Πέμπτη, 1 Απριλίου 2010

(ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ)Το δικό του μουσείο αποκτά ο Μέγας Αλέξανδρος

Την έγκριση για τη δημιουργία του πρώτου μουσείου που θα είναι αφιερωμένο στον Μέγα Αλέξανδρο έδωσε το ΚΑΣ. Το μουσείο θα είναι εικονικό και θα λειτουργεί σε δύο επίπεδα: στο Διαδίκτυο μέσω της δημιουργίας σχετικού κόμβου και στο Μουσείο των Αιγών σε ειδική αίθουσα προβολών ρεαλιστικής απεικόνισης.
Σύμφωνα με το Βήμα, η δημιουργία του μουσείου εντάσσεται στη μελέτη για την προστασία και την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου των Αιγών, αλλά βασική προϋπόθεση για τη υλοποίηση του έργου είναι η ένταξή του στο ΕΣΠΑ.
Τη μελέτη συνέταξε η αρχαιολόγος Αγγελική Κοτταρίδη, η οποία -όπως τόνισε στη διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΑΣ- με περισσότερες από 34.900.000 καταχωρίσεις στη μηχανή αναζήτησης Google, με ταινίες, πολυάριθμα ντοκιμαντέρ και εκθέσεις σε όλον τον κόσμο, ουδείς αμφιβάλλει για τη δημοτικότητα του αρχαίου στρατηλάτη.Ο τίτλος του θα είναι «Εικονικό Μουσείο Μέγας Αλέξανδρος: Από τις Αιγές στην Οικουμένη» και, χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία, θα γίνει μια επιστημονικώς έγκυρη και ταυτόχρονα ελκυστική παρουσίαση της πορείας του ήρωα στην Ιστορία και στον μύθο, καθώς και εκείνων των διεργασιών που οδήγησαν στη δημιουργία του οικουμενικού πολιτισμού ο οποίος ονομάστηκε «ελληνιστικός».
Το έργο αποτελεί την πρώτη συντονισμένη προσπάθεια συγκέντρωσης όλων των γνωστών πηγών (υλικών και άυλων) και όλων των διαθέσιμων ερμηνειών και προσεγγίσεων με στόχο την ανασύνθεση της ζωής και της πορείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τις συνέπειες της δράσης του στον παγκόσμιο πολιτισμό. Χωρίς να παραβλέπεται η αντιμετώπιση ιδεοληψιών, σκόπιμων ή μη ιστορικών στρεβλώσεων και ανακριβειών» ανέφερε η κυρία Κοτταρίδη.


Τα μέτρα της Τροχαίας ANOIXTA ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΤΕΜΠΗ

Μπλόκα ανά 20 με 30 χιλιόμετρα, τροχονόμοι που θα δίνουν οδηγίες στους σταθμούς διοδίων και αυξημένη αστυνόμευση σε αεροδρόμια, λιμάνια και σταθμούς είναι τα βασικά μέτρα που λαμβάνει η Τροχαία για τις μετακινήσεις του Πάσχα.
Όσοι πρόκειται να μετακινηθούν καλούνται να ενημερώνονται εκ των προτέρων για την κατάσταση του οδικού δικτύου.
Ταλαιπωρία φαίνεται πως περιμένει όσους κινηθούν στην Εθνική Οδό Αθηνών-Πατρών μετά την Κόρινθο, καθώς σε πολλά σημεία η κίνηση θα διεξάγεται μόνο σε μία λωρίδα λόγω των έργων.
Έξι είναι τα προβληματικά σημεία: 141-142 χλμ (μετά το Ξυλόκαστρο), 149-152 χλμ (Ανισόπεδος Κόμβος Ακράτας), 158-164 χλμ (Ανισόπεδος Κόμβος Καλαβρύτων), 176-180 χλμ (γέφυρα Μεγανίτη), 187-192 χλμ, 193-197 χλμ (Σήραγγες Παναγοπούλας), και 202-205 χλμ (πριν το Ρίο).Οδικά έργα πραγματοποιούνται σε ακόμα σε τέσσερα σημεία της Εθνικής Οδού Αθηνών Θεσσαλονίκης, και κυρίως στην Υλίκη, σε δύο τμήματα της Εγνατίας Οδού, σε δύο τμήματα της Αθηνών-Ιωαννίνων, σε ένα τμήμα της Αντιρρίου-Ιωαννίνων και σε ένα σημείο της οδού Τρίπολης-Καλαμάτας.
Σημειώνεται ότι από τα διόδια της Τραγάνας η διέλευση των οχημάτων θα γίνεται δωρεάν το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης, από τις 17.00 έως τις 20.00 μετά την κινητοποίηση των Επιτροπής των κατοίκων, που αντιδρούν στην επιβολή διοδίων.Η εθνική οδός θα είναι ανοιχτή στα Τέμπη
από την Μεγάλη Πέμπτη μέχρι την Κυριακή του Θωμά.

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις στις μετακινήσεις φορτηγών, με ωφέλιμο φορτίο άνω του 1,5 τόνου, όπως προβλέπει η σχετική κοινή Υπουργική Απόφαση.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ - Ο ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΔΕΙΠΝΟΣ

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ - Ο ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΔΕΙΠΝΟΣΗ Μ. Πέμπτη είναι η ημέρα του Μυστικού Δείπνου. Tο πρωί γίνεται η Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και λέγεται για τους πιστούς ότι είναι καλό να λάβουν τη μέρα αυτή τη θεία κοινωνία.

Βασική ασχολία της ημέρας είναι και το βάψιμο των Αυγών. Πάσχα δίχως κόκκινα αυγά δε γίνεται. Για αυτό και η Μεγάλη Πέμπτη λέγεται επίσης και Κόκκινη Πέμπτη.

Για παράδειγμα, όλα τα κόκκινα αυγά, δεν έχουν την ίδια χάρη. " Θαυμαστές ιδιότητες, έχει κυρίως το αυγό της Παναγίας, το πρώτο αυγό που θα βάψουν και θα το βάλουν στο εικονοστάσι του σπιτιού. Τα αυγά βάφονται κόκκινα σε ανάμνηση του χυμένου αίματος του Χριστού.

Τη Μεγάλη Πέμπτη, όταν τη Νύχτα διαβάζονται τα δώδεκα Ευαγγέλια και γίνεται η τελετή της Σταύρωσης του Χριστού, η συγκίνηση της λαϊκής ψυχής για το θείο δράμα κορυφώνεται. Γυναίκες και κορίτσια, διανυκτερεύουν στην εκκλησία, "φυλάγουν και μοιρολογούν το Χριστό" όπως συνηθίζουν να κάνουν για κάθε αγαπημένο τους νεκρό. Αναλαμβάνουν να στολίσουν τον επιτάφιο με γιρλάντες από λευκά λουλούδια, ώστε την Μεγάλη Παρασκευή το πρωί ο επιτάφιος είναι έτοιμος για να δεχθεί το "σώμα του Χριστού" κατά την Αποκαθήλωση.


Το εδάφιο της ημέρας:
"Mια κι έχουμε τις υποσχέσεις αυτές, αγαπητοί μου, ας καθαρίσουμε τους εαυτούς μας από καθετί που μολύνει το σώμα και το πνεύμα, αναπτύσσοντας την αγιότητα, με φόβο Θεού"

(Β' Κορινθίους 7:1)

Λίγες σκέψεις: Η σημερινή μέρα είναι ημέρα καθαρισμού. Μπορεί όμως, να έχουμε αποτελέσματα αν η δική θέση απέναντι στο θέλημα του Θεού είναι αρνητική; Αναμφισβήτητα όχι. Η κάθαρση αρχίζει από εμάς τους ίδιους. Μέσα από τη καρδιά μας! Αν δε ζητήσουμε από τον Κύριο να μας καθαρίσει, μάταια όλα. Εάν το ʼγιο Πνεύμα δε μας γεμίζει και δε μας οδηγεί η κάθε προσπάθεια θα είναι μάταιη.

Είναι καιρός να αφήσουμε το Πνεύμα του Θεού να κυριαρχήσει μέσα μας και να μας ελέγξει. Είναι καιρός να ζητήσουμε από τον Θεό να φέρει θαυμαστά αποτελέσματα στη ζωή μας. Ας το κάνουμε σήμερα.