Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2010

GOSSIP...!

PLANET EARTH

GREEK ANCIENT GODS

ΠΟΡΤΡΕΤΟ

Η ΒΑΛΙΤΣΑ....ΜΟΝΟΠΡΑΚΤΟ ΤΟΥ ΘΕΟΧΑΡΗ ΜΠΙΚΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΤΙΜΩΜΕΝΟΣ Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ

100 χρόνια από τη γέννησή του
Ο Νίκος Καββαδίας στο επίκεντρο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης

ΕΚΕΒΙ

ΑθήναΣτείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Αφιερωμένη στον Νίκο Καββαδία, έναν από τους πιο γνωστούς και εμπνευσμένους Έλληνες ποιητές του 20ού αιώνα, είναι από το ΕΚΕΒΙ η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του. Έτσι, στις 21 Μαρτίου η Αθήνα θα πλημμυρίσει από στίχους του, θα δημιουργηθεί ειδικός ιστοτόπος στον ηλεκτρονικό κόμβο του ΕΚΕΒΙ, ενώ έχουν προγραμματιστεί ειδικές εκδηλώσει σε πολλά σχολεία της χώρας.
Συγκεκριμένα, ο ηλεκτρονικός κόμβος του ΕΚΕΒΙ θα φιλοξενήσει ιστότοπο αφιερωμένο στον Νίκο Καββαδία που θα περιλαμβάνει χρονολόγιο, εργογραφία, βιβλιογραφία και επιλογή κριτικών, δίνοντας μια πλήρη παρουσίαση του έργου ενός βιωματικού ποιητή της «γενιάς του '30» που ακροβάτησε μέσα από τους στίχους αλλά και τα πεζά του στα όρια του υπερρεαλισμού, πάντα όμως στο πλαίσιο της παραδοσιακής στιχουργικής φόρμας και ρυθμικής τεχνικής.
Επίσης, στο πλαίσιο του αφιερώματος, το ΕΚΕΒΙ θα οργανώσει, σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Αγρα», ημερίδα με ειδικούς ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό οι οποίοι θα συζητήσουν για το πολυδιάστατο έργο του Νίκου Καββαδία.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της χρονιάς το ΕΚΕΒΙ θα οργανώσει σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα εκδηλώσεις για τον συγγραφέα Νίκο Καββαδία στο πλαίσιο του προγράμματος «Συγγραφείς και εικονογράφοι στα σχολεία».
Αφιέρωμα και στον Τσίρκα
Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου τιμά φέτος και έναν άλλο μεγάλο Έλληνα λογοτέχνη, τον Στρατή Τσίρκα, με αφορμή τα 30 χρόνια από τον θάνατό του.
Το ΕΚΕΒΙ έχει αναρτήσει στον ηλεκτρονικό του κόμβο ιστότοπο αφιερωμένο στον Στρατή Τσίρκα, όπου περιλαμβάνεται μια πλήρης παρουσίαση της ζωής και του έργου του: χρονολόγιο, εργογραφία, βιβλιογραφία και επιλογή κριτικών για τις Ακυβέρνητες Πολιτείες. Παρουσιάζεται επίσης για πρώτη φορά σε πλήρη μορφή ο βιβλιογραφικός κατάλογος της «Βιβλιοθήκης Τσίρκα».

Επίσης, είναι έτοιμος σε πλήρη μορφή ο βιβλιογραφικός κατάλογος της «Βιβλιοθήκης Τσίρκα» ο οποίος δεν καταγράφει απλώς τους 3.000 τίτλους της συλλογής, αλλά και τις αφιερώσεις συγγραφέων προς τον Τσίρκα, ενώ παρέχει στους ερευνητές τη δυνατότητα να γνωρίζουν εάν στο περιθώριο κάθε βιβλίου υπάρχουν ιδιόχειρες σημειώσεις ή υπογραμμίσεις του Τσίρκα. Ο κατάλογος έχει δημοσιευθεί σε μορφή ηλεκτρονικής έκδοσης στον ειδικό ιστότοπο για τον Τσίρκα.

Τέλος, το ΕΚΕΒΙ φιλοξενεί στους χώρους του την προσωπική συλλογή βιβλίων του Στρατή Τσίρκα την οποία δώρισε το 1998 η σύζυγός του συγγραφέα κ. Αντιγόνη Χατζηανδρέα. Τον Δεκέμβριο 2004, αφού αποκαταστάθηκαν κάποιες φθορές που είχαν υποστεί τα βιβλία από την υγρασία, η συλλογή στεγάστηκε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του 3ου ορόφου, στο νέο κτήριο του ΕΚΕΒΙ (Αθανασίου Διάκου 4, περιοχή Μακρυγιάννη) και είναι πλέον ανοιχτή για το κοινό (καθημερινά 9.00 π.μ.-5.00 μ.μ., τηλ. 210-9200306, υπεύθυνη κ. Μάγδα Τσουμή).
Η «Βιβλιοθήκη Τσίρκα» περιλαμβάνει 3.000 τόμους από την προσωπική συλλογή του συγγραφέα -σπάνιες εκδόσεις ελληνικών και ξενόγλωσσων βιβλίων και περιοδικών του 19ου και 20ου αιώνα με χειρόγραφες σημειώσεις του συγγραφέα. Αποτελεί πολύτιμο υλικό για τους ερευνητές κυρίως και τους μελετητές του έργου του, που μπορούν μεταξύ άλλων να βρουν ενδιαφέροντα στοιχεία - αφιερώσεις από τον ίδιο ή από άλλους συγγραφείς προς αυτόν, ιδιόχειρες σημειώσεις ή υπογραμμίσεις.
www.in.gr 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΤΑΦΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΤΟ ΦΩΣ...

Το όρυγμα, με τη θέση των δύο πολύτιμων ταφικών συνόλων.
Θεσσαλονίκη,
Και δεύτερο πολύτιμο ταφικό σύνολο έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Αγορά των Αιγών, σε συνέχεια του πρώτου που είχε βρεθεί το καλοκαίρι του 2008 και παρουσιάστηκε πέρυσι τον Απρίλη στο πλαίσιο της ετήσιας αρχαιολογικής συνάντησης για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη.
Το εν λόγω δεύτερο πολύτιμο ταφικό σύνολο, όπως πρόκειται να τονίσει κατά την αυριανή εισήγησή της στο πλαίσιο της φετινής αντίστοιχης ετήσιας αρχαιολογικής συνάντησης, η διευθύντρια της πανεπιστημιακής ανασκαφής στη Βεργίνα και ευρωβουλευτής κα. Χρυσούλα Παλιαδέλη, βρέθηκε το καλοκαίρι του 2009.
«Το νέο εύρημα, που αποτελείται από μια ασημένια τεφροδόχο υδρία, όμοια με εκείνη από τον τάφο του Πρίγκιπα στη Μεγάλη Τούμπα της Βεργίνας, και ως κτέρισμα ένα εξαιρετικά σπάνιο, ίσως μοναδικό ασημένιο παναθηναϊκό αμφορέα, συμπληρώνει την ανασκαφική εικόνα, ενισχύει τα αρχαιολογικά δεδομένα και δεν ανατρέπει όσα είχαμε υποθετικά προτείνει την άνοιξη στην ετήσια σύναξη των αρχαιολόγων του βορειοελλαδικού χώρου.
Η χρυσή οστεοδόχος πυξίδα του πρώτου συνόλου.
Η ανεύρεση των δύο πολύτιμων ταφικών συνόλων, όχι εντός των ορίων του παρακείμενου νεκροταφείου, αλλά σε ένα όρυγμα, στην καρδιά της αρχαίας πόλης, την αγορά των Αιγών, και η διαπίστωση ότι δεν πρόκειται για αποτέλεσμα αρχαιοκαπηλικής απόκρυψης, αλλά για συνειδητή απόθεση σημαντικών ταφών εντός της οχύρωσης της παλιάς πρωτεύουσας των αρχαίων Μακεδόνων, κάνουν τις συνθήκες ανεύρεσης μοναδικές.
Χρυσοκλωστές από το πορφυρό ύφασμα του πρώτου συνόλου.
Το γεγονός ότι η απόθεση αυτή μπορεί με ασφάλεια να χρονολογηθεί στα πρώτα χρόνια της ισχύος του Κασσάνδρου σε συνδυασμό με την εξαιρετική ποιότητα των αντικειμένων που απαρτίζουν τα δύο σύνολα, απολύτως εφάμιλλη με εκείνη αντίστοιχων κτερισμάτων από τους βασιλικούς τάφους της Μεγάλης Τούμπας, βεβαιώνουν ότι πρόκειται για βασιλικούς νεκρούς.
Ο ασημένιος παναθηναϊκός αμφορέας, μοναδικό μετάλλινο δείγμα αυτού του σχήματος.
Είμαστε πεπεισμένοι ότι τα δύο πολύτιμα ταφικά σύνολα από την Αγορά των Αιγών αποτελούν μέρη της ίδιας ταφικής διαδικασίας, αφού εντοπίστηκαν στο ίδιο βάθος, σε μικρή απόσταση μεταξύ τους, σφραγίστηκαν με την ίδια ενιαία επίχωση και δηλώνουν την ίδια πρόθεση για την "ταφή" τους εκτός νεκροταφείου.
Το χάλκινο σκεύος που περιείχε τη χρυσή οστεοθήκη.
Αποτελούν, δηλαδή, ένα ενιαίο σύνολο που δεν τάφηκε στην παρακείμενη βασιλική νεκρόπολη, αλλά στο πιο δημόσιο σημείο της οχυρωμένης πόλης των Αιγών, λίγο βορειότερα από το θέατρο και το ανάκτορο, δίπλα στα αφιερώματα της βασίλισσας Ευρυδίκης, μητέρας του Φιλίππου, στη θεά Εύκλεια.
Οι δύο νεκροί στερήθηκαν ίσως τα πλούσια κτερίσματα που θα τους συνόδευαν, αν προορίζονταν να ταφούν υπό κανονικές συνθήκες στο νεκροταφείο, αλλά τα οστά τους εναποτέθηκαν μετά την καύση τους τυλιγμένα σε πορφυρά ή χρυσοπόρφυρα υφάσματα μέσα σε πολύτιμα οστεοδόχα σκεύη για να "ταφούν" στην καρδιά της πόλης των Αιγών, χωρίς κανένα εμφανές σημάδι να διαιωνίζει τη μνήμη τους», υποστηρίζει η Χρυσούλα Παλιαδέλη, στην ανακοίνωσή της με τίτλο «Πολύτιμα ταφικά σύνολα από την αγορά των Αιγών - η αρχαιολογική εικόνα, η ιστορική ερμηνεία και η διερεύνηση στο εργαστήριο».
Νέα εξέταση
Σύμφωνα με την αρχική προσέγγιση σε ό,τι αφορά το πρώτο ταφικό σύνολο με το εντυπωσιακό χρυσό στεφάνι και με βάση τα πρώτα οστεοαρχαιολογικά δεδομένα, «θα μπορούσε να ταυτιστεί με τον Ηρακλή, γιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της Βαρσίνης, που δολοφονήθηκε με εντολή του Κασσάνδρου, καθώς ανέβαινε στη Μακεδονία για να αναλάβει ως τελευταίος Τημενίδης το μακεδονικό θρόνο».
Οι εργασίες διερεύνησης και συντήρησης των ποικίλων υλικών (μετάλλινων αγγείων, οστών, υπολειμμάτων υφάσματος και άλλων οργανικών υλικών) συνεχίζονται και η ανθρωπολογική εξέταση των οστών του δεύτερου ταφικού συνόλου από το Ιερό της Εύκλειας στη Βεργίνα δεν έχει ολοκληρωθεί.
www.naftemporiki.gr

Η ΣΥΝΑΞΗ ΤΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ

Η έναρξη της εαρινής ισημερίας, στις 21 Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Οι εκδηλώσεις ωστόσο για τη μεγάλη γιορτή της λογοτεχνίας ξεκινούν φέτος νωρίτερα, την Παρασκευή 19 Μαρτίου, στη Στοά του βιβλίου.


Η Εταιρεία Συγγραφέων έχει προσκαλέσει ξένους ποιητές και μεταφραστές που έχουν επιλέξει ως δεύτερη πατρίδα τους την Ελλάδα.
Στην πολύχρωμη, εαρινή σύναξη των ποιητών θα ακουστούν στίχοι από : Αίγυπτο, Αλβανία, Αμερική, Γαλλία, Ισπανία, Αρμενία, Βουλγαρία, Ιταλία, Καταλονία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Τουρκία, Φιλανδία κ.α.
Την Τρίτη, 23 Μαρτίου, στις 21.00 (στο Public της πλατείας Συντάγματος) θα ξεκινήσει μαραθώνιος ποίησης, με μουσικές παρεμβάσεις.
Νέοι ποιητές θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους και γνωστές προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών θα διαβάσουν τα αγαπημένα τους ποιήματα.

GREECE....KALIMERA....!

Μηνύματα αισιοδοξίας για την αντοχή, την ποιότητα και τον ρόλο του ελληνικού τουρισμού, εξέπεμψε χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Άντζελα Γκερέκου, καθησυχάζοντας παράλληλα "ανησυχούντες" δημοσιογράφους και τουρ οπερέϊτορς, τόσο αναφορικά με τις τιμές όσο και με τις επιπτώσεις των κινητοποιήσεων ενάντια στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Η υφυπουργός που βρίσκεται στο Βερολίνο με την ευκαιρία της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού (ΙΤΒ), εξέφρασε την άποψη ότι "δεν θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα" στις μετακινήσεις των τουριστών εξαιτίας πιθανών απεργιών, χαρακτηρίζοντας τις μέχρι τώρα κινητοποιήσεις των εργαζομένων "λογικές και φυσιολογικές" και "υγιές φαινόμενο για μία δημοκρατική χώρα".

"Πιστεύω ότι η κατάσταση θα εκτονωθεί, η Ελλάδα είναι μία ασφαλής χώρα", είπε η κ. Γκερέκου, επισημαίνοντας, όμως, παράλληλα ότι δεν πρέπει από τις κινητοποιήσεις να πληγεί η εικόνα της Ελλάδας, γιατί αυτό θα έχει ως συνέπεια να πληγεί και ο ελληνικός τουρισμός, που αποτελεί, όπως τόνισε, έναν βασικό μοχλό για την αντιμετώπιση της κρίσιμης οικονομικής κατάστασης στη χώρα.

Αναφορικά με τις τιμές, η υφυπουργός διατύπωσε την πρόβλεψη ότι "θα παραμείνουν σταθερές" και ότι οι αυξήσεις στα καύσιμα και στον ΦΠΑ έχουν ήδη απορροφηθεί από την αγορά. "Τα τουριστικά πακέτα", είπε η κ. Γκερέκου απαντώντας σε σχετική ερώτηση, "δεν έχουν επηρεαστεί".

"Να είστε σίγουροι ότι σας αγαπάμε όπως μας αγαπάτε και εσείς, τίποτε δεν μπορεί να σκιάσει τη διαχρονική σχέση φιλίας των λαών μας", απάντησε η υφυπουργός σε ερώτηση σχετικά με το αν ύστερα από τα τόσα προκλητικά και προσβλητικά δημοσιεύματα σε μερίδα του γερμανικού Τύπου, οι Έλληνες θα δέχονταν ευχαρίστως Γερμανούς στην Ελλάδα. Η κ. Γκερέκου είχε αναφερθεί έμμεσα στα δημοσιεύματα αυτά (σ.σ. για το δημοσίευμα του περιοδικού FOCUS και κυρίως για την "καμπάνια" της BILDZEITUNG να διατεθούν προς πώληση ελληνικά νησιά, μέχρι και η Ακρόπολη, προκειμένου να πληρώσει η Ελλάδα τα χρέη της), μιλώντας για μονόπλευρα παραδείγματα και αρνητικά στερεότυπα που εμφανίστηκαν στον γερμανικό Τύπο, και τα οποία χαρακτήρισε αβάσιμα και ασόβαρα.

Η κ. Γκερέκου τόνισε εισαγωγικά ότι παρά την οικονομική κρίση και παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας αρνητικής εικόνας, ο ελληνικός τουρισμός μπορεί να αντέξει, λόγω της "αυθεντικότητας" που έχει να προσφέρει η Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός και ταυτόχρονα να αξιοποιήσει αυτήν την κρίση ως ευκαιρία αναπροσανατολισμού σε μία "πράσινη" κατεύθυνση.
www.nooz.gr

Έγινε εκατομμυριούχος ακολουθώντας το φενγκ-σούιΈνας συνταξιούχος αστυνομικός από το Σίδνεϊ ισχυρίζεται πως έγινε εκατομμυριούχος ακολουθώντας το φενγκ-σούι, την αρχαία κινέζικη φιλοσοφία.

Ο συγκεκριμένος αστυνομικός ακολουθώντας τις συμβουλές ενός άρθρου για το φενγκ-σούι, κόλλησε ένα νόμισμα στο κεφαλόσκαλο της εισόδου του σπιτιού του και την επομένη κέρδισε δυο εκατομμύρια δολάρια (Αυστραλίας) στο Λόττο!

Σύμφωνα με την ειδικό σε θέματα φενγκ-σούι, Ελίζαμπεθ Γουϊγκινς, για να λειτουργήσει η τύχη, όπως στην περίπτωση του εν λόγω αστυνομικού, θα πρέπει να συμπέσουν μαζί και οι τρεις τύποι τύχης που έχουμε. Όπως εξήγησε η ίδια, έχουμε την "ουράνια τύχη" με την οποία γεννιόμαστε, τη "γήινη τύχη", που προέρχεται από το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, και την "ανθρώπινη τύχη" που βασικά είναι ο τρόπος με τον οποίο επιλέγουμε να ζούμε.

"Το πιο βασικό στην περίπτωση του αστυνομικού είναι ότι έπαιξε Λόττο. Χρησιμοποίησε την 'ανθρώπινη τύχη του'", είπε η κα Γουϊγκινς.

Η ίδια λέει πως το φενγκ-σούι βοηθά για τη δημιουργία αρμονίας στο περιβάλλον, με σκοπό την ευτυχία, την επιτυχία και την υγεία. Εξασκείται εδώ και 4.000 χρόνια στην Κίνα και βασίζεται στην παλιά κινεζική αντίληψη ότι ο άνθρωπος και το περιβάλλον του πρέπει να εναρμονίζονται

Το φενγκ-σούι, επίσης, πρεσβεύει ότι τα κτίρια είναι ζωντανά και όχι άψυχα όντα, τα οποία εκπέμπουν Τσι (ενέργεια που εμπεριέχεται σε όλα τα πράγματα). Παρομοίως, οι ειδικοί του φενγκ-σούι πιστεύουν ότι η ενέργεια (δηλαδή το Τσι) μέσα στο σπίτι μπορεί να μεταβληθεί ή να μπλοκαριστεί, οδηγώντας σε καταστάσεις που επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά τα οικονομικά, την υγεία, την εργασία, την ερωτική ζωή κ.ά.
Www.nooz.gr