Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2010

Ο Ολυμπιακός


Οι «ερυθρόλευκοι» νίκησαν στη Λάρισα 1-0 με αυτογκόλ του Κατσιαρού σε ένα επεισοδιακό παιχνίδι με χιονόμπαλες και... χαστούκια!

Στο Καυτανζόγλειο, ο Ηρακλής... ροπάλιασε την ΑΕΚ με 2-0.

Στο «Κλεάνθης Βικελίδης», ο Άρης γνώρισε απρόσμενη ήττα από την Ξάνθη με 2-0.

Ίδια γεύση και για τον ΠΑΟΚ που έχασε με 2-1 στην Κέρκυρα.

«Υπό κατοχή» χαρακτηρίζει τη χώρα φυλλάδιο που μοιράζεται στις εκκλησίες

Θόρυβο προκάλεσεφυλλάδιο «Προς το Λαό», σχετικά με την οικονομική κρίση, που από την Κυριακή μοιράζεται στους ναούς μαζί με άλλα χριστιανικά έντυπα. Στο τετρασέλιδο φυλλάδιο η χώρα χαρακτηρίζεται «υπό κατοχή» από τους δανειστές της, ενώ ασκείται σκληρή κριτική στα πολιτικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο είναι αποτέλεσμα των εισηγήσεων για την οικονομική κρίση που ενέκρινε η Ιεραρχία του περασμένου Οκτωβρίου και συντάκτης φέρεται να είναι ο μητροπολίτης Σιατίστης Παύλος.

Ορισμένοι ιεράρχες επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι «σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, η Εκκλησία πρέπει να έχει παρηγορητικό και όχι καταγγελτικό λόγο», ενώ άλλοι ιεράρχες θεωρούν ότι το συγκεκριμένο κείμενο απηχεί τις θέσεις ορισμένων ιεραρχών, αλλά οπωσδήποτε όχι ολόκληρης της ιεραρχίας.

Αν και πληροφορίες ανέφεραν νωρίτερα ότι ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει ενοχληθεί από το ύφος του κειμένου, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής Χάρης Κονιδάρης δήλωσε το απόγευμα, απαντώντας σε σχετικές δημοσιογραφικές ερωτήσεις: «Ο αρχιεπίσκοπος δεν διαχωρίζει τη θέση του από τη Σύνοδο και την Ιεραρχία».

Τι λέει το κείμενο

Συγκεκριμένα, στο τετρασέλιδο φυλλάδιο αναφέρεται: «Η χώρα μας φαίνεται να μην είναι πλέον ελεύθερη, αλλά να διοικείται επί της ουσίας από τους δανειστές μας».

Σε άλλο σημείο επισημαίνεται: «Είναι αλήθεια ότι αυτό που συμβαίνει στην πατρίδα μας είναι πρωτόγνωρο και συνταρακτικό. Μαζί με την πνευματική, κοινωνική και οικονομική κρίση συμβαδίζει και η πάσης φύσεως ανατροπή. Πρόκειται για προσπάθεια εκρίζωσης και εκθεμελίωσης πολλών παραδεδομένων, τα οποία ως τώρα θεωρούνταν αυτονόητα για τη ζωή του τόπου μας... Τα μέτρα αυτά τα απαιτούν οι δανειστές μας. Δηλώνουμε δηλαδή ότι είμαστε μια χώρα υπό κατοχή και εκτελούμε εντολές των κυρίαρχων-δανειστών μας... Όλες αυτές τις παθογένειες της κοινωνίας και της οικονομίας, που σήμερα επιχειρούμε με βίαιο τρόπο να αλλάξουμε, γιατί δεν τις αλλάξαμε στην ώρα τους; Γιατί έπρεπε να φθάσουμε ως εδώ; Τα πρόσωπα στην πολιτική σκηνή του τόπου μας είναι, εδώ και δεκαετίες, τα ίδια».

Πιο οξεία είναι η κριτική εναντίον των πολιτικών προσώπων σε άλλο σημείο του κειμένου: «Πώς τότε υπολόγιζαν το πολιτικό κόστος, γνωρίζοντας ότι οδηγούν τη χώρα στην καταστροφή και σήμερα αισθάνονται ασφαλείς, γιατί ενεργούν ως εντολοδόχοι; Σήμερα γίνονται ριζικές ανατροπές για τις οποίες άλλοτε θα αναστατωνόταν όλη η Ελλάδα και σήμερα επιβάλλονται χωρίς σχεδόν αντιδράσεις...».

Η κριτική στους πολιτικούς συνεχίζεται και σε άλλα σημεία: «Μια ηγεσία που δεν μπόρεσε να σταθεί υπεύθυνα απέναντι στο λαό, που δεν μπόρεσε ή δεν ήθελε να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας, που πρόβαλε λαθεμένα πρότυπα, που καλλιέργησε τις πελατειακές σχέσεις, μόνο και μόνο γιατί είχε ως στόχο την κατοχή και τη νομή της εξουσίας».

Ο συντάκτης του κειμένου πάντως, αναφέρεται και στις ευθύνες των πολιτών λέγοντας: «Μια ηγεσία που στην πράξη αποδεικνύεται ότι ουσιαστικά υπονόμευσε τα πραγματικά συμφέροντα της χώρας και του λαού. Και από την άλλη πλευρά, ένας λαός, εμείς, που λειτουργήσαμε ανεύθυνα παραδοθήκαμε στην ευμάρεια, στον εύκολο πλουτισμό και στην καλοπέραση, επιδοθήκαμε στο εύκολο κέρδος και στην εξαπάτηση. Δεν προβληματιστήκαμε για την αλήθεια των πραγμάτων».

Ασκεί όμως και αυτοκριτική για τους εκκλησιαστικούς ταγούς, λέγοντας ότι: «Ξέρουμε ότι κάποιες φορές σας πικράναμε, σας σκανδαλίσαμε ίσως. Δεν αντιδράσαμε άμεσα και καίρια σε συμπεριφορές που σας πλήγωσαν».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην τελική ευθεία το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων

 Eνα νέο σκόπελο, του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, καλείται να ξεπεράσει και πάλι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, πριν καλά καλά καταλαγιάσουν οι έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε το πρόσφατα ψηφισθέν πολυνομοσχέδιο και οι ανατροπές που επιφέρει στις εργασιακές σχέσεις

.


ΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΑΠΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΚΚΕ

Αιχμές, ένταση και αντεγκλήσεις

Αιχμηρές βολές κατά του υπουργού Οικονομικών που υπεραμύνθηκε των μέτρων της κυβέρνησης εξαπέλυσαν τόσο ο Κ.Τζαβάρας από τη ΝΔ που έθεσε θέμα εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας με το Μνημόνιο και ο Θ.Παφίλης από το ΚΚΕ που μίλησε για διοχέτευση των χρημάτων του δανείου στις τράπεζες

ΠΕΘΑΝΕ Η ΖΑΚΛΙΝ ΝΤΕ ΡΟΜΙΓΙ


ΠΕΘΑΝΕ Η ΖΑΚΛΙΝ ΝΤΕ ΡΟΜΙΓΙ

Το τέλος ενός μύθου

Κορυφαία ελληνίστρια και παγκόσμιας φήμης προσωπικότητα των γραμμάτων, η Ζακλίν ντε Ρομιγί έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας φτωχότερη τη μελέτη των ελληνικών γραμμάτων

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΕΣΤΗΣΕ Η "ΕΝΩΣΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ"
Η προσωρινή επταμελής διοικούσα επιτροπή της "Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας" που συνεστήθη σήμερα στην "Εκάβη" είναι με αλφαβητική σειρά η εξής : 
 Άγγελος Αγγελίδης, 
Θανάσης Μαργαρίτης,
 Θεοχάρης Μπικηρόπουλος, 
Αργύρης Ολοκτσίδης, 
Μάγδα Παπαδημητρίου,
 Ευγένιος Παπαδόπουλος (Ολύμπιος), 
Ευθύμιος Χαλκίδης.
πηγή: ΛΕΥΤΕΡΙΑ