Κυριακή, 2 Ιανουαρίου 2011

INTERNET KAI ΨΕΜΜΑΤΑ

To ιντερνέτ βοηθά τους απανταχού Πινόκιο να ξετυλίξουν το ταλέντο τους και να δημιουργήσουν μια τέλεια εικόνα για τον εαυτό τους...
- τόσο εξωτερική όσο και πνευματική.
Όσοι χρησιμοποιούν αυτό το μέσο για να φλερτάρουν έχουν ακόμη ένα λόγο να φουσκώσουν λιγάκι τα...προσόντα τους.
Οι περισσότεροι χρήστες κάνουν ότι περνάει απ’ το χέρι τους, για να πλασάρουν ένα τέλειο εαυτό. Δεν αμφισβητεί κανείς ότι κάποιοι λένε την αλήθεια ωστόσο η πλειοψηφία το κάνουν χάριν εντυπωσιασμού
Το προσωπικό του OkCupid, παρουσιάζει στατιστικά στοιχεία, καθώς και τα πιο συνηθισμένα ψέματα που λένε οι χρήστες στους ιστότοπους γνωριμιών.

Για το ύψος
Ναι όσο περίεργο και εάν ακούγεται η πλειοψηφία των χρηστών είναι συνήθως 5 εκατ. πιο κοντοί από το ύψος που αναγράφουν στο προφίλ τους. Μάλιστα, και τα δύο φύλα φαίνεται πως …έχουν περάσει από το κρεβάτι του Προκρούστη.
Για τα χρήματα που βγάζουN
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του εν λόγω site ο χρήστης κερδίζει 20% λιγότερα χρήματα τον χρόνο, σε σχέση με αυτά που πραγματικά κερδίζει.
Μάλιστα, μια γυναίκα μπορεί να κερδίζει μόνο 76 σεντς του δολαρίου, ενώ ένας άνδρας 100 σεντς για την ίδια περίπου δουλειά, δηλώνοντας με χαρακτηριστική ευκολία πως κερδίζει 85 σεντς.
Για τις φωτογραφίες που αναρτούN
Όσο πιο ελκυστική παρουσιάζεται μια φωτογραφία, τόσες περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει να είναι ξεθαμμένη από τη περασμένη νιότη.
Οι περισσότερες φωτογραφίες έχουν πειραχτεί λιγάκι μιας και η τεχνολογία έχει προχωρήσει αρκετά. Προγράμματα σαν το Photoshop κάνουν θαύματα, ενώ το iPhoto μπορεί να επιβεβαιώσει το «πότε» και -σε εξαιρετικές περιπτώσεις- το «που» (μέσω GPS) λήφθηκαν οι φωτογραφίες σας.
Μάλιστα, περισσότερες από το 1/3 των αναρτημένων προκλητικών φωτογραφιών έχουν ληφθεί 1 χρόνο πριν και περισσότερο
Για τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις

Πολλοί δηλώνουν αμφιφυλόφιλοι για να ιντριγκάρουν και προκαλέσουν τη στιγμή που το 80% των χρηστών που θεωρούν τον εαυτό τους αμφιφυλόφιλο ελκύονται από άτομα ενός φύλου.
Οι χρήστες που περιέγραφαν τον εαυτό τους υπερβολικά αμφιφυλόφιλο έστελναν μηνύματα σε άτομα του ενός ή του άλλου φύλου, και όχι σε άτομα και των δύο φύλων, όπως θα περίμενε κανείς.Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι η ταμπέλα της «αμφιφυλοφιλίας» αποτελεί συχνά πρόφαση για άτομα που επιθυμούν να κρύψουν τις ομοφυλικές τους τάσεις, αλλά και για άτομα ετεροφυλόφιλα που επιδιώκουν να τονώσουν την σεξουαλικότητά τους.

Διαβάστε περισσότερα: 24ωρο: Τα πιο συχνά ψέματα σε γνωριμίες μέσω Internet http://24wro.blogspot.com/2011/01/internet_02.html#ixzz19uJefGSf

"ελάτε με τα εσώρουχά σας και βγείτε ντυμένοι"

Με το σλόγκαν "ελάτε με τα εσώρουχά σας και βγείτε ντυμένοι" η εταιρεία Desigual με outlet σε Ισπανία και Πορτογαλία υπόσχεται να σας ντύσει από την κορυφή μέχρι τα νύχια δωρεάν.
Οι πρώτοι εκατό που καταφέρνουν να φτάσουν με τα εσώρουχά τους στο επιλεγμένο κατάστημα της ημέρας ντύνονται δωρεάν και φεύγουν, ενώ οι υπόλοιποι έχουν 50% έκπτωση.
Ήδη το εν λόγω εγχείρημα έχει κάνει θραύση με εκατοντάδες ανθρώπους ανά τον κόσμο να περιμένουν ώρες ολόκληρες πριν το κατάστημα καν ανοίξει, φορώντας τα απολύτως απαραίτητα.
"Έχει πλάκα. Φτάσαμε πρώτοι ενώ και άλλοι άρχισαν να έρχονται από τα ξημερώματα. Όταν άνοιξε η πόρτα ορμήξαμε και τρέχαμε σαν παλαβοί προσπαθώντας να βρούμε τι να φορέσουμε", ανέφερε ένας νεαρός
Η Μ. Αλμερίδα υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της εταιρείας τονίζει ότι η εν λόγω πρωτοβουλία είχε ως στόχο να σηματοδοτήσει την επίσημη έναρξη των εκπτώσεων...

NEWS247.GR

dr seeng!!!!!!!!!!!

dr seeng!!!!!!!!!!!

FARM VILLE dr-seen

OI αποδείξεις από τα διόδια θα μετράνε στην εφορία

Τελικά και οι αποδείξεις από τα διόδια θα μετράνε στην εφορία, όπως θυμήθηκε τελευταία στιγμή να διευκρινίσει το υπουργείο Οικονομικών.
"Οι δαπάνες που καταβάλλουν οι οδηγοί αυτοκινήτων για τα διόδια θα μετράνε στην εφορία για το συνολικό ποσό αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρωθεί για την κάλυψη του αφορολόγητου πόσου εισοδήματος".
Αυτό διευκρινίζεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών που δόθηκε στην δημοσιότητα, Επομένως, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώνουν και τις δαπάνες των διοδίων για να "κτίζουν" το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος.
Το ίδιο ισχύει και για τους φορολογούμενους που κάνουν χρήση των τηλεδιοδίων. Οι οδηγοί αυτοί θα πρέπει να ζητούν βεβαίωσης ετήσιας δαπάνης διοδίων από την αρμοδία για την εκμετάλλευση των διοδίων εταιρία.

 
**** 1ον: ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗ ΜΕΤΡΑΝΕ...?
 
**** 2ον: ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΤΟ ...ΚΟΛΠΟ, ΠΟΥ ΜΟΝΟΝ ΟΙ ΕΓΚΕΦΑΛΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΝ: ΑΦΟΥ ΜΕΤΡΑΝΕ ΣΤΑ ΕΞΟΔΑ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΟΙ ΧΑΧΟΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ...!

ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΕΙ Ο ....ΠΟΙΗΤΗΣ?

Συκοφαντία
Την εποχή που ήταν νομοθέτης ο Σόλωνας είχε απαγορεύσει με νόμο στους Αθηναίους την εξαγωγή αγροτικών προϊόντων στις άλλες πόλεις κράτη εκτός από το ελαιόλαδο . Κάποιοι ισχυρίζονται ότι δεν επιτρεπόταν τότε και η πώληση σύκων . Όποιος λοιπόν ενημέρωνε τους άρχοντες ,για αυτούς που έβγαζαν παράνομα σύκα από την Αττική , αυτός ονομαζόταν συκοφάντης και η πράξη του συκοφαντία.ΜαλάκαςΣτα αρχαία ελληνικά η λέξη σήμαινε "άρρωστος". Η λέξη προέρχεται εκ του ρήματος μαλακιάω, που σημαίνει μαλακώνω. Συνώνυμα ρήματα: καταμαλακίζω, πλαδαρούμαι, μαλακύνω. Ως ουσιαστικό η λέξη μαλακία είναι Ιωνική και σημαίνει μαλακός. Στον "Περικλέους Επιτάφιο" του Θουκυδίδη (...φιλοκαλούμεν γαρ μετ' ευτελείας, και φιλοσοφούμεν άνευ μαλακίας) η λέξη σημαίνει την μαλθακότητα. Στα Νικομάχεια Ηθικά του Αριστοτέλη η λέξη χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει την καρτερικότητα, ενώ ως λατινική λέξη η malacia, υποδηλώνει την ήρεμη θάλασσα.[3]

Στα νεότερα χρόνια η λέξη μαλακία ταυτίσθηκε με την διανοητική ανεπάρκεια ή εγκεφαλική παθογένεση, εξ ού και η "μαλάκυνση εγκεφάλου". Επίσης και στην εκκλησιαστική γλώσσα διαφαίνεται η αυτή σημασία "από πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν" δηλαδή ως πνευματική ασθένεια - αρρώστια.ΣαδισμόςΟ όρος σαδισμός (γαλλ. sadisme) δημιουργήθηκε από το Γερμανό ψυχίατρο Richard von Krafft-Ebing και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1886 στο έργο του "Psychopathia Sexualis". Η σημασία του έχει να κάνει με την επίδραση της σκληρότητας στη σεξουαλική διέγερση με την επιβολή σωματικού πόνου, νοητικής βασάνου ή και των δύο παράλληλα. Περιγράφεται επίσης ως γενετήσια διαστροφή κατά την οποία προκαλείται διέγερση μόνο με την πρόκληση πόνου σε άλλο άτομο ή με τη θέα αίματος.

«Η σκληρότητα είναι απλά η ενέργεια σε έναν ανθρώπινο πολιτισμό που δεν έχει πλήρως αλλοιωθεί. Επομένως είναι αρετή και όχι ανηθικότητα». Απόψεις, όπως αυτή, του Μαρκησίου ντε Σαντ, καθώς και η σεξουαλική δράση σε έργα του συνέτειναν στο να δανείσει μεταθανάτια το όνομά του στον ψυχοπαθολογικό αυτό όρο.Του μπήκαν ψύλλοι στ’ αφτιάΟι Βυζαντινοί ήταν άφταστοι στο να εφευρίσκουν πρωτότυπες τιμωρίες. Όταν έπιαναν κάποιον να κρυφακούει, του έριχναν ζεματιστό λάδι στ’ αφτιά και τον κούφαιναν. Για τους «ωτακουστές» -όπως τους έλεγαν τότε αυτούς- ο αυτοκράτορας lουλιανός αισθανόταν φοβερή απέχθεια. Μπορούσε να συγχωρέσει έναν προδότη, αλλά έναν «ωτακουστή» ποτέ. Ο ίδιος έγραψε έναν ειδικό νόμο γι’ αυτούς, ζητώντας να τιμωρούνται με μαρτυρικό θάνατο. Μα όταν τον έστειλε στη Σύγκλητο, για να τον εγκρίνει, εκείνη τον απέρριψε, γιατί θεώρησε ότι το αμάρτημα του «ωτακουστή» δεν ήταν και τόσο μεγάλο. Είπαν δηλαδή -οι Συγκλητικοί- ότι η περιέργεια είναι φυσική στον άνθρωπο και ότι αυτός που κρυφακούει, είναι, απλώς, περίεργος. Μπορεί να κάνει την κακή αυτή πράξη, αλλά χωρίς να το θέλει. Έτσι βρήκαν την ευκαιρία να καταργήσουν και το καυτό λάδι και ζήτησαν να τους επιβάλλεται μικρότερη ποινή. Ο lουλιανός θύμωσε, μα δέχτηκε να αλλάξουν το σύστημα της τιμωρίας με κάτι άλλο που, ενώ στην αρχή φάνηκε αστείο, όταν μπήκε σε εφαρμογή, αποδείχθηκε πως ήταν αφάνταστα τρομερό. Έβαζαν δηλαδή στ’ αφτιά του ωτακουστή…ψύλλους! Τα ενοχλητικά ζωύφια, έμπαιναν βαθιά στο λαβύρινθο του αφτιού κι άρχιζαν να χοροπηδούν, προσπαθώντας να βρουν την έξοδο. Φυσικά, ο δυστυχισμένος που δοκίμαζε αυτή την τιμωρία, έφτανε πολλές φορές να τρελαθεί. Από τότε, ωστόσο, έμεινε η φράση «του μπήκαν ψύλλοι στ’ αφτιά», που σήμερα έφτασε να σημαίνει, ότι μου μπαίνουν υποψίες στο μυαλό για κάτι.Κάποιος φούρνος θα γκρέμισεΠαλαιότερα, τα σπίτια ενός χωριού μετριόντουσαν με τους…φούρνους τους. Οι χωρικοί, δηλαδή, δεν έλεγαν ότι «το χωριό μου έχει τόσα σπίτια» αλλά «τόσους φούρνους», επειδή κάθε σπίτι είχε και το δικό του φούρνο, για να ψήνει το ψωμί του.

Είναι γνωστό και το ανέκδοτο του Κολοκοτρώνη με τον Άγγλο φιλέλληνα Κνόου. Ο τελευταίος, που μιλούσε αρκετά καλά τη γλώσσα μας και θαύμαζε το Γέρο για την τόλμη και την εξυπνάδα του, τον ρώτησε κάποτε, αν το χωριό που γεννήθηκε ήταν μεγάλο.

- Όχι και τόσο, αποκρίθηκε ο Κολοκοτρώνης. Δεν πιστεύω να έχει παραπάνω από εκατό φούρνους…

Ο Άγγλος, που δεν ήξερε ότι με το «φούρνος» εννοούσε «σπίτι», τον κοίταξε ξαφνιασμένος.

- Και δεν είσαι ευχαριστημένος, στρατηγέ; τον ρώτησε. Εμένα το δικό μου χωριό δεν έχει περισσότερους από δυο φούρνους!

- Βρε τον κακομοίρη! είπε τότε ο Κολοκοτρώνης. Και πώς ζεις σε τέτοια μοναξιά;

Όταν λοιπόν στα χωριά αυτά πέθαινε κανένας νοικοκύρης, οι φίλοι του έλεγαν: «Ο φούρνος του μπάρμπα Νότη γκρέμισε», εννοώντας ότι με το θάνατο το αρχηγού της οικογένειας, το σπίτι του γκρέμιζε, χανόταν.

Από τη μεταφορική λοιπόν αυτή φράση, βγήκε η έκφραση «Κάποιος φούρνος γκρέμισε», ή «Κάποιος φούρνος θα γκρεμίστηκε» που τη λέμε σήμερα, άγνωστο γιατί, όταν μας επισκέπτεται κάποιος, που έχουμε να δούμε πολύ καιρό.

Φάτε μάτια ψάρια και κοιλιά περίδρομοΤην λίμνη των Ιωαννίνων ανέκαθεν τη δούλευαν οι ψαράδες της περιοχής για τα νόστιμα ψάρια της (σήμερα τα πιο πολλά χρήματα τούς τα δίνουν οι βάτραχοι της λίμνης, γιατί τους εξάγουν στο εξωτερικό). Στην εποχή, όμως, που κυβερνούσε τα Γιάννενα ο Αλί Πασάς, είχε μπει φόρος ένα γρόσι στην κάθε οκά στα ψάρια και στα χέλια, που θα ψαρευόντουσαν μέσα στη λίμνη. Εκείνος που δε θα πλήρωνε, θα έχανε τα ψάρια του, που του τα έπαιρναν οι φοροεισπράκτορες του Αλί Πασά.

Αλλά φτωχοί καθώς ήταν όλοι τους, προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να μην πληρώσουν το φόρο, αλλά οι άνθρωποι του Αλί τους παρακολουθούσαν και τους έπαιρναν ό,τι είχαν όλη τη νύχτα τραβήξει. Ένας γερο-θυμόσοφος όμως ψαράς, βλέποντας το βίος του να καταστρέφεται και αντικρίζοντας τα ψάρια τους, που τα φόρτωναν οι στρατιώτες του Αλί Πασά, είπε: «Φάτε μάτια ψάρια και κοιλιά περίδρομο», για να μείνει από τότε και να λέγεται σήμερα όταν θέλουμε να καταδείξουμε είτε την ακόρεστη πείνα, είτε τον ανεκπλήρωτο πόθο, το απλησίαστο.

Έγινε ΛούηςΣτις 10 Απριλίου τού 1896, ο Μαραθωνοδρόμος Σπυρίδων Λούης εισήλθε στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, νικητής τού αντιστοίχου αγωνίσματος των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων τής σύγχρονης εποχής. Έτρεξε τόσο γρήγορα, ώστε η φράση «Έγινε Λούης» χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα, για να δηλώσουμε ότι κάποιος όχι απλώς έφυγε, αλλά ότι εξαφανίσθηκε τρέχοντας πάρα πολύ γρήγορα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι πέντε από τους πρώτους έξι Μαραθωνοδρόμους, ήσαν Έλληνες.Εξ' Απαλών ΟνύχωνΔυστυχώς, ακούμε πολύ συχνά να χρησιμοποιούν την φράση λάθος. Την ερμηνεύουν ως «διακριτικά», «με τρόπο». Η έννοια της φράσεως όμως, είναι «από τα γεννοφάσκια». Τότε δηλαδή, που το άτομο είχε απαλά νύχια.

Επιτέλους ΜόνοιΤο 1883, έγινε στο Παρίσι μία έκθεση ζωγραφικής, στην οποία συμμετείχε και ο ζωγράφος Εμίλ Τοφανό, με το έργο του «Επιτέλους Μόνοι». Το έργο αυτό, το αγόρασε ένας εκδοτικός οίκος και το τύπωσε σε εκατομμύρια καρτ ποστάλ, τις οποίες αγόραζαν μετά μανίας όλοι οι ερωτευμένοι. Και η έκφραση έμεινε: «Επιτέλους Μόνοι!». επιστροφήΚαημένε Αθανασόπουλε Τι Σού 'Μελλε Να ΠάθειςΤετάρτη, 7 Ιανουαρίου 1931.

Η αστυνομία ανακαλύπτει τεμαχισμένη, την σωρό τού Νικολάου Αθανασοπούλου. Από την ανακριτική διαδικασία, προκύπτει ότι στο ειδεχθές έγκλημα, εμπλέκεται και η σύζυγός του. Εξ' αιτίας αυτού του πραγματικά πρωτοφανούς (για την εποχή εκείνη) γεγονότος, παρέμεινε η συγκεκριμένη έκφραση.Με Τη ΣέσουλαΜπορεί στις ημέρες μας σχεδόν τα πάντα να είναι τυποποιημένα, πριν από αρκετά χρόνια όμως, η τυποποίηση, στην Ελλάδα τουλάχιστον, ήταν άγνωστη λέξη. Τα όσπρια (π.χ. φασόλια, φακές κ.λπ.) τα οποία μπορούσε να αγοράσει κάποιος από τα μπακάλικα, ήσαν χύμα, μέσα σε μεγάλα τσουβάλια. Ο μπακάλης λοιπόν έπρεπε να βγάλει από το τσουβάλι, την ποσότητα την οποία ήθελε να αγοράσει ο πελάτης. Επειδή αυτό ήταν προφανώς δύσκολο να γίνει με το χέρι, είχε στην διάθεσή του ένα, ας πούμε, φτυαράκι, το οποίο χώραγε μεγάλη ποσότητα οσπρίων και το οποίο λεγόταν σέσουλα. Έτσι, όταν κάτι υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες, συνηθίζουμε να λέμε ότι αυτό είναι «με τη σέσουλα». Εάν θέλετε να δείτε μία πραγματική σέσουλα, επισκεφθείτε ένα παραδοσιακό ξηροκαρπάδικο και αγοράστε πασατέμπο. Το φτυαράκι με το οποίο ο έμπορος θα βάλει τον πασατέμπο στο σακκουλάκι, είναι η σέσουλα.Ούκ Άν Λάβοις Παρά Τού Μή ΈχοντοςΜετά τον θάνατό του, ο Μένιππος έφθασε στις όχθες τού Αχέροντος ποταμού, από όπου θα τον παρελάμβανε ο Χάρων, για να τον μεταφέρει στην απέναντι όχθη, και επομένως στον Κάτω Κόσμο. Η φράση «Ουκ αν λάβοις παρά τού μή έχοντος», καθιερώθηκε μετά την χαρακτηριστική συνομιλία τού Μενίππου με τον Χάροντα, σχετικώς με τα πορθμεία τα οποία έπρεπε να αποδώσει ο Μένιππος, ώστε να περάσει στην απέναντι όχθη τού Αχέροντος ποταμού.

Χάρων: Ποδαποί μέν έστε, ώ νεανίαι, καί πόθεν ενταύθα αφίκεσθε;

Μένιππος: Ούτος μέν Ερμής θεός εστίν, εγώ δ' αλλοδαπός. Αμφότεροι δ' ουδαμόθεν άλλοθεν αφικόμεθα ή εκείθεν, όποι οί άνθρωποι αποθνήσκοντες είς Άδου καταβαίνουσι.

Χάρων: Πηλίκος δ' εί;

Μένιππος: Τηλικούτος, ηλίκον σύ οράς.

Χάρων: Πότερος δ' αποδώσει μοι τά πορθμεία;

Μένιππος: Ουδέτερος. αμφότεροι γάρ ουκ έχομεν οβολόν καί παρά τού μή έχοντος ουκ άν λάβοις.

Χάρων: Έστι δέ τις οβολόν ουκ έχων;

Μένιππος: Ει μέν τις άλλος, ουκ οίδα; Εγώ δέ, ός Μένιππος ειμι, ουκ έχω.

Χάρων: Ποί σε νύν αγάγω άνευ οβολού;

Μένιππος: Όποι καί τούς άλλους νεκρούς. ει δέ μή, άπαγέ με εκείσε, ένθα καί πρίν με ελθείν ενθάδε, οί έρεβός εστι καί ουδέν άλλο.

Χάρων: Τούτο μέντοι, ό ζητείς, ώ φίλε, αδύνατον.Ρώσσικη ΡουλέτταΗ συγκεκριμένη διαδικασία θεωρείται ότι έλκει την καταγωγή της από Ρώσσους αξιωματικούς, κατά την διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Συμφώνως προς την διαδικασία, κάποιος βάζει μία σφαίρα σε ένα περίστροφο, περιστρέφει τον κύλινδρο, σημαδεύει το κεφάλι του και πυροβολεί. Μία δοκιμασία θάρρους, ή βλακείας, κατά την οποία έχεις μία στις έξι πιθανότητες να σκοτωθείς. Η φράση χρησιμοποιείται για να περιγράψει παράτολμες ενέργειες, έως και θανατηφόρες.Σιγά Τον ΠολυέλαιοΤα πρώτα χρόνια μετά την επανάσταση του 1821 και αφού ένα τμήμα τής Ελλάδος έγινε ανεξάρτητο κράτος, άρχισε και η λειτουργία τής Βουλής. Στην οροφή της κρεμόταν ένας αρκετά βαρύς πολυέλαιος, αλλά όχι ιδιαίτερης αξίας. Οι οπλαρχηγοί, οι οποίοι συνήθιζαν να έρχονται στην αίθουσα των συνεδριάσεων αρματωμένοι, όταν «άναβαν τα αίματα», άρχιζαν να ρίχνουν κουμπουριές προς το ταβάνι, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να πέσει ο πολυέλαιος και να τραυματισθούν οι παρευρισκόμενοι. Οι ψυχραιμότεροι λοιπόν, φώναζαν «Προσέξτε τον πολυέλαιο», οι άλλοι απαντούσαν «Σιγά τον πολυέλαιο!» και έτσι, η έκφραση έμεινε.

Στις ΚαλένδεςΗ ημέρα τής νέας σελήνης, δηλαδή η πρώτη ημέρα κάθε μηνός στο αρχαίο Ρωμαϊκό ημερολόγιο, ονομαζόταν Καλένδες. Έτσι, κάτι το οποίο παραπέμπεται στις Καλένδες, δεν πρόκειται να γίνει ποτέ, αφού στο αρχαίο Ελληνικό ημερολόγιο δεν υπήρχαν Καλένδες.Τέρμα τα δίφραγκαΠριν από πολλά χρόνια, το κόστος τού εισιτηρίου στα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν ήταν ενιαίο για ολόκληρη την διαδρομή. Μέχρι κάποιο σημείο κόστιζε 2 δραχμές (€0,01Λ). Μετά από αυτό το σημείο και αφού ανέβαιναν οι επιβάτες και έκλειναν οι πόρτες, ο εισπράκτορας φώναζε δυνατά «Τέρμα τα δίφραγκα» Έτσι καθιερώθηκε η φράση, δηλώνοντας κάτι το οποίο τελείωσε οριστικά, ή κάτι για το οποίο χάσαμε την ευκαιρία.Το Άγγιγμα Τού ΜίδαΣυμφώνως προς την Ελληνική Μυθολογία, ο Μίδας ήταν ο Βασιλεύς τής Φρυγίας και ο Σειληνός ήταν ένας πιστός σύντροφος του Διονύσου, θεού τού οίνου. Κάποτε ο βασιλεύς εφιλοξένησε τον Σειληνό στο παλάτι του και όταν ο Διόνυσος το έμαθε, ρώτησε τον βασιλέα τί ήθελε σε αντάλλαγμα για την καλή του πράξη. Ο βασιλεύς απάντησε ότι ήθελε να γίνεται χρυσάφι, ό,τιδήποτε και εάν άγγιζε με τα χέρια του.

Ο Μίδας χωρίς να έχει καταλάβε τί ακριβώς εζήτησε, πίστευε ότι θα γινόταν ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου. Όμως διεπίστωσε πολύ σύντομα πώς ό,τι και εάν άγγιζε γινόταν χρυσάφι, ακόμη και το φαγητό του. Πεινασμένος και απελιπσμένος, αγκάλιασε την νεαρή θυγατέρα του για να παρηγορηθεί, αλλά και αυτή έγινε χρυσάφι.

Ο Βασιλεύς, ευρισκόμενος σε απόγνωση, εζήτησε από τον Διόνυσο να τον απαλλάξει από το άγγιγμα και ο θεός τού είπε ότι για να απαλλαγεί από αυτό, θα πρέπει να πλυθεί στον ποταμό Πακτωλό. Ο Μίδας πλύθηκε στον ποταμό και έτσι ακριβώς επανέφερε στην ζωή και την νεαρή θυγατέρα του.

Από τότε, τα σημαντικά αποθέματα χρυσού τού ποταμού Πακτωλού, ήταν η πηγή τού πλούτου τού Βασιλέως Κροίσου, ο οποίος εβασίλευσε από το 546 έως το 500 προ Χριστού.

Σήμερα χρησιμοποιούμε αυτήν την έκφραση, για να δηλώσουμε την προφανή δυνατότητα κάποιου να κάνει χρήματα με ό,τιδήποτε και εάν καταπιάνεται. Επίσης χρησιμοποιούμε την έκφραση «αυτός είναι Κροίσος», για να δηλώσουμε ότι κάποιος είναι πάμπλουτος. Ακόμη χρησιμοποιούμε την λέξη «Πακτωλός», για να δηλώσουμε ότι κάτι υπάρχει σε αφθονία, π.χ. «Πακτωλός χρημάτων», «Πακτωλός πληροφοριών» κ.λπ..Τού 'Ψησε Το Ψάρι Στα ΧείληΣτην Βυζαντινή εποχή, τα μοναστήρια γιόρταζαν με αυστηρή νηστεία την Σαρακοστή. Ένας καλόγερος όμως δεν άντεξε και τηγάνισε κρυφά, σε μια σπηλιά, ψάρια. Για να τον τιμωρήσουν, του γέμισαν το στόμα κάρβουνα και έψησαν ένα ψάρι στα χείλη του.

Υπερέβη Τα ΕσκαμμέναΚατά την διάρκεια των αγώνων, ο Πυθιονίκης Φάϋλος, πήδηξε 17 μέτρα στο άλμα εις μήκος, με αποτέλεσμα να υπερβεί το μήκος τού σκάμματος. Από τότε έμεινε η φράση «υπερέβη τα εσκαμμένα». Πύθια: Πανελλήνιοι αγώνες οι οποίοι ετελούντο κάθε 4 χρόνια στους Δελφούς, προς τιμήν τού θεού Απόλλωνος."Αβγά σου καθαρίζουνε;"Μια φορά το χρόνο, οι Ρωμαίοι γιόρταζαν -για να τιμήσουν την Αφροδίτη και το Διόνυσο- μ' έναν πολύ τρελό και παράξενο τρόπο. Κάθε 15 Μαΐου, έβγαινε ο λαός στις πλατείες και άρχιζε τον "πετροπόλεμο" με... αβγά μελάτα. Χιλιάδες αβγά ξοδεύονταν εκείνη την ημέρα για διασκέδαση και ο κόσμος γελούσε ξεφρενιασμένα. Τα γέλια αυτά εξακολουθούσαν για βδομάδες ολόκληρες. Στη γιορτή αυτή δεν έπαιρναν μέρος μόνο οι πολίτες που ήταν κατώτερης κοινωνικής θέσης, αλλά και ανώτεροι κρατικοί υπάλληλοι, στρατηγοί, άρχοντες, Ρωμαίες δέσποινες και αυτοκράτορες καμιά φορά. Π.χ. ο "αβγοπόλεμος" ήταν μία από τις μεγάλες αδυναμίες του Νέρωνα, που πετούσε αβγά στους αξιωματικούς και στους ακόλουθους των ανακτόρων του, χωρίς να είναι η ημέρα της γιορτής των αβγών. Στο Βυζάντιο φαίνεται έγινε της μόδας, για πολύ λίγο διάστημα όμως. Σε πολλά βυζαντινά κείμενα, αναφέρεται συχνά, αλλά μόνο με δύο-τρία λόγια. Έτσι από το περίεργο αυτό έθιμο -που η αιτία του χάνεται στα βάθη των αιώνων- έμεινε η ερωτηματική φράση: "αβγά σου καθαρίζουνε;". Τη λέμε δε, όταν βλέπουμε κάποιον να γελά χωρίς λόγο κι αφορμή.

"Θα σε φάει η μαρμάγκα"Η φράση αυτή έχει την αρχή της από μια δηλητηριώδη αράχνη, που τη λένε "μαρμάγκα" και τρώει λαίμαργα τα θύματά της. Η μαρμάγκα λέγεται και μαύρο σφαλάγγι.

"Κοκορέτσι"Η λέξη "κοκορέτσι" προέρχεται από το ρωμανικό "αδράχτι" που λέγεται "κουκουρέτσου". Το "κουκουρέτσου" το παρέλαβαν οι Σλάβοι και το μετέτρεψαν σε "κουκουρούζα" και που έτσι ονόμασαν το αραποσίτι, "τη ρόκα, το καλαμπόκι". Έτσι ο οβελίας, πάνω στον οποίο είναι περασμένα τα κομμάτια από εντόσθια τυλιγμένα με έντερα, πήρε το όνομα "κοκορέτσι".«Του έβαλε τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι»Ανάμεσα στους διασκεδαστείς των ανακτόρων του Βυζαντιου, υπηρχαν και νάνοι. Οι αυτοκρατορες, τους είχαν παραχωρήσει παρά πολλά προνομια, ηταν εκλεκτοί τους. Τους είχαν ακόμα και σαν συμβούλους αλλά και για κατασκόπους. Όταν όμως παρεκτρεπονταν, τους έβαζαν τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι και τους αφήναν να κυκλοφορούν έτσι. Η σκληρή αυτή τιμωρία, μπορεί να κρατούσε και 6 μήνες."Τα έκαναν πλακάκια"Τη φράση αυτή λέμε όταν θέλουμε να δείξουμε ότι, δυο άνθρωποι τα είχαν από πριν συμφωνημένα, δηλαδή τα έκαναν έτσι, ώστε να μη φαίνεται τίποτα από εκείνο που τους κατηγορούσαν. Μερικοί θέλουν να υποστηρίζουν ότι η έκφραση προήλθε από τη συμμετρική τοποθέτηση των πλακιδίων των σπιτιών. Είναι όλα τα πλακάκια έτσι τοποθετημένα που δε μένει κανένα κενό! Άλλοι πάλι λένε, πως η έκφραση προήλθε από το παιχνίδι των χαρτιών "πλακάκια". Δυο συμπαίκτες τα κανονίζουν έτσι τα κοψίματα των χαρτιών (στα πλακάκια κόβουν πολλές φορές και όποιος έχει το μεγαλύτερο ή το ίδιο - ανάλογα τη συμφωνία - κερδίζει), ώστε να χάνει πάντα ο τρίτος συμπαίκτης τους.

"ΜΥΡΙΖΩ ΤΑ ΝΥΧΙΑ ΜΟΥ..."Aπό την αρχαία τελετουργική συνήθεια, κατά την οποία οι ιέρειες των μαντείων βουτούσαν τα δάχτυλά τους σ' ένα υγρό με βάση το δαφνέλαιο, τις αναθυμιάσεις του οποίου εισέπνεαν καθώς τα έφερναν κατόπιν κοντά στη μύτη τους και μ' αυτό τον τρόπο έπεφταν σ' ένα είδος ακαταληψίας κατά την οποία προμάντευαν τα μελλούμενα.ΕΦΑΓΑ ΧΥΛΟΠΙΤΑ..Γύρω στα 1815 υπήρχε κάποιος κομπογιαννίτης, ο Παρθένης Νένιμος, ο οποίος ισχυριζόταν πως είχε βρει το φάρμακο για τους βαρύτατα ερωτευμένους. Επρόκειτο για ένα παρασκεύασμα από σιταρένιο χυλό ψημένο στο φούρνο. Όσοι λοιπόν αγαπούσαν χωρίς ανταπόκριση, θα έλυναν το πρόβλημά τους τρώγοντας αυτή τη θαυματουργή πίτα - και μάλιστα επί τρεις ημέρες, κάθε πρωί, τελείως νηστικοί.

"τι καπνό φουμάρει":Συχνά, για κάποιον που δεν ξέρουμε τι είναι, ρωτάμε συνήθως : « τι καπνό φουμάρει; ». Η φράση αυτή δεν προέρχεται, όπως νομίζουν πολλοί, από τη μάρκα των τσιγάρων που καπνίζει, αλλά κρατάει από τα βυζαντινά ακόμη χρόνια, ίσως και πιο παλιά. Η λέξη « καπνός » έχει εδώ την αρχαία σημασία της εστίας, δηλαδή, του σπιτιού. Ο ιστορικός Π. Καλλιγάς λέει κάπου : «Οι φορατζήδες έμπαιναν εις τας οικίας των εντόπιων και ερωτούν "τι καπνό φουμάρει εδώ; Κατά την απόκριση δε έβανον τον αναλογούντα φόρον». Όταν, λοιπόν, την εποχή εκείνη έλεγαν « καπνό », εννοούσαν σπίτι."Τα 'κανε ρόιδο"Σε πολλά μέρη της πατρίδας μας υπάρχει η συνήθεια, πριν μπει η νύφη στο σπίτι του γαμπρού, να χτυπάει πάνω στην πόρτα ένα ρόιδι χαραγμένο σταυρωτά και ύστερα να το ρίχνει στο πάτωμα, για να σκορπίσουν οι κόκκοι. Έτσι συμβολίζεται η είσοδος στο σπίτι τόσων καλών, όσα και τα σπυριά του ροδιού. Στη Σίφνο συνηθίσουν τη φράση « θέλω να πατήσω το ρούδι που θα πεί για μιά νέα "θέλω να παντρευτώ". Τώρα φαντάζεστε, βέβαια, όταν η νύφη πατήσει το ρόδι στο πάτωμα, τι ανακατωσούρα γίνεται με τα σκορπισμένα σπυριά. Από 'δώ λέγεται ότι προήλθε η φράση « τα έκανες ρόιδο », που σημαίνει πως κάποιος αδέξια χειρίστηκε κάποιο ζήτημα και τελικά δεν πέτυχε.

"Κηφισιά"Μερικά χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα, υπήρχε κάποτε μία μεγάλη τοποθεσία, που την έλεγαν Αλωνάρα, (λέξη που παράγεται από το αλώνι - άλως). Ως τα 1865 περίπου, το μέρος αυτό ήταν κατάφυτο από χιλιάδες πεύκα και διάφορα άλλα οπωροφόρα δέντρα: μηλιές, πορτοκαλιές, λεμονιές, νεραντζιές και αρκετές καστανιές. Από τις τελευταίες, δεν υπάρχει σήμερα ούτε μία για δείγμα. Τα δέντρα αυτά, όπως και ολόκληρη η περιοχή, δεν ήταν ιδιόκτητη. Κανείς δεν τα φύλαγε, αλλά και κανείς δεν τολμούσε να χτίσει σπίτι εκεί τριγύρω, γιατί την εποχή εκείνη σε όλη την Αττική βασίλευαν οι διάφορες ληστοσυμμορίες με αρχηγούς τον Νταβέλη, τον Καρακάση, τον Τσουλή και άλλους. Η Αλωνάρα, όμως, ήταν σωστός πειρασμός για τούς Αθηναίους, ιδίως το καλοκαίρι, που ξεροψήνονταν μέσα στα στενόχωρα σπιτάκια της μικρής, τότε, πρωτεύουσας. Έτσι, πολλοί τολμηροί αποφάσιζαν να πάνε εκδρομή μέχρι εκεί. Προτού όμως, ακόμη βασιλέψει ο ήλιος, παρατούσαν την πράσινη εκείνη ζούγκλα της Αττικής και γυρνούσαν λυπημένοι στην Αθήνα. "Εκεί φυσά, έλεγαν ο ένας στον άλλον, ενώ εδώ πεθαίνει κανείς από την κάψα". Κι’ αυτό το έλεγαν τόσο συχνά, που η Αλωνάρα έγινε σιγά - σιγά Κηφισιά, από παραφθορά των λέξεων "εκεί φυσά"."Άλλου παπά Ευαγγέλιο"Κάποιος παπάς σε ένα χωριουδάκι της Κεφαλλονιάς, αγράμματος, πήγε να λειτουργήσει σ’ ένα άλλο χωριό, γιατί ο παπάς του χωριού είχε αρρωστήσει για πολύν καιρό. Ο παπάς όμως, στο δικό του Ευαγγέλιο, μια και ήταν αγράμματος, είχε βάλει δικά του σημάδια κι έτσι κατάφερνε να το λέει. Εδώ όμως, στο ξένο Ευαγγέλιο, δεν υπήρχαν τα σημάδια, γιατί ο παπάς αυτού του χωριού δεν τα είχε ανάγκη, μια και ήταν μορφωμένος. Άρχισε, λοιπόν, ο καλός μας παπάς, να λέει το Ευαγγέλιο που λέγεται την Κυριακή του Ασώτου. Τοτε κάποιος από το εκκλησίασμα του φώναξε!

-"Τι μας ψέλνεις εκεί παπά; αυτό δεν είναι το σημερινό Ευαγγέλιο...".

- Εμ. Τι να κάνω; απάντησε αυτός. "Αυτό είναι άλλου παπά - Ευαγγέλιο".

Και από τότε έμεινε η φράση!"Μαμμόθρεφτο"Λέγεται πως μαμούρα ήταν η βοηθός της μαμής-μαίας (μαμές ήταν οι πολύξερες από γέννες γιαγιάδες ), η οποία έκανε τις δευτερεύουσες δουλειές κατά τη γέννα. Έπλενε ρούχα, έφερνε το νερό, καθάριζε το μέρος κ.λ.π. Έτσι, μαμούρες ήταν οι υπηρέτριες αυτές. Μαμμόθρεφτο, λοιπόν ή μαμμούθρεφτο ήταν το καλομαθημένο παιδί, που μεγάλωσε με την έγνοια τόσων υπηρετριών και έτσι γινόταν ανίκανο, μαλθακό, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υπηρετήσει τον εαυτό του.
"Είσαι βλάκας με περικεφαλαία" -
Ο Ιωάννης Κωλέττης, έζησε πολλά χρόνια στη Γαλλία. Εκεί άκουσε μια φράση που την είπε ο Μεγάλος Ναπολέοντας, του άρεσε και τη μετέφερε στην πατρίδα του, αλλά κάπως αλλαγμένη. - Ο Μεγάλος Ναπολέοντας είχε πει κάποτε πως: "Διακρίνουμε δύο τύπους στρατιωτών: τους μαχητές, που είναι έξυπνοι και δραστήριοι και τους στρατιώτες, που τους χρησιμοποιούν για τις παρελάσεις και που πρέπει να είναι βλάκες, για να μπορούν να στέκουν ώρες ολόκληρες στους δρόμους και στις πλατείες, σαν τα αγάλματα! Σ' αυτές τις παρατάξεις χρησιμοποιούσαν πιο πολύ ρακοφόρους, που φορούσαν περικεφαλαίες με ένα λοφίο από πάνω θυσανωτό (φουντωμένο) και που τους έλεγαν Θωρακοφόρους βλάκες, για να δημιουργηθεί αμέσως η έκφραση: "ΒΛΑΚΑΣ ΣΑΝ ΘΩΡΑΚΟΦΟΡΟΣ". Στην Ελλάδα όμως, επειδή δεν είχαμε τέτοιο σώμα στρατού, την άλλαξε, τη διαμόρφωσε την έκφραση αυτή ο Κωλέττης και την έκανε: "είναι βλάκας με λοφίο" ή βλάκας με πατέντα" δηλαδή με δίπλωμα, όπως μεταφράζεται, η ιταλική λέξη "πατέντα". Τη φράση αυτή τη μεταχειριζόμαστε σε περίπτωση που βλέπουμε ανθρώπους πολύ καθυστερημένους στο μυαλό.
"Είσαι κάθαρμα" ή "Κάθαρμα"
Σε αρχαιότατους χρόνους, όταν μια πόλη προσβαλλόταν με επιδημία ή αλλά θανατηφόρα κακά, θυσίαζαν, για να εξιλεώσουν το Θείο, έναν από τους πολίτες, είτε εγκληματίας θα ήταν αυτός είτε κανένας άχρηστος και φαύλος. Αυτούς, λοιπόν, που θυσίαζαν, τους αποκαλούσαν «καθάρματα». Αργότερα σαν καθάρματα χρησιμοποιούσαν ζώα ( για να ξεπλυθεί η ντροπή, το άγος ), που τα τύλιγαν με ταινιές και άλλες πολύτιμες διακοσμήσεις. Η απαλλαγή από το μόλυσμα, ο καθαρισμός, ο αγνισμός, με θρησκευτική, συνήθως, σημασία καλείται «κάθαρσις». ( Μεταφορικά ο ανάξιος, τιποτένιος, ο ελεινός ).
«Έβρεξε με το τουλούμι
Στα ορεινά μέρη, όπου δεν ήταν εύκολο να έχουν στάμνες για την αποθήκευση του νερού, είχαν τα ασκιά, τα «τουλούμια» όπως λέγονται, στα τουρκικά. Έτσι, όταν ήθελαν να αδειάσουν νερό από το «τουλούμι», έπεφτε «μπόλικο », όπως πέφτει, όταν βρέχει δυνατά, με χοντρές σταγόνες. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, οι Τούρκοι που είχαν και αυτοί δημιουργήσει Πυροσβεστική υπηρεσία παίρνοντας σαν πρότυπα ελληνικά, εβραϊκά, και ρωμαϊκά πυροσβεστικά σώματα της τότε εποχής, όταν ήθελε να σβήσουν καμιά πυρκαγιά χρησιμοποιούσαν πρωτόγονες αντλίες, που λειτουργούσαν σαν τα φυσερά των γύφτων. Δηλαδή, για την πίεση του νερού είχαν ασκιά, «τουλούμια» που πέταγαν το νερό πολύ-πολύ μαζί.

«πράσινα άλογα»
Όταν κάποιος σε μία συζήτηση μας λέει πράγματα με τα οποία διαφωνούμε ή μας ακούγονται παράλογα, συνηθίζουμε να λέμε: "Μα τί είναι αυτά που μου λες? Αυτά είναι αηδίες και πράσσειν άλογα!"...Το "πράσσειν άλογα" λοιπόν, δεν είνα πράσινα άλογα όπως πιστεύει πολύς κόσμος, όπως τα μικρά μου πόνυ, αλλά αρχαία ελληνική έκφραση...Προέρχεται εκ τυ ενεργητικού απαρέμφατου του ρήματος "πράττω" ή/και "πράσσω" (τα δύο τ, αντικαθίστανται στα αρχαία και από δύο σ), που είναι το "πράττειν" ή/και "πράσσειν" και του "άλογο" που είναι ουσιαστικά το ουσιαστικό "λόγος"=λογική (σε μία από τις έννοιες του) με το α στερητικό μπροστά. Α-λογο=παράλογο =>Πράσσειν άλογα, το να κάνει κανείς παράλογα πράγματα.

"Ποιείς τον παπίαν".
Στη βυζαντινή εποχή, αυτός που κρατούσε τα κλειδιά του παλατιού -ο κλειδοκράτορας δηλή- ονομαζόταν παπίας.Είχε το δικαίωμα να παρακάθεται στο ίδιο τραπέζι με τον αυτοκράτορα και να διασκεδάζει στα συμπόσια του.Όταν αυτοκράτορας ήταν ο Βασίλειος Β', παπίας του παλατιού έγινε ο Ιωάννης Χανδρινός, άνθρωπος με σκληρά αισθήματα, ύπουλος και ψεύτης. Από τη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα, άρχισε να διαβάλει τους πάντες ακόμη και τον αδελφό του Συμεώνα. Έτσι, κατάντησε να γίνει το φόβητρο όλων. Όταν κάνεις του παραπονιόταν πως τον αδίκησε, ο Χανδρινός προσποιόταν τον έκπληκτο και τα μάτια του βούρκωναν υποκριτικά. "Είσαι ο καλύτερος μου φίλος" του ελεγε. "Πως μπορούσα να πω εναντίον σου". Η διπροσωπία του αυτή έμεινε κλασική. Γι' αυτό, από τότε, όταν κάνεις πιανόταν να λέει ψέματα ή να προσποιείται τον ανήξερο, οι φίλοι του του έλεγαν ειρωνικά : "Ποιείς τον παπίαν". Φράση που έμεινε ως τα χρόνια μας με μια μικρή παραλλαγή.
ΤΡΩΕΙ ΤΑ ΝΥΧΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΚΑΒΓΑ..
Ένα από τα αγαπημένα θεάματα των Ρωμαίων και αργότερα των Βυζαντινών, ήταν η ελεύθερη πάλη. Οι περισσότεροι από τους παλαιστές, ήταν σκλάβοι, που έβγαιναν από το στίβο με την ελπίδα να νικήσουν και να απελευθερωθούν. Στην ελεύθερη αυτή πάλη επιτρέπονταν τα πάντα γροθιές, κλωτσιές, κουτουλιές, ακόμη και το πνίξιμο. Το μόνο που απαγορευόταν αυστηρά ήταν οι γρατζουνιές. Ο παλαιστής έπρεπε να νικήσει τον αντίπαλό του, χωρίς να του προξενήσει την παραμικρή αμυχή με τα νύχια, πράγμα , βέβαια, δυσκολότατο. Γιατί τα νύχια των δυστυχισμένων σκλάβων, που έμεναν συνέχεια μέσα στα κάτεργα, ήταν τεράστια και σκληρά από τις βαριές δουλειές που έκαναν. Γι' αυτό λίγο προτού βγουν στο στίβο, άρχιζαν να τα κόβουν, όπως μπορούσαν, με τα δόντια τους. Από το γεγονός αυτό βγήκε κι η φράση «τρώει τα νύχια του για καβγά».
« αυτός χρωστάει της Μιχαλούς »
Στα χρόνια του Όθωνα, βρισκόταν σε κάποιο σοκάκι στο Ναύπλιο η ταβέρνα της Μιχαλούς. Παραδόπιστη και εκμεταλλεύτρια, από τον καιρό που πέθανε ο άντρας της, είχε μια περιορισμένη πελατεία, που τους έκανε πιστωση για ένα χρονικό διάστημα, μετά το τέλος του οποίου έπρεπε να εξοφληθεί ο λογαριασμός. Αλίμονο σε κείνον που δε θα ήταν συνεπής, η Μιχαλού, κυριολεκτικά τον εξευτέλιζε. Ανάμεσα σε αυτούς τους οφειλέτες ήταν και ένας ευσυνείδητος, που του ήταν αδύνατο να βρει τρόπο να την εξοφλήση, γιατί δεν είχε εκείνο τον καιρό δουλειά. Μέρα και νύχτα γύριζε ο άνθρωπος τους δρόμους παραμιλώντας. Όταν κάνεις ρωτούσε να μάθει τι είχε ο άνθρωπος αυτός, απαντούσαν : « αυτός χρωστάει της Μιχαλούς ». Από τότε έμεινε αυτή φράση.

« είμαστε για τα πανηγύρια

Στην Κόρινθο, που ήταν πλούσια πόλη, γίνονταν δύο πανηγύρια, για εμπόρους απ' όλο τον κόσμο. Το καθένα είχε διάρκεια ενάμιση μήνα. Όταν την κατέκτησαν οι Φράγκοι, αυτά συνεχίστηκαν. Όσοι συμμετείχαν σ' αυτά σαν να μην τρέχει τίποτα, έλεγαν, όταν τους ρωτούσαν, που πάνε : « είμαστε για τα πανηγύρια » . Έκφραση που σήμερα επικρατεί για όσους δεν έχουν επίγνωση της σοβαρότητας μιας κατάστασης.
«πήραν τα μυαλά του αέρα»
Αυτή η φράση έμεινε από το Βυζάντιο , που στην πλώρη κάθε μεγάλου Βυζαντινού πλοίου , ήταν τοποθετημένη μία προτομή κεφαλιού λιονταριού ή άλλου θηρίου που είχε το στόμα του διαρκώς ανοιχτό και εκτόξευε "υγρό πυρ" . Για να μπορούσε λοιπόν το υγρό να τινάζεται μακριά έστελναν στο κεφάλι ,από έναν σωλήνα με ειδικές φισούνες ,άφθονο αέρα
"να, έτσι θα σε σκίσω"
Η απειλή αυτή βρίσκεται σε χρήση από αρχαιότατα χρόνια και τη μεταχειριζόταν όχι μόνο οι Έλληνες αλλά κι οι Αιγύπτιοι, οι Φοίνικες και αργότερα οι Βυζαντινοί και οι Φράγκοι. Οι Βυζαντινοί, ακόμη, όταν μάλωναν μεταξύ τους, διά να βρουν το δίκιο τους, κατέφευγαν στα δικαστήρια. Αν το αδίκημα ήταν βαρύ, ο δικαστής αποφάσιζε να τιμωρήσει αυτούς που αδίκησε με μαστίγωση. Το μαστίγωμα - που γινόταν συνήθως σε δημόσιο χώρο, για να παραδειγματίζεται ο λαός- ήταν φοβερό και το εκτελούσαν ειδικοί ραβδιστές. Οι ραβδιστές αυτοί έπαιρναν τον ένοχο και τον έδεναν γυμνό πάνω σε μια σανίδα. Μετά άρχιζα να τον χτυπούν με τα ραβδιά τους, σπάζοντας του έτσι τα χέρια, κεφάλι, πόδια κλπ.Από την απάνθρωπη αυτή τιμωρία έμειναν ως τα χρόνια μας οι φράσεις: "τον έσπασα στο ξύλο" ή "τον τσάκισα στο ξύλο".
»Μιλάει Αλα Μπουρνεζικα

Τα μπουρνεζικα είναι γλώσσα φυλής της Σούδας η οποία ήταν στην Ελλάδα μαζί με Τουρκικά στρατεύματα και φυσικά επειδή κανείς Έλληνας δεν τους καταλάβαινε προέκυψε η φραση, αυτοι μιλούν Αλά Μπουρνεζικα και είναι δυο λέξεις όχι μια, κάτι σαν το Αλά Γαλλικά επιστροφή
ΜΟΥ ΕΦΥΓΕ ΤΟ ΚΑΦΑΣΙ..
Στα Τούρκικα καφάς θα πει κεφάλι, κρανίο. Όταν, λοιπόν, η καρπαζιά, που έριξαν σε κάποιον είναι δυνατή λέμε :" του έφυγε το καφάσι", δηλαδή, του έφυγε το κεφάλι από τη δύναμη του κτυπήματος. Το ίδιο και όταν αντιληφθούμε κάτι σπουδαίο, λέμε :"μου έφυγε το καφάσι" , δηλαδή, μου έφυγε το κεφάλι από τη σπουδαιότητα.
ΤΟΥΜΠΕΚΙ..
«Τουμπεκί » λέγεται τουρκικά ο καπνός για τον αργιλέ, που τον κάπνιζαν στα διάφορα καφενεία της παλιάς εποχής. Τον αργιλέ τον ετοίμαζαν οι «ταμπήδες» των καφενείων και επειδή αυτοί έπιαναν την κουβέντα κι αργούσαμε τον πάνε στον πελάτη, εκείνος με τη σειρά του φώναζε: «κάνε τουμπεκί ». Όσοι κάπνισαν ναργιλέ ήταν και από φυσικού τους λιγομίλητοι και δεν τους άρεσε η «πάρλα», οι φλυαρίες. Με τις ώρες κρατούσαν στα χείλη τους το «μαρκούτσι» του ναργιλέ, απολαμβάνοντας μακάρια και σιωπηλά το τουμπεκί, που σιγόκαιγε στο λούλα. Και αν κάνεις, που κι αυτός κάπνιζε ναργιλέ δίπλα του, άνοιγε πλατιά κουβέντα, οι μερακλήδες της παρέας του έλεγαν: « Κάνε τουμπεκί», δηλαδή, κάπνιζε και μη μιλάς. Τώρα για το « ψιλοκομμένο » τουμπεκί, ήταν η τέχνη του «ταμπή» να του το προσφέρει ψιλοκομμένο, που ήταν και καλύτερο.
"Καβάλησε το καλάμι"
Είναι μια έκφραση που ίσως προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα. Την είπαν οι Σπαρτιάτες, για να πειράξουν τον Αγησίλαο. Και να η ιστορία : Ο Αγησίλαος αγαπούσε υπερβολικά τα παιδιά του. Λέγεται ότι, όταν αυτά ήταν μικρά, έπαιζε μαζί τους μέσα στο σπίτι, καβαλώντας , σαν σε άλογο, ένα καλάμι. Κάποια μέρα, όμως, τον είδε ένας φίλος του σε αυτή τη στάση. Ο Αγησίλαος τον παρακάλεσε να μην κάνει λόγο σε κανέναν, πριν γίνει κι αυτός πατέρας και νιώσει τι θα πει να παίζεις με τα παιδιά σου. Αλλά εκείνος δεν κράτησε το λόγο του και το είπε σε άλλους, για να διαδοθεί σιγά-σιγά ο λόγος σε όλους και να φτάσει στις μέρες μας και να το λέμε, όταν θέλουμε να πούμε για κάποιον ότι πήραν τα μυαλά του αέρα. Βέβαια, στην πάροδο των χρόνων άλλαξε η ερμηνεία του.
«Να μένει το βύσσινο»
Όταν το ρουσφέτι που ζήτησε κάποιος ψηφοφόρος από πολιτικό παράγοντα, δεν φαινόταν ότι θα γίνει αποδεχτό, φώναξε στο γκαρσόνι που προηγουμένως είχε παραγγείλει ένα γλυκό "βύσσινο" για να τον κεράσει και για να πετύχει τον σκοπό του, του είπε: να μένει το βύσσινο. Αυτό ελειπε, να τον κεράσει και από πάνω. Mα με ένα βύσσινο ήθελε ρουσφέτι? Έπρεπε να του γράψει ένα ολόκληρο οικόπεδο με βυσσινιές!
"μάλλιασε η γλώσσα μου"
Στη βυζαντινή εποχή υπήρχαν διάφορες τιμωρίες, ανάλογες, βέβαια, με το παράπτωμα. Όταν π.χ. ένας έλεγε πολλά, δηλαδή έλεγε λόγια που δεν έπρεπε να ειπωθούν, τότε τον τιμωρούσαν με έναν τρομερό τρόπο. Του έδιναν ένα ειδικό χόρτο που ήταν υποχρεωμένος με το μάσημα να το κάνει πολτό μέσα στο στόμα του. Το χόρτο, όμως, αυτό ήταν αγκαθωτό, στυφό και αρκετά σκληρό, τόσο που κατά το μάσημα στο στόμα του πρηζόταν και η γλώσσα, το ελατήριο δηλαδή της τιμωρίας του, άνοιγε, μάτωνε και γινόταν ίνες-ίνες, κλωστές-κλωστές, δηλαδή, όπως είναι τα μαλλιά. Από την απάνθρωπη τιμωρία βγήκε και η παροιμιώδης φράση : "μάλλιασε η γλώσσα μου", που τις λέμε μέχρι σήμερα, όταν προσπαθούμε με τα λόγια μας να πείσουμε κάποιον για κάτι και του το λέμε πολλές φορές.
"Τα ίδια, Παντελάκη μου, τα ίδια, Παντελή μου
Ο Παντελής Αστραπογιαννάκης ήταν Κρητικός. Όταν οι Ενετοί κυρίεψαν τη Μεγαλόνησο, πήρε τα βουνά μαζί με μερικούς τολμηρούς συμπατριώτες του. Από εκεί κατέβαιναν τις νύχτες και χτυπούσαν τους κατακτητές μέσα στα κάστρα τους. Για να δίνει, ωστόσο, κουράγιο στους νησιώτες, τους υποσχόταν ότι θα ελευθέρωναν γρήγορα την Κρήτη. Με το σήμερα, όμως, και με το αύριο, ο καιρός περνούσε. Και η κατάστασή του νησιού αντί να καλυτερεύει, χειροτέρευε. Οι Κρητικοί άρχισαν να απελπίζονται. Μα ο Αστραπογιαννάκης δεν έχανε το θάρρος του, εξακολουθούσε να τους δίνει ελπίδες για σύντομη απελευθέρωση. Οι συμπατριώτες του, όμως, δεν τα πίστευαν πια. Όταν, λοιπόν, το ασύγκριτο εκείνο παλικάρι πήγαινε να τους μιλήσει, όλοι μαζί του έλεγαν : « ξέρουμε τι θα πεις. Τα ίδια, Παντελάκη μου, τα ίδια, Παντελή μου ».
«Κρύβε λόγια»
Για να γίνει κάποιος μέλος της Φιλικής Εταιρίας οι προϋποθέσεις και οι επιλογές ήταν αυστηρές όπως επίσης και οι συνωμοτικοί κανόνες που τηρούνταν. Όταν τελικά μετά από δοκιμασίες γινόταν αποδεκτό ένα μέλος η διαταγή που του έδιναν ήταν ρητη: "κρυβε λόγια" τονίζοντας για τελευταία φορά πως έπρεπε να εξασφαλιστεί η απόλυτη εχεμύθεια.
«Τον έπιασαν στα πράσα»
Ο Θεόδωρος Καρρας, ηταν αρχηγός συμμορίας των Αθηνών που έκλεβε σπίτια και καταστήματα. Όταν ένα βράδυ πήγαν να κλέψουν έναν παπά που φήμες έλεγαν ότι είναι πάμπλουτος ο παπάς τον αντιληφθηκε, τον έπιασε και τον παρέδωσε στην αστυνομια, η οποία στη συνεχεία εξάρθρωσε και όλη τη συμμορία του. Το σπίτι του παπά ήταν περιτριγυρισμένο από κήπο γεμάτο πράσα και εκεί ακριβώς τον έπιασαν.
«Του κόλλησε τη ρετσινιά»
Στην Πελοποννησο "ρετσινια" λεγεται το κομμάτι από δέρμα γίδας που αλείφεται με ρετσίνι δημιουργώντας ένα αυτοσχέδιο θεραπευτικό τσιρότο που φυσικά δεν ξεκολλούσε εύκολα όπως.. Οι προκαταλήψεις για ανθρωπο, που είχε κατηγορηθεί για κάτι.
Δεν δίνει του αγγέλου του νερό
Φιλάργυρος σε υπέρτατο βαθμό, ταυτόχρονα δε δύστροπος και εγωιστής, άνθρωπος που δεν κάνει καλό σε κανέναν, ούτε καν στον φύλακα άγγελό του, έστω κι αν δεν του κοστίζει σχεδόν τίποτε, όπως το νερό. Δεν χάλαγε, δεν έτρωγε, δεν έπινε, δεν τίποτα. (...) Τώρα, γιατί του κολλήσανε και τον είπανε "σπάγγο", άλλη κουβέντα. Σπάγγο, τσιγγούνη, δηλαδή, και να μη δίνει του αγγέλου του νερό.

Πού πας ξυπόλυτος στ' αγκάθια;
Γιατί εκτίθεσαι σε κινδύνους χωρίς προφυλάξεις; ή, πώς αναλαμβάνεις δύσκολο έργο χωρίς τα απαραίτητα μέσα ή προσόντα, χωρίς προοπτικές επιτυχίας; Κι ύστερα, σάμπως είχα καμιά δουλειά στα χέρια μου, δικιά μου, σίγουρη, για να τους πολεμήσω; Εκτακτος ήμουν στο λιμάνι, κι έκτακτος θα πει ότι κάθε μέρα μπορούσες να πάρεις πασαπόρτι. Και κόρη βρέφος, τόσα έξοδα! Πού να πας ξυπόλυτος στα αγκάθια;
Αγρόν ηγόρασε
αδιαφόρησε εντελώς, ιδίως σε προειδοποιήσεις, συμβουλές, παραινέσεις, κτλ. Από το Ευαγγέλιο στην παραβολή του "μεγάλου δείπνου", ο πρώτος προσκαλεσμένος αρνείται την πρόσκληση με τη δικαιολογία ότι μόλις αγόρασε ένα χωράφι και πρέπει να το φροντίσει: "ο πρώτος είπεν αυτώ αγρόν ηγόρασα, και έχω ανάγκην εξελθείν και ιδείν αυτόν ερωτώ σε, έχε με παρητημένον" (Λουκ. 14.18). Το μοτίβο αυτό σχολιάστηκε πολύ από τους Πατέρες της εκκλησίας ώσπου έγινε παροιμιακό. Ενδιαφέρον είναι ότι σχεδόν πάντοτε διατηρείται στη χρήση η παρωχημένη χρονική αύξηση στο "ηγόρασε". "Να προσέχεις", τον συμβούλεψε η Βάνα. Αλλά αυτός... αγρόν ηγόραζε. Τι είχε να φοβηθεί άλλωστε. Β. Μπούτος, Ο Ιωάννης Μαρία του φθινοπώρου.

ρίχνω άδεια για να πιάσω γεμάτα
προσποιούμενος τον αθώο, προσπαθώ με εύστοχες και δήθεν ανώδυνες ερωτήσεις να εκμαιεύσω μυστικά από τον συνομιλητή μου κοινώς, τον ψαρεύω. Η εικόνα παραπέμπει στους ψαράδες που ρίχνουν τα δίχτυα.

-- 'Ερχεστε εδώ δήθεν να μου πείτε μια καλησπέρα... Να σας πω εγώ τι ήρθατε να κάνετε. 'Ηρθατε να ρίξετε άδεια, για να πιάσετε γεμάτα.

-- Να πιάσουμε γεμάτα περί τίνος θέματος;

-- Για να μάθετε τι συμφωνίες έχει κάνει ο Στρατηγός με τον αρχηγό.

στην (άλλη) άκρη του κόσμου
σε πολύ μακρινό μέρος ή, απλώς, σε απόκεντρη συνοικία της πόλης. Η "άκρη" του κόσμου είναι το ομηρικό "πείρατα γαίης" (Θ478-9, Ξ 301, δ 563). Αλλά και η σημασία της πολύ μακρινής συνοικίας απαντά στα Ειδύλλια του Θεοκρίτου (15.8), όταν μια γυναίκα βρίζει τον άντρα της που διάλεξε να πιάσει σπίτι "επ' έσχατα γας". Εγώ το στρίβω, αλλά πού να πάω και από πού; Εδώ, αδελφέ, ο σταθμός είναι στην άλλη άκρη του κόσμου! 'Εχουμε δρόμο και δρόμο. Ας τραβώ!..."Λίγο απ' όλα" <1894>, Η αθηναϊκή επιθεώρηση.

έμεινε στήλη άλατος
έμεινε εμβρόντητος, άφωνος και ακίνητος από τη μεγάλη έκπληξη. Αρχή είναι η βιβλική ιστορία του Λωτ και της γυναίκας του, η οποία, παραβαίνοντας τη θεϊκή εντολή, στράφηκε να δει τα φλεγόμενα Σόδομα και Γόμορα: "και επέβλεψεν η γυνή αυτού εις τα οπίσω και εγένετο στήλη αλός" (Γέν. 19.26). 'Οπως φαίνεται και από την ελαφρά μεταβολή, η φρ. εισήχθη στην κοινή γλώσσα από το σχολείο και όχι από την εκκλησία. 'Οταν κατέβηκα, ανύποπτη, με το πέτσινο πανωφόρι στα χέρια, κι είδα τα κρεβάτια μας γυμνά, απόμεινα σα στήλη άλατος. Κ. Ταχτσής,
μοιάζω για αμερικανάκι; για αμερικανάκι με πέρασες?

Δεν είμαι αφελής, δεν μπορείς να με ξεγελάσεις. Η φράση, που έχει ήδη παλιώσει κάπως, γεννήθηκε κατά τη δεκαετία του 1950, όταν το λιμάνι του Πειραιά πλημμύριζε από αμερικανούς ναύτες που έπεφταν εύκολα θύματα των αετονύχηδων της πιάτσας. Κοίτα ρε άνθρωπος που πάει να δουλέψει εμένα... Ρε κύριε, για κοίταξέ με καλά -όχι, να με κοιτάξεις! Δε μου λες, μοιάζω για αμερικανάκι;
το έβαλε αμέτι μουχαμέτι
έχει σκοπό αμετάτρεπτο, έχει πάρει απόφαση αμετάκλητη στην οποία επιμένει με πείσμα. Από τα τουρκικά, προφανώς, αν και τέτοια έκφραση δεν υπάρχει στη σημερινή τουρκική γλώσσα, ούτε καν λέξη amet άλλωστε. 'Εχει προταθεί το παλαιό amd = σκοπός, ίσως με επίδραση του adet = συνήθεια -αυτό είναι πιθανό, καθώς βρίσκω σαντορινιά παραλλαγή "τό' χει αντέτι μουχαμέτι". Ο γερο-Μαρής, ο Βαβδινός, σεβάσμιος τοκογλύφος, είχε κατέλθει εις τον εκλογικόν αγώνα και το είχεν αμέτ-Μωαμέτ, να γίνη δήμαρχος.
έφαγε / ήπιε τον άμπακο

Πάρα πολύ. 'Αμπακος (αντιδάνειο μέσω του ιταλ. abbaco) είναι ο αρχαίος άβαξ, το πινάκιο για τους λογαριασμούς. 'Αμπακος ονομάστηκε επίσης, από τον λαό, το πρώτο ελληνικό βιβλίο πρακτικής αριθμητικής, του Εμμ. Γλυνζωνίου, που τυπώθηκε επί τουρκοκρατίας και εθεωρήθη ότι περικλείει το άπαν της σοφίας, εξ ου και η παλιά έκφραση "ξέρει τον άμπακο". Σιγά-σιγά, η λ. άμπακος προσέλαβε τη σημασία της μεγάλης ποσότητας γενικώς (π.χ. "του έψαλε τον άμπακο") και τελικά περιορίστηκε στη μεγάλη ποσότητα φαγητού ή πιοτού. Τί ήρθες να κάμεις, μωρέ αρχοντογούρουνο, και συ στον κόσμο; 'Εφαγες τον περίδρομο, ήπιες τον άμπακα

Αναρτήθηκε από enallaktiko

ΔΙΟΓΕΝΗΣ

Από μεν τα ήμερα τους κόλακες, από δε τα άγρια τους συκοφάντες.Από τα ήμερα ζώα το χειρότερο είναι οι κόλακες
 ενώ από τα άγρια οι συκοφάντες.

ΚΑΤΕΡΙΝΗ, ΠΡΙΝ ΤΟ ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ...

Ευχάριστη εντύπωση προκάλεσε το βιβλίο Ο ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΤΑ ΡΟΜΠΟΛΑ

Θετικά σχόλια της δημοσιογράφου- συγγραφέως Ναταλίας Βαρένικ σε σχετική επιστολή της


Η ελληνικής καταγωγής βραβευμένη συγγραφέας και μέλος της Εθνικής Ένωσης Ουκρανών Συγγραφέων , δημοσιογράφος, κ Ναταλία Βαρένικ, απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή στον Θεοχάρη Μπικηρόπουλο, για το βιβλίο του «ο κήπος με τα ρόμπολα»


Η κ Βαρένικ, είχε επισκεφθεί τη χώρα μας στην 7η Διεθνή συνάντηση των δημοσιογράφων, μαζί με 40 ακόμη δημοσιογράφους ελληνικής καταγωγής που διαπρέπουν στο εξωτερικό.


Οι δημοσιογράφοι είχαν φιλοξενηθεί από το Νομάρχη Πιερίας κ. Γ. Παπαστεργίου και στην Πιερία, όπου ξεναγήθηκαν στο αρχαίο Δίον και στον παραδοσιακό οικισμό του Π. Παντελεήμονα .


Μεταξύ των άλλων, στην επιστολή αναφέρεται « πολλοί φίλοι της ελληνικής κοινότητας της Ουκρανίας, διάβασαν το βιβλίο σου με μεγάλο ενθουσιασμό. Τους άρεσε πραγματικά πάρα πολύ, θεωρώντας την ποίησή σου εξαιρετική. Θα ήταν ευχής έργο να μεταφραζόταν στα Ουκρανικά…»

Ο ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΤΑ ΡΟΜΠΟΛΑ, ΜΠΙΚΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ, 2003

Η ΑΥΡΑ ΣΟΥΗ αύρα σου εκπέμπει


μόρια ερεθισμού


του δέρματος μου και των


μυών μου


κι αρχίζει να λαχανιάζει


η κόκκινη καρδιά μου


μην


κρύβοντας την αδυναμία της


να αντισταθεί


στα ηλεκτρισμένα σπινθηρίσματα


της αναμενόμενης


-απρόσμενα


επαφής.


Η αύρα σου


μουδιάζει τα κύτταρα μου


που διψούν


να ρουφήξουν απεγνωσμένα


τα γονίδια της νεανικής σου


ερωτικής προσφοράς


ως γύρη


στον πολυταξιδεμένο κηφήνα.Ένα φιλί μόνοΤα μάτια σου πέλαγος και ουρανός


σμίγουν στο βλέμμα μου


Τα μάγουλα σου ρόδι- φανερώνουν τη ζέστη που κρύβει


το σώμα σου


Ο λαιμός διακριτικά ξεπροβάλει μέσα από τα πλούσια κυματιστά μαλλιά σου, αλυσοδεμένος με χρυσό και μαργαριτάρια


Το στήθος ,πλούσιο, γεμάτο υποσχέσεις, πηγή φαντασίας ερωτικής


προδίδουν τη θηλυκότητα σου


Η μέση σου σα δαχτυλίδι σε εφηβικό χέρι


στολίδι της κορμοστασιάς σου


Μακριά λεπτά και ελκυστικά τα δυο σου πόδια


μαγνητίζουν το βλέμμα κάθε θνητού


που ακολουθεί τα βήματά τους …


«Δεν είναι καθόλου δύσκολο να με παρασύρεις στα πλακόστρωτα σκοτεινά σοκάκια της ζούγκλας της πόλης που κοιμάται


με κάθε ενδεχόμενο,


αμαρτωλών περιπτύξεων διαμέσου μεθυσμένων, μάλλον, περαστικών κοντά στα ξημερώματα…


…Το άρωμα του αγιοκλήματος και το βρεγμένο χώμα


ο βασιλικός στο μπαλκονάκι από πάνω


η δροσιά της νύχτας ,ο αέρας και το θρόισμα των φύλλων


συνηγορούν ένοχα να αφεθώ


στα δυο φιλόξενά σου χέρια


δε θέλω να σκεφτώ αν πρέπει ή όχι


γιατί


θα χαθεί η ομορφιά της ελευθερίας της επιθυμίας


Αρκεί να κλείσω τα μάτια να μη…με βλέπουν


-άλλοθι στις ενοχές -


έτοιμος χωρίς δεύτερη σκέψη


να απολαύσω τη λιγότερο δύσκολη κατάκτηση


ενός και μόνο υγρού


αμαρτωλού


ερωτικού φιλιού σου…


αρκετό


να ερεθίσει κάθε σπιθαμή


από το πέλμα μου ως τον αυχένα της υπόστασής μου


-αφήνοντας τη γλυκόξυνη γεύση


στην άκρη της γλώσσας


του στιγμιαίου πόθου .


Δεν προχωρώ , δεν πρέπει όσο κι αν θέλω…


Έχω τον τρόπο όπως παλιά …


Φτάνει για απόψε που γεύτηκα ένα σου φιλί μόνο


αρκετό


για να χαθώ στον ωκεανό της εικόνας των ματιών σου


στην τρικυμία που ξεσηκώνει η ανάσα σου


κύματα


ρίγους που πρέπει να παλέψω


να κουραστώ ικετεύοντας τον Ποσειδώνα


μέχρι να εξοκείλω


σε κάποια έρημη αμμουδιά και να κοιτώ


εκεί που σμίγουν πέλαγος και ουρανός


τα μάτια σου.

ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ

ΚΑΥΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΕΡΑΗΛΙΔΗ
ΣΤΟ ΜΠΛΟΓΚ
Pieria-gr.blogspot.com

**** ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ blog....ΟΕΟ?

50 ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΟ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΑΝΤΡΑΣ...


1. Όταν κάνεις zapping δεν χρειάζεται να σταματάς όπου βλέπεις ...κλάμα.

2. Οι σκηνές με «γυμνό» στις ταινίες είναι πάντα γυναικείες.

3. Γνωρίζεις πως δουλεύει το αυτοκίνητο.

4. Οι πενθήμερες διακοπές χρειάζονται μια βαλίτσα μόνο.

5. Η ουρά για να πας σε τουαλέτες είναι κατά 80% μικρότερες.6. Ανοίγεις τα βαζάκια από μόνος σου.7. Οι φίλοι σου δεν νοιάζονται για το αν έχασες ή έβαλες κιλά.8. Τα οπίσθια σου δεν είναι ποτέ λόγος για μια συνέντευξη.9. Όλοι οι οργασμοί σου είναι αληθινοί.10. Η κοιλιά από το ποτό δεν σε κάνει λιγότερο όμορφο.


11. Δεν σε ενδιαφέρει εάν στις τουαλέτες δεν υπάρχει κάθισμα.12. Δεν χρειάζεται να κουβαλάς μια τσάντα γεμάτη άχρηστα πράγματα.13. Πας στο μπάνιο μόνος σου.14. Το επίθετο σου μένει πάντα το ίδιο.15. Στα εστιατόρια τρως όλο το φαγητό.16. Μπορείς να κάνεις μπάνιο και να ετοιμαστείς σε 10 λεπτά.17. Όσο σεξ και να κάνεις δεν χάνεις την υπόληψη σου.18. Τα εσώρουχα σου κοστίζουν ακόμα 15 ευρώ η συσκευασία των τριών.19. Δεν χρειάζεται να ξυρίζεσαι από τον λαιμό και κάτω.20. Εάν στα 34 είσαι ακόμα «single» κανείς δεν το κάνει θέμα.21. Όλα στο πρόσωπο σου παραμένουν στο φυσικό τους χρώμα.22. Η σοκολάτα είναι απλά «ένα τσίμπημα», όχι το επιδόρπιο σου.23. Μπορείς κάποτε να γίνεις πρόεδρος της Δημοκρατίας (ή πρωθυπουργός).24. Δεν είναι απαραίτητο να θυμάσαι όλα τα γενέθλια των άλλων.25. 3 ζευγάρια παπούτσια είναι αρκετά.26. Τα προκαταρκτικά είναι «optional».27. Δεν χρειάζεται να τακτοποιείς το διαμέρισμα κάθε φορά που έρχεται ένας υδραυλικός.28. Στο συνεργείο σου λένε πάντα την αλήθεια.29. Δεν σε ενδιαφέρει εάν κανείς δεν πρόσεξε το καινούριο σου κούρεμα.30. Μπορείς να παρακολουθήσεις τηλεόραση σε απόλυτη ησυχία με έναν φίλο χωρίς να σκέφτεσαι: «Είναι νευριασμένος μαζί μου;».31. Γνωρίζεις τουλάχιστον 10 τρόπους για να ανοίξεις μια μπύρα.32. Όταν κάθεσαι δεν χρειάζεται να θυμάσαι τι φοράς για να βάλεις ανάλογα τα πόδια σου.33. Άσπρα μαλλιά ίσον μεγαλύτερη γοητεία.34. Κανείς δεν χαζεύει το στήθος σου ενώ σου μιλά.35. Μπορείς να αγοράσεις προφυλακτικά χωρίς ο υπάλληλος να σε φανταστεί γυμνό.36. Σε ένα πάρτι εάν κάποιος άλλος ντυθεί με τα ίδια ρούχα μπορεί να γίνει φίλος σου.37. Τα παπούτσια σου ποτέ δεν σε πληγώνουν και δεν χρειάζονται άλλαγμα.38. Οι τηλεφωνικές συνομιλίες διαρκούν περίπου 30 δευτερόλεπτα.39. Κανείς δεν εύχεται να μεθύσεις για να σε γυρίσει σπίτι.40. Με 10 ευρώ μπορείς να κάνεις ένα φοβερό κούρεμα.41. Όταν τρως παγωτό δεν προκαλείς φαντασιώσεις.42. Το στήθος σου ή ο πισινός σου δεν αποτελούν βασικό παράγοντα για την πρόσληψη σου.43. Μπορείς να φας μία μπανάνα χωρίς να σε κοιτάζουν όλοι.44. Μπορείς να βγάλεις το φανελάκι όταν έχει καύσωνα.45. Δεν αγχώνεσαι για τις ημέρες του μήνα που δεν μπορείς να κάνεις σεξ επειδή έχει περίοδο , κάνεις όποτε θέλεις και όποτε σου κάτσει .46. Τα γκρίζα μαλλιά και οι ρυτίδες απλά σου δίνουν χαρακτήρα.47. Το ότι αγκαλιάζεις τρεις γυναίκες ταυτόχρονα κάνει πολλούς να σε ζηλεύουν.48. Αν αγοράσεις μία κούτα προφυλακτικά υπάρχει περίπτωση ο πωλητής να σου δώσει τα συγχαρητήρια του.49. Με 400 εκατομμύρια δόσεις σπέρματος κάθε φορά, θα μπορούσες να διπλασιάσεις τον πληθυσμό της γης με 15 προσπάθειες(τουλάχιστον στη θεωρία).50. Αν δεις κάποιον άλλον να φοράει τα ίδια ρούχα με σένα σε μία εκδήλωση, μπορείς άνετα να γίνεις φιλαράκι μαζί του και όχι να πιαστείτε μαλλί με μαλλί!Διαβάστε περισσότερα: 24ωρο: 50 Λόγοι που είναι ωραίο να είσαι άντρας! http://24wro.blogspot.com/2011/01/50_02.html#ixzz19rlZa96A

NEES ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Με στάσεις εργασίας και απεργίες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα κυλήσει και αυτή η εβδομάδα, καθώς οι εργαζόμενοι αντιδρούν στις σαρωτικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στις αστικές συγκοινωνίες.

Την Δευτέρα 3 Ιανουαρίου τα μέσα μεταφοράς στην Αθήνα θα λειτουργήσουν από τις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ εκτός από το τραμ που θα λειτουργεί από τις 8 το πρωί ως τις 10 το βράδυ. Ο προαστιακός θα λειτουργήσει κανονικά.
Την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου, έχει προγραμματιστεί 24ωρη απεργία στο μετρό, τον ΗΣΑΠ τον προαστιακό, και το τραμ). Τα λεωφορεία θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 12 ως τις 4 το απόγευμα.
Επίσης για τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου προγραμματίζεται νέα 24ωρη απεργία στα μέσα σταθερής τροχιάς. Τα λεωφορεία θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 12 ως τις 4 το απόγευμα.
Την Πρωτοχρονιά οι εργαζόμενοι σε Μετρό και Ηλεκτρικό πραγματοποίησαν στάση εργασίας και όχι 24ωρη απεργία, όπως είχαν εξαγγείλει. Νωρίτερα, στη δικαιοσύνη προσέφυγαν οι διοικήσεις της Αττικό Μετρό Εταιρείας Λειτουργίας και του ΗΣΑΠ, ζητώντας να κριθεί παράνομη η 24ωρη απεργία που είχαν εξαγγείλει τα σωματεία ηλεκτροδηγών.

ΤΙ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΟ 2011

Με φόρα, εφαρμογή των νέων μέτρων και υπόσχεση για πολλές δύσκολες μέρες μπαίνει το 2011 και το μόνο που μπορούμε να ευχηθούμε είναι καλή δύναμη σε όλους.
Τα περισσότερα μέτρα τα οποία έλαβε η κυβέρνηση (πριν τα επόμενα), ουσιαστικά τίθενται σε εφαρμογή από σήμερα και δεν είναι καθόλου ευχάριστα.Οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, στις ΔΕΚΟ, η ακρίβεια και οι περικοπές, αναμένεται να προκαλέσουν μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις, ενώ αν συνυπολογίσουμε τα λουκέτα και την ανεργία, καταλαβαίνουμε ότι έχουμε να κάνουμε με το πιο επώδυνο ποδαρικό της μεταπολίτευσης.Και όλα τα παραπάνω, υπό το βλέμμα της τρόικας, που για να προχωρά στην εκταμίευση των δόσεων θα πιέζει για αυστηρή εφαρμογή, χωρίς αστερίσκους και εξαιρέσεις.Εν αρχή ην ο ΦΠΑΜε αυξήσεις σε χιλιάδες προϊόντα και υπηρεσίες, μπαίνει ο νέος χρόνος. Ο ΦΠΑ αυξάνεται από το 11% στο 13% για πολλά προϊόντα και υπηρεσίες.Συγκεκριμένα, θα ανατιμηθούν αυτόματα κατά 2% τα είδη διατροφής, τα εμφιαλωμένα νερά, τα αναψυκτικά, τα σερβιριζόμενα φαγητά, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα διόδια, οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τα κόμιστρα των ταξί και τα εισιτήρια λοιπών θεαμάτων, τα οποία θα επιβαρύνονται πλέον με συντελεστή 13%.Επίσης, αυξάνονται κατά 20 λεπτά τα τσιγάρα, λόγω της αναπροσαρμογής του πάγιου φόρου από το 10% στο 15%.Οι αυξήσεις στο ΦΠΑ και στα τσιγάρα έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία οι τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης έχουν πάρει την ανηφόρα λόγω των αυξήσεων στη διεθνή αγορά πετρελαίου, των προηγούμενων φόρων που έχουν ήδη επιβληθεί, αλλά και της αισχροκέρδειας.Η πληγή της ανεργίαςΠολύ δύσκολες μέρες έρχονται για τους εργαζόμενους, καθώς μέσα στους πρώτους μήνες του 2011 θα φανεί πώς θα εφαρμόσουν οι επιχειρήσεις τις επιχειρησιακές συμβάσεις και ποιο θα είναι το κόστος για την κοινωνία.Οι εργαζόμενοι αναμένεται να βρεθούν σε αδύναμη θέση, καθώς θα διαπραγματεύονται με τους εργοδότες τους, γνωρίζοντας ότι αν χάσουν τη δουλειά τους, θα είναι πολύ πιθανό να μείνουν άνεργοι για πολύ καιρό.Η ανεργία αναμένεται να ξεπεράσει το 15% τον νέο χρόνο, με τον ΟΑΕΔ να ασφυκτιά και την κυβέρνηση να ψάχνει λύσεις και να μελετά την επέκταση του προγράμματος επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών και στις πιο μικρές επιχειρήσεις, όπως είναι τα καταστήματα ψιλικών.Σύγκρουση και απεργίεςΗ σύγκρουση κορυφώνεται με μπροστάρηδες τους εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες, που είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Στον χορό των αντιδράσεων θα μπουν και οι εργαζόμενοι σε ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΕΥΔΑΠ, όπου ήδη έχει δοθεί εντολή για περικοπές.Το ενδεχόμενο να υπάρξουν συντονισμένες κινητοποιήσεις, είναι πλέον πολύ πιθανό, κάτι που προμηνύει ταλαιπωρία για τους πολίτες, ένταση και παράλυση της οικονομίας.Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να πηγαίνει συνεχώς σε ακραίες λύσεις (επίταξη) η έκβαση της σύγκρουσης αναμένεται αβέβαιη.Αλλαγές στη φορολογίαΑυστηρές ποινές για φοροφυγάδες αλλά και αναδιοργάνωση των Εφοριών φέρνει το 2011 μαζί με το νέο τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων όλων των φορολογουμένων που θα δηλωθούν τον επόμενο χρόνο.Παράλληλα, από το 2011 επέρχονται μια σειρά από αλλαγές στη φορολογία καθώς και στις συναλλαγές. Οι αλλαγές στη φορολογία προβλέπονται στον τελευταίο φορολογικό νόμο και αφορούν τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2010 αλλά θα δηλωθούν στην Εφορία το 2011.Στη νέα φορολογική κλίμακα, με συντελεστές από 18% έως 45%, υπάγονται όλα τα εισοδήματα, ενώ το αφορολόγητο όριο «χτίζεται» με τη συλλογή αποδείξεων στις 12.000 ευρώ. Ταυτόχρονα καταργούνται σημαντικές απαλλαγές από τη φορολογία εισοδήματος, αλλά και η αυτοτελής φορολόγηση για σειρά εισοδημάτων.Από σήμερα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες υποχρεούνται να εκδίδουν τις αποδείξεις παροχής υπηρεσιών με την ολοκλήρωση της παροχής των υπηρεσιών τους και όχι με την πληρωμή των αμοιβών τους. Κάθε ελεύθερος επαγγελματίας θα οφείλει να εκδώσει την απόδειξη, ανεξαρτήτως εάν εισπράξει ή όχι τη συμφωνηθείσα αμοιβή.Καθιερώνεται η υποχρεωτική διαβίβαση των φορολογικών στοιχείων που αφορούν συναλλαγές άνω των 3.000 ευρώ μεταξύ επιτηδευματιών, μέσω ηλεκτρονικού συστήματος, σε υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.Όλα τα φορολογικά στοιχεία που αφορούν συναλλαγές αξίας άνω των 3.000 ευρώ μεταξύ επιχειρήσεων και επιτηδευματιών θα εξοφλούνται μέσω επαγγελματικών τραπεζικών λογαριασμών ή επιταγών, που θα πληρώνονται μέσω των ιδίων λογαριασμών.Όλα τα φορολογικά στοιχεία αξίας άνω των 1.500 ευρώ, που θα εκδίδονται για την πώληση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες θα εξοφλούνται αποκλειστικά μέσω τραπεζών, με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες και με επιταγές.Όλες οι φορολογικές δηλώσεις των επαγγελματιών θα υποβάλλονται μέσω διαδικτύου.Τα κλειστά επαγγέλματαΣε μετωπική σύγκρουση αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, καθώς στο τέλος Ιανουαρίου θα επαναφέρει το νομοσχέδιο για τις παρεμβάσεις σε 350 και πλέον επαγγέλματα.Πέρα από τις αλλαγές για νομικούς, συμβολαιογράφους, φαρμακοποιούς και μηχανικούς, αρχιτέκτονες και ορκωτούς λογιστές, αναμένονται παρεμβάσεις σε εκατοντάδες υπηρεσίες.Πρόσφατα έκλεισε το μέτωπο με τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι ανέστειλαν στο παρά πέντε τις κινητοποιήσεις τους, ωστόσο και οι άλλοι κλάδοι δεν πρόκειται να αποδεχθούν τις αλλαγές, χωρίς αντίσταση.


NEWS247

ΦΡΑΧΤΗ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

Δραστικά μέτρα, με στόχο να διακοπεί το κύμα λαθρομετανάστευσης στην Ελλάδα, προανήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, καθώς παρά την επέμβαση της FRONTEX, τα αποτελέσματα είναι μέχρι στιγμής πενιχρά.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Χρήστος Παπουτσής αποκάλυψε ότι πρόκειται να κατασκευαστεί ένας φράκτης στα σημεία του Έβρου, όπου περνούν λαθρομετανάστες στην Ελλάδα.
"Η ελληνική κοινωνία έχει ξεπεράσει τα όρια της αντοχής παράνομων μεταναστών. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παράλληλα με τη δράση της Ελληνικής Ακτοφυλακής σχεδιάζει στα χερσαία σύνορα τη δημιουργία ενός φράχτη για την αποτροπή της εισόδου παράνομων μεταναστών".
Μιλώντας για τις διαστάσεις που έχει σήμερα το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης και τον τρόπο αντιμετώπισής του από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Παπουτσής τόνισε ότι "στη χώρα μας θα παραμείνουν μόνο εκείνοι οι μετανάστες που έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας ή δικαίωμα ασύλου. Κανείς άλλος. Όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να πάρουν καθαρά το μήνυμα. Θα φύγουν από την Ελλάδα, είτε με εθελοντικό επαναπατρισμό είτε με υποχρεωτική απέλαση".Οι αριθμοί της λαθρομετανάστευσης
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από την Ανατολή επιχειρούν κατά κύματα, κάθε ημέρα, να περάσουν προς τη χώρα μας. Σε τριακόσιους, ημερησίως, κατά μέσο όρο, τους υπολογίζει η ΕΛ.ΑΣ. Συγκλονιστικός, ο αριθμός, αντιστοιχεί σε μαζική μετακίνηση των κατοίκων μια μεγάλης "πόλης". Συνολικά, μέσα στο εννεάμηνο του 2010 συνελήφθησαν 96.398 (94.747 από τη στεριά και 1.651 από τη θάλασσα) παράνομοι μετανάστες στη χώρα, έναντι 96.085, που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Επίσης, φέτος, στο ίδιο χρονικό διάστημα, έγιναν συνολικά 924 (878 στη στεριά και 46 στη θάλασσα) συλλήψεις διακινητών παράνομων μεταναστών.
Τα στοιχεία για τις συλλήψεις του εννιαμήνου του 2010, που δημοσιοποιήθηκαν από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και τη Διεύθυνση Αλλοδαπών, ήταν αρκετά για να θορυβήσουν, όχι μόνο εγχώρια, αλλά και ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων.
Ενώ καταγράφηκε σχετική μείωση της λαθρομετανάστευσης από το Αιγαίο, λόγω και της βοήθειας της FRONTEX, η αύξησή της στον Έβρο ήταν εντυπωσιακή. Περίπου 4,5 φορές πάνω από τον αντίστοιχο αριθμό του περσινού εννεάμηνου.


Περισσότεροι οι Αφγανοί


Πολυπληθέστερη εθνότητα παρανόμων μεταναστών απ' όσες εντοπίστηκαν φέτος στη χώρα μας, μετά τους Αλβανούς (38.911 στη στεριά και 12 στη θάλασσα) είναι οι υπήκοοι Αφγανιστάν.
Συνολικά 20.288 Αφγανοί διήλθαν από την ξηρά και 566 από τη θάλασσα. Ακολουθούν υπήκοοι Σομαλίας (6.438 στη στεριά και 171 στη θάλασσα) και Παλαιστίνης (4.975 στη στεριά και 593 στη θάλασσα).
Πολλοί ήρθαν από το Ιράκ (3640), το Μπαγκλαντές (2.010), την Ερυθραία (1.298), τη Γεωργία (1.023) και το Ιράν (802). Τα ποσοστά αυτών των τελευταίων εθνικών ομάδων που εισήλθαν από τη θάλασσα δεν ξεπερνούν διψήφιο νούμερο.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα χερσαία σύνορα «βουλιάζουν» από λαθρομετανάστες, ενώ στη θάλασσα το φαινόμενο έχει περιοριστεί σημαντικά.