Σάββατο, 19 Μαρτίου 2011

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΕΜΟ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΕΛΛΗΝΑΚΗ


Η REALNEWS ΑΥΡΙΟ...ΣΗΜΕΡΑ

Ο Λαβύρινθος είναι διαχρονικός

Γνωρίζουμε τον κρητικό Λαβύρινθο, που επινόησε ο Αθηναίος αρχιτέκτονας-ερευνητής (κάπως σαν τον Ντα Βίντσι) Δαίδαλος, προκειμένου ο βασιλιάς Μίνωας να φυλακίσει τον τρομακτικό Μινώταυρο, καρπό του έρωτα της γυναίκας του Πασιφάης με τον λευκό ταύρο του Ποσειδώνα.Όμως και η χριστιανική θρησκεία διατήρησε τον συμβολισμό του Λαβύρινθου ως σημαντικό σύμβολο-πέρασμα από την Κόλαση, στην οποία καταδικάζει η άγνοια, προς την ελευθερία και τον Παράδεισο, όπου μόνο η πίστη στο Χριστό μπορεί να δείξει το δρόμο.

Ο λαβύρινθος της Πύλου. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αθήνα.
 
Βλέπουμε λοιπόν πως μέσα από τους αιώνες και τις θρησκευτικές αλλαγές μερικά σύμβολα προσαρμόζονται και επιβιώνουν.

Νήμα 7.000 ετών σε ελληνικό σπήλαιο

Ένα σπάνιο -τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα- εύρημα κρυβόταν στο εσωτερικό του σπηλαίου Δράκαινα της Κεφαλλονιάς. Η εργαστηριακή εξέταση μάζας χώματος από το σπήλαιο αποκάλυψε στα έκπληκτα μάτια των ερευνητών ένα απανθρακωμένο νήμα μήκους μόλις ενός χιλιοστού, η ηλικία του οποίου υπολογίζεται ότι φτάνει τα 7.000 χρόνια!


Το Σπήλαιο Δράκαινα -αθέατη βραχοσκεπή στη σημερινή του κατάσταση- βρίσκεται στο Φαράγγι του Πόρου, τουριστικό θέρετρο στη νοτιοανατολική ακτή της Κεφαλλονιάς. Το αρχαιολογικό πρόγραμμα στο σπήλαιο ξεκίνησε το 2004 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας Νοτίου Ελλάδος, υπό τη διεύθυνση της αρχαιολόγου δρος Γεωργίας Στρατούλη και με τη συμμετοχή πολλών ερευνητών και φοιτητών από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως αρχαιολογικές επιχώσεις που μαρτυρούν τη χρήση του από τη Νεότερη Νεολιθική (μέσα 6ης χιλιετίας) έως την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (μέσα 3ης χιλιετίας). Ύστερα από μακρά περίοδο εγκατάλειψης, το σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε εκ νέου από το τέλος του 7ου αιώνα έως τις αρχές του 2ου αιώνα π.Χ. ως ιερό των Νυμφών και του θεού Πάνα. Στη σύγχρονη εποχή, το Σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε ως μαντρί.

Το νήμα από το Σπήλαιο Δράκαινα, σύμφωνα με την εργαστηριακή ανάλυση που έγινε στο Centre for Textile Research in Copenhagen, φαίνεται να προέρχεται από φυτική πρώτη ύλη (κατά πάσα πιθανότητα λινάρι, τσουκνίδα ή κάνναβη). Επιπλέον αναλύσεις, αυτήν τη φορά με ακτίνες Χ, θα γίνουν εντός του 2011 στο Synchrotron Facility της Γκρενόμπλ, προκειμένου να προσδιοριστεί ποια ήταν ακριβώς η φυτική ύλη που χρησιμοποιήθηκε. Γενικά πάντως, το μικροσκοπικό αυτό εύρημα δείχνει ότι οι άνθρωποι των νεολιθικών χρόνων στην Ελλάδα μπορούσαν να γνέθουν κλωστές και να υφαίνουν υφάσματα. Μαζί με το νήμα εντοπίστηκαν, επίσης, απανθρακωμένα διατροφικά κατάλοιπα (οστά, σπόροι και άλλα φυτικά υπολείμματα) που χρονολογούνται στα τέλη της 6ης χιλιετίας π.Χ.
Λόγω της εύθραυστης φύσης τους, τα απομεινάρια υφασμάτων συναρπάζουν τους αρχαιολόγους. Τα αρχαιότερα νήματα που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα εντοπίστηκαν στο Νάχαλ Χεμάρ, στο Ισραήλ (7η χιλιετία π.Χ.) και στο Τσαταλχογιούκ, στην Τουρκία (6000 π.Χ.).

Πηγή: Χ. Νάνου, Αγγελιοφόρος, 16/03/11
Την αντίθεση τους στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη οι οποίες άρχισαν το απόγευμα του Σαββάτου αλλά και την ενδεχόμενη εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτές εξέφρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.


Το ΚΚΕ καταγγέλλει «την στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, που εξαπέλυσε ο διεθνής ιμπεριαλισμός, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας, έχοντας στην πρώτη γραμμή τον ευρωενωσιακό ιμπεριαλισμό, τους μακελάρηδες Γαλλία - Βρετανία, με τη στήριξη των ΗΠΑ».«Αποτελεί επαίσχυντη υποκρισία το πρόσχημα των ιμπεριαλιστών, μαζί τους και του Γ. Παπανδρέου, ότι το ενδιαφέρον τους είναι «ανθρωπιστικό», καθώς αυτοί φανερά ή κρυφά συνεργάζονται και συναλλάσσονται με τις αυταρχικές, αντιλαϊκές κυβερνήσεις στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και αλλού. Δεν έχουν καμιά νομιμοποίηση», συνεχίζει το ΚΚΕ.
Το ΚΚΕ ζητά ακόμη να κλείσουν αμέσως οι αμερικανικές και ΝΑΤΟϊκές βάσεις στη Σούδα και το Άκτιο όπως και να αποχωρήσουν τα ελληνικά πολεμικά αεροπλάνα και πλοία από τη Λιβύη».
«Ο λαός της Λιβύης είναι ο μόνος αρμόδιος να λύσει ο ίδιος τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει. Δεν έχει ανάγκη από λύκους για να τον φυλάνε. Ο ελληνικός λαός έχει χρέος να σταθεί αλληλέγγυος στο λαό της Λιβύης», επισημαίνει τέλος το ΚΚΕ.


Από την πλευρά του ο ΛΑΟΣ αναφέρεται στην ελληνική εμπλοκή στις επιχειρήσεις και επισημαίνει ότι «Μέχρι σήμερα δεν έχει σκοτωθεί Άραβας από Ελληνικά όπλα. Γιατί θα πρέπει να γίνει τώρα η αρχή;».

Newsroom ΔΟΛ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στη δημοσιότητα οι πρώτες εικόνες από το «War Horse» του Στ.Σπίλμπεργκ

Στη δημοσιότητα δόθηκαν οι πρώτες εικόνες από τα γυρίσματα της νέας ταινίας του Στίβεν Σπίλμπεργκ. Το War Horse αποτελεί μια περιπέτεια με θέμα τη φιλία ενός αγοριού και ενός αλόγου, λίγο πριν τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Στο War Horse παρακολουθούμε την ιστορία του Άλμπερτ και του αγαπημένου του αλόγου, Τζόι, λίγο πριν ξεσπάσει ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος.
Ο Τζόι πωλείται στο βρετανικό ιππικό από τον πατέρα του Άλμπερτ και από εκεί βρίσκεται στις πρώτες γραμμές του μετώπου. Με ένα μαγικό τρόπο, ο Τζόι επηρεάζει τις ζωές των ανθρώπων που συναντά, ενώ ο Άλμπερτ μην μπορώντας να ξεχάσει τον φίλο του, εγκαταλείπει το σπίτι του και κατατάσσεται στον στρατό, προκειμένου να τον ξαναβρεί.

Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του 1982, το War Horse αποτελεί μια κλασική οικογενειακή ιστορία αγάπης και πίστης, ιδιαίτερα αγαπητή σε μικρούς και μεγάλους σε ολόκληρο τον κόσμο. Η πρωτότυπη αυτή ιστορία μεταφέρθηκε στο θέατρο με μεγάλη επιτυχία και τότε την ανακάλυψε ο Στίβεν Σπίλμπεργκ.
«Η ιστορία με γοήτευσε και με μετέφερε ακριβώς στην εποχή εκείνη. Με κατέκτησε με την αυθεντικότητα και την ειλικρίνεια της και την οραματίστηκα ως μια ταινία για οικογένειες, το ταξίδι ενός αγοριού και ενός αλόγου που ήταν κάποτε τόσο κοντά, ώσπου η μοίρα τους χώρισε. Ελπίζω αυτή η ιστορία να φέρει τους ανθρώπους κοντά, καθώς το μήνυμά της στην ουσία του μπορούν να το νιώσουν άνθρωποι από διαφορετικές χώρες και εθνικότητες» δηλώνει ο σκηνοθέτης.
«Η ταινία έχει θέμα της την πίστη, την ελπίδα και την επιμονή, το θάρρος ενός αγοριού και ενός αλόγου και την αφοσίωση που κινεί τη σχέση τους» προσθέτει.

Η ταινία γυρίστηκε στο Ντάρτμουρ: «Ποτέ ξανά στην μακρά και επιλεκτική καριέρα μου, δεν έχω έρθει σε επαφή με τόσο άφθονη φυσική ομορφιά, όσο αυτή στο Νταρτμουρ. Η φυσική ομορφιά του τοπίου έχει μείνει ανέγγιχτη και στην ταινία, καθώς δεν χρειάστηκε να επέμβω σχεδόν καθόλου στα "σκηνικά"» είπε.
Ο Στ.Σπίλμπεργκ δηλώνει εντυπωσιασμένος από το «πόσο εκφραστικά είναι τα άλογα και πόσο εξωτερικεύουν τα συναισθήματά τους».

Το War Horse θα αρχίσει να προβάλλεται στους κινηματογράφους τον Ιανουάριο του 2012.

Την παραγωγή υπογράφει ο Στίβεν Σπίλμπεργκ και η Καθλίν Κένεντι, ενώ πρωταγωνιστούν οι Έμιλι Γουάτσον, Ντέιβιντ Θιούλις, Πίτερ Μιούλαν, Νιλς Άρεστρουπ, Τομ Χίντλεστον, Τζέρεμι Ιρβάιν και Τόμπι Κέμπελ.
Οι Λι Χολ και Ρίτσαρντ Κέρτις υπογράφουν το σενάριο, βασισμένοι στο βιβλίο του Μάικλ Μορπούγκο και το πρόσφατο θεατρικό έργο του Νικ Στάφορντ, το οποίο ανέβηκε σε παράσταση από το Εθνικό Θέατρο της Μεγάλης Βρετανίας.

Newsroom ΔΟΛ

Η ΑΞΙΑ

ΑΝ ΕΡΘΕΙ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...!!!ΓΑΛΛΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΤΟΝ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟ

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΕΓΚΑ
Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις με σκοπό την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη το απόγευμα του Σαββάτου με τις πρώτες αποστολές γαλλικών αεροσκαφών μέσα στον εναέριο χώρο της Λιβύης και συγκεκριμένα πάνω από τη Βεγγάζη, προπύργιο των αντικαθεστωτικών. Λίγες ώρες νωρίτερα στη σύνοδο των δυτικών και αραβικών χωρών στο Παρίσι είχε ουσιαστικά δοθεί το πράσινο φως για την επέμβαση. Αργά το απόγευμα και τα πρώτα γαλλικά πυρά κατά στόχου στο έδαφος. Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνόδου ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, επισήμανε ότι οι επιχειρήσεις κατά των δυνάμεων του Καντάφι θα τερματιστούν όταν και ο ίδιος τερματίσει τις δικές του επιχειρήσεις

Συλλαλητήριο και πορεία στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, συλλαλητήριο στην Καμάρα και πορεία στους δρόμους της πόλης πραγματοποίησαν αλλοδαποί μετανάστες στη χώρα μας, συνδικάτα, πολιτικές κινήσεις και φοιτητές.
Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα υπέρ της νομιμοποίησης των μεταναστών και ζήτησαν «σύνορα ανοιχτά για την εργατιά».
Η πορεία κατέληξε έξω από τη γενική γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης.

Διαγόρας-Πιερικός 3-0

Στον έναν πόντο πλησίασε ο Διαγόρας τα Τρίκαλα στην 4η θέση της βαθμολογίας, καθώς επικράτησε με 3-0 του Πιερικού, την ίδια ώρα που οι Θεσσαλοί παραχωρούσαν λευκή ισοπαλία στον Αγροτικό Αστέρα.

Οι Ροδίτες μετέτρεψαν το παιχνίδι με την ομάδα της Κατερίνης σε υγιή περίπατο, αφού προηγήθηκαν μόλις στο 2ο λεπτό με τον Αγκιρίμπα και στο 16' διπλασίασαν τα τέρματά τους με τον Ταραχούλσκι. Το τελικό 3-0 διαμόρφωσε ο Γκούντμαν με εύστοχο χτύπημα πέναλτι.


Αναλυτικά το πρόγραμμα της 27ης αγωνιστικής:

Σάββατο
Διαγόρας-Πιερικός 3-0 (2' Αγκιρίμπα, 16' Ταραχούλσκι, 86' πεν. Γκούντμαν)
Αγροτικός Αστέρας-Τρίκαλα 0-0

Κυριακή
Παναιτωλικός-Αν.Καρδίτσας (15:00)
ΟΦΗ-Εθνικός Αστέρας
Καλλιθέα-Βέροια
Πανθρακικός-Δόξα Δράμας
Εθνικός-Θρασύβουλος

Δευτέρα
Ηλιούπολη-Λεβαδειακός (15:00)
Ιωνικός-ΠΑΣ Γιάννινα (18:00)

Ούτε σταγόνα αλκοόλ δεν πρέπει να καταναλώνουν οι έγκυες

Ούτε ένα ποτήρι αλκοόλ δεν πρέπει να καταναλώνουν οι έγκυες, διότι υπάρχει ο κίνδυνος το παιδί που θα γεννήσουν να αναπτύξει νευροαναπτυξιακές διαταραχές, που οφείλονται στο Εμβρυικό Αλκοολικό Σύνδρομο. Η τοξική δράση του αλκοόλ επηρεάζει όχι μόνο την ανάπτυξη του εμβρύου, αλλά και τη μετέπειτα ζωή του, καθώς μπορεί να προκαλέσει από δυσμορφίες έως και σοβαρές βλάβες στον εγκέφαλο.

«Το φάσμα των διαταραχών του Εμβρυικού Αλκοολικού Συνδρόμου σχετίζεται με την κατάχρηση του αλκοόλ κατά την κύηση. Αν και αυτό εξαρτάται από τη δόση και τον τρόπο κατανάλωσης του αλκοόλ, δεν έχει προσδιοριστεί η ποσότητα που προκαλεί τη βλάβη. Δηλαδή η κατανάλωση μιας μικρής ποσότητας αλκοόλ μπορεί να έχει συνέπειες στο έμβρυο μιας εγκύου και να μην έχει στο έμβρυο μιας άλλης» επισημαίνει ο αναπληρωτής ψυχιατρικής στο ΑΠΘ, Ιωάννης Διακογιάννης, με αφορμή ανακοίνωσή του με θέμα "Φάσμα διαταραχών Εμβρυικού Αλκοολικού Συνδρόμου" στο 1ο Συνέδριο Βιοψυχοκοινωνικής Προσέγγισης στην Ιατρική Περίθαλψη, το οποίο διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.
Βλαπτική είναι ακόμη και η βαριά επεισοδιακή κατάχρηση αλκοόλ έστω και μία φορά στη διάρκεια της κύησης, όπως να καταναλώσει η έγκυος -έστω και μία φορά κατά τη διάρκεια της κύησης- 6 ποτήρια αλκοόλ σε μια μέρα. Σύμφωνα με τον κ. Διακογιάννη το ασφαλές είναι να μη καταναλώνουν καθόλου αλκοόλ οι έγκυες.
Στα παιδιά που γεννιούνται με Εμβρυικό Αλκοολικό Σύνδρομο οι βλάβες εντοπίζονται κατά τη γέννηση ή κατά την ανάπτυξη. Το παιδιά αυτά δεν εξελίσσονται και δεν μεγαλώνουν με τον ίδιο τρόπο που αναπτύσσονται τα υγιή. Αμέσως μετά τη γέννηση παρατηρούνται δυσμορφίες στο πρόσωπο (πχ μικρό κεφάλι, βαριά βλέφαρα, μικρή μύτη προς τα πάνω, λεπτό το άνω χείλος, εξογκωμένο μέτωπο, καρδιακά ελαττώματα), ενώ όσο μεγαλώνουν παρατηρείται ότι η ανάπτυξή τους υστερεί της ανάπτυξης των υγιών ατόμων και μπορεί να παρουσιάσουν νοητική στέρηση.

Σύμφωνα με διεθνή επιστημονικά δεδομένα, βαρύ Εμβρυικό Αλκοολικό Σύνδρομο παρατηρείται σε 0,5-3/1000 γεννήσεις, ενώ το φάσμα των διαταραχών του Εμβρυικού Αλκοολικού Συνδρόμου παρατηρείται στις 10/1000 γεννήσεις.

Ο κ. Διακογιάννης επισημαίνει ότι το παιδί μιας αλκοολικής εγκύου θα υποστεί την τοξική δράση του αλκοόλ, αλλά δεν θα γίνει κατ΄ ανάγκη αλκοολικό, διότι τα αίτια του αλκοολισμού είναι πολυπαραγοντικά και σε αυτά εμπλέκονται και γενετικά στοιχεία.Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ, Α. Φωτοπούλου

Ξεκίνησε η στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη

Ο Νικολά Σαρκοζί τόνισε μετά το πέρας της Συνόδου των ηγετών στο Παρίσι ότι ο Καντάφι περιφρόνησε το διεθνές τελεσίγραφο. Συμμαχικά αεροσκάφη πετούν ήδη πάνω από τη Λιβύη και σταματούν επιθέσεις του Καντάφι.
http://news247.gr/

ΥΠΟ ΕΚΔΟΣΗ
ΕΓΩ; ΕΣΥ...ΘΕΑΤΡΙΚΟ
ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ ΝΥΧΤΕΣ, ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ
MOBBING, Η ΚΡΥΜΜΕΝΗ ΒΙΑ, ΜΕΛΕΤΗ.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ. ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ

http://24wro.blogspot.com/2011/03/video_845.html

ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ΑΠΟΨΕ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΓΗ

http://24wro.blogspot.com/2011/03/blog-post_6597.html

ΔΕΝ ΠΕΡΝΟΥΝ ΟΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ!ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ  http://pieria-gr.blogspot.com/2011/03/blog-post_19.html

Η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Θάνου Κόσυβα στην Εκάβη.

ΑΠΟ : http://pieria-gr.blogspot.com/2011/03/blog-post_8920.htmlὉμήρου... ἀγγλικά!

Μια ἐργασία βασισμένη σὲ Μελέτη τῆς ὁμογενοῦς καθηγήτριας Ἀναστασίας Γονέου.


Μὲ τίτλο «Ἑλληνικὴ Γλώσσα - τροφὸς ὅλων τῶν γλωσσῶν », ἡ Ἀναστασία Γονέου, μεταξὺ ἄλλων, ἀναφέρει:


«Ἡ Ὁμηρικὴ (Ἑλληνικὴ) Γλώσσα, ἀποτελεῖ τὴ βάση ἐπάνω στὴν ὁποία στηρίχτηκαν πλῆθος σύγχρονων γλωσσῶν. Ἀκόμα κι ἂν δὲν ὑπῆρχε καμία ἄλλη ἀναφορά, ἀκόμα κι ἂν δὲν εἶχε διασωθεῖ κανένα προκατακλυσμιαῖο μνημεῖο, θὰ ἀρκοῦσε ἡ Ἑλληνικὴ Γλώσσα ὡς ἀπόδειξη τῆς ὕπαρξης στὸ παρελθόν, μίας ἐποχῆς μεγάλου πολιτισμοῦ. Στὴ γλώσσα μᾶς εἶναι ἐμφυτευμένη ὅλη ἡ γνώση ποὺ κατέκτησε ὁ ἄνθρωπος, ἕως τὴν παροῦσα στιγμή. Κάθε ἑλληνικὴ λέξη-ὅρος φέρει ἕνα βαρὺ φορτίο νόησης, φορτίο ποὺ οἱ προγενέστεροι 'ἐξόδευσαν', γιὰ νὰ κατακτήσουν γνωστικὰ τὴ συγκεκριμένη ἔννοια καὶ νὰ τὴν 'βαπτίσουν' μὲ τὸ συγκεκριμένο ὄνομα-λέξη ».

Παράδειγμα:


AFTER = Ἀπὸ τὸ ὁμηρικὸ αὐτὰρ= μετά. Ὁ Ὅμηρος λέει: ''θα σᾶς διηγηθῶ τί ἔγινε αὐτᾶρ''.


AMEN = λατινικά: amen. Τὸ γνωστὸ ἀμὴν προέρχεται ἀπὸ τὸ ἀρχαιότατο ἢ μὴν = ἀληθῶς, (Ἰλιάδα Ὁμήρου β291-301), ἠμέν. Ἡ ἐξέλιξη τοῦ ἠμὲν εἶναι τὸ...


ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ


σημερινὸ ἀμέ!


BANK = λατινικὰ pango ἀπὸ τὸ παγιῶ, πήγνυμι. Οἱ τράπεζες πῆραν τὴν ὀνομασία τους ἀπὸ τὰ πρῶτα 'τραπέζια' (πάγκους) τῆς ἀγορᾶς.


BAR = λατινικά: barra ἀπὸ τὸ μάρα = ἐργαλεῖο σιδηρουργοῦ.


BOSS = ἀπὸ τὸ πόσσις = ὁ ἀφέντης τοῦ σπιτιοῦ.


BRAVO = λατινικό, ἀπὸ τὸ βραβεῖο.


BROTHER = λατινικὰ frater ἀπὸ τὸ φράτωρ.


CARE = ἀπὸ τὸ καρέζω.


COLONIE ἀπὸ τὸ κολώνεια = ἀποικιακὴ πόλη.


DAY = Οἱ Κρητικοὶ ἔλεγαν τὴν ἡμέρα 'διά'. Καί: εὐδιάθετος = εἶναι σὲ καλὴ μέρα.


DISASTER = ἀπὸ τὸ δυσοίωνος + ἀστὴρ


DOLLAR = ἀπὸ τὸ τάλλαρον = καλάθι ποὺ χρησίμευε ὡς μονάδα μέτρησης στὶς ἀνταλλαγές. π.χ. «δῶσε μου 5 τάλλαρα σιτάρι». Παράγωγο εἶναι τὸ τάλληρο, ἀλλὰ καὶ τὸ τελλάρo!


DOUBLE = ἀπὸ τὸ διπλοὺς - διπλός.


EXIST = λατινικὰ ex+sisto ἀπὸ τὸ ἔξ+ιστημι= ἐξέχω, προέχω.


EXIT = ἀπὸ τὸ ἔξιτε = ἐξέλθετε


EYES = ἀπὸ τὸ φάεα = μάτια.


FATHER = ἀπὸ τὸ πάτερ (πατήρ).


FLOWER = λατινικὰ flos ἀπὸ τὸ φλόος.


FRAPPER = ἀπὸ τὸ φραγκικὸ hrappan ποὺ προέρχεται ἀπὸ τὸ (F)ραπίζω = κτυπῶ ( F= δίγαμμα).


GLAMO UR = λατινικὸ gramo ur ἀπὸ τὸ γραμμάριο. Οἱ μάγοι παρασκεύαζαν τὶς συνταγές τους μὲ συστατικὰ μετρημένα σὲ γραμμάρια καὶ ἐπειδὴ ἡ ὅλη διαδικασία ἦταν γοητευτικὴ καὶ μὲ κύρος, τὸ gramou r - glamou r, πῆρε τὴν σημερινὴ ἔννοια.


HEART, CORE = ἀπὸ τὸ κέαρ = καρδιά.


HUMOR = ἀπὸ τὸ χυμὸρ = χυμὸς (Στὴν εὐβοϊκὴ διάλεκτο, ὅπως ἀναφέρεται καὶ στὸν Κρατύλο τοῦ Πλάτωνος, τὸ τελικὸ ' ς' προφέρεται ὡς 'ρ'. Π.χ. σκληρότηρ ἀντὶ σκληρότης).


I = ἀπὸ τὸ ἐγὼ ἢ ἴω, ὅπως εἶναι στὴν βοιωτικὴ διάλεκτο.


ILLUSION = ἀπὸ τὸ λίζει = παίζει.


ΙS = ἀπὸ τὸ εἷς.


KARAT = ἐκ τοῦ κεράτιον, (μικρὸ κέρας γιὰ τὴ στάθμιση βάρους).


KISS ME = ἐκ τοῦ κύσον μὲ = φίλησε μὲ (...εἶπε ὁ Ὀδυσσέας στὴν Πηνελόπη).


LORD = ἐκ τοῦ λάρς. Οἱ Πελασγικὲς Ἀκροπόλεις ὀνομάζονταν Λάρισσες καὶ ὁ διοικητὴς τοὺς λὰρς ἢ λαέρτης. Ὅπως: Λαέρτης - πατέρας τοῦ Ὀδυσσέα).


LOVE = λατινικό: love ἀπὸ τὸ 'λάFω'. Τὸ δίγαμμα (F) γίνεται 'αὖ' καὶ ' λάF ὢ' σημαίνει ''θέλω πολύ''.


MARMELADE = λατινικὰ melimelum ἀπὸ τὸ μελίμηλον = κυδώνι.


MATRIX = ἀπὸ τὸ μήτρα.


MATURITY = λατινικά: maturus ἀπὸ τὸ μαδαρὸς= ὑγρός.


MAXIMUM = λατινικά: maximum ἀπὸ τὸ μέγιστος.


MAYONNAISE = ἀπὸ τὴν πόλη Mayon, ποὺ πῆρε τὸ ὄνομά της ἀπὸ τὸ Μάχων = ἑλληνικὸ ὄνομα καὶ ἀδελφός του Ἀννίβα.


ME = ἀπὸ τὸ μέ.


MEDICINE = λατινικὰ :medeor ἀπὸ τὸ μέδομαι, μήδομαι = σκέπτομαι, πράττω ἐπιδέξια. Καὶ μέδω = φροντίζω, μεδέων = προστάτης.


MENACE = ἀπὸ τὸ μῆνις.


MENTOR = ἀπὸ τὸ μέντωρ.


MINE = ἀπὸ τὸ Μινῶαι (= λιμάνια τοῦ Μίνωα, ὅπου γινόταν ἐμπόριο μεταλλευμάτων. «Κρητῶν λιμένες, Μίνωαι καλούμεναι». (Διοδ.Σικελ.Ἐ'84,2).


MINOR = λατινικά: minor ἀπὸ τὸ μινὺς = μικρός. Στὰ ἐπίσημα γεύματα εἶχαν τὸ μινύθες γραμμάτιον, ἕνα μικρὸ κείμενο στὸ ὁποῖο ἀναγραφόταν τί περιελάμβανε τὸ γεῦμα. Παράγωγο τό... menu!


MODEL = ἀπὸ τὸ μῆδος= σχέδιο (ἡ ἴδια ρίζα μὲ τὴ μόδα (= moda).


MOKE = ἀπὸ τὸ μῶκος = αὐτὸς ποὺ χλευάζει.


MONEY = λατινικό: moneta ἀπὸ τὸ μονία = μόνη ἐπωνυμία τῆς Θεᾶς Ἥρας: Ἠραμονία. Στὸ προαύλιο τοῦ ναοῦ τῆς Θεᾶς στὴ Ρώμη ἦταν τὸ νομισματοκοπεῖο καὶ τὰ νομίσματα ἔφεραν τὴν παράστασή της, (monetae).


MOTHER = ἀπὸ τὸ μάτηρ, μήτηρ.


MOVE = ἀπὸ τὸ ὁμηρικὸ ἀμείβου = κουνήσου!


MOW = ἀπὸ τὸ ἀμάω = θερίζω.


NIGHT = ἀπὸ τὸ νύχτα.


NO = λατινικό: non, ne ἐκ τοῦ ἐκ τοῦ νή: ἀρνητικὸ μόριο ( ''νέ τρώει, νὲ πίνει''), ἢ (νηπενθὴς = ἀπενθῆς, νηνεμία = ἔλλειψη ἀνέμου.


PAUSE = ἀπὸ τὸ παύση.


RESISTANCE = ἀπὸ τὸ ρὰ + ἴστημι.


RESTAURANT = ἀπὸ τὸ ρὰ + ἵσταμαι = ἔφαγα καὶ στηλώθηκα.


RESTORATION = λατινικὰ restauro ἀπὸ τὸ ρά+ιστημι, ὅπου τὸ ρὰ δείχνει συνάρτηση, ἀκολουθία, π.χ . ρὰ-θυμός, καὶ ἴστημι = στήνομαι.


SERPENT = λατινικὰ serpo ἀπὸ τὸ ἕρπω (ἑρπετό). H δασεία ( ') προφέρεται ὡς σ = σερπετό.


SIMPLE = ἀπὸ τὸ ἁπλοὺς (ἡ λέξη δασύνεται).


SPACE = ἀπὸ τὸ σπίζω = ἐκτείνω διαρκῶς.


SPONSOR ἀπὸ τὸ σπένδω = προσφέρω (σπονδή).


TRANSFER ἀπὸ τὸ τρύω (διαπερνῶ) + φέρω. Transatlantic = διαπερνῶ τὸν Ἀτλαντικό.


TURBO = ἀπὸ τὸ τύρβη = κυκλικὴ ταραχώδης κίνηση.


YES = ἀπὸ τὸ γὲ = βεβαίως.


WATER = ἀπὸ τὸ Ὕδωρ (νερό), μὲ τὸ δ νὰ μετατρέπεται σὲ τ .


Διαβάστε περισσότερα: 24ωρο: Ὁμήρου... ἀγγλικά! http://24wro.blogspot.com/2011/03/blog-post_8731.html#ixzz1H1VDldAk

Επανέρχεται ο σταυρός στα σχολεία

Την προηγούμενη απόφαση η οποία είχε εκδοθεί τον Νοέμβριο του 2009, ανέτρεψε καινούργια του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.


Εκείνη του 2009 δήλωνε πως ο σταυρός μπορεί να ενοχλεί αλλόθρησκους ή άθεους μαθητές.
Στην απόφαση αυτή είχαν ασκήσει έφεση αρκετές χώρες, με ηγέτιδα την Ιταλία.
Έτσι λοιπόν, η τελική απόφαση υποχρεώνει τις 47 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης να έχουν το χριστιανικό σύμβολο στις σχολικές αίθουσες.
Αν και το σκεπτικό της απόφασης δεν είναι άμεσα διαθέσιμο, εν τούτοις, φαίνεται να εμπλέκεται σοβαρά τόσο η Καθολική Εκκλησία και ειδικά το Βατικανό, το οποίο είχε ισχυριστεί πως στην Ευρώπη παρατηρείται μια “προσπάθεια διαχωρισμού Κράτους – Εκκλησίας”.
Το θέμα των θρησκευτικών συμβόλων είχαν αρχικά θέσει οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων από ευρωπαϊκές χώρες του Βορρά, και ειδικά από τη Σουηδία.

NEWS247.GR

Εγκαταλείπουν τα παιδιά τους για ένα πιάτο φαΐ

ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΝΗΛΙΚΟΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΩΡΙΑ SOS
Δραματική αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των οικογενειών που αναγκάζονται να αφήσουν τα παιδιά τους σε κάποιο από τα παιδικά χωριά SOS. Αδυνατούν να τους εξασφαλίσουν έστω και τα απολύτως απαραίτητα. Σοκ προκαλούν τα στοιχεία

Mαθήματα ελληνικού γιαουρτώματος

http://www.drseeng.com/2011/03/m.html