Σάββατο, 30 Οκτωβρίου 2010

Γιατί οι γυναίκες δε δίνουν και τόση σημασία στο κακό σεξ;

Για πολλές γυναίκες η έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας ή ευχαρίστησης δεν είναι ένα θέμα που αξίζει να ασχοληθούν.

Η σύντροφός σας δεν είναι ικανοποιημένη στο κρεβάτι. Έχει σημασία;

Για ορισμένα ζευγάρια η απάντηση μάλλον είναι ένα ηχηρό ναι. Για πολλές γυναίκες, όμως, η έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας ή ευχαρίστησης δεν είναι ένα θέμα που αξίζει να ασχοληθούν. Οι μελέτες διαπιστώνουν ότι αν και το 30-50 % των γυναικών αναφέρουν προβλήματα στη σεξουαλική τους ζωή μόνο το 10 % εκφράζει ανησυχία για αυτά τα προβλήματα.

Όπως ήταν αναμενόμενο το 10 % των γυναικών που αντιμετωπίζουν προβλήματα όσον αφορά τόσο την επιθυμία όσο και το άγχος για τις σεξουαλικές τους επιδόσεις τράβηξαν το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής των ερευνητών – άλλωστε αυτές είναι οι γυναίκες με τα πραγματικά προβλήματα.


«Πιστεύαμε για πολύ καιρό ότι τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες τα προβλήματα αυτά ήταν πάντα αιτία κατάθλιψης», δήλωσε ο Kyle Stephenson από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν, υποψήφιος διδάκτωρ στην ψυχολογία, που πρόσφατα δημοσίευσε μια έρευνα σχετικά με το θέμα.

Όταν τα στοιχεία της έρευνας απέδειξαν ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, ανέφερε ο Stephenson, το ερώτημα που προέκυψε είναι «τι συμβαίνει μέσα σε μια ερωτική σχέση που κάνει αυτά τα προβλήματα τόσο οδυνηρά ώστε να θέλετε να αναζητήσετε θεραπεία;»

Το χάσμα των … φύλων

Τα σεξουαλικά προβλήματα είναι κοινά και στα δύο φύλα. Μια μελέτη του 1999 για τη σεξουαλική δυσλειτουργία στις Ηνωμένες Πολιτείες, που δημοσιεύθηκε στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, διαπίστωσε ότι το 43 % των γυναικών και το 31 % των ανδρών ανέφεραν σεξουαλικά προβλήματα. Είναι η γεύση αυτών των προβλημάτων που τείνει να διαφέρει, σημείωσε η Sheryl Kingsberg, ψυχολόγος στην Ιατρική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve στο Κλίβελαντ, στο Οχάιο.

«Για τις γυναίκες το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται ότι είναι η επιθυμία», υποστήριξε η Kingsberg.

Οι άνδρες, από την άλλη πλευρά, έχουν την τάση να αντιμετωπίζουν προβλήματα τεχνικά: πρόωρη εκσπερμάτιση οι νεαροί άνδρες και στυτική δυσλειτουργία οι άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας.

Σε σύγκριση με τη σύγχυση των σωματικών, ψυχολογικών και πολιτισμικών παραγόντων που συνθέτουν την επιθυμία, η στυτική δυσλειτουργία και η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι πιο εύκολο να θεραπευτούν. Αυτά τα κοινά ανδρικά προβλήματα είναι πιο εύκολο επίσης να εντοπιστούν. Θέλετε να κάνετε σεξ αλλά δεν μπορεί να διατηρήσετε τη στύση σας; Πρόκειται για στυτική δυσλειτουργία. Δεν έχετε όρεξη να κάνετε σεξ; Καλά, ίσως είστε κουρασμένοι. Ή στρεσαρισμένοι. Ή σε μια προβληματική σχέση. Ή φταίνε οι παρενέργειες των φαρμάκων που παίρνετε.

Αυτό που επιδεινώνει τη σύγχυση είναι το γεγονός ότι οι υποκειμενικές εμπειρίες των γυναικών στο σεξ μπορεί να μην ταιριάζουν με τη φυσική σεξουαλική ανταπόκρισή τους. Το 2008 μια μελέτη, που έγινε σε περισσότερες από 31.000 γυναίκες και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Μαιευτικής και Γυναικολογίας, διαπίστωσε ότι ενώ το 43 % των γυναικών ανέφεραν ότι έχουν σεξουαλικά προβλήματα, μόνο το 25 % πραγματικά ενδιαφερόταν για αυτό.

Οι γυναίκες ασθενείς και οι γιατροί δεν συμφωνούν πάντοτε για τις σεξουαλικές δυσλειτουργίες. Για παράδειγμα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 10 % από τις συνολικά 436 Αγγλίδες που συμμετείχαν στην έρευνα (ηλικίας 35-59 ετών) ένιωθαν ότι είχαν σεξουαλικά προβλήματα. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε το 1988 στο περιοδικό British Medical Journal, το ένα τρίτο εξ αυτών δεν πληρούσαν τα κριτήρια των ερευνητών για σεξουαλική δυσλειτουργία. (Η μελέτη διαπίστωσε ότι συνολικά το 33 % των συμμετεχόντων πληρούσε τα κριτήρια για σεξουαλικά προβλήματα.)

Ένα παρόμοιο αποτέλεσμα προέκυψε το 1998 όταν μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Family Practice, ανέφερε ότι το 39 % των γυναικών δήλωσαν ότι ενδιαφέρονται να αναζητήσουν βοήθεια για τα σεξουαλικά προβλήματά τους, αλλά μόνο οι μισές από αυτές είχαν όντως προβλήματα σύμφωνα με τους ερευνητές.

Βάζοντας το σεξ σε ένα πλαίσιο

Ένας από τους λόγους που η δυσλειτουργία και η δυστυχία δεν πάνε μαζί, δήλωσε ο Leonard Derogatis, διευθυντής του Κέντρου Σεξουαλικής Ιατρικής στο Sheppard Pratt, είναι ότι η μέση γυναίκα βιώνει τη σεξουαλική επιθυμία με διαφορετικό τρόπο από έναν άνδρα.

«Οι γυναίκες θα μπορούσαν να κάνουν σεξ για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, μόνο ένας από τους οποίους θα μπορούσε να είναι ότι αισθάνονται χαρά και ικανοποίηση», επεσήμανε ο Derogatis. «Είναι μια διαδρομή για την οικειότητα, είναι μια πορεία προς την εκπλήρωση ενός ρόλου της ερωμένης ή της συζύγου, είναι ένα μέσο να κάνουν το σύντροφό τους ευτυχισμένο και ούτω καθεξής.»

Αυτό το πλαίσιο είναι που ο Stephenson και η συνεργάτης του συγγραφέας και σύμβουλος ψυχολόγος στο πανεπιστήμιο του Austin, Cindy Meston, θέλησαν να ερευνήσουν. Ζήτησαν από 200 ετεροφυλόφιλες γυναίκες να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια για την ποιότητα της σχέσης τους και της σεξουαλικής τους ικανοποίησης. Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Journal of Sexual Medicine, αποδεικνύουν ότι η προσέγγιση μιας γυναίκας όσον αφορά τη σχέση της καθώς και το επίπεδο της οικειότητας με τον σύντροφό της, επηρεάζει το πόσο οδυνηρά θα θεωρήσει τα όποια σεξουαλικά προβλήματα.

Οι ερευνητές ξεκίνησαν την μελέτη με την πρόβλεψη ότι όταν οι προσωπικές τους σχέσεις χαρακτηρίζονται από εμπιστοσύνη και διαφάνεια, τα σεξουαλικά προβλήματα θα ήταν λιγότερο οδυνηρά για τις γυναίκες. «Αυτό αποδείχθηκε ότι συνέβαινε στην πραγματικότητα μόνο μέχρι ενός σημείου», δήλωσε ο Stephenson. Μόνο οι γυναίκες που είχαν ανασφάλεια για το δέσιμό τους με το σύντροφό τους, βρήκαν ότι η οικειότητα κατευνάζει τη σεξουαλική δυσλειτουργία. Στις γυναίκες που ένιωθαν ασφάλεια για τη σχέση τους, η επιπλέον οικειότητα δεν βοήθησε.

Μπορεί το θέμα να είναι ότι οι γυναίκες που ανησυχούν για τη σχέση τους αισθάνονται τόση ανακούφιση όταν έχουν οικειότητα, που αγνοούν τα προβλήματα στο κρεβάτι, ανέφερε ο Stephenson. Οι γυναίκες που είναι ασφαλείς, από την άλλη πλευρά, ενδέχεται να δώσουν μεγαλύτερη προτεραιότητα στο σεξ.

Ωστόσο όταν οι ερευνητές απομόνωσαν τα υπόλοιπα σεξουαλικά προβλήματα και επικεντρώθηκαν στη χαμηλή σεξουαλική επιθυμία και μόνο, διαπίστωσαν ότι η οικειότητα μπορούσε να βελτιώσει την κατάσταση. Αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει επειδή οι γυναίκες στις προσωπικές τους σχέσεις όταν λένε στο σύντροφό τους ότι δεν έχουν διάθεση για σεξ, αυτός δείχνει περισσότερη κατανόηση.

Ο Stephenson συλλέγει τώρα τα προκαταρκτικά στοιχεία για να προσπαθήσει να καταλάβει τι συμβαίνει σε κάθε περίπτωση χωριστά όταν μια γυναίκα έχει προβλήματα σεξουαλικής λειτουργίας. Μήπως ο σύντροφός της απογοητεύεται; Μήπως τελικά καταλήγουν να κάνουν λιγότερο σεξ; Και πώς όλα αυτά επηρεάζουν την ψυχολογία της;

«Είναι όλα εικασίες σε αυτό το σημείο», υποστήριξε ο Stephenson.


news247.gr

ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΩΡΑ

Επανέρχεται τα ξημερώματα της Κυριακής η κανονική ώρα, καθώς λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής. Οι πολίτες θα πρέπει να γυρίσουν τους δείκτες των ρολογιών τους μια ώρα πίσω

ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ

ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΕΜΕΙΝΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ.
ΤΑ ΠΟΛΥ ΙΣΧΥΡΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΧΙΟΝΙΔΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ, ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ
Η ΝΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ
ΔΙΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΗΔΗ
ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΧΙΟΝΙΔΗ.

ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΤΟΥ....FACEBOOK

Έξι στο σύνολο οι κινηματογαρφικές πρεμιέρες της εβδομάδας, αλλά δύο αυτές που κλέβουν - και δικαίως - τις εντυπώσεις. Από τη μία η περιβόητη ταινία του Facebook - ή για να είμαστε ακριβείς η ταινία για τον ιδρυτή του Facebook - και από την άλλη το νέο κινηματογραφικό πόνημα του ακούραστου Woody Allen.

Μια φθινοπωρινή βραδιά του 2003, ο φοιτητής του Χάρβαρντ και ιδιοφυΐα στις γλώσσες προγραμματισμού, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, κάθεται στον υπολογιστή του και ξεκινά να δουλεύει πάνω σε μια καινούρια ιδέα. Σε μια έξαψη blogging και προγραμματισμού στο φοιτητικό του δωμάτιο, ο Μαρκ αρχίζει κάτι που σύντομα θα μετατραπεί σε ένα παγκόσμιο κοινωνικό δίκτυο και θα προκαλέσει επανάσταση στην επικοινωνία... H ζωή και οι ''περιπέτειες'' του ανθρώπου που βρίσκεται πίσω από το Facebook μπαίνουν στο στόχαστρο του David Fincher σε μία από τις πλέον αναμενόμενες ταινίες της χρονιάς! The Social Network... σε αυτή την ταινία κάνουμε like!

Δύο παντρεμένα ζευγάρια σε κρίση και ένα all star cast συνθέτουν το σκηνικό της νέας ταινίας του Woody Allen ''Θα γνωρίσεις έναν ψηλό μελαχρινό άνδρα''. Ήρωες σε ερωτική και υπαρξιακή κρίση αναζητούν το χαμένο τους ''εγώ'' μέσα από τη βιτριολική ματιά του αστείρευτου Woddy Allen. Anthony Hopkins, Naomi Watts, Antonio Banderas, Josh Brolin, Freida Pinto... Θέλετε κι άλλους λόγους για να τη δείτε;

Ο M. Night Shyamalan ξαναχτυπά, αυτή τη φορά εντελώς διαφορετικός απ' ό,τι τον έχουμε συνηθίσει. Ο δημιουργός της ''Έκτης Αίσθησης'', που έχει προ πολλού χάσει την έμπνευσή του, επιστρέφει με την περιπέτεια φαντασίας ''Ο τελευταίος μαχητής του ανέμου'' και στόχο, στην καλύτερη περίπτωση, τους teenagers! Ο διάδοχος μια αυτοκρατορίας καλείται να αναχαιτίσει το Έθνος της Φωτιάς από την υποδούλωση των Εθνών του Νερού, της Γης και του Αέρα. Και κάπου εκεί εμείς αρχίζουμε να τραγουδάμε τα ''τρία παιδιά βολιώτικα'' (διότι το ''τρία πουλάκια κάθονταν'' δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα σε τραγούδι)!

''Μια οικογένεια... ψώνιο''! Κυριολεκτικά, όχι μεταφορικά! Διότι πίσω από αυτή την ''τέλεια'' αμερικάνικη οικογένεια βρίσκονται έμμισθοι υπάλληλοι μιας εταιρείας προώθησης προϊόντων! Η καταναλωτική κουλτούρα στο επίκεντρο σε μία κωμωδία, που φέρνει ξανά στη μεγάλη οθόνη τη Demi Moore (είχαμε ξεχάσει ότι είναι ηθοποιός!) και τον David Duchovny (ο Μόντλερ από τα X Files)...

Η Κέιτ και ο Χάμφρεϊ είναι δυο λύκοι που προσπαθούν να βρουν το δρόμο για το σπίτι τους – οι δασοφύλακες τους παγίδευσαν και τους μετέφεραν στην άλλη άκρη της χώρας. Ο Χάμφρεϊ είναι λύκος Ωμέγα, η μέρα του στρέφεται γύρω από τις εύστροφες ατάκες, τις μαγκιές με την παρέα του και τους αγώνες σε ηλεκτρονικά παιχνίδια με τους αργόσχολους σκίουρους. Η Κέτι είναι λύκος Αλφα: το καθήκον, η πειθαρχία και οι κινήσεις που έχει μάθει από τη Λάρα Κροφτ είναι η κινητήρια δύναμή της. Οσο τα δύο λυκάκια διανύουν χιλιάδες χιλιόμετρα, πίσω στην αγέλη τους δυο αντίπαλες λυκο-συμμορίες είναι στα πρόθυρα μεγάλης σύγκρουσης. Μόνο η Κέιτ κι ο Χάμφρεϊ μπορούν να επαναφέρουν την ειρήνη. Ένα animation - και σε 3D έκδοση - με τον χαρακτηριστικό τίτλο ''(Γ)Λυκάκια'' (ασχολίαστο...), αποκλειστικά για τους πολύ μικρούς μας φίλους...

Με αγάπη από τη Νορβηγία... Το ''Δεσμοί Αίματος'' είναι μία ακόμα ταινία, σκανδιναβικής παραγωγής, που ασχολείται με τους οικογενειακούς δεσμούς. Ένας δεκαπεντάχρονος γιος που δεν έχει γνωρίσει τον πατέρα του. Ένας άντρας που εγκατέλειψε το γιο του και όλη του την οικογένεια, έφυγε από τη χώρα και άλλαξε τη ζωή του. Μια ταινία για την αναζήτηση της αλήθειας, την ανάγκη να γνωρίσουμε από πού καταγόμαστε, να αγαπηθούμε και να μάθουμε ποιοι είμαστε/
NOOZ