Παρασκευή, 16 Ιουλίου 2010

Τη γλώσσα... του σώματος μιλούν οι Ελληνες στο Διαδίκτυο


Της ΜΑΡΙΑΣ ΖΑΡΒΑΛΗ Φλερτάρουν, ερωτεύονται και κάνουν… σεξ μέσω διαδικτύου και συγκεκριμένα μέσω Facebook! Όλο και περισσότεροι Ελληνες φαίνεται ότι εμπιστεύονται στις μέρες μας το χώρο κοινωνικής δικτύωσης «Facebook», για να φλερτάρουν με αγνώστους, αλλά και για να ζήσουν μοναδικές διαδικτυακές ερωτικές εμπειρίες. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει πανελλαδική έρευνα που πραγματοποίησαν στα μέσα Ιουνίου το Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας και η KAΠΑRESEARCH με θέμα: «Facebook και σχέσεις». Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 1.014 ατόμων, ανδρών και γυναικών ηλικίας από 18 έως 54 ετών. Σκοπός των ερευνητών του Ινστιτούτου ήταν να διαπιστώσουν αν και κατά πόσο στις μέρες μας οι Ελληνες χρησιμοποιούν το Facebook, τα chat rooms και τις σελίδες dating, για να λύσουν τα σεξουαλικά και αισθηματικά τους προβλήματα, αλλά και για να δημιουργήσουν φιλικές και ερωτικές διαδικτυακές σχέσεις. Τα ευρήματα που συνέλεξαν ήταν πράγματι εντυπωσιακά… Αναφερόμενος σε αυτά, ο κ. Θάνος Ασκητής, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, σχολιάζει: «Οι Ελληνες χρήστες του διαδικτύου μάς έδειξαν για μια ακόμη φορά ότι η επικοινωνία μέσω διαδικτύου εμπεριέχει αρκετά θετικά στοιχεία για τους ίδιους τους χρήστες. Αποκάλυψαν όμως παράλληλα ότι ο συγκεκριμένος τρόπος επικοινωνίας μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία ανθρώπων μοναχικών, φοβικών και απομονωμένων». Χαρακτηριστικά ο έμπειρος ειδικός επιστήμονας, αναφέρει ότι η χρήση του διαδικτύου διαμορφώνει συχνά έναν εθιστικό τρόπο σεξουαλικής επικοινωνίας, όπως είναι το cybersex. «Έχω την αίσθηση ότι η επισκεψιμότητα στο Facebook, στα chat rooms και στις σελίδες dating θα αυξηθεί στο προσεχές μέλλον», επισημαίνει ο κ. Ασκητής, ο οποίος σπεύδει να δικαιολογήσει την πρόβλεψή του. «Λόγω της οικονομικής και κοινωνικής συμπίεσης η ανάγκη για ανθρώπινη επικοινωνία θα γίνεται μέσω διαδικτύου με ευκολία, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Έτσι, ανέξοδα θα γεφυρώνει τη ζωή μας».
Εντυπωσιακά ήταν τα συμπεράσματα της έρευνας που αφορούν στο «πως» φλερτάρουν διαδικτυακά οι Ελληνες, αλλά και στο αν κάνουν σεξ μέσω διαδικτύου.
* Σχεδόν έξι στους δέκα χρήστες (63%), που συζούν με τους συντρόφους τους, δήλωσαν ότι κάνουν χρήση του διαδικτύου σε καθημερινή βάση. Σκοπός τους -όπως αποκάλυψαν- είναι να κάνουν γνωριμίες και να φλερτάρουν.
* Οι χρήστες του διαδικτύου πάλι, που δήλωσαν διαζευγμένοι, υποστήριξαν ότι ένας στους δύο χρησιμοποιεί για περισσότερο από μία ώρα καθημερινά τις σελίδες γνωριμιών, θέλοντας να ζήσει νέες εμπειρίες και περιπέτειες.
* Γενικότερα πάντως, σχεδόν πέντε σους δέκα ερωτηθέντες, δηλαδή το 45,6% αυτών, υποστήριξε ότι φλερτάρει μέσω Ίντερνετ. Οι άνδρες σε ποσοστό 56% και οι γυναίκες σε ποσοστό 35%.
* Οι συμμετέχοντες στην έρευνα μίλησαν και για τους λόγους, που βρίσκουν το φλερτ μέσω διαδικτύου ελκυστικό. Το 41,3% θεωρεί πως έτσι μπορεί να προσεγγίσει ευκολότερα τον άνθρωπο που θέλει, ενώ το 36,5% των ερωτηθέντων δήλωσε πως αυτό που τους αρέσει στο διαδικτυακό φλερτ είναι το γεγονός ότι διατηρούν την ανωνυμία τους.
* Αίσθηση πάντως προκαλεί η αρνητική απάντηση που έδωσαν οι χρήστες ερωτώμενοι για το αν θα έκαναν ποτέ σχέση με κάποιον που γνώρισαν μέσω Ίντερνετ. Σχεδόν πέντε στους δέκα, δηλαδή το 55,5% αυτών απάντησε «όχι».
* Επίσης, το 74,9% των ερωτηθέντων που πήραν μέρος στην έρευνα δήλωσε ότι δεν έχει κάνει ποτέ σχέση με διαδικτυακούς φίλους. Μόνον για το 41,8% των ερωτηθέντων που είναι διαζευγμένοι φαίνεται ότι το διαδίκτυο αποτελεί εργαλείο γνωριμιών και σχέσεων.
* Οι Ελληνες χρήστες όμως, δεν εμφανίστηκαν να είναι το ίδιο επιφυλακτικοί και ως προς στις προτάσεις άλλων χρηστών για σεξ μέσω Ίντερνετ. Έτσι μόνον εξηγείται το γεγονός ότι δύο στους δέκα ερωτηθέντες, δηλαδή το 21,1% αυτών, δήλωσε πως ότι έχει κάνει cybersex με ανθρώπους που ποτέ δεν γνώρισε από κοντά! Το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων που έζησε τη συγκεκριμένη εμπειρία ήταν άνδρες (25,7%), ενώ για ό,τι αφορά τους διαζευγμένους, 1 στους 3 απάντησε και αυτός θετικά.
* Το 45,7% των ερωτηθέντων πάλι, υποστηρίζει πως θα έκανε χωρίς πολύ σκέψη σεξ με κάποιον που γνωρίζει μέσω διαδικτύου!
* Τέλος, ένα ακόμη σημαντικό συμπέρασμα της ίδιας έρευνας είναι η αποκάλυψη ότι το 10% των χρηστών έχει απατήσει τον σύντροφό του με κάποιον που γνώρισε στο Facebook.Ένα ακόμη σημαντικό συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η έρευνα του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας είναι ότι πολλοί Ελληνες επισκέπτονται το Ίντερνετ αναζητώντας πληροφορίες για τα σεξουαλικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Ειδικότερα λοιπόν προέκυψε ότι:
* Ένας στους πέντε ερωτηθέντες της έρευνας δηλαδή το 19,5% αυτών, αντιμετωπίζει κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα.
* Η ηλικιακή ομάδα στην οποία ανήκουν οι άνθρωποι αυτοί είναι από 17 έως 40 ετών.
* Οι άνδρες αντιμετωπίζουν πιο συχνά πρόβλημα στύσης και πρόωρης εκσπερμάτισης, ενώ οι γυναίκες κάνουν λόγο για μειωμένη επιθυμία και διαταραχή οργασμού. Τόπο συνάντησης με αγαπημένους φίλους χαρακτήρισαν το Facebook πολλοί από τους χρήστες του διαδικτύου που έλαβαν μέρος στην έρευνα.
* Επτά στους δέκα υποστήριξαν ότι το ίντερνετ αποτελεί σημαντικό μέσο για την επικοινωνία με τους φίλους τους.
* Εννέα στους δέκα πάλι, δήλωσαν ότι αναζητούν κυρίαρχα μια φιλική σχέση.
* Ειδικότερα οι γυναίκες και συγκεκριμένα το 95,5% αυτών είπαν ότι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να κάνουν νέες φίλες.
* Το 46% των ερωτηθέντων, τέλος, υποστήριξε πως έχει κάνει φιλίες μέσω ίντερνετ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗ.൧൧ ΙΟΥΛΙΟΥ