Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2011

Σε 11.305.118 άτομα, εκτιμάται ότι είχε ανέλθει την 1η Ιανουαρίου 2010 ο πληθυσμός της Ελλάδας

Σε 11.305.118 άτομα, εκτιμάται ότι είχε ανέλθει την 1η Ιανουαρίου 2010 ο πληθυσμός της Ελλάδας, αυξημένος κατά 44.716 άτομα, ή 0,4 % σε σύγκριση με την 1η Ιανουαρίου 2009.
Εξέλιξη, πάντως, που κατά κύριο λόγο οφείλεται στην καθαρή μετανάστευση (35.099 άτομα) και πολύ λιγότερο στη φυσική αύξηση (γεννήσεις) του πληθυσμού (9.617 άτομα).
Aυτό προκύπτει από ειδική έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), για την εξέλιξη του πληθυσμού στην Ελλάδα, από την οποία συνάγονται, επίσης, τα εξής:

Γάμοι- σύμφωνα συμβίωσης

Ο ακαθάριστος δείκτης γαμηλιότητας το 2009 ανήλθε σε 5,3 γάμους ανά 1.000 κατοίκους, μειωμένος σημαντικά, καθώς στην αρχή της 10ετίας του 1980 ήταν 7,3 και του 1960 ήταν 9 γάμοι ανά 1.000 κατοίκους. Η εξέλιξη αυτή επέδρασε αρνητικά στον αριθμό των γεννήσεων. Η μέση ηλικία των γυναικών κατά τον πρώτο γάμο αυξήθηκε βαθμιαία και από 24,1 έτη που ήταν το 1991, έφτασε τα 28,9 έτη το 2009.

Αξιοσημείωτη είναι, επίσης, η ραγδαία αύξηση των πολιτικών γάμων.
Κατά την πρώτη εφαρμογή του ν. 3719/2008, ο οποίος προέβλεπε την συμβίωση ενήλικων ετερόφυλων προσώπων με τη σύναψη του συμβολαιογραφικού εγγράφου «Συμφώνου Συμβίωσης» στην Ελλάδα, το 2009 πραγματοποιήθηκαν 104 Σύμφωνα Συμβίωσης, από τα οποία τα 54 πραγματοποιήθηκαν στην Αττική και τα υπόλοιπα σε 16 νομούς της χώρας.

Γεννήσεις

Οι γεννήσεις στην Ελλάδα διατηρήθηκαν το 2009 στα περίπου ίδια επίπεδα με το 2008 και ανήλθαν σε 117.933. Ο δείκτης ολικής γονιμότητας, ο οποίος είχε εμφανίσει μια σοβαρή πτωτική τάση από το 1980 (2,2) έως το 2005 (1,3), παρουσιάζει μικρή ανοδική τάση και ανήλθε το 2007 στο 1,4 και το 2009 στο 1,5- παραμένοντας ωστόσο κάτω από το όριο αντικατάστασης γενεών που είναι 2,1. Η μέση ηλικία της μητέρας κατά τη γέννηση ήταν 31,1 έτη το 2009, έναντι 25,9 έτη το 1975. Αξιοσημείωτη είναι και η συνεχής αύξηση, τόσο σε απόλυτο μέγεθος όσο και σε ποσοστό επί του συνολικού αριθμού, των εκτός γάμου γεννήσεων.

Θάνατοι
Οι θάνατοι παρέμειναν στα επίπεδα των τελευταίων ετών και ανήλθαν το 2009 σε 108.316. Ο ακαθάριστος δείκτης θνησιμότητας, παρουσιάζει αύξηση από 9,3 θανάτους ανά 1.000 κατοίκους το 1991, σε 9,6 θανάτους το 2009. Δεν πρόκειται, πάντως, για αύξηση της θνησιμότητας αλλά για θανάτους που οφείλονται στην γήρανση του πληθυσμού. Η μέση ηλικία κατά τον θάνατο, που το 1995 ήταν 71,8 έτη για τους άντρες και 77,6 έτη για τις γυναίκες, παρουσιάζει αύξηση και το 2009 ήταν 74 έτη για τους άνδρες και 80 έτη για τις γυναίκες. Ο δείκτης βρεφικής θνησιμότητας εμφανίζει συνεχή πτώση και από 18 που ήταν το 1980, έφθασε στα επίπεδα του 2,7 το 2008 και στο 3,1 το 2009. Η προσδοκώμενη ζωή κατά τη γέννηση, ανήλθε το 2009 σε 77,7 έτη για τους άνδρες και 82,8 για τις γυναίκες, ενώ το 1985 ήταν 73,5 και 78,4 έτη αντίστοιχα

news247

Ελπίδα για τις διαβητικές

Επιστήμονες στο Λονδίνο, έδειξαν πως ένα "τεχνητό πάγκρεας", μπορεί να βοηθήσει τις εγκύους με διαβήτη Τύπου 1 και υποστήριξαν ότι η ανακάλυψή τους μπορεί να συμβάλλει στη σημαντική μείωση της θνησιγένειας, αλλά και των θανάτων ανάμεσα στις γυναίκες που περιμένουν παιδί.

Οι Βρετανοί ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα αποκαλούμενο ως "κλειστής βαλβίδας σύστημα χορήγησης ινσουλίνης ", ή αλλιώς τεχνητό πάγκρεας, σε 10 εγκύους με διαβήτη Τύπου 1 και διαπίστωσαν ότι παρείχε τη σωστή δόση ινσουλίνης την κατάλληλη στιγμή, που διατηρούσε σε φυσιολογικά επίπεδα το σάκχαρο του αίματος και προστάτευε από επικίνδυνη αύξηση των επιπέδων του, κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Όπως δήλωσε η Έλεν Μέρφι από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, " το να ανακαλύψεις ένα τεχνητό πάγκρεας, που βοηθά στο να διατηρείται το σάκχαρο στο αίμα των γυναικών που περιμένουν παιδί, σε φυσιολογικά επίπεδα, είναι ασφαλώς κάτι πολύ ελπιδοφόρο ".
Το ευρισκόμενο ακόμα σε πειραματικό στάδιο, " τεχνητό πάγκρεας ", δημιουργήθηκε συνδυάζοντας, ένα μηχάνημα διαρκούς καταγραφής των επιπέδων της γλυκόζης που εισρέουν στην κυκλοφορία, με μία αντλία ινσουλίνης. Και τα δύο χρησιμοποιούνταν ξεχωριστά μέχρι τώρα από ασθενείς από διαβήτη Τύπου 1.
Προηγούμενες δοκιμές σε παιδιά ,βρήκαν ότι ο συνδυασμός των δύο μεθόδων, δεν έχει αποτελέσματα μόνο στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, αλλά διορθώνει και την υπογλυκαιμία, όταν πέφτουν τα επίπεδα της γλυκόζης χαμηλότερα του φυσιολογικού.
Η κύηση για γυναίκες με προβλήματα διαβήτη Τύπου 1 μπορεί να αποδειχθεί αρκετά επικίνδυνη, καθώς οι ορμονικές διαταραχές δυσκολεύουν τη διατήρηση του σακχάρου σε φυσιολογικά επίπεδα.

Μαριχουάνα στο ποτήρι

Ξεχάστε την Coca Cola έρχεται η Canna Cola ένα νέο είδος αναψυκτικού με μαριχουάνα.

Το αναψυκτικό που αναμένεται στην αγορά μέσα στον επόμενο μήνα, περιέχει ένα συνδυασμό σόδας και THC, ένα ψυχότροπο συστατικό που βρίσκεται στη μαριχουάνα.
Ο Κλέι Μπάτλερ ένα από τους ανθρώπους που συνέβαλλε σε αυτό το εγχείρημα αποκαλεί το νέο αναψυκτικό "medible" δηλαδή ένα βρώσιμο φάρμακο.
"Πολλοί άνθρωποι απλά δε θέλουν να καπνίσουν" αναφέρει ο ίδιος προσθέτοντας ότι μέσω του αναψυκτικού μπορεί ο καθένας να λάβει φαρμακευτική αγωγή χωρίς χάπια κτλ.
"Η χρήση της μαριχουάνας μέσα στο αναψυκτικό επιτρέπει να αποφεύγουμε τα παυσίπονα εύκολα και πιο ευχάριστα", τονίζει.
Το αναψυκτικό θα κυκλοφορήσει σε πέντε γεύσεις: Canna Cola, Orange Kush, DogWeed, Grape Ape, και Sour Diesel ενώ θα κοστίζει 10 με 12 δολάρια.
"Αρχικά αρχίσαμε με κλασσικές γεύσεις ενώ αργότερα σκοπεύουμε να βγάλουμε και άλλες γεύσεις όπως με γεύση μπύρα" σημειώνει ο Μπάτλερ.
Μάλιστα προκειμένου να δημιουργηθεί η σύσταση του αναψυκτικού έγιναν διάφορα τεστ ενώ υπήρχε ειδική ομάδα καθώς η ανάμιξη των στοιχείων έπρεπε να γίνει άκρως προσεκτικά. Οι πρώτοι τυχεροί που θα δοκιμάσουν το αναψυκτικό είναι οι κάτοικοι του Κολοράντο.
Σημειώνεται ότι αν και η πλειοψηφία των Αμερικανών διάκεινται θετικά στη χρήση της μαριχουάνας για ιατρικούς σκοπούς σε χρόνιες παθήσεις ωστόσο είναι νόμιμη η χρήση της μόνο σε 15 πολιτείες.
Τώρα εάν θέλετε να μάθετε τι γεύση θα έχει αυτό το αναψυκτικό μη ρωτήσετε τον Μπάτλερ καθώς υποστηρίζει ότι δεν έχει καπνίσει ποτέ, δεν έχει δοκιμάσει μαριχουάνα και δεν πίνει αναψυκτικά.

news247.gr

Πάθος για σοκολάτα

Η γνωστή σοκολατοποιία έδωσε τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους φίλους της να ζήσουν από κοντά μία μοναδική, σοκολατένια εμπειρία, σε ένα Μουσείο διαφορετικό από όλα τα άλλα - στο Μουσείο Σοκολάτας Υγείας Παυλίδη - υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.

Έτσι, περίπου 15.000 άτομα σχημάτισαν ουρά χιλιομέτρων έξω από το Μουσείο που λειτούργησε το Σαββατοκύριακο. Μάλιστα στην είσοδο του πολυχώρου «The Hub», όπου στήθηκε το µουσείο, είχαν στηθεί τρία σιντριβάνια σοκολάτας ύψους ενάµισι µέτρου.
Μέσα στο Μουσείο, οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την ιστορία της διάσημης Σοκολάτας από το 1861 μέχρι σήμερα, να αποκτήσουν μία πρώτη ιδέα για το πώς λειτουργεί η γραμμή παραγωγής στο Εργοστάσιο Παυλίδη, και να δουν την έκθεση συσκευασιών Υγείας Παυλίδη που φοιτητές του Κολλεγίου Βακαλό Art&Design δημιούργησαν αποκλειστικά για την επέτειο των 150 χρόνων και να απολαύσουν σοκολατένιες λιχουδιές.
Επιπλέον, οι μικροί επισκέπτες έπαιξαν με τη ψυχή τους και απασχολήθηκαν δημιουργικά σε δραστηριότητες ειδικά σχεδιασμένες από το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο.
Με την αφορμή της επετείου, η Υγείας Παυλίδη συνεργάστηκε με την Μ.Κ.Ο. «Ανοιχτή Αγκαλιά», και προσέφερε την υποστήριξή της σε παιδιά που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις και νοσηλεύονται σε νοσοκομεία. Στην κατεύθυνση αυτή, δημιουργήθηκε ειδική επετειακή συσκευασία, που περιέχει 3 σοκολάτες Υγείας Παυλίδη των 100γρ., το 10% των εσόδων της οποίας προσφέρθηκε στην «Ανοιχτή Αγκαλιά».

Επίσης, στο χώρο του Μουσείου λειτούργησε κατάστημα αναμνηστικών δώρων υπέρ των σκοπών της «Ανοιχτής Αγκαλιάς».

Γιατί μεταναστεύουν οι Ελληνικές Επιχειρήσεις στη Βουλγαρία;

Μεγαλύτερος αριθμός επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων αναπτύχθηκε στη Βουλγαρία, την τελευταία διετία από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, καθώς οι ελληνικές εταιρείες επωφελούνται από τις απλοποιημένες διαδικασίες που παρέχονται εκεί, σε ό,τι αφορά τη σύσταση, εγγραφή και...λειτουργία επιχειρήσεων, το ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον και την έλλειψη γραφειοκρατίας.
Τα παραπάνω επισήμανε ο υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Βουλγαρίας, Τράιτσο Τράικοφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο των εγκαινίων της νέας μονάδας του Ομίλου Καπνική Μιχαηλίδης, στο Σαντάνσκι της Βουλγαρίας, το Σάββατο.

Αφού ανέφερε ότι στη Βουλγαρία δραστηριοποιούνται περισσότερες από 3.000 ελληνικές επιχειρήσεις, ο κ. Τράικοφ σημείωσε ότι ο ίδιος παροτρύνει και τις βουλγαρικές εταιρείες να δραστηριοποιηθούν στην ελληνική αγορά. Ωστόσο, όπως είπε, «όταν τους ρωτώ τι είναι αυτό που τους κάνει και σταματούν, απαντούν (πως είναι) το πολύπλοκο γραφειοκρατικό περιβάλλον».

Όπως βλέπετε λοιπόν το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας, είναι η γραφειοκρατία. Κι έχει ονοματεπώνυμο: Γεώργιος Παπακανσταντίνου. "Κατέβασε" άπειρα φορολογικά νομοσχέδια και αλλάζει όλη τη φορολογική νομοθεσία κάθε βδομάδα. Κανείς δεν ξέρει τι ισχύει κι αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να περνά απαρήτηρητο. Εμείς στο taxalia τα παμε εκατοντάδες φορές. Και τώρα το πήραν χαμπάρι και οι μεγάλες εφημερίδες επιτέλους. Πότε θα καταλάβει ο κ.Παπακωνσταντίνου ότι δεν μπορείς να αλλάζεις κάθε βδομάδα τη νομοθεσία;

taxalia

Η «ποιήτρια της κιθάρας»,

Έλενα Παπανδρέου επιστρέφει την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο ως φιλοξενούμενη των εκδηλώσεων της σειράς «Μουσικές Βραδιές στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος».

Για το πρόγραμμά της η φημισμένη κιθαρίστα, μεταξύ άλλων, θα ερμηνεύσει σε πρώτη εκτέλεση το έργο του Γιώργου Κουμεντάκη «Το ισοκράτημα ενός τρελού γέρου» για μπαγιάν και κιθάρα (παραγγελία του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών . Στο μπαγιάν (ακορντεόν κοντσέρτου) ο Κωνσταντίνος Ράπτης.
Επιπλέον η Έλενα Παπανδρέου έχει επιλέξει ακόμη τέσσερα αποσπάσματα («Αθηνά», «Γαλάζιο αμαξάκι», «Η πομπή», «Τρεις καμάρες») από το έργο «Ο νέος και η κουκουβάγια» του κιθαριστή και συνθέτη Γιώργου Μουλουδάκη ενώ θα παρουσιάσει και τρία «Νυχτερινά» του Ρομαντικού Φρεντερίκ Σοπέν σε δική της μεταγραφή (έργο 9-αρ.2, έργο 37-αρ. 1, έργο 32-αρ. 1). Θα ακουστεί επίσης το τρίτο μέρος από τη δημιουργία του Γάλλου Ρολάν Ντιένς « Triaela », το οποίο τιτλοφορείται Clown Down (Gismonti au Cirque), μια δημιουργία που ο ευφάνταστος ερμηνευτής, συνθέτης και ενορχηστρωτής έχει αφιερώσει στην Έλενα Παπανδρέου. Ο ίδιος υπογράφει εξάλλου και τη διασκευή δύο αγαπημένων μελωδιών του Μάνου Χατζιδάκι που διάλεξε να παίξει στο ρεσιτάλ της η γνωστή κιθαρίστα. Πρόκειται για τα τραγούδια «Ο ταχυδρόμος πέθανε» (από το «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε») και «Θάλασσα πλατιά». Η Έλενα Παπανδρέου θα ερμηνεύσει ακόμη τις «Παραλλαγές-Variazioni», έργο 112 του περίφημου Ιταλού βιρτουόζου της κιθάρας και συνθέτη Μάουρο Τζουλιάνι, καθώς και τα έργα του δασκάλου της Βαγγέλη Μπουντούνη (γεν. 1950): Ragtime, «Για τον Μάνο» και «Η Λυδία ξυπνάει».
Ο δημιουργός Γιώργος Κουμεντάκης ειδικά για την πρωτοπαρουσιαζόμενη σύνθεσή του «Το ισοκράτημα ενός τρελού γέρου», σημειώνει: «Είναι το τέταρτο μιας νέας ομάδας έργων που ερευνούν το βυζαντινό ισοκράτημα, το καθηλωτικό ίσο που μας απογειώνει σε δρόμους μεταφυσικούς. Μια θεϊκή βάση που πάνω της οικοδομεί ο άνθρωπος την πνευματική του υπόσταση. Το έργο προσπαθεί να αποδώσει μουσικά «Το ημερολόγιο ενός τρελού γέρου» του διάσημου Ιάπωνα συγγραφέα Τζουνιτσίρο Τανιζάκι. Τα τρία βασικά θέματα του βιβλίου, στο οποίο ένας ηλικιωμένος άντρας ερωτεύεται παράφορα τη νύφη του και οδηγείται σε ακραίες καταστάσεις, αποτυπώνονται στα τρία συνεχόμενα μέρη του μουσικού έργου με την παρακάτω σειρά: παρελθόν-παρόν, νιότη-γηρατιά, έρωτας-θάνατος».
Με σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η κιθαρίστα Έλενα Παπανδρέου έχει κερδίσει πολλά βραβεία και διεθνείς διακρίσεις στην επιτυχημένη σταδιοδρομία της. Έχει συνεργαστεί με διεθνούς κύρους σολίστ και αρχιμουσικούς και έχει πραγματοποιήσει πολλές εμφανίσεις παγκοσμίως . Είναι λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη και διδάσκει από το 2007 στα θερινά σεμινάρια «Κιθαριστικές συναντήσεις του Γκάρνιανο» (Ιταλία). Έργα τους της έχουν αφιερώσει οι: Ρολάν Ντιένς, Νικίτα Κόσκιν, Νίκος Μαμαγκάκης, Βαγγέλης Μπουντούνης, Γιώργος Κουμεντάκης και Δημήτρης Νικολάου.
Ο Κωνσταντίνος Ράπτης θεωρείται ένας από τους διαπρεπέστερους σολίστ του μπαγιάν στην Ελλάδα. Εκτός από ακορντεόν, έχει σπουδάσει ανώτερα θεωρητικά, πιάνο και μουσικολογία. Έχει πραγματοποιήσει σολιστικές εμφανίσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και έχει συμπράξει με γνωστά ορχηστρικά συγκροτήματα και σύνολα δωματίου παρουσιάζοντας συχνά έργα σε πρώτη εκτέλεση.

Πληροφορίες
Μέγαρο Μουσικής, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου, 8.30μ.μ.

Oι μπαμπάδες πρέπει μόνο να παίζουν με τα παιδιά!

Οι άνδρες με παιδιά το καλύτερο που έχουν να κάνουν, είναι απλώς να παίζουν μαζί τους και να αφήνουν τις λοιπές φροντίδες της ανατροφής στις μαμάδες, σύμφωνα με μια νέα έρευνα αμερικανών ψυχολόγων, η οποία υποστηρίζει ότι οι παραδοσιακοί οικογενειακοί ρόλοι «δουλεύουν» καλύτερα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Σάρα Σόουπ-Σάλιβαν, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό αναπτυξιακής ψυχολογίας “Developmental Psychology”, σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ», κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ζευγάρια έχουν ισχυρότερη και καλύτερη αμοιβαία υποστηρικτική σχέση ως γονείς, όταν ο πατέρας περνάει περισσότερη ώρα παίζοντας με τα παιδιά του και λιγότερη ώρα ταΐζοντας ή πλένοντάς τα, όπως θα έπρεπε- θεωρητικά τουλάχιστον- να κάνει ένας σύγχρονος μπαμπάς.
Όμως, σύμφωνα με τους ερευνητές, ο άνδρας που επιμένει να μπλέκεται στα πόδια της γυναίκας του, τελικά καταλήγει να υποσκάπτει τις προσπάθειές της να φροντίσει το παιδί και τελικά όλοι καταλήγουν σε χειρότερη κατάσταση απ’ ό,τι αν οι ρόλοι τους ήσαν πιο διακριτοί - ένα συμπέρασμα που ασφαλώς δεν θα αρέσει στις φεμινίστριες, αλλά πιθανότατα θα ικανοποιήσει πολλούς άνδρες!
Η Σάλιβαν παραδέχτηκε ότι είναι απογοητευτικό το συμπέρασμα της νέας έρευνας για τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι οι πατέρες και οι μητέρες θα πρέπει να μοιράζονται ισότιμα τα καθήκοντα φροντίδας των παιδιών. Πρόσθεσε, πάντως, πως αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι η ενασχόληση ενός πατέρα με την φροντίδα του παιδιού είναι κακό πράγμα. «Απλώς δεν αποτελεί την ιδανική συνταγή για όλα τα ζευγάρια. Είναι δυνατό να υπάρχει μια στερεή σχέση ανάμεσα στους δύο γονείς, χωρίς να μοιράζονται εξίσου τις ευθύνες τις ανατροφής» τόνισε.
Οι ερευνητές μελέτησαν 112 ζευγάρια εθελοντών με τετράχρονο παιδί, αναλύοντας τον τρόπο ανατροφής και την κατανομή των καθηκόντων μεταξύ των γονιών. Επίσης παρατήρησαν άμεσα τον τρόπο που οι γονείς ασχολούνταν με τα παιδιά τους, κατά πόσο ο ένας υπονόμευε τις προσπάθειες του άλλου ή, αντίθετα, αλληλοϋποστηρίζονταν, κατά πόσο ανταγωνίζονταν μεταξύ τους ή συνεργάζονταν. Έπειτα από ένα χρόνο, επαναλήφθηκαν ανάλογα πειράματα, όταν πια τα παιδιά είχαν γίνει πέντε ετών.
Το γενικό συμπέρασμα ήταν ότι στις οικογένειες όπου από την αρχή οι μπαμπάδες αφιέρωναν τον περισσότερο χρόνο στο παιγνίδι με τα παιδιά τους, το ζευγάρι είχε τελικά καλύτερη σχέση και συνεργασία στην ανατροφή του παιδιού.
Όταν, αντίθετα, από την αρχή οι μπαμπάδες είχαν μοιραστεί απολύτως όλες τις ευθύνες της φροντίδας, έπειτα από ένα χρόνο οι δύο γονείς είχαν καταλήξει να δείχνουν μικρότερο βαθμό συνεργασίας μεταξύ τους και αλληλοϋποστήριξης. Οι διαπιστώσεις αυτές ίσχυαν ανεξάρτητα από το μορφωτικό επίπεδο του πατέρα, τις ώρες εργασίας, το συνολικό οικογενειακό εισόδημα, τη διάρκεια της σχέσης των γονέων κ.α.
Η Σάλιβαν επεσήμανε επίσης ότι, όπως έχουν δείξει προηγούμενες έρευνές της, συχνά οι μητέρες λειτουργούν ως «κλειδοκράτορες», ρυθμίζοντας κατά βούληση αν οι μπαμπάδες θα έχουν περισσότερη ή λιγότερη εμπλοκή στη φροντίδα του παιδιού, επιδεικνύοντας μια αμφισημία συναισθημάτων και επιθυμιών, κάτι που βεβαίως έχουν και οι πατέρες από τη δική τους πλευρά.
nooz

Πόσο κρατάει μια αγκαλιά

Ίσως δεν το είχατε συνειδητοποιήσει, αλλά μια συνηθισμένη αγκαλιά κρατά περίπου τρία δευτερόλεπτα, σύμφωνα με μια έρευνα βρετανών ψυχολόγων, που βασίστηκε στην μελέτη των αγκαλιών, τις οποίες κάνουν οι αθλητές στους Ολυμπιακούς αγώνες.

Η τυπική αγκαλιά κρατά όσο περίπου και μια σειρά από πολλές άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες και φυσιολογικές νευρολογικές διαδικασίες (από το κούνημα του χεριού όταν λέμε αντίο, μέχρι τις μουσικές "φράσεις" και τη διάρκεια της χαλαρής αναπνοής), πράγμα που ενισχύει την επιστημονική θεωρία ότι περνάμε τη ζωή μας, χωρίς φυσικά να το συνειδητοποιούμε, αντιλαμβανόμενοι το παρόν (το "τώρα") σε διαδοχικά διαστήματα των τριών δευτερολέπτων.
Κάτι ανάλογο, σύμφωνα με μελέτες ζωολόγων, συμβαίνει και σε πολλά άλλα ζώα, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι πολλές ενέργειές τους, από το μάσημα μέχρι την αφόδευση, διαρκεί γύρω στα τρία δευτερόλεπτα.
Η αναπτυξιακή ψυχολόγος Έμες Νάγκι, του πανεπιστημίου του Νταντί, που δημοσίευσε τη σχετική μελέτη στο περιοδικό ηθολογίας "Journal of Ethology", και αναφέρει το "Science", ανέλυσε καρέ-καρέ μια σειρά από τηλεοπτικά βίντεο, από τελικούς 21 Ολυμπιακών αθλημάτων στους αγώνες του 2008, καταγράφοντας εκατοντάδες αγκαλιές ανάμεσα σε αθλητές, συναθλητές και ανταγωνιστές, προπονητές, συγγενείς και φίλους.
Ανεξάρτητα από το φύλο και την χώρα προέλευσης του αθλητή, οι αγκαλιές διαρκούσαν κατά μέσο όρο τρία δευτερόλεπτα. Όπως μάλλον αναμενόταν, οι αθλητές αγκάλιαζαν λίγο περισσότερο τους προπονητές τους σε σχέση με τους συναθλητές τους στην ίδια ομάδα, ενώ αγκάλιαζαν λιγότερο τους ανταγωνιστές τους από άλλη ομάδα.
Το εύρημα ενισχύει την πεποίθηση μερικών ψυχολόγων, ότι η περίοδος των τριών δευτερολέπτων αποτελεί τη βασική χρονική μονάδα που καθορίζει την αντίληψη των ανθρώπων για την (εκάστοτε) παρούσα στιγμή. Με άλλα λόγια, το αίσθημα του "τώρα" διαρκεί γύρω στα τρία δευτερόλεπτα.
Η χρονική αυτή διάρκεια των τριών δευτερολέπτων έχει διαμορφώσει θεμελιακά την ανθρώπινη βιολογική και κοινωνική εξέλιξη, σύμφωνα με τον νευρο-ηθολόγο Τζιόφρι Γκέστνερ, του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν-Αν Άρμπορ.
Αν η χρονική αντίληψη του "τώρα" ήταν πολύ μικρότερή, για παράδειγμα λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου, τότε θα αντιδρούσαμε υπερβολικά γρήγορα στα εξωτερικά ερεθίσματα, π.χ. στις απειλές του περιβάλλοντος, αντιλαμβανόμενοι ως απειλητικά -χωρίς λόγο- πράγματα που δεν θα έπρεπε, όπως το πέταγμα μιας μπάλας προς εμάς. Από την άλλη, αν το "τώρα" κρατούσε περισσότερο, π.χ. ένα λεπτό, πολλά πράγματα μπορεί να συνέβαιναν στο φυσικό περιβάλλον σε αυτό το μεγάλο χρονικό διάστημα, στα οποία δεν θα προλαβαίναμε να αντιδράσουμε. Με άλλα λόγια, το χρονικό διάστημα των τριών δευτερολέπτων αποτελεί μια "χρυσή τομή" που διευκολύνει την επιβίωσή μας.

Ο ψυχοβιολόγος Κόλιν Τρεβάρτεν, του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, συμφωνεί ότι το χρονικό διάστημα των τριών δευτερολέπτων έχει καθοριστική σημασία και αποτελεί το (χρονικό) θεμέλιο της συνειδητής εμπειρίας μας, σε συνδυασμό όμως με άλλους ρυθμούς, όπως τα άμεσα αντανακλαστικά, που δείχνουμε σε κλάσματα του δευτερολέπτου, και συμβάλλουν για να διαμορφώνει ένας άνθρωπος την συνολική φυσική αίσθηση του χρόνου, η οποία δεν είναι άκαμπτη, αλλά "εύκαμπτη" και "νοητική".
Αυτό φαίνεται και από μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, η οποία διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ζουν έντονη ζωή, μπορεί να μην ζουν όντως περισσότερα χρόνια, όμως αισθάνονται σαν να ζουν, κάτι που έρχεται να επιβεβαιώσει τον υποκειμενικό χαρακτήρα της αντίληψης του χρόνου.
Ο εγκέφαλός μας "μετρά" το χρόνο χρησιμοποιώντας ένα είδος "εσωτερικού ρολογιού" και όσα περισσότερα γεγονότα πρέπει να καταγράψει, ανάλογα με το πόσο δραστήριος είναι κανείς, τόσο περισσότερο ο άνθρωπος αυτός έχει το υποκειμενικό αίσθημα ότι ο χρόνος κυλάει πιο αργά, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Οι επιστήμονες Μίσα Άρενς και Μάνις Σαχάνι, του University College του Λονδίνου, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό βιολογίας "Current Biology", και αναφέρει το New Scientist, έκαναν πειράματα με 20 εθελοντές, στους οποίους, για μια καθορισμένη χρονική περίοδο, έδειξαν δύο βίντεο: ένα με μια στατική εικόνα όπου δεν υπήρχε καμία δράση και ένα που περιλάμβανε μια τυχαία εναλλαγή διαφόρων ερεθισμάτων.
Όταν οι εθελοντές κλήθηκαν να αξιολογήσουν πόσο χρόνο διήρκεσε το βίντεο, όσοι είχαν δει αυτό με τη δράση, ήσαν πολύ πιο ακριβείς. Οι εθελοντές είδαν επίσης το βίντεο σε δύο διαφορετικές ταχύτητες και, όταν πάλι κλήθηκαν να πουν πόσο αυτό κράτησε, είπαν ότι η χρονική διάρκειά και των δύο βίντεο ήταν ίδια, ενώ στην πραγματικότητα το βίντεο που είχε παιχτεί με μεγαλύτερη ταχύτητα, κράτησε λιγότερο.
nooz

oi πιο τρανταχτές ενδείξεις πως μάλλον ήταν γραφτό να σμίξετε τα δυο σας.1. Του εκμυστηρεύεσαι πράγματα που δεν έχεις πει σε κανένα άλλο:

Εννοείται πως σκοπός δεν είναι να τον πρήξεις με άσχετες λεπτομέρειες της ζωής σου (πόσα μπάνια έκανες τα καλοκαίρια ή πως σου άρεσε να φτιάχνεις τα μαλλιά σου μικρή) αλλά να του μιλήσεις απλά και ειλικρινά για όλα εκείνα που σημάδεψαν τη ζωή σου (μια απώλεια αγαπημένου προσώπου, μια σοβαρή ασθένεια). Αυτή η άμεση εξομολόγηση σημαίνει πως το άτομο αυτό σου αποπνέει εμπιστοσύνη που είναι σημαντικός παράγοντας για μια επιτυχημένη μακροχρόνια σχέση ζωής.

2. Τον αφήνεις να σε δει σε στιγμές αδυναμίας:

Είναι πολύ εύκολο να έχεις κάποιον στη ζωή σου όταν όλα πηγαίνουν ιδανικά. Έλα όμως που σε στιγμές αδυναμίας δεν θέλουμε να μας βλέπει έτσι το άλλο μας μισό. Αν γνωρίσεις έναν άντρα που δεν σε νοιάζει αν θα σε δει άβαφη και χωρίς φρύδι το πρωί που ξυπνάς ή μέσα στη μαύρη απόγνωση μετά από μια απόλυση, τότε μάλλον βρήκες το άλλο σου μισό!

3. Τον σέβεσαι και τον έχεις ψηλά:

Ο άνθρωπος αυτός σου αποπνέει σεβασμό και αυτός είναι ισχυρός παράγοντας για μια σχέση ζωής. Συνήθως, στην καθημερινή ζωή υπάρχουν πράγματα που μας εκνευρίζουν στον άλλο, όπως το ότι δεν βγάζει τις κάλτσες στο κρεβάτι αλλά ακόμα κι αυτά δεν μειώνουν το σεβασμό που του τρέφεις. Μπορεί να είσαι περήφανη για εκείνον που είναι δύο μέτρα ή που είναι άψογος επαγγελματίας ή που απλά σε προσέχει όσο τίποτα!
4. Θέλεις να τον γνωρίσουν οι γονείς σου:

Όσο πιο περήφανη νιώθεις για τον άντρα που έχεις δίπλα σου, όσο περισσότερο σου δείχνει πως θα μπορούσε να γίνει πατέρας τον παιδιών σου, τότε θέλεις χωρίς δεύτερη σκέψη να τον γνωρίσεις στην οικογένειά σου. Ειδικά εμείς τα κορίτσια, σε αντίθεση από τα αγόρια δεν βάζουμε τον τελευταίο τυχόντα στο σπίτι μας. Αν υπάρξει το αγόρι αυτό που θα μας κάνει να νιώσουμε έτσι, τότε ο ρόλος του στη ζωή σου θα είναι πρωταγωνιστικός
5. Μπορείς να φανταστείς το μέλλον μαζί του:

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως θέλεις εδώ και τώρα να τον παντρευτείς αλλά στο μυαλό σου έχεις μια εικόνα των δυο σας σε ένα σπίτι με 5 -6 κουτσούβελα να παίζουν γύρω γύρω.


6. Δεν φοβάσαι να διαφωνήσεις μαζί του

Πολλές φορές και από φόβο μήπως χάσουμε τον αγαπημένο μας, αποφεύγουμε να διαφωνήσουμε μαζί του. Όταν γνωρίσουμε τον ιδανικό άντρα, δεν φοβόμαστε να διαφωνήσουμε ακόμα κια να τσακωθούμε μαζί του, και γνωρίζουμε πως εκείνος θα μας ακούσει προσεκτικά και θα λάβει υπόψη του όσα λέμε.
7. Θέλεις να αμβλύνετε τις διαφορές που έχετε:

Αν όσα σας χωρίζουν δεν μπορούν να βλάψουν το κοινό σας μέλλον (εκείνος δεν είναι φυγάς ή στη φυλακή για παράδειγμα), έχεις την επιθυμία να γεφυρώσεις όσα σας χωρίζουν, είτε είναι τα χρήματα ή θρησκεία ή οτιδήποτε άλλο.


8. Γελάτε μαζί:

Κάθε ζευγάρι καρμικά ενωμένο, ξέρει να περνά στιγμές γέλιου και χαλάρωσης μαζί. Το γέλιο είναι μια από τις ελάχιστες χαρές που έχουμε στη ζωή μας, κι αν δεν υπάρχει αυτό στη ζωή σας, σας λείπει το αλατοπίπερο στη σχέση σας!
9. Σε έλκει τρελά απόλυτα, συγκλονιστικά όπως κανένας άλλος!Η σωματική έλξη είναι μια ατράνταχτη απόδειξη πως η σχέση σας είναι υγιής. Ακόμα κι αν ο άλλος δεν είναι ο Τζόρτζ Κλούνεϊ αλλά εσένα σε κάνει να φτερουγίσεις και μόνο που τον ακουμπάς, είσαι τυχερή. Ειδικά μάλιστα, αν η σωματική έλξη που νιώθεις φουντώνει όσο περνά ο καιρός.
10. Δεν βαριέσαι ποτέ κοντά του:

Όταν είστε μαζί, δεν νιώθεις ότι πρέπει να μιλάς συνεχώς ή να καλύπτεις τα κενά. Έτσι κι αλλιώς, πάντα νιώθεις πως έχετε ακόμα 1000 πράγματα να συζητήσετε που δεν έχουν ειπωθεί.

11. Είσαι ο εαυτός σου μαζί του:

Δεν χρειάζεται ούτε να προσποιηθείς πως είσαι κάποια άλλη, ούτε να μην πεις όσα σκέφτεσαι αφού μαζί του μπορείς να είσαι ο πραγματικός σου εαυτός.

12. Θέλεις να τον βλέπεις χωρίς υπερβολές:Φυσικά και σου λείπει όταν δεν είστε μαζί αλλά δεν είστε και αυτοκόλλητοι Ξέρετε καλά πως ο χρόνος που περνάτε χώρια αναζωπύρωνε τον έρωτα και είναι σημάδι υγιούς σχέσης.


13. Ζηλεύεις αλλά στα λογικά πλαίσια:

Δεν σε πειράζει που μια στο τόσο κανονίζει να βγει και με τους φίλους του, ακόμα και γένους θηλυκού. Ζηλεύεις στα λογικά πλαίσια αλλά διατηρείς ανέπαφα τα δικά σου χόμπι, ασχολίες και δεν παραμελείς και τις δικές σου κολλητές.

14. Νιώθεις πως στο πλευρό του άντρα αυτού γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος:

Μαζί του νιώθεις σίγουρη, ευτυχισμένη, ελκυστική, σε ανεβάζει και σε κάνει πιο έξυπνη. Γενικά, η σχέση μαζί του σου βγάζει τα καλά στοιχεία του χαρακτήρα σου.

15. Το σεξ μαζί του είναι ουαουυυυυυ:

... κάθε φορά που κάνετε έρωτα, νιώθεις σούπερ ουάουυυυ.


http://24wro.blogspot.com/2011/01/15_5327.html#ixzz1Cc1Oiw20