Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2011

INSTABUL...

http://taxalia.blogspot.com/2011/01/blog-post_2347.html

Είσαι ικανοποιημένος μόνο όταν σε εκτιμούν!

Ο αληθινός άνθρωπος παραμένει συνηθισμένος, εντελώς συνηθισμένος.
Κανένας δεν ξέρει ποιος είναι, κανένας δεν ξέρει τι θησαυρό καβαλάει μέσα του. Ποτέ δεν διαφημίζει, ποτέ δεν προσπαθεί να προβάλει.
Εμείς όμως γιατί διαφημίζουμε?
Εξαιτίας του Εγώ!
Δεν είσαι ικανοποιημένος από τον εαυτό σου.
Είσαι ικανοποιημένος μόνο όταν σε εκτιμούν!

Το να γίνεις ευτυχισμένος είναι μια απόφαση...

O KAIROS

Για ισχυρές καταιγίδες, πτώση της θερμοκρασίας και θυελλώδεις ανέμους στο Αιγαίο, που θα φτάσουν ακόμη και τα 10 Μποφόρ, προειδοποιεί η ΕΜΥ με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού.
Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, κύρια χαρακτηριστικά της μεταβολής του καιρού σήμερα θα είναι:- η σημαντική ενίσχυση των ανέμων στο Αιγαίο που από το απόγευμα θα φτάσουν τα 9 και πιθανώς τη νύχτα στα νότια τοπικά τα 10 μποφόρ. Αύριο, οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι (9 μποφόρ) θα περιοριστούν σταδιακά στα νότια πελάγη.- οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας στο Αιγαίο και κυρίως στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου την Εύβοια, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Το απόγευμα στα βόρεια τμήματα τα φαινόμενα θα ασθενήσουν.- η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας στην ανατολική χώρα. Λίγα χιόνια μπορεί να πέσουν στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης. Το απόγευμα, στα βόρεια τμήματα τα φαινόμενα θα ασθενήσουν.Έκτακτο δελτίο ενημέρωσης για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα εξέδωσε και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης.Όπως σημειώνεται, ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 7-8 μποφόρ συνοδευόμενοι από πιθανή καταιγίδα αναμένεται να πλήξουν την ευρύτερη περιοχή του Θερμαϊκού κόλπου. Τα φαινόμενα θα διατηρηθούν ως τις απογευματινές ώρες σήμερα.Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή των πολιτών, στους οποίους συστήνει να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να διασχίζουν πεζοί ή με το αυτοκίνητο χείμαρρους και ρέματα και επίσης να ενημερώνονται τακτικά από τα μέσα ενημέρωσης και τα λιμεναρχεία για οποιαδήποτε πιθανή μετακίνησή τους στη θάλασσα.

Ο ΑΡΗΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑ ΝΕΑ

«Στρατηγική στόχευση» αποτελεί για τη Ν.∆. η προσέγγιση του λεγόµενου µεσαίου χώρου, λέει ο Αρης Σπηλιωτόπουλος.
 Απαντώντας µάλιστα σε όσους προκρίνουν την «ιδεολογική καθαρότητα» στην αξιωµατική αντιπολίτευση λέει:
«Το κόµµα δεν τελεί υπό καθεστώς ιδεολογικής σύγχυσης για ναέχει ζητούµενο την καθαρότητα».
Ο νέος τοµεάρχης Παιδείας της Ν.∆.
αποστασιοποιείται πλήρως από τις κινήσεις της Ντόρας Μπακογιάννη, ενώ τονίζει ότι απαιτείται «σφιχτός συντονισµός» του νέου κοµµατικού επιτελείου προκειµένου να αποδειχθεί αποτελεσµατικό.
Ο ανασχηµατισµός στο κοµµατικό οργανόγραµµα σηµατοδοτεί και µια αλλαγή πορείας στη Ν.∆.;
Μετεξελικτική συνέχεια. Επαναπροτάσσει το όλον της παράταξης µε βάση την αρχή του επιµερισµού ατοµικής ευθύνης και αποτυπώνει την ανάγκη εγρήγορσης, καθώς κανείς δεν µπορεί να αποκλείσει πρόωρες πολιτικές εξελίξεις στους προσεχείς µήνες εξαιτίας της έντασης που προκαλούν οι διαπιστωµένες πια αποτυχίες και τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης έκανε λόγο για «χύµα αλλαγές» και αναρωτήθηκε εάν το νέο σχήµα µπορεί να λειτουργήσει. Μπορεί;
Το σχήµα, αναµφίβολα, είναι µεγάλο. Και σε πρώτη ανάγνωση αυτό φαντάζει ως µειονέκτηµα. Σε δεύτερη ανάγνωσ ηόµως µπορεί να αποτελεί και πλεονέκτηµα µε µία και µόνον προϋπόθεση: τον σφιχτό συντονισµό. Αν αυτός υπάρχει, τότε ο επιµερισµός όσο καιαποκεντρωµένος να είναι δεν δηµιουργεί διάχυση ευθύνης αλλά συµπλήρωση σε ένα σύνολο αποτελεσµατικότητας ατοµικής δουλειάς. Τι χρειάζεται να κάνει από εδώ και πέρα η Ν.∆.;
Να προετοιµαστεί σωστά και για αγώνα ταχύτητας και αντοχής. Ταχύτητας γιατί µπορεί να υπάρχουν άµεσες πολιτικές εξελίξεις, αλλά και αντοχής γιατί σταδιακά πρέπει να ανακτήσουµε την αυτοπεποίθησή µας, να προτάξουµε ιδεολογία, φυσιογνωµία και πολιτικές για να κερδίσουµε το στοίχηµα. Και το στοίχηµα δεν είναι άλλο παρά να βοηθήσουµε να ξαναβρεί τον βηµατισµό της ανάπτυξης και της ευηµερίας ο τόπος.
Ωστόσο, αντιδράτε µε τη θέση ότι το κόµµα έχει ανάγκη «ιδεολογικής καθαρότητας»...
∆εν αντιδρώ. Απλώς επισηµαίνω ότι το κόµµα δεν τελεί υπό καθεστώς ιδεολογικής σύγχυσης για να έχει ζητούµενο την καθαρότητα. Εχει ξεκάθαρη ιδεολογία από το ιδρυτικό συνέδριο, κρυστάλλινη πολιτική φυσιογνωµία και συγκεκριµένη ιστορία και προσφορά. Συνεπώς, ζητούµενο είναι να διευρύνουµε διαρκώς τα όρια της επιρροής µας και να ενισχύουµε τη δύναµή µας. Η στρατηγική της διεύρυνσης είναι αυτή που µας θέτει στην πρωτοπορία των πολιτικών εξελίξεων και µας χαρίζει εκλογικές νίκες.
Εχετε καταχωριστεί τους οπαδούς του λεγόµενου µεσαίου χώρου. Θα επιµείνετε να τον υπερασπίζεστε ή προέχουν άλλα ζητήµατα;
Ο µεσαίος χώρος είναι η στρατηγική στόχευση για τη διεύρυνση και τη µεγιστοποίηση της επιρροής µας. Αν µε ρωτάτε αν θέλω τη Ν.∆. στην πρωτοπορία και πάλι των πολιτικών εξελίξεων, η απάντηση είναι ναι. Εφτασε η ώρα να µπούµε και πάλι δυνατά στον πολιτικό αγώνα. Από εκεί και έπειτα δεν αντιλαµβάνοµαι αυτή τη στόχευση ούτε ως αποϊδεολογικοποίηση, ούτε ως νόθευση. Θεωρώ τη στόχευση αυτή ως έντονα εκπορευόµενη από την ιδεολογία µας, από τον κοινωνικό φιλελευθερισµό και από τη φυσιογνωµία µας, όπως προκύπτει από την ιδρυτική µας διακήρυξη.
Με την ανάθεση του Τοµέα Παιδείας ο κ. Σαµαράς σάς πρόλαβε από το κόµµα της κ. Μπακογιάννη;
Συγγνώµη αλλά αυτήν την ερώτηση δεν τη δέχοµαι γιατί υποτιµά τις πολιτικές και θέτει τα πρόσωπα στη βάση παζαριού άλλων εποχών. ∆εν χρειάζεται κανείς οφίτσια για να εκφράζει τις πολιτικές του. Οι θέσεις µου είναι σαφείς και γνωστές, παραµένουν δε ίδιες και πριν και µετά την ανακοίνωση του οργανωτικού σχήµατος που µε συµπεριλαµβάνει.
Πώς βλέπετε το µέλλον της ∆ηµοκρατικής Συµµαχίας;
∆εν σχολιάζω τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάµεις. Ολοι και όλες έχουν το δικαίωµα να ζητήσουν την εµπιστοσύνη των συµπολιτών µας και δική µας υποχρέωση είναι να κάνουµε σωστά και υπεύθυνα τη δουλειά µας µε µία προϋπόθεση επιτυχίας. Να πολιτευόµαστε όπως ο δροµέας. Μα µην κοντοστεκόµαστε για να δούµε ποιος µας ακολουθεί ή ποιος είναι δίπλα αλλά να κοιτάµε µόνον µπροστά το νήµα. Να τερµατίσουµε πρώτοι.
∆εν υπάρχει αντίφαση ανάµεσα στην αντιµνηµονιακή στρατηγική του κόµµατος και την υπερψήφιση των µισθολογικών περικοπών στις ∆ΕΚΟ;

Η εξυγίανση, διοικητική, λειτουργική και οικονοµική των ∆ΕΚΟ ήταν και παραµένει προγραµµατική στόχευση της Ν.∆. Την ξεκινήσαµε ως κυβέρνηση και θα συνεχίζαµε. Θα ήταν υποκριτικό αν παραγνωρίζαµε το πρόσφατο παρελθόν και το πρόγραµµά µας. nasopoulos@dolnet.gr

ΣΠΑΝΙΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ - TA NEA

Ενα σπάνιο αρχαίο ελληνικό νόµισµα αποκαλύπτει µια (σπανιότατη) έκλειψη που έγινε πριν από 2.132 χρόνια και ήταν ορατή στην τότε συριακή Αντιόχεια


Ηταν 17 Ιανουαρίου 121 π.Χ. Ακριβώς πριν από 2.132 χρόνια συµβαίνει ένα σπάνιο αστρονοµικό φαινόµενο: έκλειψητου ∆ία από τηΣελήνη. Λίγο αργότερα – περίπουτο 120 π.Χ. – κυκλοφορεί ένααργυρό τετράδραχµο που εµφανίζεται γιαµία φορά µόνο στην Ιστορία της αρχαίας Συρίας και εξαφανίζεται.
Στη µία πλευρά του νοµίσµατος απεικονίζεται ο βασιλιάς της περιοχής Αντίοχος Η’ Γρυπός (αυτός που έχειγαµψή µύτη)
– που ανήκε στη δυναστεία των Σελευκιδών, επιγόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στην άλλη πλευρά ο ∆ίας ηµίγυµνος κρατά σκήπτρο στο δεξί του χέρι και στο αριστερό ένα αστέρι (συνήθως κρατά µία νίκη), ενώ πάνω από το κεφάλι του εµφανίζεται η ηµισέληνος.
Ποια σχέση µπορεί να έχουν τα δύο γεγονότα; Την απάντηση δίνει ο καθηγητής στο Πανεπιστήµιο του Oυίνσδορ στον Καναδά Ρόµπερτ Γουάιρ. «Εκανα ορισµένους υπολογισµούς για να διαπιστώσω τι µπορεί να ήταν ορατό στον ουρανό της Αντιόχειας, της πρωτεύουσας των Σελευκιδών (σ.σ.: και λίκνο του ελληνικού πολιτισµού στην περιοχή της Μέσης Ανατολής) εκείνη την εποχή και βρήκα κάποια πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία», εξηγεί ο επιστήµονας κλασικών σπουδών που ενδιαφέρεται για τα αστρονοµικά φαινόµενα και παρουσίασε τα αποτελέσµατα των ερευνών του στην ετήσια εκδήλωση του Αµερικανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου.
«Στις 17 Ιανουαρίου το 121 π.Χ. οι κάτοικοι της πόλης είδαν την έκλειψη, από τον δίσκο της Σελήνης, του∆ία – ενός από τους πλέον λαµπρούς πλανήτες και ορατού διά γυµνού οφθαλµού από την αρχαιότητα. Την ίδια εποχή ο∆ίας βρισκόταν στον αστερισµό του Καρκίνου, ο οποίος είναι πολύ σηµαντικός αστερισµός. Αυτό σήµαινε πως έναςσπουδαίος βασιλιάς θα αναλάµβανε την εξουσία ή θα γεννιόταν στη Συρία, καθώς οιαρχαίοι αστρολόγοι πίστευαν πως ο Καρκίνος κυβερνά το συγκεκριµένο κοµµάτι του κόσµου».
Την εποχή που ο Αντίοχος Η’ σκότωσε τη δεσποτική µητέρα του Κλεοπάτρα Θεά, η οποία στο µεταξύ είχε συµβάλει στον θάνατο του άλλου της γιου, Σελεύκου Ε’ Φιλοµήτορος, ο οποίος µε τη σειρά του είχε επιχειρήσει να αναλάβει µόνος του τη διακυβέρνηση του κράτους συνέβαιναν κι άλλα στον νυχτερινό ουρανό τηςαρχαίας Συρίας.
«Παρατήρησα ότισυνέβησαν κι άλλες εκλείψεις την ίδια εποχή», λέει ο καθηγητής - ερευνητής Ρόµπερτ Γουάιρ. «Μέσα στην ίδια χρονιά έγινε και δεύτερη έκλειψη του ∆ία ενώµια εβδοµάδα µετά την πρώτη έγινε και έκλειψητης Αφροδίτης που επίσης θεωρείται πολύ καλός οιωνός. Ισως ο Αντίοχος Η’ αισθάνθηκε πως οι θεοί είναι επιτέλους µε το µέρος του, καθώς η έκλειψη ειδικά του ∆ία θεωρείται πολύ θετικό σηµάδι για τους βασιλείς.
Το εντυπωσιακό είναι πως ουδείς ξαναχρησιµοποίη- σε τησυγκεκριµένη εικονογραφία. Το ενλόγωνόµισµα κυκλοφόρησε σε µία κοπή και δεν επανήλθε στην κυκλοφορία», καταλήγει.

Μυστηριώδης Αστακός Του Γιώργου Λακόπουλου

Ενώ όλοι ξέρουν ότι τα θαλασσινά δεν τρώγονται όταν µπαγιατέψουν, ο Θόδωρος Πάγκαλοςξαναζεσταίνει τον Αστακό για την κυβέρνηση. «Στο Κατάρ πήγα γιατί µε κάλεσε ο πρωθυπουργός της συγκεκριµένης χώρας, µε τον οποίο έχω µια φιλική σχέση. Και το θέµα που συζητήσαµε ήταν ηεπένδυση στονΑστακό, ηοποία ξανανοίγει, διότι είχαµε την εντύπωση ότι το είχαν απορρίψει οριστικώς. Από το ταξίδι µου κατάλαβα ότι δεν είναι έτσι».Είναιαπόσπασµα από χθεσινήσυνέντευξή του.
Τι ακριβώς υπονοεί ο αντιπρόεδρος και για ποιους χτυπάει την καµπάνα; Προφανώς δεν σηµαδεύει κάποιους υπουργούς, άλλως θα λέγαµε ότι υπάρχει υπό εκκόλαψη ενδοκυβερνητική κρίση. Αλλωστε, ανάµεσα σ’ αυτούς που φέρουν την ευθύνη γι’ αυτές τις επιλογές δεν είναι και ο ίδιος ως εποπτεύων τις κυβερνητικές δράσεις; Γιατί δεν παρενέβη τότε, αλλά πήγε τώρα στο Κατάρ αυτοπροσώπως και χωρίς να το γνωρίζει – ή χωρίς να λέει ότι το γνώριζε – η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του εκπροσώπου της; Εάν ενδιαφέρονται πάντα να επενδύσουν οι Καταριανοί γιατί δεν ζητούσαν αποσαφηνίσεις, αλλά τα µάζεψαν άρον άρον;Πάντως δεν κλήθηκε τυχαία στο Κατάρ ολόκληρος αντιπρόεδρος, για να επιστρέψει µε τη δήλωση: «Οι Καταριανοί είναι έτοιµοι να ξανασυζητήσουν οποιαδήποτε επενδυτική πρόταση υπάρχει, υπό τον όρο να είναι σοβαρή και να προκύπτει ύστερα από προετοιµασία… Ηταν συγκεχυµένη η αρχική µας πρόταση και αυτό δεν τους άρεσε».Υπάρχει κενό ανάµεσα στις δηλώσεις που έγιναν εκατέρωθεν όταν ακυρώθηκαν οι σχεδιασµοί για τον Αστακό και στη σηµερινή διαβεβαίωση του αντιπροέδρου ότι ενδιαφέρονται να επιστρέψουν στη συζήτηση. Εφόσον δεν πρόκειται απλώς για ένα νέο σύµπτωµα άτυχου ενδοκυβερνητικού συντονισµού, θα χρειαστεί κάποια εξήγηση γι’ αυτό το θέµα που ανοιγοκλείνει σχεδόν από την αρχή της κυβερνητικής θητείας του ΠΑΣΟΚ.Ευφυέστατος, παλιά αλεπού στην πιάτσατης πολιτικήςκαι πάνω απ’ όλα άνθρωπος που δεν ιδρώνει εύκολα τοαυτί του,ο Θόδωρος Πάγκαλος δεν λέει πράγµατα στην τύχη. Προφανώς δεν άρχισε χωρίς λόγο να ασχολείται αυτοπροσώπως µε τον Αστακό λόγω (συνέντευξη) και έργω (ταξίδι). Πίσω από το µυστήριο για το ενδιαφέρον που δείχνει ο αντιπρόεδρος προβάλλει το ερώτηµα που θα έκανε ο άγγλος συγγραφέας και πολιτικός Αυγουστίνος Μπιρέλ:«Είναι αληθινό ή απλώς έξυπνο;».

ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ] Εχεις γράµµα! TOY I. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗ ΣΤΑ ΝΕΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ διατηρούµε εκ φύσεως εχθρικές σχέσεις µε την αξιολόγηση – εννοώ την αξιολόγηση τη δική µας, διότι στην αξιολόγηση των άλλων είµαστε πρώτοι και καλύτεροι… ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ υπαλλήλους και τους εκπαιδευτικούς έως τους πολιτικούς και τους κυβερνήτες, όλοι φαίνεται να θεωρούν ότι κάθε αξιολόγησή τους από τρίτους αποτελεί µάλλον υποβολιµαία και σίγουρα περιττή διαδικασία. ΑΦΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΝ οι ίδιοι τους εαυτούς τους, γιατί θα πρέπει να τους αξιολογούν και οι άλλοι; Ακόµη περισσότερο όταν η αξιολόγηση (των άλλων) κρύβει συνήθως σκοπιµότητες.
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ; Πως για κάποιον µυστηριώδη λόγο, ας πούµε, η αρνητική αξιολόγηση της ελληνικής οικονοµίας υπηρετεί καταφανώς µια διεθνή συνωµοσία κερδοσκόπων – ενώ µόνο αν ήταν θετική θα υπηρετούσε την αλήθεια… ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ άραγε σκοπιµότητες σε αυτού του τύπου τις αξιολογήσεις; ∆εν εµπεριέχουν σφάλµατα και αστοχίες; Ασφαλώς. Αλλά η κεντρική λογική τους είναι υπεράνω σοβαρής αµφισβήτησης.
ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑΤΙ; Επειδή απευθύνονται σε ανθρώπους που ρισκάρουν τα λεφτά τους. Και ως εκ τούτου κρίνονται όχι από τα αντικείµενα της αξιολόγησης αλλά από τους αποδέκτες των συµβουλών τους. Είπαµε: µε το χρήµα δεν παίζει κανείς. ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΝΕ, λοιπόν, οι οίκοι που υποβαθµίζουν συνεχώς την Ελλάδα; Οτι µια χώρα µε χρέος πάνω από 140% του ΑΕΠ, που οδεύει για πάνω από 160% το 2013, που βρίσκεται σε ύφεση για τρίτη συνεχόµενη χρονιά και έχει τεράστιες δανειακές ανάγκες µόνο για να εξυπηρετήσει το υπάρχον χρέος, δεν έχει καµία προοπτική. Και αυτό ισχύει είτε µας αρέσει, είτε δεν µας αρέσει. Είτε ανοίγουν, είτε δεν ανοίγουν τα φαρµακεία το Σάββατο.
ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΝΕ µόνο οι οίκοι αξιολόγησης. Το λέει την ίδια στιγµή ο Πολ Κρούγκµαν στους «New York Times», το λέει σε κύριο άρθρο ο τελευταίος «Economist», το έχουν πει όσοι µετρούν µε κάποιον τρόπο στην παγκόσµια οικονοµία κι όσοι σκαµπάζουν στοιχειωδώς από οικονοµικά. Το έχουν, δε, απολύτως αντιληφθεί και όσοι Ελληνες έσπευσαν να βγάλουν περίπου 40 δισ. εκτός Ελλάδας µέσα στο 2010.
ΕΡΩΤΗΣΗ. Υπάρχει σοβαρός άνθρωπος που θα συνιστούσε στους άλλους να ρισκάρουν τα λεφτά τους σε µια τέτοια χώρα; ΑΠΑΝΤΗΣΗ. Ούτε ο Παπακωνσταντίνου! Γιατί, λοιπόν, να το κάνουν οι Φιτς και οι Μούντις και οι υπόλοιποι;
ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ότι αυτά τα µηνύµατα βρίσκονται στον αντίποδα των ενέσεων αισιοδοξίας που αποτελούν την επίσηµη ρητορική. ∆ιότι όλα λένε το ίδιο πράγµα: ότι η πολιτική που κάνουµε δεν αντιµετωπίζει το πρόβληµα που έχουµε. ΚΑΙ ΓΙ’ ΑΥΤΟ ίσως προκύπτει ένα απλό ερώτηµα. Μήπως, αντί να αντιδικούµε συνεχώς µε τον ταχυδρόµο, ήλθε επιτέλους η ώρα να διαβάσουµε το γράµµα;


Μήπως, αντί να αντιδικούµε συνεχώς µε τον ταχυδρόµο, ήλθε επιτέλους η ώρα να διαβάσουµε το γράµµα;

[Διαστάσεις] Των απελπισµένων ερωµένη

Μιχάλη Μητσού / , mmitsos@dolnet.gr TA NEA«Αόρατο χέρι / µάνα της φουσκωµένης ελπίδας, των απελπισµένων ερωµένη!»


Στην αυτοβιογραφία τουο Τζον Στιούαρτ Μιλ γράφει µεταξύ άλλων για την αδυναµία του να «αισθανθεί» την οικονοµία.
Από µικρό τον είχαν βοµβαρδίσει µε τη θεωρία ανταποδοτικότητας κόστους του Τζέρεµι Μπένθαµ και είχε παραµελήσει εντελώς τη φαντασία και το συναίσθηµα. Η προσωπική ψυχολογικήτου µάχη εναντίον του «ηδονιστικούωφελιµισµού» και ο νευρικός κλονισµός που έπαθε στα είκοσί του – τονίζει – ίσως να είχαν αποτραπεί αν µελετούσε περισσότερο ποίηση.
«Περιφρονούσα πλήρως τη θέση της στην ανθρώπινη κουλτούρα ως µέσουγια την εκπαίδευση των συναισθηµάτων».
Οικονοµολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήµιο Ρούσβελτ του Σικάγου, ο Στίβεν Ζίλιακ υποψιαζόταν από νωρίς ότι τα συµβατικά οικονοµικά µοντέλα δεν µπορούννα εξηγήσουν τις φούσκες, τακραχ και τις παγκόσµιες ανισότητες. Οτανδιάβασε για τη ζωή τουΜιλ, ένιωσεότι βρίσκεται σε σωστό δρόµο. Υστερα έπεσαν στα χέρια του τα βιβλία του αφροαµερικανού ποιητή Εθεριτζ Νάιτ (1931-1991), σύµφωνα µε τον οποίοο χωρισµός της τέχνης απότη ζωή οφείλεται στον Πλάτωνα.«Εκείνος δίδαξε τη διάκρισηµεταξύ ορθού λόγου και συναισθήµατος», είπε σε µια συνέντευξή του.Οµως αυτή ηδιάκριση διαψεύδεται από τιςσύγχρονες επιστηµονικές θεωρίες. Η οµιλία και η αίσθηση, όπως η διδασκαλία και η παρακολούθηση, αποτελούν φυσικές πράξεις που διέπονται από φυσικούς νόµους. «Αν είναι αλήθεια ότι την ώρα που σας µιλάω κινούνται κόκαλα στο εσωτερικό τωναυτιών σας»,τόνισε ο Νάιτ στηνίδια συνέντευξη,«αυτό σηµαίνει ότι αγγίζω τοσώµα σας µε τη φωνή µου».
Ο ποιητής έκανε τον οικονοµολόγο να αγαπήσει τα χαϊκού. Το ποίηµα µε τοοποίο ξεκινά ησηµερινή στήλη (που ήταν αδύνατο να αποδοθεί στα ελληνικά σε 17 συλλαβές) είναι του Ζίλιακ.
 Και του πρόσφερε τη γέφυρα που έψαχνε ανάµεσα στην οικονοµική επιστήµη και το συναίσθηµα. Οι οικονοµολόγοι – γράφει στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Poetry» –θα είχαν να µάθουν πολλά από τους ποιητές για την ακρίβεια και την αποτελεσµατικότητα, για την αντικειµενικότητα και τη µεγιστοποίηση. Με άλλα λόγια,οι ποιητέςθα µπορούσαν να βοηθήσουν στην επιδιόρθωση της οικονοµίας. Είναι άλλωστε φανερό ότι η οικονοµική θεωρία στηρίζεται σε θεωρητικά στρατηγήµατα,ενώ η ποίηση εµπνέεται απότην πραγµατική ζωή.
Η θεωρία του«αόρατου χεριού» για παράδειγµα, την οποία υποστήριξαν ο Ανταµ Σµιθ και άλλοι, υποστηρίζει ότι το ελεύθερο εµπόριο µεταξύ ατόµων µε συγκεκριµένασυµφέροντα και εθνών οδηγεί σευψηλότερο πλούτο και ότι συλλογικέςπροσπάθειες, όπως η χορήγηση επιδοτήσεων στους φτωχούς ή ενισχύσεων σεξένες χώρες, φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσµατα. Ετσι πορευόµαστε δεκαετίες τώρα. Και σε τι οικονοµία φτάσαµε; Μια ερωµένη των απελπισµένων. ΄ LINK: http://diastaseis.blogspot.com

Το ''Social Network'' επικράτησε στις Χρυσές Σφαίρες

Γράφει ο Δημήτρης Χαλιώτης
Με τέσσερις Χρυσές Σφαίρες στις κατηγορίες της Καλύτερης Δραματικής Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου και Μουσικής, το ''Social Network'' του David Fincher έκανε την έκπληξη στην 68η Τελετή Απονομής των Χρυσών Σφαιρών τα ξημερώματα της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας)...Η φετινή απονομή επεφύλασε ανατροπές, αφού δύο μεγάλα φαβορί ''Ο Λόγος του Βασιλιά'' και το ''Black Swan'' έφυγαν μόνο με μία Σφαίρα από τη λαμπερή βραδιά.Ουσιαστικά τα μέλη της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου ''μοίρασαν'' τις Σφαίρες σε μία σειρά από υποψήφιες ταινίες ξεχωρίζοντας το ''Social Network'', που μπορεί να θεωρεί εαυτόν νικητή μετά από την επικράτησή του σε τρεις βασικές κατηγορίες.Χρυσή Σφαίρα Κωμωδίας κέρδισε το outsider ''Τα παιδιά είναι εντάξει'', ενώ η πρωταγωνίστριά του Annete Benning απέσπασε τη Χρυσή Σφαίρα Α' Γυναικείου Ρόλου σε Κωμωδία.Το απόλυτο φαβορί (και για τα Όσκαρ) Colin Firth πήρε τελικά τη Χρυσή Σφαίρα Α' Ανδρικού Ρόλου σε Δράμα για τον ''Λόγο του Βασιλιά'', ενώ στην αντίστοιχη κωμική κατηγορία ο Paul Giamatti νίκησε τον Johnny Depp και τον Jake Gyllenhaal και βρέθηκε αγκαλιά με τη Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία του στο ''Barney's Version''.Η Natalie Portman δεν άφησε πολλά περιθώρια στις αντιπάλους της και επικράτησε στην κατηγορία της Χρυσής Σφαίρας Α' Γυναικείου Ρόλου σε Δράμα ως φαβορί. Δε συνέβη όμως το ίδιο και στις κατηγορίες των Β' Ρόλων, αφού τα φαβορί καταποντίστηκαν!Ο Geoffrey Rush (Ο Λόγος του Βασιλιά) είδε την... πλάτη του Christian Bale (The Fighter) που κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα Β' Ανδρικού Ρόλου και η Melissa Leo (πάλι για το The Fighter) επικράτησε της Mila Kunis (Black Swan) στην κατηγορία του Β' Γυναικείου Ρόλου.Τέλος, τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Animation πήρε αναμενόμενα το Toy Story 3 και το δανέζικο In a better world ξεχώρισε ανάμεσα στις ξενόγλωσσες ταινίες.
nooz.gr

Αποκαλυπτήρια ανδριάντα του Κ. Καραμανλή

Οι αναφορές στο έργο, την προσφορά και την παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που υπηρέτησε την Ελλάδα ως υπουργός, πρωθυπουργός και πρόεδρος της Δημοκρατίας, κυριάρχησαν στην τελετή αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στο πλακόστρωτο της νέας παραλίας στη Θεσσαλονίκη.
«Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ξεκίνησε ως νεωτεριστής πολιτικός. Στη συνέχεια έγινε εθνάρχης. Και σήμερα είναι σύμβολο», υπογράμμισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.
Επισήμανε τον ενωτικό ρόλο του Κωνσταντίνου Καραμανλή στη μεταπολίτευση, τόνισε πως η ΝΔ τιμά την παρακαταθήκη του, διδάσκεται από το έργο του κι έκανε ιδιαίτερη μνεία στο «δωρικό» ύφος και ήθος του, λέγοντας:
«Ήταν απέριττος, ευθύς και σαφής. Σαφής στη διατύπωσή του. Ευθύς στα μηνύματα που έδινε. Και απέριττος στον πολιτικό του λόγο. Δεν έκρυβε τις ιδέες του. Δεν λάτρεψε ποτέ τη λεγόμενη "πολιτική ορθότητα". Δεν διακοσμούσε τις απόψεις του με περιττά ψιμύθια. Δεν υπέκυπτε στους πειρασμούς του λαϊκισμού(…). Ήταν αληθινός ηγέτης. Και απόλυτος αντίπαλος της επιδερμικής πολιτικής, της επιφανειακής πολιτικής και του «δήθεν»(… ).
Δωρικός στο ύφος και το ήθος του. Αλλά Αριστοτελικός στη σκέψη του. Με την έννοια της σύνθεσης, της οικουμενικότητας και της ελληνικότητας ταυτόχρονα. Του ρεαλισμού, αλλά και της διορατικότητας. Έβλεπε μπροστά. Τόσο μπροστά, που αρκετές φορές ένιωσε πολύ μόνος».
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση, σημείωσε ότι εκτός από σύμβολο εθνικής ενότητας ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν και ο ηγέτης της αντίπαλης πολιτικής παράταξης για δεκαετίες.
«Έχει, λοιπόν, πολύ μεγάλη σημασία όχι απλά και μόνον ο τυπικός λόγος σεβασμού και τιμής, αλλά και η ιστορική αξιολόγηση της άλλης πλευράς», είπε και πρόσθεσε: «Οφείλουμε να είμαστε απέναντι στους πολιτικούς μας αντιπάλους γενναιόδωροι. Οφείλουμε να είμαστε όλοι υπεύθυνοι, ενωμένοι και συναινετικοί. Αυτό το έπραξε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής γνωρίζοντας ότι όταν δεν τιμάς και δεν οικοδομείς αυτό που ονομάζεται δημοκρατικός πολιτικός πολιτισμός, τις συνέπειες τις πληρώνει τελικά όλη η χώρα, τις πληρώνει η πατρίδα». Χαρακτήρισε, επίσης, «μόνιμη» τη θέση που τοποθετήθηκε ο ανδριάντας.
«Από σήμερα ένας μεγάλος Ελληνας από τη Μακεδονία θα είναι παρών καθημερινά στη ζωή μας. Τα άψυχα αγάλματα παίρνουν ζωή απ΄το έργο και την προσωπικότητα του ονόματος που φέρουν», τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.
Αντιπαρήλθε την ένταση γύρω από τον χώρο τοποθέτησης του ανδριάντα και τη «σπουδή», όπως είπε, για τα αποκαλυπτήρια, γιατί δεν ταιριάζει στον χαρακτήρα του η γκρίνια και η μιζέρια, και καταδίκασε οποιαδήποτε προσπάθεια κομματικής εκμετάλλευσης ή αντιπαράθεσης.
«Ημέρα μνήμης και τιμής ενός μεγάλου άνδρα που πρόσφερε πολλά», χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και σημείωσε: «Δεν είμαστε αγνώμονες, είμαστε ευγνώμονες απέναντι στον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Μας θυμίζει ποιοι πραγματικά στάθηκαν αντάξιοι της πατρίδας».
Στη σχέση του Κωνσταντίνου Καραμανλή με τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία αναφέρθηκαν ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής», Αχιλλέας Καραμανλής, και ο πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Νίκος Μέρτζος
«Αγάπησε τη Θεσσαλονίκη, την αισθανόταν οικεία και συμμετείχε σε φιλικές κοινωνικές συναθροίσεις, κάτι που δεν έκανε στην Αθήνα», είπε ο κ. Αχ. Καραμανλής και τόνισε τη στήριξη που παρείχε στο ανασκαφικό έργο στη Μακεδονία, όπως και τη σχέση του με τον καθηγητή Μανώλη Ανδρόνικο.
Οραματιστή και ταυτόχρονα σκληρό ρεαλιστή τον χαρακτήρισε ο Νίκος Μέρτζος, θύμισε γεγονότα από την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη και είπε ότι μετά την τοποθέτηση του ανδριάντα του την πόλη φρουρούν και ορίζουν δύο εθνάρχες. Στην Εγνατία, ο ελευθερωτής Ελευθέριος Βενιζέλος και στην παραλία ο αναμορφωτής Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Τα αποκαλυπτήρια έκαναν οι Γ. Μπουτάρης, Β. Παπαγεωργόπουλος, Α. Καραμανλής και τιμές απέδωσε άγημα του στρατού.
Παρευρέθησαν ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής, Ιωάννης Γρίβας, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Σταύρος Δήμας, πρώην υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ (Βαρβιτσιώτης, Παυλόπουλος, Λιάπης, Σιούφας, Μολυβιάτης, Μεϊμαράκης, Ζαγορίτης, Παλαιοκρασάς, Τραγάκης, Αντώναρος, Τζίμας, Γκιουλέκας, Ιωαννίδης, Καλαφάτης, Αναστασιάδης, Καράογλου, Ράπτη), η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου.
Την τελετή παρακολούθησε πλήθος κόσμου που χειροκρότησε πολύ θερμά τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή, όταν προσήλθε με τη σύζυγο του Νατάσα και στη διαδρομή από τον ανδριάντα μέχρι το εστιατόριο του Βυζαντινού Μουσείου, όπου έγινε η δεξίωση. Θερμή ήταν και η υποδοχή του νυν προέδρου Αντώνη Σαμαρά, που συνοδευόταν από τη σύζυγό του Γεωργία.

SALES ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ....ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΙΜΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΣΑΣ..

Οι χειμερινές εκπτώσεις οι οποίες ξεκίνησαν το Σάββατο και θα κρατήσουν μέχρι τέλος Φεβρουαρίου είναι η τελευταία ελπίδα των εμπόρων, ότι τα ταμεία τους θα γεμίσουν.Μετά την τραγική περίοδο των Χριστουγέννων, μαζί με τα γιορτινά λαμπάκια έσβησαν και οι τελευταίες θετικές σκέψεις των καταστηματαρχών.
Πολλά περιμένουν οι έμποροι από τις φετινές χειμερινές εκπτώσεις, αφού οι προσπάθειές τους να προσεγγίσουν τους πελάτες τους, ξεκινάνε από την πρώτη μέρα, με αρχικές εκπτώσεις από 60% και 70%.

Πρωτοφανή μείωση των τιμών, αλλά αγοραστές δεν υπάρχουν!

Σύμφωνα με τα λεγόμενα των καταστηματαρχών, παρά τις μεγάλες εκπτώσεις, οι άνθρωποι δεν ψωνίζουν!
Ο κόσμος έχει βγει να κάνει τη βόλτα του και έρευνα αγοράς. Και οι λίγοι που το κάνουν είναι μετά από μεγάλη σκέψη, αφού φροντίζουν πρωτίστως να καλύψουν τις πρώτες τους ανάγκες – όπως νερό, ρεύμα, τηλέφωνο και σούπερ μάρκετ!

Μετά την οικονομική κρίση, τις περικοπές μισθών και επιδομάτων, το μεγαλύτερο πλήγμα της ελληνικής αγοράς έφεραν (σύμφωνα πάντα με τους εμπόρους) οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων των ΜΜΜ.Οι καταστηματάρχες ελπίζουν ότι από εβδομάδα τα ΜΜΜ θα επανέλθουν στους κανονικούς τους ρυθμούς, για να μπορέσουν και αυτοί να πάρουν μια ανάσα, μετά το δύσκολο 2010!

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗ, ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΗΛΙΕ...GOOD MORNING GREECE...
ΜΕΡΟΜΗΝΙΑ... Pieria-gr

http://pieria-gr.blogspot.com/2011/01/blog-post_6695.html

http://malevi4.com/2009/10/28/what-is-love/

http://malevi4.com/2009/10/28/what-is-love/