Πέμπτη, 9 Σεπτεμβρίου 2010

Λύση για την ημικρανία


Μια σημαντική ανακάλυψη που μπορεί να ανακουφίσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο έκανε μια διεθνή ομάδα ερευνητών. Εντόπισαν κληρονομική γενετική αιτία για τις κοινές μορφές πονοκεφάλου και την ημικρανία


Τέλος στους πονοκεφάλους επιχειρούν να θέσουν τα πορίσματα πρόσφατης μελέτης διεθνούς ομάδας ερευνητών, καθώς για πρώτη φορά, εντόπισαν μια κληρονομική γενετική αιτία για τις κοινές μορφές του πονοκεφάλου και της ημικρανίας. Η ανακάλυψη αυξάνει πλέον τις ελπίδες για την ανάπτυξη νέων και πιο αποτελεσματικών φαρμάκων για την πάθηση αυτή που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Επιστήμονες από 40 ερευνητικά κέντρα σε διάφορες χώρες, με επικεφαλής τον Άαρνο Παλότι του βρετανικού Ινστιτούτου Wellcome Trust Sanger, παρουσίασαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό "Nature Genetics", σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό.

Οι ερευνητές μελέτησαν και σύγκριναν τα γονίδια περισσότερων των 50.000 ανθρώπων από τρεις χώρες (Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία), τόσο ατόμων που υποφέρουν από πονοκεφάλους, όσο και ανθρώπων που δεν έχουν τέτοιο πρόβλημα.

Με τον τρόπο αυτό, εντόπισαν μια μικροσκοπική γενετική παραλλαγή του DNA, η οποία σε όσους ανθρώπους τη διαθέτουν στο γονιδίωμά τους, αυξάνει περίπου κατά 20% τον κίνδυνο να εμφανίσουν ημικρανίες και χρόνιους πονοκεφάλους.

Προηγούμενες μελέτες είχαν βρει κάποιες γενετικές αιτίες για μερικές οδυνηρές αλλά πολύ σπάνιες μορφές ημικρανίας, όμως η νέα γενετική έρευνα είναι η πρώτη που εστιάστηκε στις κοινές μορφές πονοκεφάλου.

Η μικρής έκτασης γενετική παραλλαγή (το λεγόμενο αλληλόμορφο), που αποκαλείται rs1835740, βρίσκεται στο χρωμόσωμα 8, ανάμεσα σε δύο γονίδια, τα PGCP και MTDH/AEG-1, και επιτρέπει σε μια "αγγελιαφόρο" χημική ουσία (νευροδιαβιβαστή), το γλουταμινικό, να συσσωρεύεται ανάμεσα στα εγκεφαλικά κύτταρα, πράγμα που, όπως πιστεύουν οι ερευνητές, πυροδοτεί τον πονοκέφαλο.

Αν όντως αυτό συμβαίνει, τότε αναμένεται να δημιουργηθούν φάρμακα που θα καταπολεμούν την συσσώρευση του γλουταμινικού στον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ημικρανίες και οι πονοκέφαλοι πλήττουν περίπου το 17% των γυναικών και το 8% των ανδρών στην Ευρώπη, μερικές φορές καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου, επηρεάζοντας αρνητικά την ποιότητα της ζωής των κοινωνικών σχέσεων και της εργασίας του.

Οι παγκόσμιες πωλήσεις φαρμάκων κατά του πονοκεφάλου και της ημικρανίας έφτασαν τα 2,6 δισ. δολάρια το 2009, σύμφωνα με την «Ντόιτσε Μπανκ» (Deutsche Bank). Το Imitrex της GlaxosmithKline, το Maxalt της Merck, το Zomig της ΑstraZeneca και το Relpax της Pfizer είναι ανάμεσα στα κυριότερα φάρμακα στην αγορά για τη συγκεκριμένη πάθηση.

NEWS247

Δέκα λεπτά αρκούν


Σε αντίθεση με όσα υποστηρίζουν πολλοί και όσα βλέπουμε στο σινεμά ή την τηλεόραση, οι ερωτικές συνευρέσεις που διαρκούν ώρες ολόκληρες, τελικά δεν προσφέρουν καμία ουσιαστική ευχαρίστηση. Αυτό υποστηρίζει έρευνα της αμερικανικής Εταιρείας Σεξοθεραπείας και Έρευνας

Τελικά σημασία δεν έχει η διάρκεια, αλλά ο τρόπος ή αλλιώς η ποιότητα. Έναν από τους πιο γνωστούς μύθους για το σεξ, έρχεται να γκρεμίσει νέα έρευνα που αποκαλύπτει ότι μόλις δέκα λεπτά είναι αρκετά για την ερωτική απόλαυση.

Σε αντίθεση με όσα υποστηρίζουν πολλοί και όσα βλέπουμε στο σινεμά ή την τηλεόραση, οι ερωτικές συνευρέσεις που διαρκούν ώρες ολόκληρες, τελικά δεν προσφέρουν καμία ουσιαστική ευχαρίστηση.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι σεξολόγοι της αμερικανικής Εταιρείας Σεξοθεραπείας και Έρευνας, υποστηρίζοντας ότι ακόμα και τα 10 λεπτά είναι απολύτως ικανοποιητικός χρόνος για να προσφέρει ευχαρίστηση στο ζευγάρι.

Οι ερευνητές Ερικ Κόρτι, βοηθός καθηγητής Ψυχολογίας στο πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας (Ρenn State), και Τζινέι Γκουαρντιάνι πραγματοποίησαν έρευνα μεταξύ μελών της Εταιρείας, στα οποία περιλαμβάνονται ψυχολόγοι, γιατροί, κοινωνικοί λειτουργοί, σύμβουλοι γάμου και οικογένειας και νοσηλευτές.

Ζήτησαν λοιπόν από τους συμμετέχοντες στην έρευνα να αξιολογήσουν τη διάρκεια της ερωτικής επαφής που θεωρούν «επαρκή», «επιθυμητή», «πολύ σύντομη» και «πολύ μακρά». Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες χαρακτήρισαν «επαρκή» την επαφή που κρατάει τρία ως επτά λεπτά και «επιθυμητή» αυτή που κρατάει μεταξύ επτά και 13 λεπτών.

Το σεξ που κρατάει πάνω από 13 λεπτά αξιολογήθηκε ως πολύ μεγάλο σε διάρκεια, κουραστικό ή και βαρετό. Οι περισσότεροι συμφώνησαν πάντως ότι το σεξ του ενός ή των δύο λεπτών είναι «πολύ σύντομο» για να προσφέρει ικανοποίηση.

Η έρευνα αποκαλύπτει άλλο ένα στοιχείο – σοκ για την ερωτική μας ζωή, ότι δηλαδή το χασμουρητό μπορεί να είναι σέξι.

Όπως ανακοινώθηκε στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Χασμουρητού που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, το αμήχανο ανοιγοκλείσιμο του στόματος, εκτός από νύστα, μπορεί να υποδηλώνει και άλλα πράγματα, όπως ενδιαφέρον για τον άλλον, στρες αλλά και επιθυμία για σεξ.

NEWS247

Όσο πιο πολύ, τόσο πιο καλά


Έρευνα απέδειξε ότι όσο πιο συχνά έχουμε σεξουαλική επαφή, τόσο διευρύνεται ο εγκέφαλος και πολλαπλασιάζονται οι συνάψεις του. Έτσι λειτουργεί καλύτερα και μάλλον γρηγορότερα.


Το σεξ μεγαλώνει τον εγκέφαλο μας.

Κι όμως σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πρίνστον.

Οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν δείξει ότι οι αγχωτικές αλλά άβολες καταστάσεις εμποδίζουν την διόγκωση του εγκεφάλου και έτσι με αυτό το σκεπτικό ήθελαν να δουν κατά πόσο συμβαίνει το ανάποδο. Εάν όντως δηλαδή μεγαλώνει ο εγκέφαλός μας σε καταστάσεις αγχωτικές μεν αλλά ευχάριστες όπως η σεξουαλική συνεύρεση.

Έτσι, η ερευνητική ομάδα του Πρίνστον πραγματοποίησε μια σειρά πειραμάτων με ποντίκια για να το εξακριβώσει. Αρχικά οι επιστήμονες χώρισαν τα αρσενικά ποντίκια σε τρεις ομάδες: Στα ποντίκια που είχαν καθημερινά σεξουαλική επαφή με θηλυκά ποντίκια, στα ποντίκια που έκαναν σεξ μια φορά ανά δύο βδομάδες και στα ποντίκια που δεν έκαναν καθόλου σεξ.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στα αρσενικά ποντίκια που έκαναν σεξ σε τακτική βάση, ο εγκέφαλός τους μεγάλωσε καθώς επίσης και οι συνδέσεις μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων τους. Σαν πιθανή εξήγηση του φαινομένου οι ερευνητές ισχυρίστηκαν ότι τα έμπειρα σεξουαλικά ποντίκια είχαν λιγότερο άγχος και ήταν πρόθυμα να τρώνε το φαγητό τους σε ξένο περιβάλλον σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ποντίκια.

Eάν θέλετε λοιπόν η σύντροφός σας εκτός από όμορφη να παίρνει πιο εύκολα στροφές τότε μη δείχνετε έλεος!

Μύθος η κυνηγός ανδρών


Προϊόν των ΜΜΕ χαρακτηρίζει έρευνα βρετανικού πανεπιστημίου, το στερεότυπο της γυναίκας κυνηγού αρσενικών και αποδεικνύει ότι το ασθενές φύλο παραμένει συντηρητικό και περιμένει την ανδρική επίθεση


Τις έχουμε συνηθίσει να ξεμυαλίζουν και να αποπλανούν πιτσιρικάδες. Είναι συνεχώς στα πρωτοσέλιδα των κουτσομπολίστικων περιοδικών και οι ερωτικές τους περιπέτειες γίνονται τηλεοπτικά σίριαλ. Είναι γυναίκες της σόου μπίζ όπως είναι η Ντέμι Μουρ και η Μαντόνα.

Μόλις πριν λίγες μέρες όμως ερευνά βρετανικού πανεπιστημίου καταρρίπτει τον μύθο της γυναίκας-κυνηγού καταρρίπτεται.

Η έρευνα έγινε από το πανεπιστήμιο του Cardiff συμμετείχαν περισσότερες από 22.000 γυναίκες από 14 χώρες. Όλες αυτές χρησιμοποιούσαν το διαδίκτυο και τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης- Facebook, Twitter κλπ. Περίτρανα όμως αποδείχτηκε ότι ο αριθμός των γυναικών που αναζητούσαν νεαρούς ως συντροφιά είναι πολύ περιορισμένος.

Μπορεί να μας "ερεθίζει" η εικόνα της γυναίκας-κυνηγού όμως στην πραγματικότητα οι πλειονότητα ανδρών και γυναικών παραμένουν πολύ παραδοσιακοί.

Η έρευνα έγινε υπό την επίβλεψη του καθηγητή Ψυχολογίας, Μικαέλ Νταν "Η γυναίκα-κυνηγός που προτιμά νέους για συντρόφους δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Όλο αυτό είναι προϊόν της προβολής των μέσων μαζικής ενημέρωσης και δεν αντιστοιχεί με την εξέλιξη των σχέσεων ανδρών και γυναικών".

ΦΑΤΕ ΦΡΟΥΤΑ Πανευρωπαϊκή έρευνα αποδεικνύει ότι η κατανάλωση ποικιλίας φρούτων και λαχανικών, μπορεί να δημιουργήσει ασπίδα προστασίας απένα


Σημαντική για τον οργανισμό αλλά και για την καταπολέμηση διαφόρων μορφών καρκίνου των πνευμόνων είναι η κατανάλωση ποικιλίας φρούτων και λαχανικών, σύμφωνα με μια νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη, υπό τον επιδημιολόγο Μπας Μπουένο-ντε-Μεσκίτα του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος της Ολλανδίας, δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό "Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention" (Επιδημιολογία Καρκίνου, Βιοδείκτες και Πρόληψη) της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα του Καρκίνου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η έρευνα κάλυψε περίπου 452.000 άτομα στην Ευρώπη, εκ των οποίων 1.613 είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του πνεύμονα. Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι η ποικιλία των φρούτων και των λαχανικών φαίνεται να έχει πιο σημαντική προστατευτική δράση σε σχέση με την ποσότητα που καταναλώνεται.

Για τον λόγο αυτό, οι ερευνητές συστήνουν στους καπνιστές όχι μόνο την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φρούτων και λαχανικών, αλλά και ενός πλούσιου μείγματος από αυτά.

Πάντως, οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι άσχετα από τη διατροφή, η διακοπή του καπνίσματος παραμένει το καλύτερο προληπτικό μέτρο, για τη μείωση του κινδύνου από τον καρκίνο του πνεύμονα.

Σήμερα, υπάρχουν ακόμα περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο καπνιστές σε όλο τον κόσμο, πολλοί εκ των οποίων είναι εθισμένοι στη νικοτίνη, γι' αυτό δυσκολεύονται να κόψουν το κάπνισμα, παρά τις προσπάθειές τους.

ΝΕWS247

Εκβίαζε φοιτητές

Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης παύθηκε από τα καθήκοντά του μετά από μαζικές καταγγελίες φοιτητών της Σχολής στα συλλογικά τους όργανα, ότι ο εν λόγω καθηγητής προέβη σε εκφοβισμούς και απείλησε φοιτητές με τη βαθμολογία των μαθημάτων που θα έδιναν κατά την εξεταστική περίοδο του Ιουνίου του 2007, σε περίπτωση που δεν τον ψήφιζαν στις προεδρικές εκλογές της Ιατρικής Σχολής (27/6/2007).

Έτσι, από την 1η Σεπτεμβρίου ο καθηγητής τέθηκε σε τρίμηνη παύση από τα διδακτικά, ερευνητικά και διοικητικά του καθήκοντα, με τις ανάλογες οικονομικές επιπτώσεις, σε εφαρμογή απόφασης του Πειθαρχικού Συμβουλίου Μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ειδικότερα, το Πειθαρχικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι ο εγκαλούμενος "τέλεσε το πειθαρχικό παράπτωμα της επίδειξης διαγωγής βαρέως απάδουσας στην αξιοπρέπεια πανεπιστημιακού λειτουργού".

Σύμφωνα με τις καταθέσεις φοιτητών, οι ίδιοι δέχθηκαν απειλές ότι δεν θα περνούσαν τα μαθήματα της εξεταστικής περιόδου, εάν στήριζαν άλλο υποψήφιο σχήμα. Μάλιστα, γινόταν χρήση απειλής ενός τόξου καθηγητών, που θα δυσαρεστούνταν εάν δεν εκλεγόταν ο συγκεκριμένος υποψήφιος συνδυασμός.

Άλλοι φοιτητές σε καταθέσεις τους ανέφεραν ότι οι καθηγητές που τους εμφάνισαν ως τόξο, ήταν καθηγητές μαθημάτων "αποφασιστικών" για τη λήψη του πτυχίου τους, ενώ άλλοι ότι χρωστούσαν μαθήματα των καθηγητών που εμφανίζονταν στην ομάδα αυτή.

Οι καταγγελίες κατατέθηκαν στην Ιατρική Σχολή και στη συνέχεια στις απερχόμενες πρυτανικές αρχές, οι οποίες διενήργησαν ΕΔΕ, τα πορίσματα της οποίας (επιβεβαίωναν πλήρως τις καταγγελίες) υποβλήθηκαν στο Πανελλήνιο Πειθαρχικό Όργανο.

"Για πρώτη φορά πατάσσεται τέτοιου είδους παράπτωμα και δίνεται η δυνατότητα κάθαρσης στο δημόσιο πανεπιστήμιο για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα", δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο απερχόμενος πρύτανης, Αναστάσιος Μάνθος.

Τέλος, σημειώνεται ότι σύμφωνα με το ισχύον τότε εκλογικό σύστημα στα πανεπιστήμια, οι φοιτητές που συμμετείχαν στις εκλογές των οργάνων του, μπορούσαν να είναι ρυθμιστές των πανεπιστημιακών εκλογών, αφού συμμετείχαν σε αυτές με ποσοστό 80% των εκλεκτόρων - μελών ΔΕΠ και φοιτητών.

NEWS247

Η Αθηνά Ωνάση

πούλησε στον Armani τα ΣύβοταΜια έκταση 160 στρεμμάτων στα Σύβοτα, μέρος της κληρονομιάς της Αθηνάς Ωνάση, αγόρασε από την ίδια ο Ιταλός σχεδιαστής Giorgio Armani, έναντι πέντε εκατομμυρίων ευρώ. Ο Armani, ο οποίος φέρεται να έχει αγοράσει κι άλλη έκταση στη Λευκάδα, προτίθεται να δημιουργήσει ολόκληρο τουριστικό συγκρότημα στην περιοχή.

Ο μετρ της μόδας έχει μαγευτεί από την ομορφιά της χώρας μας και αναζητούσε απεγνωσμένα μια καλή επένδυση στην Ελλάδα. Τις δύο πλευρές έφερε σε επαφή ισχυρός οικονομικός παράγοντας της Θεσπρωτίας, ο οποίος γνωρίζει προσωπικά τον Armani και ήξερε για τις φιλοδοξίες του.

"Ο Armani μαγεύτηκε. Πίστευε ότι βρισκόταν στον παράδεισο. Αγνάντευε με την ώρα τη θάλασσα και δρομολόγησε τις επιθυμίες του να την κάνει δική του. Μάλιστα, επιστράτευσε και γερμανικό όμιλο στον οποίο είναι μέτοχος, για να επιτύχει το σκοπό του", περιέγραψε κάτοικος της περιοχής στην εφημερίδα Espresso.

Η περιοχή που περιήλθε στην κατοχή του περιλαμβάνει έναν πανέμορφο κόλπο και μια παρθένα έκταση και ο Armani φαίνεται διατεθειμένος να δημιουργήσει ένα πρότυπο τουριστικό συγκρότημα με μεζονέτες, στούντιο, πισίνες, εστιατόρια, μπαρ, γήπεδα, κομμωτήρια, στούντιο ομορφιάς και χαλάρωσης, που θα λειτουργεί και τους δώδεκα μήνες του χρόνου.
NOOZ

ΑΙΘΡΙΑ ΚΑΙ ΓΥΑΛΙΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

Της Βασιλικής Καραχάλιου, Αρχιτέκτονα - Μηχανικού, karachaliou@teemail.gr

Στον τόπο μας, οι άνθρωποι μπορούν εύκολα να ζήσουν στο ύπαιθρο, αφού οι θερμοκρασιακές μεταβολές δεν είναι μεγάλες και το εύκρατο κλίμα επιτρέπει για μεγάλο χρονικό διάστημα του έτους πολλές από τις εργασίες να γίνονται έξω από το σπίτι. Ζούμε, δηλαδή, άνετα στον εξωτερικό χώρο λόγω κλιματολογικών συνθηκών. Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται και είναι εμφανές στον τρόπο δόμησης των λαϊκών παραδοσιακών σπιτιών, από την αρχαιότητα σχεδόν μέχρι τις μέρες μας. Στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική ηλιοστάσιο ή ηλιακός ήταν ένας στεγασμένος χώρος μπροστά από την όψη του κτίσματος που βοηθούσε στη σκίαση και το δροσισμό του κτιρίου το καλοκαίρι, ενώ το χειμώνα προστάτευε από τους δυνατούς ανέμους.

Τα ηλιοστάσια γνώρισαν άνθιση τον 18ο και 19ο αιώνα στην Ευρώπη ως θερμοκήπια. Εξάλλου, στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη η βιομηχανική επανάσταση επέτρεψε από νωρίς τη χρήση νέων τεχνολογιών παραγωγής μετάλλου και γυαλιού γι’ αυτές τις κατασκευές. Τα πλεονεκτήματα τέτοιου είδους κατασκευών είναι πιο ορατά στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη απ’ ότι στις νότιες περιοχές της Ευρώπης.

Σήμερα, οι συνθήκες έχουν αλλάξει - ο τρόπος ζωής στις πόλεις είναι διαφορετικός: η ατμοσφαιρική ρύπανση, η ηχητική όχληση, αλλά και τα υλικά δόμησης δεν μας επιτρέπουν να χαιρόμαστε άμεσα τον «υπαίθριο βίο». Η ανάγκη αυτή του σύγχρονου ανθρώπου ικανοποιείται έμμεσα με τη διαφάνεια μεταξύ κελύφους και περιβάλλοντος.

Συχνά παρατηρούμε να γίνονται προσθήκες σε κτίρια που ορίζονται περιμετρικά με ελαφριά κατασκευή από διάφανο υλικό. Αυτού του είδους οι διάφανες κατασκευές και διαφώτιστες καλύψεις, συναντώνται πλέον πολύ συχνά τόσο στη μικροκλίμακα της κατοικίας ως ενδιάμεσοι ή κύριοι χώροι διημέρευσης, όσο και σε καταστήματα, οπότε τα ανοίγματα είναι μεγαλύτερα και οι απαιτήσεις εξειδικευμένες.

Προσανατολισμός και ηλιακή ακτινοβολία


Οι γυάλινες και διαφώτιστες κατασκευές δίνουν την αίσθηση της επαφής με τη φύση, καθώς λόγω της διαφάνειας υπάρχει φυσικός φωτισμός και οπτική σχέση με το περιβάλλον. Για να είναι άνετη η διαμονή εντός του χώρου πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν ο προσανατολισμός του.

Η κατεύθυνση των ηλιακών ακτίνων διαφέρει κατά τη διάρκεια του χρόνου. Το χειμώνα η ηλιοφάνεια διαρκεί από τις 8.00 το πρωί ως τις 5.00 το απόγευμα και η τροχιά του ηλίου είναι χαμηλά. Το καλοκαίρι όμως, η διάρκεια της ηλιοφάνειας είναι από τις 6.00 το πρωί ως τις 8.00 το βράδυ, η τροχιά του ηλίου ψηλά και οι ακτίνες του κάθετες τις μεσημεριανές ώρες.

Επομένως, ο προσανατολισμός της γυάλινης βεράντας σχετίζεται άμεσα με τον φωτισμό, τις διακυμάνσεις θερμοκρασίας στο εσωτερικό, άρα και με τη χρήση (χώρος εργασίας, καθιστικό κτλ). Ο προσανατολισμός στο νότο ενδείκνυται γενικότερα, διότι έχει μεγάλη διάρκεια ηλιοφάνειας, ενώ ο δυτικός είναι ο πλέον ακατάλληλος. Ο προσανατολισμός προς βορρά παρέχει σταθερό φωτισμό.

Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην προστασία από τον ήλιο και την επιλογή του κατάλληλου τρόπου σκίασης. Στο εμπόριο διατίθεται πληθώρα εναλλακτικών συστημάτων σκίασης: εξωτερικά ή εσωτερικά, σταθερά ή κινητά. Αναλυτικό άρθρο για τα συστήματα σκίασης θα ακολουθήσει σε επόμενο τεύχος.

Κατασκευή και αντιμετώπιση προβλημάτων

Οι περισσότερες γυάλινες κατασκευές είναι προσθήκες σε υπάρχοντα κτίρια, ισόγειες ή υπέργειες. Συχνά μετατρέπουν υπαίθριους χώρους σε κλειστούς, παρέχοντας ελεγχόμενες συνθήκες περιβάλλοντος. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχει στατική επάρκεια, είτε πρόκειται για αυτοφερόμενη κατασκευή είτε για εξαρτώμενη από τον υπάρχοντα φορέα (π.χ. κλείσιμο βεράντας, δώματος, δημιουργία προβόλου). Πρέπει να μπορούν να παραλάβουν φορτία σεισμού, ανέμου, χιονιού, φορτία επίπλωσης, εξοπλισμού και άλλα κινητά και να τα μεταφέρουν με ασφάλεια στο έδαφος μέσω της θεμελίωσης.

Η κατασκευή μιας γυάλινης βεράντας πρέπει να χαρακτηρίζεται από ικανοποιητική θερμομόνωση και απόλυτη στεγανότητα. Η αντοχή σε υγρασία επιτυγχάνεται με την επιλογή των κατάλληλων υλικών και τη σφράγιση των δημιουργούμενων κενών. Κρίσιμη είναι η επιλογή της στέγασης: είδος, κλίση κτλ. Η κλίση μπορεί να είναι μικρή, μόνο για τα νερά της βροχής ή έντονη για μορφολογικούς λόγους. Η απορροή των ομβρίων συνεπάγεται κανάλια συλλογής (ντερές) και κατακόρυφα στοιχεία υδρορροών για την αποχέτευσή τους.

Η ηλιακή ακτινοβολία μετατρέπεται σε θερμότητα στο εσωτερικό της κατασκευής, δημιουργώντας συχνά το «φαινόμενο του θερμοκηπίου». Για να εξασφαλιστεί η θερμική άνεση στο εσωτερικό, χρειάζεται να γίνει επιλογή προφίλ αλουμινίου και υαλοπινάκων υψηλών θερμομονωτικών προδιαγραφών, κατάλληλου συστήματος κλιματισμού / θέρμανσης, προσεκτικός σχεδιασμός μορφής και επιλογή είδους ανοιγμάτων. Οι μεταβολές της θερμοκρασίας στις διαφώτιστες κατασκευές είναι έντονες και γρήγορες, οπότε δεν συνιστάται π.χ. θέρμανση δαπέδου, αλλά καλοριφέρ με θερμοστάτη ή κλιματισμός.

Η θέση των ανοιγμάτων ρυθμίζει τη ροή του αέρα στο εσωτερικό. Η τοποθέτηση ανοιγμάτων στην οροφή ή σε ψηλό σημείο, οδηγεί τον θερμό αέρα έξω (θερμική άνωση). Εμπειρικά, το 20% της επιφάνειας πρέπει να είναι ανοίγματα. Αν δεν υπάρχουν ανοίγματα ο εξαερισμός γίνεται τεχνητά.

Όσον αφορά τους υαλοπίνακες, υπάρχει μεγάλη ποικιλία τζαμιών: απλά, διπλά, ενεργειακά. Χαρακτηριστικό μέγεθος είναι ο συντελεστής θερμικής διαπερατότητας k. Πρόκειται για την ποσότητα της θερμότητας που διαπερνά συγκεκριμένη επιφάνεια υλικού. Όσο μικρότερη είναι η τιμή του συντελεστή k, τόσο καλύτερη είναι η θερμομονωτική συμπεριφορά του υλικού. Η επιλογή του τζαμιού συνδυάζεται με το προφίλ αλουμινίου, ώστε να έχουν ανάλογη αντίσταση σε θερμότητα και να παρέχουν προστασία στο κέλυφος που δημιουργούν.

Συχνά τοποθετείται σειρά πτυσσόμενων κουφωμάτων σε τουλάχιστον μια πλευρά της διαφώτιστης κατασκευής, οπότε ο χώρος ενοποιείται με τον εξωτερικό όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν. Ο χώρος κλείνει για να παρέχει στον χρήστη άνεση με ελεγχόμενο φωτισμό, αερισμό και θερμοκρασία. Βέβαια, σε τέτοιες περιπτώσεις οι απώλειες στη μόνωση είναι μεγάλες και πρέπει να υπολογίζονται με προσοχή για αποφυγή σπατάλης ενέργειας.

Εκτός από τις ολοκληρωμένες σειρές κουφωμάτων, στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν λύσεις με πτυσσόμενα κρύσταλλα που κινούνται σε οδηγό οροφής σχήματος «Π» από προφίλ αλουμινίου, με άνω και κάτω ταμπλάδες αλουμινίου και ειδικό προφίλ στεγάνωσης. Αυτού του είδους η περιμετρική κάλυψη προτιμάται διότι δεν έχει οδηγό στο δάπεδο και όταν κλείνει δίνει οπτικά την αίσθηση της ενιαίας διάφανης επιφάνειας αφού δεν έχει τραβέρσες ούτε κατακόρυφα προφίλ.

Χρήση στην κατοικία

Συχνά παρατηρούμε να μετατρέπεται μια υπάρχουσα βεράντα σε ηλιακή για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες χώρου μιας οικογένειας, ακόμα και μεγάλο τμήμα ταράτσας να μετατρέπεται σε επιπλέον διαμέρισμα. Αυτές οι κατασκευές συχνά υλοποιούνται χωρίς οικοδομική άδεια (αυθαίρετες) γι’ αυτό χρειάζεται ειδική μέριμνα όσον αφορά στα προστιθέμενα φορτία στον υπάρχοντα στατικό φορέα του κτιρίου.

Η προσθήκη ενός τέτοιου όγκου στην κατοικία δίνει επιπλέον εσωτερικό χώρο, πρόσφορο για υλοποίηση νέων διακοσμητικών ιδεών. Ωστόσο, επηρεάζει και την μορφολογία του κτιρίου εξωτερικά. Μεταβάλει τις αναλογίες στην όψη και αλλάζει την εμφάνιση με την επιλογή υλικών, διατομών, χρώματος, διαφάνειας. Προτείνεται μια τέτοια αλλαγή στην κατοικία να μελετάται κατάλληλα, ώστε να πληρεί τις απαιτούμενες προδιαγραφές από τη μελέτη ως και την υλοποίηση.

Χρήση σε δημόσια κτίρια

Η μορφή του αιθρίου και οι διαφώτιστες κατασκευές από γυαλί και αλουμίνιο, αποτελούν ελκυστική εμπορική ιδέα για κτίρια γραφείων και μεγάλα εμπορικά καταστήματα. Με αυτό τον τρόπο ορίζεται ένας ενδιάμεσος χώρος για κλιματικά ανεκτές δραστηριότητες, όπως κυκλοφορία, αγορά, εκθέσεις. Δίνεται η δυνατότητα εκμετάλλευσης επιπλέον χώρου για στάση και αναψυχή. Τμήματα εμπορικών δρόμων στεγάζονται, προσόψεις κτιρίων επεκτείνονται με μόνιμες κατασκευές που δίνουν την αίσθηση του εφήμερου λόγω διαφάνειας. Εστιατόρια, καφετέριες, ξενοδοχεία, πολλαπλασιάζουν τον ωφέλιμο χώρο τραπεζο-καθισμάτων με στόχο το κέρδος.

Κι ενώ το θέμα της υπερεκμετάλλευσης του δημόσιου χώρου είναι σοβαρό ζήτημα, η στέγαση μεγάλων ανοιγμάτων είναι ενδιαφέρουσα από τεχνική άποψη. Διότι η φιλοξενία πολλών ατόμων συνεπάγεται ενιαίους χώρους χωρίς κολώνες, μεγάλο ύψος, καθώς και περίπλοκες μηχανολογικές εγκαταστάσεις που τους συνοδεύουν. Η απαίτηση να λειτουργεί ο χώρος και ανοικτός περιμετρικά ή στην οροφή για να εξασφαλίζει προστασία σε όλες τις καιρικές συνθήκες, προσθέτει ένα βαθμό δυσκολίας στην κατασκευή. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συχνά βλέπουμε να υλοποιούνται καινοτόμες ιδέες και δαπανηρές κατασκευές που δεν αναφέρονται στον ιδιώτη, οπότε το κόστος είναι πολλαπλάσιο και ανάλογο του είδους της εμπορικής χρήσης.

Πλεονεκτήματα αυτών των κατασκευών είναι η δημιουργία χώρου που εμποδίζει το ψύχος, τον άνεμο, τη βροχή, τη μόλυνση και το θόρυβο. Τροποποιεί τη θερμοκρασία και προστατεύει από ακραίες συνθήκες περιβάλλοντος. Γίνεται χρήση του φυσικού φωτισμού και μείωση δαπάνης ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, προσοχή πρέπει να δοθεί στον αερισμό, την προστασία από κινδύνους πυρκαγιάς, την αποφυγή υπερθέρμανσης και τη σχέση κόστους κατασκευής υαλοστασίων και δαπανών για τη λειτουργία τους.

Το κριτήριο της διαφάνειας παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς η αναψυχή συνδυάζεται με τη θέα και την επαφή με τη φύση. Η θερμομόνωση, ο εξαερισμός, ο κλιματισμός και η θέρμανση του κελύφους επιλέγονται με οικονομικά κριτήρια και βάσει ταχύτητας απόδοσης. Η εξοικονόμηση ενέργειας δεν παίζει πρωτεύοντα ρόλο, αφού οι κλειστές αυτές γυάλινες κατασκευές έχουν έντονη συγκέντρωση πλήθους για περιορισμένο χρονικό διάστημα.