Δευτέρα, 7 Ιουνίου 2010

Athens Fringe Festival


Ένα φεστιβάλ με τη συμμετοχή μη κυβερνητικών οργανώσεων, καλλιτεχνών και κοινού ανοίγει τις πόρτες του για δεύτερη χρονιά σε διάφορους χώρους της Αθήνας 16 με 20 Ιουνίου.
Μετά το περσινό επταήμερο φεστιβάλ στην Τεχνόπολη, το Athens Fringe Festival επιστρέφει με την καθοδήγηση του αντίστοιχου φεστιβάλ του Εδιμβούργου κι ετοιμάζεται να κατακτήσει την πόλη με ποικίλες δραστηριότητες για νέους και παιδιά, μουσικά δρώμενα και θεατρικά.
Το πρώτο Fringe Festival οργανώθηκε στο Εδιμβούργο το 1947 κι έκτοτε πολλές χώρες το έχουν υιοθετήσει. Η Αθήνα με τη σειρά της προσάρμοσε το φεστιβάλ στα μέτρα και την κουλτούρα της και δημιούργησε το Athens Fringe Festival, μια διοργάνωση με κοινωνική δράση που απευθύνεται σε κοινό και καλλιτέχνες με τις ίδιες ανησυχίες προκειμένου να δημιουργήσει μια γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ τους.
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ φιλοξενούνται μια πληθώρα μη κυβερνητικών οργανώσεων, ενώσεις, σωματεία και ομάδες πολιτών που εκθέτουν το έργο τους στο κοινό.
Μια σειρά συναυλιών από νέους ανερχόμενους καλλιτέχνες με ροκ ήχους, πειραματικά έθνικ και τζαζ ακούσματα και παραδοσιακές νότες θα ξετυλιχτούν κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ.
Φέτος, το Athens Fringe Festival εντάσσει στο πρόγραμμά του παραστάσεις θεατρικών ομάδων από το Γενικό Λύκειο Κωφών και Βαρηκόων Αγίας Παρασκευής και από το ΤΕΕ Κωφών Αγίας Παρασκευής αλλά και δράσεις του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων (ΠΕΣΥΘ) ο οποίος συμμετέχει με θεατρικά εκπαιδευτικά εργαστήρια, ομιλίες και παρουσιάσεις.
Δύο φωτογραφικές εκθέσεις θα φιλοξενούνται, επίσης στο πλαίσιο του φεστιβάλ. Η πρώτη αφορά στην ανάδειξη της κουλτούρας του ποδοσφαίρου και η δεύτερη θα περιλαμβάνει 24 αφίσες εμπνευσμένες από τις χώρες που θα συμμετάσχουν στο Μουντιάλ.
Τέλος, το κοινό θα μπορεί να προτείνει στο πλαίσιο της κοινωνικής δράσης με τίτλο «Η δική μου Ελλάδα», τα σύμβολα της δικής του Ελλάδας, σημαίες που ονειρεύεται, ύμνους που θα ήθελε να ακούει ή ακόμα και ταινίες, πρόσωπα και λέξεις που του θυμίζουν Ελλάδα. Το υλικό αυτό μπορεί να στείλει κάποιος με e-mail στο ellada@sinthesis.gr γράφοντας στο θέμα «Η δική μου Ελλάδα». Όλες οι συμμετοχές, θα παρουσιαστούν επίσημα στο Athens Fringe Festival, από 16-20 Ιουνίου.
Αξίζει να αναφερθεί ακόμα ότι την Τετάρτη 16 Ιουνίου όλοι οι χώροι του Δικτύου Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων του Ιστορικού Κέντρου Αθηνών θα έχουν δωρεάν είσοδο σε όλους τους συμμετέχοντες και στο κοινό του Athens Fringe Festival.
Πληροφορίες: 210-3390447, fringe@sinthesis.gr. Κτήριο 56 του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος / CAID Ελληνικού Κόσμου 6, Ρέντης/ Κτήριο Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, πεζόδρομος Ερμού, πλατεία Ασωμάτων / Κτήριο Σύνθεσης, Βρυσακίου 18, Μοναστηράκι / Athenstyle Hostel, Αγίας Θέκλας 10, Μοναστηράκι /TAF, Νορμανού 5, Μοναστηράκι / 6 Dogs, Αβραμιώτου 6, Μοναστηράκι / ΑPERITIF, Καλαμιώτου 4 & Ερμού,Μοναστηράκι / Δρόμοι και πλατείες στο κέντρο της πόλης. Εισιτήρια 10 ευρώ (ενιαίο ημερήσιο).

Η ΤΕΧΝΗΣ ΤΗΣ ...ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ


Περισσότεροι από 50 καλλιτέχνες και σχεδιαστές εμπνέονται από την έννοια της ανακύκλωσης και εκθέτουν από τις 8 Ιουνίου έργα τους από ανακυκλωμένα υλικά στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.
Με το σύνθημα «Τίποτα δεν πάει χαμένο», καλλιτέχνες της Θεσσαλονίκης δημιουργούν με αντικείμενα που θα κατέληγαν στα σκουπίδια, προτείνοντας νέες χρήσεις. Με καθημερινά, απλά και ασυνήθιστα υλικά φτιάχνουν έπιπλα, ρούχα, αξεσουάρ, εγκαταστάσεις και εικαστικά έργα.
Η Αλίκη Τσιρλιάγκου, επιμελήτρια της έκθεσης λέει: «Οι δημιουργοί εξερευνώντας ετερόκλητα υλικά και φόρμες, καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήματα που μοιραία προκύπτουν: πώς μπορώ να αξιοποιήσω τις ιδιότητές τους; Ποιες άλλες παραβλέπω; Ποια διαδικασία μετατρέπει το άχρηστο σε χρήσιμο; Αποστασιοποιημένοι από τις προηγούμενες αντιλήψεις για τα αντικείμενα και τα υλικά που επιλέγουν, ανακαλύπτουν και φωτίζουν κρυμμένες ποιότητές τους, ενώ συγχρόνως δημιουργούν καινούριες μέσα από νέες επεξεργασίες. Η ανακύκλωση γίνεται έτσι, μία γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον. Οι δημιουργοί μέσα από τα έργα τους αξιοποιούν και μετατρέπουν το παρελθόν σε ένα νέο ελπιδοφόρο μέλλον-ένα μέλλον που μπορούμε να κατακτήσουμε όταν αποφασίσουμε να διαχειριστούμε την πραγματικότητά μας… αλλιώς!».
Η έκθεση «Τίποτα δεν πάει χαμένο» εντάσσεται στο πλαίσιο εορτασμού των 20 χρόνων κυκλοφορίας της δωρεάν εφημερίδας «Παράλλαξη».
Πληροφορίες: ΚΣΤΘ, Αποθήκη Β1, Λιμάνι, Θεσσαλονίκη, http://www.cact.gr,/ Τρίτη-Παρασκευή & Κυριακή 11 π.μ.– 7 μ.μ., Σάββατο 11 π.μ.–8 μ.μ., 8-13 Ιουνίου.

Tζαζ στο Φεστιβάλ Αθηνών


Ένα τριήμερο αφιερωμένο στην τζαζ μουσική, διοργανώνει για πρώτη φορά φέτος το Φεστιβάλ Αθηνών. Πέντε γκρουπ καταξιωμένων Ελλήνων μουσικών της τζαζ κι ένα διάσημο αφροκουβανέζικο τρίο συναντιούνται σε ένα συναυλιακό μαραθώνιο γεμάτο έθνικ αισθησιακούς ρυθμούς από τις 6 μέχρι τις 8 Ιουνίου στο χώρο της Πειραιώς 260.
Η πρώτη βραδιά (Κυριακή 6 Ιουνίου) ανοίγει με το γκρουπ του Τάκη Μπαρμπέρη που παρουσιάζει παλαιότερες, αλλά και νέες δημιουργίες του με στοιχεία τζαζ, φανκ, ινδικής, βαλκανικής και ελληνικής μουσικής. Η Trilogia των Τρανταλίδη, Σαμαρά και Κοντραφούρη παίρνει τη σκυτάλη και κάνει μια αναδρομή στην ιστορία της ελληνικής τζαζ, από την κυκλοφορία του πρώτου ελληνικού δίσκου τζαζ μέχρι και το «αύριο» ενώ οι Human Touch, ένα τα πιο γνωστά συγκροτήματα της χώρας μας, συμπληρώνοντας δεκατρία χρόνια πορείας στην ελληνική τζαζ σκηνή, συνδυάζουν ένα ευρύ φάσμα ρυθμών και ηχοχρωμάτων και κλείνουν την πρώτη βραδιά του αφιερώματος.
Τη δεύτερη ημέρα (Δευτέρα 7 Ιουνίου), ο Στράτος Βουγάς με εμπειρία από την αμερικανική μουσική σκηνή, κι έχοντας ήδη συνεργαστεί επί σκηνής με σπουδαίους Έλληνες και διεθνείς τζαζ μουσικούς, φιλοξενείται στο Φεστιβάλ Αθηνών μαζί με τον αφροαμερικανό πιανίστα και συνθέτη Joel LaRue Smith, που αναμειγνύει αφροκουβανέζικους χορευτικούς ρυθμούς με αισθησιακές τζαζ αρμονίες.
Την Τρίτη και τελευταία ημέρα των τζαζ βραδιών, την αυλαία της ιδιαίτερης αυτής διοργάνωσης ρίχνουν οι Cubana Bop του Τάκη Πατερέλη με έργα μεγάλων ονομάτων της αφροκουβανέζικης μουσικής και δικές τους δημιουργίες μαζί με τον Joel LaRue που εμφανίζεται για δεύτερη συνεχόμενη βραδιά.
Πληροφορίες: Πειραιώς 260 (χώρος Ε), στις 9.00 μ.μ. Εισιτήρια 10, 20 ευρώ