Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2010

O KHΠΟΣ ΜΕ ΤΑ ΡΟΜΠΟΛΑ ΘΕΟΧΑΡΗ ΜΠΙΚΗΡΟΠΟΥΛΟΥ, 2003

Γυναίκες και άνδρες ταξιδιώτες παθαίνουν διαφορετικές ασθένειες

Τα ταξίδια, ιδίως τα μακρινά, μπορεί να αρρωστήσουν τον καθένα, όμως μια νέα ελβετική επιστημονική έρευνα έρχεται να διαπιστώσει ότι άνδρες και γυναίκες, όταν ταξιδεύουν, τείνουν να εμφανίσουν ή να κολλήσουν διαφορετικές ασθένειες. Οι γυναίκες, για παράδειγμα, είναι πιο επιρρεπείς στα στομαχικά προβλήματα, ενώ οι άνδρες έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης πυρετού και μόλυνσης από σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες.

Η μελέτη, που κάλυψε περίπου 59.000 ταξιδιώτες και των δύο φύλων, μεταξύ των ετών 1997 - 2007, έγινε από ερευνητές του Κέντρου Ταξιδιωτικής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Ζυρίχης υπό τη δρ. Πατρίτσια Σλεγκενχάουφ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Clinical Infectious Diseases" (Κλινικές Μολυσματικές Ασθένειες), σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ.
Όπως διαπιστώθηκε, οι γυναίκες, πιο συχνά από τους άνδρες (σε ποσοστό 13% έως 39%), παθαίνουν διάρροια και άλλα γαστρεντερολογικά προβλήματα, όπως δυσκοιλιότητα και πόνους στην κοιλιά, καθώς επίσης κρυολογήματα και μολύνσεις του ουρολογικού συστήματος, ενώ ο οργανισμός τους εμφανίζει περισσότερες παρενέργειες στα φάρμακα που λαμβάνονται προληπτικά (π.χ. κατά της ελονοσίας).



Από την πλευρά τους, οι άνδρες εμφανίζουν συχνότερα πυρετό, ενώ μολύνονται πιο εύκολα από τσιμπήματα κουνουπιών και άλλων εντόμων, έχοντας έτσι μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν ελονοσία ή δάγκειο πυρετό. Είναι επίσης πιθανότερο, σε σχέση με τις γυναίκες, να αρρωστήσουν από το μεγάλο υψόμετρο στα βουνά και να πάθουν κρυοπαγήματα.
Η έρευνα, που επιτρέπει στους ταξιδιώτες να προετοιμαστούν καλύτερα για το επόμενο ταξίδι τους από ιατρο-φαρμακευτικής πλευράς (π.χ. τα φάρμακα κατά της διάρροιας είναι πολύ πιο αναγκαία σε μια γυναίκα και τα αντικουνουπικά σε ένα άνδρα!), επισημαίνει ότι δεν είναι σαφείς οι λόγοι για τις διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα, αναφορικά με τις ταξιδιωτικές αρρώστιες.
Μια εξήγηση για την προτίμηση των επικίνδυνων κουνουπιών-φορέων μολυσματικών ασθενειών στους άνδρες είναι ότι οι τελευταίοι ιδρώνουν περισσότερο από τις γυναίκες και οι εκκρίσεις του σώματός τους προσελκύουν τα έντομα. Από την άλλη, σύμφωνα με τους ερευνητές, ίσως οι γυναίκες είναι πιο ευπαθείς στα γαστρεντερολογικά προβλήματα.
Όσο για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, οι άνδρες είναι πιθανότερο να αναζητήσουν μια άγνωστη συντροφιά σε ένα ταξίδι τους, παρά μια γυναίκα.
http://www.nooz.gr/

Τομ Χανκς, Τζένιφερ Ανιστον, Νία Βάρνταλος, Πιρς Μπρόσναν.




Τομ Χανκς, Τζένιφερ Ανιστον, Νία Βάρνταλος, Πιρς Μπρόσναν. Είναι μόνο μερικοί από τους παγκοσμίου φήμης αστέρες του Χόλιγουντ που θα μπορούσαν να διαφημίσουν τον ελληνικό τουρισμό. Τουλάχιστον αυτά είναι τα σχέδια του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.
Σε πρόσφατο ταξίδι της στο Μιλάνο, στο πλαίσιο διεθνούς έκθεσης τουρισμού, η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Αντζελα Γκερέκου δήλωσε ότι η σύνδεση των δύο τομέων είναι σημαντική και χρησιμοποίησε ως παράδειγμα τον ρόλο που έπαιξε η Μαρία Κάλας στην προώθηση της χώρας μας διεθνώς.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη το υπουργείο έχει κάνει επαφές με το ζεύγος Χανκς (Τομ Χανκς και την ελληνικής καταγωγής σύζυγό του, Ρίτα Γουίλσον), στο πλαίσιο πιθανής συμφωνίας που θα έχει ως στόχο τα γυρίσματα ταινίας στην Ελλάδα.
Η αγάπη του Αμερικανού ηθοποιού για τη χώρα μας είναι γνωστή. Έχει επισκεφθεί πολλές φορές την Ελλάδα και λατρεύει την Αντίπαρο.
Εκτός αυτού, ο Τ.Χανκς ετοιμάζει μαζί με τον σκηνοθέτη Στίβεν Σπίλμπεργκ την μίνι σειρά Ειρηνικός («Τhe Ρacific»), στην οποία δευτερεύοντες ρόλους θα έχουν ακόμη έξι ομογενείς ηθοποιοί.
Εκτός από τον Τομ Χανκς και άλλοι ηθοποιοί όπως οι Τζένιφερ Ανιστον, Ολυμπία Δουκάκη, Ζακ Γαλιφιανάκης, Ελίας Κοτέας, Πιρς Μπρόσναν.
Ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, δηλώνει ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε ό,τι αφορά τους σελέμπριτι και την πιθανή προσφορά τους για την προώθηση των ελληνικών τουριστικών θεμάτων σε διεθνές επίπεδο».

Αλλωστε, ως γνωστόν, η Ελλάδα δεν μπορεί να διαθέσει πολλά χρήματα για την τουριστική της καμπάνια και οι σταρ του Χόλιγουντ συνηθίζουν να λαμβάνουν παχυλούς μισθούς για τέτοιου είδους διαφημίσεις.
Newsroom ΔΟΛ

ΠΕΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ....!!

Εδώ και μερικά χρόνια η Ακαδημία Αθηνών και το Κέντρο Ερεύνης Επιστημονικών Ορων και Νεολογισμών καταγράφει νεολογισμούς που μπήκαν με ταχύτητα στη ζωή μας και δεν πρόλαβαν να μπουν στα λεξικά, ενώ προτείνει ελληνικές λέξεις που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν ξένους όρους.
Πρόσφατα εκδόθηκε ο νέος διπλός τόμος με την επιστημονική επιμέλεια της διευθύντριας του Κέντρου Αναστασίας Χριστοφίδου. Ενας πραγματικός θησαυρός από τον οποίο σας προσφέρουμε ένα μικρό δείγμα:



Ξενόγλωσσοι νεολογισμοι



Back up –εφεδρεία



Bake off ψωμι- ταχύψηστο ψωμί



Brainstorming- καταιγισμος ιδεων



Demo- επίδειξη



Exit poll- μεταδημοσκόπηση



Free press- δωρεαν τύπος



High speed ferry- ταχύπλοο οχηματαγωγό



Hot line- γραμμή επειγόντων



Intercity- διαστικός (σιδηρόδρομος)



Lead in- πρόδρομη εκπομπή



Mainstream- κυρίαρχο ρεύμα



Multiple choice- πολυεπιλογικός



Photo finis- φωτοτερματισμός



Point system- ποινολόγιο



Shop in shop – ενδοκατάστημα



Think tank- δεξαμενή ιδεών



Αλά καρτ – κατ επιλογήν



Κονσεπτ – σύλληψη, έννοια



Ντελιβερι- ταχυδιανομή



Κουριερ- ταχυμεταφορέας



Τρεντ- σύγχρονος, μοντέρνος





Nεολογισμοί Πληροφορικής και Τεχνολογίας



Browser- φυλλομετρητής



Bar code- γραμμοκώδικας



Chat-δικτυοσυνομιλία



Cruise control- ταχοστάτης



Hacking-δικτυπαραβίαση



Intercooler- εναλλάκτης θερμότητας



Inverter- aναστροφέας τάσης



Modem- μετατροπέας



Slide up (κινητο)- συρταρωτό κινητό



Web camera- δικτυοκάμερα



e-pass- τηλεδιόδια







Νεολογισμοι Οικονομίας



Assets-περιουσιακά στοιχεία



Internet banking- δικτυοτραπεζική



Blue chip –μετοχή υψηλής κεφαλαιοποίησης



Deal –συναλλαγή



Euribor- διατραπεζικό επιτόκιο



Joint venture – κοινοπραξία



Premium- υπερτίμημα



Real estate- επιχειρήσεις ακινήτων



Short selling- ακάλυπτη πώληση





Νεολογισμοί αθλημάτων



Πέναλτι – βολή ενδεκάμετρου



Pivot play- παιχνίδι περιστροφής



Play offs- αγώνες αποκλεισμού



Rebound- διεκδίκηση της μπάλας



Assist- τελική μεταβίβαση



Corner ( Kick)- χτυπώ γωνιακό



Υπάρχουν όμως και «αθησαύριστοι» νεολογισμοί. Λέξεις που χρησιμοποιούνται συχνά, χωρις όμως να έχουν καταγραφεί στα μεγαλύτερα Λεξικά, τουλάχιστον μέχρι στιγμής: αγροτοσυνδικαλιστής, αερανάρτηση, αερόψυξη, ανθρακόνημα, ανοσοανεπάρκεια, ασφαλτοτάπητας,αυτοπεραίωση, βιοηθικός, βιοτρομοκρατία, νανοκλίμακα, ομοφοβία, πολυτασικός , προσπελασιμότητα, σταυροθηρία,τηλεδίκη, υδροενεργητικός, φοροπεπιδρομή, χρονοσήμανση και πλήθος άλλων λέξεων. Για να καταγραφεί μια λέξη ως νεολογισμός πρέπει να παρουσιάζει τουλάχιστον 50 εμφανίσεις στη μηχανή αναζήτησης Google.



Στην επιτροπή ακαδημαϊκών που επεξεργάστηκαν τα στοιχεία αυτά μετείχαν οι Σπ. Ιακωβίδης, Αθ. Καμπύλης, Κων. Δρακάτος, Ιακ Καμπανέλλης, Αντ Κουνάδης, Βας. Πετράκος, Μεν. Τουρτόγλου. Η αναζήτηση δεν σταματά διότι η γλώσσα είναι ζωντανή, εξελίσσεται και μας εκπλήσσει συνεχώς με το δυναμισμό της. Είναι βέβαιο ότι στο επόμενο Δελτιο Ορολογίας και Νεολογισμών θα υπάρχει η λέξη «σπρεντ» που εισέβαλε πρόσφατα στη ζωή και κυρίως στην τσέπη του νεοέλληνα.

http://www.nooz.gr/

ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ...!!!!

ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΕΣ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ

Apple, oramge ΜΗΛΙΕΣ , ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΕΣ...ΚΑΡΠΟΙ ΤΗΣ ΓΗΣ...!