Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2010

ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΒΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΤΟΥ '40 ΚΑΙ ΤΟΥ '50 ΣΤΟΝ ΜΟΣΧΟΠΟΤΑΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ.

ΝΙΚΟΣ ΒΑΡΜΑΖΗΣ .DIDACTICTE DU GREC ANCIEN. ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ 1ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ.

ΝΙΚΟΣ ΒΑΡΜΑΖΗΣ

...ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΛΟΓΟ...ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ ΜΟΥ..ΤΟΣΟ Ως ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΗ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΩΣ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΟΣΟ ΚΑΙ ΩΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑ ΜΕ ΠΟΙΚΙΛΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ,ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΡΟΛΩΝ ΜΟΥ.ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΟΥ ΠΡΟΕΚΥΨΑΝ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ,ΑΛΛΕΣ ΜΕ ΕΙΔΙΚΟ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΜΕ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ.ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΥΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ,ΣΕ ΤΙΜΗΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΤΟΜΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ ΚΑΙ ΛΙΓΕΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΩΣ ΤΩΡΑ ΑΔΗΜΟΣΙΕΥΤΕΣ.


ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΑ ΠΡΟΣΙΤΕΣ,ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ ΝΑ ΤΙΣ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΩ ΣΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΤΟΜΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΑΔΗΜΟΣΙΕΥΤΕΣ,ΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΣ ΟΤΙ,

ΠΑΡΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ,ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΦΙΛΟΛΟΓΟ.

Έρωτας, Τάσος Λειβαδίτης

Κι όταν πεθάνουμε να μας θάψετε κοντά-κοντα... για να μην τρέχουμε μέσα στη νύχτα να συναντηθούμε...
ΤΕΛΙΚΑ ΥΠΗΡΞΕΣ Ο ΜΟΝΟΣ ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ ΕΣΤΩ ΚΙ ΑΝ ΗΣΟΥΝ ΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΟ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΑΛΛΑ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΟΤΑΝ ΣΟΥ ΧΡΩΣΤΑΩ ΤΑ ΠΙΟ ΩΡΑΙΑ ΜΟΥ ΔΑΚΡΥΑ! ΕΞΑΛΛΟΥ Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΥ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ ΠΕΡΙΠΛΑΝΙΟΜΑΣΤΕ ΧΑΜΕΝΟΙ! ΜΟΝΟ ΚΑΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΤΕΚΟΜΑΙ ΚΑΙ ΚΟΙΤΑΖΩ ΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ! ΕΝΑ ΒΑΘΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟΣΑ ΝΑ ΣΟΥ ΠΕΙ ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΙ ΠΙΑ... ΞΕΓΡΑΜΜΕΝΟΣ ΚΙ ΥΣΤΕΡΑ ΤΡΕΧΩ ΠΑΛΙ ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΣΑΝ ΤΡΕΛΟΣ ΝΑ ΒΡΩ... ΤΙ ΝΑ ΒΡΩ; ΤΙ ΟΤΑΝ Η ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ ΕΜΕΙΝΕ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΠΑΤΡΙΚΟ ΚΗΠΟ! ΚΙ ΟΠΩΣ ΝΥΧΤΩΝΕ ΑΡΧΙΣΑ ΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΑΩ... ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ! ΑΦΟΥ ΟΛΑ ΑΡΧΙΣΑΝ ΜΕΣ ΣΤΗ ΣΙΩΠΗ!

ΟΤΑΝ ΤΑ ΜΜΕ ΑΠΕΡΓΟΥΝ

ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΚΑΙ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΡΟΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΕ ΘΑ ΒΛΕΠΑΜΕ ΠΟΤΕ...

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΒΑΡΝΑΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΕΤ1,
ΤΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ
ΟΙ ΚΑΛΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ....

ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΑ
ΠΟΥ -ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ- ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ -ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ-
ΚΑΙ ΠΑΙΖΟΥΝ, ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ, ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ, ΞΑΡΧΑΚΟ, ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ κ.α.

ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΕΜΙΣΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ,
ΑΛΛΑ ΚΑΤΑ ΒΑΘΟΣ
ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΑΣ....

ΑΠΕΡΓΕΙΣΤΕ....!!!

Κ. Γώγου

Έχω φυλάξει κάτι αποκόμματα με κάποιον που λέγανε πως είσαι εσύ. Ξέρω πως λένε ψέματα οι εφημερίδες, γιατί γράψανε ότι σου ρίξανε στα πόδια. Ξέρω πως ποτέ δε σημαδεύουνε στα πόδια. Στο μυαλό είναι ο Στόχος το νου σου ε;


ΑΛΚΥΟΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

Εγώ δεν ξέρω πολλά γράμματα.
Μα όπως κάθομαι τις νύχτες στην

αυλή μου και κοιτάζω τ' αστέρια, σκέφτομαι και μερικά πράματα.
 Σκέφτομαι
λοιπόν, τι διαφορά υπάρχει να' σαι μέσα στους ανθρώπους ή μέσα στα
θερία. Και λέω πως με τα θεριά, είναι καλύτερα. Στο κάτω κάτω, αυτά τα
ξέρεις. Είναι θερία, λες. Και φυλάγεσαι. Τους ανθρώπους όμως; Μέχρι να
πάρεις είδηση τι θεριό έχεις δίπλα σου, σε κατασπάραξε. Πάει. Τους
ανθρώπους εγώ τους τρέμω. Τους ομοίούς μου. Που μιλούνε, που χαϊδεύουνε,
που χιχιρίζουνε, που χαιρετούνε. Αλίμονο απ' αυτούς, Χριστέ μου.
Αλίμονο και τρισαλίμονο.

.Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ

Μαμά αν πεθάνει όταν θα'μαι αποκοιμισμένη να με ξυπνήσετε. Μην κολλήσω. Νόμιζα πως ο θάνατος είναι κολλητικός.
Η γυναίκα κάθεται, αλλά ούτε μια ματιά στο φαΐ, τίποτα. Ποια είσαι, της ξαναλέει η μάνα μου, θες να φας; Εκείνη αμίλητη, σηκώνεται από την καρέκλα να πάει στο κρεβάτι, ακουμπά, πεθαίνει. Έτσι. Με τη τσάντα στο χέρι.
Με ματιά σαν μάνα που βγήκε να γλυτώσει το παιδί της. Και δεν θα τη σταματήσει κανένας.
Τον μοιρολόγησε δυο μέρες και δυο νύχτες. Όχι με λόγια : έβγαζε κάτι ήχους σαν θάλασσα.
Αυτός τραβάει τσιφ για παράδεισο, πρόλαβα να σκεφτώ.
Δεν κατάλαβε πως έβλεπε όνειρο, πίστευε πως είναι ξύπνιος και συμμετέχει στη ζωή του.
Θεέ μου δίνε μου μέρες, να ζω να έρχομαι στο παιδί, γιατί άμα πεθάνω θα το ξεχάσω το παιδί.Το μεγάλο δεν είναι ο θάνατος : το μεγάλο είναι οι νεκροί. Ο θάνατος περνάει, οι νεκροί παραμένουν.
Και Θεός δεν υπάρχει, το κατάλαβα εγώ. Κορόιδο είναι να υπάρχει; Εγώ ξέρω πως η μαμά μου μονάχα υπάρχει. Και η πουλακίδα μου. Στο χώμα, αλλά υπάρχουν.
Και η Ελλάδα είναι σαν την Παναγία : δεν την βλέπει κανείς μας ποτέ.
Ξεχνάω και να λυπηθώ. Αυτό λιγάκι με ενοχλεί. Που ξεβάφουνε οι λύπες μου.
Τελικώς, τι θηρίο ανελέητο σου είναι ο άνθρωπος, όλα τα λησμονάει.

Λιλή Ζωγράφου, Επάγγελμα: πόρνη

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Δεν πουλώ ύφος, στυλ, λογοτεχνία. Δεν γράφω διηγήματα. Καταθέτω γεγονότα και συμπτώματα της εποχής που ζω. Όλα όσα γράφω συνέβησαν. Σε μένα ή σε άλλους. Χρόνια τώρα σπαταλιέμαι, παρακολουθώντας όλα κι όλους. Η ζωή περνά από μέσα μου, με διαποτίζει με την ασκήμια της, με γεμίζει λύσσα με την αδικία της την οργανωμένη, με ταπεινώνει με την ανημποριά μου ν' αντιδράσω, να επαναστατήσω αποτελεσματικά, να υπερασπιστώ το μαζικό μας εξευτελισμό. Αν ξαναγινόμουν είκοσι χρονών θα ξεκινούσα από τις κορφές των βουνών, αντάρτης, ληστής, πειρατής, ν' ανοίξω τα μάτια εκείνων που δέχονται αδιαμαρτύρητα τη μοίρα τους, όσο και κείνων που εθελοτυφλούν. Όχι, η επανάστασή μου δεν θα στρεφόταν κατά του κατεστημένου και του συστήματός του, αλλά εναντίον εκείνων που το ανέχονται. Θα σκότωνα, θα τσάκιζα την κακομοιριά, την υποταγή, την ταπεινοφροσύνη. Η γη έτσι κι αλλιώς δε χωρά άλλους ταπεινούς και καταφρονεμένους. Όπως δε χωρά άλλα φερέφωνα προκάτ επανάστασης. Η ζωή γίνηκε πια πάρα πολύ απάνθρωπη για να την καλουπώνουμε σε σχήματα, δε μας ανήκει καν, όπως δε μας ανήκει τίποτα, από τη γη που κατοικούμε ώς τα πρόσωπά μας. Όταν ο κάθε τυχάρπαστος, ο κάθε τιποτένιος, μπορεί να μας δέσει πάνω σε μια καρέκλα, σ' έναν πάγκο ή σ' ένα κρεβάτι, να μας φτύσει, να μας μαστιγώσει, να μας βιάσει. Το Σύστημα αποχαλινωμένο καλλιεργεί σκόπιμα την ασυνειδησία, την αγριότητα, το χάος, καταλύοντας το σεβασμό για τον ανθρώπινο παράγοντα. Δεν άφησε τίποτα ανεκμετάλλευτο, από το «χάσμα των γενιών» που αποκόβει τους ανθρώπους μεταξύ τους και ετοιμάζει τους αυριανούς παιδιά-καταδότες του Χίτλερ, ώς την κατάργηση της οικογένειας. Ο άνθρωπος βγαίνει στο σφυρί. Για να μη βρίσκει το Σύστημα καμιά αντίδραση και να μπορέσει αύριο να βγάλει ελεύθερα στο σφυρί και τις πατρίδες. Ο Παπαδόπουλος ήταν μια δοκιμή και στον ευρωπαϊκό χώρο, κατά το σύστημα των χιλιάδων πειραμάτων που πραγματοποιούνται σ' όλες τις περιοχές του πλανήτη. Η συνταγή είναι πια κοινή: Όταν ένας λαός σηκώσει κεφάλι κατά του κυβερνήτη του, εκπρόσωπου του κεφαλαιοκρατικού συστήματος, βρείτε έναν αλήτη και αναθέστε του να περάσει χειροπέδες σ' αυτό το λαό. Κι αφήστε τον να εξουθενωθεί. Το πιθανότερο είναι να συνηθίσει και να μείνει εξουδετερωμένος από τριάντα μέχρι σαράντα χρόνια, όπως συνέβη στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Επειδή όμως οι καιροί άλλαξαν, τα πράματα πάνε γρηγορότερα, η συνταγή τροποποιήθηκε. Πάρτε τα κλειδιά από τον αλήτη, δώστε τα στον παλιό κυβερνήτη και στείλτε τον να ξεκλειδώσει τις χειροπέδες. Ο λαός θα του γλείφει τα χέρια, βλέποντάς τον σαν ελευθερωτή του. Γι' αυτό και μεις, τα σύγχρονα πειραματόζωα, οφείλουμε να χρησιμοποιούμε πάντα τον όρο π.Χ., που θα σημαίνει πια «προ Χούντας», και μ.Χ., «μετά τη Χούντα». Γιατί το πείραμα πέτυχε και δεν πρέπει να το λησμονούμε ούτε στιγμή. Η Ελλάδα εκδίδεται, συνειδητά και ασύνειδα. Ούτε ένας αθώος. Ανεύθυνος κανένας.

ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ....Η ΑΝΑ-ΓΕΝΝΗΣΗ ΠΟΤΕ?

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ....ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Το Facebook, το MySpace και το Twitter ΑΙΤΙΑ ΔΙΑΖΥΓΙΩΝ..!

Το Facebook και άλλες ιστοσελίδες κοινωνικής διαδικτύωσης δεν είναι δυνητικά επικίνδυνες μόνο για τα παιδιά και τους εφήβους, αλλά... αποτελούν και την επίσημη αιτία για την λήξη ενός στους πέντε γάμους στις ΗΠΑ.Αυτό επιβεβαίωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επιφανής δικηγόρος διαζυγίων, 'Αλαν Μάντελ, πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Δικηγόρων Διαζυγίων (AAML) στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.


"Το Google, το Facebook, το MySpace και το Twitter διευκολύνουν έναν άνθρωπο να διαπιστώσει την απιστία του/της συντρόφου του/της", εξηγεί ο ίδιος.


"Το ποσοστό διαζυγίων δεν έχει αλλάξει σημαντικά.


Οι άνθρωποι πάντα απιστούσαν", προσθέτει ο Μάντελ.


Ένας στους δύο γάμους στις ΗΠΑ καταλήγει σε διαζύγιο. Πρόσφατη έρευνα της Ακαδημίας διαπίστωσε ότι από τις παράνομες σχέσεις που αποκαλύπτονται διαδικτυακά, το 66% γίνεται μέσω του Facebook, το 15% μέσω του MySpace, το 5% μέσω του Twitter και το υπόλοιπο 15% μέσω λιγότερο γνωστών ιστοσελίδων.


Ακόμη και διασημότητες καταλήγουν στο διαζύγιο με αυτό τον τρόπο όπως, για παράδειγμα, η "Νοικοκυρά σε Απόγνωση", Εύα Λονγκόρια, η οποία υπέβαλε αίτηση διαζυγίου από τον σύζυγό της, επαγγελματία παίκτη του μπάσκετ, Τόνι Πάρκερ, όταν διαπίστωσε ότι εκείνος είχε "στενές επαφές" με μία άλλη γυναίκα μέσω του Facebook.

ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΑΡΗΣ ΚΑΙ ΠΑΟΚ

Ο Αρης με Μάντσεστερ Σίτι
και ο ΠΑΟΚ με ΤΣΣΚΑ Μόσχας

το πρόγραμμα της 15ης αγωνιστικής:


Σάββατο, 18 Δεκεμβρίου 2010Δ.Ε. ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ - ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ 17:15ΚΑΒΑΛΑ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΘ. 17:15 NOVAΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΑΣΤ.ΤΡΙΠΟΛΗΣ 17:15 NOVAΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΟΛΥΜΠ. ΒΟΛΟΥ 19:30 NOVAΚυριακή, 19 Δεκεμβρίου 2010ΑΡΗΣ - ΞΑΝΘΗ15:00 NOVAΚΕΡΚΥΡΑ - Π.Α.Ο.Κ. 15:00 NOVAΗΡΑΚΛΗΣ - A.E.K. 17:15 NOVAΛΑΡΙΣΑ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 19:30 NOVA

Το νέο βιβλίο του Ορχάν Παμούκ

Ο νομπελίστας Ορχάν Παμούκ εκ βαθέων: το νέο βιβλίο του διάσημου Τούρκου συγγραφέα «Άλλα χρώματα» που μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ωκεανίδα (μετάφραση: Στέλλα Βρεττού), συνδυάζει την αυτοβιογραφική καταγραφή και παράλληλα συνοψίζει τις βασικές θέσεις του για μια σειρά ζητημάτων, από την τέχνη και τον πολιτισμό ως την πολιτική. Τα κείμενα διανθίζονται από χιουμοριστικά στιγμιότυπα, κατά την προσφιλή συνήθεια του Παμούκ.Ο ίδιος στοχάζεται πάνω στη ζωή του: πώς έβγαλε το πρώτο του διαβατήριο, το πρώτο του ταξίδι στην Ευρώπη, το θάνατο του πατέρα του και τη φιλία με την κόρη του, τη Ρουγιά. Παράλληλα αναδεικνύεται ο κοσμοπολίτης Παμούκ, ο οποίος κινείται ανάμεσα στην Ιστανμπούλ και τη Νέα Υόρκη, παρατηρώντας με οξυδέρκεια τις διαφορετικές κουλτούρες. Έχουμε επίσης μια ευκαιρία μέσα από τα γραπτά του να ρίξουμε μια ματιά στο συγγραφικό του εργαστήριο, σε όλα τα ερεθίσματα και τις επιρροές που συναντάμε στο έργο του.Από το βιβλίο δεν λείπουν και οι πιο κρίσιμες στιγμές της καριέρας του, όπως για παράδειγμα οι δικαστικές του περιπέτειες στην Τουρκία με αφορμή τις δηλώσεις του για τη σφαγή των Αρμενίων και των Κούρδων. Στο βιβλίο περιλαμβάνεται επίσης το διήγημά του «Κοιτάζοντας από το παράθυρο», που συνοδεύεται από δικά του ασπρόμαυρα σχέδια. Στα «Άλλα χρώματα» θα έχουμε την ευκαιρία να διαβάσουμε και την ομιλία του «Η βαλίτσα του πατέρα μου» στην απονομή του Νόμπελ το 2006, στην οποία περιγράφει με ευφάνταστο τρόπο τι σημαίνει να είναι κανείς συγγραφέας. Τα «Άλλα χρώματα» έρχονται να προστεθούν στα υπόλοιπα βιβλία του Παμούκ που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στο ελληνικό κοινό. Ας θυμηθούμε ορισμένα από αυτά: «Το μουσείο της αθωότητας», «Το λευκό κάστρο», «Με λένε Κόκκινο», «Το μαύρο βιβλίο», «Ιστανμπούλ, πόλη και αναμνήσεις», «Το χιόνι» (εκδ. Ωκεανίδα).

http://www.naftemporiki.gr/

ΑΕΚ -ΖΕΝΙΤ 0-3

Η ΑΕΚ έχασε χρυσή ευκαιρία να περάσει στους "32" του Europa League. H 'Ενωση, στην τελευταία αγωνιστική του 7ου ομίλου, χρειαζόταν ένα βαθμό κόντρα στην πρώτη και αδιάφορη Ζενίτ στο ΟΑΚΑ, όμως οι Ρώσοι μετά το χαμένο πέναλντι του Μπλάνκο στο 40', δεν της χαρίστηκαν και με τρία γκολ έβαλαν ταφόπλακα στα όνειρα της ελληνικής ομάδας που τερμάτισε τρίτη πίσω από την 'Αντερλεχτ, η οποία νίκησε 2-0 τη Χάιντουκ.

ΝΟΟΖ

2-0 ΑΡΗΣ - Ρόζενμποργκ !!!!

Ο 'Αρης ήθελε ίσο ή καλύτερο αποτέλεσμα από την κάτοχο Ατλέτικο Μαδρίτης για να την αφήσει εκτός διοργάνωσης και να περάσει στους 32 του Europa League. Πέτυχε το καλύτερο, νικώντας 2-0 την Ρόζενμποργκ στο "Κλεάνθης Βικελίδης" με τα γκολ του Τσέζαρεκ και του Φατί στην εκπνοή των δύο 45λεπτων και πήρε μια ιστορική πρόκριση, αφήνοντας έξω τους Ισπανούς οι οποίοι έμειναν στο 1-1 στη Γερμανία. H ομάδα του 'Εκτορ Ραούλ Κούπερ τερμάτισε δεύτερη στον 2ο όμιλο με 10 βαθμούς, πίσω από τη Λεβερκούζεν και θα είναι στην κλήρωση της Παρασκευής.

ΘΕΟΧΑΡΗ ΜΠΙΚΗΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΥΠΟ ΕΚΔΟΣΗMobbing, η κρυμμένη βία.


 ΕΓΩ; ΕΣΥ...! ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ ΝΥΧΤΕΣ,
ΕΡΩΤΙΚΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ


ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΜΠΙΚΗΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΑΤΙ ΣΤΙΓΜΕΣ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ "ΠΕΡΙ" 1992

Προς τους κυβερνώντες!!!!!!
Σ΄ευχαριστώ Βεζύρη μου δια την αγάπην οπού έχεις εις εμένα,


αλλά τα οκτακόσια πουγκιά παρακαλώ μην μου τα στείλεις, επειδή


δεν ηξεύρω να τα μετρήσω και αν ήξευρα, πάλιν δεν ήμουν ευχαριστημένος


να σοι δώσω ούτε μίαν πέτραν της πατρίδος μου δι΄αντιπληρωμήν, και


όχι πατρίδα, ως φαντάζεσαι την τιμήν οπού μ΄υπόσχεσαι, μ΄είναι άχρηστος,


πλούτος και τιμή εις εμέ είναι τα άρματά μου, με τα οποία φυλάττω, και


τιμώ την πατρίδα μου, αθανατίζω και τ΄όνομά μουΣούλι 4 Μαϊου 1801

Τζήμας Ζέρβας

****Σημ. Ο Τζήμας Ζέρβας ήταν ένας αγράμματος Σουλιώτης οπλαρχηγός.

ΜΑΝΤΑΜ ΣΟΥΣΟΥ

Ο Ομότιμος καθηγητής κ. Χρίστος ΤΣΟΛΑΚΗΣ και ο εκπαιδευτικός κ.Δημήτρης ΝΑΤΣΙΟΣ

Μια ενδιαφέρουσα διάλεξη θα παρακολουθήσουν οι ακροατές και οι φίλοι της Σχολής Γονέων ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ την ερχόμενη Δευτέρα 20/12 στις 19:00 στην ΕΚΑΒΗ Στα πλαίσια των εκδηλώσεων της Σχολής Γονέων Κατερίνης. Συγκεκριμένα θα γίνει κριτική παρουσίαση των νέων εκπαιδευτικών βιβλίων του Δημοτικού και του Γυμνασίου όπως έχουν διαμορφωθεί μετά την τελευταία «ανανέωση» τους από τον κ. Δημ.Νατσιό και θα ακολουθήσει σχολιασμός από τον Ομότιμο Καθηγητή του Α.Π.Θ.κ. Τσολάκη. Έχουν άραγε βελτιωθεί με την πρόσφατη ανανέωση τα βιβλία που δίνουμε στα παιδιά μας? Μήπως κρύβουν επικίνδυνες παγίδες?

Μήπως είναι αντεθνικά και ανθελληνικά?

Αυτά και άλλα πολλά θα αναπτύξουν οι 2 ομιλήτές το βράδυ της Δευτέρας 20/12 στην ΕΚΑΒΗ στα πλαίσια των Εκδηλώσεων της Σχολής Γονέων Κατερίνης.Ο Χρίστος Λ. Τσολάκης
είναι Oμότιμος καθηγητής της νεοελληνικής γλώσσας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Σπούδασε Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Θεσσαλονίκης και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Κλασικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Lund στη Σουηδία, όπου και δίδαξε νεοελληνική γλώσσα και λογοτεχνία. Υπηρέτησε στη γενική εκπαίδευση ως καθηγητής, σχολικός σύμβουλος και διευθυντής της ΣΕΛΜΕ και του ΠΕΚ Θεσσαλονίκης. Μετείχε στις επιτροπές που εργάστηκαν για την εισαγωγή και την καλλιέργεια της δημοτικής γλώσσας στην εκπαίδευση και στο δημόσιο βίο. Ήταν επικεφαλής των συγγραφικών ομάδων οι οποίες με τη συνεργασία του ΚΕΜΕ/Παιδαγωγικού Ινστιτούτου έγραψαν τα βιβλία "Νεοελληνική γλώσσα" για το γυμνάσιο και "Έκφραση - Έκθεση" για το λύκειο. Ασχολήθηκε, και ασχολείται, με θέματα γλώσσας, διδασκαλίας της γλώσσας και επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών. Έχει δώσει πλήθος διαλέξεων στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό και έχοντας αναγνωριστεί το έργο του έχει τιμηθεί πολλάκις από Ελληνικά και Ξένα Πανεπιστήμια.Ο Δημήτρης Ιω. Νατσιός
γεννήθηκε το 1965 στο Μοσχοχώρι Πιερίας. Είναι πτυχιούχος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης και της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ. Υπηρετεί ως μάχιμος δάσκαλος σε σχολεία του Κιλκίς. Αρθρογραφεί ανελλιπώς εδώ και 15 χρόνια σε εφημερίδες του Κιλκίς, της Κατερίνης και σε διάφορα περιοδικά του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου. Ταυτόχρονα επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή «γράμματα σπουδάματα» του τηλεοπτικού καναλιού 4 Ε. Έχει εκδώσει τρία βιβλία, που πραγματεύονται θέματα Παιδείας.
***ΣΥΜΜΑΘΗΤΑ, ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΓΙΑ ΣΕΝΑ....ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ.