Τετάρτη, 12 Μαΐου 2010

Ρουσσώ, Ζαν Ζακ(1712 - 1778)
Μεγάλος στοχαστής της εποχής Διαφωτισμού, φιλόσοφος, μεταρρυθμιστής της παιδαγωγικής, συγγραφέας, μουσικοσυνθέτης, θεωρητικός της τέχνης. Απέκτησε όλα αυτά τα αξιώματα παρ' όλο που δεν είχε συστηματική εκπαίδευση.
Ένας από τους λίγους στην ιστορία που ζούσε σύμφωνα με της αρχές και τα γραπτά του. Ακολουθούσε το έμβλημά του "Ανεξαρτησία και φτώχια" και αρνήθηκε το πόστο που θα του έφερνε μια άνετη ζωή. Απαρνιόταν απ' τα δώρα που του έφερναν οι πελάτες του για τη δουλειά που έκανε. Τον κάλεσαν στην αυλή για να του δώσουν συντήρηση, αλλά δεν πήγε.
Για τα τολμηρά του έργα κυνηγήθηκε από την υποκριτική κοινωνία και το αντιδραστικό ιερατείο. Ήταν αναγκασμένος να φύγει στο εξωτερικό γιατί ήταν ορατός ο κίνδυνος φυλάκισης. Το βιβλίο του "Αιμίλιος" έκαψαν δημόσια.
Ο Ρουσσώ έγινε γνωστός ύστερα από την δημοσίευση του δοκιμίου: "Αν συνέβαλε η αναγέννηση της επιστήμης και της τέχνης στην βελτίωση των ηθών". Ήταν ο πρώτος που με διορατικότητα της μεγαλοφυΐας αντιλήφθηκε τον κίνδυνο εκεί που κανένας δεν τον είδε: η εξέλιξη της επιστήμης και της τέχνης δεν εξασφαλίζει αυτόματα την ευτυχία του ανθρώπου, αλλά του φέρνει πολλές δυστυχίες.Ο Ρουσσώ θεωρούσε ότι όλοι οι άνθρωποι εξαρχής, από τη φύση έχουν έμφυτα τις ηθικές αξίες, και για αυτό που υπάρχει το Κακό φταίει ο πολιτισμός. Είχε την πρωτιά και όταν έθεσε το πρόβλημα αποξένωσης του ανθρώπου από τη φύση, του ανθρώπου από τον άνθρωπο, από την κοινωνία και το κράτος.Το σύνθημα του Ρουσσώ "Πίσω στη φύση!" στον εικοστό πρώτο αιώνα απέκτησε τραγικά μεγάλη επικαιρότητα, αλλά δεν έγινε αντιληπτό από το "κοπάδι της κοινωνίας" και απασχολεί τραγικά λίγα μυαλά.Το σύνθημα του Ρουσσώ "Πίσω στη φύση!" δεν πρέπει να το καταλάβουμε κυριολεκτικά, αλλά μεταφορικά και εννοεί αποχώρηση:από τον άγριο πολιτισμό στην άγρια φύση,από την λογική στη φυσικότητα,από τον συναισθηματισμό στην ειλικρίνεια,από την τεχνητή τέχνη στην ομορφιά του εσωτερικού κόσμου,από την διεκδίκηση της διασημότητας στην αυτοεκτίμηση,από το κυνήγι του πλούτου στην ολιγάρκεια,από το ανελέητο "χτίσιμο" Κάστρων της Ευτυχίας στην καλύβα του Διαλογισμού,από την πολυφιλία της άδειας ψυχής στη δημιουργική μοναχικότητα,από την πολυλογία των πολιτικών στη σιωπή της μελέτης του εαυτού μας,από τους ακατανόητους θεούς των ιερέων στον απλό και λιγομίλητο Θεό της ψυχής μας,από την γκρι ζούγκλα της μεγαλούπολης στην πράσινη ομπρέλα της φύσης,από την φοβερή μοναξιά του όχλου στη μοναχικότητα του σκεπτόμενου ανθρώπου,από την καταστροφηκότητα της δουλειάς των χεριών στην ήρεμη δουλειά της καρδιάς,από την μουσική των μεγάλων ορχηστρών στους ήχους της φύσης και στη σιωπή του σύμπαντος,από τα εδέσματα των εστιατορίων στους καρπούς της φύσης.
* * *

● Η πρόοδος των επιστημών και των τεχνών δε βελτιώνει το ήθος των ανθρώπων.
● Η αρετή είναι εμπόλεμη κατάσταση. Για να ζούμε ενάρετα πρέπει να παλεύουμε διαρκώς με τον εαυτό μας.
● Οι προσβολές είναι τα επιχειρήματα των άδικων.
● Πάντα τα ονόματα "Δικαιοσύνη" και "Πειθαρχία" θα χρησιμεύουν σαν εργαλείο βίας και σαν όπλα ανικανότητας.
● Η μια ώρα δουλειάς θα σου μάθει περισσότερο, παρά μια μέρα εξήγησης.
● Ο άνθρωπος γεννήθηκε ελεύθερος, και παντού είναι αλυσοδεμένος
● Το πιο βασικό ηθικό μάθημα της παιδικής ηλικίας και πολύ σπουδαίο για όλες τις ηλικίες είναι το να μην κάνεις κακό στον συνάνθρωπό σου.
● Η καλοσύνη είναι η ομορφιά εν δράση.
● Αν υπήρχε λαός αποτελούμενος από θεούς, θα κυβερνιόταν δημοκρατικά. Τόσο τέλειος τρόπος Διοίκησης είναι ακατάλληλος για ανθρώπους.
● Βλέποντας λιγότερο φανταζόμαστε περισσότερο.
● Η αληθινή απόλαυση είναι απλή και ατάραχη, αγαπάει τη σιγή και την ησυχία.
● Δεν πρόκειται να δημιουργήσετε σοφούς, αν θα σκοτώσετε του παιδιού τις αταξίες.
● Η πρόοδος των επιστημών και των τεχνών δε βελτιώνει το ήθος των ανθρώπων.
● Πίσω στη Φύση!
● Ο χρόνος: κινούμενη μορφή της ακίνητης αιωνιότητας.
● Συνείδηση! Συνείδηση! Το ανεκτίμητο δώρο των Ουρανών, αθάνατη και θεϊκή φωνή: σίγουρος οδηγός του αμαθή και περιορισμένου μυαλού, επίσης και συνετού και ελεύθερου, αλάνθαστος δικαστής του καλού και του κακού που κάνει τον άνθρωπο όμοιο με τον Θεό! Χωρίς εσένα δε νιώθω στον εαυτό μου τίποτα να με υψώσει πάνω από τα ζώα.
● Η βρισιά: το επιχείρημα των άδικων.
● Η ευλάβεια είναι σαν ναρκωτικό. Ζωογονεί και υποστηρίζει όταν η δόση είναι μικρή, αλλά κοιμίζει ή φρενιάζει, ακόμα και σκοτώνει όταν η δόση είναι μεγάλη.
● Η γλώσσα του νου θα ακουστεί εάν αυτή περνάει από την καρδιά.
● Δεν μπορώ να καταλάβω πως γίνεται αυτό, αλλά καλά γνωρίζω πως οι μεγαλύτερες απατεωνιές γίνονται ακριβώς σ’ εκείνες τις υποθέσεις όπου υπάρχουν περισσότερα αποδεικτικά έγγραφα και λογιστικά βιβλία.

Ριβαρόλ, Αντουάν(1753 - 1801)
Συγγραφέας έργων λογοτεχνικής και πολιτικής σάτιρας. Τα πιο γνωστά του έργα: «Ομιλία σχετικά με την παγκοσμιότητα της γαλλικής γλώσσας» και «Μικρός καζαμίας των μεγάλων ανδρών μας».Δημοσιολόγος, δημοσιογράφος και επιγραμματοποιός ο οποίας με τα έργα του υποστήριξε την μοναρχία κατά την περίοδο τής Γαλλικής Επανάστασης .
Ο ίδιος αποκαλούσε τον εαυτό του κόμη ντε Ριβαρόλ. προβάλλοντας καταγωγή από οικογένεια Ιταλών ευγενών, λέγεται όμως ότι ήταν γιος πανδοχέα. Το πρώτο σημαντικό έργο του υπήρξε η πραγματεία «Για την παγκοσμιότητα τής γαλλικής γλώσσας» της οποίας ο κάπως αλαζονικός τίτλος δικαιώνεται από την επίζηλη θέση που είχαν κατακτήσει τα γαλλικά γράμματα σε όλη την Ευρώπη κατά τον 18ο αιώνα. Η σατιρική φλέβα τού Ριβαρόλ αναδεικνύεται στο «Μικρό Αλμανάκ των μεγάλων ανδρών μας», όπου σατιρίζει όλους τους συγγραφείς των ημερών του. Με την έκρηξη τής επανάστασης, ο Ριβαρόλ στράτευσε το δημοσιογραφικό ταλέντο του στην υπόθεση των Μοναρχικών.
* * *

● Οι άνθρωποι συνήθως ακολουθούν το σούρτα-φέρτα της ζωής για ν' αποκτήσουν στο τέλος την ησυχία. Όμως υπάρχουν και τέτοιοι τεμπέληδες που αρχίζουν από το τέλος.
● Τον μάρτυρα για την παλιά πίστη τον βλέπουμε ως πεισματάρη. Τον μάρτυρα για τις νέες ιδέες τον βλέπουμε ως προφήτη.
● Τι καλό μπορούμε να πούμε για τον άνθρωπο που εξοργίζεταί με τον κακό καιρό και ταυτόχρονα υπομένει ταπεινά την προσβολή;
● Ο λαός δε θέλει μεγάλες ιδέες, προτιμά της φτηνές αλήθειες.
● Η δεσποτείες καταστρέφονται από την έλλειψη δεσποτείας, όπως οι πονηροί από την έλλειψη πονηριάς.
● Η πειθαρχία στο στρατό είναι βαριά, αλλά είναι βάρος της ασπίδας και όχι του ζυγού.
● Οι ίδιες ικανότητες που βοηθάνε τον άνθρωπο να πλουτίζει, τον εμποδίζουν να ευχαριστιέται τα πλούτη του.
● Το να είσαι πλούσιος δε σημαίνει πως είσαι και ευτυχισμένος, όπως το να έχεις μια ερωμένη δε σημαίνει ότι την αγαπάς.
● Στις σκέψεις πρέπει να επιτίθεσαι μόνο με σκέψεις: τις ιδέες δεν τους εξουδετερώνουν με τουφεκιά, γιατί αμέσως αναζωογονούνται και δυναμώνουν.παράφραση
● Στενές σχέσεις: απ' εδώ πηγάζουν και η πιο τρυφερή φιλία και το πιο θανάσιμο μίσος.
● Η φύση έχει τέσσερις μεγάλες σκηνογραφίες: τις εποχές του χρόνου, τους ίδιους ηθοποιούς: ο ήλιος, το φεγγάρι και τα άστρα, αλλά συνεχώς αλλάζει τους θεατές.
● Τα πάθη: οι ρήτορες των πολυκοσμιών συγκεντρώσεων.

Ράϊχ, Βίλχελμ(1897 - 1957)

Ψυχαναλυτής, μαθητής του Ζ. Φρόυντ, επιστήμονας-ερευνητής και συγγραφέας με σπάνια διορατικότητα.
Ένας Αναζητητής που με πάθος και επιμονή προσπαθούσε να θεραπεύσει το σώμα και την ψυχή του ανθρώπου.Ως πνευματικός άνθρωπος ο Ράϊχ δε δέχτηκε την αστικοποιημένη και ωφελιμιστική κοινωνία και ούτε τις ακραίες ιδέες των "Φασιστών κόκκινης ή μαύρης απόχρωσης". Ήταν από τους πρώτους που είδε και με σκωπτική του πένα έγραψε για την "συναισθηματική πανούκλα" το Ανθρωπάκου.
Οι ανακαλύψεις του ήταν εναντίον του χριστιανισμού. Οι ανακαλύψεις του ήταν εναντίον αυτού που ακόμα θεωρείται ηθική. Οι ανακαλύψεις του ήταν εναντίον όλης της κοινωνικής δομής, της εκπαιδευτικής δομής, της πολιτικής δομής.Ήταν ένας από τους μεγαλύτερους επαναστάτες που υπήρξαν ποτέ και παρέμεινε άγνωστος, χωρίς να τον σέβεται και να τον θυμάται κανείς. Δεν ήταν άνθρωπος που υποχωρούσε εύκολα.Ήταν ένα πολύ ολοκληρωμένο άτομο και οι άνθρωποι που τον ήξεραν πιστοποιούσαν πως είναι πολύ δύσκολο να βρεις ένα τόσο σκληρό και προσγειωμένο άτομο.
Έφευγε μόνος ή διωκόταν απ' τη δουλειά του, από κόμμα, από ομάδα και από πολλές χώρες. Ίσως τα αδιέξοδα της ζωής έκαναν αυτόν τον λαμπρό επιστήμονα με ανεξάρτητο και ελεύθερο πνεύμα να γράψει βιβλία που ακόμη αιώνες θα προβληματίσουν και θα υποκινούν τους ελεύθερους ανθρώπους: "Η δολοφονία του Χριστού" και το "Άκου, Ανθρωπάκο!"
Το κράτος με τους απαγορευτικούς νόμους της άδικης πλειοψηφίας τον έστειλε στη φυλακή όπου βασανίστηκε πολύ και πέθανε.
* * *

● Έρωτας, είναι το " σύνολο" των ενστίκτων, των καταστάσεων και των λειτουργιών, που συντηρούν τη ζωή, και την κάνουν ολοένα και πιο όμορφη.
● Η πρόσθεση των αντιδραστικών ιδεών με επαναστατικά αισθήματα δίνει σαν αποτέλεσμα το φασιστικό τύπο προσωπικότητας.
● Η επιστήμη είναι γι' αυτούς που μαθαίνουν, η ποίηση γι' αυτούς που ξέρουν.
● Συνεχίζω να ενδιαφέρομαι για σένα και τη μοίρα σου. Μα επειδή εσύ δεν είσαι σε θέση να εκτιμάς κάποιον που είναι κοντά σου, είμαι αναγκασμένος να κρατήσω απόσταση μεταξύ μας.
Στον Ανθρωπάκο
● Αυτό που ονομάζεις "κοινή γνώμη", Ανθρωπάκο, είναι το σύνολο όλων των γνωμών, όλων των μικρών αντρών και γυναικών. Κάθε μικρός άντρας και κάθε μικρή γυναίκα έχει μια σωστή γνώμη και μια λαθεμένη γνώμη. Τις λαθεμένες γνώμες τις έχουν γιατί φοβούνται τις λαθεμένες γνώμες των άλλων μικρών αντρών και γυναικών. Γι' αυτό και οι σωστές γνώμες δε διατυπώνονται. Στον Ανθρωπάκο
● Μόνο για τη ζωή είμαι ακόμη πρόθυμος να κάνω θυσίες και όχι πια για σένα, Ανθρωπάκο. Μόλις πριν λίγο καιρό ένιωσα το τρομερό λάθος που καλλιεργούσα για είκοσι πέντε χρόνια. Αφιέρωσα τον εαυτό μου σε σένα και στη ζωή σου, επειδή πίστεψα ότι εσύ είσαι η ζωή, η αλήθεια, το μέλλον και η ελπίδα. Όπως και 'γω, πολλοί άλλοι ειλικρινείς και αληθινοί άνθρωποι έλπιζαν ν' ανακαλύψουν τη ζωή μέσα σου. Όλοι τους αφανίστηκαν. Μόλις κατάλαβα κάτι τέτοιο, πήρα την απόφαση να μην αφήσω τον εαυτό μου ν' αφανιστεί κάτω απ' τη στενοκεφαλιά και τη μικροπρέπειά σου. Γιατί έχω σπουδαία πράγματα να κάνω. Ανακάλυψα την ενέργειά που είναι η ζωή, Ανθρωπάκο. Δε σε συγχέω πια με τη ζωή που ένιωθα μέσα μου και που έψαχνα ν' ανακαλύψω σε σένα. Στον Ανθρωπάκο
● Αυτό που θα σε κατακτήσει στο τέλος θα είναι το ίδιο σου το αίσθημα καθαρότητας, η δίψα σου για ζωή. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία γι' αυτό, Ανθρωπάκο. Απαλλαγμένος απ' τη μικρότητά σου και τη μικροπρέπειά σου θ' αρχίζεις να σκέπτεσαι. Ειν' αλήθεια, η σκέψη σου στην αρχή θα είναι αξιοθρήνητη, λαθεμένη και άσκοπη, μα κάποτε θ' αρχίσεις να σκέπτεσαι σοβαρά. Θα πρέπει να μάθεις να υπομένεις τον πόνο που κουβαλάει η σκέψη για τον εαυτό σου, χρόνια ολόκληρα, σιωπηλά, με σφιγμένα δόντια. Αυτός ο πόνος μας θα σε κάνει να σκεφτείς.Στον Ανθρωπάκο
● Η κυβέρνηση δεν φταίει για την οπισθοδρόμηση. Αλλά η κυβέρνηση αναμφίβολα συμβάλλει στην οπισθοδρόμηση όταν: 1) παρουσιάζει την οπισθοδρόμηση ως πρόοδο,2) προωθεί τον εαυτό της σαν μοναδική προοδευτική δύναμη,3) φυλακίζει και εξοντώνει εκείνους που την υπενθυμίζουν τα καθήκοντά της.
● Παρακαλάς τον Θεό για την ευτυχία στη ζωή σου και εννοείς την ευημερία την οποία και κυνηγάς όλη σου τη ζωή. Δεν μπορείς ν' αντιληφθείς ότι έχασες τον εαυτό σου και η ζωή σου ναυάγησε;Στον Ανθρωπάκο*
● Δε μπορούσα να καταλάβω γιατί ξανά και ξανά βγαίνοντας από μια αιματηρή μάχη, από ένα "τέλμα", εσύ ξανά και ξανά βουλιάζεις σ' ένα άλλο τέλμα, χειρότερο από το προηγούμενο. Όμως μετά με επιμέλεια και προσοχή κοίταξα γύρο μου και κατανόησα πως ο μοναδικός βασανιστής είσαι εσύ ο ίδιος. Κανένας άλλος!Στον Ανθρωπάκο*

Πλάτωνας (427-347 π. Χ)
Η συνάντησή του με τον Σωκράτη άλλαξε τόσο πολύ τη ζωή του Πλάτωνα, ώστε αυτός έκαψε τα πρώτα έργα του.Το μεγάλο φιλοσοφικό-πολιτικό έργο και η Ακαδημία που λειτούργησε περισσότερα από 900 χρόνια ίσως είχαν κάποια επίδραση πάνω στην ανθρωπότητα, αλλά όχι και τόσο μεγάλη, ώστε ένας άλλος μεγάλος μύστης του εικοστού αιώνα να μπορέσει να κάνει κάτι παρόμοιο που απεγνωσμένα ήθελε να πραγματοποιήσει ο Πλάτωνας.
Στον πιο σπουδαίο έργο του, στην «Απολογία Σωκράτους» ο Πλάτωνας μας έδωσε δια στόματος του Σωκράτη τις Αιώνιες Αξίες του Ελληνικού Πνεύματος. Ο εκφραστής αυτών των Αξιών δηλητηριάστηκε από τους δικαστές-εκπροσώπους του όχλου και μέχρι σήμερα αυτές οι Αξίες παραμένουν ως κενές άχρηστες λέξεις που χρησιμοποιούν διάφοροι επιτήδειοι για να τροφοδοτήσουν την ξιπασιά του αποπροσανατολισμένου και αποχαυνωμένου ανθρωπάκου.
* * *

● Θεός για τους συνετούς ανθρώπους είναι η συνείδηση, ενώ για τους μη συνετούς η ηδονή.
● Η συζήτηση που γίνεται μέσα στην ψυχή με τον εαυτό της ονομάστηκε διάνοια.
● Το θεμέλιο της σοφίας είναι η υπομονή.
● Όλο το χρυσάφι που βρίσκεται κάτω από τη γη και πάνω σ' αυτή, δεν αξίζει όσο η αρετή.
● Ο δίκαιος άνθρωπος διδάσκει το παιδί του να λέει την αλήθεια σ' όλη τη ζωή του.
● Πρέπει κανείς ν' αφήνει στα παιδιά του σαν κληρονομιά, πολλή ντροπή κι όχι χρυσάφι.
● Από τη δημοκρατία γεννιέται η τυραννία.
● Στην τάξη των Θεών δεν επιτρέπεται να φθάνει κάποιος, εάν δεν έχει φιλοσοφήσει και δεν έχει φύγει από τη ζωή, τελείως αμόλυντος, παρά μόνον ο φίλος της γνώσης.
● Οι φαύλοι άνθρωποι νιώθουν, στις περισσότερες περιπτώσεις χαρά με τις ψεύτικες απολαύσεις, ενώ οι ενάρετοι με τις αληθινές.
● Ακόμα κι οι ληστές κι οι κλέφτες συμπεριφέρονται δίκαια μεταξύ τους, γιατί αλλιώς, δεν μπορούν να κάνουν τίποτε.
● Η υπερβολική ελευθερία φαίνεται πως μεταβάλλεται σε υπερβολική δουλεία.
● Εκείνος που είναι ήρεμος κι ευτυχής από τη φύση του δεν θα νιώσει καθόλου την πίεση της ηλικίας, αλλά γι' αυτόν που έχει την αντίθετη διάθεση και η νεότητα και τα γηρατειά είναι το ίδιο βάρος.
● Αν αφαιρέσει κανείς από την ποίηση τη μελωδία, τον ρυθμό και το μέτρο, αυτό που μένει γίνεται κάτι άλλο ή πεζός λόγος.
● Η αγάπη για το χρήμα σπρώχνει τον άνθρωπο να αφιερώνει όλο τον καιρό του στη συσσώρευση περιούσίας, και να μη διαθέτει ώρα για οτιδήποτε άλλο. Η ψυχή του αφοσιώνεται αποκλειστικά σ' αυτή τη δουλειά και δεν τον απασχολεί καμιά άλλη σκέψη, εκτός από το καθημερινό κέρδος.
● Κανένας μας να μη γίνεται φιλοχρήματος, για χάρη των παιδιών του, για να τα καταστήσει μετά θανάτου πολύ πλούσια.
● Η ψυχή του ανθρώπου είναι αθάνατη κι άφθαρτη.
● Είναι τρία αυτά για τα οποία κάθε άνθρωπος ενδιαφέρεται. Τρίτο και τελευταίο είναι η φροντίδα για το σώμα και πρώτο η φροντίδα για την ψυχή.
● Απ' όλα τα αγαθά, που κατέχει ο άνθρωπος, το πιο ιερό, μετά τον Θεό, το πιο οικείο είναι η ψυχή.
● Η ποίηση: ένα πράγμα ανάλαφρο, ιερό και φτερωτό.
● Η τιμωρία τον σοφών, που αρνιούνται να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση, είναι να ζουν υπό τη διακυβέρνηση χειρότερων ανθρώπων.
● Κάθε επιστήμη που χωρίζεται από την αρετή φαίνεται πανουργία κι όχι σοφία.
● Τα βιβλία είναι αθάνατα παιδιά που θεοποιούν τους πατεράδες τους.
● Η σοφία είναι το πιο καλό απ' όλα τα αποκτήματα, η αμορφωσιά όμως το χειρότερο απ' όλα.
● Τα μάτια του νου αρχίζουν να γίνονται οξυδερκέστερα, όταν η σωματική δύναμη αρχίζει να παρακμάζει.
● Παιδεία είναι η δύναμη που καλλιεργεί την ψυχή.
● Γνώση χωρίς δικαιοσύνη πρέπει να ονομάζεται πανουργία κι όχι εξυπνάδα.
● Δεν υπάρχει αρχή άλλη για τη φιλοσοφία από το θαυμάζειν.
● Στον ακόλαστο οι λύπες ξεπερνούν τις ηδονές στο μέγεθος, στον αριθμό και στην πυκνότητα.
● Εντιμότητα: ειλικρινής χαρακτήρας συνδεδεμένος με σωστό τρόπο σκέψεων.
● Σύνεση; η αρμονία της ψυχής σε θέματα καθοδήγησης και υποταγής.
● Φόβος: ψυχική αναταραχή που προκλήθηκε από την αναμονή του κακού.
● Δεν πρέπει να νοιαζόμαστε τόσο πολύ, για το τι θα πουν για μας οι πολλοί, αλλά τι θα πει όποιος ξέρει καλά για τα δίκαια και τα άδικα, ο ένας δηλαδή και αυτή θα είναι η αλήθεια.
● Αναίδεια: ανεκτικότητα της ψυχής στην ατιμία για χάρη του κέρδους.
● Τον βλάκα μπορείς να τον γνωρίζεις από τις δυο ενδείξεις: μιλάει για πράματα που είναι για αυτόν άχρηστα και εκφράζει γνώμη για κάτι που κανένας δεν τον ρωτάει.
● Η ποίηση ένα πράγμα ανάλαφρο, ιερό και φτερωτό.
● Αν ο πλούτος καθοδηγείται από την άγνοια είναι χειρότερος από την φτώχεια, γιατί μπορεί να σπρώξει τα πράγματα πιο ισχυρά προς μια λανθασμένη κατεύθυνση.

Βαλερύ, Πολ(1871 - 1945)Στην δεκαετία του 20 η δόξα του Βαλερύ-ποιητή βρισκόταν στο ζενίθ. Όμως πέρασαν χρόνια και ο Βαλερύ-ποιητής έπαψε να μιλάει.
Ο Βαλερύ-άνθρωπος πέθανε την επόμενη μέρα ύστερα από τη λήξη του Β΄ παγκόσμιου πολέμου. Και σύντομα έγινε ολοφάνερο πόσο υψηλά ανέβηκαν στην γνώμη των αναγνωστών και κριτικών τα πεζά του έργα: τα χρονογραφήματα, οι διάλογοι, οι ομιλίες του, τα άρθρα του, τα σχόλιά του που είναι ταυτόχρονα και αποδείξεις και μαρτυρίες βαθιάς διείσδυσης του συγγραφέα στις πνευματικές περιπέτειές του αιώνα του και της συνειδητής αντίστασης στον χυδαϊσμό της τέχνης και της σκέψεις της σύγχρονης ζωής.
Σε πρώτο πλάνο βγαίνει ο Βαλερύ ως ηθικολόγος, κριτικός, στοχαστής.Ως αληθινός στοχαστής ο Βαλερύ γνώρισε στη ζωή του και μια περίοδο σιωπής, μια περίοδο ασταμάτητης δουλειάς της αυτοεκπαίδευσης η οποία εκδηλώνεται ως καθημερινή συμπλήρωση των προσωπικών ημερολογίων.
Ο ίδιος έγραφε: "Δουλεύω για κάποιον που θα 'ρθει μετά".
Στην ουσία όλη η βαθυστόχαστη και φινετσάτη πεζογραφία του Βαλερύ μπορεί να κατανοηθεί ως ένα σύστημα απόρριψης της σύγχρονης τέχνης της αστικής παρακμής, της αυθαιρεσίας και της εξαπάτησης, άρνησης από το υποκατάστατο του νεωτερισμού και κυνήγι των πιο σόκιν εξωτερικών μορφών, από τους μεθόδους ψυχολογικής επίθεσης στα γούστα των ακροατών και αντικατάσταση του περιεχομένου με λατρεία της αυτοέκφρασης
* * *

● Αν το εγώ είναι μισητό, το ν' αγαπάς τον πλησίον σου ως σε αυτόν καταντά μια φριχτή ειρωνεία.
● Ένας άνθρωπος που δεν επιχείρησε ποτέ να ομοιωθεί με τους θεούς είναι λιγότερο από ανθρώπους.
● Ο ψυχρός άνθρωπος είναι καλύτερα προσαρμοσμένος στην πραγματικότητα, η οποία είναι αδιάφορη.
● Η ευγένεια είναι οργανωμένη αδιαφορία.
● Τα βιβλία έχουν τους ίδιους εχθρούς με τον άνθρωπο: τη φωτιά, την υγρασία, την ανοησία, το χρόνο, και το ίδιο τους το περιεχόμενο.
● Έξυπνη γυναίκα είναι εκείνη που στην παρέα της μπορείς να συμπεριφέρεσαι σαν βλάκας.
● Για να επιδιώξει κανείς τη δόξα, πρέπει να δίνει μεγάλη σημασία στους ανθρώπους: πρέπει να πιστεύει σ' αυτούς.
● Ο επιχειρηματίας είναι υβρίδιο μεταξύ χορευτή και υπολογιστή.
● Οι πιο λυσσαλέες διαμάχες έλαβαν χώρα ανάμεσα σε θεωρίες η δόγματα που ελάχιστα διέφεραν. Πιο οξύς και πιο φαρμακερός είναι ο αγώνας μεταξύ ορθοδόξων και μαρτύρων του Ιεχωβά , παρά μεταξύ του ορθόδοξου και του μουσουλμάνου.
● Θα 'μασταν λειψοί, και πνευματικά άεργοι, αν όλοι αυτοί οι μύθοι, οι θρησκείες, οι καθαγιασμένες αστειότητες, οι υποθέσεις, όλα αυτά τα λεκτικά παιχνίδια και τα μεταφυσικά ψευδοπροβλήματα δεν υπήρχαν. Είναι το ψεύτικο που χρωματίζει και δίνει ζωή στο αληθινό.
● Η προσκόλληση στο καινούριο υποδηλώνει έναν εκφυλισμό του κριτικού πνεύματός.
● Εάν κάποιος γλείφει τα πόδια σου, πάτα τον με το πόδι σου, προτού σε δαγκώσει.
● Η εξουσία χωρίς την κατάχρηση χάνει το θέλγητρό της.
● Η κοινωνία δεν απεχθάνεται και τόσο τους φαντασμένους, τους βρίσκει μάλιστα πιο φυσιολογικούς από πους ταπεινόφρονες, προς τους οποίους, όχι άδικα, δυσπιστεί. Κοροϊδεύει τους φαντασμένους και τους αλαζόνες, τους έχει ωστόσο αδυναμία, γιατί της είναι εραστές που δεν σκέφτονται παρά μόνο αυτήν και την πολιορκούν συνέχεια.
● Η ιστορία… το πιο επικίνδυνο προϊόν που παράγει η χημεία της διανόησης: προκαλεί όνειρα, μεθύει τους λαούς, γεννάει μέσα τους ψεύτικες αναμνήσεις, μειώνει τα ένστικτά του, ερεθίζει της παλιές πληγές, καταστρέφει την ηρεμία τους, οδηγεί στην μεγαλομανία ή στην μανία καταδιώξεως και κάνει το έθνος υπερήφανο, αλαζονικό, αφόρητο και μάταιο.
● Δύο κίνδυνοι συνεχίζουν να απειλούν τον κόσμο: η τάξη και η αταξία.
● Η διαφήμιση έχει εκμηδενίσει τη δύναμη ακόμα και των πιο ισχυρών επιθέτων.
● Ο ηγέτης είναι ένας άνθρωπος που έχει ανάγκη τους άλλους.
● Ο σύγχρονος άνθρωπος είναι σκλάβος του εκσυγχρονισμού: δεν υπάρχει πρόοδος που να μην καταλήξει να τον υποδουλώσει εντελώς.
● Το ποίημα είναι μια γιορτή της διάνοιας.
● Ο ποιητής είτε είναι μεγάλος αγωνιστής για τη σκέψη και άψογος ιππότης του πνεύματος, είτε είναι τιποτένιος παράσιτος που διασκεδάζει τους άλλους τιποτένιους με μικρά τρυκ της άκαρπης εξυπνοειδής βλακολογίας.
● Η ιδέα των περισσότερων ανθρώπων για την ποίηση είναι τόσο ασαφής, ώστε αυτή η ασάφεια και αποτελεί για εκείνους τον προσδιορισμό της ποίησης.
● Ποίηση είναι η ανάπτυξη του επιφωνήματος.
● Ολόκληρη η πολιτική θα άλλαζε συθέμελα αν και μόνο το γεγονός της υπόσχεσης εθεωρείτο απ' όλο τον κόσμο απυπόφορο και ανεπίτρεπτο.
● Πόλεμος είναι όταν αλληλοσκοτώνονται άνθρωποι που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, επειδή άλλοι που γνωρίζονται καλά μεταξύ του δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν.
● Η πολιτική ήταν αρχικά η τέχνη του να εμποδίζεις τους άλλους να ανακατεύονται σε ό,τι τους αφορά. Σε μια επόμενη φάση προστέθηκε η τέχνη του να αναγκάζεις τους άλλους να αποφασίζουν γι' αυτά που δεν καταλαβαίνουν.
● Φοβερό πράμα: όσο λιγότερο σκέφτεσαι, τόσο περισσότερο ομοϊδεάτες έχεις.
● Με τη ζωγραφική βλέπεις τα πράγματα έτσι όπως ήτανε κάποτε, όταν τους κοιτούσανε με αγάπη.
● Χωρίς τα παράσιτά της: κλέφτες, τραγουδιστές, χορευτές, μυστικιστές, ποιητές, φιλόσοφους, επιχειρηματίες η ανθρωπότητα θα ήταν μια κοινωνία ζώων, ή μάλλον ούτε καν μια κοινωνία αλλά μια συνομοταξία. Το αλάτι θα έλειπε από τη γη.
● Με τον χυδαίο μύθο της ευτυχίας μπορούμε να κάνουμε λίγο-πολύ ό,τι θέλουμε τους άνδρες, κι απολύτως ό,τι θέλουμε τις γυναίκες.
● Ο αριθμός των εχθρών μας αυξάνεται στο βαθμό που αυξάνεται η σπουδαιότητά μας. Το ίδιο συμβαίνει και με τον αριθμό των φίλων μας.
● Δεν υπάρχει πιο επικίνδυνος άνθρωπος απ' αυτόν που είναι πολύ δραστήριος, αλλά δεν σκέφτεται.
● Η αδυναμία της δύναμης είναι στο να πιστεύει μόνο στη δύναμη.

Intercourse ΕΠΑΦΗ - Ο ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΤΑ ΡΟΜΠΟΛΑ, ΘΕΟΧΑΡΗ ΜΠΙΚΗΡΟΠΟΥΛΟΥ, 2003


IntercourseI hear your groans and my cellsflusterΥour nails are hooked on my naked skinΥour legs are wreathed around my bodyΥour lips, wet, hunt mineΥour tongue plays with the secret parts of the bodyand the closet is filled with fragrances of loveSticky from the sweat the bodiesclenching hands and numbingthe fairies bend to seeand they don't hide it... they're jealous!


translation. "Krystal"


ΕΠΑΦΗ Ακούω τα βογκητά σου και τα κύτταρά μου σαστίζουν Τα νύχια σου γαντζώνουν τη γυμνή σάρκα μου Τα πόδια σου τυλίγονται στο κορμί μουΤα χείλη σου υγρά αναζητούν τα δικά μου Η γλώσσα σου παίζει με τα απόκρυφα και η κάμαρη γεμίζει αρώματα του έρωτα Κολλάνε από τον ιδρώτα τα κορμιά σφίγγουν τα χέρια και μουδιάζουν σκύβουν οι νεράιδες να δουν και δεν το κρύβουν πως ζηλεύουν!

ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ
Στὴ Νεολαία μας
Αὐτὸ κρατάει ἀνάλαφρο μὲς στὴν ἀνεμοζάλητὸ ἀπὸ τοῦ κόσμου τὴ βοὴ πρεσβυτικὸ κεφάλι,αὐτὸ τὸ λόγο θὰ σᾶς πῶ, δὲν ἔχω ἄλλο κανένα:Μεθύστε μὲ τ᾿ ἀθάνατο κρασὶ τοῦ Εἰκοσιένα.
1η Νοεμβρίου 1940


Γύριζε
«Γύριζε, μὴ σταθῇς ποτέ, ρίξε μας πέτρα μαύρη, ὁ ψεύτης εἴδωλο εἶν᾿ ἐδῶ, τὸ προσκυνᾷ ἡ πλεμπάγια, ἡ Ἀλήθεια τόπο νὰ σταθῇ μιὰ σπιθαμὴ δὲ θἄβρῃ. Ἀλάργα. Μόρα τῆς ψυχῆς τῆς χώρας τὰ μουράγια. Ἀπὸ θαμποὺς ντερβίσηδες καὶ στέρφους μανταρίνους κι ἀπὸ τοὺς χαλκοπράσινους ἡ Πολιτεία πατιέται. Χαρὰ στοὺς χασομέρηδες! Χαρὰ στοὺς ἀρλεκίνους! Σκλάβος ξανάσκυψε ὁ ρωμιὸς καὶ δασκαλοκρατιέται. Δὲν ἔχεις, Ὄλυμπε, θεούς, μηδὲ λεβέντες ἡ Ὄσσα, ραγιάδες ἔχεις, μάννα γῆ, σκυφτοὺς γιὰ τὸ χαράτσι, κούφιοι καὶ ὀκνοὶ καταφρονοῦν τὴ θεία τραχιά σου γλώσσα, τῶν Εὐρωπαίων περιγελᾷ καὶ τῶν ἀρχαίων παλιάτσοι. Καὶ δημοκόποι Κλέωνες καὶ λογοκόποι Ζωίλοι, καὶ Μαμμωνᾶδες βάρβαροι, καὶ χαῦνοι λεβαντίνοι. λύκοι, ὦ κοπάδια, οἱ πιστικοὶ καὶ ψωριασμένοι οἱ σκύλοι κι οἱ χαροκόποι ἀδιάντροποι καὶ πόρνη ἡ Ρωμιοσύνη!»
(1908)
Μολώχ
Τῶν Ἑλλήνων τὴν πατρίδαβάρβαροι τὴν ἀτιμάζουν!Ὅπου ἀνθοπετοῦσαν οἱ Ἔρωτεςπαραδέρνει ἡ νυχτερίδα.Στὴ νυχτιά μας μιὰ πυγολαμπίδα,τῶν ἀρχαίων ἡ μνήμη, ψευτοφέγγεικ᾿ εἶναι μιὰ νυχτιὰ ποὺ δὲν τὴ διώχνεις,τοῦ παντοτινοῦ μας ἥλιου ἀχτίδα!Καὶ πατρίδα καὶ ψυχὴ ρουφᾶνβάρβαροι ἀπὸ βάθη καὶ ἀπὸ ὕψη.Κι ὅταν, μ᾿ ἕνα τρίσβαθο ὤχ!τῶν Ἑλλήνων θεέ, ρωτοῦμε σέ:«Εἶσ᾿ ἐσὺ ὁ ξανθὸς Ἀπόλλωνας;»Ἀποκρίνεσαι:-«Εἶμ᾿ ἐγὼ ὁ Μολώχ!»
Ἡ νίκη
Ἐδῶ στὸ ἑλληνικὸ τὸ χῶμα,τὸ στοιχειωμένο καὶ ἱερό,ποὺ τὸ ἴδιο χῶμα μένει ἀκόμακι ἀπ᾿ τὸν ἀρχαῖο τὸν καιρό,
στὸ χῶμα τοῦτο πάντα ἀνθοῦνεκ᾿ ἔχουν ἀθάνατη ζωὴκαὶ μᾶς θαμπώνουν, μᾶς μεθοῦνενεράιδες, ἥρωες, θεοί!
Εἶδα τὴ Νίκη τὴ μεγάλη,τὴ Νίκη τὴν παντοτεινή!Τὴν εἶδα ἐμπρός μου νὰ προβάλλῃμὲ φορεσιὰ ὁλοφωτεινή.
Ἀσύγκριτη σὰν τὴν ἰδέα,σὰν ὄνειρο λαχταριστή,εἶδα τὴ Νίκη τὴν ἀρχαία,τὴ Νίκη τὴν κυματιστή!
Τὴν εἶδα. Μὲ τὸ πέταμά τηςδὲν ἔφευγε στοὺς οὐρανούς,ἐκεῖ ποὺ δύσκολα σιμά τηςμπορεῖ νὰ κρατηθῆ κι ὁ νοῦς.
Δὲν ἔτρεχε νὰ φτάσῃ πρώτη,νὰ στεφανώσῃ φτερωτὴτὸ λιονταρόκαρδο στρατιώτη,τὸν ἐμπνευσμένο τὸν ποιητή....Τὴν εἶδα νὰ περνᾶ μπροστά μουμὲ φορεσιὰ ὁλοφωτεινὴκαὶ λύγισα στὴ γῆ ἐκεῖ χάμουκ᾿ ἔκραξα μὲ τρανὴ φωνή,
γονατιστός, μὲ θαμπωμέναμάτια, μὲ λαύρα περισσή:«Χαῖρε θεά, χαῖρε παρθένα,Ὦ Νίκη, ὦ Νίκη, ὦ Νίκη Ἐσύ!
Ἐσὺ ποὺ δείχνεις πὼς ἀνθοῦνεἐδῶ μ᾿ ἀθάνατη ζωή,πῶς μᾶς ἐμπνέουν καὶ μᾶς μεθοῦνενεράιδες, ἥρωες, θεοί!»
Δυὸ Μάτια
Τοῦ λύχνου μου τὸ λάδι σώθηκε,καὶ ξαγρυπνῶ. Τί νύχτα! Ἄστρο κανένα,στὴν ἄκρη ἀπ᾿ τὸ κρεβάτι μου ἕνα φάντασμακι ἀπάνω μου δυὸ μάτια καρφωμένα.
Ὁ κόσμος δὲν ὑπάρχει. Ἀπὸ τῆς ἄβυσσοςῥουφήχτηκε τὰ στόματα. ΣκοτάδιΜόνο δυὸ μάτια ὑπάρχουνε στ᾿ ἀνύπαρχτα,δυὸ μάτια μοναχὰ γιομίζουν τ᾿ ἄδεια.
Μόνο δυὸ μάτια στὰ σκοτάδια φέγγουνε.Ὅλα κοιμοῦνται, χάνονται, ὅλα σβοῦνε,μόνο δυὸ μάτια μὲ κοιτάζουν ἄγρυπνα,δὲν κλείνουνε· ποτὲ δὲ θὰ κλειστοῦνε.
Ἡδονισμός
Ἀπὸ τραγούδια ἕν᾿ ἄυλο κομπολόιΣ᾿ ἐσὲ δὲν ἦρθα σήμερα νὰ δώσω.Μὲ τὰ τραγούδια ἐγὼ θὰ σὲ λιγώσω
Καὶ μὲ τὰ ξόρκια, ἀγάπη μου, ἑνὸς γόη.Γυμνοί. Καὶ σὰν κισσὸς θὰ σκαρφαλώσωΝὰ φάω τὸ κορμί σου ποὺ μὲ τρώει.Τοῦ λαγκαδιοῦ σου τὴν δροσάτη χλόηΜὲ τὸ χέρι θρασὰ θὰ τὴν πυρώσω.
Τὸ κρασὶ ποὺ ξανάφτει καὶ τὸ γάλαΠοὺ κοιμίζει θὰ φέρω στάλα στάλα,Μ᾿ ὅλο μου τὸ κορμὶ νὰ σὲ ποτίσωΚαὶ στὰ πόδια σου τ᾿ ἀσπροσκαλισμένα,Δυὸ βάζα ποὺ μοῦ παίρνουνε τὰ φρένα,Στερνὴ μανία τὸ μέλι μου θὰ χύσω.
[Βραδυνὴ Φωτιὰ Β´]
«Σατυρικὰ γυμνάσματα», δεύτερη σειρά
1.Στ᾿ ἀκάθαρτα κυλῆστε μας τοῦ βούρκου, καὶ πιὸ βαθιά. Πατῆστε μας μὲ κάτι κι ἀπὸ τὸ πόδι πιὸ σκληρό του Τούρκου.
Διαβασμένοι, ντοτόροι, σπιρουνάτοι, ρασοφόροι, δασκάλοι, ρουσφετλῆδες, οἰκοπεδοφαγάδες, ἀβοκᾶτοι,
κομματάρχηδες καὶ κοτζαμπασῆδες, καὶ τῆς γραμματικῆς οἱ μανταρίνοι καὶ τῆς πολιτικῆς οἱ φασουλῆδες,
ταρτούφοι, ραμπαγάδες, ταρταρίνοι! -Ἀμάν! Ἀγά, στὰ πόδια σου! ἄκου! στάσου! Βυζαντινοὶ — Γασμοῦλοι — Λεβαντίνοι.
Ρωμαίικο, νά! Μὲ γειά σου, μὲ χαρά σου.
Ὁ ἑλληνικὸς ὕμνοςMistral (βραβεῖο Νόμπελ λογοτεχνίας 1904)μετάφραση: Κωνσταντῖνος Παλαμᾶς
Μὲ τὴν αὐγὴ καὶ ἡ θάλασσα μενεξεδένιαλάμπει, καὶ μὲ τὸ φῶς τὰ πάντα ξανανιώνουν.Νὰ ἡ ἄνοιξη γυρίζει, νὰ τὸ χελιδόνιστὸν Παρθενώνα ξαναχτίζει τὴ φωλιά του!Πανίερη Ἀθηνᾶ, τίναξε τὸ πουλί σουστ᾿ ἀμπέλια μας ἀπάνω τὰ σαρακωμένα.Κι ἂν πρέπει νὰ πεθάνουμε γιὰ τὴν Ἑλλάδα,θεία εἶν᾿ ἡ δάφνη! Μία φορὰ κανεὶς πεθαίνει.
Ἀγάλια ἀγάλια ἀποχρυσώνεται τὸ κύμα,νὰ ἡ ἄνοιξη γυρίζει, μέσ᾿ στὰ κορφοβούνιατοῦ Προμηθέα τὰ σπλάχνα σκίζοντας ἕνα ὄρνιομεγάλο, ἀσάλευτο ξανοίγεται μακριάθεγιὰ νὰ διώξεις τὸ μαῦρο γύπα ποὺ σὲ τρώει,ἁρμάτωσέ μας, νέε νησιώτη, τὸ καράβι.Κι ἂν πρέπει νὰ πεθάνουμε γιὰ τὴν Ἑλλάδα,θεία εἶν᾿ ἡ δάφνη! Μία φορὰ κανεὶς πεθαίνει.
Τ᾿ ἀνάκρασμα τ᾿ ἀκοῦτε τῆς ἀρχαίας Πυθείας;«Νίκη στῶν ἡμιθέων τ᾿ ἀγγόνια!» Ἀπὸ τὴν Ἴδηὡς τῆς Νικαίας τ᾿ ἀκρογιάλια ξανανθίζουναἰώνιες οἱ ἐλιές. Μὲ τ᾿ ἅρματα στὰ χέριαἐμπρός! Τὰ ὕψη τῶν βουνῶν ἂς τ᾿ ἀνεβοῦμε,τοὺς Σαλαμίνικους ἀντίλαλους ξυπνώντας!Ἂν πρέπει νὰ πεθάνουμε γιὰ τὴν Ἑλλάδα,θεία εἶν᾿ ἡ δάφνη! Μία φορὰ κανεὶς πεθαίνει.
Κ᾿ ἔλα, ἑτοιμάστε τὰ λευκὰ φορέματά σας,ἀρραβωνιαστικές, γιὰ νὰ στεφανωθῆτεστὸ γυρισμὸ τοὺς ἀκριβούς σας μέσ᾿ στὸ λόγγογι᾿ αὐτοὺς ποὺ σᾶς γλυτώσανε κόφτε τὴ δάφνη.Ἀγνάντια στὴ σκυφτὴ καὶ ντροπιασμένη Εὐρώπη,ἂς πιοῦμε ξέχειλη τὴ δόξα παλληκάρια.Κι ἂν πρέπει νὰ πεθάνουμε γιὰ τὴν Ἑλλάδα,θεία εἶν᾿ ἡ δάφνη! Μία φορὰ κανεὶς πεθαίνει.
Ὅ,τι ἔγινε μπορεῖ νὰ ξαναγίνει, ἀδέρφια!Στῶν πυρωμένων τούτων βράχων τὴν λαμπάδαμὲ σάρκα θεία μπόρεσ᾿ ὁ ἄνθρωπος νὰ νοιώσῃτὸ φωτερώτερο κι ἀπ᾿ ὅλα τὰ ὄνειρά του.Κι ἡ χριστιανὴ ψυχὴ βωβὴ ἐκεῖ πέρα θὰ εἶναι;Κ᾿ ἐμεῖς ἑνὸς κορμιοῦ ξερόκλαδα ἐκεῖ πέρα;Κι ἂν πρέπει νὰ πεθάνουμε γιὰ τὴν Ἑλλάδα,θεία εἶν᾿ ἡ δάφνη! Μία φορὰ κανεὶς πεθαίνει.
Τὸ Μαραθώνιο πεζοδρόμο ἀκολουθώνταςκι ἂν πέσουμε, τὸ χρέος μας ἔχουμε κάμει!Καὶ μὲ τὸ αἷμα τοῦ προγόνου μας Λεωνίδατὸ αἷμα μας, θριάμβων αἷμα, ταιριασμένο,θὰ πορφυρώσει τὸν καρπὸ τὸν κοραλλένιοκαὶ τὸ σταφύλι τὸ κρεμάμενο στὸ κλῆμα.Κι ἂν πρέπει νὰ πεθάνουμε γιὰ τὴν Ἑλλάδα,θεία εἶν᾿ ἡ δάφνη! Μία φορὰ κανεὶς πεθαίνει.
Τῆς ἱστορίας μας φέγγουν τρεῖς χιλιάδες χρόνια,Ὀρθοί! Καὶ πρόβαλε ἀπὸ τώρα τὸ παλάτιστὸν τόπο ἐκεῖ ποὺ λύθηκαν τὰ κακὰ μάγια,κι ὁ φοίνικας ξαναγεννιέται ἀπὸ τὴ στάχτη.Στὶς ἀμμουδιὲς τῆς Μέκκας διῶξέ το ἥλιε,τὸ μισοφέγγαρο μακριὰ ἀπ᾿ τὸν οὐρανό μας...


Ἂν πρέπει νὰ πεθάνουμε γιὰ τὴν Ἑλλάδα,θεία εἶν᾿ ἡ δάφνη! Μία φορὰ κανεὶς πεθαίνει.
Τα πιο γερά ποτήριαΔημοσιέυτηκε: Μάϊος 06 2010 12:57 Ενημερώθηκε: Μάϊος 06 2010 16:29


Έρευνα του ΑΠΘ κάνει λόγο για επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ πολύ πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και επισημαίνει την εξέλιξη ενός προβλήματος που στο άμεσο μέλλον θα έχει άμεσες κοινωνικές επιπτώσεις.
Η κατανάλωση αλκοόλ στην Ελλάδα ξεπερνά τον κοινοτικό μέσο όρο και αποτελεί κοινωνικό πρόβλημα το οποίο χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, σύμφωνα με στοιχεία που θα παρουσιαστούν σε ημερίδα με θέμα «Αλκοόλ: Όλη η ιατρική πραγματικότητα» την οποία διοργανώνει η Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας-Παράρτημα Θεσσαλονίκης στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ.
Σύμφωνα με στατιστικές μελέτες, το ποσοστό του πληθυσμού που σε κάποιο χρονικό διάστημα της ζωής καταναλώνει αλκοόλ, φτάνει το 90%. Οι Έλληνες σε ποσοστό 34%, δηλώνουν ότι "μία ή και αρκετές φορές την εβδομάδα" καταναλώνουν πέντε ή και περισσότερα αλκοολούχα ποτά. Ο κοινοτικός μέσος όρος είναι 29%. Κατά την κοινοτική δημοσκόπηση, τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στην Ιρλανδία (44%), τη Ρουμανία (39%), τη Γερμανία και την Αυστρία (36%), ενώ τα χαμηλότερα καταγράφονται στη Λετονία (11%), τη Σουηδία (13%) και το Λουξεμβούργο (14%).
Οι βλαβερές επιδράσεις του στην υγεία εξαρτώνται από την ποσότητα που καταναλώνει κανείς και είναι άμεσες ή μακροπρόθεσμες. Η υπερβολική κατανάλωση προκαλεί κατά μεγάλο ποσοστό πολλά καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνο του ήπατος, και σε πολλές περιπτώσεις θάνατο.
Έχει παρατηρηθεί σημαντική μείωση του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων, γεγονός που σημαίνει ότι καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα, ατροφία (συρρίκνωση) του εγκεφάλου, ενώ οι έγκυες που καταναλώνουν αλκοόλ διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αποβολής. Όσον αφορά το έμβρυο κινδυνεύει να υποστεί διαταραχές στην ανάπτυξή του, κυρίως στο νευρικό σύστημα. Σύμφωνα με έρευνες, το «ποτό» προκαλεί συχνά οικιακά και εργατικά ατυχήματα. Σε ψυχολογικό επίπεδο η δηλητηρίαση με αιθυλική αλκοόλη (μέθη) μπορεί να προκαλέσει βίαιη συμπεριφορά, συναισθήματα κατάθλιψης και παραισθήσεις.
Η ικανότητα του σώματός μας να μεταβολίζει το αλκοόλ εξαρτάται από την ηλικία, το βάρος και το φύλο. Ο συντελεστής διαλυτότητάς του μεταξύ ύδατος και λίπους είναι περίπου 30:1, γεγονός που δείχνει τη χαμηλή λιποδιαλυτότητά του. Το 90-98% του αλκοόλ που εισέρχεται στο σώμα υφίσταται πλήρη οξείδωση στο ήπαρ και μόνο το 2% διαφεύγει της οξείδωσης και αποβάλλεται από τους νεφρούς και τους πνεύμονες. Ο μέσος άνθρωπος μεταβολίζει 6-8 gr (7,5-10 ml) αλκοόλης/ώρα και αυτός ο ρυθμός είναι σταθερός για το συγκεκριμένο άτομο. Το μέγιστο ποσό που μπορεί να μεταβολιστεί στο 24ωρο είναι 170 gr.

καυτερές πιπεριές


Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι καυτερές πιπεριές μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός νέους είδους αναλγητικού, που πιστεύουν ότι για πρώτη φορά θα μπορεί να σταματήσει τον πόνο στην πηγή προέλευσής του. Οι επιστήμονες βρήκαν στο ανθρώπινο σώμα, στα σημεία του πόνου, μια ουσία παρόμοια με την καψικίνη ή καψαϊσίνη, η οποία είναι αυτή που κάνει τόσο καυτές τις κόκκινες πιπεριές.
Το μπλοκάρισμα αυτής της ουσίας στον ανθρώπινο οργανισμό μπορεί να σταματήσει τον χρόνιο πόνο. Η έρευνα, υπό τον δρα Κένεθ Χάργκριβς της Οδοντοϊατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Τέξας, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό κλινικών ερευνών "Journal of Clinical Investigation", σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερ.
Η καψικίνη είναι το κύριο συστατικό στις καυτές πιπεριές που προκαλεί την αίσθηση του καψίματος στη γλώσσα, κάτι που το πετυχαίνει, καθώς η ουσία αυτή εισέρχεται σε υποδοχείς που βρίσκονται στα κύτταρα του σώματός μας. Κατά παρόμοιο τρόπο, όταν το σώμα τραυματίζεται, απελευθερώνει ουσίες τύπου καψικίνης -ειδικά λιπαρά οξέα (ΟLAM)- και αυτά, μέσω ανάλογων υποδοχέων, προκαλούν πόνο, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Οι υποδοχείς αυτοί στο σώμα μας αποτελούν μια μοριακή "δίοδο" για την ενεργοποίηση των νευρικών κυττάρων που αισθάνονται και μεταφέρουν τον πόνο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι υποδοχείς καψικίνης ουσιαστικά αποτελούν την "κλειδαριά" που "ξεκλειδώνει" την "πόρτα" του πόνου στους νευρώνες.
Το επόμενο βήμα θα είναι να επιδιωχθεί το μπλοκάρισμα αυτών των νέων "οδών" μεταφοράς της αίσθησης του πόνου. Πειράματα που έχουν ήδη γίνει σε ποντίκια στο εργαστήριο, έδειξαν ότι η αφαίρεση ενός γονιδίου που σχετίζεται με αυτούς τους κυτταρικούς υποδοχείς, αφαιρεί και την ευαισθησία του σώματος στην καψικίνη. Οι ερευνητές ξεκινούν την προσπάθεια να δημιουργήσουν φάρμακα που θα κάνουν κάτι παρόμοιο. μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός νέους είδους αναλγητικού, που πιστεύουν ότι για πρώτη φορά θα μπορεί να σταματήσει τον πόνο στην πηγή προέλευσής του. Οι επιστήμονες βρήκαν στο ανθρώπινο σώμα, στα σημεία του πόνου, μια ουσία παρόμοια με την καψικίνη ή καψαϊσίνη, η οποία είναι αυτή που κάνει τόσο καυτές τις κόκκινες πιπεριές.
Το μπλοκάρισμα αυτής της ουσίας στον ανθρώπινο οργανισμό μπορεί να σταματήσει τον χρόνιο πόνο. Η έρευνα, υπό τον δρα Κένεθ Χάργκριβς της Οδοντοϊατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Τέξας, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό κλινικών ερευνών "Journal of Clinical Investigation", σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερ.
Η καψικίνη είναι το κύριο συστατικό στις καυτές πιπεριές που προκαλεί την αίσθηση του καψίματος στη γλώσσα, κάτι που το πετυχαίνει, καθώς η ουσία αυτή εισέρχεται σε υποδοχείς που βρίσκονται στα κύτταρα του σώματός μας. Κατά παρόμοιο τρόπο, όταν το σώμα τραυματίζεται, απελευθερώνει ουσίες τύπου καψικίνης -ειδικά λιπαρά οξέα (ΟLAM)- και αυτά, μέσω ανάλογων υποδοχέων, προκαλούν πόνο, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Οι υποδοχείς αυτοί στο σώμα μας αποτελούν μια μοριακή "δίοδο" για την ενεργοποίηση των νευρικών κυττάρων που αισθάνονται και μεταφέρουν τον πόνο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι υποδοχείς καψικίνης ουσιαστικά αποτελούν την "κλειδαριά" που "ξεκλειδώνει" την "πόρτα" του πόνου στους νευρώνες.
Το επόμενο βήμα θα είναι να επιδιωχθεί το μπλοκάρισμα αυτών των νέων "οδών" μεταφοράς της αίσθησης του πόνου. Πειράματα που έχουν ήδη γίνει σε ποντίκια στο εργαστήριο, έδειξαν ότι η αφαίρεση ενός γονιδίου που σχετίζεται με αυτούς τους κυτταρικούς υποδοχείς, αφαιρεί και την ευαισθησία του σώματος στην καψικίνη. Οι ερευνητές ξεκινούν την προσπάθεια να δημιουργήσουν φάρμακα που θα κάνουν κάτι παρόμοιο.

Ο μεγάλος εχθρός του σεξ
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει η Telegraph, το 28% των γυναικών στη Βρετανία υποστηρίζουν ότι το ίντερνετ, τα email και τα κινητά iPhone και BlackBerry, τους έχουν καταστρέψει την ερωτική ζωή.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει η Telegraph, το 28% των γυναικών στη Βρετανία -όπου διεξήχθη και η έρευνα- τα ρίχνουν στο ίντερνετ, στα email και στα κινητά iPhone και BlackBerry επειδή όπως λένε τους έχουν καταστρέψει την ερωτική ζωή.
Και αυτό συμβαίνει γιατί τέτοιου είδους συσκευές είναι μικρές στο μέγεθος με αποτέλεσμα οι άνδρες να τις μεταφέρουν παντού ακόμα και στο κρεβάτι τους. Τώρα που μπορούν να τσεκάρουν ξαπλωτοί και χαλαροί τα email τους, να παίξουν παιχνίδια, να σερφάρουν στο ίντερνετ, να δουν ταινίες, να συνομιλήσουν με τους φίλους τους και τόσα άλλα ποιος έχει ανάγκη από σεξ; Προφανώς οι γυναίκες τους που γκρινιάζουν να κλείσουν τα κινητά και να τις πάρουν μια αγκαλιά.
Σίγουρα δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στα τεχνολογικά gadget παρά στο άλλο τους μισό και αυτό συχνά έχει ολέθριες συνέπειες για τη σχέση. Ο μόνος τρόπος για να βελτιωθεί η σχέση είναι είτε η απεξάρτηση από την τεχνολογία-πράγμα δύσκολο- είτε να της κάνετε δώρο ένα iPhone για να έχει και αυτή κάτι να ασχολείται.

Όχι στο σεξΆμεσες επιπτώσεις στην ερωτική ζωή των ζευγαριών στις ΗΠΑ έχει η παγκόσμια οικονομική κρίση.
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε 1670 Αμερικανούς ηλικίας από 45 ετών και άνω και διήρκεσε από το 2004 ώς το 2009 έδειξε ότι το ποσοστό εκείνων που κάνουν έρωτα μια φορά την εβδομάδα έχει πέσει τα τελευταία χρόνια.
Συγκεκριμένα οι άντρες από το 49% στο 41% και οι γυναίκες από το 43% στο 32%. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι λογικό για έναν άνθρωπο που δεν γνωρίζει αν θα παραμείνει στην δουλειά του ή ενδεχομένως έχει χάσει το σπίτι του να μην έχει ερωτική διάθεση.
Η έρευνα επίσης αποκάλυψε ότι το 21% των ανδρών και το 11% των γυναικών έχουν απατήσει τους συντρόφους τους τουλάχιστον μια φορά κατά τη διάρκεια μια μακροχρόνιας σχέσης και το 12% των ερωτηθέντων αποκάλυψε ότι γνωρίζει ότι ο σύντροφός του το έχει απατήσει.
Αυτό που ωστόσο προκαλεί έκπληξη είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι δήλωσαν ότι οι όποιες εξωσυζυγικές περιπέτειες δεν είχαν μεγάλη επίδραση στη σχέση.
Συγκεκριμένα το 40% ανέφερε ότι η απιστία δεν είχε καμιά επίδραση στη σχέση, το 30% ανέφερε ότι προκάλεσε μια προσωρινή ένταση και μόλις το 6% ανέφερε ότι η απιστία προκάλεσε ανεπανόρθωτη ζημιά στη σχέση.

Την εκβίαζε με καυτές φωτό


Καυτές φωτογραφίες της 25χρονης πρώην φίλης του, σε ερωτικές στιγμές, ανάρτησε σε πλαστό προφίλ που έφτιαξε στο Facebook ένας νεαρός. Συνελήφθη, μετά την καταγγελία της, αλλά αφού γνωστοί και φίλοι της είχαν δει απίστευτες σκηνές


Η υπόθεση του σκληρού εκβιασμού, με τις καυτές φωτογραφίες της 25χρονης , ήρθε στο φως όταν γνωστοί και φίλοι της βρήκαν τυχαία το πλαστό προφίλ και την ενημέρωσαν για ότι είχε συμβεί. Παράλληλα τους τελευταίους 3 μήνες άρχισαν να φθάνουν στο κινητό της τηλέφωνο, απειλητικά και υβριστικά μηνύματα, από τον πρώην φίλο της
Οι φωτογραφίες που είχαν αναρτηθεί στο προφίλ, αφορούσαν στιγμές της ερωτικής τους ζωής και τις κατείχε ο πρώην φίλος της , ο οποίος μάλιστα, είχε απειλήσει ότι θα τις δημοσίευε.
Αμέσως η 25χρονη κατέφυγε στο Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας και κατήγγειλε το περιστατικό.
Μέσω των εταιριών παρόχων ίντερνετ, εντοπίστηκε το ηλεκτρονικό ίχνος του δράστη. Πιστοποιήθηκε πως ήταν ο πρώην φίλος της 25χρονης, ο οποίος, είχε φτιάξει το πλαστό προφίλ από τον προσωπικό του υπολογιστή και είχε αναρτήσει τις καυτές φωτογραφίες τις οποίες διέθετε.
Παρουσία Εισαγγελέα, έγινε έρευνα στο σπίτι του, όπου βρέθηκε ο συγκεκριμένος υπολογιστής, στο σκληρό δίσκο του οποίου, υπήρχαν αποθηκευμένες δεκάδες άσεμνες φωτογραφίες από τις προσωπικές τους στιγμές.
Επίσης οι αστυνομικοί βρήκαν δύο στιλέτα και μικρή ποσότητα χασίς και για το λόγο αυτό, ο δράστης παραπέμφθηκε και με τις κατηγορίες της οπλοφορίας και της κατοχής ναρκωτικών.
Βρέθηκε ακόμη ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, τρεις εσωτερικοί σκληροί δίσκοι και ένας εξωτερικός που κατασχέθηκαν και μεταφέρθηκαν στα εργαστήρια της ασφάλειας για να ερευνηθούν.
Ο δράστης οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα, όμως οι έρευνες στην υπόθεση συνεχίζονται για να διαπιστωθεί εάν υπήρχαν και συνεργοί.

Τρισδιάστατη playmate
ΚΑΥΤΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΟ PLAYBOY
Mε τρισδιάστατη φωτογραφία θα απολαύσουν οι λάτρεις του περιοδικού την playmate της χρονιάς, καθώς το επόμενο τεύχος θα πωληθεί μαζί με ένα ζευγάρι ειδικά γυαλιά

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΕΠΟΠΤΕΥΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.)
ΕΠΙΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΟΙ Εταιρεία Συγγραφέων Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου Ίδρυμα Βορειοηπειρωτικών Ερευνών "Το καφενείο των ιδεών" Πολιτιστικός Σύλλογος Σαλαμίνας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΕΠΟΠΤΕΥΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣΕθνικό Θέατρο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
ΜΗ ΕΠΟΠΤΕΥΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΘΕΑΤΡΑ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βορείου Αιγαίου ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας
ΕΠΙΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΘΙΑΣΟΙ Theseum Ensemble Εταιρεία Θεάτρου Παίκτες Εταιρεία Θεάτρου "Εμπρός" Θεατρικός Οργανισμός "Νέος Λόγος" Θεατρικός Οργανισμός Στιγμή Θέατρο Δρόμου Θέατρο Νέων Θέατρο της Σιωπής Θέατρο του Νότου Κάτω από τη Γέφυρα Γεώργιος Αρμένης - Νέο Ελληνικό Θέατρο "Πλεύσις" "Πράσσειν ¶λογα" - Ομάδα εικαστικού θεάτρου κούκλας
ΜΟΥΣΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ & ΛΟΙΠΟΙ ΦΟΡΕΙΣ Κέντρο Μελέτης & Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικό Μουσείο Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών Κέντρο Αρχαίου Δράματος

300 καλλιτέχνες και 58 γκαλερί στη 16η ART-ATHINA
Με τη συμμετοχή 300 καλλιτεχνών και 58 γκαλερί από 11 χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιταλία, Κύπρος, Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία, Τουρκία), η ART-ATHINA εγκαινιάζεται αύριο, Πέμπτη, στο Κλειστό του Παλαιού Φαλήρου. Η διοργάνωση θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή, 16 Μαΐου.
Στη 16η Διεθνή Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης συμμετέχουν, επίσης, 42 φορείς, όπως μουσεία, ιδρύματα, εκδόσεις τέχνης και μέσα ενημέρωσης.
Ανάμεσα στις ελληνικές και ξένες γκαλερί που θα συμμετάσχουν υπάρχουν πολλές που εκθέτουν για πολλοστή φορά, αλλά και αρκετές οι οποίες θα έρθουν για πρώτη φορά, γεγονός που υπογραμμίζει τη διεθνή απήχηση της ART-ATHINA. Δυναμική θα είναι, δε, και η παρουσία των ΜΜΕ, πολιτιστικών φορέων και εκδοτικών οίκων.
Στο πλαίσιο της ART-ATHINA 2010, θα φιλοξενηθεί η παράλληλη έκθεση «Βιβλία Ελλήνων καλλιτεχνών: Σύγχρονες εικαστικές δημιουργίες» σε επιμέλεια Μαρίας Α. Αγγελή, δίνοντας στον επισκέπτη την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με βιβλία, το καθένα από τα οποία είναι από μόνο του ένα έργο τέχνης.
Στόχος της έκθεσης είναι να ρίξει φως σε αυτήν την άγνωστη στο ευρύ κοινό καλλιτεχνική παραγωγή, να συμβάλει στην ολοκληρωμένη εικόνα αυτού του έργου Ελλήνων καλλιτεχνών και να θέσει δυναμικά το καλλιτεχνικό βιβλίο στην αγορά της τέχνης.
Στην ART-ATHINA 2010 θα λειτουργήσει, επίσης, art bookstore του βιβλιοπωλείου «Ελευθερουδάκης» με μεγάλη επιλογή από βιβλία τέχνης, καθώς και το art shop του Μουσείου Μπενάκη.
Τέλος, η διοργάνωση θα πάει και στο πολυκατάστημα Αttica, το οποίο εμπνεύστηκε από την τέχνη και δημιούργησε μία αποκλειστική βιτρίνα με θέμα την έκθεση σύγχρονης τέχνης. Από τις 26 Απριλίου έως και τις 15 Μαΐου, η μόδα και η τέχνη συναντήθηκαν σε ένα μοναδικό window display.

Αντιδράσεις σε τρεις χώρες της Ν.Αμερικής προκαλεί η νέα ταινία της Κ.Μπίγκελοου


Την οργή τριών χωρών της Νοτίου Αμερικής έχει προκαλέσει η Αμερικανή βραβευμένη με Όσκαρ σκηνοθέτις Κάθριν Μπίγκελοου.
Η νέα της ταινία παρουσιάζει το «τριεθνές» Αργεντινής-Παραγουάης-Βραζιλίας ως μέρος όπου κυριαρχεί ο νόμος της μαφίας, ενώ εκπαιδεύονται ισλαμιστές τρομοκράτες.
Ο τίτλος της είναι Triple Frontier και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2011.
Η πρώτη αντίδραση ήρθε από την υπουργό Τουρισμού της Παραγουάης: «Μίλησα ήδη με τους ομολόγους μου της Αργεντινής και της Βραζιλίας και είμαστε όλοι εξοργισμένοι. Βάζουν στο μάτι την περιοχή μας και θέλουν να μας παρουσιάσουν σαν τους κακούς αυτού του πλανήτη.»
Στο «τριεθνές» υπάρχουν τρεις πόλεις: η Σιουδάδ δελ Έστε (Παραγουάη), Πούερτο Ιγουασού (Αργεντινή) και Φος ντε Ιγουαζού (Βραζιλία).
Εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο σπεύδουν στην περιοχή κάθε χρόνο για να επισκεφθούν τους περίφημους καταράκτες.
«Ταινίες σαν αυτή θα προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στον τουρισμό» συμπλήρωσε η υπουργός Τουρισμού της Παραγουάης.
Πάντως, οι Αρχές και των τριών χωρών (όπως και η Interpol) γνωρίζουν ότι στην περιοχή ανθεί το οργανωμένο έγκλημα, κυρίως ξη διακίνηση όπλων και ναρκωτικών.
Όπως αναφέρει η Εl Pais, η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο στην περιοχή να βρίσκουν καταφύγιο ισλαμιστές τρομοκράτες, οι οποίοι ευθύνονται για τις επιθέσεις της δεκαετίας του 1990 στο Μπουένος Αϊρες, αλλά και για την 11η Σεπτεμβρίου.
Η Μπίγκελοου έγινε γνωστή από την ταινία της Hurt Locker, η οποία «παρακολουθεί» μια ομάδα τριών πυροτεχνουργών στους δρόμους της Βαγδάτης.
Συνολικά, το Hurt Locker απέσπασε έξι βραβεία (Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Πρωτότυπου Σεναρίου, Μοντάζ, Ήχου και Ηχητικών Εφέ).
Newsroom ΔΟΛ

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η


Σας προσκαλούμε στην παρουσίαση
του νέου τουριστικού ντοκιμαντέρ της Πιερίας
που εκπόνησε η Νομαρχιακή Επιτροπή
Τουριστικής Προβολής Πιερίας.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 13 Μαΐου 2010
και ώρα 13:30, στην αίθουσα συνεδριάσεων
του Νομαρχιακού Συμβουλίου Πιερίας, στο Διοικητήριο.

Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ

ΚΑΝΝΕΣ 2010


Δεν λείπει το στοιχείο της έκπληξης από τις φετινές Κάννες, παρότι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Τιερί Φρεμό, προσπάθησε να κάνει ασφαλείς επιλογές, με καθιερωμένα ονόματα. Η προγραμματισμένη προβολή του ντοκιμαντέρ «Draquila: Η Ιταλία τρέμει» της Σαμπίνα Γκουτσάντι, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του υπουργού Πολιτισμού της Ιταλίας, ο οποίος αρνήθηκε να παραστεί στο Φεστιβάλ των Καννών, χαρακτηρίζοντας την επίμαχη ταινία «φιλμ-προπαγάνδα που προσβάλλει την αλήθεια και τον ιταλικό λαό».

Η Σαμπίνα Γκουτσάντι η οποία έγινε διάσημη στην ιταλική τηλεόραση μιμούμενη τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στρέφει για άλλη μια φορά τα σατιρικά βέλη της στον «καβαλιέρε» επικρίνοντάς τον ότι προσπάθησε να εκμεταλλευτεί πολιτικά την καταστροφή στην Λ’ Άκουιλα. Η μεσαιωνική πόλη δέχτηκε το χτύπημα του Εγκέλαδου τον Απρίλιο του 2009 που άφησε πίσω του 300 νεκρούς και 60.000 άστεγους. Στο ντοκιμαντέρ, μια καρικατούρα του Μπερλουσκόνι τριγυρίζει στα ερείπια της πόλης, σαν αυτοκράτορας στη δύση της εξουσίας του. Με αφορμή την καταστροφή της Λ’ Άκουιλα η σκηνοθέτις προσπαθεί να δώσει απάντηση στο ερώτημα γιατί οι Ιταλοί ψηφίζουν Μπερλουσκόνι.

Στα αναπάντεχα του Φεστιβάλ συγκαταλέγεται και η συμμετοχή του Κεν Λόουτς στο διαγωνιστικό τμήμα, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή . Ο διάσημος Βρετανός σκηνοθέτης ο οποίος είχε βραβευτεί με το Χρυσό Φοίνικα το 2006 για την ταινία του «Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι», επιστρέφει με ένα νέο φιλμ για τον πόλεμο στο Ιράκ, με τίτλο «Route Irish». Στο έργο, ένας βρετανός στρατιώτης σκοτώνεται στο μέτωπο υπό μυστηριώδεις συνθήκες και ένας φίλος του προσπαθεί να ανακαλύψει τι πραγματικά έχει συμβεί.

ΤΟ ΝΕΟ Δ.Σ ΤΟΥ Κ.Θ.Β.Ε.

Τη σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Η σύνθεση έχει ως εξής:

Πρόεδρος

Θωμάς Τρικούκης, Δικηγόρος, Συγγραφέας

Αντιπρόεδρος

Αλέξανδρος Αθανασίου, Σύμβουλος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων

Μέλη

Ευγενία Αρσένη, Διδάκτωρ Θεατρολογίας, διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Άννα Ιωακειμίδου, Σύμβουλος Πολιτιστικής Διαχείρισης

Γιώργος Σώχος, Ηθοποιός, μέλος του Δ.Σ. του Σ.Ε.Η., υποδειχθείς από το Δ.Σ. του Σ.Ε.Η.

Καίτη Ιμπροχώρη, Ηθοποιός, προταθείσα από το Σ.Ε.Η.

Παναγιώτης Μέντης, Θεατρικός Συγγραφέας, προταθείς από την Εταιρεία Θεατρικών Συγγραφέων

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι έχει ήδη δρομολογηθεί η συγχώνευση της Όπερας Θεσσαλονίκης με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα η Όπερα Θεσσαλονίκης λειτουργούσε ως αυτοτελές τμήμα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος με δική της Εφορεία και Καλλιτεχνικό Διευθυντή.

Από τη συγχώνευση και εξής, τις αρμοδιότητες της Εφορείας θα ασκεί το Δ.Σ. του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Η ΠΟΛΥ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΡΩΕΙ ΤΟΝ ΑΦΕΝΤΗ

Όσοι εργάζονται 10 με 11 ώρες την ημέρα είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν σοβαρές καρδιακές ασθένειες, ακόμα και να πάθουν καρδιακή προσβολή, απ' ότι όσοι εργάζονται 7 ώρες την ημέρα, αναφέρουν οι ερευνητές.

Τα αποτελέσματα μίας έρευνας, που διήρκησε 11 χρόνια και έγινε σε 6.000 βρετανούς δημόσιους υπαλλήλους, δεν προσφέρουν οριστικές αποδείξεις ότι οι πολλές ώρες εργασίας προκαλούν καρδιαγγειακά προβλήματα. Όμως δείχνουν ότι υπάρχει σαφής σύνδεση μεταξύ των ωρών εργασίας και των ασθενειών αυτών, η οποία μπορεί, σύμφωνα με τους ερευνητές, να οφείλεται στο άγχος.

Συνολικά μεταξύ των Βρετανών που πήραν μέρος στην έρευνα καταγράφηκαν 369 περιστατικά θανάτων από καρδιακά προβλήματα, μη θανατηφόρων καρδιακών προσβολών και στηθάγχης, ενώ σε όσους εργάζονται 10 με 11 ώρες την ημέρα είναι αυξημένος κατά 60% και ο κίνδυνος να εμφανίσουν ένα καρδιακό επεισόδιο.

Η εργασία για μία ή δύο ώρες πέραν των 7 δεν συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών ασθενειών.

"Φαίνεται ότι υπάρχει ένα όριο, έτσι δεν είναι τόσο κακό για την υγεία αν κανείς δουλέψει περίπου μία ώρα πέρα από το κανονικό", δήλωσε η Μαριάνα Βιρτάνεν, επιδημιολόγος του πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Ο αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών στους ανθρώπους που εργάζονται πολλές ώρες είναι ανεξάρτητος από άλλους παράγοντες, όπως το κάπνισμα, το αυξημένο σωματικό βάρος ή η υψηλή χοληστερίνη.