Πέμπτη, 20 Μαΐου 2010

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΘΕΑΤΡΩΝ ΔΑΣΟΥΣ ΚΑΙ ΓΗΣ

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΙΟΥΝΙΟ ΚΑΙ ΙΟΥΛΙΟ 2010ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ

ΙΟΥΝΙΟΣ 2010Τετάρτη 2 Ιουνίου

? Συναυλία Θανάση Παπακωνσταντίνου

(επικοινωνία με www.showhat.gr, τηλ: 210 6705700)Δευτέρα 14 Ιουνίου

? Συναυλία Ελευθερίας Αρβανιτάκη - Τάνιας Τσανακλίδου

(επικοινωνία με www.onstage.gr ), τηλ: 210 7475080)Τετάρτη 30 Ιουνίου

? «Τρωάδες»

(επικοινωνία με www.theatroneoukosmou.gr ), τηλ: 210 9212900)ΙΟΥΛΙΟΣ 2010

Πέμπτη 1 Ιουλίου

? «Τρωάδες»

(επικοινωνία με www.theatroneoukosmou.gr ), τηλ: 2109212900)Δευτέρα 5, Τρίτη 6 Ιουλίου

? «Ιππείς»

(επικοινωνία με www.theaterdiadromi.gr ), τηλ: 2310 271116)Τετάρτη 14, Πέμπτη 15 Ιουλίου

? «Αχαρνής» - Κ.Θ.Β.Ε.

(επικοινωνία με www.ntng.gr , τηλ: 2310 223528)Τετάρτη 21, Πέμπτη 22 Ιουλίου

? «Πλούτος - Πενίας Θρίαμβος» - Θέατρο Τέχνης

(επικοινωνία τηλ: 210 3222760)Δευτέρα 26, Τρίτη 27 Ιουλίου

? « H Στρίγγλα που έγινε αρνάκι»

(επικοινωνία με www.elthea.gr , τηλ: 210 3388590)

ΘΕΑΤΡΟ ΓΗΣ

ΙΟΥΝΙΟΣ 2010

Πέμπτη 10 Ιουνίου

? Γιάννης Μπέζος, Αφιέρωμα «Ζαμπέτας»

(επικοινωνία με www.elthea.gr , τηλ: 210 3388590)Τετάρτη 16 Ιουνίου

? Συναυλία Σωκράτη Μάλαμα

(επικοινωνία με ΗΧΟΧΡΩΜΑ, τηλ: 2310 334044)Δευτέρα 21 Ιουνίου

? Συναυλία Μιχάλη Χατζηγιάννη

(επικοινωνία με www.onstage.gr , τηλ: 210 7475080)ΙΟΥΛΙΟΣ 2010

Παρασκευή 2 Ιουλίου

? Συναυλία Αφοί Κατσιμίχα

(επικοινωνία με www.didimusic. gr , τηλ: 210 8820426)Σάββατο 3 Ιουλίου

? Συναυλία Diana Krall

(επικοινωνία με www.didimusic. gr , τηλ: 210 8820426)Δευτέρα 5 Ιουλίου

? Συναυλία Έλενα Παπαρίζου - Onirama

(επικοινωνία με Γαλαξίας Παραγωγές, τηλ: 210 6898215)Παρασκευή 9 Ιουλίου

? Συναυλία Pink Martini

(επικοινωνία με www.intershow.eu , τηλ: 2310 968909)Δευτέρα 12, Τρίτη 13 Ιουλίου

? «Οιδίπους Τύραννος» - Αμφιθέατρο

(επικοινωνία με Culture Factory, τηλ: 2310 428007)Δευτέρα 19 Ιουλίου

? Συναυλία Blues Brothers

(επικοινωνία με www.lavris.gr , τηλ: 210 7258510)Mε την παράκληση να δημοσιευτεί η να κοινοποιηθεί

Γραφείο Τύπου Κ.Θ.Β.Ε. - Πληροφορίες: Μάγδα Δημάκη, Τηλ: 2310 223528 & 6974 822140

e-mail: press@ntng.gr - Ιστοσελίδα Κ.Θ.Β.Ε. www.ntng.gr

ΨΑΡΑΚΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ....!ΣΑΡΔΕΛΕΣ, ΣΑΦΡΙΔΙΑ, ΓΑΥΡΟΣ , ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ, ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΧΟΡΤΑ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΥΓΕΙΑ


Τα ω3 λιπαρά μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και τους αιφνίδιους θανάτους

Η πρόσληψη ω3 λιπαρών ελαττώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο ενώ μειώνει το ποσοστό αιφνιδίων θανάτων καθώς και την ολική θνητότητα στα άτομα που έχουν υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου. Ωστόσο στις δυτικές κοινωνίες η ημερήσια πρόσληψη ω3 λιπαρών δεν καλύπτει ούτε το 50% της συνιστώμενης ποσότητας.

Τα αποτελέσματα μελέτης που έγινε στην Ιαπωνία σε 19.000 άτομα έδειξαν ότι η πρόσληψη ενός γραμμαρίου ω3 λιπαρών την ημέρα μείωσαν κατά 19% τον μείζονα καρδιαγγειακό κίνδυνο. Εξάλλου η ιταλική μελέτη GISSI-Prevenzione, στην οποία συμμετείχαν 11.300 εμφραγματίες, έδειξε ότι η ημερήσια πρόσληψη ενός γραμμαρίου ω3 λιπαρών για 3,5 χρόνια, μείωσε την ολική θνητότητα κατά 28% και τον αιφνίδιο θάνατο κατά 44%. Μάλιστα φάνηκε ότι η ελάττωση του αιφνιδίου θανάτου έγινε στατιστικά σημαντική ήδη από τους τρεις πρώτους μήνες (41%) της λήψης των ω3 λιπαρών.

«Για να υπάρχει κλινικό αποτέλεσμα στο καρδιαγγειακό σύστημα απαιτείται η πρόσληψη 1-4 γρ. ω3 λιπαρών οξέων την ημέρα, αφού αυτά μειώνουν την αρρυθμία, την αρτηριακή πίεση, ελαττώνουν τα τριγλυκερίδια (κυρίως σε υψηλότερες δόσεις), βελτιώνουν την αρτηριακή και ενδοθηλιακή λειτουργία, μειώνουν τη συσσώρευση αιμοπεταλίων, έχουν ευνοϊκές επιπτώσεις στον τόνο των αγγείων, εμποδίζουν την απόσπαση της αθηρωματικής πλάκας από τα τοιχώματα των αρτηριών. Το αποτέλεσμα είναι η μείωση της νοσηρότητας και θνητότητας από στεφανιαία νόσο η μείωση του αιφνίδιου (καρδιακού) θανάτου, η μείωση της νοσηρότητας και θνητότητας από καρδιακή ανεπάρκεια, η αποτελεσματική μείωση των τριγλυκεριδίων. Να σημειωθεί ότι η λήψη ω3 λιπαρών συνδυάζεται με τη λήψη στατινών» αναφέρει ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ Νικόλαος Άθυρος με αφορμή διάλεξη με θέμα «Ω3 λιπαρά οξέα και πρόσληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τι νεότερο;» την οποία θα δώσει αύριο στο πλαίσιο του 9ου Βορειοελλαδικού Καρδιολογικού Συνεδρίου.

Παρά τα μεγάλα οφέλη των ω3 λιπαρών οξέων στις δυτικές κοινωνίες η ημερήσια πρόσληψη ω3 λιπαρών οξέων δεν καλύπτει ούτε το 50% της συνιστώμενης πρόσληψης. «Ο εμπλουτισμός συμβατικών τροφίμων και η λήψη ιχθυελαίου ή σκευασμάτων με ω3 λιπαρά οξέα είναι ίσως η καλύτερη μακροπρόθεσμη λύση στη χαμηλή πρόσληψη ω3 λιπαρών οξέων στις δυτικές χώρες» επισημαίνει ο κ Άθυρος

Ω3 λιπαρά περιέχουν ο λιναρόσπορος, τα καρύδια, το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα φασόλια, τα χόρτα, αλλά κυρίως τα ψάρια και τα θαλασσινά. Αξίζει να σημειωθεί ότι 500mg ω3 λιπαρών περιέχονται σε 24 γραμμάρια σολωμού Ατλαντικού ιχθυοτροφείου, σε 24 γρ. ρέγγας Ατλαντικού, σε 27 γρ. σκουμπριού Ειρηνικού, σε 30 γρ. ψητής σαρδέλας, σε 32 γρ. καλαμάρια τηγανητά, σε 33 γρ. κιτρινόπτερου τόνου, και σε 52 γρ. γαύρο, σε 60 γρ. σαφρίδι και σε 62 γρ. μπακαλιάρο. Τα ψάρια του ιχθυοτροφείου περιέχουν περισσότερα ω3 διότι, όπως εξηγεί ο κ. Αθυρος, εκτρέφονται με ιχθυάλευρα. Εξάλλου στην αγορά κυκλοφορούν «λειτουργικά» τρόφιμα εμπλουτισμένα με ω3, όπως γαλακτοκομικά για παιδιά, μαργαρίνες, αυγά και κοτόπουλα.

Η πιθανή παρουσία τοξικών (μεθυλ-υδράργυρος, PCBs, διοξίνες κλπ) σε ψάρια και ιχθυέλαια οδήγησαν το FDA (Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων) στην κατοχύρωση διαδικασιών καθαρισμού των ιχθυελαίων από ρύπους σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τα όρια της ΕΕ. Επίσης το FDA συνιστά σε παιδιά και γυναίκες έγκυες ή σε γαλουχία να αποφεύγουν μεγάλα λιπαρά ψάρια κυρίως όσων αλιεύονται από τον Ατλαντικό, γιατί έχει βρεθεί ότι περιέχουν βαρέα μέταλλα.

Πηγή: (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

tango ΑΠΕ


Χορευτές τάνγκο στο πλευρό των παιδιών με αυτισμό

Καλλιτέχνες απ' όλη την Ελλάδα χορεύουν τάνγκο για τη δημιουργία Κέντρου Ημέρας Αυτιστικών Παιδιών

Επτά ζευγάρια επαγγελματιών χορευτών, από διάφορες πόλεις της Ελλάδας, θα βρεθούν στις 29 Μαΐου, στη Λάρισα, για να χορέψουν τάνγκο, σε μια εκδήλωση, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για τη δημιουργία ενός νέου Κέντρου Ημέρας για αυτιστικά παιδιά.

Πρόκειται για μία εκδήλωση που συνδιοργανώνεται από την Κοινότητα Φίλων Αργεντίνικου Τάνγκο Λάρισας και τον Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Αυτιστικών Ατόμων νομού Λάρισας, με τη συμμετοχή των χορευτών: Ορέστη Δημητρίου - Έλλης Καραδήμου, Σαμουήλ Κυπαρίδη - Αλεξίας Σιλάμπρου, Κώστα Νικολαΐδη - Νάνσης Πράσσου, Παύλου Μαυρομάτη -Γιούλης Μουζαφιάροβα, Γιάννη Καραδήμου - Εύης Χατζάκη, Ηλία Σελαλματζίδη - Χριστίνας Χρυσάνθου και Κωνσταντίνου Χαλντούπη - Εύης Ζαρογιάννη.

Εδώ και έξι χρόνια λειτουργεί, στην περιοχή Νεάπολη της Λάρισας, ένας ξενώνας που φιλοξενεί 10 ενήλικες αυτιστικούς, καθώς και δύο Κέντρα Ημέρας: το Χαρά-1, που λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια στο κέντρο της πόλης και απευθύνεται σε παιδιά 2,5-10 ετών και το Χαρά-2, που λειτουργεί εδώ 5 χρόνια στο χωριό Χαρά και απευθύνεται σε άτομα ηλικίας 14 ετών και άνω, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Αυτιστικών Ατόμων Νομού Λάρισας, Φωτεινή Μπλιάτσιου, η οποία είναι γεωργός και δεν έχει στο οικογενειακό της περιβάλλον κανένα άτομα με αυτισμό, αλλά ασχολείται μ' αυτά από κοινωνική ευαισθησία.

«Στο Κέντρο Ημέρας Χαρά-1 εκπαιδεύουμε και προετοιμάζουμε για την προσχολική και κοινωνική ένταξη 18 αυτιστικά παιδιά, ηλικίας 2,5 έως 10 ετών, ενώ στο Χαρά-2 εκπαιδεύουμε 22, μεγαλύτερης ηλικίας, αυτιστικά παιδιά και ενήλικες, μέσα από διάφορα προγράμματα ομαδικότητας, εργασιοθεραπείας, αθλητισμού, κηπουρικής κλπ. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε στραφεί στην επαγγελματική τους αποκατάσταση και έτσι τα άτομα αυτά φτιάχνουν μπομπονιέρες, κομπολόγια, πορτοφόλια, κουτάκια και βγάζουν κάποια χρήματα. Το πρόβλημα είναι ότι, το Κέντρο Ημέρας Χαρά-1, που απευθύνεται σε μικρά παιδιά, στεγάζεται σε ένα κτίριο μικρό, το οποίο δεν διαθέτει αύλειο χώρο. Βρισκόμαστε σε μία φάση αναζήτησης νέου χώρου και ήδη κάποιος ιδιώτης προσφέρθηκε να μας παραχωρήσει ένα χώρο 400 τετραγωνικών μέτρων, ο οποίος διαθέτει αυλή. Ωστόσο, θα χρειαστεί να γίνουν κάποιες εργασίες σ' αυτό το χώρο και τα χρήματα από τη χορευτική εκδήλωση, που συνδιοργανώνουμε στο ξενοδοχείο Metropol με την Κοινότητα Φίλων Αργεντίνικου Τάνγκο Λάρισας, θα διατεθούν γι' αυτό το σκοπό. Πρόκειται για την πρώτη φορά που χορευτές, οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με τον αυτισμό αλλά έχουν κοινωνικές ευαισθησίες, θα έρθουν από διάφορες πόλεις της Ελλάδας για να χορέψουν αφιλοκερδώς, χάρη στην πρωτοβουλία των πρωτεργατών της Κοινότητας Φίλων Αργεντίνικου Τάνγκο Λάρισας, Κωνσταντίνου Χαλντούπη και Εύης Ζαρογιάννη», αναφέρει η κ. Μπλιάτσιου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό νομού Λάρισας, που λειτουργεί εδώ και 12 χρόνια, με σκοπό τη στήριξη των ατόμων με αυτισμό της περιοχής και των οικογενειών τους, εκτός από το προσωπικό 48 ατόμων (ψυχολόγων, λογοθεραπευτών, εργοθεραπευτών, γυμναστών) που διαθέτει, ενισχύεται και από ομάδα 15 εθελοντών, οι οποίοι διαθέτουν κάποιες ώρες την εβδομάδα για να συνοδέψουν τα άτομα με αυτισμό στο σχολείο ή σε εξόδους και για να παράσχουν κατ΄ οίκον βοήθεια.

«Τα τελευταία χρόνια, έχουμε καθημερινή σχεδόν επικοινωνία με γονείς από όλη την Ελλάδα και έχουμε αρχίσει να προσφέρουμε πληροφόρηση και γονεϊκή υποστήριξη στο μέτρο των δυνατοτήτων μας. Στους άμεσους στόχους μας εντάσσεται η καλύτερη ενημέρωση μας σε θέματα που αφορούν τα δικαιώματα των παιδιών με αυτισμό και των οικογενειών, ώστε να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε πληρέστερη πληροφόρηση», προσθέτει η κ. Μπλιάτσιου.

της Αγγέλας Φωτοπούλου

ΚΗΠΟΥΡΕΜΑΤΑ....

"Κηπουρέματα" στον ΣΚΑΙ!

jpg

Νέα εκπομπή κάνει πρεμιέρα στον ΣΚΑΙ, το Σάββατο, 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στις 11.00! Με τίτλο "Κηπουρέματα", αυτή η καινούργια παραγωγή έρχεται για να βάλει πράσινο στη ζωή μας!

Οι τηλεθεατές θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδεύουν σε αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς. Θα ξεναγούνται στα μονοπάτια της κηπουρικής και θα παίρνουν ιδέες και συμβουλές για να φτιάξουν και αυτοί το δικό τους κήπο και να κάνουν πιο όμορφο το μπαλκόνο τους, άρα και τη ζωή τους!

Με γνώμονα πάντα την περιβαντολλογική ευαισθησί, την επιστημονική αρτιότητα και την αισθητική ομορφιά, ο γεωπόνος και αρχιτέκτονας τοπίου, Ανδρέας Μπαρμπούτση, θα προσπαθήσει, μέσω της παρουσίασης της νέας εκπομπής, να μεταφέρει τις πλούσιες γνώσεις του, στο τηλεοπτικό κοινό!

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ....

Φεστιβάλ Πέτρας


ΑθήναΠλήθος εκδηλώσεων περιλαμβάνει το Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας που πραγματοποιείται στο θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη. Θεατρικές παραστάσεις και μουσικές συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών συμπληρώνουν το πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

Το Φεστιβάλ ξεκινά στις 31 Μαΐου με τη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου.

Στις 4 Ιουνίου οι Locomondo έρχονται στο θέατρο Πέτρας, ενώ στις 7 του Μήνα ο Θανάσης Πολυκανδριώτης ανεβαίνει στη σκηνή. Τζαζ μελωδίες από τους Γιάννη Κασσέτα, Κλάρενς Πεν και Μάιλς Γκρίφιθ θα παρουσιαστούν στις 11 Ιουνίου, ενώ στις 16 του μήνα η Κάρμεν Ρουγγέρη «φέρνει» την παιδική παράσταση Ομήρου Οδύσσεια.

Την Παρασκευή 18 Ιουνίου οι Μπάμπης Στόκας, Δ.Σταρόβας και Α.Κωνσταντινόπουλος ανεβαίνουν στη σκηνή, ενώ στις 21 Ιουνίου ο Γιάννης Μπέζος παρουσιάζει το αφιέρωμα στο Γιώργο Ζαμπέτα.

Οι Ρέππας-Παπαθανασίου παρουσιάζουν στις 23 Ιουνίου την παράσταση «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης» του Αλέκου Σακελάριου με πρωταγωνιστές τους Γ.Τσιμιτσέλη και Βασιλική Ανδρίτσου, ενώ στις 30 του μήνα ανεβαίνει στη σκηνή η Έλενα Παπαρίζου με τους Onirama.

Ο Ιούλιος ξεκινά με τη συναυλία του Γιώργου Βαρσαμάκη (1 Ιουλίου), ενώ στις 5 Ιουλίου παρουσιάζεται «Ο Έμπορος της Βενετίας» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη-Βασίλη Μαυρογεωργίου.

Την επόμενη μέρα ανεβαίνει στο σανίδι η παράσταση «Αντιγόνη» σε σκηνοθεσία Γ.Νικολαΐδη, ενώ την Πέμπτη 8 Ιουλίου ο Θοδωρής Αθερίδης παρουσιάζει τη «Στρίγγλα που έγινε Αρνάκι» με τον ίδιο και τη Σμαράγδα Καρύδη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Στις 13 Ιουλίου παρουσιάζεται ο «Αρχοντοχωριάτης» με τον Δημήτρη Πιατά, ενώ την επόμενη μέρα σειρά έχει «Ο θάνατος του εμποράκου» με τον Θύμιο Καρακατσάνη.

Η μουσική παίρνει τη σκυτάλη με τη συναυλία των Active Member στις 15 Ιουλίου και εκείνη του Μιχάλη Χατζηγιάννη στις 19 του μήνα.

Η Ρένια Λουιζίδου και ο Κώστας Κόκλας ανεβάζουν τη «Λοκαντιέρα» του Κάρλο Γκολντόνι στις 21 Ιουλίου και την επόμενη μέρα παρουσιάζεται η παράσταση «Η σημασία να είναι κανείς σοβαρός».

«Ο μπακαλόγατος» έρχεται στο θέατρο Πέτρας στις 25 Ιουλίου, ενώ την Τετάρτη 28 του μήνα το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας παρουσιάζει «Ορέστεια» με πρωταγωνιστή τον Γιάννη Βόγλη.

Ο Σεπτέμβριος ξεκινάει με «Ιππείς» του Αριστοφάνη με Π.Χαϊκάλη και Γ.Αρμένη (1η Σεπτεμβρίου), ενώ την επόμενη ημέρα παρουσιάζεται η παιδική παράσταση «Τρελές περιπέτειες με το φάντασμα του Κάντερβιλ».

Η Χάρις Αλεξίου και η Μάρθα Φριντζήλα ανεβαίνουν στη σκηνή στις 3 Σεπτεμβρίου.

Στις 5 Σεπτεμβρίου παρουσιάζονται οι «Τρωάδες» με τη Λυδία Κονιόρδου, ενώ την επόμενη ημέρα ανεβαίνει στη σκηνή η θεατρική παράσταση «Μικρή Πράσινη Θάλασσα».

Ξανά Όσκαρ Ουάιλντ με τον «Εγωιστή Γίγαντα» στις 8 Σεπτεμβρίου. Στις 9 του μήνα η Sadahzinia ανεβαίνει στη σκηνή.

Η Κάτια Γέρου και ο Δημήτρης Λιγνάδης πρωταγωνιστούν στην παράσταση «Πλούτος-Πενίας Θρίαμβος» στις 10 Σεπτεμβρίου. «Αχαρνής» του Αριστοφάνη στις 11 Σεπτεμβρίου με ένα ενδιαφέρον καστ: Σταμάτης Κραουνάκης, Γρηγόρης Βαλτινός και Κώστας Βουτσάς στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Στις 13 Σεπτεμβρίου οι Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και Καρυοφιλλιά Καραμπέτη «ανεβάζουν» «Οιδίποδα Τύραννο».

Στη σκηνή ανεβαίνει στις 15 Σεπτεμβρίου ο Σωκράτης Μάλαμας. Την επόμενη μέρα παρουσιάζεται η παράσταση «Το Γάλα» με την Αννα Βαγενά.

Το Φεστιβάλ κλείνει με δύο παιδικές παραστάσεις στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου: «Τα δύο μαγικά παραμύθια» και «Μια πόλη στα σύννεφα».

Newsroom ΔΟΛ