Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2010

LOVE AND SEX....

THESSALONIKI'S PORT

LOVE MOMENTS

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ: Λιόν-Ρεάλ Μαδρίτης 1-0


ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ: Μίλαν-Μάντσεστερ 2-3
 
 

ΣΗΜΕΡΑ
Μπάγερν και Πόρτο παίζουν αντίστοιχα σε «Αλιάνζ Αρίνα» και «Ντραγκάο» κόντρα σε Φιορεντίνα και Άρσεναλ και θα πρέπει να εκμεταλλευτούν τις έδρες τους αν θέλουν να έχουν συνέχεια στη διοργάνωση.

Εύα Κανταρέλα . "Είμαστε όλοι Ελληνες"

Άρθρο με τίτλο "Είμαστε όλοι Ελληνες", της Ιταλίδας καθηγήτριας αρχαίου ρωμαϊκού και ελληνικού Δικαίου στο πανεπιστήμιο του Μιλάνου Εύας Κανταρέλα, δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Κοριέρε Ντέλα Σέρα". Ο τίτλος του άρθρου παραπέμπει στη γνωστή ρήση του Βρετανού ποιητή και φιλέλληνα Πέρσι Σέλεϊ, κατά την έναρξη της επανάστασης του 1821.

Η Ιταλίδα καθηγήτρια, με μια σύντομη αναδρομή στον 19ο αιώνα, αλλά και στην κλασική περίοδο, θέλει να υπενθυμίσει στους Ευρωπαίους το χρέος τους, όπως τονίζει, προς την Ελλάδα. Παράλληλα, στέλνει το μήνυμα ότι σήμερα, πρέπει να επιδειχθεί ουσιαστική αλληλεγγύη προς την Ελλάδα."Το 1821, γινόταν αναφορά στο ελληνικό θαύμα, στη χώρα, στην οποία, κατά τον 5ο αιώνα π.Χ., είχαν ανθίσει η φιλοσοφία, η ιστοριογραφία, οι τέχνες, η δημοκρατία, δηλαδή, ο πολιτισμός", γράφει η Εύα Κανταρέλα.Η καθηγήτρια του πανεπιστημίου του Μιλάνου εξηγεί ότι "σήμερα γνωρίζουμε ότι οι Ελληνες διατηρούσαν επαφές και με άλλους λαούς της Μεσογείου και ότι ουκ ολίγες πλευρές του πολιτισμού τους, προέρχονται από ανατολικές επιρροές. Αυτό, όμως, δεν μειώνει με κανένα τρόπο το χρέος μας προς αυτό τον λαό". Η Εύα Κανταρέλα παραθέτει το παράδειγμα της ιστοριογραφίας, την οποία οι έλληνες εφηύραν ως "λογοτεχνικό είδος".Σε ό,τι αφορά τη σημερινή πραγματικότητα, η διακεκριμένη Ιταλίδα πανεπιστημιακός τονίζει ότι "ξαφνιάζει και μας αφήνει άναυδους το ότι σήμερα η Ευρώπη, ή τουλάχιστον ένα μέρος της ηπείρου μας, μοιάζει να είναι τόσο αδιάφορη ως προς τη μοίρα της χώρας που λειτούργησε ως κοιτίδα του πολιτισμού, όχι μόνον του ευρωπαϊκού, αλλά ολόκληρης της Δύσης. Σε αυτή την περίπτωση, πιστεύω ότι είναι χρέος μας, να επαναλάβουμε, μαζί με τον Σέλεϊ, ότι είμαστε όλοι Ελληνες".

www.nooz.gr

Πολλά τα βάσανα για τον φαραώ Τουτανχαμών, δείχνει ο ιατρικός του φάκελος

Η ιατρική γνωμάτευση για τον Τουταγχαμών έρχεται με καθυστέρηση 3.000 και πλέον ετών

Γεννήθηκε με στραβά πόδια και πιθανότατα περπατούσε με μπαστούνι. Σαν να μην έφτανε αυτό, έσπασε το ένα πόδι σε μικρή ηλικία και πέθανε λίγο αργότερα από επιπλοκές που επιδεινώθηκαν από την ελονοσία.
Ο Τουταγχαμών πρέπει να ήταν από τους πλέον φιλάσθενους ηγέτες της ιστορίας, δείχνει μελέτη που βασίστηκε σε αξονικές τομογραφίες και γενετικές εξετάσεις.
Η έρευνα, που δημοσιεύεται την Τετάρτη στην Επιθεώρηση του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, διήρκεσε δύο χρόνια και θεωρείται η λεπτομερέστερη μέχρι σήμερα, καθώς εξέτασε όχι μόνο τον Τουτανχαμών αλλά και 15 ακόμα μούμιες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που ανήκουν σε συγγενείς του.
Η έρευνα αποκαλύπτει όχι μόνο τα προβλήματα υγείας του Τουτανχαμών αλλά και την αιμομικτική καταγωγή του: Πατέρας του ήταν ο Ακενατών, ο φαραώ που προσπάθησε να καθιερώσει το μονοθεϊσμό, ενώ μητέρα του ήταν κάποια αδελφή του Ακενατών που ακόμα δεν έχει ταυτοποιηθεί.
Ο Τουταγχαμών έγινε φαραώ το 1333 π.Χ σε ηλικία 10 ετών και πέθανε μόλις εννέα χρόνια αργότερα. Τότε ήταν ένας μάλλον ασήμαντος βασιλιάς, σήμερα όμως είναι διάσημος σε όλο τον κόσμο λόγω των απίστευτων ευρημάτων στον τάφο του, το μοναδικό τάφο φαραώ που έχει βρεθεί ασύλητος.
Μια τρύπα στο κρανίο της μούμιας τροφοδοτούσε για χρόνια την εικασία ότι ο φαραώ είχε πέσει θύμα δολοφονίας, μέχρι που μια τομογραφία έδειξε το 2005 ότι η οπή προήλθε από τη διαδικασία ταρίχευσης.
Οι νέες αξονικές τομογραφίες αποκαλύπτουν ότι ο Τουτανχαμών έπασχε από τουλάχιστον δύο συγγενείς ανωμαλίες: υπερωιοσχιστία, μια κατασκευαστική ανωμαλία του ουρανίσκου από την οποία έπασχε και ο πατέρας του, καθώς και από στρεβλοποδία, μια πάθηση που είχε ταλαιπωρήσει και τον παππού του.
Η στρεβλοποδία πιθανότατα ανάγκαζε τον νεαρό φαραώ να περπατά με μπαστούνι, μέχρι που υπέστη το μοιραίο κάταγμα. «Ένα ξαφνικό κάταγμα του ποδιού, πιθανώς από πτώση, ενδέχεται να οδήγησε σε μια επικίνδυνη για τη ζωή του κατάσταση όταν εκδηλώθηκε γ ελονοσία» εκτιμά η ερευνητική ομάδα.
Οι γενετικές αναλύσεις αποκάλυψαν την ύπαρξη DNA του παράσιτου της ελονοσίας -πρόκειται μάλιστα για το αρχαιότερο γενετικό ίχνος της ασθένειας.
Η νέα μελέτη, τέλος, φαίνεται να διαψεύδει τη θεωρία ότι ο Τουταγχαμών και οι συγγενείς του έπασχαν από κάποια διαταραχή που τους έδινε ασυνήθιστα θηλυπρεπή εμφάνιση -η άποψη αυτή πιθανότατα οφείλεται στην τεχνοτροπία των Αιγυπτίων καλλιτεχνών της εποχής, οι οποίοι απεικόνιζαν τους βασιλείς με προτεταμένα στήθη, μακρόστενα κεφάλια και φουσκωμένα χείλη.
«Είναι απίθανο ο Τουταγχαμών ή ο Ακενατών μα παρουσίαζαν μια σημαντικά αλλόκοτη ή θηλυκή σιλουέτα» καταλήγουν οι ερευνητές. 
Associated Press

Οι Μινωίτες πρόλαβαν τον Κολόμβο, υποστηρίζει Βρετανός συγγραφέας

Ανατρέπει τα δεδομένα (;)


Icon
Σχέδιο ανακατασκευής μινωικού πλοίου από το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης
ΑθήναΣτείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Πριν από μερικά χρόνια υποστήριζε πως πριν τον Κολόμβο το πόδι του στην Αμερική πάτησε ένας Κινέζος ευνούχος. Τώρα, ο Βρετανός συγγραφέας Γκάβιν Μένζις ετοιμάζει να εκδώσει βιβλίο στο οποίο περιγράφει ότι την Αμερική την ανακάλυψαν Μινωίτες. Οι αντιδράσεις έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ ο ατζέντης του τρίβει τα χέρια του...
Σύμφωνα με τα Νέα, ο Μένζινς υποστηρίζει ότι οι Μινωίτες ανακάλυψαν την Αμερική 3.700 χρόνια πριν τον Χριστόφορο Κολόμβο.
Για να τεκμηριώσει τη θεωρία του, αναφέρει στη Wall Street Journal: «Μπορούμε να κάνουμε ακριβείς εκτιμήσεις όσον αφορά το μήκος, το πλάτος και το βύθισμα των σκαφών και ως εκ τούτου να υπολογίσουμε την ποντοπόρο ικανότητά τους. Τα σκάφη θα μπορούσαν να πλεύσουν με τον αέρα καθώς και με χαμηλότερο πανί σε περίπτωση θύελλας». Το επιχείρημα αυτό βασίζεται τόσο στις απεικονίσεις πλοίων σε μινωικές τοιχογραφίες όσο και στα ελάχιστα υπολείμματα του ναυαγίου του Uluburun που ανακαλύφθηκε το 1982 στη Μικρά Ασία και χρονολογείται με ακρίβεια στο 1305 π.Χ. (σώθηκε τμήμα από το σκαρί και το φορτίο περιείχε στοιχεία από εννέα διαφορετικούς πολιτισμούς της εποχής).

Ένα δεύτερο στοιχείο που επικαλείται το DΝΑ, καθώς υποστηρίζει πως οι Μινωίτες έφεραν ένα σπάνιο γονίδιο που εντοπίζεται σήμερα ανάμεσα στους γηγενείς Αμερικανούς που ζουν γύρω από τη Λίμνη Σουπίριορ, κοντά στα αμερικανοκαναδικά σύνορα, όπου έχουν εντοπιστεί πλούσια κοιτάσματα χαλκού και χιλιάδες χάλκινα εργαλεία. Αναφέρει, δε, ότι επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν πως ο «μοναδικής καθαρότητας χαλκός» της περιοχής της λίμνης ταιριάζει με τα ευρήματα του ναυαγίου του Uluburun.
Τρίτη απόδειξη είναι η μεταφορά ενδημικών φυτών της Αμερικής σε άλλους πολιτισμούς: ίχνη νικοτίνης εντοπίστηκαν στην Αίγυπτο σε αρχαίες μούμιες και κόκκοι καλαμποκιού είναι χαραγμένοι στους ναούς τους (και ο καπνός και το καλαμπόκι ήταν άγνωστα στην περιοχή). «Οι Αιγύπτιοι όμως με τα σαθρά πλοία τους δεν ήταν ικανοί ναυτικοί. Μόνο οι Μινωίτες, με τους οποίους διατηρούσαν εμπορικές σχέσεις, μπορούσαν να κάνουν υπερατλαντικά ταξίδια» σημειώνει στο βιβλίο.
Το εάν ο Μένζις έχει δίκιο ή όχι θα φανεί στο μέλλον. Το σίγουρο είναι ότι ο ατζέντης του τρίβει τα χέρια του, αφού όπως χαρακτηριστικά λέει: «η ιστορία που αναθεωρεί τα μέχρι τώρα δεδομένα πουλάει εξαιρετικά».
Πάντως, οι επιστήμονες αντιδρούν που επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία τα οποία να επιβεβαιώνουν τη θεωρία του Μένζις.
Newsroom ΔΟΛ

ΔΩΡΕΑΝ ΝΕΡΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΛΚΟΟΛ

Σε μια προσπάθεια να περιορίσει το φαινόμενο του αλκοολισμού, που λαμβάνει πλέον διαστάσεις μάστιγας, η πολιτειακή κυβέρνηση της Βικτόριας θα νομοθετήσει ώστε όλα τα κλαμπ, μπαρ, παμπ κλπ να προσφέρουν δωρεάν νερό στους πελάτες τους.   

Πολλοί χώροι διασκέδασης δεν προσφέρουν δωρεάν νερό. Αντιθέτως προσφέρουν εμφιαλωμένο νερό και χρεώνουν δέκα δολάρια το μπουκάλι.   

Οι καταστηματάρχες που δεν θα συμμορφώνονται θα τιμωρούνται με μεγάλο χρηματικό πρόστιμο.   

Οι ειδικοί λένε πως το δωρεάν νερό θα συμβάλει να περιοριστούν τα μεθύσια και η βίαιη συμπεριφορά.

ΤΑ ΠΑΧΗ ΜΟΥ ΤΑ ΚΑΛΛΗ ΜΟΥ

Τα υπέρβαρα αγόρια είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν καθυστερημένη έναρξη της εφηβείας σε σχέση με τα λεπτότερα, ενώ στα κορίτσια συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή τα πιο παχουλά κορίτσια έχουν αυξημένες πιθανότητες να μπουν στην εφηβεία νωρίτερα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.   

Η μελέτη, υπό την δρα Τζόις Λι του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν (Αν Άρμπορ), δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό “Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine” (Αρχεία Παιδιατρικής και Ιατρικής των Εφήβων), σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ.   

Η σχέση ανάμεσα στον μεγαλύτερο δείκτη σωματικής μάζας και στην πρώιμη έναρξη της εφηβείας έχει μελετηθεί και επιβεβαιωθεί επαρκώς στα κορίτσια, αλλά στα αγόρια μέχρι τώρα δεν είχε συμβεί κάτι ανάλογο, καθώς είχαν γίνει λιγότερες σχετικές έρευνες.   

Η νέα μελέτη δεν μπόρεσε να εντοπίσει ένα συγκεκριμένο βάρος στο οποίο ο κίνδυνος της καθυστερημένης εφηβείας αυξάνει για τα αγόρια, όμως επιβεβαίωσε ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στους δύο παράγοντες (βάρος-εφηβεία).    

Τα αγόρια αρχίζουν να δείχνουν σημάδια εισόδου στην εφηβεία συνήθως λίγο μετά τα δέκατα γενέθλιά τους, αν και -αντίθετα με τα κορίτσια που έχουν την εμμηνόρροια- δεν εμφανίζουν κάποιο συγκεκριμένο ξεκάθαρο σημάδι εφηβείας, γι’ αυτό ακριβώς η μελέτη της εφηβείας στα αγόρια είναι πιο δύσκολη. Σύμφωνα με την Λι, «βασικά, όταν μπαίνουν στην εφηβεία, τα γεννητικά όργανά τους αρχίζουν να μεγαλώνουν». Η όλη διαδικασία της εφηβείας στα αγόρια μπορεί να κρατήσει από τρία έως πέντε χρόνια.   

Η κυρίαρχη σήμερα θεωρία γιατί τα κορίτσια με μεγαλύτερο βάρος μπαίνουν στην εφηβεία νωρίτερα, είναι ότι εμπλέκεται η ορμόνη λεπτίνη, η οποία αυξάνει όταν η μάζα του λίπους ενός ανθρώπου αυξάνει. Μια παρόμοια ορμονική διαδικασία συμβαίνει και στα αγόρια. Πάντως, σύμφωνα με τη Λι, η οποία τόνισε την ανάγκη να γίνουν περισσότερες μελέτες πάνω στο ζήτημα, «ουσιαστικά, βρισκόμαστε στο σκοτάδι αναφορικά με το πώς δουλεύει η εφηβεία».

"Σύντροφοι του γραφείου" η νέα μόδα

Λέγονται "σύντροφοι του γραφείου" και, συνήθως, ανήκουν στο αντίθετο φύλο. Πρόκειται για τον/ την συνάδελφο που η σχέση είναι κάτι περισσότερο από επαγγελματική, σε καμία, όμως, περίπτωση ερωτική. Υπολογίζεται ότι δύο στους τρεις στην Αυστραλία, έχουν έναν τέτοιο σύντροφο, συμπεριλαμβανομένου και του πρωθυπουργού, Κέβιν Ραντ.   

Τι κάνει ακριβώς ένας… σύντροφος του γραφείου;   

Σάς ακούει όταν σκάτε και θέλετε να τα πείτε, να ξεθυμάνετε, σάς στηρίζει σε μια κρίση, σάς λέει ελεύθερα τις σκέψεις του, κρατά τα μυστικά σας, καταλαβαίνει το χιούμορ σας, γελά όταν λέτε τα χιλιοειπωμένα ανέκδοτα και γενικά κάνει τη ζωή σας, πιο υποφερτή στη δουλειά.   

Πώς μπορείτε να καταλάβετε αν κάποιος έχει έναν τέτοιο σύντροφο;   

Μα υπάρχουν σημάδια. Μερικά από αυτά είναι: Μοιράζεστε τα μπισκότα, τον καφέ και το κουτσομπολιό… που αφορά τρίτους. Προσέχετε όταν ο/η σύντροφος του γραφείου αλλάζει χτένισμα ή φορά κάτι καινούριο και το σχολιάζετε. Αλλάζετε πάραυτα μηνύματα ηλεκτρονικά όταν συμβαίνει κάτι ασυνήθιστο ή σημαντικό στο γραφείο. Διακόπτετε τη συζήτηση που έχετε με τον κανονικό σύντροφο της ζωής σας, όταν δέχεστε τηλεφώνημα από τον /την σύντροφο του γραφείου. Σχολιάζετε μαζί το τελευταίο εκνευριστικό πράγμα που έκανε ο διευθυντής. Ξέρει ο ένας τα γούστα του άλλου.    

Μέχρι τώρα ξέραμε ότι οι ερωτικές σχέσεις μεταξύ συναδέλφων, προϊσταμένων και υφισταμένων, βλάπτουν… όχι μόνο στην υγεία, αλλά γενικώς και καλό είναι να αποφεύγονται.   

Έρχεται τώρα η νέα τάση των "πλατωνικών συντρόφων", του χώρου εργασίας να φέρει τα πάνω κάτω. Να φέρει δυο άτομα του αντίθετου φύλου πολύ κοντά, ίσως πιο κοντά από τον /την σύντροφο ζωής και να μας πει ότι κάνει καλό στην υγεία. Μπορεί, αρχικά, αλλά μέχρι πότε; Ποιος και τι εγγυάται ότι η πλατωνική σχέση δεν μπορεί, έτσι ξαφνικά και χωρίς καμία προειδοποίηση να μετατραπεί σε ερωτική;    

Ιδιαίτερα, όταν οι ψυχολόγοι, μάς δίνουν στοιχεία όπως αυτά που λένε ότι "οι σύντροφοι του χώρου εργασίας είναι συνήθως επαγγελματίες που βρίσκονται μαζί πολλές ώρες, συνεργάζονται και ταξιδεύουν συχνά μαζί".   

Στο αν μια τέτοια σχέση κάνει καλό, οι γνώμες των ψυχολόγων, φαίνεται, να διίστανται.   

Ο ψυχολόγος, Γκραντ Μπρεχτ, για παράδειγμα, υποστηρίζει ότι μια τέτοια σχέση κάνει καλό γιατί οι άνθρωποι γίνονται πιο αποδοτικοί.   

Αντίθετα, η ψυχολόγος Ντι Μαγκρίλ, πιστεύει ότι ένας τέτοιος δεσμός, έστω και πλατωνικός, μπορεί να "ταρακουνήσει" έναν γάμο:"Αν και υπάρχουν πιέσεις στο χώρο εργασίας, είναι διαφορετικές από εκείνες του σπιτιού.

Εξάλλου, στη δουλειά, μπορούν οι σύντροφοι γραφείου να πάνε για φαγητό να πιούνε ένα ποτήρι κρασί και να νιώσουν καλύτερα, πράγμα που δεν μπορεί να συμβεί το ίδιο εύκολα με τους συντρόφους ζωής, όταν υπάρχουν παιδιά στη μέση".
www.nooz.gr