Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2010

Ελευθέρια της Κατερίνης

Τιμήθηκε το περασμένο Σάββατο 16/10
η 98η επέτειος της πρώτης πόλης της Μακεδονίας
που απελευθερώθηκε από τον τουρκικό ζυγό
Ελευθέρια της Κατερίνης


Παρών στις εκδηλώσεις ήταν και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος, εκπρόσωπος της βουλής ο Κώστας Κουκοδήμος

Με δοξολογία, με κατάθεση στεφανιών για πρώτη φορά στην πλατεία Ελευθερίας και στο άγαλμά της, με παρέλαση μαθητριών και μαθητών καθώς και μελών πολιτιστικών συλλόγων και άλλων φορέων γιορτάστηκε φέτος η 98η επέτειος απελευθέρωσης της Κατερίνης από τον τουρκικό ζυγό, στις 16 Οκτωβρίου 1912.

Οι εκδηλώσεις έγιναν με τη συμμετοχή του Σεβασμιοτάτου κ. Αγαθονίκου και του Ιερατείου της πόλης και με την παρουσία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Μαρκόπουλου, του νομάρχη, του δημάρχου, των βουλευτών, εκπροσώπων τοπικών αρχών και φορέων και χιλιάδων κατοίκων της Κατερίνης.

Μετά το πέρας της παρέλασης οι πέντε βουλευτές, ο νομάρχης Πιερίας και ο δήμαρχος Κατερίνης παραχώρησαν δηλώσεις, ως εξής:

Ο δήμαρχος Κατερίνης

«Τιμή και δόξα σ’ όλους αυτούς που θυσίασαν τη ζωή τους, τιμή και δόξα στους ντόπιους, στους τότε Κατερινιώτες, στο στρατό, τιμή και δόξα στην 7η μεραρχία, τιμή και δόξα στο νεαρό, αυτή την ψυχή, τον Κονταξάκη που έδωσε τη ζωή του μαζί με το συνταγματάρχη Σβορώνο για να απελευθερωθεί η πόλη.

Να συγχαρώ τα παιδιά μας που για μια ακόμη φορά μας δώσανε δύναμη να πιστεύουμε ότι τους οφείλουμε ακόμη περισσότερα. Να συγχαρώ τα παιδιά μας που νιώθουν το τι σημαίνει ελευθερία, που νιώθουν ότι θυμόμαστε για να προσέχουμε στο μέλλον και ιδιαίτερα στους σημερινούς δύσκολους καιρούς.

Πάντοτε το παράδειγμα των αγωνιστών της ελληνικής ψυχής, όλα τα χρόνια, αλλά και των απελευθερωτών της Κατερίνης μάς λέει ότι και σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες που δεν είμαστε υπόδουλοι, που δεν έχουμε ζυγό πάνω απ’ το κεφάλι μας αλλά μπορεί να έχουμε άλλου τύπου ζυγούς, να φροντίσουμε όλοι μαζί να αντισταθούμε.

Να αντισταθούμε ώστε να δώσουμε στα παιδιά μας την ελεύθερη σκέψη, την ελεύθερη κίνηση, την πραγματική ελευθερία. Αγώνα (να κάνουμε) λοιπόν και πάλι και αντίσταση σε κάθε τι που επιβουλεύεται (την πατρίδα) είτε σαν εχθρός, είτε με οποιοδήποτε άλλο μέσο».

Ο νομάρχης

«Όπως αρμόζει, όπως αξίζει στους ανθρώπους που χάθηκαν, στους ανθρώπους που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία μας, έτσι σήμερα αυτή η επέτειος η 98η από την απελευθέρωση της Κατερίνης είναι μια σημαντική επέτειος που κοσμήθηκε από την εξαιρετική παρέλαση των παιδιών των σχολείων της Πιερίας, ιδιαίτερα της Κατερίνης, και θα πρέπει να πω ότι από τον τρόπο που παρέλασαν όχι μόνο συγχαρητήρια αλλά πραγματικά δίνουν ένα μήνυμα ελπίδας για όλους εμάς, για ένα καλύτερο μέλλον για την πατρίδα μας και ιδιαίτερα για την πόλη μας.

Το μήνυμα σήμερα είναι ένα: Τότε αγωνίστηκαν και δώσανε την ανεξαρτησία σ’ εμάς, μπήκε η Μακεδονία, μπήκε η Κατερίνη στο ελληνικό κράτος. Σήμερα εμείς και πρώτα οι πολιτικοί πρέπει να αγωνιστούμε για το καλό των πολιτών, να αγωνιστούμε για το καλό της πατρίδας, να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση με τον καλύτερο τρόπο και όχι στις πλάτες των πολιτών».

Ο βουλευτής. Κ. Μαρκόπουλος

«Χαίρομαι πάρα πολύ που οι υποχρεώσεις οι κομματικές, λόγω εκλογών και λόγω περιοδειών, μου έδωσαν την ευκαιρία να είμαι σε μία εκδήλωση σαν κι αυτή, μια απελευθερωτική, ιστορική επέτειο της Κατερίνης. Διότι έστω και εν μέσω κρίσης, έστω και εν μέσω μίζερου κοινωνικού διαλόγου, έστω και εν μέσω ανησυχίας και άγχους των πολιτών, η ιστορία μας, οι ιστορικές μνήμες, αυτά που πρέπει να μεταδώσουμε στα παιδιά μας, οι αρχές και οι αξίες ενός έθνους που έμεινε σε πολύ πιο δύσκολες στροφές της ιστορίας όρθιο, πρέπει να είναι πάντα στο μυαλό μας και να είναι πλοηγός και για τον παρόντα και για το μέλλοντα χρόνο.

Όλοι εμείς οι πολιτικοί, όπου κι αν ανήκουμε, κάνουμε όσο μπορούμε το καθήκον μας για να ξεφύγουμε από τη μεγάλη μέγγενη της κρίσης που έχει μπει στη χώρα. Πρέπει όμως να μην επενδύουμε στο φόβο, πρέπει να επενδύουμε στις πραγματικές δυνάμεις της κοινωνίας, πρέπει να επενδύουμε στην ελπίδα των πολιτών και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εμφυσήσουμε την ελπίδα στους πολίτες. Οι πολίτες περιμένουν από εμάς, δεν περιμένουμε εμείς απ’ αυτούς. Εμείς πρέπει να μπούμε μπροστά».

Ο Γιάννης Αμοιρίδης

«Εκατό, κοντά, χρόνια πριν άνοιξε η πύλη της ελευθερίας για όλη την Πιερία, για όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Αυτό όμως δεν έγινε αναίμακτα, κάποιοι θυσίασαν τη ζωή τους και από τον τακτικό στρατό αλλά και από εθελοντές από όλη την Ελλάδα.

Με όραμα, με πίστη, με αγάπη για τη χώρα, πατριώτες θυσιάστηκαν για την ελευθερία, για τη δημοκρατία, εμπνευσμένοι μ’ αυτά τα οράματα.

Και εκατό χρόνια μετά ο εχθρός πάντα παραμένει. Είναι όμως άυλος, απρόσωπος, είναι παγκόσμιος, όμως οι δικές τους αξίες, τα δικά τους οράματα πρέπει και οφείλουμε να τα έχουμε ζωντανά για να ακολουθούμε εκείνες τις αξίες.

Και να είστε σίγουροι ότι αν ακολουθήσουμε εκείνες τις αξίες όλοι μας, γίνουμε πατριώτες, γίνουμε Έλληνες, θα θυσιαστούμε για τον τόπο με τις ηθικές αξίες μπροστά, την ελευθερία και τη δημοκρατία, τότε να είστε σίγουροι ότι θα κερδίσουμε».

Ο Θ. Παπαγεωργίου

«Η πόλη της Κατερίνης πορεύεται ελεύθερη στο μέλλον, η πόλη βρίσκεται μπροστά σε νέες προκλήσεις, γίνεται ο πόλος ενός μεγάλου δήμου. Τις επόμενες μέρες θα διεξαχθούν εκλογές που θα αναδείξουν τη νέα ηγεσία (του δήμου). Ελπίζω η πόλη μας, η πόλη με τη μεγάλη ιστορία και παράδοση, να αξιοποιήσει αυτές τις νέες ευκαιρίες, τις νέες προκλήσεις, για να οδηγηθεί στο μέλλον με καλύτερες συνθήκες για τους πολίτες, για την Πιερία, για τον τόπο».

Η Μ. Μίχου

«Δίνουμε έναν ελάχιστο φόρο τιμής σ’ αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση αυτής της πόλης. Χρέος δικό μας είναι να μεταφέρουμε αυτές τις ιστορικές μνήμες από γενιά σε γενιά. Οι κάτοικοι της Κατερίνης για χρόνια αγωνίστηκαν με επιμονή, με εργατικότητα και ανέπτυξαν αυτή την πόλη. Χρέος δικό μας είναι καθένας απ’ όποια θέση κι αν βρίσκεται, να συμβάλει τώρα στην ανάπτυξή της και να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τη νέα γενιά αυτού του τόπου».

Ο Κ. Κουκοδήμος

«Παρακολουθώντας αυτή την παρέλαση είδα ένα κλίμα αισιοδοξίας ότι οι μαθητές μας, η νεολαία μας, μας δίνει κουράγιο, δύναμη και θέληση να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να βγούμε από το Μνημόνιο και από τα αδιέξοδα.

Η απελευθέρωση της Κατερίνης σηματοδοτεί πολλά πράγματα και πάνω απ’ όλα την πίστη μας και την αγάπη μας για την πατρίδα».