Παρασκευή, 4 Μαρτίου 2011

ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΧΑΡΗ ΜΠΙΚΗΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΣΚΙΤΣΑ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ, ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕΛΩΔΙΑ


• «Κάτι στιγμές» (1992), Eκδόσεις ΠΕΡΙ


• «Ο κήπος με τα ρόμπολα» (2003).


• Εικονογράφησε μέρος του βιβλίου «Η Ελλάδα με χρώμα ,ήχο, εικόνα και λόγο» (2002) των εκδόσεων «Εκδοτική Όλυμπος -Γ.Ράπτης»).


• «Η εξ-ΟΥΣΙΑ της Επικοινωνίας –Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων» (Eκδόσεις Παπαζήση, Πρόλογος του Άρη Σπηλιωτόπουλου)


• Η Βαλίτσα, Eκδόσεις Σαββίδη 2008


 Υπό έκδοση :


• Mobbing, η κρυμμένη βία, εκδόσεις Όλυμπος –Γ. Ράπτης 2011(Πρόλογος, Γεωργία Σιδέρη).
• «ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ ΝΥΧΤΕΣ» Εκδόσεις Μάτι, 2011.


• ΕΓΩ; ΕΣΥ…, θέατρο, 2011.

ΦΕΥΓΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ

Λογοτεχνικές εκδόσεις, μαρτυρίες και αφηγήσεις στην Πιερία (1918-2010) ( 04/03/2011 )

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Αντώνη ΚάλφαΈνας φόρος τιμής των ανθρώπων των γραμμάτων και ανθολογία του έργου τους.
Μια εκδήλωση με ειδικό βάρος για τους ανθρώπους μέσα και γύρω από τη λογοτεχνία στην Πιερία, ήταν αυτή που έγινε το βράδυ της Τετάρτης για την παρουσίαση του βιβλίου-ανθολογίου «Λογοτεχνικές Εκδόσεις, Μαρτυρίες και Αφηγήσεις στην Πιερία (1918-2010)», του Αντώνη Κάλφα. Πολλές οι παρουσίες ανθρώπων των γραμμάτων στην Αστική Σχολή Κατερίνης, τιμώντας τον δημιουργό και δημιουργώντας ένα κλίμα κοινότητας.
Στην αίθουσα κατά την παρουσίαση βρίσκονταν αρκετοί από τους συγγραφείς το έργο των οποίων ανθολογήθηκε. Πέρα από τη σπουδαιότητα του έργου που παρουσιάστηκε, η εκδήλωση από μόνη της είχε ενδιαφέρον, καθώς εκτός από τον Αντώνη Κάλφα το λόγο πήραν άλλοι τρεις φιλόλογοι δίνοντας στο κοινό τη δική τους οπτική. Σημαντικός και ο ρόλος της συντονίστριας Μπέτυς Παρτσαλίδου που στάθηκε επάξια ανάμεσα στους ομιλητές.


Ο ΜΙΜΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ
Πρώτος που μίλησε για το βιβλίο ήταν ο Μίμης Σουλιώτης, καθηγητής νεοελληνικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Επιχειρώντας να δει το εν λόγω πόνημα για όλες τις ιδιότητες που αυτό φέρει, εξήρε αρχικά την χρηστικότητά του. Όπως επεσήμανε, εκεί μέσα αναφέρονται αριθμοί σχετικά με το πόσοι ήταν ανά περίοδο και συνολικά οι πιεριείς λογοτέχνες, πόσα τα εκδιδόμενα έργα ανά περίοδο. Υπάρχει ακόμα και ταξινόμηση κατά είδος, προσφέροντας μια αφετηρία στην ποιοτική ανάλυση του συνόλου των έργων.
Στις σελίδες αυτές, όπου γίνεται η καταγραφή, παρουσίαση και ανθολόγηση των έργων παρουσιάζεται η επαρχιακή αλλά και η επαρχιώτικη λογοτεχνία, το επίπεδο που μπορεί να έχει η πρώτη και το βάθος των συναισθημάτων που παρουσιάζει, αλλά και το πώς η δεύτερη δεν προέρχεται μόνο από δημιουργούς αντίστοιχης καταγωγής. Το έργο αναδεικνύει πολλές μαρτυρίες και αφηγήσεις άλλων εποχών, αποτελώντας σημαντικό ώφελος για την Πιερία.
Ο ΝΙΚΟΣ ΒΑΡΜΑΖΗΣ
Με το ρόλο και του συγγραφέα, ο Νίκος Βαρμάζης φιλόλογος, επίκουρος καθηγητής του ΑΠΘ τόνισε ότι ο Αντώνης Κάλφας κατάφερε μέσα σε μια δεκαετία, από όταν πρωτοεκδόθηκε μέρος αυτής της δουλειάς του, να αποδείξει ότι εκτός από λογοτέχνης είναι και βιβλιοδίφης. Σημείωσε επιπλέον, ότι μια τέτοια συστηματική δουλειά εκτιμάται ακόμα περισσότερο στην εποχή μας.
Μέσα από την προσωπική του ματιά, ο κ. Βαρμάζης ανέφερε ότι το βιβλίο παρουσιάζει τις αγωνίες που συνοδεύουν τα βήματα μιας πόλης που προσπαθεί να αποκτήσει ταυτότητα. Χαρακτήρισε αυτή την ανθολογία και κάθε εργασία αυτού του είδους, ως υποκειμενική επιλεκτική λειτουργία, ιδιαίτερα δύσκολη για τον συγγραφέα και χρήσιμη για τους αναγνώστες.
Κλείνοντας, πρόσθεσε ότι το έργο αυτό αξίζει έπαινο και ευχαριστίες, από τη φύση τους όμως οι ανθολογίες ξεπερνιούνται και πρέπει τακτικά να ανανεώνονται.
Ο ΝΙΚΟΣ ΓΡΑΙΚΟΣ
Μιλώντας πριν από τον συγγραφέα, ο διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης Νίκος Γραίκος αναφέρθηκε στον πρώτο τόμο που είχε εκδοθεί το 2000, καθώς και στη συμπληρωματική αυτού έκδοση. Επιπλέον, στάθηκε στην εικαστική επιμέλεια του βιβλίου από τον Σπύρο Τσιλιγγερίδη, ο οποίος απέσπασε θετικά σχόλια από όλους τους ομιλητές. Για το περιεχόμενο του βιβλίου ανέφερε πως βρίσκεται στο όριο της λογοτεχνίας και της αφηγηματικής μαρτυρίας.
Μέσα στις σελίδες και τα έργα που ανθολογούνται, παρουσιάζεται η πολλαπλή έννοια του ‘τόπου’, ενώ ξετυλίγονται και οι δυνατότητες άντλησης ιστορικών δεδομένων από λογοτεχνικά κείμενα. Τέλος, κάνοντας λόγο και για την ποίηση του κ. Κάλφα, την χαρακτήρισε τοποφιλική, η οποία μεταπλάθει το βίωμα της γενιάς του αλλά και το προσωπικό του.
Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΛΦΑΣ
Πριν το κλείσιμο της εκδήλωσης, το λόγο πήρε ο συγγραφέας του βιβλίου ευχαριστώντας τον πολιτιστικό οργανισμό του δήμου για την έκδοση και επισημαίνοντας ότι το 2012 συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την απελευθέρωση της Κατερίνης. Πρότεινε τη δημιουργία ενός λευκώματος, με απώτερο στόχο «να χαρούμε την πόλη και τον πολιτισμό της».


Τα είδη που φιλοξενούνται στο πόνημά του, όπως ποίηση και πεζογραφία, ο κ. Κάλφας τα χαρακτήρισε μορφές που βλέπουμε τον κόσμο και την οικομενική εντοπιότητα, εκφάνσεις της οποίας είναι η αγάπη, ο πόλεμος κ.α. Όπως σημείωσε, διάβασε 216 βιβλία και πολλές μαρτυρίες, ακόμα και ανέκδοτες, αναφέροντας μια του Σ.Κανταρτζή αναφορικά με το πάρκο της Κατερίνης. Είναι γεγονός λοιπόν ότι κατά το παρελθόν, πρόσφυγες είχαν πάρει άδεια να κατασκευάσουν κατοικίες στο χώρο αυτό, κάτι που τελικά δεν έγινε.
Ο Αντώνης Κάλφας δεν παρέλειψε να δηλώσει ότι θα επανορθώσει στο επόμενο βιβλίο για όσους δεν συμπεριλήφθηκαν σε αυτό. «Το να γράφεις είναι το ωραιότερο πράγμα, μετά αρχίζουν τα δύσκολα...», είπε κλείνοντας.
πηγή: ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ

Σαρακοστή με συνταγή ΔΝΤ

Πιο φθηνό θα είναι το φετινό Σαρακοστιανό τραπέζι, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Περίπου 19 είδη του παραδοσιακού τραπεζιού της Καθαράς Δευτέρας στοιχίζουν φέτος 118,41 ευρώ, ενώ πέρυσι στοίχιζαν 123,76 ευρώ. Μείωση στα 4,32%.

ΠΟΛΥ ΧΙΟΝΙ ΣΤΟ ΕΛΑΤΟΧΩΡΙ


DR SEEN

DR SEEN

Τη λύση θα δώσουν κάποια «φτωχαδάκια» του ΠΑΣΟΚ!

Γράφει ο Χρήστος Πασαλάρης
ΟΣΟ ΚΑΚΟ μπορεί να κάνει στην κυβέρνηση της κατοχής εκείνος ο γραφικός σκύλος που προπορεύεται των συλλαλητηρίων, άλλο τόσο κακό μπορούν να της κάνουν και οι τετράπαχοι εργατοπατέρες που ηγούνται διατεταγμένων διαδηλώσεων, σείουν τεράστια πλακάτ με την κραυγή «πεινάμε» και θέτουν τους ανυπεράσπιστους πολίτες σε ομηρία, με μόνο στόχο τα συντεχνιακά τους κεκτημένα...
ΣΕ ΕΚΕΙΝΗ που κάνουν σίγουρα κακό είναι στη βαριά λαβωμένη πατρίδα, που γίνεται κάθε μέρα φτωχότερη: Με τα μισά της ακίνητα να «πωλούνται» ή να «ενοικιάζονται», με 250.000 μαγαζιά στο λουκέτο, με την επίσημη ανεργία στο 14%, με χιλιάδες νεαρούς πτυχιούχους να φεύγουν προτροπάδην για τα ξένα, με το δημόσιο χρέος στα 340 δισ. και με ένα «Μνημόνιο νούμερο 4» να ξεφουρνίζεται...
ΠΟΙΟΣ, όμως, μπορεί (αλλά και θέλει) να φέρει τη σωτήρια για τον τόπο αλλαγή; Ούτε, βεβαίως, η «εξ επαγγέλματος» επιθετική Αλέκα Παπαρήγα, ούτε ο θορυβώδης Αλέκος Τσίπρας ή ο ανατρεπτικός Αλαβάνος, ούτε και οι νεαροί κουκουλοφόροι με τα τόξα και τα γκαζάκια...
ΟΥΔΕΙΣ εξ αυτών έχει την παραμικρή πιθανότητα (εδώ, δε, που τα λέμε, ουδέ καν τη βούληση) να ανατρέψει τον Γιώργο Παπανδρέου. Οι επιθέσεις τους είναι «οριακές» και άσφαιρες. Ουδέποτε θανατηφόρες. Αν κάποια επίθεση ξεφύγει από τον έλεγχό τους, τη... φρενάρουν, μην και χάσουν τον «σάκο του μποξ», δηλαδή τον απαραίτητο για την ύπαρξή τους αντίπαλο...
ΤΟ ΞΕΡΕΙ ο Γεώργιος Παπανδρέου, το ξέρουν και οι μαέστροι της ψυχοπολιτικής που εργάζονται αθόρυβα, αλλά λίαν αποτελεσματικά στα υπόγεια στρατηγεία του. «Οσο οι αντίπαλοί μας δεν έχουν να προτείνουν εναλλακτική λύση, μη φοβάσαι τίποτε, πρόεδρε», του λένε... Και παίζουν το επικοινωνιακό παιχνίδι, φουσκώνοντας άσχετες υποθέσεις, όπως η δήθεν συγχώνευση των δύο τραπεζών ή οι αθλιότητες του ντέρμπι ή οι 250 απεργοί της Υπατίας. Ενώ καταπνίγουν «στα ψιλά» τις καθημερινές πλέον προκλήσεις των Τουρκαλάδων στο Αιγαίο ή το θηριώδες σκάνδαλο των υποβρυχίων ή τις υπόγειες διαβουλεύσεις για το Κυπριακό και το Σκοπιανό...

ΘΑ ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΙΤΕ όμως -και με το δίκιο σας- ποιος τότε, αν όχι οι πολέμιοι του κ. Παπανδρέου, είναι σε θέση να δώσει στη δόλια πατρίδα «πειστική εναλλακτική λύση», που θα τη βάλει στον δρόμο της σωτήριας αλλαγής; Μήπως η τρισυπόστατη Δεξιά με τον Σαμαρά, τον Καρατζαφέρη και την Ντόρα, που ούτε καν διανοούνται να ενωθούν σε ενιαία παράταξη εξουσίας; Ή μήπως η κατακερματισμένη Αριστερά με τα τρία αλληλομισούμενα κόμματα και την ισχνή επιρροή στον λαό; Ή μήπως ο λαοφιλής Μίκης, που κάνει σήμερα τη μεγάλη σύναξή του στη Θεσσαλονίκη, πλην όμως οι «σπίθες» του δεν φαίνεται να ανάβουν ανατρεπτικές φωτιές, όπως κάποτε τα τραγούδια του;...

ΘΑ ΞΑΝΑΠΩ σήμερα ότι τη σωτήρια αλλαγή μπορούν να την ξεκινήσουν μόνον οι υγιείς δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ. Οι δέκα, οι είκοσι, οι πενήντα καπεταναίοι του, άνδρες και γυναίκες (ας μην αναφέρω ονόματα, τους γνωρίζουμε οι περισσότεροι, ως σεμνούς, ταπεινούς και... άφραγκους), που κάποιο ωραίο πρωί, ίσως σε ημέρα σημαδιακή, θα μαζευτούν σε φιλικό σπίτι (όχι, βέβαια, στο αριστοκρατικό κλαμπ «17» του Κολωνακίου) και θα μηνύσουν στην κυβέρνηση του Μνημονίου:
«ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ, τα λάθη σας είναι, δυστυχώς, πολύ περισσότερα από τα επιτεύγματά σας. Η πατρίδα δεν αντέχει άλλο. Είναι στο χείλος του γκρεμού. Κάμετε πέρα με το καλό και αφήστε να ιδούμε πώς θα μονοιάσουμε με τους από κει και πώς θα βάλουμε όλοι μαζί ένα χέρι να τη σώσουμε!.. Ετσι ώστε αμέσως μετά να πάρει σειρά ο λαός και να φτιάξει μια Βουλή (απείρως φτωχότερη από τη σημερινή) που θα αναστήσει την Ελλάδα! Σε πείσμα της φράου Μέρκελ και της στυγνής ξενοκρατίας!..
ΣΕΝΑΡΙΟ φαντασίας, θα πείτε. Σενάριο ελπίδας, θα αντιτείνω. Ισως, όμως, και... ρεπορτάζ με κόκκους αληθείας. Ιδωμεν!..

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Έτσι μας κλέβουν στα ΑΤΜ.

http://24wro.blogspot.com/2011/03/blog-post_7091.html