Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2010

Σεπτέμβρης: κάντε τις σωστές κινήσεις στον κήπο σας

Ο Σεπτέμβρης είναι ο πλέον ιδανικός μήνας για ένα νέο ξεκίνημα που θα κάνει τον κήπο σας να αναστενάξει από ευχαρίστηση για την περιποίηση που του προσφέρετε και θα σας το ανταποδώσει την ερχόμενη άνοιξη. Γι’ αυτό, μη χάνετε χρόνο: φορέστε γάντια και πάρτε την τσουγκράνα:

1. Καθαρίστε τη σωστή περιοχή στον κήπο, εκεί δηλαδή που θέλετε να φυτέψετε τα λουλούδια που θα ανθίσουν την άνοιξη.
2. Αγοράστε τα αγαπημένα σας φυτά και φυτέψτε τα τώρα. Μόνο τις τουλίπες πρέπει να φυτέψετε τον Νοέμβρη.
3. Σε περίπτωση που είστε fan των αναρριχητικών φυτών, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να τα φυτέψετε, που το χώμα κρατάει ακόμη την καλοκαιρινή ζεστασιά του.
4. Αδειάστε και πετάξτε τα περιεχόμενα των ευαίσθητων φυτών που βρίσκονται σε μεγάλες γλάστρες. Διατηρήστε τις γλάστρες σε ένα στεγνό μέρος για να τις χρησιμοποιήσετε πάλι το καλοκαίρι.
5. Απομακρύνετε σιγά σιγά τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες και φροντίστε να μαζέψετε τις πατάτες που έχετε καλλιεργήσει μέχρι το τέλος του μήνα.
6. «Κρύψτε» τα καλοκαιρινά άνθη κι αντικαταστήστε τα με χειμωνιάτικα, όπως είναι οι κισσοί, τα ρείκια και οι θάμνοι.

Ανακαλύφθηκε η περιοχή του εγκεφάλου για το στοχασμό...Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν για πρώτη φορά την περιοχή του εγκεφάλου που φαίνεται να ελέγχει τη διαδικασία της ενδοσκόπησης και στοχασμού, δηλαδή την ικανότητα του ανθρώπου να συλλογίζεται σχετικά με αυτά που σκέφτεται και νιώθει. Η ανακάλυψη μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση ενός από τα βασικά συστατικά της ανθρώπινης συνείδησης, ενώ είναι πιθανό να βοηθήσει στην θεραπεία ορισμένων εγκεφαλικών τραυμάτων, κατά τα οποία οι άνθρωποι χάνουν την ικανότητα να συλλογίζονται και να κάνουν αξιολογικές κρίσεις για τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις αποφάσεις και τις πράξεις τους.

Οι ερευνητές, υπό τον καθηγητή Γκέρεντ Ρις και τον Στέφεν Φλέμινγκ του Κέντρου Νευροαπεικόνισης και του Ινστιτούτου Γνωσιακής Νευροεπιστήμης του University College του Λονδίνου, στην μελέτη που δημοσίευσαν στο περιοδικό "Science", σύμφωνα με τη βρετανική "Ιντεπέντεντ", το "Scientific American" και το "Live Science", διαπίστωσαν ότι όσοι άνθρωποι τείνουν περισσότερο προς την ενδοσκόπηση, έχουν μεγαλύτερο όγκο νευρικού ιστού σε μια περιοχή του προμετωπιαίου φλοιού ακριβώς πίσω από τα μάτια. Όσο πιο ικανός είναι ένας άνθρωπος για ενδοσκόπηση και περισυλλογή, τόσο περισσότερη φαιά ουσία έχει, αλλά και τόσο περισσότερη λευκή εγκεφαλική ουσία (νευρικές συνδέσεις) σε αυτή την μικρή περιοχή.

Οι επιστήμονες, προς το παρόν, δεν γνωρίζουν γιατί τόσο η φαιά όσο και η λευκή ουσία αυξάνουν στα στοχαστικά άτομα. Το ερώτημα είναι αν η εγκεφαλική ουσία αυξάνεται όσο πιο πολλή ενδοσκόπηση κάνει κανείς ή αν, αντίστροφα, ακριβώς επειδή προϋπάρχει περισσότερη εγκεφαλική ουσία σε εκείνη την περιοχή, ένας άνθρωπος έχει μεγαλύτερη ικανότητα ενδοσκόπησης.

Οι βρετανοί επιστήμονες ανέλυσαν και συνέκριναν τους εγκεφάλους 32 εθελοντών, οι οποίοι πραγματοποίησαν ένα ψυχολογικό τεστ σε μια οθόνη υπολογιστή, που έδειχνε πόσο ικανοί ήσαν να στοχάζονται για τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις πράξεις τους.

Η "σκέψη σχετικά με τη σκέψη" αποκαλείται επίσης "μετα-γνωσιακή ικανότητα" και συνιστά κεντρικό στοιχείο της συνείδησης, που όλοι οι άνθρωποι, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, χρησιμοποιούν καθημερινά, συχνά χωρίς να το συνειδητοποιούν. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η κατανόηση της νευρολογικής και βιολογικής βάσης της αυτεπίγνωσης θα ανοίξει το δρόμο για τα μυστήρια της συνείδησης, αλλά ίσως και για την θεραπεία διαφόρων εγκεφαλικών παθήσεων, όπως η σχιζοφρένεια.

O ισπανικός εμφύλιος στον κινηματογράφοNAFTEMPORIKI.GR


Συνολικά 13 ταινίες μυθοπλασίας θα προβληθούν στη 2η Εβδομάδα Ισπανικού Κινηματογράφου που τιτλοφορείται «Ο Ισπανικός Εμφύλιος στον Κινηματογράφο» και εγκαινιάζει το χειμερινό πρόγραμμα της Ταινιοθήκης από την Πέμπτη 7 έως την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου.
Ο 63χρονος Ισπανός σκηνοθέτης Χοσέ Λουίς Κουέρδα, προσκεκλημένος της 2ης Εβδομάδας Ισπανικού Κινηματογράφου, θα προλογίσει στην προβολή έναρξης του αφιερώματος την ταινία του «Η Γλώσσα της Πεταλούδας», που αφηγείται την ιστορία ενός οκτάχρονου αγοριού στην αρχή του εμφυλίου, η οποία βραβεύτηκε το 1999 με το Βραβείο Γκόγια Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου.

Το αφιέρωμα εξετάζει από ισπανική κυρίως σκοπιά τον Ισπανικό Εμφύλιο που διήρκεσε από τον Ιούλιο του 1936 έως και τον Απρίλιο του 1939 και το υλικό που θα προβληθεί περιλαμβάνει 10 ταινίες που προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και έχουν γυριστεί από τη δεκαετία του ʽ80 και μετά, και ιδιαίτερα τις δυο τελευταίες δεκαετίες του (ʽ90 και ʽ00) από Ισπανούς σκηνοθέτες της μεταπολεμικής γενιάς όπως οι Χάιμε Τσάβαρι, Φερνάντο Τρουέμπα, Χοσέ Λουίς Κουέρδα, Μόντσο Αμεντάριθ αλλά και της προπολεμικής γενιάς όπως οι Λουίς Γκαρθία Μπερλάνγκα, Κάρλος Σάουρα και Βιθέντε Αράντα.

Εξαιρέσεις στο αφιέρωμα αποτελούν η κλασσική ταινία «Το πνεύμα του μελισσιού» του Βίκτορ Έριθε, η οποία γυρίστηκε 2 χρόνια πριν την πτώση της δικτατορίας του Φράνκο, «Το δέντρο της Γκερνίκα» του Φερνάντο Αραμπάλ, η οποία γυρίστηκε τη χρονιά της πτώσης της δικτατορίας και η βραβευμένη στη Βενετία ταινία «Γη και Ελευθερία», του σκηνοθέτη Κεν Λόουτς.

Ιστορικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η ταινία του 1941 «Το γένος» του Σάενθ ντε Ερέδια και το σπάνιο αρχειακό υλικό από τη συλλογή της Filmoteca Española που αποκαταστάθηκε και ψηφιοποιήθηκε το 2000 και περιλαμβάνει 37 ταινίες, ντοκιμαντέρ και επίκαιρα, μικρού, μεσαίου και μεγάλου μήκους που γυρίστηκαν από το 1936 έως το 1939.

Πλούσιο ανέκδοτο υλικό για τον ισπανικό εμφύλιο περιλαμβάνει επίσης και το ντοκιμαντέρ «Τα ισπανικά κιβώτια» του Αλμπέρτο Πόρλαν (1947), το οποίο αναπαράγει τις αντιξοότητες κατά τη μεταφορά των έργων τέχνης του Μουσείου Πράδο προς τη Γενεύη, όπου στάλθηκαν συσκευασμένα σε 1868 κιβώτια για να διασωθούν από πιθανή καταστροφή στη διάρκεια του εμφυλίου.

Το αφιέρωμα θα μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στην αίθουσα Ολύμπιον-Πάυλος Ζάννας από τις 21 έως τις 27 Οκτωβρίου.

Αρχεία: Πηγές γνώσης, πηγές μνήμης NAFTEMPORIKI.GR

«Αρχεία. Πηγές γνώσης, πηγές μνήμης» είναι ο τίτλος της εκπαιδευτικής έκδοσης, η οποία στοχεύει στην εξοικείωση των μαθητών με τη χρήση πρωτογενών πηγών που έχουμε στη διάθεσή μας από κάθε περίοδο της ιστορίας της Ελλάδας.

Την ειδική αυτή έκδοση επεξεργάστηκαν η Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠΠΟΤ και το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας σε συνεργασία με αρχαιολόγους, ιστορικούς και ιστορικούς της τέχνης.

Η ανάδειξη της σημασίας και της λειτουργίας των αρχείων μέσα στην κοινωνία, αλλά και πιο ειδικά η γένεση, ο χαρακτήρας, η εξέλιξη και το ειδικό βάρος που προσέλαβαν τα αρχεία στους επάλληλους κοινωνικούς σχηματισμούς που αναπτύχθηκαν στον ελλαδικό χώρο είναι το αντικείμενο του νέου εκπαιδευτικού προγράμματος.

Στα τετράπτυχα που αποτελούν την έκδοση αναλύονται οι έννοιες της συγκρότησης, της λειτουργίας και της προσβασιμότητας σε αρχεία του ελλαδικού χώρου σε κάθε ιστορική εποχή: αρχαίος κόσμος - βυζαντινά χρόνια - ενετοκρατία - οθωμανικά χρόνια - σύγχρονη εποχή. Τα έντυπα συμπληρώνονται με υλικό σε ψηφιακή μορφή (CD) που εμπεριέχει προτάσεις για δραστηριότητες.

Το εκπαιδευτικό υλικό έχει σχεδιαστεί για να διδαχθεί, σε ένα πρώτο στάδιο, σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και αρχεία της Αθήνας (Αρχαία Αγορά, Επιγραφικό Μουσείο, Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο αποτελεί παράδειγμα σύγχρονου αρχείου). Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί από τους διδάσκοντες για την προετοιμασία των μαθητών πριν από την επίσκεψη στους αναφερόμενους χώρους αλλά και από σχολεία της περιφέρειας που δεν έχουν τη δυνατότητα επίσκεψης, αλλά επιθυμούν να εντάξουν στα θέματα που μελετούν τα αρχεία ως πηγές γνώσης.

Το υλικό διατίθεται στην εκπαιδευτική κοινότητα δωρεάν.

Χαρακτικό του Πικάσο πωλήθηκε έναντι 1,3 εκατ. λιρώνNAFTEMPORIKI.GR

Την αστρονομική τιμή των 1,3 εκατ. λιρών «έπιασε» το έργο του Πάπλο Πικάσο με τίτλο «Η μινωταυρομαχία», σε σημερινή δημοπρασία του οίκου Sotheby's στο Λονδίνο.

Η αρχική εκτίμηση για την τιμή πώλησης του έργου ήταν 400.000-600.000 λίρες. «”Η Μινωταυρομαχία” θεωρείται ως το κορυφαίο έργο χαρακτικής του διάσημου ζωγράφου», σχολιάζει ο Τζέιμς Μάκι, ειδικός της Sotheby's.

«Αντανακλά τα βασικά θέματα του καλλιτέχνη και αποτελεί απόδειξη της αξεπέραστης δεξιοτεχνίας του. Σχεδόν όλα τα γνωστά αντίγραφα αυτού του χαρακτικού συμπεριλαμβάνονται σε δημόσιες ή μόνιμες ιδιωτικές συλλογές σε ολόκληρο τον κόσμο», συμπλήρωσε.

Το προηγούμενο χαρακτικό του Πικάσο με αυτό το θέμα πωλήθηκε το 1990 έναντι 880.000 λιρών.