Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2010

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΤΟΥΣ 2011
Ο τομέας της υγείας στη χώρα μας τα επόμενα δυο χρόνια θα βρεθεί σε διαρκή κίνηση. Αφενός για την οριστική υπέρβαση χρόνιων καθυστερήσεων ( όπως π.χ. τα κατάλοιπα της βάρβαρης διαχείρισης των ψυχικά ασθενών ή των πεπαλαιωμένων αιθουσών με 12 κρεβάτια χωρίς τουαλέτα ) και αφετέρου για την προσπάθεια άντλησης πόρων από ένα σύστημα σπάταλο, κακοδιοικημένο και για αυτό διεφθαρμένο. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο και καμμία δικαιολογία για αυξήσεις δαπανών. Δίνουμε ό,τι και η ΗΠΑ ή η Γερμανία. 10% του ΑΕΠ (25 δις ευρώ ετησίως). Ανήκουμε στις 6 πρώτες χώρες του πλανήτη ως προς την εθνική δαπάνη για την υγεία.
· 25 δισ. Η συνολική εθνική δαπάνη. ΑΥΤΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ Η ΜΟΝΗ Λysh
Ο χώρος της υγείας είναι πολιτικά βατός, αφού όλοι οι πολίτες στηρίζουν την προσπάθεια του υπουργείου να βελτιώσει την κατάσταση, αλλά από διοικητικής πλευράς αποτελεί τον πιο δύσκολο τομέα της ελληνικής διοίκησης: το άθλιο σύστημα των προμηθειών, τα πολλά και ανορθολογικά κατανεμημένα νοσοκομεία, η ανυπαρξία ενιαίας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, οι πολλοί γιατροί αλλά οι λίγοι νοσηλευτές, το υδροκέφαλο και αδρανές σύστημα κεντρικής διοίκησης κ.τ.λ. Ενώ σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο η προσπάθεια για εξορθολογισμό των δαπανών της υγείας είναι κοινή, η χώρα μας εμφανίζεται να παλεύει για τους ίδιους τίτλους θεμάτων, π.χ. με τη Γερμανία, αλλά για διαφορετικά περιεχόμενα. Ενώ με τους Γερμανούς στοχεύουμε από κοινού στη συγκράτηση των δαπανών υγείας, αυτοί ασχολούνται με την πρόληψη και την τηλεϊατρική, ενώ εμείς αγωνιζόμαστε να μηχανοργανώσουμε τις αποθήκες των νοσοκομείων!!!
Όποιος υπουργός αποφασίσει να μπει στο χώρο της υγείας ως ταύρος εν υαλοπωλείο, με απόλυτη βεβαιότητα θα σπάσει τα τζάμια αλλά και το πρόσωπό του. Για την επίτευξη ορισμένων στόχων στον τομέα της υγείας απαιτείται κλιμακωτή διάταξή τους, καθώς, και χρονοδιάγραμμα.
Το πρώτο και απαραίτητο βήμα, το οποίο έπρεπε να γίνει, ήταν η σύνταξη ενός ειλικρινούς προϋπολογισμού για το 2011, ενός προϋπολογισμού πολύ διαφορετικού από κάθε προηγούμενο . Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός που συντάχθηκε σε συνθήκες κρίσης και όχι ενόψει κρίσης. Το μεγάλο μας στοίχημα στην υγεία είναι να περιορίσουμε τις δαπάνες ενός διαπιστωμένα σπάταλου συστήματος - ξοδεύουμε 25 δις ευρώ το χρόνο - χωρίς να θίξουμε τις υπηρεσίες προς τους πολίτες.
Σε αυτόν τον προϋπολογισμό και στις εξοικονομήσεις πόρων που προκύπτουν από αυτόν θα βασιστούμε τους επόμενους μήνες, αλλά και τα επόμενα χρόνια, για να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες που παρέχουμε στους πολίτες. Γιατί σε καιρό δημοσιονομικής κρίσης πόροι μπορούν να βρεθούν μόνο εντός του συστήματος. ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΙΔΙΟΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ.

Η ελληνική γλώσσα γίνεται παγκόσμιο «εργαλείο»

Υπάρχουν και καλά νέα μες στην ελληνική καταχνιά. Η ελληνική γλώσσα γίνεται πλέον μια παγκόσμια γλώσσα, κυρίως μέσω του διαδικτύου – για να συνεννοούνται καλύτερα και με μεγαλύτερο πλούτο οι άνθρωποι σε όλον τον κόσμο.
Οκτώ Ισπανοί ευρωβουλευτές ζήτησαν καθιερωθεί η ελληνική γλώσσα ως η επίσημη γλώσσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ παράλληλα το CNN μοιράζει παγκοσμίως με πρώτο προορισμό αγγλόφωνους και ισπανόφωνους, ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας με τίτλο, Hellenic Quest...Η μέθοδος αυτή διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας περιέχει προβολή πληροφοριών στην οθόνη του υπολογιστή με ταυτόχρονη μετάδοση ήχου και εικόνας.
Το πρόγραμμα παράγεται από τη μεγάλη εταιρεία ηλεκτρονικών υπολογιστών Apple και ο πρόεδρός της Τζον Σκάλι εξηγώντας γιατί παράγεται το πρόγραμμα αυτό είπε: «Αποφασίσαμε να προωθήσουμε το πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, επειδή η κοινωνία μας χρειάζεται ένα εργαλείο που θα της επιτρέψει να αναπτύξει τη δημιουργικότητα και να προσθέσει ιδέες και γνώσεις περισσότερες από όσες γνωρίζει σήμερα ο άνθρωπος».
Το Πανεπιστήμιο Ιρμάιν της Καλιφόρνια δημιούργησε ένα πρόγραμμα αποθησαύρισης της ελληνικής γλώσσας βάζοντας επικεφαλής της προσπάθειας την Ελληνίστρια γλωσσολόγο Μακ Ντόναλι και τους καθηγητές της ηλεκτρονικής Μπρούνελ και Πάκαρ.
Στον ηλεκτρονική υπολογιστή του Πανεπιστημίου, Ίμυκο αποθηκεύτηκαν 6 εκατομμύρια λεκτικοί τύποι της ελληνικής γλώσσας, όταν η αγγλική έχει συνολικά 490.000 λέξεις και 300.000 τεχνικούς όρους.
Στον ηλεκτρονικό υπολογιστή Ίμυκο ταξινομήθηκαν 8.000 αρχαία συγγράμματα και για το θέμα αυτό ο καθηγητής Μπρούνελ δήλωσε ότι : «Η επαφή με την ελληνική γλώσσα θα βελτιώσει τον παγκόσμιο πολιτισμό.

Τέλος οι υπεύθυνοι του προγράμματος υπολογίζουν ότι οι ελληνικοί λεκτικοί τύποι θα φτάσουν τα 90 εκατομμύρια, έναντι 9 εκατομμυρίων της λατινικής γλώσσας.

Αναρτήθηκε από
Kafeneio™

Κρεμαστινός: Μέσα στο 2011 Οικουμενική Κυβέρνηση

Δήλωση βόμβα έκανε ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κρεμαστινός στη Βουλή, στα πλαίσια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2011. «Αν συνεχιστεί η κοινωνική αναταραχή και τον επόμενο χρόνο, η λύση θα είναι η οικουμενική κυβέρνηση», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Δημήτρης Κρεμαστινός προκαλώντας αίσθηση.

Παράλληλα εκτίμησε ότι ο κόσμος δεν είναι συντεταγμένος αφού δεν έχει πειστεί, όπως είχε γίνει το 1940 όταν ήταν έτοιμος να δώσει ακόμα και τη ζωή του όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Παραίτηση μετά το θόρυβο

Την παραίτησή του υπέβαλε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το νεοδιορισθέν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Αλέξανδρος Χατζόπουλος, επικαλούμενος λόγους ευθιξίας, μετά από τις καταιγιστικές πληροφορίες που αποκάλυψαν σε δημοσιεύματά τους το Euro2day και η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» σχετικά με τις φήμες ότι βρέθηκε στην εν λόγω θέση, εξαιτίας της στενής του σχέσης με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.
Ο κ. Χατζόπουλος είχε πρόσφατα αντικαταστήσει τον Παναγιώτη Κομματά που ήταν νομικός με ειδίκευση σε θέματα εμπορικού, εργατικού και ασφαλιστικού δικαίου, ενώ διατηρούσε δικηγορικό γραφείο στο κέντρο της Αθήνας.
Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα ωστόσο, η αντικατάσταση που έγινε πριν μόλις μερικές ημέρες, πραγματοποιήθηκε με αθόρυβο τρόπο και χωρίς ούτε ένα δελτίο τύπου ενημέρωσης των οικονομικών συντακτών.
Παρ' όλα αυτά, η τοποθέτησή του είχε ήδη δημιουργήσει σάλο στον κλειστό κύκλο της αγοράς, καθώς είναι βέβαιο ότι η ανάληψη των καθηκόντων του έγινε με εντολή του υπουργού Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Άλλωστε, ο Αλέξανδρος Χατζόπουλος προέρχεται από το στενό κύκλο της κυβέρνησης, αφού υπήρξε λογογράφος του ίδιου του πρωθυπουργού.
Σύμφωνα λοιπόν με το βιογραφικό του κ. Χατζόπουλου, είναι μόλις 33 ετών και έχει μεταπτυχιακό νομικό τίτλο στο Δίκαιο των μέσων μαζικής ενημέρωσης, στο Δίκαιο της πνευματικής ιδιοκτησίας και στο Δίκαιο των νέων τεχνολογιών, οπότε και αποδεικνύεται κάποια σχέση με θέματα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Γιος του μέλους του εκτελεστικού γραφείου του ΠΑΣΟΚ (επί εποχής Ανδρέα Παπανδρέου), ο ίδιος σύμφωνα πάντα με το βιογραφικό του, κατείχε μια σειρά κομματικά πόστα, όπως:
*Υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος με τον συνδυασμό Υπερνομαρχία Πολιτών με επικεφαλής την Φώφη Γεννηματά

*Αντιπρόεδρος του συνεδρίου Επανίδρυσης της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ
*Το 2005 εξελέγη μέλος της συντονιστικής επιτροπής της Δ.Ο. ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου Αττικής
*Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ
*Ενεργό μέλος του ΙΣΤΑΜΕ - Ανδρέας Παπανδρέου και του ομίλου νέων για την Ελλάδα και την Ευρώπη, καθώς και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών Λονδίνου
*Τον περασμένο Νοέμβριο τοποθετήθηκε στη γραμματεία της ΚΟΕΣ του ΠΑΣΟΚ, σε μια κίνηση Παπανδρέου, που τότε είχε δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις στο ίδιο του το κόμμα

Φαινόμενα οικογενειοκρατίαs
Παρόμοιου τύπου αναφορές ωστόσο είδαν το φως της δημοσιότητας και για το διορισμό της αντιπροέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Μαρίνα Σουγιουλτζή.
Έχοντας πολύ καλές σπουδές στο εξωτερικό, όπως στο Harvard Business School, η κ. Σουγιουλτζή φέρεται να έχει περάσει από την Global Finance και εν συνεχεία από την Lehman Brothers και την Barclays Capital.
Eντούτοις, η εργασιακή της πείρα χαρακτηρίζεται από παράγοντες του χώρου ιδιαίτερα περιορισμένη σε σχέση με τις ανάγκες και το κύρος που συνεπάγεται η θέση του αντιπροέδρου στην Ε.Κ.
Τουλάχιστον όμως έχει γνώσεις πάνω στο αντικείμενο.
Η περίπτωση Χατζόπουλου είναι, σύμφωνα με ορισμένους παράγοντες της αγοράς, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι καθώς και η αδελφή του κ. Χατζόπουλου, Κατερίνα, ηλικίας μόλις 28 ετών, φέρεται να είναι βαφτισιμιά του κ. Παπανδρέου, ενώ έχει τοποθετηθεί διευθύντρια του γραφείου του υπουργού Πολιτισμού, κ. Παύλου Γερουλάνου.news247.gr

Σοκάρει το πελατολόγιο της κόκας

Ένα υψηλό στέλεχος πολυεθνικής εταιρίας, έναν άνδρα που έχει εργαστεί ως μοντέλο στο εξωτερικό αλλά ζει στην Αθήνα, έναν ραδιοφωνικό παραγωγό και μία εταιρία ΕΠΕ με ροζ αντικείμενο δραστηριότητας, έχουν βάλει στο στόχαστρο οι αρχές ασφαλείας σε σχέση με την υπόθεση της συμμορίας με τις Πόρσε που πουλούσε κοκαΐνη, έκσταση και κάνναβη σε υψηλής οικονομικής επιφάνειας πελατεία και βρίσκεται ήδη στα χέρια της ΕΛΑΣ.
Η εμπλοκή των παραπάνω προέκυψε από την πολυήμερη παρακολούθηση των ανδρών της Δίωξης Ναρκωτικών, από τα τηλέφωνα και τις επαφές των μελών της συμμορίας αλλά και από 50 αριθμούς τηλεφώνων που βρέθηκαν αποθηκευμένα σε κινητά και ατζέντες της συμμορίας και γίνεται προσπάθεια να ταυτοποιηθούν, καθώς υπάρχουν υπόνοιες ότι ανήκουν σε συνεργάτες του κυκλώματος που διακινούσαν κοκαΐνη σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Η αστυνομία εκτιμά ότι το δίκτυο των πελατών εκτείνεται σε πάνω από 50 πρόσωπα - ηθοποιούς, καλλιτέχνες, δημοσιογράφους, έναν επιχειρηματία ξενοδοχείων, μοντέλα πρώην και νυν και άλλους υπεράνω πάσης υποψίας- πολλοί από τους οποίους είχαν περάσει και οι ίδιοι στη διακίνηση κοκαΐνης, είτε για λογαριασμό φιλικών τους προσώπων, είτε για να εξασφαλίσουν χρήματα για την αγορά των ποσοτήτων που χρειάζονται καθώς είναι χρήστες.
Η Δίωξη Ναρκωτικών, που αξιοποίησε και πληροφορίες που έφθασαν από την DΕA την αμερικανική υπηρεσία δίωξης λαθρεμπορίου, συνεχίζει τις έρευνες έχοντας "κλειδώσει" πάνω στα συγκεκριμένα πρόσωπα και την εταιρία, καθώς ή εκτίμηση είναι ότι συνολικά εμπλέκονται πολλοί περισσότεροι από τους εννέα συλληφθέντες.
Παράλληλα γίνονται έρευνες σε όλη την Αττική για να εντοπιστεί χώρος στον οποίο εκτιμάται ότι η συμμορία έχει αποθηκεύσει μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτουν οι αρχές, είχαν προμηθευτεί πολύ μεγαλύτερες ποσότητες ναρκωτικών από αυτές που βρέθηκαν.
Η κοκαΐνη πάντως έφθανε στην Ελλάδα, κρυμμένη μέσα σε ανταλλακτικά αυτοκινήτων, αλλά η διαδρομή και ο τρόπος απόκρυψης είχαν επισημανθεί από τις αμερικανικές αρχές.
Οι κατηγορούμενοι πάντως, ένας Γάλλος, δύο ομογενείς από τον Καναδά τις ΗΠΑ και έξι Έλληνες, αρνούνται ότι πουλούσαν ναρκωτικά, ωστόσο από τη Δίωξη Ναρκωτικών οι πληροφορίες κάνουν λόγο για πλήθος στοιχείων - ακόμη και τηλεφωνικές συνδιαλέξεις- που συγκεντρώθηκαν μετά από παρακολούθηση που κράτησε έξι μήνες.

Κάρτα ελέγχου εργασίας το 2011

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΤΑΞΗ ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ


Ηλεκτρονική κάρτα με την οποία θα ελέγχεται η ώρα παραμονής κάθε εργαζόμενου στην επιχείρηση και θα καταγράφονται όλα τα λογιστικά του στοιχεία θα εφαρμόσει πιλοτικά και από τον Ιούνιο του 2011 υποχρεωτικά το υπουργείο Εργασίας, με στόχο την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας. Κίνητρο η μείωση κατά 25% των ασφαλιστικών εισφορών

Ευθεία βολή κατά του πρωθυπουργού

 ότι ήταν η ομιλία της κ. Βάσως Παπανδρέου, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής για τον προϋπολογισμό... Συγκεκριμένα χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό που έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση προς συζήτηση και ψήφιση και ο οποίος έχει φυσικά τύχει της προσωπικής εγκρίσεως του πρωθυπουργού, ως αναξιόπιστο και ότι είναι προϋπολογισμός που δεν μπορεί να μας βγάλει από τα αδιέξοδα. Κάλεσε την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί πιο σκληρά με τους δανειστές του κράτους, διαπιστώνοντας προφανώς ότι δεν γίνονται από τη πλευρά της κυβέρνησης αρκετά σκληρές διαπραγματεύσεις, καθώς και να ρίξει η κυβέρνηση το βάρος της στην Ανάπτυξη.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΓΕΛΙΕΣ"

H ΕΕ πρέπει να λάβει αποφασιστική δράση για την κατάργηση των Σημαιών Ευκαιρίας για αλιευτικά σκάφη

Βρυξέλλες, 21 Δεκεμβρίου 2010

Την ανάγκη η ΕΕ να λάβει αποφασιστική δράση ώστε να τεθεί τέλος στη χρήση Σημαιών Ευκαιρίας από τα αλιευτικά σκάφη και να συμβάλει με αυτόν τον τρόπο στην αειφορική διαχείριση των αλιευμάτων επισημαίνει με γραπτή ερώτηση του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης.

Οι Σημαίες Ευκαιρίας είναι σχετικά φθηνές και είναι εύκολο να αποκτηθούν, συνεπάγονται ελάχιστα οφέλη για τις χώρες που τις παρέχουν και επιτρέπουν σε αλιευτικά σκάφη να αποφεύγουν τη λήψη των μέτρων ορθής διαχείρισης αλιευμάτων που ορίζει η νομοθεσία της χώρας προέλευσής τους. Η κατάσταση αυτή ευνοεί την παράνομη, λαθραία και άναρχη αλιεία, η οποία προκαλεί περαιτέρω μείωση των αλιευμάτων και υποβάθμιση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, ενώ παράλληλα αποκλείει τις τοπικές κοινότητες σε ιδιαίτερα φτωχά μέρη της Γης, από θεμελιώδεις πόρους για τη διαβίωση και την οικονομία τους.

Παρόλο που το Διεθνές Δίκαιο ορίζει ότι η χώρα, της οποίας τη σημαία το σκάφος φέρει, είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο των δραστηριοτήτων του, οι χώρες που παρέχουν Σημαίες Ευκαιρίας συχνά δεν είναι σε θέση να παρακολουθήσουν τις δραστηριότητες τέτοιων σκαφών. Εταιρείες από την Ευρώπη και την Ανατολική Ασία κυριαρχούν στην ιδιοκτησία αλιευτικών σκαφών με Σημαίες Ευκαιρίας, ενώ η χρήση Σημαιών Ευκαιρίας από ευρωπαϊκά σκάφη αυξήθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια κατά 9%.

Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε τα εξής:

«Σήμερα το 88% των ιχθυαποθεμάτων της Κοινότητας αλιεύονται πέραν των μεγίστων βιώσιμων επιπέδων ενώ το 30% των ιχθυοαποθεμάτων είναι εκτός ασφαλών βιολογικών ορίων, που σημαίνει ότι έχουν μικρή πιθανότητα ανάκαμψης. Είναι υποχρέωση της ΕΕ να λάβει αποφασιστική δράση ώστε να αντιστραφεί αυτή η καταστρεπτική τάση. Με δεδομένη τη σταθερή δέσμευση της ΕΕ για την καταπολέμηση της παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας, το να τεθεί τέλος στην εκμετάλλευση της Σημαίας Ευκαιρίας από ευρωπαϊκά αλιευτικά σκάφη, αποτελεί ένα αποτελεσματικό και οικονομικά αποδοτικό μέτρο προς αυτήν την κατεύθυνση.»

Ντόρα Μπακογιάννη

Επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή την συζήτηση για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων έκανε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα Mega» είπε «Η κυβέρνηση είναι καλή στην ρητορική, αλλά όχι στην... πράξη». «Η Ελλάδα χωρίζεται στα δύο. Σε αυτούς που είναι εντός και εκτός συστήματος», πρόσθεσε, ενώ πρότεινε να μην κόβονται χρήματα από τους συνταξιούχους, αλλά από την Βουλή. Συγκεκριμένα, είπε «να κόψουμε 10 εκατ. από την Βουλή, 20 εκατ. από τα κόμματα, τα οποία παίρνουν 75 εκατ. ευρώ, να κόψουμε από τις υψηλές και μη ανταποδοτικές συντάξεις της Βουλής και τέλος από την ΕΡΤ. Να κόψουμε 100 εκατ. ευρώ από την ΕΡΤ, δεν χρειαζόμαστε 5 κανάλια σε περίοδο κρίσης».
H αρχηγός της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» τόνισε την αντίθεση της στην παραγραφή αδικημάτων για τους βουλευτές. Όπως είπε «Αν κάποιος κρύβεται πίσω από την παραγραφή, κάποιο λάκκο έχει φάβα. Θα πρέπει να δικάζονται όλοι».

ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ

Στην μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός» εξακολουθεί να νοσηλεύεται ο αγαπημένος κωμικός Θανάσης Βέγγος. Την προηγούμενη Πέμπτη μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο καθώς έπεσε στο σπίτι του και υπέστη εγκεφαλικό αιμάτωμα, με αποτέλεσμα να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του Νewsday, δεν υποστηρίζεται μηχανικά αλλά η τελευταία επαφή που είχε ήταν το πρωί.

Oι γιατροί εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι και αναμένουν τα επόμενα εικοσιτετράωρα για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Στο πλευρό του 83χρονου δημοφιλή ηθοποιού βρίσκονται η σύζυγος και τα παιδιά του.

5 ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΣΥΒΑΡΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

ΕΝΩΣΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ

«Φέρε ότι δεν χρησιμοποιείς και πάρε ότι σου είναι χρήσιμο!»,

Με κεντρικό σύνθημα, «Φέρε ότι δεν χρησιμοποιείς και πάρε ότι σου είναι χρήσιμο!», πραγματοποιήθηκε χθες, από τις δέκα το πρωί έως τις πέντε το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία της Κατερίνης, το πρώτο χριστουγεννιάτικο χαριστικό παζάρι, με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών, όλων των ηλικιών.

Το γεγονός μάλιστα ότι το παζάρι γνώρισε μεγάλη επιτυχία, ώθησε τους διοργανωτές του να το επαναλάβουν και σήμερα, τις ίδιες ώρες, στον ίδιο χώρο.

Η διοργάνωση της πρωτοβουλίας ανήκει στα μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης νομού Πιερίας (ΕΟΔνΠ) και τελεί υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού του δήμου Κατερίνης, ο οποίος κινητοποίησε τις τεχνικές του υπηρεσίες, ώστε να διαμορφωθεί ο χώρος όπου πραγματοποιείται η εκδήλωση.
Στη δραστηριότητα αυτή των μελών της ΕΟΔνΠ συμμετέχουν επίσης η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Πιερίας, η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Σχολείων δήμου Κατερίνης και ο Σύλλογος Προστασίας Ορφανών Παιδιών «Βενιαμίν».
Στο παζάρι ο καθένας μπορεί να φέρει παιχνίδια, βιβλία, ρούχα, παπούτσια, cd, καθώς και κάθε είδους, χρήσιμα μεν, πλην όμως αχρείαστα για τον ίδιο αντικείμενα.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γκόσπελ στο Μέγαρο

Γκόσπελ με γεύση φανκ, σουίνγκ, R&B, παραδοσιακά, a cappella ή με μουσική, θα ερμηνεύσει η London Community Gospel Choir στις δυο εμφανίσεις της στο Μέγαρο Μουσικής, στις 27 και 28 Δεκεμβρίου στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης.

Η London Community Gospel Choir (LCGC) συγκροτήθηκε το 1982, για να δώσει ένα μοναδικό κοντσέρτο στο Kensington Temple του Λονδίνου σε ένα κοινό 1000 θεατών και η επιτυχία της βραδιάς την καθιέρωσε. Από τότε η LCGC, καθιέρωσε τη γκόσπελ μουσική στην Βρετανία, έγινε περιζήτητη από καλλιτέχνες της ποπ, της τζαζ και της όπερας και απέκτησε ένα ποικιλόμορφο κοινό.
Η χορωδία συμμετέχει σε μεγάλες διοργανώσεις και σε σημαντικά γεγονότα, από συναυλία με την Μαντόνα στο Χάιντ Παρκ του Λονδίνου, το 2008, στην υποδοχή του Νέλσον Μαντέλα στην ιστορική του επίσκεψη στο Λονδίνο, στα Proms του BBC, σε διεθνείς διοργανώσεις όπου εκπροσωπεί το Βρετανικό Συμβούλιο.
Συνεργάζεται με κορυφαίους καλλιτέχνες σε ζωντανές εμφανίσεις, σε βίντεο και ηχογραφήσεις οπως τους Τζο Κόκερ, Έρικ Κλάπτον, Έλτον Τζον, Πωλ ΜακΚάρτνι, Στινγκ, Στίβι Γουόντερ, ʼντριου Λόιντ Βέμπερ, Τζέσι Νόρμαν, Νταϊάνα Ρός, Τινα Τάρνερ. Συμπράττει στην ηχογράφηση σάουντράκ ταινιών, έχει τιμηθεί με σημαντικές διακρίσεις και βραβεία και έχει ηχογραφήσει 12 CD και αρκετά βίντεο.
Πληροφορίες
Μέγαρο Μουσικής, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη
Δευτέρα 27 & Τρίτη 28 Δεκεμβρίου
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, ώρα 20.30

Αντιπαράθεση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό

 Σε τεταμένη ατμόσφαιρα συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση του προϋπολογισμού του 2011, με την κυβέρνηση να συγκεντρώνει, εκτός από τα πυρά της αντιπολίτευσης και κριτική από «πράσινους» βουλευτές για τους οικονομικούς της χειρισμούς.

ΘΕΟΧΑΡΗ ΜΠΙΚΗΡΟΠΟΥΛΟΥ, "Μobbing, η κρυμμένη βία", ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΙΔΕΡΗ, ΥΠΟ ΕΚΔΟΣΗ

ΘΕΟΧΑΡΗ ΜΠΙΚΗΡΟΠΟΥΛΟΥ, "Η Εξ-ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ", ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗ, ΠΡΟΛΟΓΟΣ, ΑΡΗΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΕΟΧΑΡΗ ΜΠΙΚΗΡΟΠΟΥΛΟΥ, "Η ΒΑΛΙΤΣΑ", ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΑΒΒΙΔΗ, ΜΟΝΟΠΡΑΚΤΟ

ΘΕΟΧΑΡΗ ΜΠΙΚΗΡΟΠΟΥΛΟΥ, "ΚΑΤΙ ΣΤΙΓΜΕΣ" 1992«Τα νέα Σχολικά Βιβλία».

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΔΙΛΑΕΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ   κ. Χρίστου Τσολάκη & Δημήτρη Νατσιού στο ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ την περασμένη Δευτέρα με θέμα «Τα νέα Σχολικά Βιβλία».
Στις 20 Δεκεμβρίου 2010 στα πλαίσια των ομιλιών της Σχολής Γονέων μίλησαν για τα νέα σχολικά βιβλία ο κ.Τσολάκης Χρήστος, ομότιμος καθηγητής της Νεοελληνικής.Γλώσσας του Α.Π.Θ. κι ο κ. Νατσιός Δημήτριος ,δάσκαλος και θεολόγος.
Το λόγο πήρε πρώτα ο κ.Νατσιός που έκανε μία περιδιάβαση στα κακώς κείμενα των βιβλίων της γλώσσας δημοτικού και γυμνασίου. Αρχίζοντας από τους προγόνους μας και συγκεκριμένα από την περί παίδων αγωγή του Πλουτάρχου αναφέρθηκε στο αθάνατο και θείο αγαθό της παιδείας. Ο τρόπος αγωγής είναι αυτός που καθορίζει τη μετέπειτα ζωή των παιδιών έστω κι αν έχουν κοινούς γονείς και σχολεία. Κατά τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο τα αγαθά της αγωγής αποτυπώνονται από την τρυφερή ηλικία των παιδιών. Και στον περίφημο λόγο του Κολοκοτρώνη στην Πνύκα το 1838 ο Γέρος του Μοριά τονίζει τον κόπο για τη μάθηση-όχι τεμπελιά και πολυτέλεια-για τους εαυτούς τους και το καλό της κοινότητας. Γιατί όταν ευτυχεί η πατρίδα ευτυχούν κι οι πολίτες.
Τονίστηκαν ιστορικές αξίες για να προβληματιστούμε για το σήμερα, τη σημερινή κατάσταση στην παιδεία, στα σχολεία και στα βιβλία. Τα τελευταία 40 χρόνια μετασχηματίστηκε απότομα η ελληνική κοινωνία είτε με τη μετάλλαξη των αξιών σε ιδεολογίες επί χούντας είτε με την ανύψωση των δυτικών ιδεωδών –υλικών- σε πρότυπα ζωής είτε με το κυνήγι του γρήγορου πλουτισμού-τα λίγα με κόπο και τα πολλά με κόλπο .Κατά τον Ελύτη από αριστοκράτες γίναμε λακέδες. Ακολούθησε ,παρά τον πλούτο, ένδεια αξιών, προτύπων –εκτός αυτών της τηλεόρασης που εξ’ηλιθιώνει- και γλώσσας. Λιγόστεψαν οι αφοσιωμένοι δάσκαλοι αφού μετασχηματίστηκαν σε φροντιστές ή ψευτοσυνδικαλιστές.
Με την αναφορά του ο κ. Νατσιός σε συγκεκριμένα παραδείγματα από τα βιβλία της Νεοελληνικής Γλώσσας δημοτικού και γυμνασίου απέδειξε την αποδόμηση των αξιών που γαλούχησαν γενιές όπως την αγάπη για την πατρίδα, τον Χριστό ,την οικογένεια ,την παράδοση ,τη λογοτεχνία , το δημοτικό τραγούδι ,τους ήρωες. Από τα παραθέματα φάνηκε ότι επιλέγονται ή και λογοκρίνονται κείμενα ,υποχωρεί η στιβαρή λογοτεχνία ,υπερτονίζονται τα δικαιώματα των παιδιών χωρίς να αναφέρονται οι υποχρεώσεις τους ,γελοιοποιούνται δάσκαλοι, οικογένεια και ιερείς, απαξιώνονται οι αρετές-π.χ. η ελεημοσύνη είναι εκδήλωση εγωισμού, ενώ η φιλοζωία η ύψιστη μορφή αγάπης. Κι όλα αυτά για την προσαρμογή στη σύγχρονη εποχή του καταναλωτισμού ,ατομισμού , της αγοράς εργασίας και των κατευθύνσεων της τηλεόρασης-πρόωρη σεξουαλικότητα ,μάγισσες, συνταγές μαγειρικής ,αφίσες , διαφήμιση ζώδια -.Παίρνοντας το λόγο ο κ. Τσολάκης παραδέχτηκε ότι έτσι περίπου είναι τα βιβλία και είναι τα χειρότερα από ιδρύσεως ελληνικού κράτους. Ο ίδιος ως ειδήμων δάσκαλος έστειλε επιστολή στον τότε υπουργό Παιδείας το 2003 χαρακτηρίζοντας ακατάλληλους τους συγγραφείς κι ιδιαίτερα της Γραμματικής της Ε και Στ τάξης Δημοτικού που ευτυχώς δεν κυκλοφόρησε. Τόνισε μάλιστα ότι το δυσκολότερο βιβλίο είναι της Α δημοτικού και πρέπει να γράφεται από σπουδαίο παιδαγωγό και δάσκαλο με πείρα της σχολικής τάξης.

Πρότεινε την ίδρυση ενός Ινστιτούτου για συγγραφείς σχολικών βιβλίων που θα συμμετέχουν δάσκαλοι με έμπειρες πένες και των τριών βαθμίδων που θα δοκιμάζονται στην τάξη και θα βελτιώνονται. Η εργασία θα επιβλέπεται από δοκιμασμένους γνωστούς επιστήμονες όπως επί υπουργού Ράλλη το 1976 Στασινόπουλος, Πέτρος Χάρης , Κριαράς ,Λίνος Πολίτης ,Τσομπανάκης ,Καρανικόλας ,Τσολάκης για τη γραμματική της Νεολληνικής Γλώσσας. Το ίδιο έγινε και το 1938 επί Μεταξά με Τζάρτζανο ,Ανδριώτη ,Τριανταφυλλίδη –η αφρόκρεμα των δασκάλων της γλώσσας γιατί γράφουν το βιβλίο του έθνους στο οποίο θα στηριχθούν όλοι οι επιστήμονες.

Σήμερα γράφονται παρωδίες βιβλίων ,με προδιαγραφές ,μεθοδολογία και μοντέλα ενώ πρέπει να βιώνεται το κλίμα της σχολικής τάξης κι ο δάσκαλος-συγγραφέας να βγάζει δυνάμεις από την ψυχή του. Ποιος λοιπόν φταίει για όλα αυτά; Τις πταίει; Κι οι πολιτικοί κι εμείς.Γιατί δεν αναγεννηθήκαμε. Καθηλώθηκε ο λαός από την Τουρκοκρατία ,τη Βαυαροκρατία ,τους κοτζαμπάσηδες. Χρειάζεται παιδεία-δράξασθε παιδείας μήποτε οργισθή Κύριος-.Το πρόβλημα σήμερα δεν είναι μόνο οικονομικό, είναι κυρίως ηθικό. Ηθικό και πνευματικό. Κι η Ελλάδα έχει χρέος να ξαναδώσει πάλι το φως της στην επηρμένη Ευρώπη που όταν συνέλθει θα το ζητήσει.

Με τα ζωντανά παραδείγματα του κ΄Νατσιού και το λόγο του κ.Τσολάκη που καθήλωσε το πολυπληθές ακροατήριο ήταν επόμενο να δημιουργηθεί ζωντανός κι ενδιαφέρων διάλογος ο οποίος κράτησε καθηλωμένους τους ακροατές της Σχολής Γονέων για περισσότερο από 3 ώρες.

Το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ (Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα) - Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου προκηρύσσει πανελλήνιους διαγωνισμούς για τα εξής βραβεία:

Ο Τριανταφυλλίδης Παναγιώτης ( εγγεγραμένος στην Τράπεζα Δεδομένων του Ε.ΚΕ.ΒΙ ( Εθνικό Κέντρο Βιβλίου ) στο αρχείο Σύγχρονων Ελλήνων Συγγραφέων και συνεργάτης ως συγγραφέας με το Ε.ΚΕ.ΒΙ. ( Εθνικό Κέντρο Βιβλίου ) για το πρόγραμμα "Συγγραφείς και εικονογράφοι στα σχολεία" μας ενημερώνει για την προκήρυξη της ΙΒΒΥ ( Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα ) .

Το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ (Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα) - Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου προκηρύσσει πανελλήνιους διαγωνισμούς για τα εξής βραβεία:

Α. Βραβεία για τη συγγραφή και εικονογράφηση λογοτεχνικών βιβλίων για παιδιά. Τα βιβλία πρέπει να έχουν εκδοθεί για πρώτη φορά το 2010:


1. Βραβείο «Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου» σε πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα βιβλίου για παιδιά ή νέους (ο/η συγγραφέας θα πρέπει να εκδίδει κείμενο, ανεξαρτήτως είδους, για πρώτη φορά).

2. Βραβείο «Πηνελόπη Μαξίμου» σε συγγραφέα βιβλίου αφήγησης βραχείας φόρμας για παιδιά (σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν βιβλία με κείμενο μικρής έκτασης, τα οποία απευθύνονται σε παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού).

3. Βραβείο σε εικονογράφο και συγγραφέα βιβλίου με πολύχρωμη εικονογράφηση (picture book ή album) για το κείμενο και την εικονογράφηση.

4. Βραβείο «Φανής Αποστολίδου» σε συγγραφέα μυθιστορήματος ή εκτενούς παραμυθιού για παιδιά έως 12 ετών.
5. Βραβείο σε συγγραφέα εφηβικού ή νεανικού μυθιστορήματος.
6. Βραβείο «Βίτω Αγγελοπούλου» σε συγγραφέα βιβλίου γνώσεων για παιδιά.
Ο κάθε δημιουργός, Έλληνας πολίτης, μπορεί να συμμετάσχει σε όλες τις κατηγορίες αλλά μόνο με ένα βιβλίο σε κάθε μία. Αποκλείονται οι διασκευές. Επίσης, αποκλείονται βιβλία χωρίς χρονολογία έκδοσης καθώς και βραβευμένα από άλλους φορείς.

Στους διαγωνισμούς δεν μπορούν να συμμετάσχουν: [Α] συγγραφείς των οποίων έργα βραβεύτηκαν από τον Κύκλο τα τελευταία πέντε (5) χρόνια [Β] τα μέλη των κριτικών επιτροπών [Γ] τα μέλη του Δ.Σ. του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.
Τα βιβλία μπορούν να κατατεθούν, έως 25 Ιανουαρίου 2011, από τον εκδότη ή το δημιουργό σε πέντε (5) αντίτυπα στη διεύθυνση :

Μπουμπουλίνας 28, 106 82, Αθήνα, από 11 / 1 /2011 ως τις 25 / 1 / 2011 κάθε Τρίτη ώρες: 11:00 - 13:00 & 17:00-19:00Απαραίτητη είναι η έγκριση του δημιουργού για τη συμμετοχή του έργου του και η υπόδειξή του για την κατηγορία υποβολής, η οποία και είναι δεσμευτική για τις επιτροπές.

Τα διαγωνιζόμενα βιβλία δεν επιστρέφονται (ένα αντίτυπο παραμένει στη βιβλιοθήκη του Κύκλου, τα υπόλοιπα δωρίζονται στη Διεθνή Νεανική Βιβλιοθήκη του Μονάχου και σε παιδικές βιβλιοθήκες).


Β. Βραβεία σε φυσικά πρόσωπα και φορείς:

1. Βραβείο «Κ.Π. Δεμερτζή - στον Έλληνα Δάσκαλο» σε εν ενεργεία εκπαιδευτικό πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που δείχνει έμπρακτα και αποτελεσματικά το ενδιαφέρον του για την Παιδική Λογοτεχνία.
Έπαθλο: 500 Ευρώ (χορηγός ο κ. Πάνος Αλέφαντος) και βιβλία αξίας 600 Ευρώ από τις Εκδόσεις ΑΓΚΥΡΑ.

2. Βραβείο σε εν ενεργεία εκπαιδευτικό δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που δείχνει έμπρακτα και αποτελεσματικά το ενδιαφέρον του για την Νεανική Λογοτεχνία.

Έπαθλο: 500 Ευρώ και βιβλία αξίας 600 Ευρώ και τα δυο από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ.

3. Βραβείο σε παιδική/νεανική βιβλιοθήκη για τη συνολική της δράση.

Έπαθλο: Βιβλία αξίας 1.000 Ευρώ από τις Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ.

4. Βραβείο σε πρόγραμμα για την προώθηση της φιλαναγνωσίας στα παιδιά και τους νέους, το οποίο εκπόνησε και εφάρμοσε σχολείο, βιβλιοθήκη, άλλος φορέας ή φυσικό πρόσωπο.

Έπαθλο: Βιβλία αξίας 1.000 Ευρώ από τις Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ.

5. Βραβείο σε σχολείο, βιβλιοθήκη ή άλλο φορέα που καλλιεργεί την αγάπη για το παιδικό/νεανικό βιβλίο με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και κυρίως μέσω του διαδικτύου.

Έπαθλο: Βιβλία αξίας 1.000 Ευρώ από τις Εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ.

6. Βραβείο σε Σύλλογο Γονέων μαθητών Δημοτικού Σχολείου, Γυμνασίου ή Λυκείου που με τις δραστηριότητές του προωθεί την παιδική/νεανική λογοτεχνία.

Έπαθλο: Βιβλία αξίας 1.000 Ευρώ από τις Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ.

7. Βραβείο σε βιβλιοθηκονόμο που προωθεί συστηματικά και αποτελεσματικά την παιδική/νεανική λογοτεχνία και την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας.

Έπαθλο: Βιβλία αξίας 1.000 Ευρώ από τις Εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ.

8. Βραβείο σε Σχολικό - μαθητικό έντυπο το οποίο καλλιεργεί τη φιλαναγνωσία και προωθεί την ανάγνωση παιδικής λογοτεχνίας

Έπαθλο: Βιβλία αξίας 1.000 Ευρώ από τις Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

Η υποβολή της υποψηφιότητας γίνεται είτε με αίτηση του ιδίου του ενδιαφερόμενου ή, αν πρόκειται για φορέα, του εκπροσώπου του, είτε με αίτηση άλλου, τρίτου ο οποίος προτείνει πρόσωπο ή φορέα. Την αίτηση συνοδεύουν πλήρες βιογραφικό και αναλυτική παρουσίαση της δράσης που να αιτιολογεί την υποβολή υποψηφιότητας. Απαραίτητη η σημείωση του Βραβείου για το οποίο υποβάλλεται η υποψηφιότητα.
Υποβολή υποψηφιοτήτων έως 25 Ιανουαρίου 2011, ταχυδρομικά ή ηλεκτρονικά (ibbygg@otenet.gr & kyklos@greekibby.gr). Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 2 Απριλίου 2011, σε ειδική εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου στην Αθήνα.

Θανάσης Παπαγεωργίου: «Επιτακτική ανάγκη για γρήγορη ανάκαμψη και ξεπέρασμα της ύφεσης»


Τρία ήταν τα βασικά σημεία της ομιλίας του Βουλευτή Θανάση Παπαγεωργίου στην διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2011:1. Το πρόβλημα της κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα είναι τα ελλείμματα. Όπως είπε ο κ. Παπαγεωργίου: «Η γενεσιουργός αιτία αυτής της κρίσης βρίσκεται στα δίδυμα ελλείμματα, όπως τα λένε στην οικονομία, στο δημόσιο χρέος και το έλλειμμα. Βρίσκεται, επίσης, σε ένα τρίτο έλλειμμα που φαντάζει ορφανό, δηλαδή του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο, στο ισοζύγιο πληρωμών, όπου σ’ αυτό το έλλειμμα αντανακλάται η έλλειψη ανταγωνιστικότητας της χώρας, με βάση το οποίο εμπεδώθηκε ένα μοντέλο όπου δανειζόμαστε από το εξωτερικό για να καταναλώσουμε, όπου καταρρέουν οι εξαγωγές και όλα είναι εισαγόμενα. Αυτή είναι η παθολογία. Εκεί βρίσκονται, κατά τη γνώμη μου, τα προβλήματα της χώρας»2. Πρέπει να παταχθεί η φοροδιαφυγή με την οργάνωση σύγχρονων μηχανισμών για την συλλογή των φόρων από αυτούς που συστηματικά φοροδιαφεύγουν για χρόνια τώρα. Ο κ. Παπαγεωργίου είπε χαρακτηριστικά:

«Κύριε Υπουργέ, ξέρετε τι λένε οι μισθωτοί; Και έχουν δίκιο, κατά τη γνώμη μου. Λένε ότι εμείς δεν μπορούμε να φοροδιαφύγουμε σ’ αυτήν τη χώρα. Ένα 10% μεσαίας και ανώτερης τάξης για χρόνια τώρα ζει σε συνθήκες ασυλίας, φτιάχνει βίλες, πισίνες, κότερα και δεν πληρώνει ποτέ. Και αν ο ελληνικός λαός και η μισθωτή εργασία, που είναι η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, δεν πεισθεί από την Κυβέρνηση και τα μέτρα της Κυβέρνησης ότι θα υπάρξουν συνθήκες κοινωνικής δικαιοσύνης, δεν θα στηρίξει το πρόγραμμά μας παρ’ όλες τις φιλότιμες προσπάθειες που κάνει ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση. Άρα, είναι ζήτημα και κοινωνικής δικαιοσύνης να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή».3. Η λύση για την κρίση μετά τα μέτρα που πάρθηκαν είναι να γυρίσει η οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης κυρίως μέσα από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Όπως τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου:

«είμαστε η μόνη χώρα εξ αιτίας του δημοσίου χρέους και του ελλείμματος που έχουμε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, όταν όλη η Ευρώπη έχει έστω και οριακά θετικούς. Είναι επείγον ζήτημα να πάμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας.

Αυτό είναι η αγωνία όλων μας και την εκφράζουμε. Και πρέπει να την εκφράζουμε και πρέπει να ανοίξει κατά τη γνώμη μας τεράστιος διάλογος γι’ αυτά τα ζητήματα, διότι η κρίση από δημοσιονομική έχει πάει στην πραγματική οικονομία και έχει αγγίξει τα πάντα.

Λέω, λοιπόν, ότι είναι η ώρα τώρα να βάλουμε τέρμα στη φθίνουσα πορεία της παραγωγής του πλούτου και του ΑΕΠ. Πρέπει να κάνουμε χρήση όλων των εργαλείων, του ΕΣΠΑ, των ΣΔΙΤ -όπως λένε και οι συνάδελφοι- του αναπτυξιακού νόμου και φυσικά τα μέτρα να είναι εμπροσθοβαρή.

Τώρα θα λειτουργήσουν γρήγορα αυτά γιατί και μισή μονάδα να γλιτώσουμε πτώση του ΑΕΠ το 2011, κύριοι Υπουργοί, θα είναι μεγάλη ωφέλεια για την οικονομία και την κοινωνία.

Φυσικά, μην έχετε αυταπάτες, ότι ο ιδιωτικός τομέας και οι ιδιωτικές επενδύσεις θα λειτουργήσουν. Πού θα επενδύσουν όταν είναι κλειστές οι πόρτες από την τράπεζα; Ποιος θα ρισκάρει σε τέτοιες συνθήκες;

Μόνο ένα δρόμο έχουμε για γρήγορη ανάκαμψη και ξεπέρασμα της ύφεσης. Λέμε ότι το δεύτερο εξάμηνο θα έχουμε τα πρώτα σημάδια και το 2012 θα πάμε σε θετικό πρόσημο 1,8.

Ποιος το εγγυάται αυτό; Το εγγυάται κανένας; Για πείτε μου, λοιπόν, το εξής: Αν και το 2012 έχουμε αρνητικό ρυθμό, τι θα γίνει σ’ αυτή τη χώρα; Η χώρα τέλειωσε! Τέλειωσε η χώρα!

Άρα, λοιπόν, είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει πιο εμπροσθοβαρής η πολιτική και ιδιαίτερα με τη χρήση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Θα ήθελα να σας πω κάτι, κύριε Υπουργέ. Αν πάμε να διαπραγματευτούμε το χρέος, να κάνουμε δηλαδή το λεγόμενο «refinance», θα πρέπει να πούμε σ’ αυτούς τους κυρίους τα εξής: Πόσοι είναι οι τόκοι που θα πληρώσουμε; Είναι 17 δισεκατομμύρια ευρώ; Θα σας πληρώσουμε τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ και τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ θα τα πάμε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Δεν έχουμε άλλο δρόμο για την ανάπτυξη, γιατί κατά τη γνώμη μου οι κίνδυνοι σ’ αυτή τη δύσκολη πορεία στην οποία μπήκε η χώρα, είναι τέσσερις. Υπάρχει ο κίνδυνος της απόκλισης των στόχων. Επίσης, υπάρχει ο κίνδυνος της μη αποδοχής από την κοινωνία, κάτι που θα είναι τραγικό και για την κοινωνία την ίδια. Δεν λέμε ότι θα πρέπει να συναινεί η κοινωνία σε όλα τα μέτρα, αλλά θα πρέπει να στέκεται δίπλα στις προσπάθειες της Κυβέρνησης, στα μέτρα που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Επίσης, αυτό που φοβάμαι περισσότερο είναι οι αστάθειες στις αγορές. Είδατε πόσο ασταθής έγινε η πιο ήσυχη αγορά των ομολόγων και έφθασε το δανεισμό του γερμανικού δημοσίου από 2,4% που ήταν για πολλά χρόνια, στο 3%!

Επίσης, υπάρχει ο κίνδυνος της μη ανάκαμψης. Πρέπει η οικονομία να γυρίσει!»Τέλος ο κ. Παπαγεωργίου επεσήμανε:

«Επειδή πιστεύω στις προσπάθειες της Κυβέρνησης, στηρίζουμε την Κυβέρνηση. Όμως, δεν στηρίζουμε άκριτα πολιτικές και έχει χρέος η Κυβέρνηση να ανοίξει ένα μεγάλο διάλογο γι’ αυτά τα μεγάλα ζητήματα».

1 εκατομμύριο ευρώ η αποζημίωση των κερασοπαραγωγών της Πιερίας


Μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων θα έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς των κερασοπαραγωγών του νομού μας, των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από τους ισχυρούς ανέμους του περασμένου Μαΐου και Ιουνίου, τα ποσά που τους αναλογούν ως αποζημίωση.

Το συνολικό ύψος της αποζημίωσης, των κερασοπαραγωγών Ράχης, Λόφου και Κολινδρού, ανέρχεται στο 1 εκατομμύριο ευρώ, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στον βουλευτή Πιερίας του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Αμοιρίδη, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης, σε συνάντηση που είχαν χθες.

Σε μια ιδιαίτερη από οικονομικής πλευρά για τη χώρα μας συγκυρία, η Κυβέρνηση αποδεικνύει ότι βρίσκεται κοντά στους αγρότες, οι οποίοι δίνουν καθημερινά τη μάχη για να διατηρήσουν τις καλλιέργειές τους, το εισόδημά τους, αλλά και να αποφέρουν συνάλλαγμα στη χώρα μας, δήλωσε ο Γιάννης Αμοιρίδης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του, για τη θετική ανταπόκριση που έτυχε το αίτημα του για καταβολή αποζημιώσεων στους κερασοπαραγωγούς της Πιερίας.

Να σημειωθεί, ότι ο βουλευτής Πιερίας, εκτός από τη σχετική αλληλογραφία που είχε αποστείλει στο αρμόδιο υπουργείο, είχε αναφερθεί στην ανάγκη αποζημίωσης των κερασοπαραγωγών και σε ομιλία του στη Βουλή, στις αρχές Οκτωβρίου, τονίζοντας πως οι κερασοπαραγωγοί στην Πιερία έλαβαν κάθε αντιχαλαζική προστασία, επένδυσαν για να σκεπάσουν τα κεράσια και φέτος φύσηξε αέρας, μετά από τριάντα χρόνια, και τα κατάστρεψε. «Αυτοί δικαιούνταν αποζημίωσης και όχι κάποιοι άλλοι που κάθε χρόνο παθαίνουν ζημιά από την ίδια αιτία, χωρίς να έχουν λάβει το παραμικρό μέτρο προφύλαξης».

Όπως προέκυψε από την ενημέρωση του κ. Αμοιρίδη από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, οι αποζημιώσεις θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των κερασοπαραγωγών στις 23 και 24 Δεκεμβρίου.