Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2011

Διαδηλωτές στο σπίτι του Σημίτη

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί έξω από το σπίτι του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Φωνάζουν συνθήματα για τα "κλεμμένα". Ισχυρή η παρουσία της αστυνομίας. Σκληρή δήλωση Πεταλωτή, ο οποίος κάλεσε τη ΝΔ να τους "μαζέψει"

Φωτογραφίες από το...αμαρτωλό παρελθόν της Madonna διέρρευσαν στο ίντερνετ!

http://24wro.blogspot.com/2011/03/madonna.html

Διαβάστε περισσότερα: 24ωρο: ΔΕΙΤΕ: Φωτογραφίες από το...αμαρτωλό παρελθόν της Madonna διέρρευσαν στο ίντερνετ! http://24wro.blogspot.com/2011/03/madonna.html#ixzz1FZWwM9lJ

Αποκριάτικες εκδηλώσεις των πολιτιστικών φορέων του Δήμου Δίου - Ολύμπου

ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ


Σας προσκαλούμε στις αποκριάτικες εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι πολιτιστικοί φορείς του δήμου Δίου-Ολύμπου.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 04.03.2011

1. Βροντού, 17:00 – Παιδικό αποκριάτικο πάρτυ. Πολιτιστικό Κέντρο Βροντούς.

2. Λιτόχωρο, 21:00 - Παρέλαση αρμάτων και καρναβαλιστών.ΚΥΡΙΑΚΗ 05.03.20111. Βροντού, 15:00 – «Βροντινό Καρναβάλι» – Παρέλαση αρμάτων και καρναβαλιστών.

2. Πλαταμώνας, 17:00 - Παρέλαση καρναβαλιστών – Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια

19:00 - Κάψιμο κέδρων (Τσαγκάλα). Πλατεία πρώην Κοινότητας.

3. Σκοτίνα, 18:00 - Κάψιμο κέδρων - Ζωντανή μουσική – Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια – Σαρακοστιανά Εδέσματα

4. Παντελεήμονας, 19:00 - Κάψιμο κέδρων (Τσαγκάλα) – Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια (Πλατεία)

5. Λεπτοκαρυά, 20:00 - Κάψιμο κέδρων - Ζωντανή ορχήστρα – Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια - Παρουσίαση Ορφικών (αναπαράσταση Ορφέα)

6. Λιτόχωρο, 21:00 - Κάψιμο κέδρων.

7. Δίον, 10:30 – Κάψιμο του Φανού. Εκκλησία Αγίας Παρασκευής.ΔΕΥΤΕΡΑ 06.03.20111. Κονταριώτισσα, 10:00 - Κούλουμα στην «Παναγία» Κον/σας.

2. Πλαταμώνας, 12:00 – Κούλουμα με σαρακοστιανά εδέσματα - Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια (Πλατεία).

3. Λεπτοκαρυά, 10:30 - Κούλουμα με σαρακοστιανά εδέσματα – Ζωντανή μουσική Αναπαράσταση παραδοσιακού γάμου από τα ΚΑΠΗ.

4. Καρίτσα, 11:00 – Κούλουμα στον Άγιο Βασίλειο

5. Λιτόχωρο, 11:00 - Πέταγμα χαρταετού - Σαρακοστιανά εδέσματα - Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια από Π.Ο.Λ.

6. Σκοτίνα, 11:30 – Κούλουμα με σαρακοστιανά εδέσματα.

13:30 – Παρέλαση καρναβαλιστών.

7. Παντελεήμονας, 13:00 – Κούλουμα με σαρακοστιανά εδέσματα – Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια – Παιδικό πάρτυ κασκέ (Πλατεία)

8. Πόροι, 14:00 – Διανομή φασολάδας - Παιδικό πρόγραμμα με κλόουν και ξυλοπόδαρους. Ζωγραφική προσώπου για τα παιδιά. Το παιχνίδι χαμένου θησαυρού. - Γαϊτανάκι.

15:00 - Έναρξη λαϊκής ορχήστρας – Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια

18:00 (Σούρουπο) - Κάψιμο κέδρων (Τσαγκάλα)

9. Λεπτοκαρυά, 15:00 – Παρέλαση αρμάτων και καρναβαλιστών.

10. Δίον, 18:00 - Διαγωνισμός αερόστατου

Απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδη στην Βουλευτή Πιερίας Μ. Μίχου για τα αντιχαλαζικά δίχτυα

«Στις άμεσες προτεραιότητες τόσο του ΕΛΓΑ όσο και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βρίσκεται η Ενεργητική Προστασία των διαφόρων καλλιεργειών» απαντά ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Σκανδαλίδης σε ερώτηση της Βουλευτού Πιερίας Μαρίας Μίχου αναφορικά με το πρόγραμμα εγκατάστασης αντιχαλαζικών διχτύων στο Ν. Πιερίας.
Όπως επισημαίνεται στην απάντηση, στις προθέσεις του ΕΛΓΑ είναι η επέκταση της αντιχαλαζικής προστασίας και σε άλλους κινδύνους, η ένταξη νέων καλλιεργειών στο πρόγραμμα και η απλούστευση των διαδικασιών στα επιχορηγούμενα μέσα Ενεργητικής Προστασίας.
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Απαντώντας στην παραπάνω ερώτηση που κατέθεσε η Βουλευτής κα Μ. Μίχου σας πληροφορούμε τα εξής:

Σύμφωνα με το Νόμο 2342/1995, ο ΕΛΓΑ επιχορηγεί μέσα Ενεργητικής Προστασίας σε φυσικά πρόσωπα. Ένα από τα μέσα Ενεργητικής προστασία που ο ΕΛΓΑ επιχορηγεί, είναι τα αντιχαλαζικά διχτυα, με αποκλειστικό σκοπό, αφενός μεν την προστασία των διάφορων καλλιεργειών, όπως των μηλοειδών, των πυρηνόκαρπων, της ακτινιδιάς και των αμπελοειδών από τα χαλάζι, αφ΄ετέρου δε τη διασφάλιση του αγροτικού εισοδήματος.
Στο Ν. Πιερίας εφαρμόζονται αρκετά προγράμματα Ενεργητικής προστασίας, όπου ο ΕΛΓΑ, επιχορηγεί το αντιχαλαζικό δίχτυ στο σύνολο του Νομού. Επίσης, ένα σημαντικό μέρος του νομού καλύπτεται από το πρόγραμμα προστασίας των καλλιεργειών από το χαλάζι με εναέρια μέσα.
Η Ενεργητική Προστασία λοιπόν, βρίσκεται στις άμεσες προτεραιότητες τόσο του ΕΛΓΑ όσο και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δεδομένου ότι η προστασία αποτελεί επένδυση τόσο για τον αγρότη όσο και για τον ΕΛΓΑ.
Ο ΕΛΓΑ, εκτός των ανωτέρω αναφερθέντων, σε συνεργασία με Δημόσια Ιδρύματα (Ινστιτούτα, Πανεπιστήμια κπλ) επεξεργάζεται πρόσθετα μέσα και μεθόδους για την επέκταση της Ενεργητικής Προστασίας και σε άλλους κινδύνους εκτός του χαλαζιού και παγετού.
Επιπλέον, διερευνά και την ένταξη νέων καλλιεργειών στο πρόγραμμα επιχορήγησης εγκατάστασης αντιχαλαζικών διχτύων.
Παράλληλα ο ΕΛΓΑ προσπαθεί να βελτιώσει και να απλουστεύσει τις διαδικασίες στα επιχορηγούμενα μέσα Ενεργητικής Προστασίας, έτσι ώστε να εξυπηρετείται ακόμη περισσότερο Έλληνας αγρότης.
Στο πλαίσιο αυτό διερευνάται και η ένταξη προγραμμάτων Ενεργητικής Προστασίας στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».
Η ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: Πρόγραμμα εγκατάστασης αντιχαλαζικών διχτύωn

Η Πιερία είναι ανάμεσα στους νομούς που χαρακτηρίζονται χαλαζόπληκτοι από τον ΕΛΓΑ. Συγκαταλέγεται δε στις περιοχές, που τεκμηριωμένα τα μέσα ενεργητικής προστασίας της παραγωγής, έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα και ειδικότερα αυτά της αντιχαλαζικής προστασίας. Πρόκειται συγκεκριμένα, για τα αντιχαλαζικά δίχτυα τα οποία έχουν «αγκαλιάσει» οι παραγωγοί, αναγνωρίζοντας την πραγματική προστασία που παρέχουν με αποτέλεσμα να τα εγκαθιστούν συστηματικά σε καλλιέργειες όπως τα ακτινίδια, τα αμπέλια και άλλα οπωροφόρα. Συμβαίνει δηλαδή στην Πιερία ειδικότερα, να καλλιεργούνται οι βασικές προστατευόμενες καλλιέργειες από το χαλάζι, όπως ορίζεται και από τον ΕΛΓΑ.
Το πρόγραμμα επιχορήγησης αντιχαλαζικών δικτύων παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον πανελλαδικά, μεγάλη απορροφητικότητα (της τάξης του 60%), διαχειρίζεται από τον ΕΛΓΑ και δεν ξεπερνά τα 6 εκατομμύρια ευρώ. Οι παραγωγοί επιχορηγούνται σε ποσοστό 60% και λαμβάνουν τα χρήματά τους μέσα σε 5-6 μήνες από την αίτησή τους. Η ταχύτητα με την οποία γίνονται οι σχετικοί έλεγχοι και η τελική απόδοση της επιχορήγησης, έχει κάνει το πρόγραμμα εξαιρετικά ελκυστικό για τους παραγωγούς.
Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο ΕΛΓΑ σχεδιάζουν την περαιτέρω επέκταση των προγραμμάτων προστασίας των γεωργικών καλλιεργειών από φυσικούς κινδύνους. Για τον σκοπό αυτό εξετάζεται η ένταξη στο ΕΣΠΑ ενός ευρύτερου προγράμματος, συνολικού ύψους 120 εκ. ευρώ.
Αν και η αύξηση των κονδυλίων αυτών είναι πολύ σημαντική, εάν το πρόγραμμα επιχορήγησης της εγκατάστασης αντιχαλαζικών δικτύων ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, τίθενται τα εξής θέματα:
Θα διαχειρίζεται από τον ΕΛΓΑ που έχει το μηχανισμό και την εμπειρία να διεκπεραιώνει το πρόγραμμα; Εάν παραμείνει στον ΕΛΓΑ και χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ, μπορεί να χαρακτηριστεί «επιχορήγηση» εφόσον θα μιλάμε πια για «ενισχύσεις»; Νομιμοποιείται ο ΕΛΓΑ ως ασφαλιστικός φορέας να διαχειρίζεται τέτοιες δράσεις; Στην περίπτωση που ενταχθεί το πρόγραμμα στις ενισχύσεις και στις διαδικασίες «τύπου σχεδίου βελτίωσης», δε θα υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην πληρωμή των παραγωγών που θα εντάσσονται;
Κύριε Υπουργέ,
Η προσπάθεια που έγινε την τελευταία δεκαετία για την καθιέρωση αυτού του τρόπου προστασίας – με άριστα αποτελέσματα – εάν εμπεριέχει μεγάλη γραφειοκρατία και καθυστερεί για παράδειγμα 2 χρόνια να πληρωθεί, θα ακυρωθεί αφού οι παραγωγοί θα αποθαρρυνθούν.
Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος υλοποίησης του προγράμματος είναι κρίσιμος για τους παραγωγούς οι οποίοι στην περίπτωση των πολυετών καλλιεργειών έχουν μεγάλα έξοδα εγκατάστασης. Η υποδομή για αντιχαλαζικά δίχτυα όταν δεν γίνεται με την εγκατάσταση της καλλιέργειας, έχει μεγαλύτερο κόστος και μειώνει την ωφέλεια του παραγωγού από την επιχορήγηση. Οποιαδήποτε, λοιπόν, καθυστέρηση λοιπόν ειδικά στις περιπτώσεις νέων φυτειών, έχει σοβαρό κόστος.
Επειδή ειδικά για την Πιερία υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για εγκατάσταση το προσεχές διάστημα νέων οπωρώνων με ακτινίδια, αμπέλια και κεράσια,ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Θα προσδιορίσετε τον τρόπο που θα λυθούν τα παραπάνω διαδικαστικά αλλά κρίσιμα ζητήματα;
2. Για την τύχη του προγράμματος για το 2011, θα προβείτε σύντομα στη λήψη των σχετικών αποφάσεων τόσο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όσο και η Διοίκηση του ΕΛΓΑ, για να ξεκινήσει έγκαιρα το πρόγραμμα και να αξιοποιηθεί τελικά από τους παραγωγούς;

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΕΣ ...ΑΝΟΙΞΗ ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ ΓΔΑΡΤΗ...!

ΤΕΤΟΙΑ ΩΡΑ ΤΕΤΟΙΑ ΛΟΓΙΑ

http://www.eptanews.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=4339:τέτοια-ώρα-τέτοια-λόγια-την-πέμπτη-3-μαρτίου-2011&Itemid=182

Το κρύο κάνει καλό στην υγεία!

Το κρύο είναι φίλος και σύμμαχος της υγείας μας ή εχθρός και η βασική αιτία αρρώστιας; Ερώτημα που, όπως αποδεικνύεται, ίσως χρειάζεται... δεύτερη σκέψη, καθώς αν και οι περισσότεροι απαντούν ότι στο κρύο οφείλονται μια σειρά από αρρώστιες, εντούτοις τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι στην πραγματικότητα.
Στατιστικές της ιατρικής έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που ζουν σε μέρη με ήπιο κλίμα, σε περιβάλλον που είναι προστατευμένο από κακοκαιρίες και απότομες αλλαγές τους καιρού, αλλά και της θερμοκρασίας, αρρωσταίνουν από κρυολογήματα πολύ πιο εύκολα απ' αυτούς που μένουν περισσότερο εκτεθειμένοι σε χαμηλότερες θερμοκρασίες και σε μεγάλα υψόμετρα.

Έτσι, γίνεται αντιληπτό ότι το κρύο δεν είναι απαραίτητα εχθρός του ανθρώπου και της υγείας του, αλλά μια κατάσταση που θα πρέπει να την κοιτάξουμε κατάματα, παίρνοντας, όμως, τις ανάλογες προφυλάξεις. Το κρύο, επίσης, μας βοηθά να γίνουμε περισσότερο σκληραγωγημένοι.

Ο ανθρώπινος μηχανισμός προσαρμογής στο κρύο είναι αυτόματος. Γίνεται με μια συγχρονισμένη ενέργεια του νευρικού και του ενδοκρινικού συστήματος. Αυτό -φυσικά- δεν αποτελεί πανάκεια, αφού οι αντιδράσεις δεν είναι οι ίδιες σε όλους τους ανθρώπους.Όμως, με μια συστηματική εξάσκηση και σταδιακή αύξηση του κρύου, ο άνθρωπος μπορεί να το αντέξει χωρίς να ενοχλείται ιδιαίτερα από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Αν και αρχικά μπορεί η προσαρμογή να χαρακτηριστεί βάρβαρη και επώδυνη, με το πέρασμα του χρόνου γίνεται αντιμετωπίσιμη, με πολύ καλά αποτελέσματα, επισημαίνουν οι ειδικοί.Στις σκανδιναβικές χώρες και σε περιοχές της Ρωσίας, για παράδειγμα, υπάρχουν άνθρωποι που σπάνε τον πάγο σε μια λίμνη ή ένα ποτάμι για να κάνουν μπάνιο. Δηλαδή, βουτούν εκεί όπου η κυρίαρχη λογική το "απαγορεύει". Φυσικά, όλα θέλουν το μέτρο τους.

Κάτι παρόμοιο, αλλά σε πιο καλές θερμοκρασίες, γίνεται και στην Ελλάδα, όπου οι χειμερινοί κολυμβητές δεν σταματούν την κολύμβηση, ακόμη και τις πιο κρύες μέρες του χειμώνα.

Αρχικά, ο κολυμβητής που θα αποφασίσει να μπει σε παγωμένο νερό νιώθει έντονα το κρύο, στη συνέχεια ένα μούδιασμα και λίγο αργότερα ένα κάψιμο σ' όλο το σώμα του. Είναι η στιγμή που το σώμα δεν καταλαβαίνει το κρύο. Όχι όμως για πολύ, καθώς η απώλεια της θερμότητας οδηγεί στην υποθερμία, μέσα σε λίγα λεπτά.Γιατί, όμως, να ζει κάποιος στο κρύο, τη στιγμή που μπορεί να είναι σ' ένα ζεστό δωμάτιο και να φοράει ζεστά ρούχα; Η απάντηση έρχεται -θεωρητικά- εύκολα. Το όφελος είναι τριπλό, αφού ο άνθρωπος που έμαθε να ζει στο κρύο, μπορεί να περάσει το χειμώνα πιο άνετα από τους υπόλοιπους και να μην έχει όλα τα ενοχλητικά και πολλές φορές δυσάρεστα κρυολογήματα.Επίσης, η μεγαλύτερη αντοχή στο κρύο εξασφαλίζει καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, άρα είναι πιο δραστήριος και "ζωντανός", καθώς γίνεται καλύτερη οξυγόνωση του οργανισμού, άρα υπάρχει καλύτερη λειτουργία των οργάνων. Τέλος, το κρύο ασκεί διεγερτική ενέργεια στο ενδοκρινικό σύστημα και διευκολύνει την έκκριση μιας μεγάλης ποσότητας ορμονών, κάτι που είναι ωφέλιμο για την ψυχική υγεία.Με βάση τις παραπάνω επισημάνσεις, βλέπουμε ανθρώπους που ζουν στις βόρειες χώρες της Ευρώπης, τη Ρωσία ή και τη Βόρεια Αμερική να είναι περισσότερο δραστήριοι και να διατηρούνται σε καλύτερη φυσική κατάσταση, ακόμη και σε προχωρημένη ηλικία. Μεγάλη ζωντάνια και δυναμική διακρίνουμε, επίσης, σε ανθρώπους που ασχολούνται με τα χειμερινά σπορ.Για να καταφέρει να μπει κάποιος στη συγκεκριμένη κατηγορία, αρκεί να μην αντιμετωπίζει το κρύο ως εχθρό. Από αυτή την αντίληψη θα πρέπει να εξαιρεθούν όλες εκείνες οι κατηγορίες ατόμων, οι οποίοι υποφέρουν από κάποια νοσήματα που έχουν να κάνουν με το κρύο, όπως βρογχίτιδα ή πνευμονικές παθήσεις.Για να πετύχει κάποιος να γίνει φίλος με το κρύο -στο μέτρο του δυνατού- αρκεί να ξεκινήσει με απλά βήματα. Να μην κοιμάται σε πολύ ζεστό δωμάτιο, με τα παράθυρα ερμητικά κλειστά. Αφενός, γιατί θα αναπνέει ξηρό αέρα, γεμάτο βλεννογόνους, και αφετέρου, γιατί ο αέρας αυτός θα είναι πολύ φτωχός σε οξυγόνο, κυρίως τις τελευταίες ώρες της νύχτας.

Καλό είναι το παράθυρο του δωματίου να είναι λίγο ανοικτό για να μπαίνει καθαρός αέρας. Αν και αρχικά αυτό μπορεί να είναι ενοχλητικό, εντούτοις όσο περνούν οι ώρες, ο ύπνος γίνεται καλύτερος και περισσότερο ποιοτικός. Επίσης, το πρωί, το άτομο θα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση.

Το πρωί, καλό είναι να γίνονται αναπνευστικές ασκήσεις, μπροστά στο ανοικτό παράθυρο ή στην αυλή, ακόμη και αν κάνει πολύ κρύο. Η ελαφριά ζάλη που θα δημιουργηθεί, μετά τις έντονες εισπνοές, δείχνει την ανάγκη για οξυγόνο. Όμως, αυτή θα φύγει πολύ γρήγορα και θα βοηθήσει για το υπόλοιπο της ημέρας.Από την άλλη πλευρά, ένας σημαντικός τομέας στον παράγοντα κρύο είναι το ντύσιμο. Καλό είναι, στις πολύ κρύες ημέρες του χειμώνα, να μην ντύνεται κάποιος σαν να είναι άνοιξη, αλλά ούτε και πολύ βαριά. Ο άνθρωπος χάνει ένα πολύ μεγάλο μέρος της θερμότητάς του από το κεφάλι και το λαιμό του.
Έτσι, είναι πολύ σημαντικό να φοράει καπέλο ή σκουφί και ένα κασκόλ. Αυτά δεν πρέπει να βγουν πριν μπει σε χώρο με κανονική θερμοκρασία, γιατί το κεφάλι και ο λαιμός θα εκτεθούν απότομα στο κρύο, με άσχημα, συνήθως, αποτελέσματα.Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η τροφή. Στο κρύο απαιτείται καλή διατροφή, πλούσια σε βιταμίνες, ζάχαρη και λίπη. Δηλαδή, επιτρέπονται, με μέτρο φυσικά, γλυκά, ωμό λάδι, γάλα, φρέσκο βούτυρο και πολλά φρούτα, λαχανικά και κρέας. Το οινόπνευμα και ο καπνός, όχι μόνο δεν αυξάνουν την αντοχή μας στο κρύο, αλλά αντιθέτως τη μειώνουν.

Μετά την πρώτη αίσθηση ζέστης, το οινόπνευμα έχει την τάση να εξατμίζεται μέσα από τους πόρους, μειώνοντας την θερμοκρασία του σώματος. Μετά τη συστολή των πόρων, εισέρχεται ευκολότερα το κρύο.

Όσο για τον καπνό, αυτός καταστρέφει την βιταμίνη C, η οποία βοηθάει τον οργανισμό να αντισταθεί στις μολύνσεις και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ ο καπνός προκαλεί συστολή των περιφερειακών αγγείων, με αποτέλεσμα να πηγαίνει λιγότερο αίμα στα άκρα, άρα και να κρυώνουν περισσότερο.Τέλος, πολύ ωφέλιμη στο κρύο είναι η άσκηση. Ορισμένα σπορ βοηθούν σε μεγάλο βαθμό. Ποδήλατο, ήπιο τρέξιμο, περπάτημα -κυρίως στη φύση- και ενασχόληση με τα χειμερινά σπορ, με τον ανάλογο εξοπλισμό, είναι μερικά σπορ, που έχουν θετικά αποτελέσματα στη "συμμαχία" μας με το κρύο.Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ, Κυριάκος Παρασίδης

9 ΜΥΣΤΙΚΑ

http://24wro.blogspot.com/2011/03/9_03.html

ΜΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΛΦΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ

H εργασία αποτελεί καταγραφή και μια πρώτη αποτίμηση των λογοτεχνικών εκδόσεων που εμφανίστηκαν από λογοτέχνες της Πιερίας, ανεξάρτητα από το αν τυπώθηκαν ή εκδόθηκαν σε άλλες ελληνικές πόλεις.

Κριτήριο της καταγραφής υπήρξε κυρίως η μόνιμη εγκατάσταση των λογοτεχνών στην Πιερία κατά το έτος έκδοσης, η βιωμένη δηλαδή σχέση με την καθημερινή πιερική πραγματικότητα και όχι η σχέση καταγωγής (για τούτο εξαιρέθηκαν από την καταγραφή λογοτέχνες που δημιουργούν έργο μετά την απομάκρυνση—συνήθως μετά τις γυμνασιακές σπουδές— από την Πιερία).Στο βιβλίο θεωρήθηκε αναγκαίο να συμπεριληφθούν ορισμένες διασπορικές εκδόσεις, όπως αυτές των Αλέκου Αγγελίδη (Κίτρος 1936—Μελβούρνη 1998), του Κολινδρινού Αθανάσιου Α. Αθανασιάδη, του Ιωάννη Δ. Κουκουλιάτα (Βελβενδός 1912—Μελβούρνη 1987) και του εγκατεστημένου εδώ και χρόνια στον Πλαταμώνα Ιάκωβου Παπαδόπουλου (1940) επειδή είτε αποτελούν ξεχωριστές περιπτώσεις συγγραφέων με βασικό στοιχείο τη διαρκή μέριμνα για τον πατρικό χώρο και την πραγμάτευση θεμάτων που αναφέρονται και στην μακεδονική πιερική πραγματικότητα είτε επιστρέφουν μετά από χρόνια και εγκαθίστανται εδώ. Σπουδαίο είναι ακόμη το γεγονός ότι αρκετοί από αυτούς είχαν όχι ασήμαντο ρόλο στην λογοτεχνική ζωή της χώρα υποδοχής: ο Αθανασιάδης στην Αυστραλία, ο Αγγελίδης στον Καναδά και ο Παπαδόπουλος στη Γερμανία.
Σύμφωνα με τις βιβλιογραφικές καταγραφές που έχουν ως τώρα επιχειρηθεί οι τίτλοι λογοτεχνίας όλων των κατηγοριών στην Πιερία (1918–2010) φτάνουν τον αριθμό των 216 βιβλίων. Από αυτά τα 85 είναι ποιητικά βιβλία (ποσοστό 41,2%), 39 βιβλία πεζογραφίας και διηγήματος (18%). Υπάρχουν ακόμη 7 τίτλοι βιβλίων με μεικτό περιεχόμενο, 17 θεατρικά, 19 αφορούν την παιδική/εφηβική λογοτεχνία/, το παιδικό θέατρο και τα παραμύθια και, τέλος, 49 (ποσοστό 22,6%) ανήκουν στην ενότητα απομνημονεύματα/μαρτυρίες/προσωπικές αφηγήσεις. Στην αμιγή λογοτεχνία (πλην των απομνημονευμάτων) αριθμούνται 167 τίτλοι, ποσοστό 77,3% επί της συνολικής βιβλιοπαραγωγής.Εξετάζοντας την ποσοτική εξέλιξη των βιβλίων συνολικά, παρατηρούμε ότι την περίοδο 1918-1974, δηλαδή σε διάστημα 56 ετών εκδόθηκαν 12 τίτλοι, από τη μεταπολίτευση μέχρι το 1989 46 τίτλοι, ενώ τις τελευταίες δύο δεκαετίες εκδόθηκαν 66 (1990-1999) και 92 (2000-2010) τίτλοι. Ενδεικτικό της ταχύτατης αλλαγής των δεικτών βιβλιοπαραγωγής είναι και το γεγονός ότι οι τίτλοι αμιγούς λογοτεχνίας μόνο την τελευταία δεκαετία (2000-2010) ανέρχονται σε 71, ποσοστό 32,8%.

Συγκρίνοντας την παραγωγή του μυθιστορήματος παρατηρούμε πως από την εμφάνιση του μυθιστορήματος στην Πιερία το 1961 μέχρι και το 1999 εκδόθηκαν μόνο 4 βιβλία, ενώ την δεκαετία 2000-2010 εκδόθηκαν 25 τίτλοι, δηλαδή το 86,2% της συνολικής μυθιστορηματικής παραγωγής. Σε ό,τι αφορά τις μαρτυρίες και τα απομνημονεύματα μόνο κατά την τελευταία δεκαετία εκδόθηκαν 21 τίτλοι (ποσοστό 42,8%), 22 τίτλοι (ποσοστό 44,8%) εμφανίσθηκαν σε διάστημα 25 χρόνων από τη μεταπολίτευση μέχρι το τέλος του 20ου αιώνα (1974-1999), ενώ από το τέλος του εμφυλίου μέχρι και το 1974 είδαν το φως της δημοσιότητας μόνο 5 βιβλία (ποσοστό 10,2%).Από τους 96 καταγεγραμμένους συγγραφείς όλων των κατηγοριών οι 29 ανήκουν στο γυναικείο φύλο (ποσοστό 30,20%) και 67 είναι άνδρες (ποσοστό 69,8) , το 69,80% των συγγραφέων είναι εν ζωή, κάτω των 40 ετών και με βάση τη στατιστική επεξεργασία 90 επί συνόλου 96 συγγραφέων είναι 6 συγγραφείς (ποσοστό 6,7%), γεννημένοι από το 1951 μέχρι το 1970 είναι 26 συγγραφείς (ποσοστό 28,9%), 16 συγγραφείς είναι γεννημένοι μεταξύ 1941-1950 (ποσοστό 17,8%). Η μεγαλύτερη ομάδα είναι αυτή των γεννημένων τη μεσοπολεμική εικοσαετία 1921-1940 (25 συγγραφείς, ποσοστό 27,8%) ενώ οι γεννημένοι τις δύο πρώτες δεκαετίες του 20ου αίώνα είναι 10 συγγραφείς (ποσοστό 11,1%). Τον 19ο αιώνα γεννήθηκαν 7 συγγραφείς με τόπους γέννησης εκτός Πιερίας: Βαρδάκας Παρθένιος, επίσκοπος Κίτρους (1867, Ιωάννινα), Γιασημακόπουλος Λεωνίδας (1884, Κωνσταντινούπολη), Δεληγιαννίδης Γ. Νικόλαος (1900, Φάτσα Πόντου), Δεληγιαννίδης Θεοφάνης ([1900] Ίσκιλη/Έρπαας Μ. Ασίας), Κανταρτζής Ι. Σάββας (1900, Κοτύωρα/Ορντού Πόντου), Λούσης Νικόλαος, επίσκοπος Κίτρους (1840, Στενήμαχος), Χαλκίδης Ευθ. Θεόφιλος (1900, Φάτσα Πόντου).

TO BIBΛΙΟ παρουσιασαν:
Ο Μίμης Σουλιώτης γεννήθηκε στην Αθήνα (1949). Ποιητής, πανεπιστημιακός. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Νηπιαγωγών της Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και υπεύθυνος της βιβλιοθήκης του. Συμμετείχε στην έκδοση του περιοδικού "Τραμ". Επίσης, είναι ο ιδρυτής του "Βαλκανικού Ασύλου Ποίησης" στις Πρέσπες. Είναι υπεύθυνος της σειράς "Ανθολόγος Ερμής" στις εκδόσεις "Ερμής", ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Συγγραφέων Δυτικής Μακεδονίας και μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Το συγγραφικό έργο και τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του περιστρέφονται γύρω από τα θέματα: λογοτεχνία, φιλολογική κριτική, δημιουργική γραφή και απαγγελία, βιβλιολογία (: εκδοτικές πρακτικές και τυπογραφία, πίνακες λέξεων και ευρετήρια, λεξικογραφία, επιστημονική τεχνογραφία). Έχει εκδώσει φιλολογικά βιβλία ενώ εισηγήσεις, άρθρα και κριτικές του έχουν περιληφθεί σε πρακτικά ελληνικών και διεθνών συνεδρίων, σε επιστημονικά και λογοτεχνικά περιοδικά και σε εφημερίδες.
Ο Νίκος Βαρμάζης(1936) είναι πτυχιούχος του τμήματος κλασικών σπουδών, με δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών του τομέα Παιδαγωγικής του τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Απέκτησε το Διδακτορικό δίπλωμα του τμήματος Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.Υπήρξε Σχολικός Σύμβουλος φιλολόγων Χαλκιδικής (1984-1987) και Θεσσαλονίκης (1987-1998), ενώ είναι Επίκουρος καθηγητής διδακτικής μεθοδολογίας στο Τμήμα Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ από το 1999. Τελευταίο του βιβλίο: «Δάσκαλοι και μαθητές, αφηγήματα σχολικής εμπειρίας κι εκπαιδευτικής ιστορίας».Ο Νίκος Γραίκος (1962). Σπούδασε στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία της Αθήνας, στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. και στο Διδασκαλείο «Δ. Γληνός» του Παιδαγωγικού Τμήματος του Α.Π.Θ. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος Ιστορίας της Τέχνης της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα Πανεπιστημίων, έχει συγγράψει και επιμεληθεί διάφορα βιβλία για την αρχαιολογία, την τέχνη και την εκπαίδευση, ενώ άρθρα και μελέτες του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και σε πρακτικά συνεδρίων. Έχει επίσης πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος.

ΑΕΚ -ΠΑΟΚ 0-0

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ -ΒΟΛΟΣ 2-1

watch my dance

ΖΕΙΜΠΕΚΙΚΟ ΚΑΙ HIP HOP
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΙΓΜΑ ΚΑΙ ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΜΟΥΣΙΚΗ
ΜΑΖΙ
ΣΤΗ ΓΙΟΥΡΟΒΙΖΙΟΝ...