Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2011

Ανακοίνωση για τις ανασκαφές του 2010 στη Μακεδονία και τη Θράκη

θα γίνει το Σάββατο 12 Μαρτίου 2011 στις 17.00 στην Αίθουσα Τελετών του παλαιού κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., στο πλαίσιο των εργασιών του Αρχαιολογικού Συνέδριου.

Η Βασιλική Α΄ των Φιλίππων ανήκει στον τύπο της τρίκλιτης βασιλικής με εγκάρσιο κλίτος. Έχει ιδρυθεί ακριβώς βόρεια της λεγόμενης Εγνατίας Οδού σ’ ένα στενό και επίμηκες πλάτωμα.
Βασική ιδιαιτερότητα του μνημείου συνιστά η παρουσία ενός δεύτερου, στενού στυλοβάτη στο βόρειο κλίτος, ο οποίος τρέχει παράλληλα και σε επαφή με τον στυλοβάτη της κύριας κιονοστοιχίας. Η κατασκευή αυτή, που επαναλαμβανόταν και στο νότιο κλίτος, έχει ερμηνευθεί ως βατήρας για το διάφραγμα μεταξύ των κλιτών.

Ανάλογες αρχιτεκτονικές μορφές έχουν επισημανθεί και σε άλλες τρίκλιτες βασιλικές των Βαλκανίων (Βασιλική Γ΄ Φιλίππων, Επισκοπική Βασιλική Στόβων, Βασιλική Νέας Πέλλας), για τις οποίες έχουν προταθεί ανάλογες ερμηνείες.

Ωστόσο, προσεκτική εξέταση των αρχιτεκτονικών μελών που αποδίδονται στο δεύτερο στυλοβάτη της Βασιλικής Α΄, υποδεικνύει ότι η καθ’ ύψος ανάπτυξη μνημείου θα πρέπει να διέφερε αισθητά σε σχέση με την αποκατάσταση που προτάθηκε στο παρελθόν. Όπως προκύπτει και από άλλα αρχαιολογικά δεδομένα, οι πεσσίσκοι του διαφράγματος έφεραν επάλληλα στηρίγματα, τα οποία γεφυρώνονταν με το βόρειο τοίχο και υποστήριζαν κάποιο ξύλινο μεσοπάτωμα ανάμεσα στο ισόγειο και στα υπερώα.
Επισημαίνεται ότι η προσθήκη τέτοιων ενδιάμεσων επιπέδων σε εκκλησίες με υποχρεωτικούς περιορισμούς στο πλάτος ή σε ήδη υφιστάμενους τρίκλιτους ναούς θα έδινε μια κατ' οικονομία λύση στο πρόβλημα της έλλειψης χώρου και επιπλέον θα προσέφερε πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες στο διαχωρισμό του εκκλησιάσματος. Μάλιστα, φαίνεται ότι η κατασκευή μεσοπατωμάτων αποτέλεσε μια ευρύτερα διαδεδομένη πρακτική, καθώς είναι πολύ πιθανό ότι ανάλογες λύσεις είχαν εφαρμοστεί και σε θολωτά κτίρια.Πληροφορίες
Αίθουσα Τελετών του παλαιού κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., Θεσσαλονίκη

Σάββατο 12 Μαρτίου 2011 στις 17.00

TO XAMOΓΕΛΟ...

Πότε ήταν η τελευταία φορά που προσποιηθήκατε ένα χαμόγελο στο γραφείο; Για πολλούς εργαζόμενους η τακτική αυτή αποτελεί μια ακόμα αρνητική πτυχή της εργασιακής τους ζωής – να χαράσσουν ένα χαμόγελο στο πρόσωπό τους για να κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους. Μια νέα μελέτη όμως υποδηλώνει ότι μπορεί να έχει απρόσμενες συνέπειες: να επιδεινώσει την ψυχική τους διάθεση και να τους κάνει να νιώσουν αποξενωμένοι από τη δουλειά που πρέπει να κάνουν.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», σε μελέτη που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα στην επιθεώρηση «Academy of Managment Journal», επιστήμονες παρακολούθησαν επί δύο εβδομάδες μια ομάδα οδηγών λεωφορείων, επιλέγοντάς τους επειδή η φύση της δουλειάς τους απαιτεί να έχουν συνεχή επαφή με πολλούς ανθρώπους.
Οι επιστήμονες εξέτασαν τι συμβαίνει όταν οι οδηγοί χαμογελούν ψεύτικα και, αντίθετα, όταν το χαμόγελο είναι αληθινό.
Οπως εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μπρεντ Σκοτ, επίκουρος καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, τις ημέρες που οι οδηγοί πίεζαν τον εαυτό τους να χαμογελάει στους επιβάτες είχαν χειρότερη ψυχική διάθεση και έτειναν να μην προσέχουν τη δουλειά τους.

Τις ημέρες όμως που χαμογελούσαν πραγματικά, επειδή ένιωθαν ιδιαίτερα ευδιάθετοι, η ψυχική τους ξατάσταση βελτιωνόταν ακόμα περισσότερο και η παραγωγικότητά τους αυξανόταν.
Οι γυναίκες οδηγοί επηρεάζονταν εντονότερα από το ψεύτικο χαμόγελο σε σύγκριση με τους άντρες. Ο δρ Σκοτ εκτιμά ότι σε αυτό παίζουν ρόλο οι κοινωνικοί κανόνες. «Οι γυναίκες ανατρέφονται να είναι πιο εκφραστικές συναισθηματικά και έτσι το να κρύβουν τα συναισθήματά τους τις πιέζει πολύ», λέει.Διαβάστε περισσότερα: 24ωρο: Το ψεύτικο χαμόγελο έχει απρόσμενες συνέπειες http://24wro.blogspot.com/2011/03/blog-post_4169.html#ixzz1GDmcHecn

Η 3η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

 με τον γενικό τίτλο «Παλιές Διασταυρώσεις-Make it new» θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το διάστημα Σεπτεμβρίου Νοεμβρίου 2011.
Η διοργάνωση της Μπιενάλε για το 2011 διαφοροποιείται από τις προηγούμενες, όχι μόνο ως προς το χώρο ενδιαφέροντός της και το χρόνο διεξαγωγής της, αλλά και ως προς τους φορείς που συμμετέχουν σε αυτή.
Η 3η Μπιενάλε θα αποτελέσει την πρώτη από κοινού επίσημη προσπάθεια στήριξης του θεσμού από την Κίνηση, υπό την καθοδήγηση του ΚΜΣΤ, ώστε η συγκεκριμένη διοργάνωση να συνδεθεί ακόμη περισσότερο με την πόλη στην οποία διεξάγεται. Η Μπιενάλε πέρα από τα 5 Μουσεία θα συνεργαστεί επίσης και με άλλους πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς φορείς. Το πρόγραμμα της Μπιενάλε θα περιλαμβάνει εκθέσεις που θα αναπτύσσονται κυρίως στους χώρους των πέντε Μουσείων, αλλά και σε μη εκθεσιακούς χώρους και θα διακρίνεται σε Κεντρικό και Παράλληλο Πρόγραμμα.
Επιμελητές του κεντρικού προγράμματος της 3ης Μπιενάλε είναι ο Paolo Colombo (Ιταλία), η Mahita El Bacha Urieta (Λίβανος, Ισπανία) και η Μαρίνα Φωκίδη (Ελλάδα). Οι επιμελητές επελέγησαν από τα μέλη της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής της 3ης Μπιενάλε, την οποία απαρτίζουν η Catherine David (ιστορικός τέχνης-επιμελήτρια), η Maria Rosa Girace Pieralisi (Διευθύντρια Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης), η Jessica Morgan (επιμελήτρια σύγχρονης τέχνης), ο Γιάννης Κουνέλλης (καλλιτέχνης) και ο Ντένης Ζαχαρόπουλος (θεωρητικός τέχνης). Τη Γενική Διεύθυνση της φετινής διοργάνωσης έχει η Κατερίνα Κοσκινά, Πρόεδρος Δ.Σ. του ΚΜΣΤ, ιστορικός τέχνης, μουσειολόγος, στην οποία ανήκει και η πρόταση για τις Μπιενάλε 2011, 2013 & 2015.
Τόσο η φετινή όσο και οι δύο επόμενες Μπιενάλε, θα εστιάσουν την προσοχή τους στην περιοχή της Μεσογείου, το λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού, και θα είναι επικεντρωμένες στη ευρύτερη περιοχή. Για την 3η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης η αραβική τέχνη και η τέχνη του Ισραήλ θα αποτελέσουν ειδικότερο θέμα, σύμφωνα με το πρόγραμμα «Σταυροδρόμι Πολιτισμών» του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού για την πόλη της Θεσσαλονίκης το 2011.
Οι εκθέσεις και οι δράσεις της 3ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης καθώς και οι χώροι διεξαγωγής των εκθέσεων θα ανακοινωθούν στα τέλη Μαρτίου 2011.

MOBBING

Κι όμως στις μέρες μας τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο... εργασίας υπάρχουν ακόμα. Εκείνο που αλλάζει είναι ότι τα θύματα δεν το κρύβουν πια.

Το 35% των εργαζομένων γυναικών έχουν υπάρξει τουλάχιστον μία φορά θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας τους. Αυτό έχουν δείξει, έως σήμερα, έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί σε κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνήθως, υπό την απειλή απόλυσης, ανώτερα στελέχη παρενοχλούν, λεκτικά ή μη, υφιστάμενούς τους. «Δεν ήξερα ούτε πώς να αντιμετωπίσω το γεγονός ότι ο τότε διευθυντής μου με καλούσε κάθε δέκα λεπτά στο γραφείο του χωρίς να θέλει κάτι συγκεκριμένο, αλλά ούτε ήξερα και σε ποιόν να μιλήσω. Εάν μιλούσα στον ίδιο ευθέως, ίσως με απέλυε. Από την άλλη πλευρά, εάν μιλούσα σε κάποιο συνάδελφο ίσως να μην με πίστευε» λέει η Ράνια, 26 ετών ιδιωτική υπάλληλος.

Τι ορίζουμε ως σεξουαλική παρενόχληση;

Είναι εμφανές ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα λεπτό θέμα το οποίο αγγίζει όχι μόνο το γυναικείο φύλο αλλά κάθε εργαζόμενο. Πρωτίστως, λοιπόν, επιβάλλεται να αποσαφηνιστεί ο ορισμός της σεξουαλικής παρενόχλησης. «Σεξουαλική παρενόχληση είναι οποιαδήποτε ανεπιθύμητη λεκτική, μη λεκτική ή σωματική συμπεριφορά σεξουαλικού χαρακτήρα που αποσκοπεί ή έχει ως αποτέλεσμα την προσβολή της αξιοπρέπειας ενός προσώπου, κυρίως με τη δημιουργία εκφοβιστικού, εχθρικού, ταπεινωτικού ή επιθετικού περιβάλλοντος. Επίσης, μπορεί να προέρχεται και από άνδρα και από γυναίκα, ακόμα και από άτομο του ιδίου φύλου με αυτόν που παρενοχλείται» σύμφωνα με την κ. Σταματίνα Γιαννακούρου, Βοηθό Συνήγορο του Πολίτη.

Τα είδη ποικίλουν

Σύμφωνα με μαρτυρίες θυμάτων, υπάρχουν διάφορα και διαφορετικά είδη σεξουαλικής παρενόχλησης, τα οποία ισχύουν και για τα δύο φύλα. Κατά την Σωτηρία Μακαρώνη, Ψυχολόγο Υγείας και Ψυχοθεραπεύτρια, μπορεί να εκδηλώνεται με ανεπιθύμητες ερωτικές και ανήθικες προτάσεις, πίεση για σεξουαλική επαφή, προτάσεις για ραντεβού εκτός εργασίας, αποστολή sms και e-mail, ενοχλητικό φλερτάρισμα, άσεμνες παρατηρήσεις, επίμονες προσωπικές ερωτήσεις για σεξουαλική ζωή ή ακόμα και με αστεία σεξουαλικού περιεχομένου.

Από την άλλη πλευρά, συμπληρώνει η κ. Μακαρώνη, «Υπάρχει και η κατηγορία της μη λεκτικής παρενόχλησης. Πρόκειται για ανεπιθύμητη συμπεριφορά εκφραζόμενη με πράξεις, όπως περιττά αγγίγματα, χάδια ή τσιμπήματα στο σώμα ενός/μιας εργαζομένου/-ης, με στόχο την επίθεση ή την πίεση για σύναψη σεξουαλικών σχέσεων. Επιπλέον μπορεί να εκφράζεται με την επίδειξη πορνογραφικών περιοδικών ή άσεμνων εικόνων».

Τι θα πει η κοινωνία

Με την πάροδο των χρόνων φαίνεται ότι τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας ολοένα και αυξάνονται. Ανεξάρτητα από τους αριθμούς, οι οποίοι δείχνουν ότι τα περισσότερα θύματα είναι γυναίκες, το πρόβλημα αφορά πλέον και τους άνδρες. «Είχα έρθει σε πολύ δύσκολη θέση και αναγκάστηκα να εισηγηθώ για την απόλυσή της. Μου έστελνε επανειλημμένα sms, δήθεν κατά λάθος ενώ, δεν ήταν λίγες οι φορές που μου ζητούσε να βρεθούμε εκτός γραφείου» μας είπε ο Νίκος, 37 ετών διευθυντής marketing ιδιωτικής εταιρείας.

Ωστόσο, το ενθαρρυντικό της υπόθεσης, είναι ότι τα θύματα αρχίζουν να μην κρύβουν την παρενόχληση, την οποία δέχονται. «Η πιο συχνή αντίδραση από μέρους των θυμάτων είναι η άρνηση της κατάστασης με την έννοια ότι προσποιούνται ότι δεν συμβαίνει τίποτα χωρίς να λαμβάνουν κάποια πρωτοβουλία. Ενώ, αρκετές μπορεί ακόμη να κατηγορούν τον εαυτό τους για την συμπεριφορά του θύτη. Πολλές γυναίκες επιλεγούν να παραιτηθούν από την συγκεκριμένη εργασία ενώ ένα μικρό ποσοστό από αυτές μπορεί ακόμα και να απολυθούν.» αναφέρει η κ. Μακαρώνη.

Ο Συνήγορος του Πολίτη

Το 2010 οι αναφορές για σεξουαλική παρενόχληση αντιπροσώπευαν το 12% του συνολικού αριθμού αναφορών για θέματα διακρίσεων λόγω φύλου, που δέχτηκε ο Συνήγορος του Πολίτη. Όλες οι αναφερόμενες ήταν γυναίκες. Σύμφωνα με την κ. Σταματίνα Γιαννακούρου, Βοηθό Συνήγορο του Πολίτη, την ίδια χρονιά οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση στο δημόσιο τομέα πενταπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2009, ενώ το ίδιο διάστημα αυτές που αφορούσαν τον ιδιωτικό τομέα σχεδόν τριπλασιάστηκαν, φτάνοντας στο 65%. Ωστόσο, ο συνολικός αριθμός τους παραμένει μικρός σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες.

Οι περισσότερες από τις καταγγελίες που δέχεται ο Συνήγορος του Πολίτη είναι δύσκολο να αποδειχτούν, διότι δεν προσκομίζεται κανένα αποδεικτικό στοιχείο από την καταγγέλλουσα (π.χ. επιστολές, τηλεφωνήματα, φαξ, SMS, e-mail κλπ), ούτε υπάρχουν μάρτυρες. Λόγω αυτών των δυσκολιών, η διαμεσολάβηση του Συνηγόρου του Πολίτη επικεντρώνεται στην αποκατάσταση ενός αξιοπρεπούς περιβάλλοντος που θα επιτρέψει τη συνέχιση της εργασιακής σχέσης και την αποτροπή επανάληψης τέτοιων συμπεριφορών στο μέλλον. Ο Συνήγορος επιδιώκει, εξάλλου, το να κατανοήσει ο εργοδότης τις συνέπειες που έχει η ανοχή του ίδιου απέναντι σε παρόμοιες συμπεριφορές από το προσωπικό του ή από πελάτες στον εργασιακό χώρο.

Ο Νόμος

Η σεξουαλική παρενόχληση θεωρείται διάκριση λόγω φύλου και στον επαγγελματικό χώρο απαγορεύεται από το νόμο (ν. 3896/2010) είτε προέρχεται από προϊστάμενο ή υπεύθυνο επαγγελματικής εκπαίδευσης είτε προέρχεται από υφιστάμενο, συνάδελφο, άλλο εκπαιδευόμενη ή ακόμα και από πελάτη. Γίνεται λοιπόν σαφές, ότι ο οποιοσδήποτε πέσει θύμα ανάλογης συμπεριφοράς πρέπει να το καταγγείλει. Απαραίτητη προϋπόθεση, να αποθηκεύονται αποδεικτικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα σχετικά μηνύματα στο κινητό ή e-mails. «Δεν ωφελεί κανέναν να αγνοεί μια τέτοια συμπεριφορά εκτός και αν πραγματικά δεν τον θίγει. Άλλωστε οι έρευνες μας λένε ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων όπου τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης προσπάθησαν να αγνοήσουν αυτό που τους συνέβαινε, ελπίζοντας ότι ο δράστης θα υποχωρήσει, η κατάσταση σύντομα επιδεινώθηκε.» επισημαίνει η Σωτηρία Μακαρώνη Ψυχολόγο Υγείας και Ψυχοθεραπεύτρια.

Είναι σημαντικό να μην αποσιωπούνται τέτοια περιστατικά και κυρίως να μην προσπαθούν τα θύματα να το χειριστούν μόνα τους, αλλά να αναζητούν βοήθεια και να ενημερώνουν ανθρώπους του περιβάλλοντός τους και σε κάθε περίπτωση, αρμόδιους φορείς.newsbomb.grΔιαβάστε περισσότερα: 24ωρο: Σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας http://24wro.blogspot.com/2011/03/blog-post_2050.html#ixzz1GCqyskoF

Τάφοι - μυστήριο ανακαλύφθηκαν στη Βεργίνα

Αδιευκρίνιστη παραμένει δύο και πλέον χρόνια μετά την τυχαία αποκάλυψή του, η ταυτότητα του «περίεργου» ταφικού συνόλου στην αγορά της Βεργίνας. Δύο ακόμη νεκρούς, αδιευκρίνιστης ταυτότητας, αλλά κι ένα ακόμη στεφάνι και σειρά χρυσών κτερισμάτων έφερε στο φως η δεύτερη ταφή μέσα σε ασημένιες υδρίες (σσ. εκείνη που αποκαλύφθηκε το καλοκαίρι του 2009)
Τα δύο νέα πρόσωπα (ένας ενήλικας κι ένα κοριτσάκι ηλικίας 3-7 ετών) προστίθενται στα πρώτα δύο (αυτά της αποκάλυψης του 2008, που αποδόθηκαν αρχικά στον Ηρακλή, νόθο γιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της Βαρσίνης και σε έναν ακόμη άγνωστο).
«Οι δύο αυτές ταφές δεν έρχονται σε αντιπαράθεση με την υπόθεση εργασίας για την ταύτιση του πρώτου νεκρού, με το στεφάνι βελανιδιάς, με τον Ηρακλή. Απλώς, προσθέτουν στο πολύτιμο αυτό ταφικό σύνολο δύο νέα πρόσωπα που προφανώς συνδέονται με τον τελευταίο των Τημενιδών, χωρίς να είμαστε σε θέση, λόγω της σιωπής των αρχαίων πηγών, να τα ταυτίσουμε με συγκεκριμένα ιστορικά πρόσωπα», δηλώνει η επικεφαλής της πανεπιστημιακής ανασκαφής ευρωβουλευτής, Χρυσούλα Παλιαδέλη.Η κ. Παλιαδέλη δημοσιοποίησε -μέσω του πανεπιστημίου- τα πρώτα στοιχεία των οστεοαρχαιολογικών μελετών και των εργασιών συντήρησης των ευρημάτων, ενόψει της προγραμματισμένης εισήγησης της ίδιας και των συνεργατών της μεθαύριο, Παρασκευή, στο πλαίσιο των εργασιών του 24ου συνεδρίου για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη, που αρχίζει αύριο στη Θεσσαλονίκη.Τα πολύτιμα αργυρά αγγεία, στα οποία εντοπίστηκαν οι ιδιότυπες ταφές, εμπεριείχαν το ένα (μία ασημένια υδρία) τα ακτέριστα σκελετικά κατάλοιπα από την καύση ενός ενήλικου ατόμου, η κατάσταση διατήρησης των οποίων κατέστησε αδύνατο μέχρι στιγμής τον προσδιορισμό της ηλικίας και του φύλου του, και το δεύτερο έναν αργυρό παναθηναϊκό αμφορέα με επιχρύσωση και χαράγματα (το μοναδικό μέχρι στιγμής δείγμα αυτού του ιδιαίτερου σχήματος σε μέταλλο) με τα καμένα οστά μικρού παιδιού ηλικίας 3-7 ετών.
Ακόμη, από το εσωτερικό του αμφορέα ανασύρθηκαν διακοσμητικοί χρυσοί δίσκοι, αλλά κι ένα χρυσό στεφάνι με φύλλα ελιάς.
NOOZ

Κατοικίες της 6ης χιλιετίας π.Χ. στο φως στην Κοζάνη

Πέντε ημιυπόγειες κατοικίες, που τοποθετούνται χρονικά στην 6η χιλιετία π.Χ., έφεραν στο φως οι ανασκαφές της Λ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στη θέση Ίσιωμα, στη Μαυροπηγή Εορδαίας του νομού Κοζάνης

Πρόκειται για ορύγματα, διαμέτρου 1,5 μέτρου, που διαμορφώνονταν σε μονόχωρες κατοικίες. Με τις κατοικίες αυτές συνδέονται και 27 λάκκοι, κυκλικοί, ημικυκλικοί και ακανόνιστοι παραλληλόγραμμοι, οι οποίοι φαίνεται πως αποτελούσαν βοηθητικούς χώρους και χώρους εργασιών των κατοικιών. Στην ίδια θέση εντοπίστηκαν και εννέα ταφές, οι πέντε από τις οποίες της νεολιθικής περιόδου.
Στα κινητά ευρήματα της ανασκαφής συγκαταλέγεται μονόχρωμη, διακοσμημένη και άβαφη κεραμική, κυρίως αγγεία με λεπτά και μεσαία τοιχώματα. Επίσης, ήρθαν στο φως τριπτά και πελεκητά λίθινα εργαλεία, πήλινα σφοντύλια, οστά με ίχνη επεξεργασίας και δύο ζωόμορφα ειδώλια.
Επίσης, κατά τη διάρκεια σωστικής ανασκαφής στη Σουλουκιά Ποντοκώμης οι αρχαιολόγοι της Λ' ΕΠΚΑ εντόπισαν μία τάφρο και 21 λάκκους που περιείχαν υπολείμματα καύσης, καθώς και μεγάλη ποσότητα μονόχρωμης και διακοσμημένης κεραμικής, οστέινα, πελεκητά και τριπτά εργαλεία, ειδώλια και οστά ζώων. Η θέση χρονολογείται στην Αρχαιότερη και Μέση Νεολιθική Εποχή.
Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η προϊσταμένη της Εφορείας, Γεωργία Καραμήτρου- Μεντεσίδη, η απουσία οικοδομικών καταλοίπων σε συνδυασμό με την ανεύρεση μόνο λάκκων και τάφρου στη συγκεκριμένη θέση, «μας προσανατολίζει στην άποψη ότι βρισκόμαστε στις παρυφές νεολιθικού οικισμού, τον οποίο και ευελπιστούμε να εντοπίσουμε στο μέλλον. Πιστεύουμε ότι ο οικισμός αυτός τοποθετείται χρονικά στην 7η χιλιετία π.Χ., αποτελώντας έναν από τους αρχαιότερους νεολιθικούς οικισμούς των Βαλκανίων».
Η εποχή της 7ης και του α’ μισού της 6ης χιλιετίας π.Χ. σηματοδοτείται από τη μετατροπή των συλλεκτών σε γεωργούς στο χώρο της Δυτικής Μακεδονίας. Μέσα από την έρευνα, καταγραφή και μελέτη των εγκαταστάσεών τους, η Λ’ ΕΠΚΑ επιχειρεί να κατανοήσει και να ανασυνθέσει την εξελικτική πορεία τους και τα πολιτιστικά στοιχεία τους.
Τα αποτελέσματα των ανασκαφών στην Ποντοκώμη και τη Μαυροπηγή Εορδαίας θα παρουσιάσει η προϊσταμένη της Λ’ ΕΠΚΑ την Πέμπτη στην 24η Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και Θράκη.
NOOZ