Κυριακή, 31 Οκτωβρίου 2010

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ

1 Ολυμπιακός18
2 Παναθηναϊκός17
3 Α.Ε.Κ.13
- Αστέρας Τρίπολης13
5 Καβάλα12
- Κέρκυρα12
- Άρης൧൨
8 Ηρακλής118
- Π.Α.Ο.Κ.11
10 Ολυμπιακός Βόλου10
11 Α.Ε.Λ.9
- Εργοτέλης9
13 Ατρόμητος7
- Πανσερραϊκός7
15 Ξάνθη6
16 Πανιώνιος4

ΑΡΩΜΑ ΝΙΚΗΣ… ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ!


Μεγαλειώδη συγκέντρωση γυναικών εχθές στην Πλάκα Λιτοχώρου για τον Θανάση Τσιφοδήμο:
ΑΡΩΜΑ ΝΙΚΗΣ… ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ!
Σας ευχαριστώ από την καρδιά μου που αποδεχτήκατε την πρόσκλήσή μου , σας ευχαριστώ που με τιμάτε με την παρουσία σας. Αντιλαμβανόμενος σήμερα το ρόλο μου ως υποψηφίου δημάρχου του νέου δήμου Δίου – Ολύμπου του και συναισθανόμενος αύριο το ρόλο μου ως του Δημάρχου της δικής σας εντολής, πιστεύω ότι όλοι μαζί μπορούμε να απαντήσουμε στις προκλήσεις της εποχής μας, για το νέο μεγάλο δήμο μας.
Συνδημότισσες
Στο καινούργιο κοινωνικό τοπίο που διαμορφώνεται καθημερινά με μεγάλη ταχύτητα δεν μπορούν να έχουν υπόσταση οι περιορισμοί του παρελθόντος με τη γυναίκα παραγκωνισμένη από το χώρο της λήψης αποφάσεων. Κι όσο και αν τούτη η αποψινή μας συγκέντρωση δείχνει να προβάλλει τη διάκριση των φύλων, ακριβώς στην άμβλυνση αυτής της διάκρισης στοχεύει.
Αγαπητές μου συμπατριώτισσες
Ξεκίνησα αυτήν την πορεία με στόχο να συνεγείρω τις αδρανοποιημένες δυνάμεις του τόπου. Και θεωρώ επιβεβλημένο να βλέπω καθημερινά ανθρώπους, να γίνομαι κοινωνός των ιδεών τους και να ανατροφοδοτώ τις δικές μου ιδέες, να επανασχεδιάζω με τους συνεργάτες μου τις λεπτομέρειες και να κάνουμε όλο και πιο ξεκάθαρο το όραμα για το αύριο του δήμου μας. Και από όσα σε αυτή μου την πορεία επισημαίνω, δυο βασικές διαπιστώσεις θα ήθελα να σας αναφέρω:
Πρώτον. Το πόσο λείπει η γυναικεία παρουσία, ή έστω πόσο υποβαθμισμένη εμφανίζεται, σε όλες τις μορφές οργάνωσης. Κυριαρχεί η ανδρική παρουσία στους Συλλόγους, στα Σωματεία, τις συντεχνιακές δομές. Ακόμη και στα ίδια τα Δημοτικά μας Συμβούλια, και παρά το ότι ο νομοθέτης σοφά πρόβλεψε μια λογική αναλογία στα ψηφοδέλτια των Συνδυασμών, η γυναικεία παρουσία είναι μικρότερη του αναμενόμενου.

Και δεύτερον. Πόσο βαθιά γνώση των προβλημάτων μας συναντά κανείς σε σας τις γυναίκες, αλλά και πόσες γόνιμες ιδέες μπορεί να αποκομίσει. Αρκεί βέβαια, με μετριοπάθεια και επίγνωση της ισοτιμίας, να συζητήσει μαζί σας. Χωρίς την υπεροψία του μεγάλου ηγέτη που τα πάντα γνωρίζει και για όλα έχει μαγικές λύσεις. Τις “λύσεις” αυτές τις βιώνουμε καλά όλοι μας σε ένα δήμο που θέλει να κρατηθεί στην ομάδα των αναπτυγμένων περιοχών της χώρας μας, εκεί όπου για πολλές δεκαετίες ανήκε, χάρη στη δημιουργική δραστηριότητα των κατοίκων του και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που από τη φύση διαθέτει.
Εμείς, ήδη τα τελευταία χρόνια, συμμετέχοντας σε ανταγωνιστικά προγράμματα διακρατικής συνεργασίας των μεσογειακών χωρών, διεκδικούμε χρηματοδοτήσεις για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας σε αγροτικές περιοχές, με στόχο την αποτελεσματικότερη προώθηση του τουριστικού προϊόντος ( πρόγραμμα We Art) αναμένουμε την έγκριση.
Σημειολογικά θεωρώ την αποψινή μας συγκέντρωση ως απαρχή μιας συνεχούς συνεργασίας όλων των δυνάμεων του τόπου μας. Μιας συνεργασίας χωρίς εξαιρέσεις, ώστε να δημιουργήσουμε ένα εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον, χωρίς ιδιοκτησιακές αντιλήψεις για το Δήμο μας. Τις θέσεις εργασίας για τους νέους μας θα τις δημιουργήσουμε εκμεταλλευόμενοι τα φυσικά μας πλεονεκτήματα και όχι με υποσχέσεις και τάξιμο διορισμών σε χιλιοταγμένες θέσεις, φαινόμενο που μαθαίνω πως παρουσιάζει ιδιαίτερη έξαρση τις τελευταίες μέρες. Εμείς δεν θα ορίσουμε χιλιάδες διευθυντές στις εταιρίες το νεοσύστατου δήμου , δεν θα ορίσουμε εκατοντάδες ειδικούς συνεργάτες και συμβούλους, ούτε θέλουμε την επόμενη μέρα των εκλογών να αλλάξει η διαπροσωπική μας σχέση. Τους άξιους ανθρώπους που χρειαζόμαστε για το μοντέλο διοίκησης που σχεδιάζουμε, θα τους αναζητήσουμε με διαφανείς διαδικασίες και με ίσες ευκαιρίες για όλους.
Δε μπορούμε να δεχθούμε όμως την απάτη και την εξαπάτηση αυτής της ατέλειωτης υποσχεσιολογίας. Άλλωστε πολλές απο εσάς με γνωρίζετε αρκετά χρόνια, είτε ως καθηγητή σας είτε ως καθηγητή των παιδιών σας είτε στη θέση του δημάρχου Λιτοχώρου. Σας είπα πάντοτε την αλήθεια. Σας είπα αυτό που πίστευα για τις ικανότητες και τις προοπτικές του καθενός μέσα στα πλαίσια του ανθρωπίνως εφικτού . Και αυτή μου η στάση είχε θέλω να ελπίζω τη μικρή της συμβολή στην επιτυχημένη πορεία τόσων και τόσων παιδιών. Είτε ως επιστημόνων, είτε ως επιτυχημένων επαγγελματιών, αδιάκριτα. Ως επιτυχημένων ανθρώπων πάνω απ΄ όλα.
Το σεβασμό μου όμως στην αξία του ανθρώπου, στην υπόσταση του κάθε δημότη χωριστά τον εξέφρασα νομίζω , με όποιο πρόσφορο τρόπο βρήκα τα τελευταία τέσσερα χρόνια ως Δήμαρχος Λιτοχώρου. Και θα εξακολουθήσω να τον εκφράζω, όχι βέβαια με σταυραγκαλιάσματα και σταυροφιλήματα στους δρόμους.
Δε θα μακρηγορήσω απόψε. Τις αρχές μας τις διακήρυξα και τις διακηρύττω συνεχώς στις κατά τόπους ομιλίες που είναι σε εξέλιξη. Αφορούν ένα συνολικό πλαίσιο αρχών , σχεδιασμού και προοπτικής του νέου μας δήμου και ταυτόχρονα λαμβάνουν υπόψη και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής.
Οι δημότες του νέου δήμου πύκνωσαν τις τάξεις του συνδυασμού μας, της «Κίνησης Ευθύνης». Να είσαστε σίγουροι ότι είμαστε πλέον το μεγάλο, το πλειοψηφικό ρεύμα της νίκης , και να μην έχετε καμμία αμφιβολία γι΄αυτό.
Το πρόγραμμα του Συνδυασμού μας είναι ήδη σε κάθε σπίτι του Δήμου μας. Απόψε θέλω να ζητήσω από όλες μαζί και στη συνέχεια από κάθε μία χωριστά τη συμπαράστασή σας και τον αγώνα σας, την τελευταία εβδομάδα των εκλογών, ώστε την Κυριακή το βράδυ να πανηγυρίσουμε μαζί τη μεγάλη νίκη στην ανατολή της καινούριας εποχής για το νέο Δήμο Δίου - Ολύμπου .
Σας ευχαριστώ

ΔΑΓΚΩΤΟ ΣΤΟΝ ΦΙΛΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΕΡΑΗΛΙΔΗ


ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2010

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ

Τη Δευτέρα 01 Νοεμβρίου και ώρα 19:30 στην Ιερά Μητρόπολη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Αικατερίνεια» εγκαινιάζεται η έκθεση: «Εκκλησιαστικά Κειμήλια(καθαρά λειτουργικά σκεύη, άμφια, σπάνιες και μοναδικές εκδόσεις)». Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Αρχιμανδρίτης π. Ιωακείμ Οικονομίκος.

Η έκθεση θα λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 09:00 έως τις 14:00 και από τις 18:00 έως τις 20:30.

Η έκθεση θα ολοκληρωθεί στις 27 Νοεμβρίου.

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2010. ΦΑΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ


Πλήθος κόσμου στην έναρξη των Αικατερινείων στην Αστική Σχολή

«ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΣΤΟ… ΟΝΕΙΡΟ» ΜΕ ΤΙΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΥ


Δημιουργίες του Χαράλαμπου Τερζόπουλου, παρουσιάζονται από το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στην Αστική Σχολή. Τα εγκαίνια της έκθεσης που φέρει το γενικό τίτλο «Εικαστικοί Διάλογοι», αποτέλεσαν την επίσημη πρεμιέρα των φετινών Αικατερινείων.
Στην εκδήλωση - η έναρξη της οποίας έγινε από τον Δήμαρχο Κατερίνης Σάββα Χιονίδη και από τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού Χαράλαμπο Καρατζόγλου - παρέστησαν ο Μητροπολίτης Κίτρους και Κατερίνης κ. Αγαθόνικος, ο Βουλευτής Πιερίας Θανάσης Παπαγεωργίου, ο Νομάρχης Πιερίας Γιώργος Παπαστεργίου, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών- φορέων και πλήθος κόσμου.


Σάββας Χιονίδης: «Η ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΑΠΟΚΤΑ ΕΝΑΝ ΥΠΕΡΣΥΓΧΡΟΝΟ ΧΩΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ»
Στην ομιλία του κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης τόνισε μεταξύ άλλων: «…Είμαι ευτυχής που οι φετινές εκδηλώσεις συμπίπτουν χρονικά με την ανακοίνωση της ένταξης στο ΕΣΠΑ του Πολιτιστικού Κέντρου. Ήταν ένας αγώνας που δώσαμε με μεγάλη αποφασιστικότητα, για να αποκτήσει η Κατερίνη αυτό που δικαιωματικά της αξίζει: έναν υπερσύγχρονο χώρο πολιτισμού, υψηλών προδιαγραφών.
Σχεδιάσαμε τις φετινές εκδηλώσεις με γνώμονα την ανάδειξη του πλούτου της κοινωνίας της Κατερίνης. Μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας, που έχτισε την πορεία της με τα υλικά που έφεραν μαζί τους οι άνθρωποι του χθες, οι πρόσφυγες, συνδιαμορφώνοντας , μαζί με τους ντόπιους, ένα υπέροχο ψηφιδωτό που αποτελεί τη σημερινή μας πολιτιστική ταυτότητα.
Μιας κοινωνίας νέων, αξιόλογων δημιουργών, που χτίζουν το πολιτιστικό της αύριο με έμπνευση, διαρκή πνευματική αναζήτηση, κατάθεση ψυχής.
Όλοι μαζί, η Δημοτική Αρχή, οι ντόπιοι δημιουργοί και κυρίως οι απλοί πολίτες αυτού του Δήμου πετύχαμε να βάλουμε πραγματικά τον πολιτισμό στην καθημερινότητα μας και να λέμε, χωρίς ίχνος υπερβολής, πως «η Κατερίνη είναι η πόλη του Πολιτισμού».

ΧΩΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΛΕΟΝ Η ΑΣΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
Ο κος Χιονίδης αναφερόμενος στο χώρο της Αστικής Σχολής που φιλοξενεί την έκθεση υπογράμμισε: « …ένα κτίριο ταυτισμένο με την ιστορία και τη ζωή της πόλης, ένας χώρος που έδωσε γνώση σε πολλές γενιές συμπολιτών μας, όπως ο χώρος της Αστικής Σχολής δόθηκε από πέρυσι στους πολίτες και στον πολιτισμό της Κατερίνης. Κάτι ανάλογο έγινε και με την πρώην οικία Τσαλόπουλου, έναν ακόμη χώρο πολιτισμού, ένα μνημείο αρχιτεκτονικής, ένα σημείο αναφοράς στην προσπάθεια ενίσχυσης της πνευματικής ακτινοβολίας της πόλης, όπου προγραμματίζουμε τη δημιουργία ενός μουσείου εντύπων».

ΕΠΕΝΔΥΣΗ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο Δήμαρχος Κατερίνης σημείωσε ότι το αύριο χτίζεται με επένδυση στην παιδεία και στον πολιτισμό κατευθύνσεις στις οποίες όπως είπε: « κινείται αυτή η δημοτική διοίκηση, όπως άλλωστε έμπρακτα αποδεικνύεται και από την σύσταση του Πολιτιστικού Οργανισμού, ένα όραμα δεκαετιών που έγινε πραγματικότητα».
Ο κος Χιονίδης συνεχάρη το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Οργανισμού, «για το αξιόλογο πρόγραμμα, που διαμορφώθηκε σε συνεργασία με όλες τις πολιτιστικές δυνάμεις του τόπου», ενώ αναφερόμενος στα εγκαίνια της έκθεσης χαρακτήρισε τον Χαράλαμπο Τερζόπουλο «έναν εμπνευσμένο αυτοδίδακτο δημιουργό διεθνούς εμβέλειας που αποτυπώνει στα έργα του με εύγλωττο τρόπο, το κατασκευαστικό ήθος και το συναίσθημα».

Χαράλαμπος Καρατζόγλου: «ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΥ»
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Χαράλαμπος Καρατζόγλου τόνισε μεταξύ άλλων: «Μια μεγάλη γιορτή της πόλης, μας προσκαλεί και φέτος να ζήσουμε μοναδικές στιγμές και να θαυμάσουμε ό,τι πιο όμορφο δημιουργούν εμπνευσμένοι καλλιτέχνες. Τα «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ», είναι η κορυφαία πνευματική και καλλιτεχνική διοργάνωση της ευρύτερης περιοχής μας, ένας θεσμός που τείνει να δημιουργήσει παράδοση.
Με δεκάδες εκδηλώσεις, με αξιόλογα ονόματα και σχήματα, με τη συμμετοχή τοπικών φορέων και πολιτιστικών συλλόγων, αναδεικνύουμε τον σύγχρονο πολιτισμό, τις νέες ιδέες, τις ενδιαφέρουσες τάσεις σε όλες τις Τέχνες, προβάλλουμε με υπευθυνότητα, απόλυτο σεβασμό και ειλικρινή αγάπη ότι καινούργιο γεννιέται, ενώ ταυτόχρονα δίνουμε την ευκαιρία σε παλαιούς και νέους δημιουργούς να παρουσιάσουν το έργο τους και να επικοινωνήσουν με το φιλότεχνο κοινό.
Το πρόγραμμα εκδηλώσεων των φετινών «Αικατερινείων», το σχεδιάσαμε και το υλοποιήσαμε με σημείο αναφοράς το αφιέρωμα στη γενική θεματική ενότητα: «Η Κατερίνη των προσφύγων».

Μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, εικαστικές τέχνες και φωτογραφία, αποτελούν ορισμένες μόνο από τις επιμέρους θεματικές περιοχές στις οποίες θα κινηθούν τα φετινά δρώμενα. Εκδηλώσεις σημαντικές με ανοιχτή πρόσβαση σε όλους, έτσι ώστε οι κάτοικοι, αλλά και οι επισκέπτες της πόλης να γνωρίσουν την ομορφιά και τον πλούτο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που στην αποψινή εναρκτήρια εκδήλωσή μας φιλοξενούμε έναν σημαντικό εικαστικό καλλιτέχνη, που κατάγεται από την Πιερία, έναν άνθρωπο με σπουδαίο δημιουργικό έργο, τον Χαράλαμπο Τερζόπουλο. Αποτελεί τιμή για τα «Αικατερίνεια», που σε Πανελλήνια Πρώτη ο ακούραστος «μάστορας» που βοηθά τον αδερφό του Θόδωρο Τερζόπουλο, στην κατασκευή ορισμένων σκηνικών των θεατρικών του παραστάσεων, καταθέτει το μεράκι του, εδώ, στους χώρους της Αστικής Σχολής».

Χαράλαμπος Τερζόπουλος: «Επιθυμώ να προκύψουν εικαστικοί διάλογοι»

Ο Χαράλαμπος Τερζόπουλος εκθέτει έργα του σε είκοσι ενότητες, ενότητες οι οποίες αναπτύσσονται σε οκτώ αίθουσες της Αστικής Σχολής. Το μεγάλο μεράκι και η αγάπη του για τις κατασκευές από ξύλο, μέταλλο και άλλα υλικά γίνεται πλέον προσιτό στο κοινό της Πιερίας και της Μακεδονίας από όπου και κατάγεται. «Επιθυμία μου είναι να προκύψουν μέσα από αυτή την έκθεση οι εικαστικοί διάλογοι, που αναφέρονται και στον τίτλο της. Ευχαριστώ τον Δήμαρχο Κατερίνης, τον Πρόεδρο και τα μέλη του Πολιτιστικού Οργανισμού για την δυνατότητά που μου έδωσαν να εκθέσω τα έργα μου σε αυτό τον όμορφο πραγματικά χώρο» επισήμανε στο σύντομο χαιρετισμό του ο δημιουργός.


Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Η έκθεση χωρίζεται σε δυο τμήματα. Η πρώτη περιλαμβάνει έργα παρμένα από διάφορους χώρους που συγκίνησαν τον καλλιτέχνη μέσω της φόρμας τους. Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει αυτόνομες, καθαρές γλυπτικές συνθέσεις. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 12 Δεκεμβρίου και το κοινό μπορεί να την επισκέπτεται καθημερινά από τις 10:30 έως τις 13:30 και από τις 17:30 έως τις 20:30.