σκηνοθεσία Γ.Παρασκευόπουλου.
Στην Παιδική Σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου παρουσιάζεται το έργο «Ο Σιμιγδαλένιος» μέχρι τον Απρίλιο του 2010, ενώ στη Νεανική Σκηνή της Μονής Λαζαριστών ανεβαίνει η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου.
Πληροφορίες για το πλήρες πρόγραμμα στην ιστοσελίδα του ΚΘΒΕ www.ntng.gr.