Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2010

Αριστοφάνους Πλούτος - Πενίας Θρίαμβος


Σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου

ΣΑΒΒΑΤΟ 31 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010 ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΝ


Το Θέατρο Τέχνης, με αφορμή την μεγάλη διεθνή οικονομική κρίση, παρουσιάζει στην Επίδαυρο (13 - 14 Αυγούστου) και σε περιοδεία στην Ελλάδα & στην Κύπρο, το έργο του Αριστοφάνη "Πλούτος - Πενίας Θρίαμβος", σε μετάφραση Γιάννη Βαρβέρη και σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου.


Η παράσταση είναι συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου.


Ο "Πλούτος" είναι το τελευταίο από τα σωζόμενα έργα του Αριστοφάνη που παρουσιάστηκε στο αθηναϊκό κοινό το 388 π.Χ. για να διακωμωδήσει και να καταδείξει την άδικη διανομή του πλούτου και τις κοινωνικές ανισότητες, αποτυπώνοντας παράλληλα την έκπτωση των ανθρώπινων αξιών. Ο ποιητής αναδεικνύει την κοινωνία της εποχής του, που στη δίψα της για πλούτο μοιάζει ολότελα με την δική μας. Η Πενία αντιτίθεται σε αυτήν την επιθυμία για κατοχή υλικών αγαθών σε όλους τους πολίτες, ενσαρκώνοντας την ανάγκη που οδηγεί τον άνθρωπο στην καθημερινή σκληρή εργασία, με μοναδικό σκοπό την ίδια την επιβίωση.Θέλοντας να τονίσει την άκρως επίκαιρη συνθήκη της κρίσης και σεβόμενο απόλυτα το Αριστοφανικό κείμενο, το Θέατρο Τέχνης σκοπεύει να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα με αυτήν την παράσταση στο ρόλο της Πενίας, η οποία με την συνεχή παρουσία της θα τονίζει την παντοτινή ύπαρξή της σ' όλες τις «πολιτισμένες» κοινωνίες μέσα στον ιστορικό χρόνο.Ο σκηνοθέτης του έργου, Διαγόρας Χρονόπουλος αναφέρει:"Καλοκαίρι 2010 μ.Χ. Παρακολουθώντας τη δίνη της οικονομικής κρίσης, τα μέτρα της κυβέρνησης, -αναγκαία, αλλά και άδικα- τη λύπη που μας βαραίνει, το φόβο για το μέλλον, την αγανάκτηση του λαού, αποφάσισα -σε συνεργασία με τον Γιάννη Βαρβέρη- να ανεβάσω τον "Πλούτο - Πενίας Θρίαμβος". Σχολιάζουμε αλλά και παρακολουθούμε τον "Αγώνα" της Πενίας να πείσει τον λαό και τον Χρεμύλο αλλά και τους θεατές, για το πόσο σωστά είναι τα "επιχειρήματά της" όπως τα γράφει κατά λέξη ο Αριστοφάνης.Ελπίζω, ότι η παράστασή μας "Πλούτος - Πενίας Θρίαμβος", σε κάποιο βαθμό τουλάχιστον, προσεγγίζει τους στόχους της, χαρίζοντας όχι μόνο το γέλιο, αλλά και λίγη μελαγχολική γνώση μαζί με αρκετά ερωτηματικά..

."Συντελεστές:

Μετάφραση: Γιάννης ΒαρβέρηςΣκηνοθεσία: Διαγόρας ΧρονόπουλοςΣκηνικά - Κοστούμια: Πάρις ΜέξηςΜουσική: Χρήστος ΛεοντήςΧορογραφία: Σοφία ΣπυράτουΦωτισμοί: Λευτέρης ΠαυλόπουλοςΔιδασκαλία τραγουδιών: Μαρίνα ΧρονοπούλουΑ' Βοηθός σκηνοθέτη: Θοδωρής ΑντωνιάδηςΒ' Βοηθός σκηνοθέτη: Ανζελίκα ΚαψαμπέληΒοηθός σκηνογράφος: Εύη ΚαλογηροπούλουΔιανομή:Πενία: Κάτια ΓέρουΠλούτος: Δημήτρης ΛιγνάδηςΧρεμύλος: Αλέξανδρος ΜυλωνάςΚαρίων: Μάνια ΠαπαδημητρίουΔίκαιος: Κωστής ΚαπελώνηςΒλεψίδημος: Κώστας ΒελέντζαςΓυναίκα: Αναστασία ΓεωργοπούλουΣυκοφάντης: Λευτέρης ΛουκαδήςΓριά: Βασίλης ΛέμπεροςΝέος: Αλέξανδρος ΠέρροςΕρμής: Θοδωρής ΑντωνιάδηςΙερέας: Κώστας Βελέντζας Χορός: Θοδωρής Αντωνιάδης Κώστας Βελέντζας, Ηλεάννα Μπάλλα, Μαρία Κόμη - Παπαγιαννάκη, Αναστασία Γεωργοπούλου, Αλέξανδρος Πέρρος, Πανάγος Ιωακείμ, Βένια Σταματιάδη, Νίκος - Ορέστης Χανιωτάκης, Ορφέας Χατζηδημητρίου, Θάλεια Γρίβα, Πάρις Θωμόπουλος, Γεράσιμος Σκαφίδας.

ΘΕΟΧΑΡΗ ΜΠΙΚΗΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΥΠΟ ΕΚΔΟΣΗ

MOBBING, Η ΚΡΥΜΜΕΝΗ ΒΙΑ, "ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΟΛΥΜΠΟΣ"
ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ ΝΥΧΤΕΣ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΑΤΙ
Κατερίνη: Συναυλία αφιερωμένη στην ελληνική μουσική


Μια ξεχωριστή μουσική εκδήλωση διοργανώνει το Δημοτικό Ωδείο Κατερίνης, τη Δευτέρα 2 Αυγούστου, στην Ολυμπιακή Ακτή, στις 9 η ώρα το βράδυ.


Η Ορχήστρα Νέων Ελληνικής Μουσικής του Ωδείου θα παρουσιάσει μια ανθολογία τραγουδιών μεγάλων Ελλήνων συνθετών, τα οποία έχουν βάλει το δικό τους ηχόχρωμα στην ελληνική μουσική σκηνή.Πρόκειται για μια εκδήλωση αφιερωμένη στην ελληνική μουσική, που στόχο έχει να ταξιδέψει το κοινό μέσα από το πεντάγραμμο, να ψυχαγωγήσει τους ντόπιους και ξένους επισκέπτες.Στη συναυλία θα συμμετέχουν 35 μουσικοί και 5 τραγουδιστές. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης έχει αναλάβει ο Παναγιώτης Λυμπανοβνός. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία της Ολυμπιακής Ακτής στις 9:00 το βράδυ της Δευτέρας.Η Ορχήστρα Νέων Ελληνικής Μουσικής του Δ.Ω.Κ., που δημιουργήθηκε το 2007, έχει μέχρι σήμερα στο ενεργητικό της δεκάδες επιτυχημένες εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στις 8 Αυγούστου η Ορχήστρα αναχωρεί για το Maindal Γερμανίας, όπου έχει προσκληθεί να δώσει μία ακόμη συναυλία, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του αδελφοποιημένου Δήμου.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Πανελλήνιος Διαγωνισμός Διηγήματος και ΠοίησηςΠανελλήνιος Διαγωνισμός Διηγήματος και Ποίησης
Η Λογοτεχνική Ομάδα "Ιδεόπνοον" και το Περιοδικό "Πνοές Λόγου & Τέχνης" διοργανώνουν τον:6ον Ετήσιο Πανελλήνιο διαγωνισμό Διηγήματος και Ποίησης εφήβων και ενηλίκων με ελεύθερο θέμα.


Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστείλουν τα κείμενά τους, τα οποία για το μεν διήγημα δεν θα υπερβαίνουν τις τρεις σελίδες, για τη δε ποίηση, τους τριάντα στίχους, με ψευδώνυμο, σε πέντε αντίτυπα τα οποία δεν επιστρέφονται, με απλή ταχυδρομική επιστολή (συστημένα θα αποκλείονται). Έξω από το φάκελο να ορίζεται η κατηγορία (πεζό ή ποίηση). Τα πλήρη στοιχεία των ενδιαφερομένων να εσωκλείονται σε δεύτερο φάκελο (κλειστό, διαφορετικά αποκλείονται), έξω από τον οποίο θα αναγράφεται το ψευδώνυμο. Τα κείμενα πρέπει να είναι ανέκδοτα, να μην έχουν δημοσιευτεί στο παρελθόν με οποιονδήποτε τρόπο και να είναι γραμμένα με γραφομηχανή ή Η/Υ. Μόνο ένα έργο μπορεί να υποβληθεί από τους ενδιαφερόμενους για κάθε μία από τις δύο κατηγορίες. Κάθε αποστελλόμενο έργο να είναι τυπωμένο στη μία πλευρά της σελίδας. Ως τελευταία ημερομηνία συμμετοχής στο διαγωνισμό ορίζεται η 30 Νοεμβρίου 2010. Δε θα δοθεί παράταση πέραν αυτής της ημερομηνίας. Ημερομηνία αποστολής θα θεωρείται αυτή που αναγράφεται στην ταχυδρομική σφραγίδα του φακέλου. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν σε ειδική εκδήλωση τον Ιανουάριο του 2011. Όσοι εκ των νικητών (οι διαμένοντες στην Αθήνα) δεν καταφέρουν να παρευρεθούν οι ίδιοι ή αντιπρόσωποι αυτών κατά την απονομή, δε θα πάρουν τη βράβευσή τους. (Τα έργα των διαγωνιζομένων δεν επιστρέφονται).


Αποστολή κειμένων: Προς κ. Αρετή Γκιωνάκη6ος Ετήσιος Πανελλήνιος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός Διηγήματος και Ποίησης" Ταχυδρομική θυρίδα: 48050, Πετρούπολη Τ.Κ 132 31Email: ideopnoon@gmail.com, ideopnoon@yahoo.gr,