Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2011

Ζεϊμπέκικος


Ζεϊμπέκικος


Ένα, δύο, τα βήματα αργά-κοφτά,


στροφή γύρω από το σώμα σου


με δύναμη τα πέλματα χτυπάνε τη γη,


τα μανίκια στα χέρια μαζεμένα, απλωμένα προς τον ουρανό ψηλά, στα δάχτυλα μπεγλέρι και τσιγάρο,


τους αγγέλους προσμονείς να σου χτυπήσουν παλαμάκια,


εννέα όγδοα- χορεύουν οι νότες.


Ένα ζεϊμπέκικο στα πόδια


Ζορμπά εσύ, αγνέ αλήτη,


απάνω στα λουλούδια και τα πιάτα τα σπασμένα, χορεύεις, -κι αυτό είναι κακό;-


ιδρώτας στο μέτωπο


γλιστρά


και στο λαιμό


τεντώνουν οι μυς


λυγίζουν τα πόδια


σκύβεις και τινάζεσαι ξανά ψηλά


μες τα παλαμάκια


στον ρυθμό


τα βήματα τα αργά, τα βαριά, τα σίγουρα, τα αντρίκεια,


οδηγούν


στην έξαψη


τη βακχική…


Μούσες χαμογελούν, μελωδίες ψιθυρίζουν.


Τα ποτήρια γεμίζουν και αδειάζουν κρασί και χαρά!


Ο χορός καλά κρατεί,


σαν τελετή από τους αιώνες μέσα βγαλμένη ελληνική,


περήφανη αρσενική,


για τις γυναίκες ικέτες της χαράς, τριγύρω.


Ζεϊμπέκικος στους αιώνες για τους φίλους


και όλες τις αγαπημένες σου.
ΜΠΙΚΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ: ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ ΝΥΧΤΕΣ.

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ...ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, Ο ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ..!

Διευκρινίσεις για την άσκηση "Καλλίμαχος", η οποία προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και έφτασε μέχρι τη Βουλή, μετά από δημοσίευση βίντεο και φωτογραφιών στο διαδίκτυο, έδωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η άσκηση διεξήχθη την Παρασκευή (04/02) στο στρατόπεδο "Κορομηλά", στην Αργυρούπολη του Δήμου Κιλκίς και προκάλεσε ποικίλα σχόλια, καθώς απεικονίζονται στρατιώτες να επεμβαίνουν σε διαδήλωση και να συγκρούονται με διαδηλωτές.
Σύμφωνα με το υπουργείο, οι "επιχειρήσεις εκκένωσης πλήθους", "αποτροπή σύγκρουσης", όπως και "διαχωρισμός αντιμαχόμενων μερών" είναι μεταξύ των αποστολών της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας που δραστηριοποιείται σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η άσκηση έγινε στο πλαίσιο της εκπαίδευσης του προσωπικού της Ταξιαρχίας, προκειμένου να ανταποκριθεί στην αποστολή του σε περίπτωση ενεργοποίησης του Σχηματισμού Μάχης της Ευρωπαϊκής Ένωσης HELBROC 4.

Ουσιαστικά, το υπουργείο παραδέχθηκε ότι ο συγκεκριμένος τύπος άσκησης προβλέπεται, στα πλαίσια βεβαίως της συμμετοχής της Ελλάδας σε άσκηση της ΕΕ.

Ο ΑΝΥΕΘΑ Πάνος Μπεγλίτης, μετά από διερεύνηση του θέματος που ετέθη στη σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, δήλωσε τα εξής:
“Στις 4 Φεβρουαρίου 2011 διεξήχθη στο Κιλκίς άσκηση παρουσία παρατηρητών από 13 χώρες για την επιχειρησιακή προετοιμασία των δυνάμεων που μετέχουν στην ομάδα HELBROC η οποία έχει συγκροτηθεί από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Κύπρο στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρόμοιες ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν το 2004, 2007 και το 2008.

Η άσκηση ήταν ανοικτή στα τοπικά ΜΜΕ που κατέγραψαν και μετέδωσαν σχετικά στιγμιότυπα.

Με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ ζήτησε να ενημερωθεί για το σενάριο της άσκησης και έδωσε οδηγίες για την καλύτερη επιχειρησιακή και επικοινωνιακή διαχείριση παρομοίων θεμάτων στο μέλλον.

Είναι όμως προφανές και αυτονόητο για το σύνολο του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων ότι η αποστολή τους είναι η φύλαξη των συνόρων και η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας, της εθνικής κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και εν γένει της εξωτερικής ασφάλειας της χώρας.Οι κάθε είδους κοινοβουλευτικές ή δημοσιογραφικές αναφορές σε δήθεν ασκήσεις "εσωτερικής καταστολής" είναι εντελώς ανεύθυνες και ατυχείς και προσβάλλουν το δημοκρατικό ήθος των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η εξάσκηση της ικανότητας των μονάδων μας που μετέχουν σε μεγάλο αριθμό διεθνών αποστολών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, να αντιμετωπίσουν διάφορες καταστάσεις κρίσης κατά τη διάρκεια της αποστολής τους, είναι ζήτημα εξωτερικής αμυντικής πολιτικής και όχι ζήτημα ελληνικής εσωτερικής πολιτικής.
Είναι υποχρέωση όλων μας, όταν αναφερόμαστε στο συνταγματικό πλαίσιο της λειτουργίας των Ε.Δ. να είμαστε προσεκτικοί και ακριβείς στις εκφράσεις μας και να μην επιχειρούμε να εμπλέξουμε τις Ε.Δ. στην πολιτική συγκυρία για να εξυπηρετηθούν τρέχουσες ανάγκες του κομματικού λόγου”

NEWS247.GR

Δεν υπάρχουν άσχημες γυναίκες....υπάρχουν άντρες που δεν πίνουν !

http://taxalia.blogspot.com/2011/02/blog-post_1006.html

ΦΟΒΕΡΟ ΒΙΝΤΕΑΚΙ.....ΔΕΙΤΕ ΤΟ..!!!!

Elisabeth Kontomanou, Half Note από τις 11 μέχρι και τις 17 Φεβρουαρίου.


Mε πατέρα από τη Γουινέα και Ελληνίδα μητέρα, η γεννημένη στη Γαλλία Elisabeth Kontomanou, έχει... δημιουργήσει όνομα στην ευρωπαϊκή και αμερικανική τζαζ σκηνή, συνεργαζόμενη με μουσικούς όπως οι Leon Parker, Michel Legrand, Mike Stern, Jeff Watts, Richard Bona, Dennis Chambers, Vinnie Colaiuta, Jim Beard, Alain Jean-Marie, Toots Thielemans. Η Elisabeth Kontomanou έχει λάβει αρκετές σημαντικές μουσικές διακρίσεις και δισκογραφία της ξεχωρίζει για την τζαζ καθαρότητά της, την οποία και μπορούμε να απολαύσουμε στη σκηνή του Half Note από τις 11 μέχρι και τις 17 Φεβρουαρίου.

queen.gr

Αναζητώντας αγοραστή

Ένας πίνακας του ζωγράφου Πολ Γκογκέν, που είχε εκτιμηθεί ως το κορυφαίο κομμάτι στη δημοπρασία του οίκου Κρίστι και περιελάμβανε έργα του μοντερνισμού και του ιμπρεσσιονισμού, απέτυχε να βρεί αγοραστή, την Τετάρτη στο Λονδίνο.
Το έργο, που ήταν ένας φόρος τιμής από τον καλλιτέχνη στον φίλο του, επίσης κορυφαίο δημιουργό, Βίνσεντ Βαν Γκογκ και ανήκει στην κατηγορία της " νεκρής φύσης " με ηλίανθους, αναμενόταν να αποκομίσει το ποσό των 10 εκατομμυρίων λιρών.
Με κορυφαίο "κτύπημα" της δημοπρασίας ένα έργο του Πιερ Μπονάρ για 7,2 εκατομμύρια λίρες, πολύ παραπάνω από τα 4 που εκτιμούσαν οι ειδικοί, η βραδιά απέφερε στον οίκο περίπου 61,9 εκατομμύρια λίρες. Ποσό αρκετά μικρότερο από τα 81 εκατομμύρια που ανέμεναν να συγκεντρώσουν οι διοργανωτές της δημοπρασίας.

Σε μία ξεχωριστή δημοπρασία, που διοργάνωσε επίσης την Τετάρτη ο μεγαλύτερος οίκος του κόσμου, με έργα επηρεασμένα από το ρεύμα του σουρεαλισμού, συγκεντρώθηκε το ποσό των 23,4 εκατομμυρίων λιρών.

Και αυτές οι δημοπρασίες εντάσσονται σε μία σημαντική σειρά πωλήσεων, που καταγράφονται στον τομέα των έργων Τέχνης, αυτό το μήνα στο Λονδίνο. Το φαινόμενο το παρακολουθούν στενά οι ειδικοί, προσπαθώντας να διακρίνουν, είτε σημάδια ενδυνάμωσης, είτε ενδείξεις ενός ραγδαία αναπτυσσόμενου τομέα.

Ανακοίνωση Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού Έτους 2011

Ομιλία της Βουλευτού Πιερίας Μαρίας Μίχου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ


Οι προτάσεις της για την καλύτερη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης και η τοποθέτηση του πρωθυπουργού

Τις προτάσεις της για την καλύτερη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης ανέπτυξε η Βουλευτής Πιερίας Μαρία Μίχου στην ομιλία της στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Μίχου εάν θέλουμε να αλλάξουμε τη χώρα πρέπει να «ξεκολλήσουμε» το κράτος, και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την ουσιαστική επιμόρφωση των δημοσίων υπαλλήλων και την παροχή κινήτρων για ενίσχυση της αποδοτικότητας.

Η ΟΜΙΛΙΑ

Κύριε Πρόεδρε,
Ενώ έχετε κάνει ένα σημαντικό έργο για τη χώρα μας στη διεθνή πολιτική σκηνή, κάτι που αναγνωρίζεται από όλους εδώ, πιστεύω ότι το πρόβλημα είναι στο εσωτερικό της χώρας μας και αφορά κυρίως την λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.
Πιο συγκεκριμένα, ενώ έχει παραχθεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό νομοθετικό έργο που αφορά μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές για την χώρας μας αυτό αδικείται στην εφαρμογή του.

Η κατάσταση αυτή δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί. Εάν θέλουμε να αλλάξουμε την χώρα, να αναδιαρθρώσουμε το παραγωγικό της μοντέλο, να προσφέρουμε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και ουσιαστική μόρφωση στα παιδιά μας πρέπει να «ξεκολλήσουμε» το κράτος.
Ένα κράτος το οποίο για να μην είμαι ισοπεδωτική, σε ορισμένες περιπτώσεις λειτουργεί εξαιρετικά. Υπάρχουν υπηρεσίες οι οποίες διεκπεραιώνουν σε πολύ σύντομο χρόνο αιτήματα πολιτών, με υπαλλήλους οι οποίοι είναι ευσυνείδητοι και αποτελεσματικοί.

Το ερώτημα όμως παραμένει: μπορούμε να κάνουμε τα μεμονωμένα επιτυχημένα παραδείγματα, κανόνα καθολικής εφαρμογής;
Το πρόβλημα εμφανίζεται συχνά στους δημοσίους υπαλλήλους πρώτης γραμμής, δηλαδή σε όσους έρχονται σε επαφή με τους πολίτες, οι οποίοι πολλές φορές έχουν λόγω ανασφάλειας αμυντική ή ακόμα και αρνητική συμπεριφορά. Συγκεκριμένα, δεν υπάρχει ενιαία εφαρμογή του νόμου και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Για να αντιμετωπίσουμε τα παραπάνω προβλήματα θα προχωρήσω σε δύο συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες στηρίζονται στην ουσιαστική επιμόρφωση των δημοσίων υπαλλήλων και την παροχή κινήτρων για ενίσχυση της αποδοτικότητας.

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζει κάθε υπάλληλος που αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει μια υπόθεση τι ακριβώς έχει να κάνει. Αυτή τη στιγμή παρατηρούνται πολλές περιπτώσεις στις οποίες οι υπάλληλοι δεν γνωρίζουν πως πρέπει να συμβάλλουν στην εφαρμογή του νόμου.

Για να λυθεί αυτό το πρόβλημα προτείνω να αξιοποιήσουμε την τεχνογνωσία του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και το καλύτερα εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα – τους αποφοίτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.

Από εδώ και στο εξής κάθε νόμος που ψηφίζεται στη Βουλή θα πρέπει να συνοδεύεται και από ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης των υπαλλήλων που θα κληθούν να το εφαρμόσουν στην πράξη. Έτσι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα γνωρίζουν τι ακριβώς ζητά από αυτούς η Κυβέρνηση και πως μπορούν να γίνουν πιο αποτελεσματικοί. Την υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων θεωρώ ότι μπορεί κάλλιστα να αναλάβει το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, με την απαραίτητη μεταφορά οργανωτικών πόρων (χρήματα, ανθρώπινο δυναμικό, υλικοτεχνική υποδομή) αν και εφόσον χρειάζεται.

Όμως επειδή ορισμένες περιπτώσεις είναι εξαιρετικά περίπλοκες, ή ενδέχεται να χρειαστεί οριζόντια συνεργασία περισσότερων οργανισμών απαιτείται ένα συντονιστικό – επιτελικό όργανο το οποίο θα αναλαμβάνει να ταιριάξει τις λύσεις στα προβλήματα.

Το όργανο αυτό θα μπορούσε να ονομάζεται Γραφείο Νομοθετικού Συντονισμού και να ιδρυθεί σε κάθε Υπουργείο και σε κάθε Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Το ανθρώπινο δυναμικό του θα αποτελείται από Αποφοίτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και μετακλητούς υπαλλήλους ειδικούς ανά αντικείμενο. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται ο συνδυασμός της επιστημονικής γνώσης με την γνώση του τρόπου λειτουργίας της γραφειοκρατίας.ΚΙΝΗΤΡΑ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣΌσες παρεμβάσεις και αν γίνουν στην δημόσια διοίκηση καμία δεν πρόκειται να επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα αν δεν συνοδευτεί από την παροχή κινήτρων. Ένας από τους βασικούς λόγους που το δημόσιο παρουσιάζει χαμηλούς δείκτες παραγωγικότητας, αλλά και χαμηλή ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών είναι ότι δεν συνδέεται ο μισθός με την παραγωγικότητα.

Η λογική αυτή δεν παρακινεί τον υπάλληλο να δουλέψει όσο χρειάζεται. Αν όμως συνδέσουμε το πριμ παραγωγικότητας με πραγματικά και μετρήσιμα δεδομένα τότε θα αντιστρέψουμε εντελώς την νοοτροπία.

Για να γίνει όμως αυτό χρειαζόμαστε αξιόπιστους δείκτες. Πρέπει, λοιπόν, να δημιουργηθούν από έναν ανεξάρτητο φορέα κλίμακες αποδοτικότητας ανά δημόσια υπηρεσία με αντικειμενικά κριτήρια, έτσι ώστε να γνωρίζουμε το έργο που μπορούν να παράγουν. Εν συνεχεία, με βάση τα στοιχεία αυτά θα προχωρήσουμε σε μηνιαίο έλεγχο επίτευξης στόχων, ανά υπάλληλο και ανά υπηρεσία.

Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο θα διασφαλίσουμε την καλύτερη λειτουργία της δημοσίας διοίκησης και την ποιοτική εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά παράλληλα θα είμαστε σε θέση – για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά – να υπολογίσουμε με πραγματικά δεδομένα τον χρόνο ολοκλήρωσης του κάθε έργου και της κάθε δραστηριότητας.

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Ποιο είναι το εργαλείο των αλλαγών; Καταρχήν, είναι το ίδιο το κράτος. Αναφέρθηκαν πολλοί στο κράτος, η Μαρία Μίχου, ο Σπύρος Μαργέλης, ο Σπύρος Μοσχόπουλος και πολλοί άλλοι. Υπάρχει όμως στη χώρα μας, και λόγω του συγκεντρωτισμού, και λόγω της πελατειακής νοοτροπίας στην πολιτική, μία αντίληψη ότι «όλα τα περιμένουμε από το κράτος», διότι έτσι μας έμαθαν αν θέλετε, διότι ήταν τόσο συγκεντρωτικό το σύστημα και τόσο πελατειακό, που ήθελε τον πολίτη παθητικό, επαίτη για κάθε δουλειά του.

Το κράτος που έχουμε, όμως, αυτή η Δημόσια Διοίκηση που ζητάμε να κάνει τις αλλαγές, είναι και ένα μέρος του προβλήματος, αν όχι το κύριο μέρος του προβλήματος. Και δεν μιλάω για τον δημόσιο υπάλληλο, γιατί και αυτόν, τον διαπαιδαγωγήσαμε. Πολύ σωστά είπε η Μαρία Μίχου, ότι πρέπει να κάνουμε το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης μήτρα αλλαγών και νέας πολιτικής σκέψης για τον εκσυγχρονισμό της Διοίκησης.

Άρα, λοιπόν, μην περιμένουμε από τους Υπουργούς και Υφυπουργούς, ότι με μία απόφαση θα ανατρέψουν μια Δημόσια Διοίκηση, μια κουλτούρα και μια αντίληψη, από τη μια μέρα στην άλλη.

Εδώ, χρειάζεται και η δική σας βοήθεια, όχι μόνο στον ελεγκτικό ρόλο, που είναι βασικός, αλλά και στο ρόλο της καινοτομίας, των αλλαγών, των προτάσεων, των σκέψεων που, από τη δική σας εμπειρία ως προς τις δυσκολίες που έχει ο πολίτης, μπορείτε να βοηθήσετε στο να προχωρήσουν.

Και νομίζω ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα μπορεί να συμβάλει καθοριστικά προς αυτή την κατεύθυνση, στο να βρούμε δηλαδή το «by pass», όπως λένε πολλοί, τις πιο άμεσες λύσεις, που μπορούν να σπάσουν αυτή τη γραφειοκρατία και να φτιάξουν ένα κράτος, το οποίο θα είναι πράγματι αποτελεσματικό, αλλά θα διέπεται και από αρχές - διαφάνεια, αξιολόγηση, λογοδοσία, διαβούλευση, αλληλεγγύη.

ΕΤΗΣΙΟΣ ΧΟΡΟΣ

ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΑΡΓΟΣ»
ΑΝΩ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΠΙΕΡΙΑΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Σας προσκαλούμε στον ετήσιο χορό μας το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011 στο κέντρο «ΑΡΙΑ» στο 2ο χιλιόμετρο Κατερίνης – Γανόχωρας. Η εκδήλωση περιλαμβάνει πλούσιο παραδοσιακό (ποντιακό-δημοτικό)μουσικοχορευτικό πρόγραμμα και θα ξεκινήσει στις 8:30 μ.μ.

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.

no smoking


ΟΙ ΚΟΠΡΙΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΖΑΜΠΑΤΖΗΔΕΣ...!

ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΜΑΣ "ΜΑΘΑΙΝΕ" ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ...
ΣΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΣ...

Οι άνθρωποι χρειάζονται τη γλώσσα για να καταλάβουν τους αριθμούς

 σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία διαπίστωσε ότι οι αριθμοί πάνω από το τρία δεν έχουν κανένα νόημα για τους ανθρώπους που δεν μπορούν να μιλήσουν μια γλώσσα.
Η ανακάλυψη, κάτι που οι επιστήμονες υποπτεύονταν εδώ και καιρό, αλλά πλέον έχουν ισχυρά αποπδεικτικά στοιχεία, μπορεί να ρίξει φως στον τρόπο που τα μικρά παιδιά αποκτούν την αίσθηση των αριθμών.
Οι ερευνητές από τα Τμήματα Ψυχολογίας των πανεπιστημίων Σικάγο και Χάρβαρντ, με επικεφαλής την καθηγήτρια ψυχολογίας Σούζαν Γκόλντιν- Μίντοου και την ψυχολόγο Ελίζαμπετ Σπέπεν, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στα «Πρακτικά» της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το New Scientist και τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ», έκαναν πειράματα με κουφούς ανθρώπους από τη Νικαράγουα, οι οποίοι είχαν εφεύρει μια δική τους νοηματική γλώσσα με χειρονομίες για να επικοινωνούν, η οποία δεν διαθέτει σύμβολα για το μέτρημα.
Τα μέλη της κοινότητας αυτής, που δεν έχουν λέξεις για τους αριθμούς, φαίνεται ότι μπορούν να μετρήσουν με ακρίβεια μέχρι τρία, το πολύ μέχρι το τέσσερα, και δείχνουν αντίστοιχα με τα δάχτυλά τους αυτούς τους μικρούς αριθμούς. Από εκεί και πέρα όμως, οι αριθμοί χάνουν το νόημά τους. Για παράδειγμα, δείχνουν εννέα δάχτυλα, όταν μιλάνε για δέκα πρόβατα.
Οι ερευνητές επισήμαναν ότι, αντίθετα, στις κοινωνίες μας τα παιδιά συνήθως μαθαίνουν από πολύ μικρά να μετράνε από το ένα έως το δέκα, ακόμα και χωρίς να καταλαβαίνουν ακριβώς τι αντιπροσωπεύει κάθε αριθμητικό σύμβολο (ότι π.χ. το «έξι» αφορά έξι αντικείμενα και όχι πέντε), αλλά αυτή η ακολουθία αριθμών χαράζεται στους νευρώνες του εγκεφάλου τους για την υπόλοιπη ζωή τους.
Στην περίπτωση των κουφών της Νικαράγουα, οι Αμερικανοί επιστήμονες συμπέραναν ότι το πρόβλημα έγκειται όχι στην ανικανότητά τους να περιλάβουν την κατάλληλη χειρονομία/σύμβολο στην αυτοσχέδια γλώσσα τους, προκειμένου να επικοινωνήσουν με άλλους ανθρώπους χρησιμοποιώντας αριθμούς πάνω από το τρία, αλλά στο γεγονός ότι ουσιαστικά δεν μπορούν να σκεφτούν μεγαλύτερους αριθμούς, επειδή δεν έχουν τις κατάλληλες λέξεις
Έτσι, για παράδειγμα, αδυνατούν να καταλάβουν ότι το «οκτώ» είναι κατά μια μονάδα μεγαλύτερο από το «επτά». Αν και δεν πέφτουν τελείως έξω στον υπολογισμό των ποσοτήτων, δεν έχουν τρόπο να είναι απολύτως ακριβείς, επειδή εξ αρχής δεν διαθέτουν το αναγκαίο λεξιλόγιο.

Προηγούμενες έρευνες σε απομονωμένες φυλές του Αμαζονίου, οι οποίες επίσης δεν έχουν λέξεις για αριθμούς μεγαλύτερους από το τρία (ή δεν έχουν καθόλου λέξεις για αριθμούς, όπως στην περίπτωση των Πιράχα) έδειξαν ότι αυτοί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να κατανοήσουν τις ακριβείς ποσότητες, όταν ένας αριθμός (π.χ. των προβάτων γύρω τους) μεγαλώνει. Μέχρι τώρα ήταν ασαφές αν αυτό οφείλεται στο ότι η κουλτούρα τους θεωρούσε ασήμαντους τους ακριβείς αριθμούς ή στο ότι δεν έχουν τις λέξεις για αυτούς τους μεγαλύτερους αριθμούς.Η νέα μελέτη έρχεται να δείξει ότι η δεύτερη αιτία, η έλλειψη λέξεων, είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα. Αν και η νέα έρευνα δεν αποκαλύπτει με βεβαιότητα ποιο επιμέρους στοιχείο της γλώσσας είναι το σημαντικότερο για την ανάπτυξη μιας ακριβούς αίσθησης των αριθμών, πιθανότατα αυτό, κατά τους ερευνητές, είναι η μηχανική εκμάθηση από τα μικρά παιδιά της αρίθμησης των λέξεων- συμβόλων από το ένα έως το δέκα.Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση:

http://www.pnas.org/content/early/2011/01/31/1015975108.abstract?sid=f618e043-a6b5-4956-8ef8-dd1829fdd81eΠηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Ακαταμάχητοι οι άνδρες που κάνουν τους «δύσκολους»!

Όπως φαίνεται η καλύτερη μέθοδος όχι απλώς για να κερδίσει ένας άνδρας την προσοχή μιας γυναίκας, αλλά για να... προκαλέσει ερωτική έλξη είναι να κάνει τον... δύσκολο.
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ομάδα ψυχολόγων του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια στις ΗΠΑ η οποία διεξήγαγε ένα πείραμα με 47 φοιτήτριες του πανεπιστημίου που διατηρούσαν προφίλ στο Facebook.

Οι ερευνητές είπαν στις φοιτήτριες ότι το προφίλ τους το είχαν δει κάποιοι φοιτητές από άλλα πανεπιστήμια και τους έδωσαν τα στοιχεία του προφίλ που είχαν οι συγκεκριμένοι φοιτητές στο Facebook για να δουν τα σχόλια που είχαν κάνει για αυτές.
Οι φοιτήτριες μπήκαν στα προφίλ αυτών των φοιτητών για να μάθουν τη γνώμη τους για εκείνες χωρίς να γνωρίζουν ότι στην πραγματικότητα αυτοί οι φοιτητές δεν υπήρχαν και τα προφίλ (και τα σχόλια για τις φοιτήτριες) ήταν δημιούργημα των ερευνητών.
Όπως διαπιστώθηκε πιο ελκυστικοί για τις φοιτήτριες δεν ήταν εκείνοι που είχαν κάνει κάποιο θετικό σχόλιο, αλλά όσοι δεν είχαν κάνει καμία απολύτως αναφορά σε εκείνες.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αμφιβολία μιας γυναίκας για το αν αρέσει ή όχι σε έναν άνδρα αυξάνει το ενδιαφέρον της γι΄ αυτόν. Η αμφιβολία αυτή λειτουργεί όπως φαίνεται «αφροδισιακά» κάνοντας τον συγκεκριμένο άνδρα πιο ελκυστικό. Πάντως οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η απόκρυψη των ερωτικών συναισθημάτων που έχει κάποιος για μια γυναίκα είναι ένα καλό τρυκ μόνο για το πρώτο διάστημα της γνωριμίας. Στη συνέχεια ο άνδρας θα πρέπει να αφήνει σαφείς ενδείξεις ότι η συγκεκριμένη γυναίκα τον ενδιαφέρει για να μην τη χάσει.


http://24wro.blogspot.com/2011/02/blog-post_1638.html#ixzz1Da8xy6TA

ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ-ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ

Παρά το ότι ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις διαρθρωτικές αλλαγές στην Υγεία, οι γιατροί συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους έως και τη Παρασκευή. Με προσωπικό ασφαλείας τα νοσοκομεία. Ανοιχτά τα φαρμακεία

200 ΕΥΡΩ ΠΡΟΣΤΙΜΟΓΙΑ ΤΑ ...ΔΙΟΔΙΑ

Κατατέθηκε στη Βουλή η προσθήκη στο νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών, η οποία μετατρέπει σε τροχαία παράβαση τη μή καταβολή του αντιτίμου των διοδίων και σε πλημέλλημα τη μή πληρωμή εισιτηρίου στα μέσα μαζικής μεταφοράς.Σε κάθε περίπτωση, η μη πληρωμή διοδίου, σημειώνει η τροπολογία, βεβαιώνεται από την αρμόδια αστυνομική υπηρεσία και συνεπάγεται για τον παραβάτη την επιβολή προστίμου 200 ευρώ και τη δυνητική επιβολή της ποινής αφαίρεσης της άδειας όδήγησης, της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων του οχήματος για 20 ημέρες.

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΕΒΕΡΤΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΝΝΕΔ ΣΕ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ. ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ¨ΓΥΑΛΟ" ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΟ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ ΘΕΟΧΑΡΗ ΜΠΙΚΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

Τα χρόνια προβλήματα υγείας δεν τον έκαναν να... παραδοθεί εύκολα. Επί 34 ημέρες ο Μ. Eβερτ, μαχητής της πολιτικής, έδωσε την ύστατη μάχη ζωής μέσα από την εντατική, έχοντας στο πλευρό του τους αγαπημένους ανθρώπους του.

Ο θάνατός του ανακοινώθηκε στο δεύτερο σπίτι του, στη Βουλή, από τον υπουργό Υγείας Αν. Λοβέρδο. Κι εκεί φίλοι και πολιτικοί αντίπαλοι εξέφρασαν τη θλίψη τους. Ιστορικό στέλεχος της Κεντροδεξιάς στη χώρα μας, ο Μ. Εβερτ είχε την τύχη να συνδέσει την πολιτική του πορεία με όλες τις αλλαγές της ΝΔ.
Πληθωρικός, ορμητικός, οξύθυμος, αδιαφορούσε παντελώς για όσα οι ίματζ μέικερ προτάσσουν ως «ιερό ευαγγέλιο» για κάθε αρχηγό κόμματος και οι επικοινωνιολόγοι σχεδιάζουν για την εικόνα του κάθε πολιτικού.
Ενθουσιασμένος από τη μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση στην Καρδίτσα φώναξε το περίφημο «Καρδίτσα-Καρδίτσα», όπως και δεν δίστασε, το 2004, να πανηγυρίσει για το γκολ της ομάδας του, του ΠΑΟ, στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, παρά το γεγονός ότι βρισκόταν σε ζωντανή σύνδεση με τηλεοπτικό σταθμό την ώρα του δελτίου ειδήσεων!Η πολιτική αποτελούσε για εκείνον πάθος, όπως και το καλό φαγητό. Ακόμη και το τελευταίο διάστημα που η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί και ο ίδιος είχε αποσυρθεί στο Πικέρμι, ήθελε να γνωρίζει τα του κόμματος και της πολιτικής. Ενδεικτικός της αγάπης του για το φαγητό ήταν ο παραλληλισμός που έκανε όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει πώς βλέπει το Ιντερνετ: «Είναι σαν να θέλεις να φας μια μακαρονάδα, να διαλέγεις αυτή που σου αρέσει, και πατώντας ένα κουμπί να έρχεται η μακαρονάδα που ζήτησες» είχε πει γελώντας.Ο Μ. Εβερτ είχε την τύχη να ξεχωρίσει από νέος (για τα ηλικιακά δεδομένα της εποχής) στην ενεργό πολιτική, ευτύχησε να ηγηθεί της παράταξής του, αλλά δεν κατάφερε να οδηγήσει το κόμμα του στην εξουσία και βίωσε -όσο λίγοι μέσα στη ΝΔ- τις εσωκομματικές ίντριγκες. «Υπήρξα αυστηρά ουδέτερος, ως όφειλα. Ούτε είχα άλλωστε κανέναν λόγο να ευνοήσω τον Μιλτιάδη Εβερτ, ο οποίος ηγείτο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες, επειδή έβλεπα το ρεύμα υπέρ του Μ. Εβερτ να ογκούται και έκρινα ότι προς το συμφέρον του κόμματος έπρεπε να υπάρξει κάποια μεταξύ των δύο υποψηφίων ισορροπία, επιχείρησα διακριτικά να βοηθήσω τον Ι. Βαρβιτσιώτη. Δεν πέτυχα σχεδόν τίποτα. Το ρεύμα του «μπουλντόζα» ήταν ασυγκράτητο και διαρκώς ενισχύετο». Με τα λόγια αυτά περιέγραψε σε συνέντευξή του ο Κ. Μητσοτάκης την πρώτη εκλογή του Μ. Εβερτ στην ηγεσία της ΝΔ το 1993, και ο λόγος που το καταγράφουμε είναι γιατί μέσα από αυτές τις φράσεις απεικονίζεται το κλίμα μέσα στο οποίο ο Μ. Εβερτ διεκδίκησε την αρχηγία του κόμματος και τι ακολούθως αντιμετώπισε.


Στη 1.00 το μεσημέρι του Σαββάτου στο Α' νεκροταφείο θα τελεστεί η κηδεία του Μιλτιάδη Έβερτ. Η οικογένειά του παρακαλεί, αντί στεφάνων, να κατατεθούν χρήματα σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.