Παρασκευή, 7 Ιανουαρίου 2011

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗ, ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ


ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

http://www.kliniki-veliki.gr/page/gr/xeir.html

ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ ΜΕ ΤΣΟΥΧΡΕΡΟ ΚΡΥΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΥ-ΨΩΜΙΑΔΗ

ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ.


Θεοφάνια στον ποταμό Βαφύρα στο Δίον

Τελετές με αγιασμό και κατάδυση του σταυρού έγιναν χθες σε όλα τα χωριά της δημοτικής ενότητας Δίου (Δίον, Καρίτσα, Βροντού, Άγιος Σπυρίδωνας, Κονταριώτισσα και Νέα Έφεσος) και συμμετείχαν πάρα πολλοί δημότες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τελετή που πραγματοποιήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου και συγκεκριμένα στον ποταμό Βαφύρα.

ΓΕΥΜΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

Γεύμα σε ιδιοκτήτες και εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης του νομού, παρέθεσε το βράδυ της Τετάρτης, η βουλευτής Πιερίας, Μαρία Μίχου.


Η κ. Μίχου, ευχήθηκε σε όλους μια καλή χρονιά, με επιτυχίες και καλές ειδήσεις, ενώ η βραδιά κύλησε σε χαλαρούς ρυθμούς (όπως άλλωστε απαιτούσε και η περίσταση), με την Μαρία Βαλσαμίδου όμως να κλέβει την παράσταση, ερμηνεύοντας παλιές λαϊκές επιτυχίες.

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Σάββατο στις 8 Ιανουαρίου στον Κορινό

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το Σάββατο στις 8 Ιανουαρίου στον Κορινό είναι μια διαφορετική ημέρα, καθώς πραγματοποιείται ένα από τα χαρακτηριστικότερα έθιμα της Ανατολικής Ρωμυλίας, το έθιμο της Μπάμπως.
Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Στις 13:30 οι παντρεμένες γυναίκες του συλλόγου κάτω από τους ήχους μουσικών οργάνων, μαζεύονται στο γραφείο του Συλλόγου Ανατολ/των Κορινού.

Στις 14:00 πορεύονται προς το σπίτι της μπάμπως – δρώμενα στο σπίτι της μπάμπως.

Στις 14:30 σχηματίζοντας πομπή με τραγούδια, χορό και κρασί κατευθύνονται προς το Δημαρχείο.

Στις 15:00 γίνεται κατάληψη του δημαρχείου όπου για αυτή τη μέρα χρέη Δημάρχου αναλαμβάνει γυναίκα.

Στις 16:00 αναχώρηση πομπής από το δημαρχείο και περιφορά στο κέντρο του χωρίου.

Μετά το πέρας της πομπής το βράδυ στις 8:30, στην αίθουσα δεξιώσεων Γυαλός ακολουθεί γλέντι με τραγούδια, χορό και κρασί μέχρι τελικής πτώσεως. Είστε όλοι καλεσμένες και καλεσμένοι.

ΠΡΟΔΡΟΜΙΤΕΣ

H Μορφωτική Ένωση Καταφυγιωτών και ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Κατερίνης, σας προσκαλούν στην αναβίωση του εθίμου των «Προδρομιτών» και του «χορού των σύκων», ένα από τα επικρατέστερα έθιμα του Καταφυγίου, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα και που είναι ριζωμένο στα τρίσβαθα της Καταφυγιώτικης ψυχής.

Το έθιμο που έχει τις ρίζες του το 1650 , αναβιώνει την οργάνωση του Σκλαβωμένου από τους Τούρκους Ελληνισμού, για το μεγάλο ξεσηκωμό. Το έθιμο αποθανάτισε η λαϊκή Μούσα, που έντεχνα στιχούργησε και μελοποίησε στίχους επαναστατικού περιεχομένου, οι οποίοι ήταν ακατανόητοι για τους αφέντες κατακτητές.

Το όνομα «Προδρομίτης» μπορεί να πει κανείς ότι δόθηκε στο έθιμο από την εορτάζουσα ημέρα, που έντεχνα και πάλι συμπλέκουν την ίδια μέρα του Αυτού Αγίου, η εορτή από Χριστιανικής πλευράς βέβαια και από Εθνικής, τα προδρόμια της Ελληνικής Επανάστασης.

Το τάνγκο ως... εναλλακτική μορφή θεραπείας

Ο χορός και η μουσική έχουν χρησιμοποιηθεί από καταβολής του κόσμου για θεραπευτικούς σκοπούς. Σήμερα, ο χορός αποτελεί μία εναλλακτική μορφή θεραπείας, ενώ τα τελευταία χρόνια επαγγελματίες από το χώρο της υγείας έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν ως «θεραπευτικό εργαλείο» το τάνγκο.
«Η τανγκοθεραπεία είναι ένας τρόπος να δουλέψεις θεραπευτικά, με μέσο το τάνγκο. Σ' αυτή τη μορφή θεραπείας, το τάνγκο χρησιμοποιείται ως ένα όργανο για την επίτευξη των επιδιωκόμενων θεραπευτικών στόχων», αναφέρει η Αργεντίνα ψυχολόγος-ταγκοθεραπεύτρια, Ντανιέλα Γκαλίτσια, η οποία ήρθε στην Ελλάδα (Πειραιά), τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Στα σεμινάριά της, η Ντανιέλα Γκαλίτσια δεν διδάσκει απλώς τάνγκο, αλλά μέσω της σωματικής δραστηριότητας που ασκείται στη διάρκεια του χορού, βοηθά τους μαθητές της να επωφεληθούν, για την ανάπτυξη των κοινωνικών τους ικανοτήτων, την ανάπτυξη πιο υγιών τρόπων επικοινωνίας, τη διαχείριση του δυσλειτουργικού άγχους και την ενίσχυση της αυτοεκτίμησής τους.


«Πολλές φορές,μας είναι δύσκολο να βρούμε λίγο χρόνο για να χαλαρώσουμε, να αφοσιωθούμε στο σώμα μας, να μοιραστούμε πράγματα με τους φίλους μας, την οικογένειά μας, τον σύντροφό μας, να γνωρίσουμε καινούργιο κόσμο. Το μυαλό, το σώμα και η κοινωνική υπόσταση του ανθρώπου συνιστούν ένα 'παζλ', που συναρμολογείται και αποσυναρμολογείται. Σε πολλές καθημερινές μας δραστηριότητες παραμένει ανέφικτο να συναρμολογήσουμε αυτά τα τρία κομμάτια του παζλ. Ίσως, επειδή περνάμε πολλές ώρες σε δουλειές καθιστικές, όπου έχουμε έντονο πνευματικό στρες και το σώμα μας μουδιάζει μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή, ή, αντιθέτως, επειδή κάνουμε μία σωματική εργασία, υποβαθμίζοντας αυτόματα την πνευματική λειτουργία. Το τάνγκο είναι ένα μέσο για να πετύχουμε σταδιακά την ανασυγκρότησή μας ως μία βιο-ψυχο-κοινωνική μονάδα, με την ανασυναρμολόγηση του 'παζλ' μυαλό-σώμα- κοινωνική υπόσταση», αναφέρει η Ντανιέλα Γκαλίτσια, η οποία επιχειρεί να φέρει τους Έλληνες σε επαφή μ' αυτή την εναλλακτική μορφή θεραπείας.
Η Ντανιέλα Γκαλίτσια ασχολείται με το τάνγκο από το 1997. Έχει σπουδάσει ψυχολογία κι έχει εξειδικευτεί στην ανθρώπινη σεξουαλικότητα στο Kinsey Institute of Rosario (Μπουένος Άϊρες). Από το 2009, είναι μέλος ομάδας της ψυχολόγων “Vivir sin fobias” (Να ζεις χωρίς φοβίες) και διοργανώνει σεμινάρια τανγκοθεραπείας στο Ροζάριο και το Σαν Ισιντρο του Μπουένος Άιρες.
Στην Ελλάδα ήρθε για πρώτη φορά το 2007-2008, για να παραδώσει μαθήματα τάνγκο, ενώ για δεύτερη φορά ήρθε στη χώρα μας το Σεπτέμβριο του 2010, όπου και θα μείνει μέχρι το Φεβρουάριο του 2011, παραδίδοντας μαθήματα τάνγκο και σεμινάρια τανγκοθεραπείας.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σύμφωνα με έρευνα

, περισσότερο από ένα εκατομμύριο παιδιά σχολικής ηλικίας στη Βρετανία δεν έχουν πρόσβαση σε υπολογιστή στο σπίτι.
Την ίδια στιγμή, σχεδόν 2 εκατομμύρια στερούνται πρόσβασης στο διαδίκτυο από το σπίτι, σύμφωνα με το γνωστό 'E-Learning', το κορυφαίο φιλανθρωπικό ίδρυμα ψηφιακής εκπαίδευση. Το ίδρυμα δηλώνει, μεταξύ άλλων, ότι τα παιδιά φτωχότερων οικογενειών είναι δυόμισι φορές περισσότερο πιθανό να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο από το σπίτι σε σύγκριση με τα παιδιά εύπορων οικογενειών.
Η κυβέρνηση της χώρας δεν σχολίασε τα πορίσματα. Το Ίδρυμα ‘E-Learning’, η λειτουργία του οποίου έχει στόχο να εξασφαλίσει σε όλα τα παιδιά πρόσβαση στο διαδίκτυο κι έναν υπολογιστή στο σπίτι, ανέλυσε στην τελευταία του έρευνα τις κρατικές δαπάνες. Διαπίστωσε λοιπόν πως, ενώ η πρόσβαση σε υπολογιστή αυξάνεται στις πιο εύπορες οικογένειες, τα παιδιά που προέρχονται από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα δεν έχουν ίσες ευκαιρίες να αποκτήσουν υπολογιστή. Το αποτέλεσμα είναι ότι, από εκπαιδευτικής άποψης, τα φτωχότερα παιδιά του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκονται σε μειονεκτική θέση λόγω της αδυναμίας πρόσβασης στην τεχνολογία.
nooz.gr

Συνάντηση για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη στις 9 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών, ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, έχει συγκαλέσει συνάντηση των αντιπροσώπων των δύο μερών (Αδ. Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεφσκι) στη Νέα Υόρκη, την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, περισσότερες λεπτομέρειες για τη συνάντηση θα ανακοινωθούν όταν πλησιάσει η ημερομηνία της συνάντησης.

7 υποψήφιες ταινίες για το Όσκαρ

Δύο και πλέον εβδομάδες πριν την ανακοίνωση των φετινών οσκαρικών υποψηφιοτήτων, βγήκε στη δημοσιότητα η λίστα με τις επτά υποψήφιες ταινίες για το Όσκαρ των Visual Effects (οπτικών εφέ). Ποιες ταινίες είναι υποψήφιες;Πρώτα απ' όλα τα... φαβορί! Τουτέστιν, το ''Harry Potter and the Deathly Hallows Part I'', το ψηφιακό δημιούργημα της Disney ''Tron Legacy'' και το ''Inception''.
Και οι τρεις είναι υπερπαραγωγές, που εντυπωσίασαν με τα visual effects τους και θα δώσουν σκληρή μάχη για το Όσκαρ.
Από εκεί και πέρα δεν εντυπωσιάζει το γεγονός ότι μέσα στην επτάδα βρέθηκαν το ''Iron Man 2'' και το ''Alice in Wonderland'', στο οποίο ο Tim Burton έχει δημιουργήσει το δικό του... εικονικό σύμπαν.

Οι υποψηφιότητες όμως των ταινιών ''Scott Pilgrim Vs The World'' (που μάλλον πέρασε και δεν ακούμπησε...) και του ''Hereafter'' (Η Ζωή Μετά) του Clint Eastwood, που καταποντίστηκε από τους κριτικούς και κανείς δεν σχολίασε τα οπτικά της εφέ, μοιάζουν μάλλον παράδοξες.
Αλλά θα είναι πιθανότατα και αυτές που θα κοπούν στον δρόμο για την τελική πεντάδα που θα ανακοινωθεί στις 25 Ιανουαρίου μαζί με τις άλλες υποψηφιότητες για τα φετινά Όσκαρ.
nooz.gr

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Π. ΨΩΜΙΑΔΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ

ana-mpa
Επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη έστειλε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, σχετικά με την πρόταση του πρώτου για την ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα την αγροτική ανάπτυξη και το «Καλάθι Προϊόντων της Περιφέρειας».
Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη έχει ως εξής:
«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για τις ευχές σας για την εκλογή μου ως Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και να σας συγχαρώ από την πλευρά μου για την άμεση ανταπόκρισή σας στο κάλεσμα που απηύθυνα για συνεργασία και συνεννόηση σε όλους τους τομείς στο πλαίσιο της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη».
Θέλω να γνωρίζετε ότι είμαστε δίπλα σας στη γενναία αυτή προσπάθεια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ώστε να κερδίσουμε το μεγάλο στοίχημα να επανακτήσει ο αγροτικός κόσμος της χώρας μας και, δη, της Κεντρικής Μακεδονίας τη χαμένη του αξιοπρέπεια.
Ο αγώνας μας είναι κοινός και θα στηρίξουμε κάθε σχετική πρωτοβουλία, ώστε να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα του Έλληνα αγρότη. Είναι χρέος μας, σ’ αυτές τις κρίσιμες ώρες, να σταθούμε δίπλα στον Έλληνα αγρότη, να πιέσουμε συντονισμένα, σε περιφερειακό επίπεδο, ώστε να σταματήσει η απαξίωση των αγροτικών μας προϊόντων και να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή προώθηση τους στις αγορές του εξωτερικού. Εάν δεν υπάρξει αύριο για την ελληνική γεωργία, δεν θα υπάρξει αύριο για την ελληνική περιφέρεια
Στο πλαίσιο αυτό είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις αυξημένες προκλήσεις και να ανταποκριθούμε στην πρόσκλησή σας για τη σύγκληση ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα την αγροτική ανάπτυξη και το «Καλάθι Προϊόντων της Περιφέρειας» που προτείνετε.
Παρακαλώ όπως μας γνωστοποιήσετε τον υπεύθυνο από την πλευρά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ώστε να συνεργαστεί με τους αρμόδιους φορείς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την υλοποίηση της πρότασής σας
Σας ευχαριστώ για μία ακόμα φορά για την καλή σας διάθεση και το πνεύμα συνεργασίας που σας διακρίνει. Πρέπει να εξασφαλίσουμε τη φερεγγυότητα μιας νέας αγροτικής πολιτικής, μιας πολιτικής λειτουργικής και αποτελεσματικής που θα οικοδομήσει μια ουσιαστική σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Πολιτείας και αγροτικού κόσμου.

Με εκτίμηση,
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας
Παναγιώτης Χ. Ψωμιάδης»