Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2010

antzelina tzoli vs jennifer lopez«Ζήσειας, χαίρε, χαίρε και πίε» Μικρή διαδρομή στην αρχαιοελληνική διατροφή

Η ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ
Αρχαίοι μάγειροι στην Ελλάδα τού σήμερα

ΟΡΕΣΤΗΣ ΔΑΒΙΑΣ
Κυριακή 20 Ιουνίου 1999 ΤΟ ΒΗΜΑΕπιχειρήσαμε ένα ταξίδι με τη μηχανή του χρόνου στην Αθήνα του 4ου π.Χ. αι., συμμετέχοντας σε ένα διονυσιακό συμπόσιο και κάνοντας προπόσεις του τύπου «Ζήσειας, χαίρε, χαίρε και πίε» .

Ψωμί και κόκκινο κρασί συνόδεψαν τα κρέατα στο πλούσιο αυτό δείπνο, αυτά ήταν άλλωστε η αγία τριάδα της διατροφής στα χρόνια του Ομήρου ή, καλύτερα μάλλον, στην εικόνα που είχαν για τον μυθικό κόσμο των ηρώων οι Ελληνες του 8ου π.Χ. αιώνα. Πολεμιστές και άρχοντες έτρωγαν πολύ κρέας, ακόμη και για πρωινό. Η κνίσα (τσίκνα στην καθομιλουμένη) τους χάριζε δύναμη και το απαιτούμενο κουράγιο πριν από τη μεγάλη μάχη ή το μακρινό ταξίδι. Ελάφια, αγριοκάτσικα και αγριογούρουνα ήταν τα πιο αγαπημένα κυνήγια ενώ η κτηνοτροφία (στα σπάργανα ακόμη) έδινε βόδια, πρόβατα και χοίρους. Λαχανικά, όσπρια (κουκιά και ρεβίθια) και θαλασσινά (ψάρια, στρείδια, χταπόδια) ήταν, απ' την άλλη, αυτά κυρίως που έτρωγε ο λαός. Τυρί και μέλι θεωρούνταν εκλεκτές τροφές ενώ πολύ αγαπητός ήταν ο κυκεώνας, ένα θρεπτικό και δροσιστικό ποτό από κόκκινο κρασί, κατσικίσιο τυρί και κριθάλευρο. Είχε ήδη παγιωθεί η αντίληψη πως το πιο όμορφο πράγμα στον κόσμο είναι το συμπόσιο με φίλους και συντρόφους, τη συνοδεία κιθάρας και εύθυμων τραγουδιών. Τα κρασιά αραιώνονταν με νερό και οι σώφρονες απέφευγαν τη μέθη που σκοτίζει τον νου και προκαλεί μεγάλες συμφορές, σαν την τύφλωση του κρεμανταλά Πολύφημου. Το μαγείρεμα που κατά κανόνα αναλάμβαναν οι γυναίκες και οι σκλάβοι γινόταν στην εστία ή σε λέβητες στην αυλή ενώ τα σφάγια ψήνονταν σε σούβλες. Οι συνδαιτυμόνες κάθονταν συνήθως σε θρόνους ή σκαμνιά και όλοι έτρωγαν με τα χέρια.

Τρεις αιώνες αργότερα
Τρεις αιώνες αργότερα το γαστρονομικό αυτό πρότυπο των Ελλήνων είχε διαφοροποιηθεί αρκετά και κατά τόπους εμφανίζονταν ξεχωριστές κουζίνες, σε συνάρτηση πάντοτε με τα εδώδιμα προϊόντα που παρήγαν και το υπάρχον κοινωνικό καθεστώς. Ετσι από τη μία είχαμε την παροιμιώδη τρυφηλότητα της Εύβαρις και τη λαιμαργία των Βοιωτών, και από την άλλη την ολιγοφαγία των Αθηναίων και το λακωνικό μοντέλο. Πολλά πρέπει ασφαλώς να οφείλει η ακμή της Σπάρτης στην υποταγή των πολιτών της σε αυστηρούς κανόνες: τη διά ροπάλου απαγόρευση του «εις μέθην πίνειν», την από κοινού παροχή των απαραιτήτων για τη διοργάνωση των συσσιτίων και την αγόγγυστη καθημερινή γευμάτιση με τον ξακουστό (όχι φυσικά για τη γεύση του) μέλανα ζωμό.
Τα δημητριακά, το λάδι και το κρασί αποτελούσαν τους θεμέλιους λίθους της ελληνικής διατροφής. Αμετάβλητη πάντως παρέμενε η πεποίθηση πως δεν πρέπει να τρώει κανείς μόνος του, καθώς αυτό, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Πλούταρχος, «δεν σημαίνει πως γευμάτισε, αλλά γέμισε το στομάχι του σαν τα ζώα».
Οι «μικροτράπεζοι» Αθηναίοι απέδιδαν τότε μεγαλύτερη σημασία στην πετυχημένη επιλογή των συνδαιτυμόνων και λιγότερη στην ποικιλία των εδεσμάτων. Το καθιερωμένο πρωινό τους ήταν λίγο κριθαρένιο ψωμί βουτηγμένο σε άκρατο οίνο, μαζί με λίγες ελιές και ξερά σύκα. Το μεσημεριανό ήταν επίσης πολύ απλό ενώ το κυρίως γεύμα ήταν το δείπνο. Οι πλούσιοι έτρωγαν τακτικά σταρένιο ψωμί (άρτος) ενώ τα κρίθινα παξιμάδια (μάζα) ήταν η βασική τροφή για τον λαό. Ο,τι συνοδεύει το ψωμί λέγεται όψον: χόρτα, κρεμμύδια, ελιές, ψάρια, πολτός από αλεσμένα κουκιά ή φακές, φρούτα, όλα όσα δηλαδή διατρανώνουν τη σταθερότητα της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής ως τις μέρες μας. Κρέας οι φτωχότερες τάξεις έτρωγαν σπάνια, ευωχούνταν κυρίως με τα σφάγια των θυσιών, στην ύπαιθρο πάντως δεν ήταν σπάνια το χοιρινό, το κατσικίσιο και το αρνίσιο κρέας, καθώς και το κυνήγι. Η φτηνή σαρδέλα και η αντζούγια του Φαλήρου ήταν το συνηθέστερο όψον, με γλωσσική συνέπεια ο συναφής όρος οψάριον να ετυμολογεί τη νεοελληνική λέξη ψάρι.Τον 4ο π.Χ. αιώνα
Κατά τον 4ο π.Χ. αιώνα που η Αθήνα άγγιξε τον κολοφώνα της οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξής της δόθηκε τεράστια ώθηση και στη μαγειρική. Οι Αθηναίοι ξέχασαν τη διατροφική λιτότητα και χάρη στην άνθηση του εμπορίου οι γιορτές και τα συμπόσια έγιναν πιο μεγαλοπρεπή, οι γεύσεις πιο εξεζητημένες. Εκτός από τα οικόσιτα πουλερικά έμαθαν τώρα να εκτιμούν τα αγριογούρουνα της Φθιώτιδας, τα ζαρκάδια της Βοιωτίας, τα φαγκριά της Σικυώνος ενώ περιζήτητα ήταν τα μεγάλα χέλια της Κωπαΐδος που μαγειρεύονταν με πλήθος καρυκεύματα. Ακριβοπλήρωναν τα παστά που εισάγονταν από τον Βόσπορο, ξετρελαίνονταν με τους αλάντες και τις χορδές (έντερα γεμιστά με κρέας και αίμα), τιμούσαν δεόντως τον πατσά, τα ποδαράκια και τις μουσούδες γουρουνιών, τα εντόσθια και τις γαρδούμπες (ούτε κουκκίδα στον χάρτη δεν ήταν τότε οι Βρυξέλλες με τις επονείδιστες, πρόσφατες, σχετικές απαγορεύσεις). Αστακοί και καραβίδες, σουπιές και καλαμάρια, στρείδια, μύδια και αχινοί που νοστιμίζονταν με οξύμελι, μαϊντανό και μέντα ήταν τα καινούργια, εισαγόμενα δώρα του Ποσειδώνα. Στον πάγκο του οπωροπώλη, κοντά στα ξακουστά αττικά σύκα, παρατάσσονταν μήλα της Εύβοιας, κυδώνια της Κορίνθου, χουρμάδες της Φοινίκης και ασιατικά ξερά δαμάσκηνα. Το ψωμί, από τότε που ο Θεαρίων τελειοποίησε την τέχνη της παρασκευής του, έγινε λευκό και εύγευστο ενώ αναπτύχθηκε και η ζαχαροπλαστική. Μέλι και γάλα έσμιγαν για να δώσουν μεγάλη ποικιλία γλυκισμάτων, από τα οποία τα «ψαθύρια» και τα «οπτολάγανα» σερβίρονταν καυτά και βουτηγμένα στο κρασί. Δεν αποτελεί ασφαλώς σύμπτωση το γεγονός πως η ρήση του Επίκουρου «αρχή και ρίζα παντός αγαθού, η της γαστρός ηδονή» έγινε σύνθημα αυτής της εποχής.
Τότε περίπου άρχισαν να αποκτούν μεγάλη φήμη και οι μάγειροι που αμείβονταν πλουσιοπάροχα για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα αρχοντόσπιτα, αφού όμως πρώτα σπούδαζαν δύο χρόνια και πετύχαιναν στις δύσκολες εξετάσεις. Ηταν μάλιστα τέτοιο το κύρος τους ­ μεγαλύτερο ασφαλώς από των σημερινών σεφ ­ που ο Αθήναιος δεν παρέλειψε να μνημονεύσει τους επτά (όσοι και οι μεγάλοι σοφοί!) διασημότερους μαγείρους στους «Δειπνοσοφιστές» του: Αγις ο Ρόδιος, που ήταν αξεπέραστος στο μαγείρεμα των ψαριών, Νηρεύς ο Χίος, Χαριάδης ο Αθηναίος, Λαμπρίας, Αφθονίτης, που επινόησε τα λουκάνικα, Εύθυμος και Αριστίων. Από το ίδιο πολύτιμο αποθησαύρισμα γνώσεων του αρχαίου κόσμου παραθέτουμε ένα απόσπασμα που μας επιτρέπει να σχηματίσουμε μια ιδέα για την αφθονία των υλικών εκείνης της «χρυσής» εποχής:
(Δ7, μτφ. Θ. Μαυρόπουλος ­ εκδόσεις Κάκτος)
«Διότι τι τάχα λείπει στο σπίτι
το δικό μας, ποια αγαθά τάχα;
Δεν έχουμε μυρωδιές από σμύρνα συριακή,
ευχάριστη ευωδία λιβανιού,
μορφές από ζυμωτά, ψωμιά, αλεύρια,
χταπόδια, λουκάνικα, λιπαρά,
φούσκες, ζουμιά, σέσκουλα, συκόφυλλα,
φάβα, σκόρδα, μαρίδες, σκουμπριά,
πίτες, τραχανάδες, χοντροαλεσμένο σιτάρι,
κουκιά, λαθούρι, αρακά, ρόβη,
μέλι, τυρί, σαλάμια, γάλατα,
καρύδια, πλιγούρι,
καραβίδες ψητές, καλαμάρια ψητά,
βραστούς κέφαλους, βραστές σουπιές,
σμέρνα βραστή, κωβιούς βραστούς,
βατράχια, πέρκες,
γαλέους, κούκους, θρίσσες, νάρκες,
κομμάτια ρίνας, κηρήθρες, σταφύλια,
σύκα, γλυκίσματα, μήλα, κράνια,
ρόδια, θυμάρι, παπαρούνα, αγριάπιδα,
κνήκο, ελιές, τσίπουρα, γαλατόπιτες,
πράσα, αμπελόπρασα, κρεμμύδια, φυστή,
βολβούς, γουλιά, σίλφιο, ξίδι,
μάραθα, αβγά, φακές, τζιτζίκια, χυμούς,
κάρδαμα, σουσάμι, κήρυκες, παστά,
πίννες, λεπάδες, μύδια, στρείδια,
χτένια, μεγάλους τόννους· κι ακόμη
άπειρο πλήθος από πουλιά,...».

Και αν σας φάνηκε κομμάτι δύσκολο να χωνέψετε την απαρίθμηση και μόνο των δεκάδων αυτών υλικών, το τεράστιο θέμα που ακούει στο όνομα Συμπόσια πρέπει να γνωρίζετε πως είναι πολύ πιο βαρύ και χορταστικό. Μέσα από τα συμπόσια (και δεν είναι βλασφημία να το ισχυρίζεται κανείς αυτό) ξεπήδησαν ορισμένες από τις πιο σημαντικές ιδέες και τα πιο ξακουστά έργα της αρχαιότητας. Οι διέποντες κανόνες τους ήταν περίπλοκοι και η συμπεριφορά όσων συμμετείχαν υπάκουε σε άγραφους νόμους που διασφάλιζαν την ευλογία του θεού Διόνυσου και την απονομή της θεϊκής έμπνευσης.Ταξίδι στον χρόνο
Χάριν αστεϊσμού λοιπόν (γιατί αν καταπιαστούμε στα σοβαρά με την υπόθεση θα συγγράψουμε πόνημα), ας κάνουμε ένα ταξίδι με τη μηχανή του χρόνου στην Αθήνα του 4ου π.Χ. αι., που δικαίως καμάρωνε ότι είναι το κέντρο του γνωστού τότε κόσμου. Μιλάμε όσο το δυνατόν λιγότερο (μας προδίδει και η λανθασμένη προσφορά, των φωνηέντων κυρίως) και κρυφακούοντας τις συζητήσεις επιλέγουμε την οικία του επιφανή Αθηναίου στην οποία θα δειπνήσουμε απόψε. Στην είσοδο της οικίας του δεν θα αντιμετωπίσουμε κανένα πρόβλημα, γιατί οι πόρτες είναι ανοιχτές για όλους, πράγμα που έδωσε και το έναυσμα για την εμφάνιση των άκλητων ή παράσιτων, μιας περιθωριακής μάλλον τάξης ανθρώπων που εκμεταλλεύεται τη διάχυτη ανεκτικότητα της πόλης και καλοπερνάει χωρίς καθόλου να ξοδεύεται. Ημείς όμως δεν είμαστε τοιούτοι χαρακτήρες και έτσι, αν πρόκειται για δείπνο «από συμβολών» (ρεφενέ δηλαδή), γεμίζουμε το καλαθάκι (σπυρίς) μας τρόφιμα και αφήνουμε τις γυναίκες στο πανδοχείο, φοράμε τα λευκά και καθαρά μας ρούχα και ξεκινάμε νωρίς για να φτάσουμε εγκαίρως. Βγάζουμε τα σανδάλια μας, αφήνουμε τους δούλους να ξεπλύνουν τα πόδια μας από τη σκόνη της διαδρομής και δεχόμαστε με συγκατάβαση να μας φορέσουν τα στέφανα από κισσό. Κάνουμε πρώτα μια βόλτα στο σπίτι, επαινούμε τσάτρα - πάτρα το γούστο του ιδιοκτήτη στην επίπλωση και ξαπλώνουμε κομψά (στηριζόμαστε στους αγκώνες) στην κλινίδα που θα μας υποδείξουν. Δεν προσδοκούμε ασφαλώς να μας τοποθετήσουν στην προνομιακή θέση, δεξιά του οικοδεσπότη, ούτε κατεβάζουμε τα μούτρα αν βρεθούμε στην εσχάτη χώρα (τέρμα Θεού δηλαδή). Πλένουμε καλά τα χέρια μας στη λεκάνη που βρίσκεται μπροστά μας (θα φάμε με τα χέρια!), πίνουμε απνευστί το αρωματικό πρόπιωμα, κάνουμε σπονδή προς τιμήν του Διόνυσου χύνοντας λίγες σταγόνες ανέρωτο κρασί στο πάτωμα και κρατώντας ένα κλαδί δάφνης κάνουμε πως τραγουδάμε έναν παιάνα μαζί με τους νέους φίλους μας. Δεν εκβάλλουμε κανένα επιφώνημα τύπου «πουφ!» αν μας φλομώσει ο καπνός από τα αρωματικά βότανα που ένας δούλος ρίχνει στο αναμμένο θυμιατήρι και εκφράζουμε την ευαρέσκειά μας για τα λιχνεύματα (ορεκτικά) που ήδη σερβίρονται, δοκιμάζοντας με ενθουσιασμό τις σαλάτες, τα όστρακα, τους αχινούς κτλ.
Τρώμε με τα δάχτυλα τις ψιλοκομμένες μερίδες προσέχοντας να μη στάξουν απάνω μας ζουμιά και λερωθούμε. Αν είμαστε αρκούντως επιδέξιοι, ας μεταχειριστούμε (κρυφοκοιτάμε τον διπλανό) λίγη κόρα ψωμιού σαν κουτάλι ενώ κάνουμε και σωστή χρήση των πήλινων ή μεταλλικών πιάτων. Την ώρα που με κατάνυξη ακούμε τον οικοδεσπότη να μας διαβάζει το γραμματείδιον (menu) και να μας εξηγεί από πού ήρθαν και πώς μαγειρεύτηκαν οι πρώτες ύλες (Θεέ μου! ξόδεψε μια περιουσία) εισέρχονται οι πρώται τράπεζαι με τα ψητά κρέατα, τα ψαρικά, τα γεμιστά πουλερικά και ό,τι άλλο βάλει ο λογισμός μας. Ολοι μοιάζουν να βιάζονται και έτσι ακολουθούμε τον ρυθμό τους. Μόλις χορτάσουμε, σκουπίζουμε τα χέρια μας με ψίχα ψωμιού, την πλάθουμε με χάρη σε μπαλίτσα και την πετάμε στα σκυλιά που γυροφέρνουν ανάμεσα στα πόδια μας. Οι δούλοι τώρα σηκώνουν τα τραπέζια και φέρνουν άλλα, φορτωμένα κρασιά και επιδόρπια (φρούτα και ξηροί καρποί, τυριά και πίτες). Ρίχνουμε τους κύβους για να βγάλουμε τον συμποσίαρχο που καθορίζει το κράμα (την αναλογία αραίωσης του κρασιού με νερό) και σε όσους δεν πίνουν με αυταπάρνηση επιβάλλει ποινές, υπάρχει έτσι ο κίνδυνος μέσα στη γενική θυμηδία να μιμηθούμε τον κόκορα ή να χορέψουμε γυμνοί. Οι προπόσεις υπέρ του οικοδεσπότη ή οποιουδήποτε είναι αλλεπάλληλες και το άδειασμα του κύλικα συνοδεύει πάντοτε η ευχή (φρόνιμο είναι να την αποστηθίσουμε): «Ζήσειας, χαίρε, χαίρε και πίε». Πολλοί είναι ήδη στουπί στο μεθύσι και έχουν έτσι το απαραίτητο κύρος για να επιβάλουν στην ομήγυρη την επιθυμία τους: απλώνουν χέρι στις αυλητρίδες, βαρούν τη λύρα ή απαγγέλλουν στίχους, επεξεργάζονται βαθυστόχαστα νοήματα ή αμπελοφιλοσοφούν, παίζουν με μανία τον κότταβο. Κάποια στιγμή μπορεί να φτάσει στα χέρια μας ένα κλαδί μυρτιάς και θα πρέπει τότε να τραγουδήσουμε ­ ύστερα από τέτοια οινοκατάνυξη πάντως η γλώσσα μας σίγουρα θα 'χει λυθεί. «Εν οίνω η αληθεία» είναι η δοξασία που πρυτανεύει στη συντροφιά μας.
Είναι όμως αργά και το πρωί (μαζί με ένα φοβερό πονοκέφαλο, χώρια η γκρίνια της συντρόφου μας για την ανδροκρατούμενη κλασική εποχή) θα έχουμε το μακρινό ταξίδι της επιστροφής. Σηκωνόμαστε με κόπο, και υποβασταζόμενοι από τους δούλους βγαίνουμε ξανά στον δρόμο. Ο βόμβος στο κεφάλι δυναμώνει, όλα γυρίζουν, κάτι χορεύει μέσα στο στομάχι, ο ουρανός πάντως είναι ξάστερος ευτυχώς και μια παχιά φέτα από φεγγάρι φωτίζει το μονοπάτι μας.

Ο Διόνυσος, λένε, προστατεύει από τα ατυχήματα τους πιστούς του, πόσο μάλλον τους νεοπροσήλυτους σαν κι εμάς...
Είναι δυστυχώς σχεδόν αδύνατον να παρασκευάσουμε στις μέρες μας ένα αρχαίο φαγητό με απόλυτη πιστότητα· λείπουν τα κατάλληλα σκεύη, δεκάδες μυρωδικά που ανακάτευαν οι αρχαίοι μάγειροι για να συνταιριάξουν αρμονικά το γλυκό, το πικρό και το ξινό, αλλά κυρίως απουσιάζουν οι ακριβείς οδηγίες για την εκτέλεση των συνταγών. Οι περισσότεροι οδηγοί μαγειρικής χάθηκαν στη θύελλα του χρόνου ενώ γνωρίζουμε κιόλας πως δεν κατατρίβονταν σε λεπτομέρειες αλλά συνήθως ήταν απλοί κατάλογοι με υλικά για το φρεσκάρισμα της μνήμης του εκπαιδευμένου μάγειρα, που τροποποιούσε μάλιστα κάθε έδεσμα ανάλογα με την περίσταση.

Τον τελευταίο κυρίως αιώνα έγιναν πολλές προσπάθειες για να βρεθεί ο μίτος που θα μας οδηγήσει στην κρύπτη με τα χαμένα μυστικά της αρχαιοελληνικής κουζίνας. Φιλόλογοι, βοτανολόγοι, μάγειροι και αρχαιολόγοι ένωσαν τις δυνάμεις τους και ανακατεύοντας διαρκώς το υλικό μέσα στη χύτρα των δοκιμών κατόρθωσαν να ανοίξουν γευστικούς δρόμους που και αν ακόμη δεν είναι οι αρχαίοι, σίγουρα τέμνονται μαζί τους. Απαραίτητο ήταν βεβαίως να βρεθούν και τα κλειδιά για την επίτευξη μιας σύγχρονης ισορροπίας, καθώς η αιχμηρότητα πολλών από τους αρχαίους συνδυασμούς θα τραυμάτιζε το εκλεπτυσμένο, συγκριτικά σήμερα, όργανο της γεύσης.
Για μας τους Ελληνες τα πράγματα είναι μάλλον πιο εύκολα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές και αφουγκραστείτε τον ρυθμό τους, για να αισθανθείτε πως ελάχιστα ξαστοχάει στις περισσότερες περιπτώσεις απ' όσα ενδομύχως γνωρίζουμε ότι συγκροτούν την πατροπαράδοτη ελληνική κουζίνα.
Ψητά μπαρμπούνια
(από το βιβλίο «Η μαγειρική του Βρετανικού Μουσείου» ­ εκδόσεις Ερμείας)
* 6 μικρά ή 3 μεγάλα κόκκινα μπαρμπούνια καθαρισμένα * 2 χούφτες φρέσκα βότανα ψιλοκομμένα, όπως θυμάρι, δυόσμος, κόλιαντρο, μαντζουράνα, μαϊντανός, δεντρολίβανο. Αν δεν έχετε φρέσκα, τότε αντικαταστήστε τα με μια κουταλιά σούπας απ' όλα μαζί * 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο * χυμός ενός λεμονιού * αλάτι - πιπέρι.
Ανακατέψτε τα βότανα, το λάδι, τον χυμό λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι. Απλώστε το μείγμα στην κοιλιά και στην εξωτερική επιφάνεια των μπαρμπουνιών. Σκεπάστε ένα σκεύος με αλουμίνιο, τοποθετήστε τα πάνω και βάλτε τα στο γκριλ. Ψήστε τα για 4-10 λεπτά από κάθε πλευρά, ανάλογα με το μέγεθος του ψαριού, περιχύνοντάς τα συνέχεια με τους χυμούς που βγάζουν.
Ψήστε τα ώσπου η σάρκα να ξεκολλάει με ευκολία από τα κόκαλα. Σερβίρονται αμέσως, με ψωμί και πράσινη σαλάτα.Τόνος μαγειρευτός
(από το βιβλίο «Η μαγειρική του Βρετανικού Μουσείου»)
* 8 κουταλιές ελαιόλαδο * 8 πράσα κομμένα σε ροδέλες * 8 κλωνάρια σέλινο ψιλοκομμένο * 1 γεμάτη κουταλιά του γλυκού δεντρολίβανο * 1 γεμάτη κουταλιά γλυκού θυμάρι * αλάτι - πιπέρι * το μισό από ένα μέτριο αγγούρι κομμένο σε ροδέλες * 2 ½ φλιτζάνια νερό * 2 ½ φλιτζάνια ξηρό άσπρο κρασί * 6 φέτες τόνου.

Ζεστάνετε το λάδι σε μεγάλη κατσαρόλα και τσιγαρίστε τα πράσα και το σέλινο ώσπου να μαλακώσουν. Προσθέστε τα βότανα, το αγγούρι, το νερό, το κρασί, ανακατέψτε καλά και τοποθετήστε τις φέτες του τόνου πάνω απ' τα λαχανικά. Σκεπάστε την κατσαρόλα και βράστε τα σε χαμηλή φωτιά για 30-45 λεπτά, ανάλογα με το πάχος των φετών. Σερβίρεται με ρύζι και πράσινη σαλάτα.Φασολάδα
* 2 κούπες άσπρα φασόλια * ½ λίτρο νερό * 200 γραμμ. λαρδί * 3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα * ½ λίτρο ζωμό κρέατος * 2 σκελίδες σκόρδο * 2 κουταλιές ελαιόλαδο * 1 κουταλιά μέλι * ½ κουταλιά κόλιαντρο * 1 ματσάκι μαϊντανό * 2 δαφνόφυλλα * αλάτι - πιπέρι.
Μουλιάστε τα φασόλια στο νερό για μία νύχτα. Την επομένη βράστε τα σε λίγο νερό για πέντε λεπτά, κατεβάστε τη χύτρα από τη φωτιά και σκεπάστε τη για μία ώρα. Ρίξτε τα φασόλια και τα δαφνόφυλλα στον ζωμό κρέατος και σιγοβράστε τα για δύο ώρες. Τσιγαρίστε τα κρεμμύδια στο λαρδί, προσθέστε στο τέλος τον μαϊντανό, το κόλιαντρο, το αλάτι και το πιπέρι. Ρίξτε το στη φασολάδα, μαζί και το μέλι, και αφήστε τη να σιγοβράσει για μερικά λεπτά ακόμη. Προτού σερβίρετε, προσθέστε και το σκόρδο, αφού το περάσετε από την πρέσα και το ανακατέψετε με το λάδι.Πίτα με μέλι
* 200 γραμμ. άσπρο αλεύρι * 50 γραμμ. αποφλοιωμένα αμύγδαλα * 50 γραμμ. καρύδια * 50 γραμμ. σουσάμι * 150 γραμμ. θυμαρίσιο μέλι * 3 αβγά.

Κοπανίστε καλά τα καρύδια και τα αμύγδαλα, αλέστε το σουσάμι και προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Χτυπήστε καλά τα αβγά στο μέλι και ανακατεύοντας διαρκώς προσθέστε σιγά σιγά το αλεύρι και όλα τα άλλα υλικά. Λαδώστε μια φόρμα για κέικ, πασπαλίστε τη με ολόκληρο σουσαμόσπορο και ρίξτε τη ζύμη. Αφήστε τη στον φούρνο να ψηθεί για 45', φροντίζοντας στα πρώτα 10' η πόρτα του να είναι λίγο ανοιχτή. Βγάλτε την πίτα από τη φόρμα και σκεπάστε τη με πανί ώσπου να κρυώσει.

 http://www.tovima.gr/

Οταν έσπαγαν πιάτα στην (αρχαία) ταβέρνα

ΟΙΝΟΠΟΣΙΕΣ
Πηγάδι στην αρχαία αγορά γεμάτο από θραύσματα μαγειρικών σκευών, αγγείων φαγητού και ποτού, αλλά και υπολείμματα ψαριών, αποκαλύπτει τη λειτουργία ενός καπηλειού της κλασικής εποχής

ΜΑΡΙΑ ΘΕΡΜΟΥ
Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010
ΤΟ ΒΗΜΑΟΤΑΝ ο Αριστοφάνης βάζει στο στόμα του δούλου Παφλαγόνα την αλαζονική φράση

Ο κήπος με τα ρόμπολα, ΤΟ ΟΜΩΝΥΜΟ ΠΟΙΗΜΑ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ


Ο κήπος με τα ρόμπολα
Έκατσα να ξαποστάσω

κάτω από δυό πεύκα, ρόμπολα

ψηλά στον Όλυμπο εκεί που γεννιούνται οι νεφέλες ,

για να σου γράψω αγναντεύοντας τον κόσμο από ψηλά

σα μικρός θεός

αρχαίος

μαζί με τους Ολύμπιους ,

στους κήπους με τα ρόμπολα

έξω από τα παλάτια των θεών με τα παγώνια να καμαρώνουν,

τις μούσες να σιγανοτραγουδούν και τις νεράιδες να χορεύουν!

Τη μορφή σου θαρρώ πως θωρώ

στο απέραντο το πέλαγος

το γαλάζιο, εκεί που κατεβαίνει ο ουρανός και σμίγει

…Γράφω πως νοιώθω για σένα

με λέξεις

σαν αγριολούλουδα μαζεμένα με το χέρι

για σένα

πάνω στη μυρωδιά της γης ,από την πρωινή δροσιά

-πριν τη στεγνώσει ο ήλιος , σε λίγο μεσημέρι-

Σου γράφω, για να μοιραστώ μαζί σου

την ευτυχία

της μουσικής σιωπής

τα χρώματα της φύσης

τη θέρμη που ολόγυρα και αργά –αργά σε ψάχνει

τώρα που η γαλήνη

έβγαλε από μέσα μου βαθιά, όλη μου την αγάπη!

Πιο δυνατή ,πιο αληθινή

μέσα από την ψυχή μου , σαν

ανάσα των θεών εδώ τριγύρω.

Σου γράφω , να δεις ο μύθος της αγάπης

πως είναι αληθινός …

Γιατί για αγάπη είμαστε πλασμένοι

και όλη η φύση γύρω μου

στα αλήθεια συμφωνεί…

Εραστές

στους κήπους με τα ρόμπολα

να συναντηθούμε

γιατί καίει για σένα ο πόθος μου, σαν τον ήλιο που ήδη πλησιάζει…

Η πεμπτουσία της αγάπης , αυτή η ανάταση η ξαφνική σου ανήκει

κι ας είσαι μακριά .

Eίσαι η σκέψη μου και είσαι εδώ μαζί μου,

μικρό μου αγριολούλουδο…ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΧΑΡΗ ΜΠΙΚΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ ΑΠΟ ΤΟ 1992 ΩΣ ΤΟ 2008 ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟ ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΒΛΙΑ

1988 Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ" ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΙΖΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΤΟ ΑΛΗΘΕΣ...

ΕΞΩΤΙΚΟ

1994, του ΘΕΟΧΑΡΗ ΜΠΙΚΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΦΕΣΣΟ ΠΙΕΡΙΑΣ

ΣΤΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΚΙΟΝΕΣ ΡΩΜΑΙΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ

Ο ΗΛΙΟΣ ΚΡΥΦΤΗΚΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ ΚΑΙ ΤΑ ΠΙΕΡΙΑΣΚΟΡΠΙΖΟΝΤΑΣ ΜΑΓΕΥΤΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

ΣΚΙΤΣΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ


ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΙ ΣΤΑΥΡΟΙ ΑΙΘΙΟΠΙΑΣ ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΙΤΡΟΥΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ

Έκθεσης γνωριμίας με την εκκλησιαστική τέχνη
Μια έκθεση που εμπλουτίζει τη γνώση μας για τον ορθόδοξο πολιτισμό και μεταδίδει ανταύγειες της πνευματικής ζωής της Εκκλησίας μας, όπως αυτές μορφοποιούνται στα έργα της υψηλής τέχνης, αλλά παράλληλα και της καθημερινής εκκλησιαστικής ζωής φιλοξενείται έως τις 12 Δεκεμβρίου στην Ιερά Μητρόπολη στο πλαίσιο των «Αικατερινείων».

Πρόκειται για την έκθεση χειροποίητων εκκλησιαστικών σταυρών Αιθιοπίας από την συλλογή του Χρ. Γιαννουλάκη. Σταυροί που φορούν στον λαιμό ως μενταγιόν ή που κρατούν στο χέρι οι κληρικοί και εξαγνίζουν τους πιστούς. Επίσης σταυροί που τηρούνται στο ιερό των εκκλησιών και μεταφέρονται σε πομπές, σε τελετουργίες, σε λιτανείες. Τα εγκαίνια της έκθεσης - την επιμέλεια της οποίας έχει η Μαρία Σκλιοπίδου(GALLERY XΡΥΣΑ) – έγιναν παρουσία εκπροσώπων τοπικών αρχών, φορέων και πλήθος κόσμου το βράδυ του περασμένου Σαββάτου.

Το ενδιαφέρον του συλλέκτη για την απόκτηση των εκκλησιαστικών χειροποίητων σταυρών Αιθιοπίας άρχισε πριν από χρόνια όταν ταξίδεψε στην Αιθιοπία. Τα αντικείμενα θεωρούνται εξαιρετικά σπάνια, πλουσιότερα από αυτά του Μουσείου της Αντίς Αμπέμπα. Όλοι οι σταυροί είναι αποτέλεσμα λεπτοδουλειάς, με σφυρί, αμόνι και φωτιά, δύσκολης και πολύχρονης προσπάθειας.

«Η δυνατότητα να γνωρίσει το ευρύ κοινό ¬τόσο σπάνια είδη εκκλησιαστικής τέχνης, όπως οι Αιθιοπικοί Σταυροί που ευλαβικά φιλοξενούμε στο χώρο αυτό - στο πλαίσιο των Αικατερινείων - είναι για μας και πιστεύω και για τους επισκέπτες, ένα μοναδικό συναίσθημα» επισήμανε σε δήλωσή του ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Χαράλαμπος Καρατζόγλου.

«Οι σταυροί είναι όλοι χειροποίητοι. 240 μοναδικοί, αυθεντικοί και σπάνιας ομορφιάς, διαφορετικών χρονολογιών (από το 1780 μέχρι το 1950) και μεγεθών. Ο πρώτος σταυρός ήταν ένας χειρός (ιάσεως) με τον οποίο οι ιερείς της Αιθιοπίας ευλογούν τους πιστούς και τους ασθενείς ακουμπώντας τον σταυρό στο σώμα του ασθενούς», τόνισε από την πλευρά του ο κος Γιαννουλάκης, ενώ στην σπουδαιότητα της έκθεσης αναφέρθηκε ο Αρχιμανδρίτης π. Ιωακείμ Οικονομίκος, ο οποίος παράλληλα σημείωσε ότι «ανοίγει πλέον ο χώρος του Μουσείου της Μητρόπολης στο κοινό και αυτό αποτελεί σκοπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας».

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 12 Δεκεμβρίου και το κοινό μπορεί να την επισκέπτεται : Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 09:00 έως τις 14:00 και από τις 18:00 έως τις 20:30.

50,18% ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ, 49,82%, ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ

40 ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΨΗΦΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΟΥΤΑΡΗ


ΚΑΙ ..... ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

Σαράντα επιπλέον ψήφους κέρδισε ο Γιάννης Μπουτάρης μετά την επανακαταμέτρηση των ψηφοδελτίων που είχε ζητήσει η παράταξη Γκιουλέκα. Σύμφωνα με το πρωτοδικείο, ο Γιάννης Μπουτάρης είναι ο νικητής των εκλογών με 52.191 ψήφους και ποσοστό 50,18%. Ο Κώστας Γκιουλέκας έλαβε το 49,82%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 51.822 ψήφους.

Η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων ανεβαίνει στις 369 ψήφους, από τις 329 που είχε ανακοινώσει, ως τελικό αποτέλεσμα, το υπουργείο Εσωτερικών. Οι δύο πλευρές μπορούν να καταθέσουν ένσταση κατά του αποτελέσματος για συγκεκριμένους λόγους έως και 7 ημέρες από σήμερα.

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2010 ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΜΥΘΕΝΙΟ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΑΙΣΩΠΟΥ

ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΜΥΘΕΝΙΟ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΑΙΣΩΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΔΙΑΛΕΚΤΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣΔιάλεξη και θεατρικό δρώμενο από συντελεστές του Εργαστηρίου Ποντιακής Διαλέκτου της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, με επίκεντρο δύο παραμύθια σε κινούμενο σχέδιο από Αισώπειους μύθους, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στον κινηματογράφο Ευκαρπίδη. Ένα ταξίδι – στο πλαίσιο των Αικατερινείων - για μικρούς και μεγάλους στον συναρπαστικό κόσμο του Αισώπου, που χάριν των προσπαθειών του εργαστηρίου ποντιακής Διαλέκτου της Ένωσης Ποντίων παρουσιάστηκε στην Ποντιακή Διάλεκτο.
Σε χαιρετισμό του κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Χαράλαμπος Καρατζόγλου τόνισε μεταξύ άλλων:

«Μικροί μας φίλοι, κυρίες και κύριοι, όλα τα μεγάλα πράγματα είναι και πρέπει να είναι απλά, αβίαστα. Τέτοια, που όταν τα προσεγγίζεις σου φαίνονται εντελώς οικεία, σαν κάτι που δεν το ακούς, βλέπεις ή αισθάνεσαι για πρώτη φορά, αλλά σαν κάτι που βρισκόταν δίπλα σου και απλώς εσύ δεν έτυχε, δεν σου δόθηκε η ευκαιρία μέχρι τώρα να το προσέξεις. Και ο θείος Αίσωπος είναι μεγάλος. Δείγμα αυτής της αξιοπρόσεκτης προσπάθειας αξιόλογων συντελεστών που τους αξίζουν συγχαρητήρια θα απολαύσουμε όλοι σήμερα στο πλαίσιο των Αικατερινείων».
Γνωστοί μύθοι του Αισώπου, που σε παίρνουν από το χέρι και σε οδηγούν εκεί που πρέπει, μεγαλειώδεις στην απλότητά τους, εύληπτοι, κατανοητοί, διδακτικοί συντρόφευσαν για δυο ώρες ηλικιωμένους και νήπια, που πρόσφεραν απλόχερα το παρατεταμένο χειροκρότημά τους σε όλους τους συντελεστές.
Στον επίλογο της εκδήλωσης τιμήθηκαν - με την απονομή αναμνηστικών δώρων - από την Πρόεδρο της Ένωσης Ποντίων Ζαΐρα Λαζαρίδου, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Χαράλαμπος Καρατζόγλου και όλοι οι συντελεστές της εκδήλωσης.

ΑΓΩΝΕΣ ΙΠΠΑΣΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΑΝΑΔΕΙΧΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΟΛΥΝΙΚΕΣ ΣΤΟΥΣ ΤΕΛΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΙΠΠΑΣΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ


ΠΟΛΥΝΙΚΗΣ Ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΑΛΕΓΔΑΣ

Σε δύο κατηγορίεςΣτις εγκαταστάσεις του ΚΕΙΘ στην Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν οι τελικοί περιφερειακοί αγώνες υπερπήδησης εμποδίων Βορείου Ελλάδος. Πρωταγωνιστής των αγώνων ο Διογένης Παλέγδας που κέρδισε τρεις κατηγορίες.

Ειδικότερα:

Στην Κατηγορία Γ (ύψος 1.20 μ)

Ο Διογένης Παλέγδας με τον ίππο CORNELIA κατέκτησε την 1η θέση και το κύπελο.

Ο Διογένης Παλέγδας με τον ίππο SUGAR N SPICE κατέκτησε την 3η θέση και το χάλκινο μετάλλιο.

Στην Κατηγορία Β (ύψος 1.25 μ)

Ο Διογένης Παλέγδας με τον ίππο CENLATA κατέκτησε την 1η θέση και το κύπελο.

Στην Κατηγορία Α (ύψος 1.35-1.40 μ)

Ο Διογένης Παλέγδας με τον ίππο CORNELIA κατέκτησε την 1η θέση και το κύπελο.

Στην Κατηγορία Ε (ύψος 1.10 μ) παίδων

Ο Λεωνίδας Παλέγδας με τον ίππο AFRODITI κατέκτησε την 3η θέση και το χάλκινο μετάλλιο.

Στην Κατηγορία Ζ(ύψος 1.05 μ) νέων ιππέων

Ο Λεωνίδας Παλέγδας με τον ίππο AFRODITI κατέκτησε την 2η θέση και το αργυρό μετάλλιο.

Στην τελική βαθμολογία του 2010, ο μικρότερος αθλητής στις κατηγορίες παίδων, ο Λεωνίδας Παλέγδας πρώτευσε σε δύο κατηγορίες και κατέκτησε την 2η σε άλλες δύο.

Ειδικότερα :

Στην Κατηγορία Η (ύψος 1.00μ)

Ο Λεωνίδας Παλέγδας με τον ίππο AFRODITI αναδείχθηκε ΠΟΛΥΝΙΚΗΣ 2010.

Στην Κατηγορία Ζ(ύψος 1.00μ)

Ο Λεωνίδας Παλέγδας με τον ίππο AFRODITI αναδείχθηκε ΠΟΛΥΝΙΚΗΣ 2010.

Στην Κατηγορία Ε (ύψος 1.10μ)

Ο Λεωνίδας Παλέγδας με τον ίππο AFRODITI αναδείχθηκε 2ος Πολυνίκης 2010.

Στην Κατηγορία Ε (ύψος 1.10μ) παίδων

Ο Λεωνίδας Παλέγδας με τον ίππο AFRODITI αναδείχθηκε 2ος Πολυνίκης 2010.

Στην Κατηγορία Δ (ύψος 1.15μ)

Ο Διογένης Παλέγδας με τον ίππο CENLATA αναδείχθηκε 3ος Πολυνίκης 2010.

Στην Κατηγορία Γ (ύψος 1.20μ)

Ο Διογένης Παλέγδας με τον ίππο CORNELIA αναδείχθηκε 3ος Πολυνίκης 2010.

ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ Να δημοσιευθεί-ανακοινωθεί από τα ΜΜΕ.

Ανάπλαση των αθλητικών εγκαταστάσεων στο Κρατικό Κτήμα Κατερίνης

Το έργο δημοπρατείται από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας
Ένα σημαντικό έργο ανάπλασης και εκσυγχρονισμού των αθλητικών εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος χώρου στο Κρατικό Κτήμα Κατερίνης δημοπρατείται τις επόμενες ημέρες από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας, με στόχο τη βελτίωση και τη λειτουργική αξιοποίηση των αθλητικών υποδομών της πόλης.

Το έργο, προϋπολογισμού 820.000€, αφορά στην ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου και των γηπέδων στις αθλητικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στο Κρατικό Κτήμα Κατερίνης, στο οικοδομικό τετράγωνο 365α της ενότητας Εθνικού Σταδίου – Βατάν του Δήμου Κατερίνης και γενικότερα στην αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της περιοχής.

Στο έργο περιλαμβάνονται η κατεδάφιση των δύο παλιών κτιρίων που υπάρχουν στο κτήμα, η ανακαίνιση όλων των γηπέδων και η μετατροπή του γηπέδου τένις σε γήπεδο ποδοσφαίρου 8Χ8. Επίσης, το έργο περιλαμβάνει εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης όλων των υφιστάμενων περιφράξεων, την κατασκευή αποδυτηρίων τύπου Ζ και κυλικείου, πλήρως εξοπλισμένων με ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
Ο περιβάλλοντας χώρος των γηπέδων και του κτιρίου θα διαμορφωθεί κατάλληλα, με χώρους πρασίνου, ασφαλτοστρώσεις, πλακοστρώσεις και φυτεύσεις. Θα εγκατασταθεί περιφερειακός φωτισμός του χώρου με ηλιακά φωτιστικά σύμφωνα με τις απαιτήσεις της εποχής για πράσινη ενέργεια ενώ θα κατασκευαστούν τρεις χώροι στάθμευσης με εργασίες οδοστρωσίας σύμφωνα με το σχέδιο πόλεως. Τέλος, προβλέπεται η ασφαλτόστρωση και κατασκευή δικτύου ομβρίων των δρόμων περιμετρικά του κτήματος από την πλευρά του δασαρχείου, του ΙΚΑ και του δημοτικού σχολείου, όπως επίσης και του δρόμου ανάμεσα στο δασαρχείο και το ΙΚΑ.

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2010 ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

ΗΧΟΙ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΑΝ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Σε μια μοναδική μουσική βραδιά εκφάνσεις του προσφυγικού παραδοσιακού τραγουδιού από τα χορωδιακά σχήματα του Ποντιακού Συλλόγου Κατερίνης «Παναγία Σουμελά», του Συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας και του Συλλόγου Θρακών Κατερίνης και Ν. Πιερίας συντρόφευσαν το κοινό των φίλων των Αικατερινείων, που το απόγευμα της περασμένης Κυριακής κατέκλυσε το Πνευματικό Κέντρο. Την εκδήλωση παρακολούθησαν και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, φορέων και συλλόγων.
Πρόκειται για ήχους και μουσικές που είναι καταγεγραμμένες στο υποσυνείδητο του λαού που τις εμπνεύστηκε. Έρχονται από μακριά, στη διαδρομή όμως προς το μέλλον, δεν έχασαν κανένα από τα συστατικά που τις απογείωσαν. Μουσικές ,που υμνούν τις ρίζες ακόμα και όταν ηχούν μελαγχολικά.

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Σε σύντομο χαιρετισμό κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Χαράλαμπος Καρατζόγλου τόνισε:«Ο προσφυγικός ελληνισμός διατηρεί σαν κόρη οφθαλμού όλα εκείνα τα πολιτισμικά και πολιτιστικά στοιχεία, που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας και μας οδηγούν κατευθείαν στην καρδιά του λαϊκού πολιτισμού.
Κυρίαρχη θέση στον λαϊκό αυτό πολιτισμό κατέχει η μουσική ζωή των προσφύγων που είναι στενά συνυφασμένη με τα μικρά και τα μεγάλα εθιμικά κοινωνικά δρώμενα μέσα στα οποία η ίδια η μουσική καλλιεργείται και αποκτά τη γνωστή της φυσιογνωμία.

Στο πλαίσιο αυτό και με επίκεντρο το γενικό αφιέρωμα των φετινών Αικατερινείων στην «Κατερίνη των προσφύγων», ο Πολιτιστικός Οργανισμός δεν θα μπορούσε παρά να συνεργαστεί με συλλόγους, που υπηρετούν καθημερινά με τις δράσεις τους την μεγάλη παρακαταθήκη του παραδοσιακού μουσικού πολιτισμού». Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο πρόεδρος του ποντιακού συλλόγου «Παναγία Σουμελά» Άρης Κασιμίδης, το μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου Μικρασιασιατών Πιερίας Σπυριδοπούλου Θεοδώρα και η εκπρόσωπος του συλλόγου Θρακών Μανωλοπούλου Δόμνα.

Η μουσική παράσταση ήταν μια πολυπολιτισμική συνάντηση των μουσικών προσφυγικών παραδόσεων, ένας ύμνος στον μουσικό πολιτισμό του τόπου μας. Οι μικρές ιστορίες των παραδοσιακών τραγουδιών αποτελούν τις σύντομες στάσεις αυτής της μουσικής περιπλάνησης που ενώνει λαούς και πολιτισμούς, απλώνοντας μια πολιτισμική γέφυρα. Παράλληλα, η εκδήλωση αποτέλεσε και ένα ταξίδι στον χρόνο, μέσα από ένα μωσαϊκό από στιγμιότυπα και αφηγήσεις του παλιού καιρού: τραγούδια του νόστου και της αγάπης, αλλά και απόηχοι από ταραγμένες εποχές.

«Μαθαίνω να μην καπνίζω».Σε 50.000 υπολογίζονται οι νέοι που προστίθενται στον καπνιστικό πληθυσμό της χώρας κάθε χρόνο και σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, τα ποσοστά των καπνιστών στη χώρα μας παραμένουν υψηλά.

Οι γυναίκες καπνίστριες αυξάνονται σε ποσοστό που αγγίζει το 4%, καθώς το 2006 κάπνιζε το 30,8% ενώ σήμερα το ποσοστό αυτό φτάνει το 37%.

Αντίθετα οι άνδρες παρουσιάζουν μείωση σε ποσοστό 7%, καθώς το 2006 κάπνιζε το 49,9% και σήμερα το 43%.

Η προσέλευση των Ελλήνων στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος εμφανίζει αύξηση κατά 30% περίπου τον τελευταίο χρόνο, ενώ η κοινή γνώμη έχει μεταστραφεί ουσιαστικά, σταθερά και με υψηλά ποσοστά της τάξεως του 70% και εκφράζεται υπέρ της εφαρμογής των μέτρων για τον έλεγχο του καπνίσματος.

Τα στοιχεία δόθηκαν σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τον έλεγχο του καπνίσματος που θα πραγματοποιηθεί 2-4 Δεκεμβρίου με θέμα «Μαθαίνω να μην καπνίζω».

Τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας με κοινές τους δράσεις δίνουν έμφαση στην Παιδεία ώστε να τεθούν οι βάσεις για την ανάπτυξη μόνιμων και διαχρονικής ισχύος εκπαιδευτικών μηχανισμών, τόσο στο χώρο της υγείας αλλά κυρίως και στο χώρο της Παιδείας, ώστε να ενημερωθεί ουσιαστικά η ελληνική κοινωνία για την πραγματική διάσταση του προβλήματος που λέγεται «κάπνισμα» και να αρχίσει να μειώνεται συνειδητά η χρήση του καπνού στη χώρα μας.

Επενδύουμε στη νέα γενιά ώστε να δημιουργήσουμε κουλτούρα απέναντι στις εξαρτήσεις, είπε ο ΓΓ του υπουργείου Υγείας Αντώνης Δημόπουλος, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι ο αντικαπνιστικός νόμος τηρείται όπως τον έχουμε νομοθετήσει, ενώ εντείνεται ο ελεγκτικός μηχανισμός. Έως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί πέντε με έξι χιλιάδες έλεγχοι και έχουν επιβληθεί περίπου 500 πρόστιμα πανελλαδικά.

Σύμφωνα με στοιχεία της Συντονιστικής Επιτροπής για το κάπνισμα του υπουργείου Υγείας, πρόεδρος της οποίας είναι ο αναπληρωτής καθηγητής Φυσιολογίας της Αναπνοής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard Παναγιώτης Μπεχράκης, έχουν παρατηρηθεί τα εξής:

- Ο επιπολασμός του καπνίσματος μειώνεται κατά 2-3% περίπου την τελευταία διετία (μείωση κατά 7% στους άντρες και αύξηση κατά 3,7% στις γυναίκες)

- Η καπνιστική ρύπανση των εσωτερικών χώρων διασκέδασης, παρά την μη πλήρη εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας, εμφανίζεται μειωμένη από 223 σε 77 μg/m³ PM 2,5.

- Η κατανάλωση τσιγάρου αναμένεται να μειωθεί κατά 2 εκατομμύρια τσιγάρα από το 2009 το 2010.

- Η προσέλευση των Ελλήνων στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος εμφανίζει αύξηση κατά 30% περίπου τον τελευταίο χρόνο.

- Η κοινή γνώμη έχει μεταστραφεί ουσιαστικά, σταθερά και με υψηλά ποσοστά της τάξεως του 70% και εκφράζεται υπέρ της εφαρμογής των μέτρων για τον έλεγχο του καπνίσματος.

Ο κ. Μπεχράκης αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις των καταστηματαρχών στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου τονίζοντας ότι «η περαιτέρω πορεία με την συνέχιση της δράσης μας αναμένεται ακόμα πιο θετική, γι’ αυτό και προκύπτουν αντιδράσεις από χώρους οικονομικών συμφερόντων που άμεσα βλάπτονται από ένα και μόνο γεγονός:

Την μείωση του αριθμού των καπνιστών και της κατανάλωσης προϊόντων καπνού. Τρέχον και ουσιαστικό είναι ένα ζήτημα διασφάλισης καθαρών από κάπνισμα χώρων διασκέδασης και εστίασης, σε εστιατόρια, cafe, καφενεία και cafe- bar.

Η επιστημονική μας έρευνα, συνέχισε, στους χώρους αυτούς έχει αποδείξει ανεπίτρεπτα υψηλά επίπεδα σωματιδιακής ρύπανσης που εκθέτουν τη χώρα διεθνώς. Στη ρύπανση αυτή, εκτός από τους θαμώνες, εκτίθενται και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένων τους οποίους η πολιτεία οφείλει να προστατέψει. Τέλος, υπάρχει και μείζον θέμα λειτουργίας των χώρων αυτών ως βασικών χώρων βιωματικής εκπαίδευσης και εκκόλαψης νέων καπνιστών».

Σημείωσε ότι το 75% των καπνιστών αρχίζουν το κάπνισμα σε ηλικία κάτω των 20 ετών, ενώ 50.000 νέοι προστίθενται στον καπνιστικό πληθυσμό της χώρας κάθε χρόνο.

«Η Δημόσια Υγεία είναι μη διαπραγματεύσιμο κοινωνικό αγαθό όπως μη διαπραγματεύσιμο είναι και το μέλλον των παιδιών μας», κατέληξε ο κ. Μπεχράκης.

Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα της πανελλαδικής έρευνας Hellas Health ΙΙI που πραγματοποιήθηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 ατόμων, ηλικίας άνω των 18 ετών, κατά την περίοδο 1-21 Οκτωβρίου 2010, δηλαδή μετά την έναρξη εφαρμογής του νέου νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.

Η έρευνα έγινε από το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ) σε συνεργασία με το Harvard School of Public Health και τη Metron Analysis και την παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος του ΕΟΦ Γιάννης Τούντας.

Συγκεκριμένα, το 42,9% των ανδρών και το 37,2% των γυναικών δηλώνουν ότι είναι καθημερινοί καπνιστές. Σε σύγκριση με τις προηγούμενες πανελλαδικές μελέτες Hellas Health I και ΙΙ, που έγιναν το 2006 και το 2008 αντίστοιχα, τα ποσοστά των ανδρών καπνιστών εμφανίζονται μειωμένα (ήταν 49,9% το 2006 και 46,4% το 2008), ενώ στις γυναίκες παρουσιάζεται αύξηση (30,8% το 2006 και 33,5% το 2008).

Το 61,2% του δείγματος έχει καπνίσει τουλάχιστον ένα τσιγάρο στη ζωή του, ενώ οι μισοί από τους καπνιστές ξεκίνησαν το καθημερινό κάπνισμα σε ηλικία μικρότερη των 18 ετών.

Τρεις στους 10 καπνιστές έχουν σταματήσει το κάπνισμα για τουλάχιστον μία μέρα μέσα στο τελευταίο έτος και 43% των καπνιστών δηλώνει ότι σκοπεύει να κόψει το κάπνισμα (19% μέσα στο ερχόμενο έτος).

Οι περισσότεροι καπνιστές θεωρούν ως σημαντικότερα κίνητρα για τη διακοπή τις συνέπειες που έχει το τσιγάρο στην υγεία τους (67%) και στην υγεία των φίλων και των συγγενών τους (51%), καθώς και την επιθυμία τους να δώσουν το καλό παράδειγμα στα παιδιά (54%).

Αντιθέτως, οι απαγορεύσεις στο χώρο εργασίας (20%) και στους δημόσιους χώρους (22%), οι σχετικές διαφημίσεις (13%) και η κοινωνική αποδοκιμασία του καπνίσματος (10%), φαίνεται να έχουν πολύ μικρότερη σημασία, τουλάχιστον ως κίνητρα για τους καπνιστές.

Τρεις στους 10 ζουν σε σπίτια όπου κάποιος καπνίζει εντός σπιτιού, ενώ 4 στους 10 απάντησαν ότι δεν υπάρχει κάποιου είδους περιορισμός του καπνίσματος στο σπίτι τους.

Στους εργασιακούς χώρους, μόνο το 56,3% των ανθρώπων που εργάζονται σε κλειστούς χώρους δήλωσε ότι υπάρχει απαγόρευση του καπνίσματος, με αποτέλεσμα ένας στους τρεις εργαζόμενους (34,3%) να γίνεται παθητικός καπνιστής στον χώρο δουλειάς του.

Ωστόσο, το 69,6% του συνόλου των εργαζομένων (καπνιστών και μη) πιστεύει ότι το κάπνισμα δε θα πρέπει να επιτρέπεται στους χώρους εργασίας. Μάλιστα, ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων θεωρεί ότι η απαγόρευση του καπνίσματος στους χώρους εργασίας θα βελτίωνε την απόδοση (20%), το ηθικό (21%) και την υγεία (42%) των εργαζομένων. Το 69%, το 67% και το 49% αντίστοιχα πιστεύει ότι δεν θα υπήρχε καμιά διαφορά.

Παρά τη θετική τους στάση απέναντι στην απαγόρευση, το 43% δε θα αντιδρούσε αν κάποιος άναβε τσιγάρο στον χώρο που εργάζονται και ένα επιπλέον 23% θα ακολουθούσε και θα άναβε επίσης τσιγάρο.

Η απαγόρευση του καπνίσματος σε μπαρ, κλαμπ και καφέ βρίσκει σύμφωνο το 63% των ανθρώπων. Ωστόσο, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι αυτή δεν τηρείται, μόνο το 17% δηλώνει ότι θα διαμαρτυρόταν στον υπεύθυνο του καταστήματος, το 11% θα διαμαρτυρόταν στον καπνιστή και μόλις το 1% θα έκανε καταγγελία στις αρμόδιες αρχές.

Ως προς τον νέο νόμο που προβλέπει την πλήρη απαγόρευση σε κλειστούς χώρους, το 96% των πολιτών δηλώνει ότι τον γνωρίζει και σχεδόν 7 στους 10 θεωρούν ότι είναι θετική (47%) ή μάλλον θετική (22%) εξέλιξη. Το 67% των πολιτών θεωρεί ότι η ελληνική κοινωνία είναι σίγουρα ή μάλλον ανώριμη να δεχθεί την εφαρμογή του νόμου, αλλά το 51% πιστεύει ότι εν τέλει, παρά τις δυσκολίες, ο νόμος θα εφαρμοστεί.

Ως προς τα αίτια αποτυχίας του προηγούμενου νόμου, ως κυριότερες αιτίες εμφανίζονται ο ελλιπής έλεγχος, το γεγονός ότι η κοινωνία δεν ήταν έτοιμη και η απουσία κυρώσεων για τους παραβάτες.

Διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες έχουν τεθεί στην υπηρεσία της αποστολής αυτής με σκοπό την επιμόρφωση και ενημέρωση όσο το δυνατό μεγαλύτερου αριθμού επαγγελματιών Υγείας και Παιδείας. Πρόκειται για μια προσπάθεια της επιτροπής να αναπτύξει νέα εργαλεία με σαφές εκπαιδευτικό περιεχόμενο ώστε να αρθρωθεί ένας οργανωμένος λόγος σε κάθε ηλικία και κάθε μορφωτικό επίπεδο που θα ανατρέψει ριζικά και αποτελεσματικά τη σημερινή κατάσταση.

Το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τον έλεγχο του καπνίσματος διοργανώνει η Συντονιστική Αντικαπνιστική Επιτροπή του υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, το Πανεπιστήμιο Harvard και την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2024


Ως "πολύ σημαντική προσθήκη, που "ανοίγει" τον χρόνο για επιμήκυνση και για να ανοίξουν οι αγορές μια ώρα νωρίτερα", χαρακτήρισε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου την αναφορά στην απόφαση που έλαβε χθες το Eurogroup, ότι "θα εξετάσει τάχιστα τη δυνατότητα ευθυγράμμισης της περιόδου αποπληρωμής της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα με αυτήν της Ιρλανδίας".

Σε ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους, ο υπουργός επισήμανε ότι το μνημόνιο ολοκληρώνεται το 2013, ενώ ο χρόνος αποπληρωμής του δανείου χρονικά πλέον τοποθετείται το 2024.

"Ελπίζουμε πως η επιμήκυνση θα ισχύσει από την επόμενη δόση, τον Μάρτιο 2011, που είναι 15 δισ. ευρώ", είπε χαρακτηριστικά.

******ΑΝΤΕ ΣΕΙΡΑ ΜΑΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΔΑΝΕΙΟ, ΣΕ 14 ΧΡΟΝΙΑ, ΘΑ ΤΟ ΕΞΟΦΛΗΣΟΥΜΕ....ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗ ...ΧΩΡΑ....!

Ο ένας στους πέντε Έλληνες ζει κάτω από το όριο της φτώχειας"


Ο ένας στους πέντε Έλληνες ζει κάτω από το όριο της φτώχειας", σύμφωνα με τα όσα είπε η ίδια η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας "Μαζί ενάντια στη φτώχεια" που οργάνωσε στο αμφιθέατρο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, το υπουργείο Εργασίας και στα πλαίσια του "ευρωπαϊκού έτους για την καταπολέμηση της φτώχειας".

Το όριο της φτώχειας υπολογίζεται στα 6.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα ανά άτομο και στα 13.608 ευρώ ετήσιο εισόδημα όταν πρόκειται για τετραμελή οικογένεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η υπουργός, το 22% των πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας ανήκουν στην τρίτη ηλικία, το 23% είναι κάτω από 17 ετών και το 42% είναι άνεργοι.

Η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στους τρεις παράλληλους άξονες στους οποίους το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ασκεί την πολιτική του, την στήριξη της απασχόλησης, την ανάσχεση της ανεργίας και την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. "Για να πετύχουμε τους στόχους μας υλοποιούμε προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 2,5 δις ευρώ που αφορούν 668.000 πολίτες" είπε η κ. Κατσέλη και εκτίμησε ότι με τις δράσεις αυτές θα μειωθούν οι φτωχοί στην Ελλάδα κατά 450.000 άτομα ως το 2020.

Aνακάλυψη «ελιξίριου»

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ κατάφεραν όχι απλώς να επιβραδύνουν τη γήρανση σε ποντίκια, αλλά να την αντιστρέψουν, ένα επίτευγμα που κατέστη εφικτό για πρώτη φορά και αποτελεί ένα ακόμη βήμα στον δύσκολο δρόμο για την καταπολέμηση της φθοράς των κυττάρων με το πέρασμα του χρόνου.

Στο τέρμα του ανηφορικού δρόμου βρίσκεται ο πολυπόθητος στόχος: Περισσότερα χρόνια ζωής με υγεία μέχρι τα βαθιά γεράματα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, που παρουσίασαν την εργασία τους στο περιοδικό «Nature», σύμφωνα με τις βρετανικές «Guardian» και «Daily Mail», κατάφεραν να μετατρέψουν αδύναμα ζώα σε υγιή, αναγεννώντας τα όργανα του σώματός τους με μια πειραματική διαδικασία, η οποία μια μέρα μπορεί να εφαρμοστεί και στην αναζωογόνηση των ανθρωπίνων οργάνων, αντιστρέφοντας ή έστω καθυστερώντας τη - μέχρι σήμερα ανεπίστρεπτη - διαδικασία γήρανσης.
Τυχόν ανακάλυψη ενός «ελιξίριου» κατά της γήρανσης θα είχε καταλυτικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και στο κόστος της, καθώς θα βελτιωνόταν η ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων και θα μειώνονταν τα περιστατικά άνοιας, εγκεφαλικών, καρδιοπάθειας κ.ά.

«Αυτό που είδαμε σε αυτά τα ζώα δεν ήταν η επιβράδυνση ή η σταθεροποίηση της διαδικασίας γήρανσης. Είδαμε μια δραματική αντιστροφή της και αυτό ήταν απρόσμενο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής.

«Αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε στρατηγικές που θα βελτιώνουν τη δυνατότητα αναγέννησης των οργάνων, καθώς οι άνθρωποι γερνάνε κι έτσι να αυξηθεί η ποιότητα της ζωής τους. Κατά πόσο θα μπορούσε να αυξηθεί και η διάρκεια ζωής, είναι ένα ερώτημα που ακόμη δεν είμαστε σε θέση να απαντήσουμε», πρόσθεσε.

Η γήρανση είναι μια διαδικασία που προκαλείται από πολλούς παράγοντες και δεν έχει ακόμη γίνει πλήρως κατανοητή από τους επιστήμονες. Ανάμεσα στις αιτίες της είναι η δράση των ελεύθερων ριζών που βλάπτουν τα κύτταρα, το κάπνισμα, η υπεριώδης ακτινοβολία, άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες κ.ά.

Οι ερευνητές του Χάρβαρντ εστίασαν την προσοχή τους στη σμίκρυνση του μήκους των τελομερών. Τα περισσότερα κύτταρα του σώματος περιέχουν 23 ζεύγη χρωμοσωμάτων, όπου υπάρχει το γενετικό υλικό (DNA). Στην άκρη κάθε χρωμοσώματος υπάρχει ένα τελομερές, που αποτελείται από επαναλαμβανόμενα τμήματα DNA. Συνιστά ένα είδος βιολογικού ρολογιού που προστατεύει τα χρωμοσώματα και παράλληλα κονταίνει λίγο κάθε φορά που ένα κύτταρο διαιρείται, ώσπου τελικά το κύτταρο παύει να λειτουργεί, «γερνά» και πεθαίνει.

Οι επιστήμονες πειραματίστηκαν με γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, από τα οποία είχε αφαιρεθεί η τελομεράση, ένα ένζυμο που ανακαλύφθηκε στη δεκαετία του ’80 και εμποδίζει τα τελομερή να μικρύνουν ανεξέλεγκτα. Χωρίς το ένζυμο, τα ποντίκια γέρασαν πρόωρα και υπέφεραν από διάφορα προβλήματα (μείωση ικανότητας οσμής, μικρότερος εγκέφαλος, αδυναμία γονιμότητας, γαστρεντερικές βλάβες κ.ά.).

Όταν όμως οι ερευνητές ενεργοποίησαν ξανά το ένζυμο με τη βοήθεια της χημικής ουσίας 4-OHT, ύστερα από έναν μήνα περίπου οι κατεστραμμένοι ιστοί όχι μόνο αποκατέστησαν την ομαλή λειτουργία τους, αλλά και αναζωογονήθηκαν αντιστρέφοντας την μέχρι τότε πορεία γήρανσης (μεταξύ άλλων, δημιούργησαν νέους νευρώνες στον εγκέφαλό τους και απέκτησαν ξανά γονιμότητα). Σύμφωνα με τους ερευνητές, «σε ανθρώπινους όρους, είναι σαν να έχεις έναν 40χρονο που δείχνει πια 80χρονος και καταφέρνεις να αντιστρέψεις τη διαδικασία, ώστε να γίνεται ξανά 50χρονος. Φαίνεται πως υπάρχει ένα σημείο επιστροφής για τα γηράσκοντα όργανα, το οποίο δεν είχαμε ως τώρα εκτιμήσει σωστά».

Όμως η επανάληψη ενός ανάλογου επιτεύγματος στους ανθρώπους θα είναι σαφώς πιο δύσκολη. Τα ποντίκια παράγουν τελομεράση σε όλη τη ζωή τους, ενώ στους ανθρώπους το ένζυμο σταματά να παράγεται στους ενηλίκους, κάτι που οι επιστήμονες θεωρούν εξελικτικό «συμβιβασμό», προκειμένου να περιορίζεται ο κίνδυνος καρκίνου από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των κυττάρων. Η τεχνητή αύξηση των επιπέδων της τελομεράσης στους ανθρώπους μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Οι ερευνητές πιστεύουν όμως ότι μια θεραπεία με εισαγωγή τελομεράσης μέσω χαπιού στον ανθρώπινο οργανισμό μπορεί να είναι ασφαλής, αν γίνεται περιοδικά και μόνο σε νέους, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη καρκινικά κύτταρα κρυμμένα κάπου μέσα στα σώμα τους. Όπως είπε, κανένα ποντίκι δεν ανέπτυξε καρκίνο μετά τη θεραπεία. Οι ερευνητές ήδη μελετούν κατά πόσο η μέθοδός τους μπορεί να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής των πειραματόζωων, πέρα από το να επιτρέπει να ζήσουν υγιείς ζωές μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Ειδικός του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ των ΗΠΑ χαιρέτισε την ανακάλυψη, αλλά προειδοποίησε ότι οποιοδήποτε αντι-γηραντικό φάρμακο για τους ανθρώπους απέχει τουλάχιστον μια δεκαετία. Άλλοι ερευνητές όμως εμφανίστηκαν ακόμη πιο επιφυλακτικοί, λόγω των κινδύνων εμφάνισης καρκίνου και του γεγονότος ότι στους ανθρώπους η σταδιακή σμίκρυνση των τελομερών δεν είναι η μοναδική, ούτε ίσως καν η κυριότερη, αιτία γήρανσης.

Ο επικεφαλής του Χάρβαρντ το παραδέχεται αυτό, αλλά επιμένει ότι αξίζει τον κόπο να δοκιμαστεί η αντι-γηραντική θεραπεία με τελομεράση, σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες που πιθανώς στο μέλλον θα έχουν ανακαλυφθεί και οι οποίες θα στοχεύουν σε άλλες βιοχημικές διαδικασίες της γήρανσης, πέρα από τα τελομερή.
REAL.GR

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΚΑΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ

Υπερκομματική διάσταση επιδιώκει να δώσει ο Ανδρέας Λοβέρδος στις προωθούμενες αλλαγές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, μέσα από τη συνάντησή του με τους υπουργούς Υγείας προηγούμενων κυβερνήσεων...
Στη συνάντηση μετέχουν οι οι Απόστολος Κακλαμάνης, Παρασκευάς Αυγερινός, Αναστάσιος Πεπονής, Γιάννης Φλώρος, Δημήτρης Κρεμαστινός, Κώστας Γείτονας, Γιώργος Σούρλας, Δημήτρης Σιούφας, Μαριέττα Γιαννάκου, Νικήτας Κακλαμάνης και Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Όπως ανακοινώθηκε, δεν παρευρίσκεται η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, ενώ απών για λόγους υγείας είναι ο Αλέκος Παπαδόπουλος.
FIMOTRO

ΟΡΑΤΟΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΤΟ facebook

Πρωην τρόφιμος των φυλακών Τριπόλεως, όπου είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης για αποπλάνηση ανηλίκων συνελήφθη από αστυνομικούς του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για "παράνομη βία και απειλή" σε βάρος ανήλικης μαθήτριας.

Συγκεκριμένα, ο 52χρονος είχε έρθει σε επαφή με την 15χρονη μέσω του Facebook και προσπαθούσε να την πείσει να έρθουν σε ερωτική επαφή.

Στο διάστημα της γνωριμίας τους μάλιστα είχε καταφέρει να συναντήσει την 15χρονη δίχως όμως να πετύχει το στόχο του. Η ανήλικη μαθήτρια ανέφερε αρχικά στη μητέρα της όχι ο 52χρονος την απειλούσε και την εκφόβιζε με σκοπό να την υποχρεώσει να υποκύψει στις ερωτικές επιθυμίες του. Τελικά, μητέρα και κόρη κατήγγειλαν το περιστατικό στην αστυνομία.

Μετά από ψηφιακή ανάλυση, ταυτοποιήθηκε ηλεκτρονικά ο δράστης και Αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προχώρησαν στη σύλληψη του δράστη.
NEWS247

Wikileaks ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Δύο είναι οι αναφορές που αφορούν την Ελλάδα από τα απόρρητα έγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα (δείτε εδώ) από τον ιστότοπο Wikileaks. Στην πρώτη υπάρχει συνομιλία του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου με τον Αμερικανό ομόλογό του Ουίλιαμ Μπερνς στις στις 18 Φεβρουαρίου 2010 στην Αγκυρα.
Αναφερόμενος στις συνομιλίες για την επανένωση της Κύπρου, ο τούρκος αξιωματούχος εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για αυτό που χαρακτηρίζει "αδιαφορία" των Ελληνοκυπρίων για τη διαδικασία.
"Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση καθιστά τους Ελληνοκύπριους άτρωτους. Οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να ξεχάσει ο κόσμος την πρόοδο που επιτεύχθηκε με το σχέδιο Ανναν το 2004. Ισχυρίζονται ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων αποτελούν εσωτερική υπόθεση, αν και , βάσει συνθηκών, αποτελούν διεθνές θέμα εδώ και 50 χρόνια", λέει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Σινιρλίογλου, η πρόταση του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για κοινή ψηφοφορία θα έπρεπε να αποτελέσει σημείο καμπής, αλλά οι Ελληνοκύπριοι δεν ανταποκρίθηκαν.

Ο τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών προέβλεψε ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα εκφράσει την απογοήτευσή της καταψηφίζοντας τον Ταλάτ στις εκλογές του Απριλίου και επανέλαβε την έκκληση για άμεση και σε υψηλότερο επίπεδο αμερικανική εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις.

Η επιστολή και η οικονομική κρίση

Στην ίδια συνάντηση, ο τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε την απάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου στην επιστολή που τού είχε αποστείλει ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 30 Οκτωβρίου ζητώντας νέες και ειλικρινείς συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με μία σειρά μακροχρόνιων διαφορών.
Ο Φεριντούν Σινιρλίογλου χαρακτήρισε κατανοητή την καθυστέρηση της απάντησης του έλληνα πρωθυπουργού εξαιτίας της ενασχόλησής του με την οξεία οικονομική κρίση.
Βασιζόμενος στην απάντηση του έλληνα πρωθυπουργού, ο Σινιρλίογλου λέει ότι η Τουρκία αναμένει σύντομα την έναρξη συνομιλιών με την Ελλάδα.

Ποιος θα λύσει το Σκοπιανό;

Η δεύτερη αναφορά γίνεται σε αλληλογραφία Αμερικανού διπλωμάτη με Γάλλους ομολόγους του. Οι Γάλλοι φέρονται να αναρωτιούνται ποιος μπορεί να λύσει το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Οι διπλωμάτες εκτιμούσαν ότι η κυβέρνηση Καραμανλή δεν θα μπορούσε να προχωρήσει στη λύση του συγκεκριμένου ζητήματος και θεωρούσαν ότι τη λύση θα μπορούσε να δώσει η επόμενη κυβέρνηση που πιθανότατα θα ήταν σοσιαλιστική.
Ο λόγος ήταν ότι πίστευαν πώς οι σοσιαλιστές θα ήταν πιο ανοικτοί σε νέες προτάσεις και θα μπορούσε ευκολότερα να επιτευχθεί κάποιος συμβιβασμός.
news247.gr

new


ΜΥ ΒΟΟΚΣ