Τρίτη, 10 Αυγούστου 2010

DEMIS ROUSSOS, Ο ΝΤΕΜΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ, ΣΤΟ GOLD CLUB

ΣΤΟ GOLD κλαμπ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ Κ ατερινης
ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ ΠΟΤΟ ΤΟΥ Ο ΝΤΕΜΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ,
ΜΕΤΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΔΙΟΝ.

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΓΙΟ ΤΟΥ, ΠΗΡΕ ΜΙΑ ΓΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΠΙΕΡΙΑ.

ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΤΟΥ GOLD ΓΙΩΡΓΟ ΜΠΑΤΣΙΛΑ

FLOWERSΟΛΑ ΓΚΡΙΖΑ...


Η κατάθλιψη επηρεάζει την όραση και ένας ασθενής δεν μπορεί να ξεχωρίσει την αντίθεση του άσπρου με το μαύρο, με αποτέλεσμα όλα να μοιάζουν θολά και γκρίζα. Οι επιστήμονες εξέτασαν τον αμφιβληστροειδή χιτώνα ανθρώπων που είχαν συμπτώματα κατάθλιψης και εμφάνιζαν και την "γκρίζα εικόνα".

Ίσως αυτός να είναι ο λόγος που εδώ και αιώνας καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο περιγράφουν την κατάθλιψη με σκοτεινά, ειδικά γκρίζα χρώματα.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων ήταν τόσο εντυπωσιακά που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το τεστ αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και για να μετρηθούν με αξιοπιστία τα επίπεδα κατάθλιψης.

Η έρευνα διεξήχθη από τον καθηγητή Λούντγκερ Τεμπαρτζ φαν Ελστ από το πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ.

ΟΜΟΡΦΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ: ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ
Μια γυναίκα με ωραία εμφάνιση δυσκολεύεται να βρει δουλειά σε χώρους που θεωρούνται "αντρικοί", σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Ντένβερ στο Κολοράντο. Δεν ισχύει το ίδιο ωστόσο με τους άντρες.

Οι ελκυστικές γυναίκες αντιμετωπίζουν έντονο "ρατσισμό" όταν κάνουν αίτηση για δουλειές στις οποίες η εμφάνιση δεν παίζει ρόλο, όπως επικεφαλής ερευνητικών ομάδων, οικονομικοί διευθυντές, πολιτικοί μηχανικοί ή εργολάβοι. Επίσης δεν έχουν καμιά τύχη αν θέλουν να προσληφθούν ως δεσμοφύλακες, οδηγοί γερανών, φρουροί ασφαλείας και πωλητές hardware.

"Σε αυτά τα επαγγέλματα το να είναι μια γυναίκα εμφανίσιμη είναι ιδιαίτερα επιζήμιο", τονίζει η ψυχολόγος-ερευνήτρια Στέφανι Τζόνσον.

Αν και οι όμορφες γυναίκες αποκλείονται από ορισμένα επαγγέλματα, οι ελκυστικοί άντρες έχουν σαφώς πλεονέκτημα.

Σύμφωνα με την Τζόνσον οι εμφανισιακά ωραίοι άνθρωποι γενικά έχουν το προβάδισμα στην αναζήτηση εργασίας και όχι μόνο.

Συνήθως αμείβονται καλύτερα, η εργασία τους αξιολογείται θετικά, έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν δεκτοί σε πανεπιστήμια και να πάρουν περισσότερες ψήφους σε εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά και να είναι υπέρ τους περισσότερες δικαστικές αποφάσεις.

"Ο αποικισμός σε άλλους πλανήτες θα μας σώσει"

Η ανθρωπότητα έχει μόνο μια πιθανότητα να επιβιώσει μακροπρόθεσμα: Να εγκαταλείψει τη Γη για να αποικήσει άλλους πλανήτες, προειδοποίησε ο διάσημος φυσικομαθηματικός Στίβεν Χόκινγκ, τονίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο εξαφάνισης από μια μεγάλη γκάμα τρομερών απειλών.

"Η ανθρώπινη φυλή δεν πρέπει να έχει όλα τα αυγά της σε ένα καλάθι - ή σε ένα πλανήτη", ανέφερε ο επιφανής βρετανός επιστήμων, που πάντως δήλωσε ότι παραμένει αισιόδοξος, μιλώντας στην ιστοσελίδα του φόρουμ "Big Think".

Ο Χόκινγκ κάλεσε την ανθρωπότητα να μην είναι εσωστρεφής και- αντίθετα- να εξαπλωθεί στο διάστημα τους επόμενους δύο αιώνες, καθώς απειλείται η ίδια η ύπαρξή της.

"Εισερχόμαστε σε μια ολοένα πιο επικίνδυνη περίοδο της ιστορίας μας. Ο πληθυσμός μας και η χρήση των πεπερασμένων φυσικών πόρων του πλανήτη μας αυξάνονται εκθετικά, παράλληλα με την τεχνική ικανότητά μας να αλλάζουμε το περιβάλλον προς το καλό ή το κακό", τόνισε και εκτίμησε ότι δύσκολα η ανθρωπότητα θα αποφύγει κάποια καταστροφή τα επόμενα 100 χρόνια, πολύ περισσότερο τα επόμενα 1.000 ή 1 εκατ. χρόνια.

"Αν θέλουμε να επιβιώσουμε πέρα από τον επόμενο αιώνα, το μέλλον μας βρίσκεται στο διάστημα", είπε ο Χόκινγκ και πρόσθεσε ότι, γι' αυτό το λόγο, τάσσεται υπέρ των επανδρωμένων με ανθρώπους διαστημικών πτήσεων και όχι μόνο υπέρ των ρομποτικών αποστολών.

Επεσήμανε, επίσης, ότι "ο γενετικός μας κώδικας περιέχει εγωιστικά και επιθετικά ένστικτα, που στο παρελθόν αποτέλεσαν πλεονέκτημα για την επιβίωσή μας".

Οι εκτιμήσεις του διάσημου αστροφυσικού, συγγραφέα του μπεστ-σέλερ "Μια σύντομη ιστορία του χρόνου", έρχονται μετά την πρόσφατη προειδοποίησή του στο Discovery Channel ότι η ανθρωπότητα καλά θα κάνει να αποφύγει με κάθε τρόπο τις επαφές με εξωγήινους πολιτισμούς, γιατί αλλιώς ρισκάρει καταστροφικές συνέπειες.

Όπως είπε, εφόσον η ανθρωπότητα παραμένει το μόνο έξυπνο είδος στο γαλαξία μας και φροντίσει να μην αυτοκαταστραφεί, θα πρέπει να θεωρείται ασφαλής.

«Iron lady»


Ενώ ούτε καν έχουν αρχίσει τα γυρίσματα της κινηματογραφικής ταινίας «Σιδηρά κυρία» («Iron lady») με θέμα τη ζωή και την πρωθυπουργική θητεία της Μάργκαρετ Θάτσερ, ήδη σημειώνονται οι πρώτες αντιδράσεις.Το οικογενειακό περιβάλλον της άλλοτε ισχυρής Βρετανίδας πολιτικού εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του, γιατί στη νέα παραγωγή η Μάργκαρετ Θάτσερ παρουσιάζεται πολύ γερασμένη, με μειωμένες τις νοητικές της δυνάμεις, να ανακαλεί με τρόμο την περίοδο κατά την οποία βρισκόταν στην εξουσία.

Στις πρώτες σκηνές του έργου η Θάτσερ φαίνεται να βασανίζεται από τύψεις, αμφιβολίες και φόβους για το πολιτικό της παρελθόν και να συνομιλεί με τον πεθαμένο σύζυγό της σερ Ντένις. Εκπρόσωπος της οικογένειάς της δήλωσε στην εφημερίδα Ντέιλι Μέιλ ότι η «κινηματογραφική αυτή παραγωγή είναι φαντασία των αριστερών με απώτερο στόχο να ρίξουν σκιές και αμφιβολίες στην πολιτική της κληρονομιά».

Σε μια από τις σκηνές του έργου η Θάτσερ αναρωτιέται για το αν ήταν σωστό που διέταξε τη βύθιση του αργεντίνικου καταδρομικού «Στρατηγός Μπελγκράνο», με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 323 άτομα. Επιπλέον δίνεται έμφαση και στην οικογενειακή ζωή της πολιτικού και ιδιαίτερα στην τεταμένη σχέση της με την κόρη της Κάρολ. Η Θάτσερ σκιαγραφείται σαν μια μονίμως αγχωμένη μητέρα που νιώθει ότι εγκαταλείπει τα παιδιά της για χάρη της πολιτικής.

Η οικογένεια της όμως επισημαίνει ότι οι υπεύθυνοι της κινηματογραφικής παραγωγής όχι μόνο δεν συμβουλεύτηκαν κανένα από τα πρόσωπα που τη γνώριζαν καλά, όπως την κόρη της ή τον επίσημο βιογράφο της Τσαρλς Μουρ, αλλά δεν τους ενημέρωσαν καν ότι θα γυριστεί η ταινία.

Από τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης θεωρείται επίσης ειρωνεία της τύχης το γεγονός ότι τον ρόλο της Θάτσερ θα ερμηνεύσει η Μέριλ Στριπ, μια ηθοποιός που έχει εκφράσει δημόσια τις πολιτικές της πεποιθήσεις υποστηρίζοντας ανοιχτά την αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ.

Αμφιβολίες εγείρονται και για την αντικειμενικότητα της σεναριογράφου Άμπι Μόργκαν, η οποία είχε δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο το 2009 : «Αν ήταν κάτι που θαύμαζα στη Μάγκι ήταν η σιγουριά της. Αυτό όμως ήταν και το στοιχείο που δεν μου άρεσε πάνω της». Από την πλευρά της παραγωγής διέρρευσαν πληροφορίες ότι ο Τζούλιαν Σέιμουρ πρώην επικεφαλής του Ιδρύματος Θάτσερ τους έδωσε ανεπίσημα κάποιες συμβουλές.

Ο Κάμερον Μακ Κράκεν μάλιστα δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το σενάριο αναφέρεται στο πρόσφατο παρελθόν και η Θάτσερ κάνει μια αναδρομή στις επιτυχίες και τις αποτυχίες της εκπληκτικής καριέρας της. Είναι επίσης η ιστορία κάθε ανθρώπου που πρέπει να ισορροπήσει την ιδιωτική ζωή με την καριέρα του».

Η ιδέα για την παραγωγή της πολυσυζητημένης ταινίας ξεκίνησε το 2007. Το σκεπτικό τότε ήταν να εστιάσει το σενάριο στον πόλεμο των Φόκλαντς και στο ρόλο που διαδραμάτισε η Θάτσερ. Στο εγχείρημα θα συνέβαλε και το BBC, όμως οι υπεύθυνοι του οργανισμού αποσύρθηκαν λίγο αργότερα, γιατί το θέμα θεωρήθηκε αμφιλεγόμενο.

Αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο


Στον αξέχαστο ποιητή, στιχουργό και μεταφραστή Νίκο Γκάτσο, είναι αφιερωμένες οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ «Πρέσπες 2010». Για τον τολμηρό και ευαίσθητο τεχνίτη του λόγου που έφερε στο ελληνικό τραγούδι την αύρα του ποιητικού υπερρεαλισμού, θα μιλήσουν ομότεχνοί του και καλλιτέχνες.

Στις 20 Αυγούστου στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας θα γίνει ιδιαίτερη αναφορά στον Νίκο Γκάτσο με ομιλίες των ποιητών: Μίμη Σουλιώτη, Γιώργο Χρονά, Γιάννη Υφαντή και του καλλιτεχνικού διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας, Σωτήρη Χατζάκη. Η λογοτεχνική βραδιά θα συμπληρωθεί από τα ποιητικής αισθητικής τραγούδια του Γκάτσου που θα ερμηνεύσουν η Σαββίνα Γιαννάτου και η Ευγενία Καρλαύτη. Η αγάπη του Νίκου Γκάτσου για τον ισπανό ποιητή και θεατρικό συγγραφέα Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα αντικατοπτρίζεται στις εξαιρετικές μεταφράσεις του. Η Κορραλία Κοράντη και ο Στέφανος Κυριακίδης θα μας δώσουν μια μικρή γεύση από το «Ματωμένο γάμο» του Λόρκα, αναδεικνύοντας το μεταφραστικό ταλέντο του ποιητή της «Αμοργού».

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με τη συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου, έναν από τους συνθέτες στους οποίους εμπιστεύτηκε ο Γκάτσος τους ωραιότερους στίχους του (στις 21/8). Στο ατμοσφαιρικό νησάκι του Αγίου Αχιλείου στη λίμνη των Πρεσπών θα ακουστούν ορισμένα από τα τραγούδια που φέρουν τη σφραγίδα του Γκάτσου σε σύνθεση του Σταύρου Ξαρχάκου αλλά και των Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη και Δήμο Μούτση. Ερμηνεύτρια θα είναι η Έλλη Πασπαλά.

Πληροφορίες: Λογοτεχνική βραδιά: 20/8 Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας, ώρα: 20:30. Συναυλία Ξαρχάκου στις 21/8 στον Άγιο Αχίλειο, ώρα έναρξης:20:30.

Οι ΗΠΑ «πυροβολούν» τη συμφωνία για την Κλιματική Αλλαγή


Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Free Sunday την 1η Αυγούστου 2010.
Τα νέα από την Αμερική είναι πολύ άσχημα. Η Δημοκρατική πλειοψηφία στη Γερουσία απέσυρε την πρόταση νόμου για τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν την Κλιματική Αλλαγή. Οι ΗΠΑ έτσι εγκαταλείπουν την προσπάθεια δέσμευσης για μείωση των εκπομπών τους, άρα και για τη συμμετοχή τους σε μια διεθνή συμφωνία για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής. Χωρίς τις ΗΠΑ, όμως, συμφωνία δε γίνεται. Και χωρίς συμφωνία απειλείται να καταστραφεί ο ανθρώπινος πολιτισμός μέσα στο προσδόκιμο ζωής των παιδιών που γεννήθηκαν την τελευταία δεκαετία.
Το 1998 στο Κιότο της Ιαπωνίας επιτυγχάνεται η πρώτη συμφωνία για περιορισμό των εκπομπών που προκαλούν την Κλιματική Αλλαγή. Η Γερουσία των ΗΠΑ δεν την επικυρώνει όμως, ενώ ακολουθεί η περίοδος Μπους με προστατευτισμό έναντι των ρυπογόνων αμερικανικών βιομηχανιών.
Με την εκλογή Ομπάμα, υπέρμαχοι της αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής τοποθετούνται σε θέσεις κλειδιά και ο ίδιος μιλάει επανειλημμένα για την ανάγκη αναστροφής του φαινομένου.
Πέρυσι όμως τον Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη, η διαπραγμάτευση για την κλιματική συμφωνία που θα διαδεχόταν αυτή του Κιότο, οδηγήθηκε σε αδιέξοδο. Η αποτυχία της Κοπεγχάγης όχι μόνο αναβάλει επ’ αόριστο την υπογραφή της απαραίτητης παγκόσμιας συμφωνίας για την Κλιματική Αλλαγή, αλλά δυναμώνει και τις φωνές στην ΕΕ που εναντιώνονται στη μείωση των ευρωπαϊκών εκπομπών κατά 30%. Την ευθύνη της αποτυχία είχαν κυρίως οι ΗΠΑ και η Κίνα.
Οι ΗΠΑ είχαν μεν περάσει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων νομοθεσία που προέβλεπε μείωση εκπομπών κατά 17% έως το 2020 σε σχέση με το 2005, ο Ομπάμα όμως φοβόταν να πιέσει τη Γερουσία να την ψηφίσει καθώς έδινε τη μάχη για τη μεταρρύθμιση στην υγεία. Έτσι πήγε στην Κοπεγχάγη χωρίς να θέλει να δεσμευτεί.
Στη συνέχεια, ο Ομπάμα δεν άδραξε την ευκαιρία που του έδωσε η μεγάλη καταστροφή στον κόλπο του Μεξικού για να πιέσει τη Γερουσία να υπερψηφίσει το νόμο για την Κλιματική Αλλαγή. Αντίθετα, υπό την πίεση των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, οι Δημοκρατικοί απέσυραν τις βασικές διατάξεις του. Επιπλέον συζητιέται στη Γερουσία μια πρόταση νόμου του Δημοκρατικού γερουσιαστή Μπίγκαμαν που προβλέπει περιορισμό εκπομπών στην ενέργεια αλλά σε κανέναν άλλο κλάδο αν δεν έχουν λάβει ανάλογη δράση Κίνα, Μεξικό, Βραζιλία, Βενεζουέλα και Ινδία. Ζητά επίσης να μην μπορεί η Αρχή Προστασίας Περιβάλλοντος να πάρει πρωτοβουλίες για μείωση εκπομπών.
Ο άλλος υπαίτιος της αποτυχίας στην Κοπεγχάγη δρα εντελώς διαφορετικά. Η Κίνα, ο μεγαλύτερος ρυπαντής πλέον, δε θέλει να δεσμευτεί για μείωση εκπομπών. Όμως, ενώ στις ΗΠΑ αποσυρόταν η νομοθετική πρόταση δημιουργίας συστήματος εμπορίας ρύπων η Κίνα ανακοίνωνε την πιλοτική εφαρμογή του δικού της. Η Κίνα είναι η τρίτη χωρά στον κόσμο σε εγκατεστημένη ισχύ αιολικών, με την ισχύ αυτή να διπλασιάζεται ετησίως τα τελευταία 4 χρόνια και έχει φτάσει τα 22 εκατομμύρια ΚW. Το 2009 η Κίνα επένδυσε 34,6 δισ δολάρια σε καθαρή ενέργεια όταν οι ΗΠΑ μόλις τα μισά. Τέλος έχει ανακοινώσει ότι στοχεύει να αυξήσει τη δασοκάλυψη της κατά 3 φορές την έκταση της Ελλάδας έως το 2020.
Με την Κίνα να παίρνει μέτρα, αλλά να μη θέλει να δεσμευτεί για μειώσεις, τις ΗΠΑ να μη θέλουν κανένα από τα δύο και την ΕΕ να θέλει να μετριάσει την απόφασή της να προχωρήσει δυναμικά και στα δύο, οι παγκόσμιες διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση της Κλιματική Αλλαγής φαίνονται αδιέξοδες. Στις φετινές διαπραγματεύσεις στο Μεξικό δεν αναμένεται να συζητηθούν συγκεκριμένοι στόχοι μείωσης εκπομπών.
Αν όμως δεν αρχίσουμε να μειώνουμε τις παγκόσμιες εκπομπές μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια, η παγκόσμια θέρμανση θα οδηγήσει στην έναρξη της κατάρρευσης των φυσικών οικοσυστημάτων που είναι οι μεγάλες δεξαμενές άνθρακα. Η εξέλιξη του φαινομένου θα είναι καταστροφική, αλλά και ανεξάρτητη πλέον από την ανθρώπινη παρέμβαση.
Εφόσον η Κίνα διατηρήσει τις επενδύσεις στις πράσινες τεχνολογίες και στην αύξηση δασοκάλυψης, πιθανώς η απώλεια ανταγωνιστικότητας των ΗΠΑ και της ΕΕ να τις αναγκάσει να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα. Η αλήθεια είναι όμως, ότι αφήνουμε τη διατήρηση και της ζωής στη Γη και του ανθρώπινου πολιτισμού να κριθεί από τυχαίες συγκυρίες.