Σάββατο, 20 Νοεμβρίου 2010

«Θα πολεμάς με τους θεούς»


Μυθιστόρημα για τον Λεωνίδα των Θερμοπυλών
Ένα μυθιστόρημα για τον άνθρωπο που έσωσε το δυτικό πολιτισμό, πεθαίνοντας μαζί με τους 300 του, στις Θερμοπύλες, κυκλοφόρησε ο Δημήτρης Γ. Στεφανάκης με τίτλο «Θα πολεμάς με τους θεούς», (εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ).
Σε αυτό το υπερμυθιστόρημα των 572 σελίδων ζωντανεύει η αρχαία Σπάρτη με την καθημερινή ζωή, τους θεσμούς της και τα ηρωικά της πρόσωπα. Ο συγγραφέας εξιστορεί με ενάργεια και γνώση την πορεία του βασιλιά-ηγέτη, που έμελλε να μείνει στο διηνεκές με τη θυσία του, αντιμετωπίζοντας τις ορδές των Περσών. Με θαυμασμό και χωρίς προγονολατρεία φωτίζεται ο χαρακτήρας του Λεωνίδα, ο οποίος ξεκινούσε τη μέρα του με λίγο κρασί και ψωμί, ντυμένος τον κόκκινο χιτώνα που φορούσε και ο τελευταίος στρατιώτης της πόλης του.
Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα που αποτελεί την αρχή του βιβλίου:
«Ξύπνα, Λεωνίδα. Είναι ώρα», νόμισε πως άκουσε μες στον ύπνο του τη φωνή της Ερατεινής, της Μεσσήνιας γριάς, να τον καλεί και πετάχτηκε αναμαλλιασμένος απ΄τη βασιλική κλίνη, αναζητώντας στο σκοτάδι το χάδι της λες κι ήταν ακόμα μικρό παιδί. Για μια στιγμή μάλιστα, είχε τη βεβαιότητα ότι ξαναζούσε εκείνη τη μακρινή μέρα, που η νεαρή τότε Ερατεινή τον σήκωσε από τα άγρια χαράματα για να τον παραδώσουν στους παιδονόμους».
Ο συγγραφέας σημειώνει: Από ατίθασο παιδί σε αριστούχο της αγωγής και από μέλος της στρατιωτικής ελίτ σε διστακτικό ενήλικα που έζησε στη σκιά του ετεροθαλούς αδελφού του, Κλεομένη, ο Λεωνίδας ακολούθησε το δικό του πεπρωμένο. Μάρτυρας της οικογενειακής διαμάχης για τον θρόνο του οίκου των Αγιαδών, αποποιήθηκε την προσωπική του φιλοδοξία, αναπτύσσοντας στο έπακρο τη σωματική ρώμη και την ηθική ακεραιότητα του επίλεκτου Σπαρτιάτη. Αγέρωχος βασιλιάς, παρέμεινε σε πολλά απλός στρατιώτης. Δεν υποπτεύθηκε καν τον ρόλο που του επεφύλασσε η Ιστορία. Όταν όμως χρειάστηκε, αποδείχθηκε σαν έτοιμος από καιρό…
Κείμενο: Κώστας Μαρδάς

Λοτρέκ - Ημερίδα για την αναπηρία στο Τελλόγλειο Ίδρυμα

«Είμαι μισή μπουκάλα. Με πιο μακριά πόδια δεν θα έκανα ποτέ ζωγραφική», συνήθιζε να λέει ο Τουλούζ Λοτρέκ.
Ο ζωγράφος που μετέτρεψε την αδυναμία, την αναπηρία σε δημιουργία και εν τέλει σε αγάπη για τη ζωή, απαθανάτισε με μοναδικό τρόπο τον κόσμο της διασκέδασης και του θεάματος, μετέτρεψε τη διαφημιστική αφίσα σε αληθινό έργο τέχνης για το ευρύ κοινό, είχε ύψος μόλις 1,50 μέτρο!
Αυτή την αναπηρία του γάλλου ζωγράφου - έργα του οποίου παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε παρόμοια ευρύτητα στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών της Θεσσαλονίκης, γίνεται η αφορμή και για σειρά παράλληλων εκδηλώσεων, συνεδρίων και επιστημονικών προβληματισμών.
«Η αναπηρία ως κίνητρο δημιουργίας» είναι το θέμα ημερίδας που διοργανώνεται στο Τελλόγλειο Ιδρυμα την επόμενη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου. Στο πλαίσιο της ημερίδας θα αναπτυχθούν ιατρικά, ψυχιατρικά και ευρύτερα κοινωνιολογικά και θέματα ιστορίας της τέχνης.
«Διαχείρηση των σωματομετρικών προβλημάτων», «Αυξηση του ύψους με διατατική ιστογένεση», «Αξιολόγηση της επίπτωσης της βελτίωσης του αναστήματος στην ψυχική υγεία», «H αναπηρία ως κίνητρο δημιουργίας», «Η αναπηρία στην τέχνη και την ιστορία» είναι μερικά μόνο από τα θέματα που θα αναπτυχθούν στη διάρκεια της ημερίδας.
Γεννημένος στο Αλμπύ τη νότιας Γαλλίας στις 24 Νοεμβρίου 1864, ο Τουλούζ Λοτρέκ ήταν γιός του κόμη Αλφόνς Ντε Τουλούζ-Λοτρέκ και της κόμισσας Αντέλ.
«Και ζωγράφιζε γεύσεις»
Ο Λοτρέκ της Μονμάρτης, του Παρισιού, του αψεντιού, των γυναικών, των καμπαρέ, του έρωτα, των χρωμάτων, της νύχτας αγαπούσε πολύ και το … καλό φαϊ αλλά και τη διαδικασία παρασκευής του.
Με το φίλο του Μωρίς Ζουαγιέν (η προσωπογραφία του φιλοτεχνημένη από τον Λοτρέκ είναι από τις πρώτες που εκτίθενται στο Τελλόγλειο ίδρυμα) έγραψαν βιβλίο για την «Τέχνη της κουζίνας» με 250 συνταγές. Κάθε Τετάρτη μάλιστα καλούσαν τους φίλους τους και διοργάνωναν βραδιές … μαγειρικής. Το βιβλίο πρωτοκυκλοφόρησε από τον Μωρίς Ζουαγιέν πολλά χρόνια μετα το θάνατο του Λοτρέκ (στα 1934), αρκετά χρόνια μετα συντηρήθηκε και ένα αντίτυπο του βρίσκεται στην έκθεση του Τελλογλείου.
Η ύπαρξη του αντιγράφου του βιβλίου μεταξύ των εκτιθέμενων αντικειμένων του Λοτρέκ αποτέλεσε μεταξύ άλλων και την αφορμή για τη διοργάνωση μιας ακόμη σειράς εκδηλώσεων που αφορά στη γευσιγνωσία, τις γαστρονομικές συνήθειες και τις αγαπημένες γεύσεις του γάλλου ιδιότυπου καλλιτέχνη.
*** ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΤΗΝ ΟΜΩΝΥΜΗ ΤΑΙΝΙΑ....ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ.

Πρόγραμμα Γυμναστικής – Άσκησης στο Β’ ΚΑΠΗ

Ο Οργανισμός Κοινωνικής Πολιτικής του ΔΗΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ενημερώνει ότι ξεκίνησε το Πρόγραμμα Γυμναστικής – Άσκησης στο Β’ ΚΑΠΗ (Πάρκο).
Τα προγράμματα που θα εφαρμόζονται είναι: Κινησιοθεραπείας, Θεραπευτικής Γυμναστικής και Οργανωμένοι Περίπατοι Αθλητικής Άσκησης.
Στόχος του προγράμματος είναι η σωματική και πνευματική ευεξία των ηλικιωμένων. Το πρόγραμμα θα πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή 12.00μμ – 13.00μ.μ. Πληροφορίες στο γραφείο του Οργανισμού (τηλ.2351350495) και στο Β’ ΚΑΠΗ (τηλ.2351079159).

ΔΕ ΒΡΕΘΗΚΕ Η ΓΑΛΛΙΔΑ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟΆκαρπες παραμένουν μέχρι σήμερα οι έρευνες για τον εντοπισμό της Γαλλίδας Celine Chaubaroux τα ίχνη της οποίας χάθηκαν στις 20 Οκτωβρίου στον Όλυμπο.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της αστυνομικής διεύθυνσης Λάρισας όλες οι δυσπρόσιτες περιοχές του Ολύμπου στις στις οποίες δεν μπόρεσαν να προσεγγίσουν οι επίγειες δυνάμεις έχουν φωτογραφηθεί και βιντεοσκοπηθεί και το υλικό εξετάζεται από το Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών Λάρισας.
Ταυτόχρονα, οι επιτόπιες έρευνες για τον εντοπισμό της ορειβάτιδας θα συνεχιστούν ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες.
Στις αναζητήσεις που ξεκίνησαν στις 20 Οκτωβρίου, μετά από σχετικό αίτημα του Γαλλικού Γενικού Προξενείου Θεσσαλονίκης έλαβαν μέρος, ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας, αεροσκάφος CESNA της Αερολέσχης Λάρισας, Αστυνομικοί, Πυροσβέστες της Ε.Μ.Α.Κ., Στρατιωτικοί, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, Ορειβατικοί Σύλλογοι και η Λέσχη Εφέδρων Καταδρομέων Λάρισας.
Με έγγραφό του, το Γενικό Γαλλικό Προξενείο Θεσσαλονίκης, εξέφρασε τις ευχαριστίες τόσο των Γαλλικών Αρχών όσο και της οικογένειας της εξαφανισθείσας προς τις Ελληνικές Αρχές και τους φορείς που έλαβαν μέρος στις έρευνες.
നെവ്സ൨൪൭.gr

Οπίσθια ή μαντήλες..?

Με δύο φωτογραφίες θέτει στους Ελβετούς το δίλημμα, το Λαϊκό Κόμμα της χώρας, σε δημοψήφισμα για τους μετανάστες. Στη μία ξανθά κορίτσια στη λίμνη της Γενεύης, στην άλλη μεσήλικες Αλβανίδες ή Βόσνιες μέσα σε βρώμικα νερά με τα ρούχα και τα μαντήλια στο κεφάλι.


Γυμνά εμφανίστηκαν νεαρά μοντέλα στην λίμνη της Ζυρίχης στην Ελβετία στο πλαίσιο διαφημιστικής καμπάνιας ενός δεξιού πολιτικού κόμματος στην Ελβετία.
Η παραγωγή αυτής της προκλητικής εκστρατείας με τις γυμνές κοπέλες δημιουργήθηκε για να δείξει την αντίθεσή τους απέναντι στους μουσουλμάνους. Για να το πετύχουν αυτό προβάλουν τις νεαρές ξανθές Ελβετίδες στα καθαρά νερά της λίμνης της Γενεύης, με μια φωτογραφία στην οποία εμφανίζονται μουσουλμάνες - πιθανόν στην Αλβανία- να κολυμπούν φορώντας μαντίλες στο βρόμικο νερό μιας θάλασσας.


Η εκστρατεία έχει ως στόχο να προειδοποιήσει την Ελβετούς το τι θα μπορούσε να συμβεί στη χώρα, εφόσον επιτραπεί μεγαλύτερη μετανάστευση.
Η εκστρατεία γίνεται σε μια περίοδο που οι Ελβετοί ετοιμάζονται να ψηφίσουν ένα νόμο σύμφωνα με τον οποίο όσοι μετανάστες διαπράττουν σοβαρά εγκλήματα πρέπει να απελαύνονται αυτομάτως.
Η διαδικτυακή καμπάνια παρήχθη από το Λαϊκο Κόμμα της Ελβετίας SVP, το μεγαλύτερο στο κοινοβούλιο και συνάμα τη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της χώρας.
Η πρώτη εικόνα δείχνει τα οπίσθια τεσσάρων νεαρών γυναικών που κρατιούνται χέρι χέρι στα ρηχά της λίμνης της Ζυρίχης.
Η δεύτερη εικόνα δείχνει μια ομάδα ηλικιωμένων γυναικών, πιθανότατα Αλβανίδες ή Βόσνιες , φορώντας μαντίλα, που κάνουν μπάνιο σε λασπωμένα νερά.
Η εκπρόσωπος του SVP είπε στη Βρετανική Ντέιλι Τέλεγκραφ ότι η αμφιλεγόμενη καμπάνια είχε δημιουργηθεί από τους ακτιβιστές της Wohlen, δυτικά της Ζυρίχης, και δεν αναμένεται να εκδοθεί σε εθνικό επίπεδο.
Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 54% των Ελβετών θα ψήφιζε υπέρ του μέτρου, ενώ το 43% εναντίον του.
Το ομοσπονδιακό Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει προειδοποιήσει ότι μια θετική ψήφος στις 28 Νοέμβριου θα μπορούσε να φέρει την Ελβετία σε σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία απαγορεύει τις διακρίσεις βάσει της φυλής, του χρώματος, θρησκείας ή εθνικότητας...
news247.gr

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΑΡΗΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ


ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ൨ ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ ΣΤΙΣ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΤΟ 2009, ΤΑΧΘΗΚΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ ΣΙΔΗΡΑΣ ΚΥΡΙΑΣ.
ΤΩΡΑ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ?

21noemvriou.grΣτην τελική ευθεία μπαίνουν οι προετοιμασίες για το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη, την ίδρυση του οποίου αναμένεται να ανακοινώσει αύριο Κυριακή, 21 Νοεμβρίου.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 11.00 το πρωί, στο θέατρο Μπάντμιντον το οποίο εκτιμάται πως θα γεμίσει από ανθρώπους από όλη την Ελλάδα.
Ωστόσο, η εκδήλωση φαίνεται ότι θα πραγματοποιηθεί χωρίς την παρουσία στελεχών της ΝΔ, ενώ και το αποτέλεσμα της Κυριακής δεν θα γίνει γνωστό αμέσως μετά το πέρας της.
Στο στρατόπεδο της Ρηγίλλης, η αυριανή εκδήλωση προκαλεί πονοκέφαλο, καθώς οι συναντήσεις βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με τη Ντόρα Μπακογιάννη τον τελευταίο διάστημα πύκνωσαν δραματικά.
Όπως έγινε γνωστό η κυρία Μπακογιάννη συναντήθηκε με δύο βουλευτές, τον Αθανάσιο Γιαννόπουλο (Φθιώτιδα), την Έλσα Παπαδημητρίου (Αργολίδα) και δυο με τρεις βουλευτές που εκλέγονται στην περιφέρεια.
Στην εκδήλωση θα παραστεί ο πρώην υπουργός και ανεξάρτητος βουλευτής Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ενώ όπως επισήμανε ο ίδιος δεν θα είναι παρόντες βουλευτές - φίλοι της πρώην υπουργού, που είναι και μέλη της ΚΟ της ΝΔ.
Το παρών αναμένεται να δώσουν αρκετά περιφερειακά στελέχη με πολυετή παρουσία στη ΝΔ, κυρίως από τον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από την ιστοσελίδα 21noemvriou.gr, ενώ το όνομα του νέου σχηματισμού αναμένεται να είναι «Δημοκρατική Συμμαχία».
Εν τω μεταξύ, η Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη Δευτέρα, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της ίδρυση του κόμματός της, προκειμένου να τον ενημερώσει αλλά και να συζητήσει μαζί του για τα πολιτικά και οικονομικά ζητήματα της επικαιρότητας.
*** ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ, ΣΤΟΝ ΑΓΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΗΣ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ" ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ.

ΟΥΚ ΑΝ ΛΑΒΟΙΣ ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΜΗ ΕΧΟΝΤΟΣ


ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΩΣ 30%


Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ, ΚΑΝΕΙ ΥΠΟΜΟΝΗ, ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΕΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΡΟΤΤΑ Η ΧΩΡΑ
ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΝΕΑ ΓΕΡΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.
ΚΑΙ ΔΕ ΜΙΛΑΕΙ...
ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΑ
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΜΕ "ΣΙΩΠΗΡΗ ΠΙΚΡΑ"
....ΣΟΦΡΩΣΥΝΗ?
...ΛΗΘΑΡΓΟΣ?
ΑΠΟΒΛΑΚΩΣΗ?
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ...?
ΑΝ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ -ΩΣ 30 % ΛΕΕΙ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ- ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΘΑ "ΚΛΗΘΕΙ" Ο ΝΟΙΚΟΚΥΡΗΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ: ΕΝΟΙΚΙΟ, ΦΩΣ, ΝΕΡΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ, ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ, ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ, ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ, ΔΟΣΗ ΔΑΝΕΙΟΥ,ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ κλπ ΕΞΟΔΑ ΣΠΙΤΙΟΥ, ΤΟΤΕ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ...?

**** Ο ΠΝΙΓΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΥΑΛΙΑ ΤΟΥ ΠΙΑΝΕΤΑΙ...ΒΛΕΠΕΤΕ ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ?

*** ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ: ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ, ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΑΧΤΣΕ, ΤΙΣ ΚΟΤΟΥΛΕΣ, ΤΗΝ ΚΑΤΣΙΚΑ για τα αυγουλακια, το γαλα το τυρι...και τισ τοματες, τις πατατες κ.α....!!! ΔΕΝ ΤΟ ΓΕΛΑΜΕ....ΕΙΝΑΙ ΙΣΩΣ ΜΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΛΥΣΗΣ ΟΠΩΣ ΘΑ ΕΛΕΓΕ Ο ΚΑΒΑΦΗΣ.

ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΕΛΟΙΑΣ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΗΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΤΗΣ ...ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

*** ΑΚΟΥΣΟΝ -ΑΚΟΥΣΟΝ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΓΚΥΡΗΣ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ.!!!! ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΣ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ, ΟΠΩΣ ΛΕΝΕ ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΕΙΣ πχ ΣΤΙΣ 7πμ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΣΟΥ -και να μην πας στισ ൯ ας πούμε- ΕΔΙΝΑΝ ΕΠΙΔΟΜΑ...!!!!

*** ΑΝ ΤΟ ΨΑΞΟΥΜΕ ΘΑ ΒΡΟΥΜΕ ΚΙ ΑΛΛΑ ΤΕΤΟΙΑ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ...100%!

bikiropoulos.blogspot.com BLOG ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ με την υπογραφή του ΘΕΟΧΑΡΗ ΜΠΙΚΗΡΟΠΟΥΛΟΥ


ΧΑΡΑ ΘΕΟΥ

ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΖΕΣΤΗ
ΣΗΜΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ
ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΜΑΣ
ΣΤΟΝ ...ΚΑΚΟ ΜΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙΡΟ..!!!

ΟΙ 3 ΨΗΦΟΙ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ !!!!

Νίκος Η. Παπανικολάου Πρώτος με 5691 σταυρούς και με τρεις
σταυρούς διαφορά από τον δεύτερο, εκλέγεται περιφερειακός σύμβουλος ο
Νίκος Παπανικολάου για το συνδυασμό του Μάρκου Μπόλαρη σύμφωνα με τα
επίσημα αποτελέσματα από την επανακαταμέτρηση του πρωτοδικείου
Κατερίνης. Ο Νίκος Τσακιρίδης, δεν εκλέγεται, ακολουθεί δεύτερος
...με 5688 σταυρούς.

Ο Κύριος ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΚΩΤΙΚΑΣ


ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ, ΑΝΕΛΥΣΕ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ.
Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ Η ΣΟΦΙΑ ΤΟΥ
ΔΕ ΧΩΡΟΥΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ.
ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΧΙΟΝΙΔΗ
ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ
ΤΟΝΙΣΕ: "ΕΝΩ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΓΑΖΕΙ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ, ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ, ΕΡΧΟΤΑΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΧΙΟΝΙΔΗ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΔΗΛΑΔΗ ΠΟΥ ΕΝΩΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ...ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΔΕΙΧΝΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΧΙΟΝΙΔΗ, ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΡΕΛΑΝΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΜΗΝΕΣ, ΠΡΟΒΑΛΛΩΝΤΑΣ ΤΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ...ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο ΙΔΙΟΣ ΚΑΤ ΑΡΧΗΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ....ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟΝ ΔΙΚΑΙΩΣΕ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΟ..."


*** ΣΟΦΟΝ ΤΟ ΣΑΦΕΣ ΚΥΡΙΕ ΧΑΡΙΛΑΕ...!

Ομιλία της Βουλευτού Πιερίας για την επιτάχυνση και διαφάνεια υλοποίησης στρατηγικών επενδύσεων
Ομιλία της Βουλευτού Πιερίας για την επιτάχυνση και διαφάνεια υλοποίησης στρατηγικών επενδύσεων
Μ. Μίχου: « Το νομοσχέδιο έχει στόχο να καταστήσει τη χώρα μας ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις»


Για μια ουσιαστική συζήτηση, ένα σημαντικό νομοσχέδιο, έκανε λόγο στην ομιλία της στη Βουλή, η Βουλευτής Πιερίας κα Μαρία Μίχου, στη συζήτηση σχεδίου νόμου του Υπουργείου Επικρατείας με τίτλο: «Επιτάχυνση και διαφάνεια υλοποίησης στρατηγικών επενδύσεων».
Όπως υπογράμμισε η κα Μίχου γνωρίζουμε πολύ καλά όλοι ότι ο δύσκολος δρόμος εξόδου από την οικονομική κρίση, απαιτεί μια διπλή προσπάθεια. Από την μία η προσπάθεια εξυγίανσης των δημοσιονομικών μεγεθών και από την άλλη η ανάπτυξη, κερδίζοντας το στοίχημα προσέλκυσης επενδύσεων.
Κατά τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης, οι ενέργειές επικεντρώθηκαν στην προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης, με εντυπωσιακά, όπως υπογράμμισε η Βουλευτής, αποτελέσματα. Η επιλογή αυτή, αν και αμφισβητήθηκε από την αντιπολίτευση, δικαιώνεται ουσιαστικά.
«Η εμπιστοσύνη που μας έδειξαν οι πολίτες μετά από σημαντικές θυσίες που έχουν γίνει, μας δίνει την δυνατότητα να κάνουμε πράξη την δέσμευση για οικονομική ανάπτυξη. Μια ανάπτυξη η οποία θα γίνει ο βασικός μας σύμμαχος, κατά της ανεργίας».
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Το παρόν σχέδιο νόμου αποτελεί ένα σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση. Επιδιώκει να καταστήσει την χώρα μας έναν ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις. Βασικός στόχος του είναι η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. Μια γραφειοκρατία που «φρενάρει» τους επενδυτές καθώς κοστίζει σε χρόνο και χρήμα.
Πολλοί από εδώ μέσα, αλλά και άλλοι έξω από εδώ γνωρίζουν ότι στις γειτονικές μας χώρες, όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία και άλλες Βαλκανικές χώρες, έχουν από καιρό θεσπίσει διαδικασίες ταχείας αδειοδότησης επενδύσεων, με παράλληλη παροχή κινήτρων. Τα αποτελέσματα τους έχουν δικαιώσει πανηγυρικά.
Η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα των ξένων επενδυτών με συνολικά επενδεδυμένα κεφάλαια, περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, το ένα δισεκατομμύριο βρίσκεται στα Σκόπια και μεταφράζεται σε 20.000 θέσεις εργασίας. Οι αριθμοί νομίζω ότι μιλούν από μόνοι τους.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΤΑΘΕΡΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ
Η δημιουργία ενός σταθερού επενδυτικού πλαισίου αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα. Όμως, κατά την γνώμη μου, αυτό το βήμα θα πρέπει να συνοδευτεί από μια σαφή πολιτική επιλογή. Μια επιλογή που θα απαντά στο ερώτημα «τι επενδύσεις θέλουμε να προσεγγίσουμε;».
Σίγουρα θέλουμε ενδύσεις που θα συμβάλλουν στη γενικότερη ανάπτυξη της χώρας και θα λειτουργήσουν ως μοχλός ενίσχυσης των εγχώριων επιχειρήσεων, αρά κατ’ επέκταση αυτών που τονώνουν την εγχώρια αγορά.
Το μοντέλο ανάπτυξης που θα εφαρμόσουμε πρέπει να ενισχύει τις ελληνικές επιχειρήσεις, ιδίως μάλιστα τις μικρομεσαίες, οι οποίες αποτελούν τον κορμό της ελληνικής οικονομίας.
Αυτές πρέπει να στηρίξουμε. Αυτές μας έχουν ανάγκη. Αυτές μπορούν να δημιουργήσουν μια βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτές μπορούν να προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας σε ένα καταρτισμένο, ποιοτικό και όχι φτηνό εργατικό δυναμικό.
Για τον λόγο αυτό, θεωρώ εξαιρετικά μεγάλης σημασίας την πρόβλεψη του άρθρου 1, παράγραφος στ’, η οποία θεωρεί στρατηγικές, όσες επενδύσεις δημιουργούν υπεραξία στον χώρο της εκπαίδευσης, της έρευνας και της τεχνολογίας.
Η πρόβλεψη αυτή πρέπει κατά την γνώμη μου να συμπληρωθεί με την παροχή γενναίων οικονομικών κινήτρων σε όσους επενδυτές επιλέξουν δύο κατευθύνσεις.
Πρώτον, να απευθύνουν τα προϊόντα τους στην ελληνική αγορά σε συνεργασία με τις ελληνικές επιχειρήσεις και, δεύτερον, σε όσους επενδύσουν στην προώθηση των ποιοτικών και ανταγωνιστικών ελληνικών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού.
Με τον τρόπο αυτό θεωρώ ότι εξασφαλίζεται μια μακροχρόνια, ισόρροπη ανάπτυξη προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας, μια ανάπτυξη που θα δώσει προοπτική στους νέους Έλληνες επιστήμονες, για να μείνουν και να προοδεύσουν στην χώρα τους.
ΣΤΑΘΕΡΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Ένα πολύ σημαντικό κίνητρο για την προσέλκυση επενδύσεων είναι η δημιουργία αισθήματος ασφάλειας στον επιχειρηματικό κόσμο. Η Ρωσία θεωρώ ότι αποτελεί ένα καλό παράδειγμα στον τομέα αυτό γιατί με τον νόμο περί ξένων επενδύσεων που τέθηκε σε ισχύ στις 14/7/99, προέβλεψε οικονομική αποζημίωση σε περίπτωση που ξένος επενδυτής υποστεί ζημίες από παράνομες ενέργειες κρατικών οργάνων.
Έτσι κάθε επιχειρηματίας γνωρίζει ότι η βιωσιμότητα της επένδυσής του εξαρτάται αποκλειστικά από τον ίδιο και όχι από αστάθμητους παράγοντες. Μια τέτοια πρόβλεψη στο παρόν σχέδιο νόμου θεωρώ ότι θα συνέβαλε θετικά.
Η σταθερότητα, όμως, του επιχειρηματικού περιβάλλοντος πρέπει να εξασφαλίζεται και για όσο χρόνο οι επενδύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Γι’ αυτό ουσιαστική είναι και η πρόβλεψη της παραγράφου 4 του άρθρου 25, που βρίσκεται φυσικά στη σωστή κατεύθυνση. Πρέπει, όμως, κατά τη γνώμη μου, το σταθερό φορολογικό πλαίσιο και τα υπόλοιπα φορολογικά κίνητρα να ισχύσουν για όλες τις επενδύσεις ανεξαρτήτως μεγέθους. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι συνολικό και δεν αφορά μόνο τις μεγάλες επενδύσεις.
ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ
Η αργοπορία που παρατηρείται στην έκδοση των αδειών δεν οφείλεται πάντοτε στην περιορισμένη αποδοτικότητα ορισμένων δημοσίων υπαλλήλων. Σε αρκετές περιπτώσεις τα προβλήματα προκύπτουν από εγγενείς αδυναμίες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Γι’ αυτό το λόγο θεωρώ ότι το αίτημα των περιβαλλοντικών οργανώσεων, όπως υποστηρίζεται και από την Ο.Κ.Ε., για ενοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Αποτελέσματα άπό το Πρωτοδικείο Κατερίνης

Το Πρωτοδικείο Κατερίνης ανακοίνωσε σήμερα τη σταυροδοσία των Υποψηφίων Περιφερειακών Συμβούλων των συνδυασμών του Παναγιώτη Ψωμιάδη, με επικεφαλής την Σοφία Μαυρίδου στη θέση της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας και Περιφερειακούς συμβούλους, όπως πιο κάτω:

1. Νικόλαος Μακρίδης 8354 (8.317)
2. Λάκης Παπαϊώννου 6.917 (6.829)
3. Δημήτριος Τσιμήτρης 5.217 (5.196)
4. Παναγιώτης Καζάς 5.044 (5.005)
5. Παύλος Μπασδαράς 4.789 (4.809)
6. Θεόδωρος Αγοραστός 3.625 (3.612)
7. Μαρία Ναβροζίδου 3.550 (3.532)
8. Δημήτριος Μπέης 3.378 (3.371)

Εκλέγονται Περιφερειακοί σύμβουλοι οι κ.κ. Νίκος Μακρίδης, Λάκης Παπαϊωάννου και Δημήτρης Τσιμήτρης (σημείωση: τα αποτελέσματα στην παρένθεση ήταν αυτά που είχαν ανακοινωθεί αρχικά από τη Νομαρχία, χωρίς τον μετέπειτα έλεγχο από το Πρωτοδικείο).

Επίσης ανακοινώθηκε η σταυροδοσία του συνδυασμού του Μάρκου Μπόλαρη, με επικεφαλής τον Γρηγόρη Παπαχρήστου και Περιφερειακούς συμβούλους, όπως πιο κάτω:

1. Νίκος Παπανικολάου 5691 (5666)
2. Νίκος Τσακιρίδης 5688 (5684)
3. Αθανάσιος Καλαμπάκας 4807 (4830)
4. Δέσποινα Καλαϊτζίδου 4622 (4621)
5. Παναγιώτης Τατσίδης 3704 (3706)
6. Νικόλαος Καργιώτης 3516 (3515)
7. Ιωάννης Παταρίδης 3514 (3477)
8. Ιωάννα Κριτσανίδα 3374 (3369)

Εκλέγεται Περιφερειακός Σύμβουλος ο Νίκος Παπανικολάου και επικεφαλής του συνδυασμού κ. Γρηγόρης Παπαχρήστου (σημείωση: τα αποτελέσματα στην παρένθεση ήταν αυτά που είχαν ανακοινωθεί αρχικά από τη Νομαρχία, χωρίς τον μετέπειτα έλεγχο από το Πρωτοδικείο).

Κόψαμε 1 εκ. κινητά μέσα σε τρεις μήνες!

Τα κόβουμε όλα με την οικονομική κρίση – με τα κινητά να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και τις εταιρείες να βλέπουν τα έσοδά τους να μειώνονται.Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ στο γ' τρίμηνο του 2010 “βουτιά” έκαναν οι συνδέσεις και τα καρτοκινητά, με 1.024.000 γραμμές λιγότερες. Το προηγούμενο τρίμηνο είχαμε δε απώλειες 1,24 εκ. γραμμών.

Στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2010 ο αριθμός των συνδέσεων ήταν 17,2 εκατομμύρια, ενώ στο τέλος του 2009 ήταν 20,8 εκατομμύρια.

Πτώση βλεπουν και οι εταιρείες: Το μερίδιο της Cosmote έφθασε το 48,52% (από 46,77% το β Δ τρίμηνο), της Vodafone το 28,87% (από 30,19%) ενώ της Wind παραμένει περίπου στα ίδια επίπεδα, 22,61% (έναντι 23,04%).
NEWSIT

Ιδού πως τα τρώμε ... μαζί

Εμείς παίρνουμε μισθό, το κράτος τον ... τρώει.Χρειάζεστε μετάφραση; Ας υποθέσουμε βρισκόμαστε στην αρχή του μήνα. Ημέρα πληρωμής για έναν δημόσιο υπάλληλο που υπηρετεί επτά χρόνια.

Ο υπάλληλος αυτός λοιπόν παίρνει το μισθό του από το κράτος (εμείς σας προσλάβαμε που είπε και ο Θεόδωρος ). Δεν τον παίρνει όμως ολόκληρο, εφέτος κόπηκαν περίπου 100 ευρώ από επιδόματα και άλλα 80 από οδοιπορικά, άρα ο υπάλληλος ταΐζει το κράτος με 180 ευρώ απ' το μισθό του.

Κοιτάει λοιπόν ο υπάλληλος τη μισθοδοσία, τον πιάνει μια κατήφεια και ανάβει ένα τσιγάρο. Το πακέτο το πλήρωσε 3,50, απ' αυτά το 65% πάει στο κράτος...

Ο υπάλληλος φτάνει στο αμάξι και θυμάται ότι πρέπει να βάλει βενζίνη, δεν θυμάται όμως ότι σε κάθε λίτρο ο φόρος είναι 62%, ακόμη δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι αν βάλει 50 ευρώ θα επιστρέψει στο κράτος το ένα απ' τα 25 μεροκάματα που μόλις πήρε...

Αρχή του μήνα και απ' το βενζινάδικο ο οικογενειάρχης πάει για ένα... καλό γέμισμα στο super market. Ελέω παντελούς έλλειψης ελέγχων μάθαμε ότι απ' τον Αύγουστο ως το Σεπτέμβριο οι κερδοσκόποι αύξησαν το κόστος του “οικογενειακού καλαθιού” απ΄ άλλα 109,67 ευρώ. Απ΄ τον προϋπολογισμό μάθαμε ότι ο Φ.Π.Α. πάει στο 13% και έτσι το “καλάθι” θα αυξηθεί άλλα 104 ευρώ! Συνολικά, λένε οι αναλυτές, ο νέος προϋπολογισμός μας επιβαρύνει με άλλα 900 ευρώ το χρόνο.

Πάει ο ένας μισθός δηλαδή, δεν θα τον πάρει ο υπάλληλος, του τον έφαγε πριν του τον δώσει το κράτος.

Τελικά μαζί τα τρώμε ή το κράτος είναι ο Γιάννης; (Αυτός που μόνος του κερνάει και μόνος του πίνει!)

Ας υποθέσουμε ότι ο παραπάνω υπάλληλος είναι σαν και 'κείνους που λέει ο Θ. Πάγκαλος, από αυτούς που βρήκαν μια θέση στο Δημόσιο γιατί είχαν ταλέντο στο να κουνάνε την κομματική σημαία. Ας υποθέσουμε ότι δεν δικαιούται να παραπονείται...

Όλοι οι υπόλοιποι και κυρίως οι έξι στους επτά εργαζόμενους που δεν τα ... παίρνουν από το το κράτος γιατί πρέπει να έχουμε τα λεφτά ΜΑΣ μισιακά;

Για την ποιότητα της υγείας, της παιδείας, των δρόμων, του περιβάλλοντος ... Γιατί;

NEWSIT

Σβήσε το φως όταν κοιμάσαι για να μην έχεις... κατάθλιψη

Συνηθίζετε να κοιμάστε τη νύχτα με ανοιχτά φώτα- έστω και αμυδρά; Μήπως ανήκετε στα εκατομμύρια ανθρώπων που «σβήνουν» μπροστά στην τηλεόραση, ξεχνώντας την ανοιχτή; Καιρός να το ξανασκεφτείτε...
Αυτό μπορεί να αποτελεί σοβαρό παράγοντα για εκδήλωση μελαγχολίας ή ακόμη και κατάθλιψης!

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο. «Η έκθεση σε διαρκή τεχνητό φωτισμό κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, ενώ η δυνατότητα αποφυγής του φωτός φαίνεται ότι μετριάζει τα συμπτώματα κατάθλιψης» δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας δρ Τρέισι Μπεντροσιάν ενώ ο συνάδελφος ερευνητής Ράντι Νέλσον πρόσθεσε πως «τα αποτελέσματα της μελέτης αποδεικνύουν την ανάγκη διερεύνησης του τρόπου με τον οποίο ο τεχνητός φωτισμός επηρεάζει την υγεία μας».

Σύμφωνα με την ομάδα των ερευνητών η αύξηση των ποσοστών της κατάθλιψης σε άτομα που εργάζονται τη νύχτα και εκτίθενται σε τεχνητό φως είναι ενδεικτική των επιπτώσεων που μπορεί να έχει η έκθεση σε μη φυσιολογικούς κύκλους φωτός στη σωματική και ψυχική υγεία. «Λόγου χάριν,οι μονάδες εντατικής θεραπείας στα νοσοκομεία διαθέτουν έντονο φωτισμό όλη τη νύχτα, γεγονός που ενδεχομένως να έχει αντίκτυπο στους ασθενείς» υπογραμμίζει ο δρ Νέλσον.

«Η έρευνα σχετικά με την επίδραση του τεχνητού φωτός στην υγεία είναι σημαντική για ανθρώπους που δουλεύουν σε νυχτερινή βάρδια και για παιδιά και ενηλίκους που παρακολουθούν τηλεόραση αργά το βράδυ, διαταράσσοντας τον φυσιολογικό κύκλο φωτός- σκοταδιού» καταλήγει η δρ Λόρα Φόνκεν. Οι ερευνητές έκαναν πειράματα σε σιβηριανά χάμστερ. Χώρισαν τα τρωκτικά σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα βρισκόταν σε φωτισμένο δωμάτιο επί 24ώρου βάσεως και η άλλη κοιμόταν σε σκοτεινό χώρο. Οσα χάμστερ κοιμούνταν σε φωτισμένο δωμάτιο εμφάνιζαν περισσότερα εξωτερικά συμπτώματα κατάθλιψης σε σύγκριση με τα ποντίκια που είχαν φυσιολογικό κύκλο ημέρας- νύχτας. Από την άλλη πλευρά τα χάμστερ που ζούσαν σε διαρκώς φωτισμένο δωμάτιο αλλά μπορούσαν να αποτραβηχθούν στο σκοτεινό τους κύλινδρο, όταν το επιθυμούσαν, εμφάνιζαν λιγότερα καταθλιπτικά συμπτώματα. Το επόμενο βήμα είναι η συγκρότηση ομάδας εθελοντών οι οποίοι θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να καταγράψουν τις συνέπειες ανάλογου πειράματος στους ανθρώπους.

Οι ερευνητές επισημαίνουν τη σημασία περαιτέρω διερεύνησης της επίδρασης του τεχνητού φωτός στην υγεία αφού, εκτός από τους εργαζομένους που εργάζονται σε νυχτερινές βάρδιες, πολλοί ενήλικοι, έφηβοι αλλά και παιδιά παρακολουθούν τηλεόραση αργά το βράδυ ή «σερφάρουν» στο Διαδίκτυο, με συνέπεια να διαταράσσεται ο φυσιολογικός κύκλος φωτός- σκοταδιού.

Η έρευνα που παρουσιάστηκε στο πρόσφατο Ετήσιο Συνέδριο Νευροεπιστημόνων στις ΗΠΑ πρόκειται να δημοσιευθεί τον Δεκέμβριο στην επιστημονική επιθεώρηση «Βehavioural Βrain Research».

Το σκοτάδι κάνει καλό τη νύχτα, αλλά και το φως κάνει καλό τις σκοτεινές ημέρες. Η φωτοθεραπεία χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για να αντιμετωπίσει την εποχική διαταραχή της διάθεσης (SΑD), έναν τύπο κατάθλιψης που προκαλείται από τις σύντομες χειμερινές ημέρες και το εκτεταμένο σκοτάδι. Η έλλειψη έκθεσης στο φως του ήλιου, που απαντάται κυρίως στις υπερβόρειες χώρες, είναι υπεύθυνη για την περιορισμένη έκκριση της γνωστής ορμόνης μελατονίνης, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και λήθαργο. Η φωτοθεραπεία συμβάλλει στη ρύθμιση του εσωτερικού «ρολογιού» του σώματος με τον ίδιο τρόπο που το κάνει το φως του ήλιου. Μια καθημερινή θεραπεία 30 λεπτών κάτω από πολύ δυνατό λευκό φως είναι ικανή να βελτιώσει την κατάσταση του ασθενούς.


Από την εφημερίδα “Το Βήμα”

Ο ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΤΑ ΡΟΜΠΟΛΑ, Ο ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ, ΤΟΥ ΘΕΟΧΑΡΗ ΜΠΙΚΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ

Μες το λαβύρινθο σου θα μπω
θα το τολμήσω
Εσύ κρατάς το νήμα
κι αν το κόψεις θα χαθώ
του Μινώταυρου θα γίνω θύμα.
Μες το Λαβύρινθο σου
θα μπω
την πρόκληση να ζήσω…-το κουβάρι ξετυλίγεται-
κι εσύ κρατάς το νήμα
Αν θα το κόψεις θα χαθώ
μα θα αποδράσω -
ο μύθος είναι γνωστός!
Και πάλι θα κερδίσω…
Μόνο στο ταξίδι της επιστροφής
να θυμηθώ
πανιά να αλλάξω!

ΜΕΛΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΠΟΙΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ 'ΚΗΠΟ ΜΕ ΤΑ ΡΟΜΠΟΛΑ'

ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ

Και πώς να τολμήσω
στα μάτια σου
να σου
μιλήσω
που γκρέμισα τα όνειρα που έχτισες με ψέματα
που πίστεψες πως έπεισες;
Και πώς να τολμήσεις
στα μάτια μου
να μου μιλήσεις
που γκρέμισες τα όνειρα που έχτισες με ψέματα
που πίστεψες πως μ’έπεισες;ΠΟΙΗΣΗ ΘΕΟΧΡΗ ΜΠΙΚΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΜΟΥΣΙΚΗ: ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΝΑΒΡΟΖΙΔΗΣ

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ

Σάββατο, 20 Νοεμβρίου 2010

ΟΛΥΜΠ. ΒΟΛΟΥ - ΑΣΤ.ΤΡΙΠΟΛΗΣ 17:15 NOVA

SKODA ΞΑΝΘΗ - ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ 19:30 NET

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ 19:30 NOVA

Κυριακή, 21 Νοεμβρίου 2010

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΘ. - Δ.Ε. ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ 15:00 NOVA

ΑΡΗΣ - ΚΕΡΚΥΡΑ 17:15 NOVA

ΛΑΡΙΣΑ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 17:15 NOVA

ΚΑΒΑΛΑ - A.E.K. 19:30 NOVA

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - Π.Α.Ο.Κ. 19:30 NET

Μήλα αντί για μπισκότα

Μήλα αντί για μπισκότα όχι μόνο δεν προσθέτουν βάρος, αλλά συμβάλλουν στην πρόληψη των καταγμάτων σε μεγαλύτερες ηλικίες, σύμφωνα με μελέτη.

Οι μεγαλύτερες γυναίκες που καταναλώνουν πολλά φρούτα, λαχανικά και τρόφιμα ολικής αλέσεως έχουν μικρότερες πιθανότητες να υποστούν κάταγμα σε σχέση με τις γυναίκες που ακολουθούν διαφορετική διατροφή, αναφέρει μελέτη που δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Αμερικανικής Επιθεώρησης Κλινικής Διατροφής.

Παλαιότερες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι όσοι κάνουν διατροφή που περιλαμβάνει συγκεκριμένα στοιχεία, όπως ασβέστιο και βιταμίνη D, έχουν υψηλότερο ποσοστό οστικής μάζας και παθαίνουν πιο δύσκολα κατάγματα μεγαλώνοντας.

«Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι διατροφικές συνήθειες συνδέονται με τον κίνδυνο πολλών προβλημάτων υγείας, αλλά η σχέση αυτών των συνηθειών με το πόσο εύθραυστα μπορεί να είναι τα οστά δεν έχει γίνει κατανοητή απόλυτα», γράφει η Λίζα Λανγκσέτμο του πανεπιστημίου McGill στο Μόντρεαλ του Καναδά, η οποία ήταν επικεφαλής της έρευνας.

Η Λανγκσέτμο και οι συνεργάτες της μελέτησαν 3.539 γυναίκες σε ηλικία μετά την εμμηνόπαυση και 1.649 άνδρες ηλικίας άνω των 50, επικεντρώνοντας στη σχέση ανάμεσα στη «θρεπτική πυκνότητα» -δηλαδή τη συγκέντρωση θρεπτικών ουσιών στα τρόφιμα σε σχέση με τις θερμίδες- και τον κίνδυνο καταγμάτων.

Κατά την έναρξη της έρευνας, οι εθελοντές συμπλήρωσαν λεπτομερή ερωτηματολόγια με ερωτήσεις για τη διατροφή τους. Στη συνέχεια οι ερευνητές υπολόγισαν την «θρεπτική πυκνότητα» στη διατροφή του καθενός τους.

Μία διατροφή υψηλή σε «θρεπτική πυκνότητα» περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά, τρόφιμα ολικής αλέσεως, όσπρια και ψάρι. Μία δίαιτα υψηλή σε «θερμιδική πυκνότητα» μπορεί να περιλαμβάνει τρόφιμα όπως επιδόρπια, πατατάκια κι επεξεργασμένο κρέας. Μέσα σε διάστημα επτά ετών, 70 άνδρες και 372 γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη, υπέστησαν κάταγμα που δεν συνδέεται με σημαντικά ατυχήματα.

ΠΗΓΗ: CapitalHealth.gr