Δευτέρα, 30 Αυγούστου 2010

«ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΝΙΑΓΑΡΑ» ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ


Με το βιβλίο που εξέδωσε μια ομάδα ομογενών συγγραφέων από τον Καναδά(Τορόντο), εμπλουτίστηκε η Δημοτική Βιβλιοθήκη. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα έκδοση με τίτλο: «ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΝΙΑΓΑΡΑ», η οποία μέσα από ντοκουμέντα και πλούσιο φωτογραφικό υλικό δίνει χρήσιμες πληροφορίες για την εγκατάσταση των Ελλήνων στην περιοχή(το 1800 περίπου), την κοινωνική και πολιτιστική δράση και διαδρομή της ελληνικής κοινότητας έως και σήμερα.

Την καλαίσθητη έκδοση παρέδωσε στην Αντιπρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Κατερίνης Ευδοκία Κίτσιου – Παπαργυρίου - η εκ των μελών της συγγραφικής ομάδας – Ιωάννα Κουτρουλάκη – Φράντζου.

Η συγγραφέας - Κατερινιώτικης καταγωγής - περιγράφοντας την ταυτότητα της έκδοσης τόνισε ότι το βιβλίο κυκλοφορεί και στην Αγγλική γλώσσα, ενώ όπως είπε«χρειάστηκε μια έρευνα αρκετών χρόνων για την συγγραφή του». Παράλληλα, η κα Ιωάννα Κουτρουλάκη – Φράντζου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα «κολακευτικά σχόλια που απέσπασε η συγκεκριμένη προσπάθεια από τις αρχές του Καναδά(Πρωθυπουργό, εκκλησιαστικές αρχές κ.α φορείς)».

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΜΑΣ

«Η Ελλάδα διαθέτει μια μεγάλη κοινότητα στον Καναδά. Ο ρόλος των ομογενών μας - που λειτουργούν σαν γέφυρα μεταξύ της Ελλάδας και του Καναδά - είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Η δωρεά της εξαιρετικής αυτής έκδοσης στη βιβλιοθήκη είναι μια συγκινητική, συμβολική κίνηση από σπουδαίους συμπατριώτες μας που προάγουν τον Ελληνικό πολιτισμό και τιμούν τον τόπο καταγωγής τους» τόνισε σχετικά η Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Ευδοκία Κίτσιου - Παπαργυρίου.
Την συγγραφέα συνόδευαν στην συνάντηση της με την Αντιπρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού η οικογένεια του κου Γεώργιου Καραμπουγιουκίδη(συγγενείς της κας Κουτρουλάκη – Φράντζου από την Κατερίνη).

ΑΝΟΙΞΕ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΗΣ Η 26Η ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΗ
Πλήθος επισκεπτών στα εγκαίνια της μεγάλης λαϊκής γιορτής της πόλης

Τα εγκαίνια της 26ης Εμποροπανήγυρης του Δήμου Κατερίνης έγιναν την Κυριακή 29 Αυγούστου στην περιοχή της Ανδρομάχης από τον Δήμαρχο Κατερίνης Σάββα Χιονίδη, παρουσία εκπροσώπων των αρχών και πλήθος επισκεπτών. Τα εγκαίνια ξεκίνησαν με την τέλεση του καθιερωμένου αγιασμού.
Την έναρξη της εμποροπανήγυρης κήρυξε ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, ο οποίος σε σύντομο χαιρετισμό τόνισε μεταξύ άλλων : «Ο θεσμός της εμποροπανήγυρης Κατερίνης, θεσμός που αντέχει στο χρόνο δεκαετίες ολόκληρες, είναι ένας σταθμός στην εμπορική δραστηριότητα της τοπικής αγοράς, μια διέξοδος από την καθημερινότητα των κατοίκων, μια ευκαιρία ανάδειξης της τοπικής παράδοσης και φυσικά, ένα μεγάλο λαϊκό πανηγύρι με ευρύτερη απήχηση.

Η λαϊκή αυθεντική αυτή γιορτή, συνδυάζει την συνεργασία, την ανάπτυξη και τη δημιουργία, με την ιστορία του τόπου μας. Άλλωστε, παραδοσιακά στην εμποροπανήγυρη η έμπνευση, η δημιουργικότητα, η φαντασία, η ζωντάνια, το μεράκι και η αισιοδοξία των συμμετεχόντων πλημμυρίζει την τοπική κοινωνία και συνθέτει ένα σύνολο πολιτιστικών εκδηλώσεων, αλλά και ποικίλων ενεργειών ανάδειξης και ευρύτερης προβολής των παραγωγικών δυνατοτήτων της περιοχής.

Ανάλογες εικόνες σχεδόν αναλλοίωτες στο χρόνο, ζωντανεύουν και φέτος στο «πανηγύρι» δίνοντας την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να περιηγηθούν, να διασκεδάσουν, να απολαύσουν τις χαρές του πανηγυριού και να ζήσουν ευχάριστες στιγμές ξεγνοιασιάς… ».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

Ο κ. Χιονίδης αναφέρθηκε και σε μία σειρά παρεμβάσεων της δημοτικής αρχής που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών της περιοχής με επίκεντρο τις εργασίες κατά μήκος του Πέλεκα: «Ο ποταμός Λεύκος μπαίνει ξανά στη ζωή των δημοτών, αναβαθμίζοντας συνολικά μια πολύπαθη περιοχή, δίνοντας ανάσα ζωής στους κατοίκους της και αναπτυξιακή προοπτική στην πόλη».

Επιπλέον ο Δήμαρχος Κατερίνης έκανε λόγο για την επικείμενη μεταφορά του κυνοκομείου στις νέες εγκαταστάσεις(στην περιοχή του βιολογικού σταθμού), ενώ αναφερόμενος στην 2η Εμποροβιοτεχνική Έκθεση Πιερίας, που θα γίνει το χρονικό διάστημα 24-29 Σεπτεμβρίου στον χώρο της εμποροπανήγυρης τόνισε: «παρά την συγκυρία και την οικονομική κατάσταση που όλοι μας βιώνουμε, δίνουμε τη μάχη μας, στηρίζουμε και προβάλλουμε την τοπική επιχειρηματικότητα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι την 26η Εμποροπανήγυρη - η οποία θα διαρκέσει έως τις 04 Σεπτεμβρίου - συνδιοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Κατερίνης, ενώ λαμβάνουν μέρος 200 και πλέον εκθέτες με ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Οι παράλληλες εκδηλώσεις ξεκίνησαν - αμέσως μετά το πέρας των εγκαινίων - με την συναυλία λαϊκής μουσικής από τους μαθητές του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης. Τα παιδιά του Ωδείου παρουσίασαν ένα απάνθισμα δημοφιλών τραγουδιών από το ελληνικό ρεπερτόριο, ενώ το κοινό που κατέκλυσε τον χώρο της εκδήλωσης καταχειροκρότησε την ορχήστρα.

Τετάρτη 01/09/10
Ώρα 20:30 - Χοροί και τραγούδια από τους πολιτιστικούς συλλόγους:
1. Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αγίου Ιωάννη “TO ΑΡΓΟΣ”
2. Σύλλογος Θρακών Κατερίνης και Ν. Πιερίας
3. Χορευτικός Όμιλος Κατερίνης “ΟΛΥΜΠΟΣ”

Το χαμόγελό σου


Το χαμόγελό σου

Το χαμόγελό σου,
μπουμπούκι
που ανθίζει την άνοιξη,
ελπίδα την αυγή.
ημισέληνος
που στολίζει
την άκρη τα΄ουρανού,
γλάρος
μέσα στο γαλάζιο με κάτασπρες ανοιχτές φτερούγες.
Το χαμόγελο σου,
λάμψη
στο πρόσωπό σου
την ώρα της Λαμπρής,
αγγελική,
ζεσταίνει τα εσώψυχά μου
σαν παλαιωμένο κόκκινο κρασί,
από αγριοστάφυλο στους πρόποδες των Πιερίων.

ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΜΠΙΚΗΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ ΝΥΧΤΕΣ -"ΜΑΤΙ"

ΜΑΖΙ ΣΟΥ -NEW
Μαζί σου


Όλα γύρω γκρίζα,
σχεδόν παγωμένα, στο τοπίο της σεληνιακής καθημερινότητας,
της ερήμου.
Ευτυχώς, το όνειρο ,
ζω
στη δική μου πραγματικότητα.
Μαζί σου.
Ανασαίνοντας ανθισμένα μπουμπούκια.

ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΜΠΙΚΗΡΟΠΟΥΛΟΣ, 2010

ΠΕΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Εδώ και μερικά χρόνια η Ακαδημία Αθηνών και το Κέντρο Ερεύνης Επιστημονικών Ορων και Νεολογισμών καταγράφει νεολογισμούς που μπήκαν με ταχύτητα στη ζωή μας και δεν πρόλαβαν να μπουν στα λεξικά, ενώ προτείνει ελληνικές λέξεις που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν ξένους όρους.

Πρόσφατα εκδόθηκε ο νέος διπλός τόμος με την επιστημονική επιμέλεια της διευθύντριας του Κέντρου Αναστασίας Χριστοφίδου. Ενας πραγματικός θησαυρός από τον οποίο σας προσφέρουμε ένα μικρό δείγμα:

Ξενόγλωσσοι νεολογισμοι

Back up –εφεδρεία

Bake off ψωμι- ταχύψηστο ψωμί

Brainstorming- καταιγισμος ιδεων

Demo- επίδειξη

Exit poll- μεταδημοσκόπηση

Free press- δωρεαν τύπος

High speed ferry- ταχύπλοο οχηματαγωγό

Hot line- γραμμή επειγόντων

Intercity- διαστικός (σιδηρόδρομος)

Lead in- πρόδρομη εκπομπή

Mainstream- κυρίαρχο ρεύμα

Multiple choice- πολυεπιλογικός

Photo finis- φωτοτερματισμός

Point system- ποινολόγιο

Shop in shop – ενδοκατάστημα

Think tank- δεξαμενή ιδεών

Αλά καρτ – κατ επιλογήν

Κονσεπτ – σύλληψη, έννοια

Ντελιβερι- ταχυδιανομή

Κουριερ- ταχυμεταφορέας

Τρεντ- σύγχρονος, μοντέρνος


Nεολογισμοί Πληροφορικής και Τεχνολογίας

Browser- φυλλομετρητής

Bar code- γραμμοκώδικας

Chat-δικτυοσυνομιλία

Cruise control- ταχοστάτης

Hacking-δικτυπαραβίαση

Intercooler- εναλλάκτης θερμότητας

Inverter- aναστροφέας τάσης

Modem- μετατροπέας

Slide up (κινητο)- συρταρωτό κινητό

Web camera- δικτυοκάμερα

e-pass- τηλεδιόδιαΝεολογισμοι Οικονομίας

Assets-περιουσιακά στοιχεία

Internet banking- δικτυοτραπεζική

Blue chip –μετοχή υψηλής κεφαλαιοποίησης

Deal –συναλλαγή

Euribor- διατραπεζικό επιτόκιο

Joint venture – κοινοπραξία

Premium- υπερτίμημα

Real estate- επιχειρήσεις ακινήτων

Short selling- ακάλυπτη πώληση


Νεολογισμοί αθλημάτων

Πέναλτι – βολή ενδεκάμετρου

Pivot play- παιχνίδι περιστροφής

Play offs- αγώνες αποκλεισμού

Rebound- διεκδίκηση της μπάλας

Assist- τελική μεταβίβαση

Corner ( Kick)- χτυπώ γωνιακό

Υπάρχουν όμως και «αθησαύριστοι» νεολογισμοί. Λέξεις που χρησιμοποιούνται συχνά, χωρις όμως να έχουν καταγραφεί στα μεγαλύτερα Λεξικά, τουλάχιστον μέχρι στιγμής: αγροτοσυνδικαλιστής, αερανάρτηση, αερόψυξη, ανθρακόνημα, ανοσοανεπάρκεια, ασφαλτοτάπητας,αυτοπεραίωση, βιοηθικός, βιοτρομοκρατία, νανοκλίμακα, ομοφοβία, πολυτασικός , προσπελασιμότητα, σταυροθηρία,τηλεδίκη, υδροενεργητικός, φοροπεπιδρομή, χρονοσήμανση και πλήθος άλλων λέξεων. Για να καταγραφεί μια λέξη ως νεολογισμός πρέπει να παρουσιάζει τουλάχιστον 50 εμφανίσεις στη μηχανή αναζήτησης Google.

Στην επιτροπή ακαδημαϊκών που επεξεργάστηκαν τα στοιχεία αυτά μετείχαν οι Σπ. Ιακωβίδης, Αθ. Καμπύλης, Κων. Δρακάτος, Ιακ Καμπανέλλης, Αντ Κουνάδης, Βας. Πετράκος, Μεν. Τουρτόγλου. Η αναζήτηση δεν σταματά διότι η γλώσσα είναι ζωντανή, εξελίσσεται και μας εκπλήσσει συνεχώς με το δυναμισμό της. Είναι βέβαιο ότι στο επόμενο Δελτιο Ορολογίας και Νεολογισμών θα υπάρχει η λέξη «σπρεντ» που εισέβαλε πρόσφατα στη ζωή και κυρίως στην τσέπη του νεοέλληνα.

Ο ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΤΑ ΡΟΜΠΟΛΑ, 2002, ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΜΠΙΚΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Libido

I submerged into
your eyes
molding in the masculine
corridors
of my mind
my contact with the electrified particles
of
your youth
with thoughts a kind of sinful
but indeed
instictively drawn
by the depths
of
the chemical reaction
of my body cells
-at your view,oh little,earthly goddess-
thirsty to taste the flavour
of your wet promises...


Τέλος στο κάπνισμα σε δημόσιους χώρους


Σε ισχύ τίθεται από την 1η Σεπτεμβρίου η ολική απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους.


Οπως είπε η υπουργός Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου σε σχετική συνέντευξη Τύπου, ο νέος αντικαπνιστικός νόμος «δεν έχει εξαιρέσεις και μεσοβέζικες λύσεις, έχει σαφείς ελεγκτικούς μηχανισμούς».

Τόνισε ακόμα ότι τα πρόστιμα σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα είναι σε μεγάλο βαθμό μικρότερα από αυτά που ίσχυαν έως σήμερα. «Μετριάζουμε τα πρόστιμα, γιατί πιστεύουμε ότι όταν είναι λογικό το πρόστιμο, πολύ πιο εύκολα επιβάλλεται και εισπράττεται», είπε χαρακτηριστικά.

Πριν από τη συνέντευξη, υπήρξε συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με τα στελέχη του μηχανισμού ελέγχου για την απαγόρευση του καπνίσματος, στο κτήριο του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας.

Σημειώνεται ότι από 1ης Σεπτεμβρίου απαγορεύεται χωρίς εξαίρεση το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους, τους εργασιακούς, καφέ, μπαρ κ.λπ.

Ορίζεται ότι θα δοθεί μεταβατική περίοδος οκτώ μηνών σε καζίνα και νυχτερινά κέντρα με εμβαδόν άνω των 300 τ.μ., ώστε να συμμορφωθούν.

Στο διάστημα αυτό θα γίνονται αυστηροί έλεγχοι για να διαπιστωθεί εάν προχωρά ο διαχωρισμός των χώρων σε καπνιζόντων και μη.

Από 1ης Σεπτεμβρίου καταργούνται, επίσης, τα καπνιστήρια σε όλους τους χώρους εργασίας και οι καπνίζοντες θα πρέπει να πηγαίνουν έξω από την είσοδο του κτηρίου ή στην ταράτσα.

Παράλληλα, θα απαγορεύεται κάθε είδους διαφήμισης ή προώθησης καπνού.

Ο έλεγχος για την τήρηση των διατάξεων του νόμου δίνεται στην αστυνομία ή στο λιμενικό, ανάλογα με τους χώρους αρμοδιότητας.

Οι Raining Pleasure στα Αισχύλεια


Τα 35 τους χρόνια συμπληρώνουν φέτος τα Αισχύλεια στην Ελευσίνα, που ανοίγουν τις πύλες τους στις 24 Αυγούστου και για 35 μέρες θα γεμίσουν με μελωδίες και χρώματα τις υπόλοιπες καλοκαιρινές βραδιές μας. Οι Raining Pleasure κατευθύνονται προς το Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, την Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου, για να υποδεχτούν τους φίλους των Αισχυλείων.

Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά συγκροτήματα στην Ελλάδα των τελευταίων 20 ετών, που εισέβαλαν για τα καλά στην καθημερινότητά μας και στην ελληνική μουσική πραγματικότητα, με τον πρώτο τους χρυσό δίσκο «Flood», το 2002.

Δύο τραγούδια τους, το «Fake» και το «Capricorn» χρησιμοποιήθηκαν από την Cοsmοte και τον ΟΤE αντίστοιχα, σε τηλεοπτικά διαφημιστικά τους σποτ ενώ, λίγο αργότερα το «Love me, Love me» έγινε η μουσική της Αmita.

Η αξία τους αναγνωρίστηκε άμεσα από το κοινό αλλά και από τον υιό του μεγάλου Έλληνα συνθέτη, Μάνου Χατζιδάκι, ο οποίος δέχτηκε να διασκευάσουν τον δίσκο του πατέρα του με τίτλο «Reflections», που έγινε αμέσως χρυσός.

Πρόσφατα η Coca Cola τους επέλεξε ως πρεσβευτές της Ελλάδας στον πανευρωπαϊκό μουσικό διαγωνισμό Coca Cola Soundwave. Με τον τίτλο αυτό, οι Raining Pleasure πραγματοποίησαν εμφανίσεις σε μεγάλα φεστιβάλ του εξωτερικού όπως το Huriccane στη Γερμανία, το Rock’n’Coke στην Τουρκία, το Primavera στην Ισπανία και το Β’estival στη Ρουμανία, οι οποίες έρχονται να προστεθούν στις πολυάριθμες συμμετοχές τους στα φεστιβάλ της Ελλάδας, κοντά σε μεγάλα ονόματα της διεθνούς ποπ και ροκ μουσικής, όπως των Cure, Dandy Warhols, Pixies, Mogwai, Black Rebel Motorcycle Club.

Πληροφορίες: Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας

ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ ΟΙ ΚΑΔΟΙ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ!!!


Σε έργα τέχνης θα μετατραπούν οι κάδοι απορριμμάτων της Εδεσσας, γεμάτοι χρώμα, μια πρωτοβουλία του Τοπικού Συμβουλίου Νέων του Δήμου Εδεσσας για την μεταμόρφωση των κάδων αλουμινίου.


Το εγχείρημα ξεκίνησε από την περιοχή Σφαγεία, όπου νεαροί εθελοντές, με τη στήριξη της Δημοτικής Αρχής, έστησαν μία επιχείρηση πλυσίματος των κάδων, θέλοντας να αποδείξουν πως με ορισμένες απλές πρωτοβουλίες η πόλη τους μπορεί να διατηρηθεί καθαρή. Συνολικά, έξι κάδοι σκουπιδιών καθαρίστηκαν και απολυμάνθηκαν, ενώ το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε και ο δήμαρχος, Ιωάννης Σόντρας.

Στη συνέχεια, οι κάδοι αλουμινίου θα χρησιμοποιηθούν ως επιφάνειες εργασίες και θα καλυφθούν με χρώματα και νεανική διάθεση, στο πλαίσιο διαγωνισμού γκράφιτι, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 3, 4 και 5 Σεπτεμβρίου, στην Εδεσσα.

Ακολούθως, οι κάδοι, που θα έχουν μεταμορφωθεί σε ξεχωριστά έργα τέχνης, θα τοποθετηθούν και πάλι στους δρόμους της Εδεσσας, έτοιμοι να υποδεχτούν τα απορρίμματα των πολιτών.

«Η κίνηση να καθαρίσουμε, να απολυμάνουμε και στη συνέχεια να βάψουμε τους κάδους γίνεται σε μία προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών, ότι με απλά πράγματα μπορούμε να διατηρούμε την πόλη μας καθαρή και να προστατεύουμε το περιβάλλον», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Νέων Δήμου Εδεσσας, Αντώνης Μπουρδάνης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ