Σάββατο, 15 Ιανουαρίου 2011

Νοικοκυρές σε... απόγνωση

Οι έγνοιες για να γίνουν οι καθημερινές εσωτερικές και εξωτερικές δουλειές του νοικοκυριού, όπως το καθάρισμα, το μαγείρεμα, τα ψώνια (στο σουπερμάρκετ, όχι για ρούχα!), η πληρωμή των λογαριασμών και το «σέρβις» του αυτοκινήτου, δημιουργούν μεγαλύτερο στρες από την ίδια την εργασία και αυτό είναι ακόμα χειρότερο για την καρδιά, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, υπό τη Ρεβέκα Θέρστον, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό ψυχοσωματικής ιατρικής “Psychosomatic Medicine”, σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ», μελέτησαν πάνω από 110 εργαζόμενους άνδρες και γυναίκες και διαπίστωσαν ότι όσοι έχουν τις περισσότερες ευθύνες για το νοικοκυριό, είναι εκείνοι που έχουν και το περισσότερο άγχος, κάτι που φαίνεται στην πολύ υψηλότερη πίεση του αίματος τους, σε σχέση με όσους και όσες επαφίενται στους συντρόφους τους για να γίνουν οι αναγκαίες δουλειές
Η μελέτη συμπέρανε ότι τελικά δεν είναι ο φόρτος εργασίας που κάνει κυρίως τη ζημιά στην υγεία, αλλά το στρες για το πώς κανείς θα τα βγάλει πέρα μέσα στη μέρα με όλες τις υποχρεώσεις του και παράλληλα πώς θα καταφέρει από πλευράς οικογενειακού προϋπολογισμού να μην «πέσει έξω».
Από την άλλη, σύμφωνα με την έρευνα, η φροντίδα των παιδιών και ακόμη περισσότερο των κατοικίδιων ζώων δεν φαίνεται να αυξάνει την πίεση.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου τα μισά περιστατικά εμφραγμάτων και εγκεφαλικών οφείλονται στην υψηλή πίεση.
Σύμφωνα με τους γιατρούς, η «ιδανική» συστολική πίεση είναι 150 mmHg και η διαστολική 90 mmHg.
Η νέα έρευνα διαπίστωσε ότι το άγχος για τις εσωτερικές δουλειές του νοικοκυριού αυξάνει τη συστολική πίεση μέχρι 4,4 mmHg, η έγνοια για το αυτοκίνητο κατά 2,64 mmHg και για την πληρωμή των διαφόρων λογαριασμών κατά 1,66 mmHg.
Οι φτωχότερες οικογένειες είναι πιθανότερο να έχουν αυξημένο άγχος σε σχέση με τις πλουσιότερες οικογένειες.
Αν και μερικές μελέτες έχουν υποστηρίξει ότι οι επαναλαμβανόμενες δουλειές του σπιτιού (καθάρισμα κλπ) μπορεί να κάνουν καλό στην καρδιά, η νέα έρευνα συμπέρανε ότι η επαναληπτική φύση αυτών των εργασιών μάλλον αυξάνει την πίεση παρά την μειώνει.
«Η ευθύνη που αισθάνεται ότι έχει κανείς για τις δουλειές του νοικοκυριού, παρά οι ώρες που χαλάει σε αυτές, προκαλεί περισσότερο στρες», σύμφωνα με την έρευνα.
Σύνδεσμος για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση: http://www.psychosomaticmedicine.org/cgi/content/abstract/PSY.0b013e3182080e1av1

Οι γυναίκες δαπανούν πολύ περισσότερο χρόνο σκέψης για το φαγητό από ό, τι για το σεξ

Οι γυναίκες δαπανούν πολύ περισσότερο χρόνο σκέψης για το φαγητό από ό, τι για το σεξ, αποκαλύπτει μια νέα έρευνα που έγινε στη Βρετανία.

Το 58 % των γυναικών που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι σκέφτονται το σεξ τουλάχιστον 10 φορές την ημέρα, την ίδια στιγμή όμως το 70 % παραδέχτηκαν ότι έχουν πολύ πιο συχνά φαντασιώσεις για το φαγητό.
Σύμφωνα με τη μελέτη δύο στις τρεις γυναίκες δεν είναι ευχαριστημένες με το σώμα τους, ενώ το 53 % εκείνων που πήραν μέρος στην έρευνα σκέφτονται το βάρος τους μέχρι και 10 φορές την ημέρα.
Η έκθεση εντόπισε επίσης την ημέρα και ώρα που οι γυναίκες αισθάνονται ότι έχουν την καλύτερη ευκαιρία για να ξεκινήσουν μια δίαιτα με επιτυχία.
Τρεις στις τέσσερις ερωτηθέντες πίστευαν ότι θα βρίσκονται στην ιδανική διανοητική και συναισθηματική κατάσταση για να αρχίσουν ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής περίπου στις έντεκα το πρωί της Τρίτης.
«Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ότι την Τρίτη έχουν ακόμη την ενέργεια της αρχής της νέας εβδομάδας και ότι μπορούν να ανταποκριθούν στην ανάγκη να ξεκινήσουν μία δίαιτα», δήλωσε η διαιτολόγος Zoë Hellman.
«Όσο προχωράμε προς τα μέσα της εβδομάδας οι περισσότεροι έχουν την τάση να χάνουν το σθένος τους και να μπαίνουν στο επικίνδυνο τριπάκι του ‘’ θα αρχίσω δίαιτα την επόμενη εβδομάδα ‘’.
«Νομίζω ότι στις έντεκα το πρωί είναι πιο εύκολο το ξεκίνημα μιας δίαιτας για πολλούς ανθρώπους, επειδή στην αρχή της ημέρας είναι πιο πιθανό να έχουν δουλειές και καθήκοντα που μπορούν να τους αποσπάσουν την προσοχή από το φαγητό», πρόσθεσε η Hellman. «Αντίθετα αργά το απόγευμα και το βράδυ αισθάνονται λίγο πιο χαλαροί και για πολλούς ένα ποτό ή ένα γλυκό σνακ έχει γίνει μέρος του τρόπου με τον οποίο χαλαρώνουν και απομακρύνουν το άγχος της ημέρας.»
Η έρευνα αποκάλυψε επίσης τις πέντε κορυφαίες κατηγορίες τροφίμων, στις οποίες οι γυναίκες δεν μπορούν να αντισταθούν και είναι πιο πιθανό να της οδηγήσουν στο να σπάσουν τη δίαιτά τους. Ποιες είναι αυτές; Η σοκολάτα, το αλκοόλ, το finger food, οι πατάτες και τα επιδόρπια. Οι τροφές αυτές είναι ικανές να μονοπωλήσουν τη σκέψη των γυναικών κερδίζοντας ακόμη και τις σεξουαλικές τους φαντασιώσεις.

NEWS247.GR

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ...!

http://24wro.blogspot.com/2011/01/blog-post_6617.html

ΠΡΩΤΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ, ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΜΑΣ....

Μπορεί πρόσφατη έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) να είχε δείξει ότι οι Έλληνες μαθητές δεν είναι ιδιαίτερα επιμελείς αλλά... νέα έρευνα του οργανισμού φανερώνει μια πολύ ευχάριστη πρωτιά των Ελλήνων μαθητών: είναι πρώτοι μεταξύ των μαθητών των 33 χωρών μελών του οργανισμού στην ανάγνωση εξωσχολικών βιβλίων!
Οι Έλληνες μαθητές δήλωσαν ότι διαβάζουν εξωσχολικά βιβλίασε ποσοστό 82,5% αφήνοντας στη δεύτερη θέση τους γείτονες τους Τούρκους. Αυτό που κάνει την είδηση ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι το γεγονός ότι -σε σχέση με το 2000- ενώ ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ έχει πέσει κατά 5 μονάδες, το ελληνικό ποσοστό παρουσίασε αύξηση 4,5 μονάδων!
Ανάμεσα στα δύο φύλα, τα κορίτσια εμφανίζονται να έχουν καλύτερη σχέση με το εξωσχολικό διάβασμα σε σχέση με τα αγόρια με μια διαφορά 12 μονάδων. Τα κορίτσια στην Ελλάδα διαβάζουν για δική τους ευχαρίστηση σε ποσοστό 86,4% έναντι ποσοστού 74,4% των αγοριών.
Όπως επισημαίνεται στην έρευνα (η οποία έγινε σε μαθητές ηλικίας 15 ετών), η ανάγνωση εξωσχολικών βιβλίων αφορά τόσο λογοτεχνικά βιβλία όσο και περιοδικά και κόμικς. Προτού προλάβουν όμως κάποιοι να σχολιάσουν πικρόχολα «ε, πες έτσι από την αρχή, τώρα δικαιολογείται…», το πρόγραμμα PISA του ΟΟΣΑ για την αποτελεσματικότητα των εκπαιδευτικών συστημάτων των χωρών μελών του οργανισμού είχε καταλήξει στο συμπέρασμα το διάβασμα εξωσχολικών βιβλίων (συμπεριλαμβανομένων των κόμικς και των περιοδικών) συντελεί στην επίτευξη σημαντικά υψηλότερων επιδόσεων στο σχολείο…Διαβάστε περισσότερα: 24ωρο: Πρώτα τα ελληνόπουλα στο διάβασμα εξωσχολικών βιβλίων! http://24wro.blogspot.com/2011/01/blog-post_913.html#ixzz1B7XT67EC

Ο Μέγας Αλέξανδρος στο Λούβρο

«Οι Γάλλοι -και πολλοί άλλοι Ευρωπαίοι- γνωρίζουν πως ο Μέγας Αλέξανδρος ξεκίνησε από την Ελλάδα, όχι όμως και τη Μακεδονία. Δεν γνωρίζουν ότι η Μακεδονία, γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, είναι μέρος της Ελλάδας ανέκαθεν. Η έκθεση στο Λούβρο θα είναι μια καταπληκτική ευκαιρία να γνωρίσουν οι κάθε εθνικότητας επισκέπτες του Μουσείου τον Μέγα Αλέξανδρο, την καταγωγή και τη διαχρονικότητα του μύθου του».


Αυτό υπογράμμισε σε δηλώσεις της για τη μεγάλη έκθεση «Au Royanne de l Alexandre le grand - La Macedoine Antigue» (Στο Βασίλειο του Μ. Αλεξάνδρου - Η αρχαία Μακεδονία), που θα αναπτυχθεί από τον Οκτώβριο του 2011 εως τον Ιανουάριο του 2012 στην κεντρική αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου του Λούβρου, στο Παρίσι, η επιμελήτρια της έκθεσης και διευθύντρια του τμήματος Ελληνικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων του Μουσείου, Σοφί Ντεσάμπ, η οποία βρέθηκε για πολλοστή φορά στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της προετοιμασίας της έκθεσης.

«Σκηνές από την Καθημερινή Ζωή στην Αρχαιότητα»,

«Σκηνές από την Καθημερινή Ζωή στην Αρχαιότητα», τιτλοφορείται η πρώτη παρουσίαση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης σε ειδικό εκθεσιακό χώρο του αεροδρομίου η οποία θα διαρκέσει από τις 17 Ιανουαρίου έως τις 30 Απριλίου 2011. Η έκθεση εγκαινιάζει τη συνεργασία του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης με το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών κατά την οποία θα παρουσιάζονται αποσπάσματα από μεγάλες περιοδικές εκθέσεις ή από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου.

Η έκθεση προσκαλεί τον επισκέπτη σ' ένα συνοπτικό ταξίδι στο χώρο και το χρόνο. Ξεκινώντας από τον κόσμο των θεών, των ηρώων και του Έρωτα, ο θεατής συνεχίζει την περιήγησή του στον κόσμο των ανθρώπων και παρακολουθεί τις δραστηριότητες των γυναικών στον ιδιωτικό χώρο, και των ανδρών στον ιδιωτικό και τον δημόσιο χώρο, τη θρησκευτική και την επέκεινα ζωή, στο βασίλειο του Κάτω κόσμου. Η έκθεση είναι χωρισμένη σε εννέα θεματικές ενότητες: Θεοί και Ήρωες, Με τα φτερά του Έρωτα, Καλλωπισμός και Γάμος, Γυναικείες δραστηριότητες, Αθλητισμός, Συμπόσιο, Στην Αθηναϊκή Αγορά, Πόλεμος, Φροντίζοντας τους Νεκρούς.Η παρουσίαση της έκθεσης «Σκηνές από την Καθημερινή Ζωή στην Αρχαιότητα» θα πραγματοποιηθεί στο επίπεδο αφίξεων του αεροδρομίου (είσοδος 1). Ο χώρος είναι προσβάσιμος για όλους τους επιβάτες και επισκέπτες του αεροδρομίου και παραμένει ανοικτός καθημερινά και καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου.Στη συνέχεια, στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από την έκθεση σύγχρονης τέχνης «The Last Grand Tour» του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης ενώ ο κύκλος κλείνει με σκηνές από την αρχαιολογική έκθεση «ʼγονη Γραμμή», που διοργανώνει το Μουσείο σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.Η επιμέλεια της έκθεσης είναι του Καθηγητή και Διευθυντή Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Νικόλαου Χρ. Σταμπολίδης και του Επιμελητή Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Γιώργου Τασούλα.ΠληροφορίεςΔιεθνής Αερολιμένας ΑθηνώνΔιάρκεια από 17/01/2011 έως 30/04/2011

Ο κ. Σαράντος ΚΑΡΓΑΚΟΣ την Δευτέρα 17-1-2011 στην Σχολή Γονέων

ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ με θέμα «ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ από το τραύμα στο Θαύμα».

Συμμετέχει η χορωδία Συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας

Βιογραφικό Σημείωμα

Γεννήθηκε το 1937 στο Γύθειο Λακωνίας. sτη διάρκεια του Εμφυλίου εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε κλασσική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πρωταγωνίστησε στο φοιτητικό κίνημα των ετών 1961 - 1963 και υπήρξε εισηγητής του 15% για την παιδεία. Εργάστηκε επί 35 έτη στα μεγαλύτερα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια των Αθηνών και στους μεγαλύτερους φροντιστηριακούς οργανισμούς, στους οποίους πάντα ήταν ιδρυτικό μέλος. Έχε; διδάξει στη Σχολή Πολέμου του Ναυτικού και της Αεροπορίας, στη Σχολη Εθνικής Αμύνης και πρόσφατα στην αρτισύστατη Διακλαδική Σχολήτης Θεσσαλονίκης.

Από τα φοιτητικά χρόνια του άρχισε να αρθρογραφεί σ' εφημερίδες και περιοδικά. Υπήρξε συνεργάτης των περιοδικών "Οικονομικός Ταχυδρόμος", "Πειραϊκή Εκκλησία", Ερυθρός Σταυρός", "Κοινωνικές Τομές", Ίχνευτής", "Ελλοπία", "Άρδην" και "Εθνικές Επάλξεις". Εξακολουθεί να συνεργάζεται με το περιοδικό "Ευθύνη" και "4 Τροχοί". Επί τετραετία υπήρξε αρθρογράφος και λογοτεχνικός κριτικός της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος" και "Τύπος της Κυριακής". Υπήρξε επίσης αρθρογράφος και κριτικός της εφημερίδας «Η Απόφαση»

Εχει δημοσιεύσει 62 βιβλία. Από αυτά ξεχωρίζουν οι γλωσσικές μελέτες "Αλαλία, ήτοι το σύγχρονο γλωσσικό μας πανόραμα" και "Αλεξία, γλωσσικό δράμα με πολλές πράξεις" και οι συλλογές δοκιμίων "Προβληματισμοί, ένας διάλογος με τους νέους". Μεταξύ των ετών 1997 - 2000 κυκλοφορήθηκαν τα βιβλία του· "Η πολιτιστική συνεισφορά του αρχαίου και μεσαιωνικού κόσμου" (2 τόμοι, εκδόσεις Gutenberg), "Ζαχαρίας Μπαρμπιτσιώτης, ο Δάσκαλος της Κλεφτουριάς" (εκδόσεις Σιδέρη), "Συντακτικό της Αρχαίας Ελληνικής" (συνεργασία Χρήστου Λεμπέοη, εκδόσεις Πατάκη), "Λυκούργου κατά Λεωκράτους Λόγος" (εκδόσεις Κάκτος), "Κινούμενη Άμμος" (κείμενα πολιτικά και κοινωνικά, εκδόσεις Αρμός), "Η Στρατηγική του Λόγου" (βοήθημα για το Λύκειο, εκδόσεις Gutenberg), η ιστορική μελέτη "Αλβανοί - Αρβανίτες - Έλληνες" (εκδόσεις Σιδέρη) και η ογκώδης μονογραφία "Αλεξανδρούπολη, μια νέα πόλη με παλιά ιστορία" ,

Μεταξύ των ετών 2000 - 2002 κυκλοφορήθηκαν: "Η ιστορία του Ελληνικού Κόσμου και του Μείζονος χώρου" (Ελληνική και Παγκόσμια ιστορία σε δύο τόμους από τις εκδόσεις (Gutenberg), η πολιτική μελέτη "Για μια δημοκρατία ευθύνης1 (εκδόσεις Καστανιώτης), "Παγκοσμιοποίηοη: Για ένα παγκόσμιο σύστημα απολυταρχικές εξουσίας" (εκδόσεις Κάκτος), "Ολυμπία και Ολυμπιακοί Ανώνες" (εκδόσεις Σιδέρη),

Το 2003 κυκλοφορήθηκαν δύο ακόμη έργα; τα "Μικρά Γλωσσικά" και "Η πολιτική σκέψη του Παπαδιαμάντη" . Στις 2 Δεκεμβρίου 2004 κυκλοφορήθηκε η τρίτομη ' Ιστορία των Αρχαίων Αθηνών", ένα ογκώδες έργο 2,000 σελίδων (εκδόσεις Gutenberg), To 2006 ανακυκλοφορήθηκαν η "Ιστορία της Αρχαίας Σπάρτης"(2τόμοι, 1.650 σελίδες) και η μελέτη «Η Ελληνικότητα της Μακεδονίας»
Ο κ. Σαράντος Ι, Καργάκος έχει νυμφευθεί τη δικηγόρο και εκπαιδευτικό κ. Ιωάννα Κώττα και έχει δύο παιδιά, τον Ιωάννη, πτυχιούχο του Ιστορικού και Αρχαιολογικού τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που υπηρέτησε ως ανθυπολοχαγός στις Δυνάμεις Καταδρομών και τη Ρωξάνη, πτυχιούχο της Γερμανικής Φιλολογίας.

Με εκτίμησηΓια το Δ.Σ.
Κωνσταντίνος Κορομπίλης

Burj Al Arab. TO ΜΟΝΑΔΙΚΟ 7 *******HOTEL ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

Σε ένα κτήριο σε σχήμα πανιού πλοίου 300μ., το Burj Al Arab προσφέρει πολυτελείς σουίτες με μεγάλα παράθυρα από το δάπεδο μέχρι την οροφή που προσφέρουν θέα στην ακτή του Ντουμπάι. Διαθέτει πλήρως εξοπλισμένο σπα και 6 εστιατόρια.

Διακοσμημένο με ζεστά χρώματα και πλούσια υφάσματα, κάθε σουίτα προσφέρει πανοραμική θέα στον Αραβικό Κόλπο. Κάθε πολυτελές δωμάτιο διαθέτει μια ευρύχωρη τραπεζαρία που μπορεί να φιλοξενήσει 4-6 άτομα.
Το Oyster Shell, με ένα εντυπωσιακό ενυδρείο που καλύπτει ολόκληρο τοίχο, σερβίρει σπεσιαλιτέ με θαλασσινά. Ελαφριά σνακ, ποικιλία από ουίσκι και μια επιλογή από πούρα είναι διαθέσιμα στο Juna Lounge.
Το ακίνητο έχει πρόσβαση σε ιδιωτική παραλία η οποία είναι εξοπλισμένη με ομπρέλες και άνετες ξαπλώστρες. Προσφέρει επίσης απεριόριστη πρόσβαση στις δραστηριότητες θαλάσσιων σπορ στο Wild Wadi Waterpark.
Οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν χρήση της 24ωρης υπηρεσίας μπάτλερ που ικανοποιεί τις διάφορες ανάγκες τους. Το Burj Al Arab παρέχει έναν ιδιωτικό βοηθό για ψώνια σε όλους τους επισκέπτες του.
Το Burj Al Arab απέχει 5 λεπτά με τα πόδια από το Wild Wadi Park και μόλις 15 λεπτά με τα πόδια από το Souk Madinat.
O ψηλότερος ουρανοξύστης του κόσμου
Ο ουρανοξύστης ύψους 817 μέτρων οναμάζεται «Μπουρζ Χαλίφα«, προς τιμή του αρχηγού του κράτους της ομοσπονδίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεϊχη Χαλίφα μπεν Ζαγιέντ αλ-Ναχιάν.

Πρόκειται για ένα κτίριο το οποίο έχει πάνω από 160 ορόφους και σχεδιάστηκε από τον Βρετανό αρχιτέκτονα Άντριαν Σμιθ και είναι 300 μέτρα ψηλότερος από τον ουρανοξύστη «Taipei 101″, που ήταν μέχρι σήμερα το πιο ψηλό κτήριο στον κόσμο.
Ο συγκεκριμένος ουρανοξύστης στεγάζει 1000 κατοικίες, 160 πολυτελή δωμάτια ξενοδοχείου και 37 ορόφους όπου θα στεγαστούν διάφορες εταιρίες, με τις εργασίες για την κατασκευή του να έχουν ξεκινήσει από το 2004, ενώ για την ολοκλήρωσή του εργάστηκαν πάνω από 12.000 άνθρωποι.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΓΕΛΙΕΣ"

ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Κωνσταντίνος Χολέβας-Πολιτικός Επιστήμων

Η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης ενέκρινε την έκθεση του Ελβετού Βουλευτή και Δικαστή Ντικ Μάρτι σχετικά με εγκλήματα Αλβανών οπλαρχηγών κατά Σέρβων αμάχων και αιχμαλώτων το 1999. Η Έκθεση θα συζητηθεί εντός του Ιανουαρίου από την Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο οποίο μετέχουν 47 χώρες. Τα όσα καταγγέλλει η έκθεση έχουν γραφεί με λιγότερα ίσως στοιχεία, αλλά με την ίδια αυστηρότητα στο βιβλίο «Το κυνήγι» της γνωστής Κάρλα Ντελ Πόντε, της εισαγγελέως του Ειδικού Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, το οποίο δίκασε τον Μιλόσεβιτς και άλλους υπευθύνους για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Το Δικαστήριο είχε δικάσει κατά συντριπτική πλειοψηφία Σέρβους, λίγους Κροάτες και ελάχιστους χαμηλόβαθμους Βοσνιομουσουλμάνους. Τώρα ανοίγει ο δρόμος για την καταδίκη υψηλοβάθμων Αλβανών Κοσσοβάρων, αν και θεωρείται βέβαιο ότι θα ασκηθούν πιέσεις από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες να μην διωχθούν συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα.

Η έκθεση Μάρτι καταγγέλλει ότι τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τους Αλβανούς εναντίον των Σέρβων ήταν τα χειρότερα από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Πάνω από 12.000 θάνατοι. 1.350 τραυματισμοί, 1000 απαγωγές, 340.000 απελάσεις μη Αλβανών, εμπρησμός 107.000 κατοικιών και δολοφονία 70 παιδιών. Κάποια από τα θύματα αποκεφαλίσθηκαν τελετουργικά, ενώ χιλιάδες Σέρβοι κλείστηκαν σε παράνομα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Πολλοί άνθρωποι ακρωτηριάσθηκαν ή σκοτώθηκαν σε μυστικές κλινικές όπου τους αφαιρέθηκαν τα όργανά τους και έτσι στήθηκε ένα διεθνές κύκλωμα εμπορίας ανθρωπίνων οργάνων. Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ και οι Δυτικοευρωπαίοι βομβάρδιζαν αμάχους Σέρβους και την Σερβική τηλεόραση στο Βελιγράδι..

Τα στοιχεία αυτά ο Ντικ Μάρτι τα έμαθε, όπως γράφει, από μυστικές υπηρεσίες του ΝΑΤΟ και ορισμένων Δυτικών χωρών, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδος (υποσημ. 25 του αγγλικού κειμένου). Το γεγονός αυτό αποτελεί είδηση πολλαπλής σημασίας για την χώρα μας. Αφ’ ενός μεν καταδεικνύει ότι οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες κάνουν καλά τη δουλειά τους στα Βαλκάνια. Αφ’ ετέρου όμως προκύπτει μέγα ηθικό και πολιτικό ζήτημα για τον τότε Πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, ο οποίος προφανώς γνώριζε τις σχετικές εκθέσεις των ελληνικών υπηρεσιών, αλλά δεν κατήγγειλε δημοσίως το τεράστιο ανθρωπιστικό έγκλημα. Αντιθέτως η κυβέρνηση Σημίτη άνοιγε την ίδια περίπου περίοδο ( 2000) ένα άλλο μέτωπο δήθεν στο όνομα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Επετίθετο κατά της Εκκλησίας της Ελλάδος και της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών για το ζήτημα της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες. Κατάπινε την κάμηλο και διύλιζε τον κώνωπα. Η κυβέρνηση Σημίτη καταγγέλλεται εμμέσως πλην σαφώς από τον Ντικ Μάρτι ότι γνώριζε για τα ανατριχιαστικά εγκλήματα εις βάρος Σέρβων, αλλά δεν έκανε τίποτε για να καταγγείλει. Τους έφταιξε το θρήσκευμα στις ταυτότητες! Με πρόσχημα τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έκαναν επίθεση τους κατά των ιστορικών, θρησκευτικών και πολιτιστικών ριζών του λαού μας.

Υποκριτική βεβαίως ήταν και η στάση των ισχυρών χωρών του Δυτικού κόσμου. Τα φόρτωσαν όλα στους Σέρβους και καλλιεργούσαν τον μύθο του «καημένου Αλβανού που καταπιέζεται». Φυσικά οι Σέρβοι δεν ήσαν άγιοι και πολλοί από αυτούς φέρουν βαρύτατες ευθύνες. Άλλωστε η Σερβική Εκκλησία έχει αναγνωρίσει αυτές τις ευθύνες και έχει ζητήσει από τους Σέρβους που εγκλημάτησαν να μετανοήσουν ενώπιον Θεού και ανθρώπων. Όμως η δυτική διπλωματία και ο Τύπος των χωρών αυτών κατεδίωξαν τους Ορθοδόξους Σέρβους επιδεικνύοντας μονομέρεια και εθελοτύφλωση. Θυμούμαι ότι το 1994 η σερβική παροικία των Παρισίων είχε ασκήσει αγωγή κατά της αριστερής εφημερίδας ΛΙΜΠΕΡΑΣΙΟΝ , η οποία δημοσίευσε χονδροειδή ψεύδη εις βάρος του τότε Πατριάρχου των Σέρβων Παύλου. Στο δικαστήριο η διεύθυνση της εφημερίδας παραδέχθηκε εν μέρει το λάθος της, αλλά στη συνέχεια κατέθεσε μία ομάδα Γάλλων διανοητών, οι οποίοι κατηγόρησαν την Ορθόδοξη πίστη των Σέρβων για όλα όσα διαδραματίζονταν στα Βαλκάνια. Ο αντισερβικός ρατσισμός ήταν διαδεδομένος και όσοι τον καλλιέργησαν θα πρέπει να ντρέπονται όταν διαβάσουν την έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα εγκλήματα του αλβανικού εθνικισμού.

Κατά περίεργο τρόπο η έκθεση Μάρτι έρχεται λίγους μήνες μετά την αμφιλεγόμενη γνωμοδότηση του Δικαστηρίου Διεθνούς Δικαίου της Χάγης, με την οποία χαρακτηρίζεται η ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου και η απόσχισή του από τη Σερβία ως συμβατή με το Διεθνές Δίκαιο. Δεν ξέρουμε ποια θα ήταν η γνωμοδότηση αν είχε προηγηθεί η δημοσιοποίηση των εγκλημάτων των Κοσσοβάρων. Πάντως η συγκεκριμένη γνωμοδότηση άνοιξε την όρεξη πολλών αποσχιστικών κινημάτων στον κόσμο και οδήγησε τους Τουρκοκυπρίους να μιλούν για δύο κράτη στην Κύπρο με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Στη χώρα μας η σιωπή της κυβερνήσεως Σημίτη απέναντι σ’αυτό το ανθρωπιστικό έγκλημα δεν είναι το μόνο γεγονός που καταδεικνύει την υποκρισία των δήθεν ανθρωπιστών. Υπάρχουν αρκετές ΜΚΟ που ανακαλύπτουν ανύπαρκτες μειονότητες στην Ελλάδα, αρνούνται όμως να μιλήσουν για τα προβλήματα των υπαρκτών ελληνικών κοινοτήτων στην Αλβανία και στα Σκόπια. Εντός του 2011 θα διεξαχθεί απογραφή πληθυσμού σ’ αυτές τις δύο γειτονικές μας χώρες και η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να ασκήσει τις κατάλληλες πιέσεις ώστε οι δύο απογραφές να είναι αντικειμενικές, με ευρωπαϊκή επιτήρηση. Έτσι θα μπορέσουν να καταγραφούν και όλοι όσοι αισθάνονται Έλληνες. Ας σταματήσει επιτέλους η υποκρισία στο όνομα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων!

Κ.Χ. 8.1.2011

3ος ΔΙΕΘΝΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ Ε.Π.Ο.Κ., 2011.

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ


Ο Ελληνικός Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων Ελλάδος (ΕΠΟΚ) έχει τη χαρά να εξαγγείλει τον 3ο Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό, για το 2011.

Α. ΠΟΙΗΣΗ, μέχρι 30 στίχους.

Θέμα: «Αμμόχωστος – Βασιλεύουσα». (Χώμα που περπάτησα, χώμα που μ' ανάστησες. Οι παλμοί της καρδιάς της ουδέποτε χτύπησαν ξανά για 36 ολόκληρα χρόνια).


Β. ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ - ΙΣΤΟΡΙΑ - ΘΕΑΤΡΟΘέμα: «Μαρία Συγκλητική». (Η όμορφη Κυπριοπούλα που έβαλε μπουρλότο στα αμπάρια Τούρκικου πλοίου, στο λιμάνι της Αμμοχώστου, και 1.000 Κυπριοπούλες, που ο Τούρκος κατακτητής έστελνε πεσκέσι στο Σουλτάνο, πέθαναν υπερήφανες).


1. Δοκίμιο (μέχρι 10 σελίδες Α4).

2. Διήγημα ( μέχρι 20 σελίδες Α4).

3. Θεατρικό Έργο (μέχρι 40 σελίδες Α4).

Στον διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος Ελλαδίτες, Κύπριοι και Έλληνες από όλο τον Κόσμο, στη μία, μόνο, από τις 4 κατηγορίες.
Ημερομηνία Υποβολής έργων: μέχρι 30 Μαΐου 2011 (σφραγίδα ταχυδρομείου)
Οι συμμετοχές πρέπει να είναι δακτυλογραφημένες, σε αριθμημένες σελίδες Α4, όπου, πάνω δεξιά, κάθε σελίδας, θα αναγράφεται το ψευδώνυμο του διαγωνιζόμενου. Αποστέλλονται με απλή επιστολή (όχι συστημένη), 5 αντίγραφα, μέσα σε μεγάλο κλειστό φάκελο, συνοδευόμενα από μικρότερο κλειστό φάκελο, όπου, απέξω θα αναγράφεται το ψευδώνυμο και μέσα θα αναφέρονται τα πλήρη στοιχεία του διαγωνιζόμενου (Όνομα, Επώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνα ή και ηλεκτρονική διεύθυνση). Έξω από το μεγάλο φάκελο θα αναγράφονται: το ψευδώνυμο του συμμετέχοντος και τα στοιχεία αποστολής: ΕΠΟΚ, Μικράς Ασίας 55, 11521 Αθήνα, Ελλάδα, με την ένδειξη:Για τον 3ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6937554184 (Πρόεδρος ΕΠΟΚ: Ηρακλής Ζαχαριάδης).