Παρασκευή, 14 Μαΐου 2010

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artid=൪൫൭൪൬൨൨ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΤΑΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΟΖΑΝ ΛΙΚ ΓΚΟΝΤΑΡ ΑΠΟ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ

«Ολοι µας χρωστάµε τα πάντα στην Ελλάδα»

Αποστολή: Δηµήτρης Δανίκας

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 14 Μαΐου 2010
«Οι Ελληνες θα µπορούσαν να απαιτήσουν  από τον σύγχρονο κόσµο χιλιάδες δισεκατοµµύρια για πνευµατικά δικαιώµατα», λέει  ο µεγάλος σκηνοθέτης Ζαν Λικ Γκοντάρ  σε συνέντευξή του σε γαλλικό περιοδικό
Κουράγιο παιδιά. Οσο υπάρχουν κορυφαία µυαλά σαν του Ζαν Λικ Γκοντάρ, ο κόσµος θα µας χρωστάει χιλιάδες δισεκατοµµύρια euros. Και ακόµα πιο πολλά! Επεσα πάνω σε µια ειδική - για το Festival De Cannes - έκδοση του περιοδικού «Les Ιnrockuptibles». Που περιέχει και µια συνέντευξη - ποταµό του Ζαν Λικ Γκοντάρ. Ογδόντα σήµερα το «κακό παιδί» της Νouvelle Vague της δεκαετίας του εξήντα. Η τελευταία ταινία του µε τον προκλητικό τίτλο «Film Socialisme» (Ταινία Σοσιαλισµού) θα προβληθεί τη Δευτέρα στο παράλληλο πρόγραµµα «Un Certain regard» (Ενα κάποιο βλέµµα).

Και θα «κατεβαίνει» για δύο µέρες ελευθέρως από το Ιντερνετ. Αυτό θα πει στην πράξη σοσιαλιστής.

Εντός της ταινίας εκφράζεται µε λατρεία για την Ελλάδα! Ετσι διαβάζω, έτσι ακούω. Την ταινία ακόµα δεν την έχω δει. Απλώς µεταφράζω ένα µέρος της συνέντευξής του σε δύο δηµοσιογράφους του «Ιnrockuptibles». Η ερώτηση απλή: «Γιατί τόσο ενδιαφέρον για την οικονοµική κρίση στην Ελλάδα;». Η απάντηση αποστοµωτική: «Πρέπει να ευγνωµονούµε την Ελλάδα. Το οξυγόνο που µας έδωσε πρέπει ως χρέος να αποπληρωθεί. Φιλοσοφία, Δηµοκρατία, Τραγωδία. Ολα προέκυψαν από την Ελλάδα. Ξεχνάµε ποια είναι η σχέση ανάµεσα στη Φιλοσοφία και την Τραγωδία.

Χωρίς Σοφοκλή δεν θα υπήρχε Περικλής.

Χωρίς Περικλή δεν θα υπήρχε Σοφοκλής» (πολύ σωστά, πράγµα που εννοεί πως χωρίς µεγάλους, θηριώδεις πολιτικούς, γιοκ από διανοούµενους, καλλιτέχνες και σοφούς. Γεγονός που διαπιστώνουµε στη σηµερινή ανοχύρωτη Ελλάδα. Ανοχύρωτη από ιδέες, λόγο και πράξεις καλλιτεχνών και διανοουµένων).

«Ο σηµερινός τεχνοκρατούµενος κόσµος χρωστάει τα πάντα στην Ελλάδα. Από εκεί η δηµιουργία της Λογικής. Ο Αριστοτέλης η Λογική. Ο Αλφα ισχυρίζεται το Βήτα. Ο Αλφα διαθέτει κάποιο θετικό χαρακτηριστικό. Αρα ο ισχυρισµός Βήτα είναι αληθινός. Αφού το είπε ο Αριστοτέλης έτσι θα είναι. Αυτή τη λογική χρησιµοποιούν οι κυρίαρχες δυνάµεις.

Ετσι φροντίζουν οληµερίς ώστε να µην υπάρχει καµία αντίδραση, ώστε να λειτουργούµε κάτω από µια ίδια λογική» (προφανώς εννοεί πως αφού αυτός που το λέει διαθέτει κάποιο θετικό χαρακτηριστικό, είναι ας πούµε επιστήµονας, πολιτικός, πλούσιος, τότε είναι και σωστός. Τουτέστιν δεν έχει σηµασία τι λες αλλά ποιος το λέει). «Ετσι σήµερα ο κόσµος λειτουργεί. Ετσι προσπαθεί να αποφεύγει τις αντιφάσεις. Ολοι χρωστάµε λεφτά στην Ελλάδα. Οι Ελληνες θα µπορούσαν να απαιτήσουν από τον σύγχρονο κόσµο χιλιάδες δισεκατοµµύρια για πνευµατικά δικαιώµατα. Οποιος καταδικάζει την Ελλάδα για ψέµα πρέπει να σκεφτεί: Αν ο Επαµεινώνδας είναι ψεύτης, τότε και ο Ελληνας είναι ψεύτης».

Με έναν τέτοιο συνήγορο θα έκανα έφεση στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου. Δώστε κι άλλα. Ολο το χρέος προς την Ελλάδα εδώ και τώρα να πληρώσετε!

ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΠΥΔΝΑ..!!!

Λιτότητα και στην Αρχαία Ελλάδα!

ΑΘΗΝΑ 12/05/2010

Εποχή λιτότητας φαίνεται ότι διένυαν οι αρχαίοι Έλληνες στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. Η λιτότητα αυτή αντικατοπτρίζεται χαρακτηριστικά στα ταφικά σύνολα της αρχαίας Πύδνας,στην βόρεια Πιερίας, που έφερε, πρόσφατα, στο φως η ΚΖ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Η ανασκαφή σε αγροτεμάχιο που προορίζεται για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκής μονάδας, στα βορειοδυτικά του οχυρωμένου οικισμού της αρχαίας Πύδνας, αποκάλυψε δύο συστάδες τάφων του 4ου και του 3ου αιώνα π.Χ., αντίστοιχα. Οι τάφοι, ασύλητοι ως επί το πλείστον, μαρτυρούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πέρασμα από την εποχή του πλούτου στην εποχή της οικονομικής στενότητας, σε μια περιοχή στρατηγικής σημασίας που αποτέλεσε σημαντικό εμπορικό κέντρο του βασιλείου της Μακεδονίας.

"Στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. ο διορισμένος από το βασιλιά Κάσσανδρο επιστάτης των Αθηνών, Δημήτριος Φαληρεύς, εξέδωσε διάταγμα, με το οποίο απαγόρευε την ανέγερση πολυτελών ταφικών συνόλων και σύστηνε τον περιορισμό της σπατάλης στις νεκρικές τελετές. Έτσι, οι τάφοι του 4ου αιώνα ήταν εντυπωσιακοί και πλούσια κτερισμένοι, ενώ αυτοί του 3ου αιώνα π.Χ. γίνονται μικρότεροι και περισσότερο λιτοί", εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Μάνθος Μπέσιος, αναπληρωτής προϊστάμενος της ΚΖ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στη συγκεκριμένη περιοχή της βόρειας Πιερίας ήρθε στο φως ένας από τους βασικούς οδικούς άξονες της αρχαίας Πύδνας, με μακραίωνη χρήση. Ο δρόμος χαράχτηκε κοντά στο 3.000 π.Χ. και βρισκόταν σε χρήση ως τα υστεροβυζαντινά χρόνια. "Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το κατάστρωμα του δρόμου είχε φτάσει στα τέσσερα μέτρα βάθος από τη συνεχή χρήση", υπογραμμίζει ο κ. Μπέσιος.

Εκατέρωθεν του δρόμου εντοπίστηκε πληθώρα τάφων, μεταξύ των οποίων οι δύο συστάδες τάφων του 4ου και του 3ου αιώνα π.Χ., η πλειοψηφία των οποίων ήταν ασύλητοι (εκτός από δύο που η σύλησή τους έγινε κατά την αρχαιότητα).

Στους τάφους του 4ου αιώνα π.Χ. οι νεκρικοί θάλαμοι είχαν βάθος περίπου δύο μέτρων από την επιφάνεια της γης. Η κατάβαση στους θαλάμους γινόταν με σκαλοπάτια. Τα τοιχώματα των τάφων ήταν επιχρισμένα με χρωματιστό κονίαμα (ερυθρό, κίτρινο και λευκό), υπολείμματα του οποίου σώζονται.

Οι νεκροί τοποθετούνταν επάνω σε ξύλινες κλίνες πλούσια διακοσμημένες με πήλινες μορφές, ελεφαντόδοντο, γυαλί και μεταλλικά εξαρτήματα. Μόνο στον ένα από τους τάφους υπήρξε καύση νεκρού (μάλλον γυναίκας) και στη συνέχεια τοποθέτησή του σε χάλκινο αγγείο, σε σχήμα καλάθου.

Οι τάφοι του 3ου αιώνα π.Χ. γίνονται αισθητά μικρότεροι, λιγότερο διακοσμημένοι και κτερισμένοι με λιτά αντικείμενα.Οι τάφοι ανήκαν σε άνδρες, γυναίκες και παιδιά, ευκατάστατης κοινωνικής τάξης.

Στα κινητά ευρήματα των τάφων συγκαταλέγονται χάλκινα, πήλινα και γυάλινα αγγεία, χρυσά και ασημένια κοσμήματα (ενώτια, περιδέραια, δαχτυλίδια), ασημένια νομίσματα, πήλινα ειδώλια που χρησιμοποιούνταν ως παιδικά παιχνίδια, χάλκινοι καθρέφτες, χτένες, ψιμύθια και άλλα είδη γυναικείου καλλωπισμού.Από τα αγγεία ξεχωρίζει ερυθρόμορφη υδρία του β' μισού του 4ου αιώνα π.Χ., διακοσμημένη με παράσταση λουτρού γυναίκας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στεφάνια που εντοπίστηκαν, "απομιμήσεις των σπουδαίων χρυσών στεφανιών", όπως παρατηρεί ο κ. Μπέσιος, το κυρίως σώμα των οποίων είναι οστέινο ή μολύβδινο, οι καρποί πήλινοι επιχρυσωμένοι και τα φύλλα χάλκινα επιχρυσωμένα. Τα στεφάνια χρησιμοποιούνταν ως διακοσμητικά της ταφικής κλίνης και χρονολογούνται στον 4ο αιώνα π.Χ.
ΝΟΟΖ

Δημοπρασία

με έργα Ελλήνων ζωγράφων του 19ου και του 20ού αιώνα στη Θεσσαλονίκη

ΑΠΕ
Θα δημοπρατηθεί και πίνακας του Τσαρούχη (φωτ. αρχείου)
ΘεσσαλονίκηΈργα των Λύτρα, Χατζή, Τσαρούχη, Φασιανού και άλλων σπουδαίων Ελλήνων ζωγράφων θα δημοπρατηθούν στις 19 Μαΐου από τον οίκο δημοπρασιών Hellenic Auctions στην Θεσσαλονίκη.

Τα έργα των Ελλήνων ζωγράφων του 19ου και του 20ού αιώνα θα λάβει χώρα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.

Η δημοπρασία, καλύπτει ολόκληρο σχεδόν το φάσμα της ελληνικής ζωγραφικής, από την περίοδο της Σχολής Μονάχου, με έργα -μεταξύ άλλων- των Ιακωβίδη, Σαββίδη, Χατζή, Πανταζή, Προσαλέντη, τη γενιά του '30 με πίνακες των Παρθένη, Λύτρα, Μαλέα, Παπαλουκά κ.ά. έως τους κλασσικούς μοντέρνους: Τσαρούχης, Διαμαντόπουλος, Μπουζιάνης, Βασιλείου, Ακριθάκης κλπ.

Θα δημοπρατηθούν, επίσης, έργα σύγχρονων ζωγράφων, όπως των Τέτση, Φασιανού, Μυταρά, Φειδάκη, Σπεράντζα, Μπότσογλου, Ζούνη, Γέρου, Πανταλέων, Σάμιου.

Συνολικά, θα δημοπρατηθούν πάνω από 150 πίνακες ζωγραφικής.

Μερικά από τα έργα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, όπως ο πίνακας του Μαλέα (του 1917), με τοπίο της Θεσσαλονίκης, που ήταν προσωπικό δώρο του μεγάλου ζωγράφου σε γνωστή οικογένεια της συμπρωτεύουσας, αλλά και το, πρωτοεμφανιζόμενο στα χρονικά της ελληνικής αγοράς έργων τέχνης, τοπίο του Αγίου Όρους του Σπύρου Παπαλουκά, που απεικονίζει την άγνωστη έως τώρα «Αυλή της Μονής της Αγίας Λαύρας».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ποινή 300 ωρών κοινωνικής εργασίας επιβλήθηκε στον Σον Πεν


Ο Σον Πεν θα εκπληρώσει την ποινή του δουλεύοντας για την οργάνωσή του για την Αϊτή
Λος ΑντζελεςΟ ηθοποιός Σον Πεν πρόκειται να εκτελέσει 300 ώρες κοινωνικής εργασίας, για επίθεση κατά φωτογράφου. Παράλληλα, τίθεται υπό επιτήρηση για τρία χρόνια.

Ο Σον Πεν, ο οποίος δεν παρευρέθη στο δικαστήριο, αντιμετώπιζε την κατηγορία βανδαλισμού, μετά από επίθεση κατά παπαράτσι το 2009.

Ο 49χρονος ηθοποιός θα τεθεί υπό επιτήρηση για τρία χρόνια και θα πρέπει να παρακολουθήσει για 36 ώρες πρόγραμμα διαχείρισης θυμού.

Ο Σον Πεν θα πραγματοποιήσει την ποινή του εργαζόμενος για την φιλανθρωπική του οργάνωση για την Αϊτή.

Ο ηθοποιός κατέληξε σε συμβιβασμό με το δικαστήριο, αποδεχόμενος την ποινή του.

Το 1987 είχε καταδικαστεί σε 60 ημέρες φυλάκισης για επίθεση σε φωτογράφο.

ΙΝ

ΣΙΕΣΤΑ και ...ΥΓΕΙΑ!

Η μεσημεριανή σιέστα μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου

Ο μεσημεριανός ύπνος ή μια μεσημεριανή χαλάρωση 30-45 λεπτών μειώνει το στρες και ελαττώνει τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου. Το έντονο στρες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελετών που έγιναν στην Αμερική αλλά και την Ελλάδα, μπορεί να προκαλέσει στεφανιαία επεισόδια ακόμη και σε υγιή άτομα, καθώς προκαλεί την υπερπαραγωγή των κατεχολαμινών, δηλαδή της αδρεναλίνης και της νοραδρεναλίνη, οι οποίες σχετίζονται- άμεσα ή έμμεσα- με τον αγγειοσπασμό και τις αρρυθμίες.

«Η χαλάρωση κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι ευεργετική γιατί μειώνει το στρες και την πίεση και ξεκουράζει το αυτόνομο νευρικό σύστημα. Τα αποτελέσματα μελετών έδειξαν ότι, μια χαλάρωση 30-45 λεπτών, κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι σημαντική», ανέφερε στο περιθώριο του 9ου Βορειοελλαδικού Καρδιολογικού Συνεδρίου, ο καθηγητής καρδιολογίας στο ΑΠΘ, Παράσχος Γκελερής.

Μελέτη που έγινε πριν, κατά τη διάρκεια κι ύστερα από μεγάλο σεισμό, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, έδειξε ότι κατά την εβδομάδα του σεισμού, λόγω του στρες, αυξήθηκε ο αριθμός των εμφραγμάτων. Αντίστοιχα ήταν και τα αποτελέσματα μελέτης που έγινε σχετικά με το στρες και τα εμφράγματα, κατά το μεγάλο σεισμό της Αθήνας.

Το στρες, όπως ανέφερε ο κ. Γκελερής, είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την πρόκληση οξέων στεφανιαίων επεισοδίων, τα οποία αποτελούν αιτία του αγγειοσπασμού, συνέπεια του οποίου είναι το σπάσιμο της αθηρωματικής πλάκας στα άτομα που πάσχουν από αθηροσκλήρωση. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και σε άτομα, στα οποία η βλάβη δεν είναι πολύ μεγάλη, δηλαδή σε άτομα, στα οποία η αθηρωματική πλάκα έχει προκαλέσει στένωση των αρτηριών της τάξης του 40-50%. Όταν σπάει η αθηρωματική πλάκα, αναμειγνύεται με τα αιμοπετάλια και αυτό έχει ως συνέπεια το έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Έχει παρατηρηθεί ότι, το οξύ στρες μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα ακόμη και σε φυσιολογικά άτομα, τόνισε ο κ. Γκελερής, αναφέροντας χαρακτηριστικά την περίπτωση ατόμου, που έπαθε έμφραγμα από το στρες, όταν πληροφορήθηκε ότι πέθανε ο αδελφός του.

Ο κ. Γκελερής επισήμανε τη σημασία που έχει για τη ζωή του ανθρώπου η έγκαιρη αντιμετώπιση του εμφράγματος, με άμεση στεφανιογραφία και αγγειοπλαστική, μέσα στις πρώτες 1-2 ώρες μετά την εκδήλωσή του. Παράλληλα, ανέφερε ότι για την έγκαιρη αντιμετώπιση των ατόμων που έχουν πάθει έμφραγμα υπάρχουν αιμοδυναμικά κέντρα σε τρία νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, τα οποία, όμως, δεν λειτουργούν σε 24ωρη βάση.
ΝΟΟΖ

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ...

Ο γάμος τελικά ωφελεί περισσότερο τους άνδρες, παρά τις γυναίκες, τουλάχιστον για όσους θέλουν να ζήσουν περισσότερα χρόνια -αλλά και ποιος δεν θα ήθελε. Οι γυναίκες που είναι επτά έως εννέα χρόνια πιο νέες από τον άνδρα τους, έχουν 20% μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας από ό,τι αν είχαν την ίδια ηλικία με τον σύζυγό τους, σύμφωνα με μια νέα γερμανική έρευνα, που παράλληλα δείχνει ότι οι άνδρες, οι οποίοι παντρεύονται νεαρότερη γυναίκα, ζουν περισσότερα χρόνια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο γάμος γενικά αυξάνει το προσδόκιμο ζωής, αλλά όταν υπάρχει μεγάλη διαφορά ηλικίας, η επίπτωσή της στο προσδόκιμο ζωής είναι διαφορετικά στα δύο φύλα: Ο γάμος με νεαρότερο άνδρα «κλέβει» χρόνια από μια γυναίκα, ενώ ο γάμος με νεαρότερη γυναίκα «προσθέτει» χρόνια στον άνδρα.

Το μυστικό για περισσότερα χρόνια ζωής για μια γυναίκα, είναι ο γάμος της με κάποιον που έχει περίπου την ίδια ηλικία με αυτήν. Όσο μικρότερος είναι ο σύζυγός της από την ίδια, τόσο λιγότερο αναμένεται να ζήσει μια γυναίκα κατά μέσο όρο, ενώ το ίδιο ισχύει -αλλά σε μικρότερο ποσοστό- ακόμα και αν ο σύζυγός της είναι πολύ μεγαλύτερος. Με άλλα λόγια, όσο μεγαλύτερη ηλικιακή «ψαλίδα» υπάρχει σε ένα ζευγάρι, τόσο αυτό αποβαίνει σε βάρος της γυναίκας από άποψη προσδόκιμου ζωής (τουλάχιστον αυτό δείχνει η στατιστική ανάλυση, αλλά δεν είναι ανάγκη να ισχύει σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση).

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό για θέματα δημογραφίας “Demography”, έγινε από ερευνητές του γερμανικού Ινστιτούτου Δημογραφικών Ερευνών Μαξ Πλανκ, υπό τον Σβεν Ντρεφάλ, και βασίστηκε στην ανάλυση ιατρικών αρχείων περίπου δύο εκατομμυρίων ζευγαριών από τη Δανία, σύμφωνα με τον «Γκάρντιαν».

Η ανάλυση έδειξε ότι ένας άνδρας που είναι μικρότερος κατά επτά έως εννέα χρόνια από τη γυναίκα του, έχει 11% μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής σε σχέση με έναν άνδρα που έχει ίδια ηλικία με τη σύζυγό του. Αντίθετα, ένας άνδρας πεθαίνει νωρίτερα, αν είναι πιο νέος από τη γυναίκα του.

Σύμφωνα με τον Ντρεφάλ, παραμένει ασαφές γιατί υπάρχει αυτή η ανισότητα στη διαφορετική επίπτωση που έχει στα δύο φύλα η «ψαλίδα» στη διαφορά ηλικίας μεταξύ των συζύγων. Μια πιθανή ερμηνεία έχει να κάνει με τις διαφορετικές φιλίες που αναπτύσσουν άνδρες και γυναίκες στη διάρκεια της ζωής τους. Οι γυναίκες ωφελούνται ψυχολογικά και κοινωνικά λιγότερο από ένα νεαρότερο άνδρα από ό,τι ένας πιο ηλικιωμένος άνδρας ωφελείται από την πιο νέα σύζυγό του, επειδή, κατά τον Ντρεφάλ, «κατά μέσο όρο, οι άνδρες έχουν λιγότερες και χειρότερης ποιότητας κοινωνικές επαφές με άλλους σε σχέση με τις γυναίκες».

Σύμφωνα με τους γερμανούς ερευνητές, οι γυναίκες έχουν περισσότερες και καλύτερες φιλίες έξω από το γάμο τους, συνεπώς ωφελούνται αναλογικά λιγότερο από ένα πιο νέο σύζυγο, που θα μπορούσε να τους φροντίσει, να τις διασκεδάσει ή να πάει μια βόλτα μαζί τους, καθώς όλα αυτά μια γυναίκα μπορεί να τα κάνει και με τις φίλες της. Αντίθετα, ένας μεγαλύτερος άνδρας, χάρη στη νεαρότερη σύζυγό του, κάνει και βιώνει πράγματα που δεν θα μπορούσε να κάνει με τους φίλους του.

Από την άλλη, σύμφωνα με τον γερμανό ερευνητή, είναι πιθανό ότι τα ζευγάρια στα οποία ο άνδρας είναι πολύ πιο νέος, παραβιάζουν τα κοινωνικά ήθη και συνεπώς υφίστανται κοινωνικές «κυρώσεις» ως τίμημα, με την μορφή αυξημένου άγχους, που πλήττει κυρίως τις γυναίκες και αυτό συντομεύει το προσδόκιμο ζωής τους.

Πάντως, αν και η νέα έρευνα δείχνει ότι οι γυναίκες ωφελούνται από ένα γάμο κυρίως όταν παντρεύονται κάποιον που έχει τη δική τους περίπου ηλικία, προηγούμενες έρευνες έχουν βεβαιώσει ότι ο γάμος γενικότερα αυξάνει το προσδόκιμο ζωής (δηλαδή η ζωή του εργένη αφαιρεί χρόνια…) και αυτό ισχύει τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Εξάλλου, σε όλο τον κόσμο, το προσδόκιμο ζωής των γυναικών ξεπερνά αυτό των ανδρών κατά μερικά χρόνια.

ΣΤΙΣ 23 ΜΑΙΟΥ Η ΒΡΑΔΥΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ και ΠΟΙΗΣΗΣ


ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΜΑΙΟΥ ΣΤΙΣ 8.30μμ στη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ "ΜΟΥΣΙΚΗ και ΠΟΙΗΣΗ" ΜΕ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΘΕΤΗ ΜΠΑΜΠΗ ΝΑΒΡΟΖΙΔΗ ΠΑΝΩ ΣΕ ΠΟΙΗΣΗ ΠΙΕΡΙΕΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ.....

ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΠΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΘΑ ΑΚΟΥΣΤΟΥΝ 2 ΜΕΛΩΠΟΙΗΜΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 11 ΠΟΙΗΤΕΣ ΜΑΣ.....

"ΒΟΛΤΑ" ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΑΜΠΗ ΣΤΟΚΑ

Stokas_foto

Με ένα ανθολόγιο δημοφιλών αγαπημένων τραγουδιών θα μας ταξιδέψει, ο Μπάμπης Στόκας, η «φωνή» των ΠΥΞ ΛΑΞ, της μεγαλύτερης ελληνικής μπάντας, που θα βρίσκεται αύριο για μια μοναδική συναυλία στο «Αερικό», στην Κατερίνη.

Για πρώτη φορά θα ακουστούν τραγούδια από τον καινούριο του δίσκο «Βόλτα», τραγούδια από τον προσωπικό του δίσκο «Τραγουδήστε, μην ντρέπεστε», ένα ανθολόγιο αγαπημένων του τραγουδιών που με άξονα το προσωπικό του αίσθημα φέρνουν τον ακροατή σε επαφή με μερικές από τις ωραιότερες στιγμές του νεότερου ελληνικού ρεπερτορίου. Από τα λαϊκά κομμάτια «Τα πήρες όλα» και «Πάρε τα χνάρια» μέχρι τα έντεχνα «Δεν λες κουβέντα» και «Όμορφη πόλη», αλλά και το παραδοσιακό «Στο 'πα και στο ξαναλέω» ή το «Έβαλε ο Θεός σημάδι».
Από την παράσταση δε θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν τραγούδια της γενιάς του, όπως «Ανόητες αγάπες», «Νότος», «Μάσκες», αλλά και οι μεγάλες επιτυχίες των Πυξ Λαξ «Φωτιά», «Τι είναι αυτό που μας χωρίζει», «Πούλα με», «Λένε για μένα», «Γιατί», «Ο βασιλιάς».
Μια συναυλία για νέους και μεγαλύτερους που από την αρχή μέχρι το τέλος τραγουδούν και χορεύουν!

International Council Of Museums-ICOM

Εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων

E-mail Εκτύπωση PDF
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Δίου, συμμετέχοντας στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, διοργανώνει την Τρίτη, 19 Μαΐου, εκδηλώσεις, που θα ξεκινήσουν από τις 8:00 το πρωί και θα διαρκέσουν μέχρι και τη δύση του ηλίου.

AFISSA_KZΤο Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (International Council Of Museums-ICOM) στην προσπάθεια του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων.
Με την ευκαιρία του εορτασμού, το ελληνικό τμήμα του ICOM διοργανώνει τον μήνα Μάιο ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το 2010, η Διεθνής Ημέρα Μουσείων έχει ως θέμα «Μουσεία για την αρμονική συνύπαρξη». Με την επιλογή του θέματος αυτού, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων επιθυμεί να αναδείξει την πολυπολιτισμικότητα και τη βιοποικιλότητα, που αποτελούν την κοινή πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας.
Την ημέρα του εορτασμού, η είσοδος είναι ελεύθερη στα δημόσια μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Μουσείου Δίου

-Τα παιδιά μας ξεναγούν στο Μουσείο. Ξεναγήσεις βασικών εκθεμάτων από τους μαθητές του δημοτικού σχολείου Δίου. Ώρες λειτουργίας προγράμματος 09.00-13.00
-Καλλιτεχνικά εργαστήρια κεραμικής και σχεδίου. Ώρες έναρξης εργαστηρίων 10.00, 11.00, 12.00.
-Ξεναγήσεις. Προσφορά του Συνδέσμου Ξεναγών Θεσσαλονίκης
-Μουσική εκδήλωση. Ορχήστρα «Ορφεία Αρμονία», Ινστιτούτο Αριστοτέλης. Ώρα έναρξης 20.30 (Αγιονέρι, αρχαιολογικός χώρος Δίου)
-Καλλιτεχνικός φωτισμός. Νυχτερινός φωτισμός του Μουσείου Δίου.

Πληροφορίες: Αρχαιολογικό Μουσείο Δίου, τηλ. 23510 53644
Τις εκδηλώσεις υποστηρίζουν: Δημοτικό σχολείο Δίου, Σύνδεσμος ξεναγών Θεσσαλονίκης. Ινστιτούτο Αριστοτέλης (μουσική εκδήλωση), Θεοχάρης Πέτρος (καλλιτεχνικός φωτισμός Μουσείου)

ΤΗΣ ΓΗΣ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ

Ένα τριήμερο πλούσιο σε χρώματα, αρώματα, χορό και μουσική υπόσχεται ο δήμος Κορινού, που διοργανώνει για τρίτη συνεχή χρονιά φέτος Ανθοκομική Έκθεση στην πλατεία Δημαρχείου.

ANTHOKOMIKH_EKTHESHΗ 3η Ανθοκομική Έκθεση, που ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται την Κυριακή, θα συνοδεύεται και από Έκθεση Βιολογικών και Παραδοσιακών Προϊόντων (όπου τοπικοί παραγωγοί παρουσιάζουν τα υψηλής διατροφικής αξίας βιολογικά και παραδοσιακά τους προϊόντα), από Έκθεση Βιβλίου, αλλά και γλέντια με χορό και μουσική.
Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα γίνουν σήμερα στις 8.30 το απόγευμα, συνοδεία παραδοσιακών χορών από τους πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής, ενώ αύριο Σάββατο, το μουσικό πρόγραμμα αναλαμβάνει η Χορωδία του δήμου Μεθώνης.
Την Κυριακή, στις 8.30 θα γίνει απονομή διπλωμάτων συμμετοχής στους εκθέτες και θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι.

Μιλώντας για την Έκθεση ο δήμαρχος Κορινού Νίκος Αβραμίδης τη χαρακτήρισε «σημαντική διοργάνωση για όλη την Πιερία και την ευρύτερη περιοχή», επισημαίνοντας πως χρόνο με το χρόνο αποκτά ιδιαίτερη δυναμική και μεγάλη συμμετοχή εκθετών και επισκεπτών.
«Απευθύνω εκ προοιμίου ένα μεγάλο ευχαριστώ σ’ όλο το ανθρώπινο δυναμικό του δήμου, τους εκθέτες και τους χορηγούς που εργάστηκαν σκληρά για τη διοργάνωσής της», ανέφερε ο δήμαρχος, καλώντας όχι μόνο στους δημότες του αλλά και σε όλους τους Πιεριείς να επισκεφθούν αυτή την «γιορτή της άνοιξης».

Ή 3η Ανθοκομική Έκθεση θα είναι ανοιχτή σήμερα Παρασκευή από τις 6.00 το απόγευμα έως τις 11.00 το βράδυ, ενώ το Σαββατοκύριακο από τις 11.00 το πρωί έως τις 2.00 το μεσημέρι και από τις 6.00 το απόγευμα έως τις 11.00 το βράδυ. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ


"Η σημασία της αυτομόρφωσης και της δια βίου μόρφωσης"
είναι το θέμα που κλήθηκαν να αναπτύξουν οι υποψήφιοι που διαγωνίζονται στη Νεοελληνική Γλώσσα, σήμερα, πρώτη ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων.

ΓΙΟΡΤΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Η 33η Γιορτή Βιβλίου επανέρχεται εκεί από όπου ξεκίνησε πριν από τρεις δεκαετίες, στο Ζάππειο, συνδυάζοντας την ενημέρωση και τον περίπατο μέσα στον όμορφο χώρο του Ζαππείου. Φέτος για πρώτη φορά, η γιορτή βιβλίου πραγματοποιείται με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών, με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων και του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων.

«Κάθε βιβλίο αποτελεί έναν κρίκο στην αλυσίδα της νόησης και της εξέλιξης και μέσα στα βιβλία είναι αποθηκευμένη όλη η γνώση του ανθρώπινου γένους» είπε ο πρόεδρος του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων Αγγελος Μοσχονάς. Τόνισε ότι με αυτές τις σκέψεις ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων, έχοντας ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα που αφορούν το βιβλίο, συνεργάζεται για ακόμα μια φορά στη γιορτή βιβλίου, που διοργανώνει ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών.

Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί που θα προβάλλουν την έκθεση θα χαρίζουν βιβλία στους ακροατές τους σε όλη τη διάρκεια της γιορτής.

Η φετινή γιορτή βιβλίου φέτος θα πραγματοποιηθεί από 17 έως και 30 Μαΐου και τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν την Τετάρτη 19 Μαΐου.