Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2010

Αρχαία ελληνικά χειρόγραφα στο διαδίκτυο

NAFTEMPORIKI.GRΣτο διαδίκτυο βρίσκονται πλέον το ένα τέταρτο των αρχαίων ελληνικών χειρογράφων που έχει στην κατοχή της η Βρετανική Βιβλιοθήκη, στο πλαίσιο του προγράμματος ψηφιοποίησης αρχαίων συγγραμμάτων. Τα χειρόγραφα που διατίθενται σε ηλεκτρονική μορφή αντιστοιχούν σε περισσότερους από 280 τόμους.

Τα ελληνικά συγγράμματα διατίθενται δωρεάν στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.bl.uk/manuscripts και θεωρούνται τμήμα μιας από τις πιο σημαντικές συλλογές αρχαίων χειρογράφων εκτός Ελλάδας για τη μελέτη των 2.000 χρόνων ελληνικού πολιτισμού, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η βιβλιοθήκη.

Η Βρετανική Βιβλιοθήκη έχει στη διάθεσή της περισσότερα από 1.000 χειρόγραφα, 3.000 πάπυρους και μια πλούσια συλλογή ελληνικών ζωγραφικών έργων της πρώιμης περιόδου.

Τα χειρόγραφα θεωρείται ότι αποτελούν μια ανεκτίμητη πηγή πληροφοριών για όσους μελετούν λογοτεχνία, ιστορία, επιστήμες, θεολογία, φιλοσοφία και την τέχνη της Ανατολικής Μεσογείου της κλασικής και βυζαντινής περιόδου.

«Αυτό ακριβώς είναι που περιμένουμε από τις νέες τεχνολογίες αλλά σπάνια παίρνουμε», σχολιάζει η Μαίρη Μπερντ, καθηγήτρια κλασικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. «Ανοίγεται μια τεράστια πηγή πληροφοριών σε όλους –από τον εξειδικευμένο επαγγελματία έως αυτόν που είναι απλώς περίεργος– από όλο τον κόσμο, δωρεάν», επισημαίνει.

Στα ψηφιοποιημένα αρχαία συγγράμματα περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, και ένα βιβλίο σημειώσεων του Λεονάρντο Ντα Βίντσι από τον 16ο αιώνα, καθώς και ο Σιναϊτικός Κώδικας του 4ου αιώνα, ο οποίος περιλαμβάνει και το πιο παλαιό διασωθέν πλήρες αντίγραφο της Καινής Διαθήκης.

Πηγή: Reuters

Η ελληνική παραδοσιακή ενδυμασία εμπνέει ΤΗ ΜΟΔΑ

H ελληνική παραδοσιακή ενδυμασία συναντά την σύγχρονη μόδα στην θεματική έκθεση με τίτλο «Beyond Dress Codes: Σύγχρονοι σχεδιαστές και ελληνική φορεσιά».

Η έκθεση περιλαμβάνει 520 ολοκληρωμένα και τεκμηριωμένα σχέδια ενδυμασιών του σκιτσογράφου Γήση Παπαγεωργίου, από τη Μακεδονία, τη Θράκη, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, την Εύβοια, την Κρήτη, τις Β. Σποράδες, τα νησιά του Αργοσαρωνικού, τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας αλλά και τον Πόντο και την Κύπρο. Η καταγραφή αυτή αποτελεί την μεγαλύτερη και κατά το δυνατόν πληρέστερη μέχρι σήμερα των ελληνικών παραδοσιακών φορεσιών. Βασικό πυρήνα για τη δημιουργία των σχεδίων του Παπαγεωργίου αποτέλεσε αρχικά το υλικό και η πλούσια ιδιωτική συλλογή ελληνικών ενδυμασιών του λαογράφου Ανδρέα Παπαγεωργίου, που βρίσκεται στη Λίμνη Ευβοίας.

Παράλληλα με τα σχέδια ελληνικών ενδυμασιών εκτίθενται δημιουργίες των Jean-Paul Gaultier και John Galliano αλλά και των γνωστών ελλήνων σχεδιαστών μόδας Ιωάννη Γκία, Γιώργου Ελευθεριάδη, Σοφίας Κοκοσαλάκη, Θάνου Κυριακίδη, Άγγελου Μπράτη, Δημήτρη Ντάσιου, Ορσαλίας Παρθένη, Deux Hommes, Mastori Motwary, MiRo σε μια απόπειρα «συνομιλίας» της τοπικής ενδυματολογικής παράδοσης με την σύγχρονη μόδα. Με αυτόν τον τρόπο, η ελληνική παραδοσιακή φορεσιά αναδεικνύεται όχι ως μουσειακό είδος ή ως πεπερασμένο ιστορικό γεγονός αλλά ως πηγή έμπνευσης και ζωντανού ενδιαφέροντος.

Την έκθεση επιμελείται η ιστορικός μόδας Lydia Kamitsis, η οποία εξηγεί ότι «H ενδυμασία είναι ένα παιχνίδι απόκρυψης και αποκάλυψης. Από τις απαρχές του ανθρώπινου πολιτισμού μέχρι και σήμερα το ένδυμα λειτουργεί ως πολυσήμαντος επικοινωνιακός κώδικας για το πρόσωπο που το φορά. Το ρούχο καλύπτει το σώμα ενώ την ίδια στιγμή αποτελεί στοιχείο εξωτερικού καλλωπισμού ή μαρτυρία στοιχείων της ταυτότητάς μας. Μέσα από το ένδυμα μπορεί κανείς να αντλήσει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα ενός λαού, την οικονομική, πολιτική και κοινωνική οργάνωση ενός τόπου, το φύλο, την ηλικία, την κοινωνική θέση».

Πληροφορίες: Γκαλερί Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22, Κολωνάκι, από 27 Σεπτεμβρίου ως 27 Οκτωβρίου, είσοδος ελεύθερη.

«Θραύσματα και θροΐσματα»

Το βιβλίο «Θραύσματα και θροΐσματα» του Αλέξανδρου Αρδαβάνη, ανατρέπει την καθιερωμένη εικόνα του ψυχρού, επαγγελματία γιατρού που μένει ασυγκίνητος μπροστά στον ανθρώπινο πόνο. Ο συγγραφέας αποκαλύπτει την ευαίσθητη πλευρά ενός επιστήμονα που απελπίζεται, συμπάσχει με τον ασθενή και στοχάζεται για το εύθραυστο σύνορο ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο. Η μακρά άσκηση της Ογκολογίας σε δημόσιο αντικαρκινικό νοσοκομείο βρίσκεται στο υπέδαφος αυτού του λογοτεχνικού ημερολογίου. Στις σελίδες του, σπαρακτικά βιωμένες αληθινές ιστορίες αναπλάθονται μαζί με διεισδυτικούς στοχασμούς.

Ο Αλέξανδρος Αρδαβάνης προέρχεται από το χώρο της ποίησης και έχουν δημοσιευτεί τέσσερις ποιητικές συλλογές του («Στο νοητό σύνορο των 160», Ίκαρος 2001, «Ως πρόσχημα καταλαλιάς», Μεταίχμιο 2003, «Ασφυκτιονία», Αλεξάνδρεια 2005, «Μην ψάξεις νήμα και ειρμό», Αλεξάνδρεια 2007). Όπως υπογραμμίζει και ο ίδιος στο νέο του βιβλίο «Η λογοτεχνία είναι ίσως ένας τρόπος να κοιτάς τις κρυφές λεπτομέρειες της ζωής που ζαρώνουν σιωπηλές στο σκοτάδι...».

Η έκδοση «Θραύσματα και θροϊσματα» (εκδόσεις Αλεξάνδρεια) θα παρουσιαστεί στις 4 Οκτωβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής, στην αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας (ώρα: 18:30) με την ευγενική χορηγία της εταιρείας Alapis. Για το πεζογράφημα του Αλέξανρου Αρδαβάνη θα μιλήσουν οι Κώστας Γ. Παπαγεωργίου (κριτικός λογοτεχνίας και ποιητής), Ελισάβετ Κοτζιά (κριτικός λογοτεχνίας), ενώ αποσπάσματα θα διαβάσουν ο Νίκος Καραβέλος (ποιητής και δικηγόρος) και η ηθοποιός Ελένη Καλαρά.

Πληροφορίες: Παρουσίαση του βιβλίου «Θραύσματα και θροϊσματα» του Αλέξανδρου Αρδαβάνη, στις 4 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής, Βασιλίσσης Σοφίας και Κόκκαλη (αίθουσα Ν. Σκαλκώτα), ώρα 18:30, τηλ. 210-7282333