Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2010

ΔΙΑΒΖΟΥΜΕ pieria-gr.blogspot.com


Η αυτοεκτίμηση του άνδρα κορυφώνεται σε ηλικία 60 ετών

Η αυτοεκτίμηση και η εμπιστοσύνη στον εαυτό τους ξεκινά από το χαμηλότερο επίπεδό της στους νέους, αυξάνεται με το πέρασμα του χρόνου και φτάνει στο αποκορύφωμά της περίπου στην ηλικία των 60 ετών στους άνδρες.
Όμως στη συνέχεια, η συνταξιοδότηση και η φθορά της υγείας προκαλούν μείωση της αυτοεκτίμησης, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα.
Η μελέτη, του Δρ Ούρλιχ Ορθ, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Personality and Social Psychology, μελέτησε πάνω από 3.600 άτομα, άνδρες και γυναίκες ηλικίας 25 έως 104 ετών, και αξιολόγησε το επίπεδο αυτοεκτίμησής τους διαχρονικά.
Οι γυναίκες διαπιστώθηκε ότι έχουν λιγότερη αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση σε σχέση με τους άνδρες, φτάνοντας στο ίδιο επίπεδο με τους τελευταίους μόνο μετά τα 80 τους. Όσοι έχουν καλύτερη εκπαίδευση, υψηλότερο εισόδημα, καλύτερη υγεία και εργασία, είναι πιθανότερο να έχουν και υψηλότερο αίσθημα αυτοεκτίμησης, ιδίως όσο μεγαλώνουν.
Επίσης όσοι έχουν ευτυχισμένο γάμο, αναφέρουν και μεγαλύτερα επίπεδα αυτοεκτίμησης, όμως μετά τα 60 τους η αυτοεκτίμησή τους υποχωρεί όσο και εκείνων που δεν είχαν την τύχη ενός πετυχημένου γάμου.
«Μια ευτυχισμένη σχέση δεν προστατεύει ένα πρόσωπο από την μείωση της αυτοεκτίμησης, που τυπικά συμβαίνει όσο προχωρά η ηλικία του», σύμφωνα με την μελέτη.
Η υψηλότερη αυτοεκτίμηση συνδέεται με καλύτερη υγεία, μικρότερη εγκληματικότητα, λιγότερη κατάθλιψη, περισσότερα θετικά συναισθήματα και γενικά μεγαλύτερη επιτυχία στη ζωή.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η κορύφωση της αυτοεκτίμησης γύρω στα 60 οφείλεται στα αυξημένα αισθήματα ασφάλειας και σταθερότητας που απολαμβάνει κάποιος εκείνη την περίοδο, καθώς βρίσκεται στο αποκορύφωμα της επαγγελματικής επιτυχίας και κοινωνικής αναγνώρισης. Όμως η συνταξιοδότηση που ακολουθεί και η αναγκαστική αλλαγή ρόλου, τείνει να φέρνει στον άνθρωπο, ιδίως στον άνδρα, ένα αίσθημα ψυχολογικού κενού, που υποσκάπτει και την υγεία του.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ...ΤΟ ΓΑΛΑ.
Όμηρος Πουλάκης και Προμηθέας Αλειφερόπουλος κρατούν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους (Φωτογραφία: Odeon )


Μία από τις σπουδαιότερες θεατρικές παραστάσεις των τελευταίων ετών μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη. «Το Γάλα» ξεκίνησε γυρίσματα τον Μάιο με πρωταγωνιστές τους Όμηρο Πουλάκη και Προμηθέα Αλειφερόπουλο.Τα γυρίσματα ξεκίνησαν τη Δευτέρα 10 Μαΐου.Το σενάριο είναι βασισμένο στο θεατρικό έργο του Βασίλη Κατσικονούρη, το οποίο ξεκίνησε παραστάσεις το 2006 στην Αθήνα, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές και κερδίζοντας βραβεία.Το έργο έχει, μάλιστα, αρχίσει το ταξίδι του στα θέατρα του κόσμου, αφού ήδη παίζεται σε Σερβία, Πολωνία, Κύπρο, ενώ σύντομα θα παίζεται και στη Γερμανία.Η ΙστορίαΤο Γάλα διηγείται την ιστορία τριών ηρώων, της Ρήνας (45 ετών) και των δύο γιων της, Αντώνη (25 ετών) και Λευτέρη (23 ετών).Έχοντας μεταναστεύσει εδώ και χρόνια από την Τιφλίδα, ο Αντώνης, φιλόδοξος και πρόθυμος να ανελιχθεί κοινωνικά και να γυρίσει την πλάτη στις ρίζες του, διατηρεί σχέση με την κόρη του αφεντικού του, την οποία και ετοιμάζεται να παντρευτεί.Ο Λευτέρης, από την άλλη, αρνείται να ζήσει στο σήμερα, παραμένει αδύναμος και αφελής, ενώ η συμπεριφορά του γίνεται όλο και πιο περίεργη. Η ιστορία μας ξεκινά όταν ο Αντώνης επισκέπτεται την μητέρα του και τον αδερφό του για να τους ανακοινώσει τον γάμο του και να τους γνωρίσει τη μέλλουσα γυναίκα του.Η επίσκεψη του Αντώνη αναμοχλεύει οικογενειακές δυναμικές και βαθιά προβλήματα που στοιχειώνουν και τους τρεις με άξονα τα αρχέτυπα Πατρίδα, Μητέρα και Αγάπη. Ο Λευτέρης αναζητά την αγάπη του αδερφού του μέσα από το ξεχασμένο παρελθόν τους, ο Αντώνης προσπαθεί να ξεπεράσει τις ενοχές του απέναντι στον Λευτέρη και η Ρήνα, ζώντας τον καθημερινό φόβο, βρίσκεται στη μέση προσπαθώντας να τους φέρει κοντά.«Το Γάλα μιλάει μια γλώσσα καθαρή και τη μιλάει μέσα από αρχέτυπα: μητέρα, πατρίδα, η ανάγκη μας να αγαπηθούμε, η ανάγκη μας να ενταχθούμε. Ο Αντώνης, ο Λευτέρης και η Ρήνα είναι μέρος του εαυτού μας γιατί οι φόβοι τους είναι και δικοί μας φόβοι και τα "θέλω" τους, βαθιά μέσα μας, τα ξέρουμε καλά» λέει ο σκηνοθέτης της ταινίας Γιώργος Σιούγας. «Είναι χαρακτήρες σύγχρονοι αλλά και διαχρονικοί συνάμα, τραγικοί ήρωες που προσπαθούν ο καθένας με τον τρόπο του να ησυχάσουν: ο Λευτέρης μέσα από το παρελθόν, ο Αντώνης μέσα από την αυταπάρνηση κι η Ρήνα μέσα από τα παιδιά της» συνεχίζει.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Όμηρος Πουλάκης (Αντώνης), Προμηθέας Αλειφερόπουλος (Λευτέρης), Ιωάννα Τσιριγκούλη (Ρήνα) και Ηρώ Μπέζου (Νατάσα).
Newsroom ΔΟΛ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ...

και λίμπιντο

Μάθετε για τον ευεργετικό ρόλο της παπάγιας, της σόγιας και άλλων τροφών στο σεξ και τη λίμπιντο.


Μάθετε για τον ευεργετικό ρόλο της παπάγιας, της σόγιας και άλλων τροφών στο σεξ και τη λίμπιντο.

Διατροφή και λίμπιντο

Είναι κοινό μυστικό εδώ και αιώνες ότι διατροφή και σεξουαλική απόλαυση πάνε χέρι-χέρι. Πολλά και διαφορετικά τα τρόφιμα από τις αγκινάρες μέχρι τα φρούτα του πάθους έχουν θεωρηθεί αφροδισιακά. Οι αρχαίοι Ρωμαίοι συνήθιζαν να προτιμούν τα εξωτικά αφροδισιακά, όπως τα μάτια ύαινας, και η παραδοσιακή κινεζική ιατρική έδειχνε ιδιαίτερη προτίμηση σε σπάνιες λιχουδιές, όπως το κέρατο ρινόκερου. Τα πράγματα είναι απλά: τα τρόφιμα εξυπηρετούν ένα ψυχολογικό σκοπό όπως επίσης και ένα βιολογικό - και αυτό συμβαίνει για αιώνες.
Παίρνοντας το όνομά του από την Αφροδίτη - την Ελληνίδα θεά του έρωτα και της σεξουαλικής ομορφιάς - αφροδισιακό αποκαλείται ένα τρόφιμο, ποτό, φάρμακο, άρωμα, ή συσκευή που υποτίθεται ότι έχει την ικανότητα να αυξήσει τη σεξουαλική επιθυμία ή τη λίμπιντο.

Τα εξωτικά φαγητά είναι ιδιαίτερα επιθυμητά ως αφροδισιακά. Το δέντρο αβοκάντο, για παράδειγμα, ονομάστηκε «δέντρο όρχις» από τους Αζτέκους, γιατί ο καρπός του κρέμεται σε ζεύγη. Και η αφροδισιακή του αξία βασίζεται σε αυτήν την ομοιότητα. Το -σε σχήμα φαλλού- καρότο έχει συσχετιστεί με τη σεξουαλική διέγερση από την αρχαιότητα και χρησιμοποιήθηκε στη Μέση Ανατολή ως μέσο αποπλάνησης. Το σύκο είναι επίσης ένα φρούτο που θεωρείται αφροδισιακό, με βάση την εμφάνισή του.

Αν λάβετε υπόψη τη σύνδεση που υπάρχει μεταξύ διατροφής και εγκεφάλου, μπορείτε να καταλάβετε την αφροδισιακή δράση των τροφίμων. Στο κάτω κάτω ο εγκέφαλος είναι το πιο σημαντικό σεξουαλικό σας όργανο και αν είναι απασχολημένος με άλλα ψυχολογικά προβλήματα, μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να απολαύσετε το σεξ και να φτάσετε σε οργασμό. Στην πραγματικότητα το μυαλό σας κάνει την περισσότερη δουλειά. Από την άλλη πλευρά γνωρίζουμε ότι οι ουσίες των τροφίμων μπορούν επίσης να παρεμποδίσουν την γενετήσια ορμή, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με την κατάχρηση αλκοόλ και ζάχαρης. Συμπέρασμα: Όπως ακριβώς παρατηρείται σε πολλές πτυχές της υγείας του εγκεφάλου, η σεξουαλική σας ορμή επηρεάζεται από αυτό που βάζετε στο σώμα σας.

Η χρήση των τροφίμων ως αφροδισιακά μπορεί να είναι περισσότερο πραγματικότητα παρά μύθος. Πάρτε τα στρείδια, για παράδειγμα. Τα στρείδια ονομάστηκαν αφροδισιακά από τους Ρωμαίους που έγραψαν για την ανήθικη συμπεριφορά των γυναικών που τα έτρωγαν. Καταρχήν τα στρείδια είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, που υποτίθεται ότι αυξάνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων. Παράλληλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που βελτιώνουν τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Η μπανάνα είναι μια άλλη περίπτωση. Θεωρείται αφροδισιακή λόγω του σχήματός της, είναι όμως και πλούσια σε κάλιο και βιταμίνη Β, που υπάρχει η αντίληψη ότι είναι απαραίτητη για την παραγωγή σεξουαλικών ορμονών.

Κάτι ακόμη: Η υγιεινή διατροφή προάγει την απώλεια βάρους και ως εκ τούτου ενισχύει τη λίμπιντο. Η παχυσαρκία αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου για τη στυτική δυσλειτουργία και τη χαμηλή τεστοστερόνη, έτσι η απώλεια μερικών κιλών μπορεί να βοηθήσει στην παραγωγή τεστοστερόνης και επομένως στη βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας. Το αδυνάτισμα απλά μπορεί να κάνει οποιονδήποτε, άνδρα ή γυναίκα, να αισθανθεί καλύτερα για τον εαυτό του και σεξουαλικά πιο επιθυμητός.

Μύθος ή αλήθεια; Ίσως κάποια τρόφιμα πραγματικά ανταποκρίνονται στις προσδοκίες. Αν ναι, παρακάτω θα δείτε μερικά τρόφιμα που μπορούν να δώσουν ώθηση στην ερωτική σας ζωή:

Τα καλά λίπη κάνουν καλό στο σεξ

Ένας τρόπος για να αυξηθεί η ροή του αίματος είναι η επιλογή των καλών λιπαρών. Όσον αφορά τη στύση, οτιδήποτε είναι καλό για την καρδιά σας, είναι καλό για το πέος σας. Τα πολλά κορεσμένα λιπαρά μπορούν με την πάροδο του χρόνου να φράξουν τις αρτηρίες και, με αυτόν τον τρόπο, να εμποδίσουν την επαρκή ροή του αίματος προς την περιοχή των γεννητικών οργάνων. Αυτό δεν επηρεάζει μόνο τη σεξουαλική λειτουργία αλλά και την απόλαυση.

Το πολύ λίγο λίπος, από την άλλη πλευρά, είναι επίσης κακό. Το σώμα σας χρειάζεται λίπος για την παραγωγή ορμονών, συμπεριλαμβανομένων των σεξουαλικών ορμονών, όπως η τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα. Και οι δύο είναι απαραίτητες για υγιή σεξουαλική ζωή.

Για να βεβαιωθείτε ότι παίρνετε αρκετό λίπος, επιλέξτε καλά λιπαρά σε μέτριες ποσότητες (όχι περισσότερο από μερικά κουταλάκια του γλυκού την ημέρα). Μερικά παραδείγματα καλών λιπαρών περιλαμβάνουν: το ελαιόλαδο, τα καρύδια, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους.

Για μια καλή στιγμή, δοκιμάστε σόγια

Η σόγια, που καλλιεργείται για περισσότερα από 3.000 χρόνια, είναι τρόφιμο αλλά και φάρμακο. Περιέχει ισοφλαβόνες, οι οποίες βοηθούν τη λίπανση της κολπικής περιοχής. Ωστόσο είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι γυναίκες που έχουν ιστορικό καρκίνου του μαστού δεν θα πρέπει να τρώνε μεγάλες ποσότητες σόγιας, επειδή τα οιστρογόνα μπορούν να αυξήσουν ουσιαστικά τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου. Όσον αφορά τους άνδρες, οι μελέτες δείχνουν ότι η σόγια είναι επίσης ωφέλιμη για τον προστάτη. Μεταξύ των δημοφιλέστερων τροφίμων σόγιας περιλαμβάνονται: γάλα σόγιας, τυρί σόγιας (tofu), κρέας σόγιας. Τα περισσότερα από τα προϊόντα αυτά είναι παράγωγα αλευριού σόγιας.

Παπάγια

Όπως ακριβώς η σόγια, η παπάγια είναι οιστρογόνο, που σημαίνει ότι έχει ενώσεις που δρουν σαν τη γυναικεία ορμόνη οιστρογόνο. Έχει χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για την προώθηση της εμμηνόρροιας και την παραγωγή γάλακτος, τη διευκόλυνση του τοκετού και την αύξηση της γυναικείας λίμπιντο.

Κουκουνάρια

Στο Μεσαίωνα χρησιμοποιούσαν τα κουκουνάρια για την τόνωση της λίμπιντο. Όπως και τα στρείδια, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο. Η χρήση τους γινόταν για αιώνες για να αναπληρώσουν τα φίλτρα του έρωτα. Ο ιατρικός λόγιος Γαλήνιος συνιστούσε να τρώτε εκατό κουκουνάρια πριν πάτε για ύπνο.


http://news247.gr/health/sex/diatrofh_kai_limpinto.143188.html


ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ...!

Το κάπνισμα με αριθμούς

Άκρως σοκαριστικά είναι τα στοιχεία για το κάπνισμα στην Ελλάδα και παγκοσμίως


Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για το κάπνισμα ανά τον κόσμο. Ειδικότερα:

*Το 1/3 της Γης είναι καπνιστές

* και παγκοσμίως είναι η Ελλάδα στο κάπνισμα.

*5,4 εκατομμύρια θάνατοι το χρόνο στον πλανήτη οφείλονται στο κάπνισμα.

*100 εκατομμύρια άνθρωποι απεβίωσαν τον 20ο αιώνα λόγω του καπνίσματος.

*500.000 Ευρωπαίοι πεθαίνουν κάθε χρόνο από το κάπνισμα.

*Το 1,4% του ΑΕΠ της ΕΕ δαπανάται σε ασθένειες σχετιζόμενες με το κάπνισμα

*2,5-10 χρόνια λιγότερα ζωής έχουν οι καπνιστές σε σύγκριση με τους μη καπνιστές.

*9 στα 10 περιστατικά αποφρακτικής πνευμονοπάθειας οφείλονται στο κάπνισμα

*20.000 καπνιστές και 700 παθητικοί καπνιστές χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο στην Ελλάδα από το τσιγάρο.

*700.000 μέρες νοσηλείας στο ΕΣΥ προκαλεί το κάπνισμα.

*2,14 δισεκατομμύρια ευρώ κοστίζουν στο κράτος οι ασθένειες που προκαλεί το τσιγάρο.

*10-16 δευτερόλεπτα χρειάζονται για να φτάσει στον εγκέφαλο η νικοτίνη κάθε ρουφηξιάς τσιγάρου.

*1 στους 3 εμφραγματίες εξακολουθεί να καπνίζει.

*Το 70% των 20.000 Ελλήνων που υφίστανται οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου κάθε χρόνο είναι καπνιστές.

*Το 50% των ενηλίκων ανδρών και το 30% των ενηλίκων γυναικών καπνίζουν.

*4 στους 10 καπνιστές καπνίζουν περισσότερα από 20 τσιγάρα ημερησίως.

*3 στους 5 Έλληνες είναι παθητικοί καπνιστές στο χώρο εργασίας του.

http://news247.gr/health/nea/prwth_h_ellada_sto_kapnisma.169097.html

ΜΕΣ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Η ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Καπνισμένη ήπειρος

Την πρωτιά παίρνει η μαριχουάνα σε σχέση με τα υπόλοιπα ναρκωτικά στην Αυστραλία, με βάση τα στοιχεία για τις κατασχέσεις της Υπηρεσίας Δίωξης της χώρας. Ανησυχούν για την αύξηση της χρήσης κοκαΐνης


Πρώτοι παγκοσμίως στη χρήση μαριχουάνας είναι οι Αυστραλοί σύμφωνα με στοιχεία της αυστραλιανής Υπηρεσίας Δίωξης Εγκλήματος.

Σύμφωνα με την υπηρεσία, το 70% των κατασχεθέντων ναρκωτικών είναι μαριχουάνα και ακολουθούν αμφεταμίνες, ηρωίνη και κοκαΐνη.

Αυτό που ανησυχεί, όμως, τις αστυνομικές αρχές πιο πολύ είναι η κοκαΐνη, που φαίνεται να "κερδίζει έδαφος".

Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία υπολογίζει ότι περίπου 200.000 Αυστραλοί έκαναν χρήση του συγκεκριμένου ναρκωτικού, κατά τη χρονιά που πέρασε.

Ως βασικός λόγος για την έξαρση της χρήσης του συγκεκριμένου ναρκωτικού, εκτιμάται ότι είναι η μείωση της τιμής του.

Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία αναφέρει ότι τον τελευταίο καιρό η εισαγωγή του ναρκωτικού έχει αυξηθεί σε ολόκληρη τη χώρα, γεγονός που έχει οδηγήσει και στην αύξηση της χρήσης του.

Σύμφωνα με τον Μάθιου Νταν από το Εθνικό Κέντρο Καταπολέμησης Ναρκωτικών Ουσιών και Αλκοόλ, το "παραδοσιακό" ναρκωτικό των πλουσίων έχει γίνει πλέον "το ναρκωτικό όλων των τάξεων", όπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα έρευνες του Κέντρου.


http://news247.gr/kosmos/news/protimoyn_th_marixoyana_oi_aystraloi.184690.html


ΠΟΛΥ ΡΟΖ...

Στα δίχτυα της πορνείας

Στη σύλληψη μιας ακόμα καλλίγραμμης καλλονής, που εκδιδόταν μέσω του διαδικτύου, προχώρησαν τα ξημερώματα αστυνομικοί του τμήματος ηθών σε ξενοδοχείο της Αθήνας


Στη σύλληψη μιας ακόμα καλλίγραμμης καλλονής από την Πολωνία που εκδιδόταν μέσω διαδικτύου προχώρησαν τα ξημερώματα αστυνομικοί του τμήματος Ηθών.

Σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας συνέλαβαν 31χρονη Πολωνή, η οποία εκδιδόταν αντί ποσού που κυμαινόταν από 400 έως 500 ευρώ την ώρα.

Η 31χρονη έκλεινε τα ερωτικά της ραντεβού ανά την Ευρώπη μέσω ιστοσελίδας, την οποία φέρεται να διαχειρίζεται κύκλωμα μαστροπών.

Στην κατοχή της βρέθηκαν 9.000 ευρώ καθώς και 6 προφυλακτικά.


http://news247.gr/ellada/rantevoy_se_kentriko_ksenodoxeio.184901.html

Τήνος: 1ο Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ

Η οικονομική κρίση δεν διαγράφει μια ομαλή πορεία προς το μέλλον. Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε ο πολιτισμός καλείται να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η λογοτεχνία μάς δίνει δύναμη να αντέχουμε όσα τρέχουν γύρω μας. Το βιβλίο είναι η απάντηση στη βαρβαρότητα και μας ανοίγει μια διέξοδο, μας οδηγεί σε πιθανότητες έξω από την καθημερινότητα.

Η Κοινωνία των (δε)κάτων μάς δίνει τη δυνατότητα να ανοίξουμε τα μάτια μας σε άλλους πολιτισμούς. Σε συνεργασία με το Ιδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, καθώς και με τους φορείς της Κύπρου Atlantis Productions και Ιδεόγραμμα, διοργανώνει το τριήμερο 29 με 31 Ιουλίου στην Τήνο το 1ο Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου, με τη συμμετοχή 26 συγγραφέων από 19 χώρες σε 13 γλώσσες. Λεπτομέρειες στον Ιανό, Σταδίου 24, στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης, 16 Ιουνίου 2010. Δέκα από τους 26 συμμετέχοντες συγγραφείς θα είναι εκεί.

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ.: 210-3623-792 ή στο info@dekata.gr

Η κατανάλωση κρέατος φέρνει πιο γρήγορα την εμμηνόρροια


Εκτός από άλλες "παρενέργειες" ήδη γνωστές, η πολλή κατανάλωση κρέατος έχει μια ακόμα: στα κορίτσια που τρώνε πολύ κρέας κατά την παιδική τους ηλικία, τείνει να εμφανίζεται πιο νωρίς η περίοδος (εμμηνόρροια) σε σχέση με τα άλλα, που είναι λιγότερο κρεατοφάγα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, η οποία εκτιμά παράλληλα ότι το πολύ κρέας μπορεί να βοηθήσει σε μια μελλοντική επιτυχή εγκυμοσύνη.

Οι βρετανοί ερευνητές, υπό τη δρα Άϊμοτζεν Ρότζερς του πανεπιστημίου του Μπράιτον, σύμφωνα με το BBC, σε έρευνά που παρουσίασαν στο περιοδικό για θέματα διατροφής και δημόσιας υγείας "Public Health Nutrition", σύγκριναν τη διατροφή περισσότερων των 3.000 12χρονων κοριτσιών. Διαπίστωσαν ότι η μεγάλη κατανάλωση κρέατος στις ηλικίες των τριών ετών (πάνω από οκτώ μερίδες κρέατος την εβδομάδα) και των επτά ετών (12 μερίδες κρέατος την εβδομάδα) συσχετίζονταν στενά με την πρόωρη έναρξη της περιόδου.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η πλούσια σε κρέας διατροφή προετοιμάζει το σώμα για την εγκυμοσύνη, ωθώντας τον οργανισμό σε μια πρόωρη εφηβεία. Στη διάρκεια του 20ού αιώνα μειώθηκε δραματικά η μέση ηλικία έναρξης της περιόδου στα κορίτσια, αν και τώρα φαίνεται να σταθεροποιείται ξανά. Αυτή η εξέλιξη θεωρείται ότι οφείλεται στην καλύτερη διατροφή και στα αυξανόμενα επίπεδα παχυσαρκίας, που επιδρούν στις ορμόνες.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, στα επτάχρονα κορίτσια που τρώνε πολύ κρέας, υπάρχει 75% μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν περίοδο μέχρι τα 12 χρόνια τους, σε σχέση με όσα κορίτσια τρώνε λίγο κρέας. Αυτό φαίνεται να ισχύει ανεξάρτητα από το βάρος του κοριτσιού, αν και προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τα βαρύτερα κορίτσια τείνουν να έχουν περίοδο νωρίτερα.

Η πρόωρη έναρξη της περιόδου έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ίσως επειδή αυτές οι γυναίκες εκτίθενται σε υψηλότερα επίπεδα ορμονών οιστρογόνων για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Όμως οι ερευνητές επεσήμαναν ότι δεν είναι ανάγκη να αλλάξουν οι διατροφικές συνήθειες ενός κοριτσιού.

Σύμφωνα με τη δρα Ρότζερς, "το κρέας αποτελεί καλή πηγή ψευδαργύρου και σιδήρου, που χρειάζονται σε μεγάλες ποσότητες κατά την εγκυμοσύνη. Μια πλούσια σε κρέας δίαιτα μπορεί να θεωρηθεί ότι δημιουργεί τις κατάλληλες διατροφικές συνθήκες για μια επιτυχή εγκυμοσύνη".
ΠΗΓΗ: ΝΟΟΖ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ


ΣΕ ΕΝΑΝ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΧΩΡΟ, ΑΝΕΤΟ ΚΑΙ "ΓΑΛΗΝΕΥΤΙΚΟ"
ΜΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΒΙΒΛΙΩΝ
ΜΕ ΠΟΛΥ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΖΗΤΑΣ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΑΒΗ...
ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ
ΝΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ...
ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΕΙΝΑΙ : 23510-24594

ΜΑΤΑΙΟΔΟΞΙΑ.....ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΜΠΙΚΗΡΟΠΟΥΛΟΣ


ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Αλεξανδρούπολη: Ταξίδι με το «Τρένο του Πολιτισμού»


Το τρένο πρόκειται να ταξιδέψει από πόλη σε πόλη μεταφέροντας περισσότερες από 200 πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες σε κάθε σταθμό και δημιουργώντας με τις πλούσιες και ποιοτικές εκδηλώσεις του ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός για κάθε περιοχή. Φέτος οι εκδηλώσεις του τρένου θα είναι αφιερωμένες στους αγώνες των Special Olympics, που θα γίνουν το 2011 στη χώρα μας.

Στις 8.30 το βράδυ η πόλη της Αλεξανδρούπολης θα υποδεχτεί το «Τρένο του Πολιτισμού», σηματοδοτώντας την έναρξη των φετινών εκδηλώσεων.

«Στη δύσκολη περίοδο που ζούμε ο πολιτισμός παραμένει μια σταθερή αξία. Θέλω να πιστεύω ότι στον Έβρο το πολιτιστικό επίπεδο βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Το Τρένο του Πολιτισμού, ένα σπουδαίο έργο της Νομαρχίας Έβρου που αφορά όλο το νομό, συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε με αφορμή την έναρξη του ταξιδιού, ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης- Έβρου κ. Γεώργιος Μηνόπουλος.

* Η υποδοχή του Τρένου του Πολιτισμού θα γίνει στο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Αλεξανδρούπολης, ενώ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, θα τραγουδήσει ο Χρόνης Αηδονίδης και η Παιδική Χορωδία του Συλλόγου «Αρχείο Μουσικολαογραφικής Παράδοσης Χρόνης Αηδονίδης».

Παράλληλα, το Σαββάτο 12 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί μουσικοχορευτική εκδήλωση με τον Χρόνη Αηδονίδη.

ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ


Ο Γιάννης Χουβαρδάς με αφορμή την ανανέωση της θητείας του ως καλλιτεχνικού διευθυντή στο Εθνικό Θέατρο παρουσίασε τις καλοκαιρινές παραγωγές του οργανισμού, ενώ έκανε πλήρη απολογισμό των πεπραγμένων του την τελευταία τριετία.

Φέτος ο ίδιος σκηνοθετεί τον Ορέστη του Ευριπίδη (σε μετάφραση Στρατή Πασχάλη) που θα κάνει πρεμιέρα στην Επίδαυρο στις 30 Ιουλίου, με πρωταγωνιστές τον Νίκο Κουρή και τη Στεφανία Γουλιώτη. Στη νέα σκηνοθετική προσέγγιση του έργου, ο Ορέστης, η Ηλέκτρα και τα άλλα πρόσωπα του δράματος παρουσιάζονται ως μυθικές οντότητες εγκλωβισμένες μέσα στο χρόνο και το χώρο του αρχαίου θεάτρου. Σαν τον Τάνταλο κουβαλούν το άχθος της οικογενειακής ιστορίας, το άχθος μιας τραγωδίας που δεν καθαίρεται.

Ο Γιάννης Χουβαρδάς τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία του χορού που συνδέει το μύθο με τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα: «Ο Ορέστης έχει κατηγοριοποιηθεί ως ένα έργο του Ευριπίδη στο οποίο ο χορός δεν διαδραματίζει σοβαρό ρόλο. Στην παράστασή μας όμως συμβαίνει το αντίθετο και ο χορός αποτελεί τον κινητήριο μοχλό. Θα απαρτίζεται από μια ομάδα σύγχρονων νέων, όπως τους έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια. Το έργο θέτει ερωτήματα γύρω από το πώς αντιμετωπίζουν οι νέοι την Ιστορία, πώς βλέπουν το μέλλον τους και τη σχέση τους με τις άλλες γενεές. Στην παράσταση υπάρχουν και κάποιες σκηνές βίας που ενδεχομένως θυμίζουν πολύ συγκεκριμένα πράγματα της εποχής μας.


Θα είναι η τέταρτη παρουσία μου στην Επίδαυρο και ευελπιστώ ότι θα μπορέσουμε να έχουμε μια σωστή επικοινωνία με το κοινό. Η σχέση του κοινού της Επιδαύρου με τους συντελεστές των παραστάσεων βρίσκεται σε μια εξέλιξη τα τελευταία χρόνια κι ελπίζουμε εμείς να συμβάλλουμε προς μια θετική κατεύθυνση».

Στη συνέχεια ο κ. Γιάννης Χουβαρδάς αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σκηνογραφία της παράστασης που την υπογράφει ο γνωστός Γερμανός σκηνογράφος Γιοχάννες Σουτς, τονίζοντας ότι: «Η σύλληψη της παράστασης οφείλει πολλά στον Γιοχάνες Σουτς και η επικοινωνία μας ήταν σε πολλά επίπεδα σχεδόν διαισθητική».

Η Eπίδαυρος συνιστά πρόκληση για τους ξένους σκηνογράφους


Ο κ. Σουτς έδωσε το δικό του «παρών» στη συνέντευξη Τύπου και περιέγραψε ως ένα βαθμό το σκηνικό που θα δούμε στην Επίδαυρο. Η πρώτη σημαντική πρόκληση ήταν να συλλάβει τον Οίκο μπροστά στον οποίο διαδραματίζονται τα γεγονότα του έργου. Επέλεξε τη λιτότητα και την αφαίρεση, δημιουργώντας ένα διαφανές σπίτι, μια ιδιαίτερη ζωγραφιά που επιτρέπει στο θεατή να βλέπει μέσα από το σκηνικό το τοπίο της Επιδαύρου. Δέχτηκε αμέσως την πρόταση του Γιάννη Χουβαρδά καθώς τον ενδιέφερε ιδιαίτερα να καταθέσει τη δική του σκηνογραφική πρόταση σε σχέση με το αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Γνώριζε την Επίδαυρο εδώ και πολλά χρόνια, ταξίδεψε όμως ξανά πέρυσι για να έχει μια αίσθηση του χώρου κατά τη διάρκεια των παραστάσεων. Μίλησε για την ιδιαίτερη δυναμική του θεάτρου που φέρνει τους ηθοποιούς στο επίκεντρο χιλιάδων θεατών. Με χιούμορ παραδέχτηκε ότι έκανε το λάθος να αγοράσει ένα λεύκωμα με όλες τις σκηνογραφίες που είχαν παρουσιαστεί στην Επίδαυρο. Η ανάγνωση αυτή περισσότερο τον άγχωσε παρά τον βοήθησε. Επέστρεψε όμως στο Βερολίνο, έχοντας ετοιμάσει μια λεπτομερή μακέτα του αρχαίου θεάτρου, πάνω στην οποία ξεδίπλωσε τη δική του αισθητική πρόταση.

Δεν προβληματίστηκε από τους κανονισμούς για την προστασία του αρχαίου μνημείου, καθώς τους θεωρεί και ο ίδιος απαραίτητους, ενώ πρόσθεσε ότι «όταν παίζεις σε ένα ιστορικό μέρος πρέπει να ακολουθείς τους κανόνες της παράδοσης».

Η Λυσιστράτη του Κακλέα

Η δεύτερη μεγάλη παραγωγή, η Λυσιστράτη του Αριστοφάνη θα ανέβει στην Επίδαυρο στις 16 και 17 Ιουλίου, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα, σε μετάφραση Κ.Χ. Μύρη, με πρωταγωνιστές τους Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, Ελένη Κοκκίδου, Μάκη Παπαδημητρίου. Ο Γιάννης Κακλέας μπορεί να σκηνοθετεί για τρίτη φορά Αριστοφάνη αλλά φέτος κάνει την παρθενική του εμφάνιση στην Επίδαυρο. Ο ίδιος τόνισε ότι τον ενδιέφερε περισσότερο η διερεύνηση του Αριστοφάνη ως σατιρικού ποιητή παρά ως επιθεωρησιογράφου και πρόσθεσε «Μια από τις ευκολίες του Αριστοφάνη είναι να τον μεταθέσουμε σε άλλη εποχή, στο ’30 ή στο ’60 κ.τ.λ. Η πρόκληση όμως είναι να τον κάνεις να αφορά το σήμερα».

Το ζήτημα της σύγκρουσης των δύο φύλων, ο εξοστρακισμός του ερωτισμού, το θέμα του πολέμου και της βίας θα αποτελούν τον κεντρικό άξονα της παράστασης Οι άντρες ηθοποιοί θα υποδύονται τους γυναικείους ρόλους σε μια προσπάθεια απόπειρας κατανόησης της γυναικείας ματιάς στα πράγματα.

Οικονομικός απολογισμός για το Εθνικό

Ο Γιάννης Χουβαρδάς παρουσίασε τον οικονομικό απολογισμό της θητείας του κατά τα έτη 2007-2010 και αναφέρθησε σε αστάθμητους παράγοντες που μείωσαν τα προβλεπόμενα έσοδα του οργανισμού, όπως την καθυστέρηση της παράδοσης του κτιρίου στην Αγ. Κωνσταντίνου, τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008- όταν οι μεγάλες κεντρικές σκηνές του Εθνικού παρέμειναν κλειστές για εβδομάδες- το θέμα της γρίπης που επηρέασε καθοριστικά τις παιδικές παραστάσεις αλλά και την άνοδο της εγκληματικότητας στην περιοχή του κέντρου που αποθαρρύνουν τους θεατές. «Είναι θαύμα ότι έχουμε αυτά τα νούμερα, όταν αντιμετωπίσαμε τόσες αντίξοες συνθήκες», δήλωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Για τη χειμερινή σεζόν 2010/2011 ανακοίνωσε την αναβάθμιση του προγράμματος «Άλλη διάσταση» με κύκλους παράλληλων εκδηλώσεων που σχετίζονται με δράσεις σε σχολεία, αναγνώσεις της Ιλιάδας (σε μετάφραση Μαρωνίτη) από καταξιωμένους Έλληνες ηθοποιούς, ειδικά αφιερώματα αλλά και τη φιλοξενία στην Αθήνα της γενικής συνέλευσης της «Ένωσης Θεάτρων της Ευρώπης».

Στο χειμερινό ρεπερτόριο αναμένουμε τη «Φρεναπάτη» του Πιερ Κορνέιγ, την «Εμίλια Γκαλότι» του Γκότχολμ Λέσινγκ, τον «Συρανό ντε Μπερζεράκ» του Εντμόν Ροστάν, , την «Τριλογία του Παραθερισμού» του Κάρλο Γκολντόνι, την «Τρισεύγενη» του Κωστή Παλαμά, τον «Χρυσό Δράκο» του Ρόναλντ Σίμελπφενιχ, το «Γλυκό πουλί της νιότης» του Τενεσί Ουίλιαμς, τον «Πλατόνοφ» του Τσέχωφ, τη «Μητέρα του σκύλου» του Μάτεσι και το «Παραμύθι χωρίς όνομα» της Πηνελόπης Δέλτα.

ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΒΟΛΤΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ..!

ορθοπεταλιές

PODHLATES

Το Σάββατο, 12 Ιουνίου, βγαίνουμε όλοι για ποδηλατοβόλτα στην πόλη, «επιδεικνύοντας» το επιτακτικό αίτημα για μια Κατερίνη με λιγότερα αυτοκίνητα και περισσότερο χώρο και ασφάλεια για τους ποδηλάτες.

Ο καλών είναι ο Σύλλογος Πιερίας «Ποδηλατική Απο-Δραση» και ως τόπος του ραντεβού και αφετηρία έχει ορίσει την κεντρική πλατεία Κατερίνης, απ’ όπου, στις 11.00 το πρωί, οι ποδηλάτες θα ξεκινήσουν τη βόλτα τους.
Η νεοσύστατος Σύλλογος, που εδρεύει στα γραφεία που του παραχώρησε προς χρήση ο Σύλλογος Μικρασιατών, στο νεοκλασσικό του κτίριο στην Κατερίνη, φιλοδοξεί να συσπειρώσει όσους αγαπούν το ποδήλατο και ενδιαφέρονται για το περιβάλλον και τον πολιτισμό.
«Ονειρευόμαστε», λένε τα μέλη του, «πόλεις πιο φιλικές για τους ποδηλάτες και θεωρούμε το ποδήλατο ως το πλέον χρήσιμο και οικολογικό μεταφορικό μέσο μικρών αποστάσεων. Θεωρούμε ότι η διαμόρφωση υποδομής για την ευρεία χρήση του ποδηλάτου θα δώσει ανάσα στους ποδηλάτες, αλλά και στην ίδια την πόλη της Κατερίνης και τους κατοίκους της».
Έτσι, με κάθε ευκαιρία, σκοπεύουν να μαζεύονται για να οργανώνουν «ποδηλατάδες» εντός και εκτός πόλης και διάφορες πολιτιστικές και περιβαλλοντικές εκδηλώσεις και δράσεις.