Παρασκευή, 21 Μαΐου 2010

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΜΑΙΟΥ ΣΤΙΣ 8.30μμ ΣΤΗΝ ΕΚΑΒΗ


Μελοποιημένα ποιήματα ντόπιων καλλιτεχνών

Στην άνυδρη πολιτιστικά Κατερίνη, μέσα στο ατέλειωτο όπως φαντάζει γκρίζο της καθημερινότητας μιας άσχημης συγκυρίας για τη χώρα και τους Έλληνες, η Πιερία θα πάρει βαθιά ανάσα την προσεχή Κυριακή 23 Μαΐου στις 8.30 το βράδυ στην Εκάβη.Ντόπιοι ποιητές, θα παρουσιάσουν τα έργα τους μελοποιημένα σε μια συναυλία που έρχεται καθυστερημένα μεν, πάντα ευπρόσδεκτη δε.Μια πολύ καλή ευκαιρία να αποδώσει η πόλη τιμή στους ανθρώπους της, μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποδώσουν οι άνθρωποι του πολιτισμού μια αχτίδα ελπίδας σε έναν τόπο που ταλαιπωρείται δυστυχώς επί σειρά ετών από απίστευτο κιτς σε όλες του τις εκφάνσεις.Μια εκδήλωση «απάντηση» και δείγμα «αντίστασης» στα μηνύματα των καιρών που θέλουν τους ανθρώπους «εγκλωβισμένους» στο εγώ τους και «ντοπαρισμένους» από την δυσωδία της καθημερινότητας.Η συναυλία θα είναι υπό τη διεύθυνση του συνθέτη κυρίου Ναβροζίδη Μπάμπη, ενώ οι ποιητές των οποίων έχουν μελοποιηθείποιήματά είναι οι:

Μπικηρόπουλος Θεοχάρης ( Ποιητής, συγγραφέας, δημοσιογράφος)

Σιδηρόπουλος Ιωάννης, (Ποιητής, δικηγόρος)

Ολύμπιος Ευγένιος,

Παπαδημητρίου Μάγδα, (Ποιήτρια)

Ζαραμητροπούλου Ελένη,

Ζούνζουρας Κώστας, (Μουσικός και κυρίως νέος καλλιτέχνης)

Κόσυβας Θάνος,

Ολοκτσίδης Αργύρης

Σαρρή - Φωτοπούλου Μαίρη

και η κυρία Παπανικολάου Μίνα (Ποιήτρια)

Στο τραγούδι, οι ερμηνευτές: Μαρία Στάθη-σοπράνο, Ιβάν Ναβροζίδη-τενόρος, Φιλιώ Φωτίου-σοπράνο.Συνοδεύουν οι μουσικοί:Κλαρινέτο:Ιβάν Ναβροζίδης, Βιολί:Διονύσης Κουτουζίδης, Πιάνο:Γιώργος Ζαίμης.


ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΤΟΠΙΚΗ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

ANCIENT DION -OLYMPOS ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΔΙΟΝ -ΟΛΥΜΠΟΣ






































ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ..!!


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΖΑΜΑΤΖΑΣ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΣΑΛΟΥ
ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΜΠΙΚΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΙΑΜΑΓΚΑΣ

ΕΚΕΒΙ....ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΜΠΗΧΤΕΣ

Την παραίτησή του από τη θέση του αντιπροέδρου του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου υπέβαλε ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος, λίγες εβδομάδες μετά το διορισμό του στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΚΕΒΙ από τον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο. Αφορμή αποτέλεσε η απόφαση του δ.σ. για την απόλυση εννέα εργαζομένων του ΕΚΕΒΙ σε σύνολο 40 με μόνιμη εργασιακή σχέση.

Επικαλούμενος την ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων του ΕΚΕΒΙ , ο κ. Τατσόπουλος επισημαίνει πως με τις απολύσεις των εννέα εργαζομένων «το υπουργείο Πολιτισμού πέτυχε μ' ένα σμπάρο δυό τρυγόνια: και το ΕΚΕΒΙ να συρρικνώσει και να μην χρεωθεί τη συρρίκνωση».

«Σύμφωνα με την ανακοίνωση των εργαζομένων, το διοικητικό συμβούλιο του ΕΚΕΒΙ προέβη στις απολύσεις, με "πρόσχημα" την περικοπή της χρηματοδότησης -και γιατί άραγε; Από εγγενή μοχθηρία μάλλον. Επειδή, σε αυτή τη φάρσα, δεν θέλω να αναλάβω το ρόλο του Κακού Επιστάτη και να επιτρέψω στο υπουργείο Πολιτισμού να βγάλει την ουρά του απέξω, παραιτούμαι από τη θέση του αντιπροέδρου», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Απαντώντας το υπουργείο Πολιτισμού τονίζει πως ουδέποτε ζήτησε από το δ.σ. οποιουδήποτε εποπτευόμενου οργανισμού να προβεί σε απολύσεις, όπως ισχυρίζεται ο κ. Τατσόπουλος ότι διεμηνύθη στο δ.σ. του Ε.ΚΕ.ΒΙ., ενώ σημειώνεται πως ουδέποτε υπεβλήθη γραπτή παραίτηση του κ. Τατσόπουλου στον υπουργό.

Σημειώνεται εξάλλου πως ο κ. Τατσόπουλος δεν είχε παραστεί ούτε στην πρόσφατη συνάντηση του δ.σ. του Ε.ΚΕ.ΒΙ. με τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλο Γερουλάνο, όπου συζητήθηκαν αναλυτικά ζητήματα σχετικά με το Κέντρο και την εθνική πολιτική βιβλίου.

Ακολουθεί η δήλωση του κ. Τατσόπουλου:

«Στις 7 Μαρτίου 2010 ο υπουργός Πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνος με διόρισε στην τιμητική άμισθη θέση του αντιπροέδρου, στο διοικητικό συμβούλιο του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Πριν από λίγες μέρες το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε την περικοπή της χρηματοδότησης του Ε.ΚΕ.ΒΙ. κατά 35 % μεταθέτοντας στις πλάτες του διοικητικού συμβουλίου το ωμό δίλημμα: "είτε απολύετε υπαλλήλους και συνεχίζετε κάποιες από τις δραστηριότητές σας, άρα έχετε λόγο ύπαρξης, είτε δεν απολύετε κανέναν και αναστέλετε τις δραστηριότητές σας, οπότε δεν έχετε λόγο ύπαρξης". Ομολογώ πως, μπροστά σε ανάλογο δίλημμα, ο τετραγωνισμός του κύκλου μου φαίνεται περίπατος. Ενδεικτικά αναφέρω ότι, αν το Ε.ΚΕ.ΒΙ. εξακολουθούσε να χρηματοδοτεί το Εθνικό Κέντρο Μετάφρασης Λογοτεχνίας (Ε.ΚΕ.ΜΕ.Λ.), δεν θα έπρεπε να απολύσει 9 υπαλλήλους, όπως απέλυσε, αλλά 20 -τουτέστιν, το 50% των υπαλλήλων του. Είμαστε λοιπόν ικανοποιημένοι που απολύθηκε μόνο το 25%;

Οπως διαφαίνεται και από την ανακοίνωση των εργαζομένων στο Ε.ΚΕ.ΒΙ., το υπουργείο Πολιτισμού πέτυχε μ' ένα σμπάρο δυό τρυγόνια: και το Ε.ΚΕ.ΒΙ. να συρρικνώσει και να μην χρεωθεί τη συρρίκνωση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των εργαζομένων, το διοικητικό συμβούλιο του Ε.ΚΕ.ΒΙ. προέβη στις απολύσεις, με "πρόσχημα" την περικοπή της χρηματοδότησης -και γιατί άραγε; Από εγγενή μοχθηρία μάλλον. Επειδή, σε αυτή τη φάρσα, δεν θέλω να αναλάβω το ρόλο του Κακού Επιστάτη και να επιτρέψω στο υπουργείο Πολιτισμού να βγάλει την ουρά του απέξω, παραιτούμαι από τη θέση του αντιπροέδρου».

Σε ό,τι αφορά την καταγγελία του κ. Τατσόπουλου περί πρόθεσης κατάργησης ή συρρίκνωσης του Ε.ΚΕ.ΒΙ., το ΥΠΠΟΤ απαντά ότι προφανώς δεν είναι αυτή η πρόθεσή του και θυμίζει ότι ήδη έχει δρομολογήσει κατάργηση οργανισμού (Ε.ΚΕ.ΘΕ.Χ.) ή συγχώνευση οργανισμών ΟΠΕΠ –ΤΑΠΑ, Κ.Θ.Β.Ε.- Όπερα Θεσσαλονίκης), όταν αυτό κρίθηκε σκόπιμο, ενώ για τα περί περικοπής της χρηματοδότησης του ΕΚΕΒΙ κατά 35%, το υπουργείο αναρωτιέται με βάση ποια δεδομένα κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα, δεδομένου ότι το Ε.ΚΕ.ΒΙ. και οι δραστηριότητες που άπτονται του χώρου του βιβλίου (Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης, Πρόγραμμα επιδότησης μεταφράσεων, συμμετοχή της Ελλάδας στις Διεθνείς Εκθέσεις Βιβλίου του εξωτερικού κ.ά.) επιχορηγούνται από περισσότερες της μίας πηγές χρηματοδότησης από πλευράς ΥΠΠΟΤ.

Τα Κρατικά Βραβεία Θεατρικών Έργων για


Τα Κρατικά Βραβεία Θεατρικών Έργων για το έτος 2009 ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Πολιτισμού.

Στην κατηγορία συγγραφής θεατρικού έργου απονέμονται τα εξής βραβεία:

  • Α’ Βραβείο στον Σωτήρη Σαμπάνη για το έργο του Ευγενείς αγωνίες που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Αλέξανδρος Απολλωνάτος». Το χρηματικό έπαθλο είναι 9.000 ευρώ.
  • Β’ Βραβείο στον Μιχάλη Κόκκορη για το έργο του Στάχτη και Burberry που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Αγγελος Ιγνατίου». Το χρηματικό έπαθλο είναι 5.000 ευρώ.
  • Γ’ Βραβείο στον Μιχαήλ Ανθη για το έργο του 88 που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Ιάκωβος Ρώσος». Το χρηματικό έπαθλο του βραβείου αυτού είναι 3.000 ευρώ.

Στην κατηγορία για νέους θεατρικούς συγγραφείς απονέμονται τα εξής βραβεία:

  • Α’ Βραβείο στην Βιβή Πηνιώτη για το έργο της Ο θάνατος του Αντονέλο που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Franko Manchini». Το χρηματικό έπαθλο είναι 8.000 ευρώ.
  • Β’ Βραβείο στον Χρήστο Αγγελάκο για το έργο του Οι δυο μας τώρα που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Αλέξης Παπαδάκης». Το χρηματικό έπαθλο είναι 5.000 ευρώ.
  • Γ’ Βραβείο από κοινού στον Στυλιανό Αθανασούλια για το έργο του Η αναμονή που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Αρίσταρχος» και στον Αντώνη Περιστεράκο για το έργο του Του παππού το γέλιο που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Νίκος Βραδυνός». Το χρηματικό έπαθλο είναι 3.000 ευρώ.

Στην κατηγορία συγγραφής παιδικού έργου απονέμονται τα εξής βραβεία:

  • Α’ Βραβείο δεν απονέμεται.
  • Β’ Βραβείο στην Αγγελική Δαρλάση για το έργο της Τότε που κρύψαμε έναν άγγελο που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Μάξιμος Κωνσταντίνου». Το χρηματικό έπαθλο είναι 5.000 ευρώ.
  • Γ’ Βραβείο στην Μάγια Δεληβοριά για το έργο της Αδέρφια ενωμένα ποτέ νικημένα που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Θάλεια». Το χρηματικό έπαθλο είναι 3.000 ευρώ.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΡΕΛΛΑ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αφορμή το πρόστιμο σε τηλεοπτική εκπομπή που έκανε παρουσίαση της ταινίας «Στρέλλα» πραγματοποιήθηκε έξω από το κτίριο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης δεκάδες διαδηλωτές. Τη λύπη της εξέφρασε η Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδος.

Οι διαδηλωτές κατηγόρησαν το ΕΣΡ για «ομοφοβική και τρανσοφοβική στάση», λέγοντας ότι έχει επιβάλει επτά «ομοφοβικές καταδικαστικές αποφάσεις με πρόστιμα για κανάλια και εκπομπές».

Αφορμή για την κινητοποίηση υπήρξε η απόφαση του ΕΣΡ να επιβάλει πρόστιμο στην εκπομπή «Φώτης και Μαρία live», οι οποίοι παρουσίαζαν την ταινία του Πάνου Κούτρα «Στρέλλα» και φιλοξένησαν στην εκπομπή τους την πρωταγωνίστρια Μπέτυ Βακαλίδου.

Το πρόστιμο επιβλήθη με την αιτιολογία ότι οι σκηνές προβλήθηκαν στη μεσημεριανή εκπομπή, χωρίς να υπάρχει η κατάλληλη σήμανση.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΚΕ, Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδος, εξέφρασε τη λύπη του, λέγοντας «η ανεξάρτητη αυτή αρχή δεν έχει τις προθέσεις να εφαρμόσει το σύνταγμα και τα κάνει το έργο για το οποίο έχει αναδειχθεί από τη Βουλή. Αλλά, αντίθετα, επιλέγει να παραλογίζεται και να χρησιμοποιεί ως κριτήριο την ομοερωτοφοβία, για να επιβάλει πρόστιμα σε εκπομπές όπως το ''Φώτης και Μαρία live'', προβολές ταινιών όπως το ''Straight Story'' και δραματικές σειρές όπως το ''Κλείσε τα μάτια''. Απαιτούμε επιτέλους σεβασμό» αναφέρει.

Έντονη ήταν και η αντίδραση του σκηνοθέτη: «Το ΕΣΡ είναι μια αρχή που δηλώνει ανεξάρτητη, αλλά μόνο ανεξάρτητη δεν είναι».

Newsroom ΔΟΛ

ΝΙΠΤΩ ΤΑΣ ΧΕΙΡΑΣ....για το καλο μου...!

Η Λαίδη Μακμπέθ, η γνωστή ηρωΐδα του Σαίξπηρ, ίσως είχε δίκιο να νίπτει διαρκώς τας χείρας της για να απαλλαγεί από τις τύψεις -το πλύσιμο των χεριών πράγματι καθαρίζει το μυαλό από τις ενοχές και τις αμφιβολίες για τις επιλογές μας, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές στο περιοδικό Science.

Οι ψυχολόγοι γνωρίζουν από προηγούμενες μελέτες ότι οι άνθρωποι που αναγκάζονται να λάβουν δύσκολες αποφάσεις έχουν την τάση να επινοούν εκ των υστέρων επιχειρήματα που δικαιολογούν τις επιλογές τους και καθησυχάζουν τη συνείδησή τους.

Φαίνεται ότι το πλύσιμο των χεριών απαλλάσσει τους ανθρώπους από την ανάγκη για τέτοιου είδους εκλογικεύσεις: «Οι μελέτες μας δείχνουν ότι το πλύσιμο των χεριών μπορεί συμβολικά να 'καθαρίσει' αυτές τις ανησυχίες» αναφέρει ο Σπάιλ Λι του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

«Από τη στιγμή που πλένει κανείς τα χέρια του, νιώθει άνετα με τις αποφάσεις του και δεν χρειάζεται πια να προχωρήσει στη νοητική εργασία που κάνει την επιλεγμένη εναλλακτική λύση να φαίνεται πολύ καλύτερη από αυτή που απορρίφθηκε» εξηγεί.

Οι εθελοντές της μελέτης, όλοι τους φοιτητές πανεπιστημίου, νόμιζαν ότι συμμετείχαν σε μια έρευνα αγοράς για άλμπουμ μουσικής. Κλήθηκαν να κοιτάξουν 30 CD, να διαλέξουν 10 από αυτά και να τα βάλουν σε σειρά προτίμησης. Ως αντάλλαγμα, θα έπαιρναν το πέμπτο ή έκτο CD στη σειρά που διάλεξαν.

Αμέσως μετά την αξιολόγηση των CD, οι μισοί από τους εθελοντές έπλυναν τα χέρια τους. Οι συνεντεύξεις που έδωσαν αργότερα έδειξαν ότι οι φοιτητές αυτής της ομάδας ήταν πιο ικανοποιημένοι με τις επιλογές τους, συγκριτικά με τους φοιτητές που δεν έπλυναν τα χέρια.

Τα ευρήματα επιβεβαιώθηκαν αργότερα με ένα ακόμα πείραμα, στο οποίο οι εθελοντές έπρεπε να διαλέξουν ένα βάζο με μαρμελάδα και μετά να καθαρίσουν τα χέρια τους με απολυμαντικά πανάκια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η καθαριότητα όχι μόνο «καθαρίζει» το μυαλό από τα «ίχνη» προηγούμενων ανήθικων συμπεριφορών, αλλά και από τα ίχνη προηγούμενων αποφάσεων, τις οποίες δεν χρειάζεται πια να δικαιολογούμε στον εαυτό μας.

Το συνεχές πλύσιμο των χεριών είναι εξάλλου συχνό σύμπτωμα της ψυχαναγκαστικής διαταραχής, ωστόσο οι ερευνητές δεν συνδέουν τα ευρήματά τους με τη συγκεκριμένη πάθηση. Πιστεύουν αντίθετα ότι το φαινόμενο λειτουργεί στις καθημερινές επιλογές μας, χωρίς βέβαια να το αντιλαμβανόμαστε.

Η Λαίδη Μακμπέθ, την οποία ορισμένοι ψυχολόγοι θεωρούν χαρακτήρα-σύμβολο της ψυχαναγκαστικής διαταραχής, προσπαθούσε να ξεπλύνει τις ενοχές της επειδή έπεισε το σύζυγό της να σκοτώσει τον βασιλιά της Σκωτίας και να πάρει το θρόνο του.

ΙΝ