Τρίτη, 9 Μαρτίου 2010

THIS IS A LIFE

Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος είναι ο νέος πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου ΕΚΕΒΙ

Ο συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας Τάκης Θεοδωρόπουλος είναι ο νέος πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου ΕΚΕΒΙ). Αντιπροέδρος διορίστηκε ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος και γραμματέας, η συγγραφέας και μεταφράστρια Σεσίλ Μαργέλου - Ιγγλέση.

Η νέα σύνθεση του ΔΣ του ΕΚΕΒΙ, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, πλασιώνεται από τα μέλη:
Μαρία Παναγοπούλου, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Γραμμάτων του ΥΠ.ΠΟ.Τ, Κλαίτη Σωτηριάδου, εκπρόσωπος των συγγραφέων, Ουρανία Ραγιά, εκπρόσωπος των εκδοτών, Γεώργιος Στεφάνου, εκπρόσωπος των βιβλιοπωλών, Βασίλειος Βιτσαξής, εκπρόσωπος των μεταφραστών και Μαρία Αλεξανδράκη, εκπρόσωπος των βιβλιοθηκονόμων.

Μυκηναϊκούς τάφους «έκρυβε» η νεκρόπολη στην Αιανή

Μυκηναϊκούς τάφους «έκρυβε» η νεκρόπολη στην Αιανή στην Κοζάνη, αποδεικνύοντας τον ενιαίο πολιτισμό της εποχής του Χαλκού, που ήταν εξαπλωμένος σε όλο τον ελλαδικό χώρο, από την Κρήτη ως και τη Μακεδονία.

Σύμφωνα με το Βήμα, στη διάρκεια των εργασιών για το προστατευτικό στέγαστρο τμήματος της νεκρόπολης, εντοπίστηκαν τέσσερις λακκοειδείς μυκηναϊκοί τάφοι, μαζί με τα κτερίσματά τους.
Συγκεκριμένα, βρέθηκαν αμφορείς, οινοχόες και άλλα αμαυρόχρωμα αγγεία της Υστερης Εποχής του Χαλκού, προϊόντα τοπικού εργαστηρίου και διακοσμημένα με γεωμετρικά σχήματα.
«Ως τώρα έχουν εντοπισθεί περισσότερες από 20 θέσεις με μυκηναϊκά ευρήματα στον νομό της Κοζάνης, τα οποία είναι αδιάψευστοι μάρτυρες της κατοίκησης της Μακεδονίας από ανθρώπους, οι οποίοι είχαν κοινά πολιτιστικά και κοινωνικά στοιχεία με εκείνα της υπόλοιπης Ελλάδας, ήταν δηλαδή μέρος της» δήλωσε η έφορος Αρχαιοτήτων της Αιανής Γεωργία Καραμήτρου-Μεντεσίδη.

Η σχέση των Ελλήνων με τη μητέρα τους...ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ...!Η σχέση των Ελλήνων με τη μητέρα τους μπορεί συχνά να λάβει διαστάσεις... εξάρτησης, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το γραφείο της ψυχολόγου Χαράς Νομικού. Οι ψυχολόγοι διαπίστωσαν ότι δεν είναι λίγα τα παντρεμένα ή και ανύπαντρα ζευγάρια που αναζητούν συμβουλή από ειδικό για να λύσουν το πρόβλημα της «παρεμβατικής μητέρας» του συζύγου.
Μάλιστα, κατά πλειονότητα (76%) το ζευγάρι απευθύνεται στον ειδικό με πρωτοβουλία της συζύγου, αφού ο άνδρας δεν συνειδητοποεί ότι η συμπεριφορά της μητέρας του δημιουργεί προβλήματα στο ζευγάρι.
Ενδεικτικό της σχέσης που έχουν οι Έλληνες με τις μητέρες τους είναι πως -σύμφωνα με την έρευνα- ένας στους τέσσερις άνδρες (24%) βασίζεται πολύ στη γνώμη της μητέρας του, όταν πρόκειται να πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις, ενώ τουλάχιστον ένας στους δέκα φροντίζει να ενημερώνει αναλυτικά τη μητέρα του για όλες του τις δραστηριότητες.
Τα συχνότερα παράπονα που έχουν οι νύφες από τις πεθερές τους είναι ότι συχνά (24%) παρεμβαίνουν στον τρόπο, με τον οποίο ανατρέφονται τα εγγόνια, τηλεφωνούν συστηματικά, σε αρκετές περιπτώσεις (17%) πάνω από δύο φορές την ημέρα και είναι ιδιαίτερα επικριτικές σχετικά με τον τρόπο που η νύφη κάνει τις δουλειές του σπιτιού, μαγειρεύει κ.λπ.
Αποτέλεσμα όλων αυτών -με βάση τα όσα κατέγραψαν η Χ.Νομικού και οι συνεργάτες της- είναι οι συχνοί (σε ποσοστό έως και 61%) καυγάδες ανάμεσα στο ζευγάρι, η συναισθηματική αποξένωση ή άλλα προβλήματα επικοινωνίας.
Σύμφωνα με την έρευνα, 23% των παντρεμένων χώρισαν εξαιτίας της συμπεριφοράς που είχε η μητέρα του συζύγου. Το ποσοστό των ανύπαντρων ζευγαριών που χώρισαν για τον ίδιο λόγο έφτασε το 80%.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με βάση τις αναφορές ατόμων και ζευγαριών που ζήτησαν ψυχολογική βοήθεια κατά τα έτη 2007, 2008 και 2009.Δέσποινα Κουκλάκη Newsroom ΔΟΛ

Η Ελλάδα είναι ο τέταρτος δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός στην Ε.Ε.

Η Ελλάδα είναι ο τέταρτος δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός στην ΕΕ για το 2010, σύμφωνα με την κοινοτική δημοσκόπηση Ευρωβαρόμετρο που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα. Πρώτος δημοφιλής τουριστικός προορισμός στην ΕΕ είναι η Ισπανία και ακολουθούν η Ιταλία και η Γαλλία.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση, «πού σκοπεύετε να πάτε διακοπές το 2010», το 8,3% απάντησε στην Ισπανία, το 6,1% στην Ιταλία, το 5,8% στην Γαλλία και το 3,9% στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το 2010 το 76% των Ελλήνων σκοπεύουν να κάνουν τουρισμό στην Ελλάδα, ενώ μόνο το 2% σκοπεύουν να επισκεφθούν την Ιταλία και τη Γερμανία.
Επίσης, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, οι Έλληνες ταξιδεύουν κυρίως για λόγους αναψυχής 53% (έναντι 37% των ευρωπαίων), για να επισκεφθούν συγγενείς ή φίλους (17% έναντι 19% των Ευρωπαίων) και για να απολαύσουν τον ήλιο και τη θάλασσα (14% έναντι 17% των Ευρωπαίων).

Τα κριτήρια για την επιλογή του τουριστικού προορισμού είναι για τους Έλληνες το τοπικό περιβάλλον και η ομορφιά (37% έναντι 32% για τους Ευρωπαίους), η πολιτισμική κληρονομιά (26%, έναντι 25% για τους Ευρωπαίους) και η διασκέδαση (19%, έναντι 16% για τους Ευρωπαίους).
Επιπλέον, στην πλειονότητά τους οι Έλληνες οργανώνουν οι ίδιοι τις διακοπές και τα ταξίδια τους (79%), έναντι 58% των Ευρωπαίων. Σε ταξιδιωτικά γραφεία απευθύνεται μόλις το 9% των Ελλήνων για την οργάνωση των διακοπών τους, έναντι 23% των Ευρωπαίων.
Εξάλλου, το 22% των Ελλήνων, έναντι 18% των Ευρωπαίων της «ΕΕ των 27», δηλώνουν ότι το 2008 και το 2009 δεν πήγαν διακοπές για οικονομικούς λόγους. Το 13% των Ελλήνων και των Ευρωπαίων δηλώνουν ότι δεν πήγαν διακοπές, λόγω έλλειψης χρόνου.
Τέλος, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, τα ταξίδια είναι περισσότερο δημοφιλή στους Νορβηγούς (84%), στους Φιλανδούς (83%) στους Ολλανδούς (79%) και στους Ιρλανδούς (78%).

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

OSCAR 2010

Το ''Hurt Locker'' θριάμβευσε στην φετινή Τελετή Απονομής των Oscar, κατατροπώνοντας στην κυριολεξία το ''Avatar''. Η ταινία της Kathryn Bigelow απέσπασε έξι Oscar, ανάμεσά τους και αυτά της Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Πρωτότυπου Σεναρίου...

Τα προγνωστικά που ήθελαν το ''Hurt Locker'' να επικρατεί του ''Avatar'' στις βασικές κατηγορίες επιβεβαιώθηκαν πλήρως, αλλά το εντυπωσιακό είναι ότι το πολεμικό δράμα της Bigelow κατάφερε να νικήσει το ''Avatar'' και σε κάποια τεχνικά βραβεία, μετατρέποντας τη νικη του σε θρίαμβο.

Συνολικά το ''Hurt Locker'' κέρδισε τα Oscar Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Πρωτότυπου Σεναρίου, Ήχου, Μιξάζ και Μοντάζ, αφήνοντας πίσω του το ''Avatar'' με μόλις τρία Oscar (!!!), αυτά της Φωτογραφίας, των Ειδικών Εφέ και της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης!

Η νίκη της Bigelow στην κατηγορία της Σκηνοθεσίας την ανακηρύσσει ως την πρώτη γυναίκα σκηνοθέτη, που κατακτά το Oscar! Στον ευχαριστήριο λόγο της χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη στιγμή... ''στιγμή ζωής''!

Από εκεί και πέρα η βραδιά δεν είχε καμία απολυτως έκπληξη, αφού τα φαβορί επικράτησαν πλήρως σε σε όλες τις κατηγορίες.

Ο Jeff Bridges κέρδισε το Oscar Α' Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία ''Crazy Heart''. Συγκινημένος ευχαρίστησε τους γονείς του (κλασικά...), που όπως είπε λάτρευαν τη show biz, όλους τους συντελεστές της ταινίας και την οικογένειά του! Πιο... αμερικάνικα δε γίνεται!

Η Sandra Bullock είναι η πρώτη ηθοποιός στα χρονικά, που αναδεικνύεται ταυτόχρονα Καλύτερη και Χειρότερη Ηθοποιός της χρονιάς! Μετά την κατάκτηση του Χρυσού Βατόμουρου για την χειρότερη ερμηνεία στο ''All about Steve'', η Bullock κατέκτησε και το Oscar A' Γυναικείου Ρόλου, επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά, για το ''Blind Side''. Η Sandra ευχαρίστησε μία μία τις συνυποψήφιές της, εκθιάζοντάς τες... Αναφερόμενη στην Meryl Streep μάλιστα, δεν παρέλειψε να πει ότι... φιλάει και υπέροχα (αναφερόμενη στο φιλί που έδωσαν οι δυο τους στα Critics Movie Awards) και κατέληξε... ''Σας ευχαριστώ τόσο πολύ γι' αυτή την εμπειρία που μοιράστηκα με αυτές τις τρεις ξεχωριστές γυναίκες και την... ερωμένη μου Meryl Streep!''

Το Oscar Β' Ανδρικού Ρόλου πήγε φυσικά στον ''κακό'' του ''Inglourious Basterds'', Cristopher Waltz, ενώ η Mo'Nique έφυγε από την Τελετή με το Oscar Β' Γυναικείου Ρόλου για το ''Precious''. Το τελευταίο κέρδισε επίσης και το Oscar Διασκευασμένου Σεναρίου.

Το ''Up'', όπως ήταν αναμενόμενο, απέσπασε το Oscar Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων, αλλά και αυτό της Μουσικής. Το ''Star Trek'' πήρε το Oscar Μακιγιάζ, το ''A Crazy Heart'' το Oscar Τραγουδιού για το "The Weary Kind'' και το ''The Young Victoria'' το Oscar Κοστουμιών.

Το Oscar Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας πήρε το αργεντίνικο ''The Secret in Their Eyes (El Secreto de Sus Ojos)''