Τρίτη, 23 Μαρτίου 2010

Η Κίνα, τιμώμενη χώρα στην 7η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης


Το σύγχρονο πρόσωπο ενός αρχαίου πολιτισμού φιλοξενεί φέτος η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, αφού η Κίνα είναι η τιμώμενη χώρα της 7ης διοργάνωσης που πραγματοποιείται από τις 22 έως τις 25 Απριλίου, στους εκθεσιακούς χώρους της HELEXPO.Αναλυτικά το πρόγραμμα της έκθεσηςΟ δυναμισμός της κινεζικής αγοράς που κατέχει τα παγκόσμια πρωτεία στην εκδοτική παραγωγή σε συνδυασμό με την πολύπτυχη πολιτιστική της ταυτότητα συνθέτουν έναν ξεχωριστό πόλο έλξης. Για τέσσερις ημέρες, οι επαγγελματίες και το βιβλιόφιλο κοινό θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τη λογοτεχνία μιας χώρας τόσο μακρινής και ταυτόχρονα οικείας, διαμέσου της παράλληλης ιστορικής συνέχειας των αρχαίων πολιτισμών μας.Μετά τη Φραγκφούρτη, όπου η Κίνα ήταν τιμώμενη χώρα τον Οκτώβρη του 2009, το κινέζικο βιβλίο ταξιδεύει σήμερα στην Ελλάδα με στόχο την ανάδειξη ενός τεράστιου πολιτισμού που διατρέχει τους αιώνες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.Με κεντρικό θέμα «Παράδοση και νεωτερισμός», οι Κινέζοι προετοιμάζουν μια ξεχωριστή εμφάνιση, εφάμιλλη της ιστορίας και της κουλτούρας τους, φιλοδοξώντας να γοητεύσουν το ελληνικό κοινό, να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των επαγγελματιών, να συνάψουν συμφωνίες, να μας γνωρίσουν το άλλο «άγνωστο» πρόσωπο μιας σύγχρονης Κίνας.Ανάλογο του μεγέθους της πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου είναι το περίπτερο της Κίνας, έκτασης 700 τ.μ. Τη διοργάνωση έχουν αναλάβει το ο Εθνικός Οργανισμός Εκδόσεων της Κίνας και η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου του Πεκίνου.Εξίσου εντυπωσιακή η κινεζική αποστολή με περισσότεροι από 200 Κινέζους εκδότες, συγγραφείς, καλλιτέχνες, κυβερνητικούς εκπρόσωπους που θα δώσουν το «παρών» στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσουν τη σύγχρονη πολιτιστική και εκδοτική ταυτότητα της χώρας τους. Θα παραστεί και ο Κινέζος υφυπουργός Τύπου και Εκδόσεων Σουν Σουσάν.Επίσης, στους εκθεσιακούς χώρους της ΔΕΒΘ θα παρουσιαστούν δύο ενδιαφέρουσες εικαστικές εκθέσεις: Έκθεση εικονογράφησης Παιδικού Βιβλίου, όπου οι μικροί βιβλιόφιλοι θα μπορούν να ανακαλύψουν τις δημιουργίες κινέζων εικονογράφων, και Έκθεση Αφίσας Κινέζικου Κινηματογράφου -μια εξαιρετική συλλογή κινηματογραφικών αφισών που θα ενθουσιάσει τους σινεφίλ.Τέλος, το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων περιλαμβάνει: Εβδομάδα κινέζικου κινηματογράφου, έκθεση φωτογραφιών από κλασικές κινεζικές ταινίες, εικαστική έκθεση με τίτλο «Τρισδιάστατη Κίνα: Κινεζική έκθεση σύγχρονης τέχνης και ημερίδα για τους αρχαίους πολιτισμούς, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 23 Απριλίου.

Οδυσσέας Ελύτης - Άξιον Εστί


..Και αυτός αλήθεια που ήμουνα
Ο πολλούς αιώνες πριν

Ο ακόμη χλωρός μες στη φωτιά

Ο άκοπος απ' τον ουρανό

ίδια η μνήμη γινάμενη παρόν"Εντολή σου, είπε, αυτός ο κόσμος

και γραμμένος μες στα σπλάχνα σου είναι

Διάβασε και προσπάθησε

και πολέμησε" είπε

"Ο καθείς με τα όπλα του" είπε

"Βλέπεις, είπε, είναι οι Άλλοι

και δεν γίνεται Αυτοί χωρίς Εσένα

και δε γίνεται μ' Αυτούς χωρίς, ΕσύΒλέπεις, είπε, είναι οι Άλλοι

και ανάγκη πάσα να τους αντικρύσεις

η μορφή σου αν θέλεις ανεξάλειπτη να 'ναι

και να μείνει αυτή.

Αν αλήθεια κρατήσεις και τους αντικρύσεις, είπε

η ζωή σου θ' αποκτήσει αιχμή και θα οδηγήσεις, είπε

Ο καθείς με τα όπλα του, είπεΚαι αυτός αλήθεια που ήμουνα.

Ο πολλούς αιώνες πριν.

Ο ακόμη χλωρός μες στη φωτιά.

Ο άκοπος απ' τον ουρανό.

Πέρασε μέσα μου Έγινε

αυτός που είμαι.

ΑΝΑΛΥΣΗ Λ. ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Τι είναι λαός για τον καθένα; Λαός μου είναι ιστορίες και παραμύθια του τόπου μου, θεοί, ρίζες, ονόματα και παρατσούκλια, τραγούδια, προσευχές, ήθη κα έθιμα, τελετές και γιορτές, ανέκδοτα, παροιμίες, κτίσματα, θρύλοι και ερείπια.Όλα αυτά με τη βοήθεια της γλώσσας μου απομυστικοποιούνται με τον καιρό μπροστά στα νεογέννητα παρθένα μάτια μου και μεταναστεύουν λίγο-λίγο στη διψασμένη έρημο της άγνοιας μου. Η οικειότητα μου μέσα σ' αυτό είναι η πρώτη μου λευτεριά καθώς η γνωριμία μου μαζί τους με λυτρώνει από την άγνοια που με κρατούσε αποξενωμένο από ένα σύνολο που συνεννοείται από στο ίδιο μήκος κύματος: το λαό μου.Το όργανο για την κατάκτηση αυτής της θεμελιώδους λευτεριάς είναι η γλώσσα μου που κανείς δεν μπορεί να μου την πάρει, καθώς είναι η ρίζα μου, χωμένη στα έγκατα της γης, στην ιστορία μου. Είναι ο λώρος που μου εξασφαλίζει τη διάρκεια προς τα πίσω, αλλά και προς το μέλλον, ως προς τ ορατό αλλά και το αόρατο.Στο "Άξιον Εστί" η διασπασμένη από τον πόλεμο ενότητα του Ποιητή θα αποκατασταθεί, εμπλουτισμένη μ' ένα καινούργιο στοιχείο - αυτό της συνείδησης της διάρκειας. Συνειδητό πια αποτελεί τη συνέχεια ενός απροσδιόριστα μακρινού παρελθόντος, που κουβαλάει μέσα στα σπλάχνα του, ενός παρελθόντος που έχει οργανωθεί και που ο κάθε άνθρωπος εντέλλεται να συνεχίσει. Αλλά αφού περάσει όλα τα στάδια και μυηθεί στη φύση και τα σύμβολα, τη γνώση και την αρετή, τον έρωτα και την ερημιά, είναι ανάγκη να ολοκληρωθεί.Και για να συμβεί αυτό, δεν υπάρχει παρά ένας τρόπος: να ενσωματωθεί με τους άλλους - το λαό του. Πρέπει λοιπόν, πολύ να δοκιμαστείς από τους πολλούς για να υπολογίζουν και κείνοι την ύπαρξη σου σαν παρουσία. Δεν είναι υποχρεωτικό βέβαια. Αλλά το ποσοστό της συμμετοχής σου στην ιστορία τους, καθορίζει και την αποδοχή της δικής σου ύπαρξης στη συνείδηση των άλλων.>> Λιλή Ζωγράφου

Στόχος ο ιαματικός τουρισμός

Αρωγούς στην προσπάθειά της να της παραχωρηθεί από το δημόσιο έκταση των Αλυκών Κίτρους, προκειμένου να δημιουργήσει υποδομές για την ανάπτυξη θεραπευτικού-ιαματικού τουρισμού, αναζητά η δημοτική αρχή Πύδνας. Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμαρχος συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο του Επιμελητήριου Πιερίας, αποσπώντας την πλήρη στήριξή του.Τα νερά των Αλυκών Κίτρους έχουν ιδιαίτερα ευεργετικές ιδιότητες για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων και είναι από τις μοναδικές περιοχές στον Ελλαδικό χώρο που προσφέρονται για υδροθεραπεία και πηλοθεραπεία. Η δημοτική αρχή Πύδνας, αναγνωρίζοντας ότι η περιοχή ενδείκνυται για ανάπτυξη θεραπευτικού-ιαματικού τουρισμού, έχει ζητήσει με έγγραφό της από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών (και με βάση τις διατάξεις του άρθρου 200 του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα του Ν. 3463/2996 ΦΕΚ Α 114), τη δωρεάν παραχώρηση έκτασης 60 στρεμμάτων (από τα 359 στρέμματα που διαθέτει το δημόσιο στην περιοχή) για τη δημιουργία υδροθεραπευτικού και πηλοθεραπευτικού κέντρου με κοινωφελή χαρακτήρα, που θα συμβάλει και στη γενικότερη αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής.«Οι Αλυκές Κίτρους είναι μια περιοχή με πολλά και ιδιαίτερα πλεονεκτήματα», λέει ο δήμαρχος Πύδνας Δημήτρης Βασιλειάδης, «καθώς, εκτός από τα ιαματικά λουτρά, παρουσιάζει επίσης ιδιαίτερα ιστορικά πολιτισμικά χαρακτηριστικά, αφού βρίσκεται ανάμεσα στους αρχαιολογικούς χώρους της Πύδνας και των Λουλουδιών, ενώ ο συνδυασμός των ιαματικών φυσικών πόρων με τις αναπτυγμένες υποδομές της ευρύτερης περιοχής Κατερινόσκαλας-Παραλίας-Κορινού-Μακρυγιάλου ενδείκνυται για τη βιώσιμη ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού».

«Άλλωστε», τονίζει, «τέτοιου είδους επιχειρηματικές πρωτοβουλίες για πράσινη ανάπτυξη είναι στις προτεραιότητες της χώρας για την ανόρθωση της οικονομίας και γι’ αυτό διεκδικούμε με σθένος την αξιοποίηση των Αλυκών Κίτρους και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλους τους φορείς».

Ένας από αυτούς τους φορείς φαίνεται πως θα είναι και το Επιμελητήριο Πιερίας.

«Στηρίζουμε κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία που αποδεδειγμένα μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα στο νομό. Μία τέτοια πρωτοβουλία είναι αυτή της ανάπτυξης θεραπευτικού-ιαματικού τουρισμού στις Αλυκές Κίτρους», δήλωσε χθες, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον δήμαρχο, ο Πρόεδρος Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου διαβεβαίωσε τον δήμαρχο πως θα φέρει άμεσα το θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιο, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι η απόφαση στήριξης των σχεδίων του δήμου Πύδνας θα είναι ομόφωνη, αφού, όπως είπε, «το Επιμελητήριο Πιερίας υπήρξε πάντα αρωγός στα αναπτυξιακά εγχειρήματα του τόπου».

Εκτός αυτού, πρόταση για την ανάπτυξη θεραπευτικού-ιαματικού τουρισμού στο νομό έχει καταθέσει από το 2007 και το Επιμελητήριο, υποδεικνύοντας μάλιστα ως ενδεδειγμένες περιοχές τις Αλυκές Κίτρους και την Πέτρα Ολύμπου.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη στήριξη του φορέα των παραγωγικών τάξεων του νομού δήλωσε ο δήμαρχος Πύδνας, καθώς, όπως είπε, «η ανάπτυξη της περιοχής χρειάζεται την ιδιωτική πρωτοβουλία».Αξίζει να σημειωθεί πως σχέδιο αξιοποίησης των Αλυκών Κίτρους είχε και η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, το οποίο όμως μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει. Οι Αλυκές ήταν ανάμεσα στα 50 ακίνητα, τα οποία είχε επιλέξει η ΚΕΔ, ως έχοντα τα μεγαλύτερα περιθώρια αξιοποίησης (μέσω πώλησης, παραχώρησης σε ιδιώτες, ή ΣΔΙΤ) και από τα οποία σύμβουλος, που θα προέκυπτε από διαγωνισμό, θα επέλεγε τα 30 καλύτερα.

Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε πέρυσι, πήραν μέρος 10 κοινοπραξίες, όπου συμμετείχαν τράπεζες, εταιρείες συμβούλων και νομικά γραφεία (Eurobank, Εθνική, Πειραιώς, Αττικής), όμως, σύμβουλος δεν έχει επιλεγεί ακόμα.

Η αμοιβή του συμβούλου (που θα αναλάμβανε όλο το πακέτο της αξιοποίησης, δηλαδή έρευνα αγοράς, επιλογή τρόπου εκμετάλλευσης, πραγματοποίηση διαγωνισμών κ.λ.π) είχε οριστεί στα 5,8 εκατ. ευρώ.

ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΜΠΙΚΗΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ

«Μπαμπάδες με ρούμι». Άφθονο και αβίαστο γέλιο!!!!!!!!!


Άφθονο και αβίαστο ήταν το γέλιο
στην πρεμιέρα της νέας θεατρικής παραγωγής
του κατερινιώτικου θιάσου ΠΗΓΑΣΟΣ
«Μπαμπάδες με ρούμι».
Το κοινό που γέμισε το Σάββατο το θεατράκι της οδού Π. Τσαλδάρη 7, απόλαυσε την παράσταση, γελώντας με τις σπαρταριστές ατάκες και τις κωμικές φιγούρες που ενσαρκώνουν με μαεστρία οι ηθοποιοί του ΠΗΓΑΣΟΥ, αλωνίζοντας τη σκηνή του θεάτρου για περισσότερες από δυο ώρες.

Το έργο των Θ. Παπαθανασίου-Μ. Ρέππα καυτηριάζει την απληστία των ανθρώπων που κυνηγούν το χρήμα, έτοιμοι να θυσιάσουν κάθε ηθική, κοινωνική αξία και συγγενικό δεσμό, να κάνουν φονικό και … τυμβωρυχία. Γιοί και νύφες καταφθάνουν για να αποχαιρετίσουν τον ετοιμοθάνατο πατέρα και να διασφαλίσουν την κληρονομιά, αλλά βρίσκονται προ δυσάρεστης έκπληξης: ο γέρος ενυμφεύθη Βουλγάρα νύφη, που, εκ του νόμου, θα τους φάει τη μισή περιουσία. Έτσι βάζουν μπρος το δηλητηριώδες σχέδιο «μπαμπάδες με ρούμι» και …κάτι άλλο, οδηγώντας την πλοκή σε κανιβαλικές καταστάσεις με ξεκαρδιστικές σκηνές.

Τη σκηνοθεσία του έργου υπογράφει ο Χάρης Αμανατίδης, η επιμέλεια των σκηνικών-κουστουμιών είναι της Βέτας Χαϊλατζίδου, η μουσική επένδυση του Κώστα Παπαδόπουλου και οι φωτισμοί του Κώστα Παπουτσίδη.

Παίζουν, με σειρά εμφάνισης: Κατερίνα Παρλίτση (Ρόη), Δήμητρα Γιάντσιου (Τζένη), Σπύρος Αναγνώστου (Χρήστος), Τίνα Ιωαννίδου (Βέσκα), Γιώργος Μπαλιάκας (Παναγιώτης) και στο ρόλο της Βάσως σε διπλή διανομή Γιάννης Χατηϊωαννίδης και Άννα Γκούντα.Ημερομηνίες παραστάσεων

Μάρτιος: 20, 21, 22, 25, 26, 27 και 28

Απρίλιος: 5, 7, 9, 10, 11, 12, 17, 18, 19, 24, 25 και 26

Κρατήσεις θέσεων στο τηλ. 2351074371