Τρίτη, 22 Μαρτίου 2011

ΑΣΤΑΡΤΗ

ΣΧΕΔΙΟ, ΤΟΥ ΘΕΟΧΑΡΗ ΜΠΙΚΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ...ΧΑΡΤΗΣ!!!!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΤΥ ΤΟΥ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ

http://news247.gr/kosmos/news/mperloyskoni_parti_fwtografies.813267.html

ΤΟ ΣΚΙΤΣΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΕΑΡΙΝΗ ΙΣΗΜΕΡΙΑ

Ίσως ο καιρός στην χώρα μας να μην το μαρτυρά, αλλά η αρχή της άνοιξης είναι γεγονός για το βόρειο ημισφαίριο, στο οποίο ανήκει και η Ελλάδα, καθώς η εαρινή ισημερία, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ, σηματοδότησε την έναρξη της νέας -και πιο όμορφης για τους περισσότερους- εποχής.
Η αλλαγή των αποχών καθορίζεται από τη θέση της Γης, σε σχέση με τον Ήλιο. Η πρώτη μέρα της άνοιξης ποικίλει ανάμεσα στις 19 (πιο σπάνια), στις 20 και στις 21 Μαρτίου, ανάλογα με το έτος. Φέτος, στο βόρειο ημισφαίριο η εαρινή ισημερία, σύμφωνα με το National Geographic και το Live Science, έλαβε χώρα στις 23.21 ώρα Γκρίνουιτς το βράδυ της Κυριακής, δηλαδή στις 1:21 ώρα Ελλάδος τα χαράματα της Δευτέρας
Οι ισημερίες (εαρινή και φθινοπωρινή), καθορίζουν την έναρξη της άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ τα ηλιοστάσια (θερινό και χειμερινό) προσδιορίζουν την έναρξη του καλοκαιριού και του χειμώνα αντίστοιχα. Και στις τέσσερις περιπτώσεις πρόκειται για συγκεκριμένα σημεία στον χώρο και τον χρόνο, που εξαρτώνται από την θέση του πλανήτη μας κατά την ετήσια περιφορά του γύρω από τον ήλιο μας.
Στις ισημερίες -όπως φανερώνει και η ίδια η λέξη- η μέρα και η νύχτα έχουν περίπου την ίδια διάρκεια (και όχι ακριβώς την ίδια, όπως νομίζει ο περισσότερος κόσμος), ενώ στον Ισημερινό το μεσημέρι ο ήλιος βρίσκεται κατακόρυφα ακριβώς από πάνω του.
Τη στιγμή ακριβώς που το κέντρο του ήλιου περνάει πάνω από τον Ισημερινό (ο επίσημος ορισμός της ισημερίας), η μέρα θα είναι οριακά μεγαλύτερη από τη νύχτα οπουδήποτε στον κόσμο. Αν ο ήλιος δεν ήταν παρά ένα φωτεινό σημείο στον ουρανό και η Γη δεν είχε ατμόσφαιρα (η οποία καμπυλώνει ελαφρά τις ηλιακές ακτίνες), τότε μόνο, κατά τη στιγμή της ισημερίας, η μέρα και η νύχτα θα ήσαν ακριβώς ίσες (12 ώρες η κάθε μια)
Η Γη κάνει μια πλήρη περιστροφή μέσα 24 ώρες περίπου γύρω από τον άξονά της, ο οποίος έχει μια κλίση 23,5 μοιρών. Αυτή η κλίση, σε συνδυασμό με την ελλειπτική ετήσια τροχιά της Γης γύρω από τον ήλιο σε διάστημα περίπου 365,24 ημερών, δημιουργεί την εναλλαγή των τεσσάρων εποχών.
Η μέρα, που έχει φτάσει στην μικρότερη διάρκειά της στο χειμερινό ηλιοστάσιο, αρχίζει μετά να μεγαλώνει σιγά-σιγά (μερικά δευτερόλεπτα στην αρχή) και σταδιακά με αυξανόμενο ρυθμό μέχρι την εαρινή ισημερία (οπότε η επόμενη μέρα είναι αρκετά λεπτά μεγαλύτερη από την προηγούμενη). Μετά την εαρινή ισημερία -οπότε μέρα και νύχτα έχουν «ισοπαλία»- η μέρα συνεχίζει να μεγαλώνει, αλλά με επιβραδυνόμενο πια ρυθμό,, ώσπου στο θερινό ηλιοστάσιο η διάρκεια της μέρας φτάνει στο μέγιστο σημείο της και, από τότε, αρχίζει σιγά-σιγά να μικραίνει.
Κατά την εαρινή ισημερία, αρχίζει μια εξάμηνη περίοδος συνεχόμενης μέρας στο Βόρειο Πόλο και, αντίστοιχα, μια εξάμηνη περίοδος συνεχόμενης νύχτας στο Νότιο Πόλο.

Επικίνδυνος ο συνδυασμός ενεργειακών και αλκοολούχων ποτών

Τα ενεργειακά ποτά, τα οποία καταναλώνουν τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι νέοι, κυρίως φοιτητές και αθλητές, δεν είναι και τόσο «αθώα» και μπορεί να καταστούν επικίνδυνα, ειδικά όταν καταναλώνονται μαζί με αλκοόλ. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι σε ορισμένες χώρες απαγορεύεται η κατανάλωσή τους ενώ σε κάποιες άλλες πωλούνται στα φαρμακεία.
Τι είναι τα ενεργειακά ποτά; Ποια είναι τα συστατικά τους; Τι προβλέπει γι' αυτά η νομοθεσία; Τι μπορεί να συμβεί όταν τα ποτά αυτά καταναλώνονται μαζί με αλκοόλ; Απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά δίνουν οι ειδικευόμενοι ιατροί και μεταπτυχιακοί φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Ιωάννης Καψοκαλύβας και Ευγενία Πεταλά, στην εργασία τους, με θέμα «Αλληλεπιδράσεις των ενεργειακών ποτών με το αλκοόλ», την οποία παρουσίασαν στο διαδικτυακό συνέδριο EMUNI.Τι είναι τα ενεργειακά ποτά;
Ως ενεργειακά ποτά μπορούν να θεωρηθούν αυτά που περιέχουν καφεΐνη, ταυρίνη και βιταμίνες και ενδέχεται να περιέχουν πηγές ενέργειας (π.χ. υδατάνθρακες) ή και άλλες ουσίες, που χρησιμοποιούνται με σκοπό να παράσχουν αληθινή ή υποτιθέμενη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και της δραστηριότητας του ατόμου. Ωστόσο, ο ορισμός αυτός, όπως επισημαίνεται στην εργασία, αποδόθηκε από τις βιομηχανίες που παράγουν αυτά τα ποτά κι έτσι δεν αναγνωρίζεται από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Ποτών (FDA).
Κύρια συστατικά των ενεργειακών ποτών είναι η καφεΐνη, αλλά μπορεί να περιέχουν και ταυρίνη, γκουαρανά, νεράντζι, τζίνσεγκ, γκλουκουρολακτονή, σύμπλεγμα βιταμινών Β και άλλα συστατικά, σε διαφορετικές συγκεντρώσεις.
Τι προβλέπει η διεθνής νομοθεσία;
Στην ΕΕ, τα ενεργειακά ποτά πρέπει να φέρουν τη σήμανση «περιέχει υψηλή ποσότητα καφεΐνης», στον Καναδά απαιτείται η σήμανση «δεν πρέπει να αναμιγνύεται με αλκοόλ και να μην υπερβαίνει η καθημερινή κατανάλωση τα δύο κουτιά», στη Νορβηγία ορισμένα ενεργειακά ποτά πωλούνται στα φαρμακεία, στη Γαλλία, τη Δανία, την Τουρκία και την Ουρουγουάη απαγορεύεται η πώλησή τους, ενώ στην Αυστραλία απαγορεύονται όλα τα ενεργειακά ποτά, που περιέχουν καφεΐνη περισσότερη από 320mg/L. Μάλιστα, στα 11 από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας απαγορεύεται η χρήση ενός ιδιαίτερα δημοφιλούς ενεργειακού ποτού, η ετήσια κατανάλωση του οποίου, σε 100 χώρες του κόσμου ανέρχεται στα 100 δισεκατομμύρια κουτιά!
Στην Ελλάδα, τα ενεργειακά ποτά πωλούνται παντού, σε καφέ, μπαρ, φοιτητικές εστίες και σούπερ μάρκετ.


Οι κίνδυνοι από την κατανάλωση ενεργειακών ποτών μαζί με αλκοόλ

Όπως επισημαίνουν στην εργασία τους η Ευγενία Πεταλά και ο Ιωάννης Καψοκαλύβας, η κατανάλωση ενεργειακών ποτών μαζί με αλκοόλ προκαλεί διούρηση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, ενώ παράλληλα «κρύβει» τη μέθη και ενδέχεται να οδηγήσει σε ακόμη περισσότερη κατανάλωση αλκοόλ.
«Σε ακραίες περιπτώσεις, η κατανάλωση ενεργειακών ποτών μαζί με αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θάνατο, λόγω αφυδάτωσης», επισημαίνει ο κ. Καψοκαλύβας, αναφέροντας ότι κατά το διάστημα 1999-2005 καταγράφηκαν από το Κέντρο Δηλητηριάσεων της Ιρλανδίας δύο θάνατοι, έπειτα από κατανάλωση ενεργειακών ποτών.
«Λόγω της καφεΐνης που περιέχουν τα ενεργειακά ποτά προκαλούν διούρηση και ταχυκαρδία», αναφέρει από την πλευρά της η κ. Πεταλά, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι γνωστό, αν τα ενεργειακά ποτά είναι βλαβερά από μόνα τους.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, η ταυρίνη που περιέχουν τα ενεργειακά ποτά δρα διεγερτικά στον οργανισμό, αλλά πιθανόν να αναστέλλει την κατασταλτική δράση της αιθανόλης, που περιέχουν τα αλκοολούχα. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για την καφεΐνη, η οποία, όμως, μόνο σε μικρές δόσεις αναστέλλει την κατασταλτική δράση της αιθανόλης.
Φαίνεται ότι η καφεΐνη μειώνει την αποδιοργάνωση που προκαλεί το αλκοόλ στον οργανισμό, όμως ο συνδυασμός δεν τροποποιεί ιδιαίτερα τα επίπεδα αλκοόλης στο αίμα σε σχέση με το αν λαμβανόταν ξεχωριστά και έτσι δημιουργείται στον καταναλωτή η αίσθηση ότι δεν είναι μεθυσμένος. Η αλληλεπίδραση μεταξύ αιθανόλης και ενεργειακών ποτών είναι δοσοεξαρτώμενη, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί σε ποια δοσολογία μπορεί να καταστεί επικίνδυνη.Η αλληλεπίδραση ανθρακικού με το αλκοόλ
Συχνά, τα ενεργειακά ποτά είναι εμπλουτισμένα με ανθρακικό, προκειμένου να ενισχυθεί η γεύση τους. «Ο συνδυασμός αλκοόλ-ανθρακικού έχει την ιδιότητα να αυξάνει τον όγκο του αλκοόλ που απορροφάται από τον οργανισμό, αλλά και την ταχύτητα απορρόφησή τους.
Αυτό σημαίνει ότι, όποιος καταναλώνει αλκοόλ με οποιοδήποτε ανθρακούχο ποτό, π.χ. ακόμη και ρετσίνα, μεθάει γρηγορότερα. Αντιθέτως, η γλυκόζη δεν φαίνεται να αλλάζει τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα, ενώ σε μία έρευνα αναφέρεται ότι η σουκρόζη μείωσε μερικές από τις υποκειμενικές επιδράσεις του αλκοόλ, χωρίς να επηρεάζει τα επίπεδά του στο αίμα», αναφέρει η κ. Πεταλά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Α. Φωτοπούλου

Συνδρομή του ΠΟΥ ζητεί ο υπoυργός Υγείας

Την άμεση επίσκεψη κλιμακίου του ΠΟΥ με στόχο την αξιολόγηση της κατάστασης και την παροχή τεχνογνωσίας για τη διαχείριση των κινδύνων δημόσιας υγείας που πηγάζουν από την παράνομη μετανάστευση, ζητεί με επιστολή του προς το Ευρωπαϊκό Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Ανδρέας Λοβέρδος.

από 3....4 .ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΩΡΑ

Την Κυριακή στις 3 τα ξημερώματα οι δείκτες... των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, καθώς μπαίνουμε στη θερινή ώρα!

Κλειστό το απόγευμα το κέντρο της Θεσσαλονίκης

Ο λόγος είναι δυο προγραμματισμένες πορείες που θα πραγματοποιηθούν στην "καρδιά" της πόλης και οι οποίες αναμένεται να δοκιμάσουν τα νεύρα των οδηγών. Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί στις... 18.00, στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς, από μέλη της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων, από μέλη πρωτοβάθμιων σωματείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και από μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, οι οποίοι θα διαδηλώσουν κατά της κυβερνητικής πολιτικής ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου. Η δεύτερη είναι προγραμματισμένη για τις 18.30 και αφορά πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο άγαλμα του Βενιζέλου ενάντια στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων στο νομό Θεσσαλονίκης.

ελληνικά με προφορά!!!!

εκπληκτικό ασυναγώνιστο, ανεπανάληπτο, λεξιλόγιο σας.

Αγγλικά

Into the spot-----είν' του Δεσπότ'

To you too funny -----του γιού του Φάνη

Sleep for us ----- σλίπ φοράς

A nice party ------ε, να η Σπάρτη

She has money ------- συ χεσμένη

Kill kiss ------------- ΚιλκίςΑραβικά

Koul akoub atab aoul alou ----Κούλα ακούμπα τα μπαούλα αλλούTahala tahalasa ---------------------- Τα'χα, αλλά τα χάλασαΑφρικάνικα

Topatu papu ------------------------- το'πα του παππού

Akumba ula tabaula kula -------ακούμπα ούλα τα μπαούλα Κούλα

Βουλγάρικα

Stoika Naduleva -------------- στο ΙΚΑ να δούλευαΓαλλικά

L' emi boucallion -------------λαιμοί μπουκαλιών

Cra ci varellon --------------- κρασί βαρελιών

Qu' est qui l' ya ------------- και σκυλιά

Qu' ets ce que c' est qu' et c' est ball—--και σε κεσέ και σε μπολΓερμανικά

Sfachtus ---------------------------- σφάχτους

Richeinere, bitte ------------------- ρηχά είναι ρε, μπείτεΓιαπωνέζικα

Metrameto Harakaki -------------- μέτρα με το χαρακάκι

Kafasaki yamura ------------------ καφασάκι για μούρα

Takata kasoni e nakasaki --------τάκα-τάκα σώνει ένα κασάκι

Nashushiro tokasoni -------------- να σου σύρω το κασόνι

Ostaya supa ----------------------- οστά για σούπα

Yakita mutaura -------- για κοίτα μου τα ούρα (ή ο oυρολόγος στα γιαπωνέζικα)

Yakaura -------------------για καούρα (ή ο στομαχολόγος)Ισπανικά

Tapa banieras -------------- τάπα μπανιέρας

Patos ala tieras -------------- πάτος αλατιέρας

A cumba jero ---------------- ακούμπα γέροΙταλικά

Cantomelato------------------------- κάν' το μελάτοΚινέζικα

Singaika------------------------ συγκάηκα

Κaikaki------------ καϊκάκιΚορεάτικα

Ekatsi kutsika tsika------------------ έκατσ' η κουτσή κατσίκα

Yaya kadeka matsaky atsay--------γιαγιάκα δέκα ματσάκια τσάι

Τούρκικα

Ohaman tam atorman-------------- ωχ αμάν! Τα ΜΑΤ ορμάν..Διαβάστε περισσότερα: 24ωρο: Όλες οι ξένες γλώσσες είναι Ελληνικά! http://24wro.blogspot.com/2011/03/blog-post_8791.html#ixzz1HL5OtsM3

H ψυχή ζει μετά τον θάνατο...

Ο dr Sam Parnia είναι γιατρός στη Μονάδα Επειγόντων Περιστατικών του Ιατρικού Κέντρου Cornell της Νέας Υόρκης...

Τα τελευταία χρόνια μελετά το φαινόμενο των μεταθανάτιων ή επιθανάτιων εμπειριών. Οι Pyles επικοινώνησαν μαζί του αναζητώντας απάντηση στο αιώνιο ερώτημα : υπάρχει ζωή μετά τον θάνατο; Οι απαντήσεις του... αφήνουν ζωντανή την ελπίδα για συνέχεια της ύπαρξης μας και μετά το "τέλος".
Τι βιώνουν εκείνοι που "πεθαίνουν"και επιστρέφουν.
"Οι μεταθανάτιες εμπειρίες είναι αυτό που οι άνθρωποι μας έχουν περιγράψει όταν βρέθηκαν άρρωστοι σε κρίσιμη κατάσταση ή πολύ κοντά στο θάνατο. Και στην πραγματικότητα πρόκειται για μια σειρά στοιχείων τα οποία έχουν ζήσει οι άνθρωποι αυτοί κατά τη... διάρκεια της ασθένεια τους . Οι ασθενείς έχουν αναφέρει ότι νιώθουν γαλήνιοι, χαρούμενοι και ίσως έχον περιγράψει την εικόνα ενός τούνελ με ένα λαμπερό φως στο τέλος του.

Μερικές φορές αναφέρουν ότι έχουν αποκοπεί από το σώμα τους και μπορούν να δουν από ψηλά τον εαυτό τους και μπορούν να επαναφέρουν στην μνήμη τους αυτό που τους συνέβη όταν ήταν άρρωστοι σε κρίσιμη κατάσταση ή ακόμη και όταν πέθαιναν. Κάποιοι προχωρούν ακόμη παραπέρα. Είναι δυνατόν να

περιγράψουν την είσοδό τους σε ένα πολύ όμορφο μέρος, παραδεισένιο, ίσως δουν μια πύλη ή κάποιο σύνορο το οποίο αν περάσουν νιώθουν ότι δεν μπορούν να επιστρέψουν και μερικές φορές θα έχουν μια αναδρομή όλης της ζωής τους. Θα έχουν μια στιγμιαία πανοραμική όψη των όσων έκανα στην ζωή τους, από την παιδική τους ηλικία μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Πραγματικά περιγράφεται ως μια πολύ θετική εμπειρία. Ένα γαλήνιο γεγονός, κάτι πολύ ευχάριστο για το άτομο αλλά έχει μια μακροχρόνια συνέπεια-η μετάλλαξη που περιμένουν- στον άνθρωπο που επαναφέρεται πίσω στη ζωή μετά από τεχνητή αναζωογόνηση η οποία διαρκεί πολλά χρόνια, πιθανόν μέχρι το σημείου όπου πεθαίνουν ξανά."
Η συνείδηση και ο νους, συνεχίζουν να ζουν και "μετά";

"Εμείς ως γιατροί, ενδιαφερόμαστε για το τι είναι αυτό που οι ασθενείς ζουν κατά τη διάρκειμια μεταθανάτιας εμπειρίας αντικειμενικά, καθώς και υποκειμενικά τη στιγμή του "θανάτου". Επομένως ξέρουμε τι συμβαίνει στον εγκέφαλο τους όταν φτάσουν το σημείο του "θανάτου". Υπό αυτή την οπτική γωνία πρόκειται για ένα ιατρικό θέμα, είναι ένα επιστημονικό θέμα. Οι άνθρωποι βεβαίως ενδιαφέρονται από άλλη οπτική γωνία, αφού ενδιαφέρονται για το τι συμβαίνει μετά τον σωαμτικό θάνατο.
N.D.E Ένα από τα ζητήματα που μας απασχολεί είναι αν η συνείδηση και ο νους μπορούν να συνεχίσουν να επιβιώνουν αφού η εγκεφαλική λειτουργία έχει πάψει και το σώμα θεωρείται κλινικά νεκρό. Αυτό είναι ένα πολύ ενδιαφέρον ζήτημα το οποίο ερευνούμε τώρα. Έχουν διεξαχθεί 4 μελέτες σε ανθρώπους που αντικειμενικά έχουν φτάσει το σημείο του θανάτου, οι οποίοι έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή. Και όλες αυτές οι μελέτες έχουν δείξει ότι περίπου το 15 % αυτών των ατόμων έχουν εξαιρετικά συνειδητοποιημένες και δομημένες διαδικασίες σκέψης με τη δυνατότητα επιχειρηματολογίας και μνήμης. Επομένως το μυαλό φαίνεται να λειτουργεί τη στιγμή που μελέτες έχουν αποδείξει ότι καθόσον μπορούμε να μετρήσουμε την λειτουργία του εγκεφάλου το μυαλό δεν λειτουργεί. Αυτό χρειάζεται επιβεβαίωση με ακόμη περισσότερες μελέτες αλλά βεβαίως οι προκαταρκτικές ενδείξεις δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχει μια πιθανότητα. Είναι μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή για μας για ένα ερευνήσουμε το ζήτημα αυτό. Δεν έχουμε όλες τις ενδείξεις τώρα αλλά βέβαια υπάρχει μια πιθανότητα η οποία πρέπει να μελετηθεί σε βάθος."
Πώς γίνεται να "βλέπουν" τι γίνεται πάνω από το "νεκρό" σώμα τους;

"Το πρόβλημα με τις επιθανάτιες εμπειρίες είναι οτι δεν μπορούμε να κατοχυρώσουμε την ισχύ τους ,να πούμε ότι όντως έχουν συμβεί. Οι άνθρωποι περιγράφουν ένα λαμπερό φως, ένα τούνελ, την αίσθηση γαλήνης… δεν μπορούμε να τα επιβεβαιώσουμε.

Αλλά στις περιπτώσεις όπου οι ασθενείς περιγράφουν μια εξωσωματική εμπειρία όταν αποκόπτονται από τον εαυτό τους (το σώμα τους) και βλέπουν προς τα κάτω και ανακαλούν γεγονότα και τοποθεσίες αυτά βεβαίως μπορούμε να τα επιβεβαιώσουμε. Για παράδειγμα αν κάποιος ασθενής έρθει και μου πει «στις 09:45 μπήκα στο δωμάτιο και έκανα κάποια συγκεκριμένα πράγματα κατά τη διάρκεια μια καρδιακής προσβολής» αυτό μπορεί να επιβεβαιωθεί.Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να επικεντρωθούμε σε αυτή την πτυχή των μεταθανάτιων εμπειριών και να χρησιμοποιήσουμε ανεξάρτητα σημεία σταθμούς και στόχους, πρώτον για να τοποθετήσουμε χρονικά αυτά τα γεγονότα και δεύτερον για να τα επιβεβαιώσουμε. Αν μπορέσουμε μέσα από μια αρκετά μεγάλη μελέτη να αποδείξουμε ότι αυτά που περιγράφονται είναι σωστά τότε αυτό προσδίδει μεγάλη βαρύτητα στην θεωρία ότι δηλαδή ο νους και η συνείδηση μπορούν αποσπαστούν από το σώμα και μπορούν να συνεχίσουν να υπάρχουν τη στιγμή του θανάτου."
Γιατί δεν ζουν όλοι επιθανάτιες εμπειρίες;
"Ένα άλλο θέμα που μας απασχολεί είναι γιατί μόνο κάποιοι άνθρωποι μπορούν να βιώσουν μεταθανάτιες εμπειρίες και όχι όλοι. Πιστεύω ότι οφείλεται στο γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει μεταξύ του εγκεφάλου και του νου. Για παράδειγμα γνωρίζουμε ότι ονειρευόμαστε πολύ κάθε βράδυ αλλά στην πραγματικότητα θυμόμαστε ένα πολύ μικρό κομμάτι των ονείρων μας. Δεν γνωρίζουμε λοιπόν ποιοι μηχανισμοί ενεργοποιούνται που μας επιτρέπουνε να ανακαλούμε μια εμπειρία όπως αυτή του ονείρου.
Το ίδιο συμβαίνει και με μεταθανάτιες εμπειρίες. Για παράδειγμα ο καθένας έχει μια μεταθανάτια εμπειρία αλλά εξαιτίας κάποιας βλάβης μεταξύ εγκεφάλου και νου δεν μπορούμε να το α��ακαλέσουμε στην μνήμη μας την επόμενη μέρα ή αν μόνο 15% από μας μπορούν να το καταφέρουν- απλά δεν γνωρίζουμε. Αλλά το γεγονός ότι συμβαίνει σε μια μερίδα ασθενών όπου δεν υπάρχει εγκεφαλική λειτουργία είναι ένα ιδιαίτερο εύρημα."Τι είναι τελικά οι επιθανάτιες εμπειρίες;

"Σχετικά με το τι προκαλεί τις μεταθανάτιες εμπειρίες υπάρχουν τρεις ευρύτερες απόψεις που έχουν προταθεί στην ιατρική βιβλιογραφία.

Η μία άποψη είναι ότι πρόκειται για ένα φυσιολογικό φαινόμενο που συμβαίνει όταν οι άνθρωποι πεθαίνουν -πρόκειται λοιπόν για μια χημική αντίδραση μέσα στον εγκέφαλο η οποία δημιουργεί μια εμπειρία παραισθήσεων που δεν είναι πραγματική αλλά γίνεται αντιληπτή ως αληθινή από τον ασθενή εξαιτίας για παράδειγμα της έλλειψης οξυγόνου, αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα, η υπερ-λειτουργία ορισμένων αισθητήρων μέσε στον εγκέφαλο τα οποία μπορούν να προκαλέσουν τέτοια φαινόμενα.
Μια άλλη θεωρία είναι ότι πρόκειται για ένα ψυχολογικό γεγονός. Επομένως ασθενείς οι οποίοι νομίζουν ότι είναι ετοιμοθάνατοι μπορεί να φαντασιώνονται κάτι πολύ ευχάριστο βασισμένο στις δικές τους θρησκευτικές ή πολιτιστικές καταβολές προκειμένου να παρηγορηθούν μέσω αυτής της διαδικασίας.

Η τρίτη θεωρία υποστηρίζει ότι πρόκειται όντως για ένα πραγματικό φαινόμενο με την έννοια ότι όταν οι ασθενείς ισχυρίζονται ότι αποκόπτονται από τον εαυτό τους αυτό συμβαίνει πραγματικά και αυτό υποδεικνύει τον διαχωρισμό του νου ή της ψυχής από το σώμα.

Από επιστημονικής απόψεως βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της έρευνάς μας για τις πιθανότητες αυτές επομένως δεν γνωρίζουμε ποια θεωρία είναι αληθινή ή όχι. Τα στοιχεία βεβαίως αποδεικνύουν ότι ο εγκέφαλος είναι απαραίτητος προκείμενου να εκδηλωθεί μια μεταθανάτια εμπειρία. Αν πάσχει κανείς από πρόβλημα στον εγκέφαλο δεν θα μπορέσει να βιώσει μια μεταθανάτια εμπειρία.
Υπάρχουν παρά ταύτα αποδείξεις που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμη, όπου οι ασθενείς επιστρέφουν στη ζωή και περιγράφουν κάθε συγκεκριμένο γεγονός που συνέβη για το οποίο δεν θα ήταν δυνατόν να γνωρίζουν οι ίδιοι. Επομένως η αλήθεια μπορεί να βρίσκεται κάπου μεταξύ όλων αυτών."

Επηρεάζει η θρησκευτική πίστη τις εμπειρίες "θανάτου";
"Από τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει φαίνεται ότι η βασική εμπειρία παραμένει η ίδια ανεξάρτητα από την θρησκευτική πίστη ενός ατόμου. Επομένως οι ασθενείς μπορεί να νιώσουν γαλήνιοι, να δουν ένα τούνελ, ένα λαμπερό φως, να περιγράψουν ότι κάνουν κάτι πολύ όμορφο.

Ας υποθέσουμε οτι έχουμε ένα Χριστιανό και έναν Ινδουιστή. Και οι δύο ας πούμε ότι έχουν μια επιθανάτια εμπειρία στην οποία βλέπουν κάποια μορφή Θεού ή κάποια αχτίδα φωτός. Αν λοιπόν βιώσει την Θεϊκή μορφή ο Χριστιανός, ίσως την αναγνωρίσει ως το πρόσωπο του Ιησού Χριστού. Για ένα Ινδουιστή όμως αυτή η μορφή θα μπορούσε να είναι ένας Κρίσνα ή ένας από τους υπόλοιπους Ινδουιστικούς Θεούς.

Επομένως αυτό το οποίο είναι απόλυτα αληθές είναι ότι η ερμηνεία αυτών των οποίων βιώνουν οι ασθενείς σχετίζεται απόλυτα με το θρησκευτικό τους υπόβαθρο αλλά παρά ταύτα θα οραματίζονται το ίδιο πράγμα το οποίο θα περιγράφουν με διαφορετικό τρόπο βασιζόμενοι στην καταγωγή τους. Η εμπειρία όμως είναι παγκόσμια. Συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, σε μικρά παιδιά της ηλικίας των 2-3 ετών και σαφώς σε ενήλικες και υπερήλικες.

Πώς γίνεται να έχουν μνήμη ενώ ο εγκέφαλος δεν λειτουργεί;
"Στις εμπειρίες αυτές υπάρχει και ένα άλλο επιστημονικό παράδοξο που αντιμετωπίζουμε. Επειδή γνωρίζουμε από την έρευνα μας και τις εμπειρίες των ασθενών μας πως, όταν ο εγκέφαλος παθαίνει ζημιά η πρώτη απώλεια είναι η μνήμη. Αυτό που συμβαίνει με τις μεταθανάτιες εμπειρίες είναι ότι ο εγκέφαλος προσβάλλεται εξαιρετικά, γεγονός που προκαλεί την προσωρινή παύση λειτουργίας του εγκεφάλου. Οι ασθενείς χάνουν την μνήμη τους πριν και μετά. Κατά περίεργο όμως τρόπο στο μεταξύ διάστημα όπου βιώνουν την εμπειρία τους είναι πολύ ξεκάθαρη και παραμένει στην μνήμη για όλη την υπόλοιπη ζωή τους. Φαίνεται λοιπόν ότι υπάρχει μια περίοδος αυξημένης συνείδησης και αυτό είναι που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα.

Έχουμε ένα φαινομενικό τρόπο κατά τον οποίο ο εγκέφαλος ενώ βρίσκεται εκτός λειτουργίας ή είναι εξαιρετικά κατεστραμμένος αλλά η συνείδηση παραμένει αυξημένη, οι αναμνήσεις καταγράφονται και αυτό αντιτίθεται στην τωρινή επιστημονική μας κατανόηση. Αυτό είναι που μας αναγκάζει να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας σχετικά με την αλληλεπίδραση του εγκεφάλου και του νου.

Υπάρχει συγκεκριμένος τύπος ανθρώπου που ζει τέτοιες εμπειρίες;

N.D.E"Από τα όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος τύπος ανθρώπου που βιώνει μια μεταθανάτια εμπειρία. Το φαινόμενο είναι παγκόσμιο, συμβαίνει σε όλο τον κόσμο . Είχα παιδιά ηλικίας 3 ετών που βίωσαν πολύ ενδιαφέρουσες εμπειρίες κατά τη διάρκεια καρδιακών προσβολών. Δεν βασίζεται λοιπόν σε πολιτιστικές καταβολές, δεν έχει σχέση με κάποιο συγκεκριμένο τύπο ανθρώπων.

Συμβαίνει σε όλους. Και δεν σχετίζεται με το σεξουαλικό φύλο. Αυτό που όμως γνωρίζουμε είναι ότι όσο πιο κρίσιμη είναι η κατάσταση της υγείας ενός ασθενόυς, τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα υπάρχει να βιώσει μια μεταθανάτια εμπειρία. Σε μια μελέτη που ολοκληρώθηκε πρόσφατα στην Αμερική όπου εξέτασαν ασθενείς πάσχοντες από καρδιακά νοσήματα βρέθηκε ότι αυτοί που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή και η καρδιά τους σταμάτησε να χτυπάει, είχαν μεγαλύτερη συχνότητα μεταθανάτιων εμπειριών από αυτούς που αντιμετώπιζαν άλλου είδους καρδιακά προβλήματα."Πρώτος ο Πλάτωνας περιγράφει μεταθανάτιο βίωμα."Αυτό που συνέβη με τις μεταθανάτιες εμπειρίες είναι ότι έγιναν ευρύτερα γνωστές από την στιγμή της έκδοσης του βιβλίου με τίτλο ‘Η Ζωή μετά την Ζωή’ από τον Ρειμουντ Μούντι, έναν Αμερικάνο γιατρό το 1975. Από τότε λοιπόν υπήρξε ένα μεγάλο ενδιαφέρον από τον Τύπο για το θέμα αυτό και έτσι έμαθε ο κόσμος.Αν μελετήσει κανείς την βιβλιογραφία υπάρχουν καταγεγραμμένες περιπτώσεις μεταθανάτιων εμπειριών που φτάνουν μέχρι και την εποχή του Πλάτωνα. Στην ‘Δημοκρατία’ του Πλάτωνα γίνεται αναφορά σε έναν στρατιώτη που τραυματίζεται πεθαίνει και έπειτα επιστρέφει στη ζωή. Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις άλλων ατόμων.

Μια περίπτωση είναι αυτή ενός Βρετανού Ναυάρχου που παρ’ ολίγο να πνιγεί στα 1700 στο Πορτλαντ. Υπάρχει επίσης ένας πολύ ενδιαφέρον πίνακας του Χερονίμου Μπός στον οποίο αναπαριστά κάτι που φαίνεται ως μια μεταθανάτια εμπειρία και αυτό ανάγεται στο 15ο αιώνα. Σε μια φωτογραφία παριστάνεται ένα πολύ λαμπερό φως με ένα τούνελ στο βάθος και κάποια πλάσματα που κατευθύνονται προς το τέλος του τούνελ με κατεύθυνση το λαμπερό φως. Οι αποδείξεις δείχνουν ότι οι μεταθανάτιες εμπειρίες υπήρχαν εδώ και πολλά χρόνια αλλά μόνο τώρα απλά αναφερόμαστε στο θέμα αυτό."Γιατί όλοι περιγράφουν τις ίδιες εικόνες, το τούνελ, το φως ,την γαλήνη;" Πιστεύω ότι οι χημικές ουσίες σχετίζονται άμεσα με τις μεταθανάτιες εμπειρίες. Αν κανείς το σκεφτεί –αν για παράδειγμα αν εγώ είχα ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα και είχα χτυπηθεί από αυτοκίνητο, αιμορραγούσα εσωτερικά ή εξωτερικά, η αιμορραγία στέλνει σήματα μέσω χημικών στον εγκέφαλο που αναφέρουν ότι "πεθαίνω και πρέπει να με σώσεις" απελευθερώνω πολλές ορμόνες και πολλά άλλα χημικά για να προσπαθήσω να σωθώ. Σε κάποιο σημείο τα χημικά αυτά ειδοποιούν τον εγκέφαλο, " πεθαίνω" και έπειτα βιώνω μια μεταθανάτια εμπειρία.

Αυτό που όμως δεν ξέρουμε είναι ότι οι εμπειρίες που αρχικά μεταδόθηκαν από αυτά τα χημικά δεν ξέρουμε αν αυτή η εμπειρία δεν είναι αληθινή. Αν το καλοσκεφτεί κανείς όλα όσα νιώθουμε μεταδίδονται μέσω χημικών. Για παράδειγμα όταν κάποιος είναι χαρούμενος μπορούμε να παρατηρήσουμε ποια χημικά αλλάζουν μέσα στον εγκέφαλο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το αίσθημα χαράς είναι μια ψευδαίσθηση. Άρα λοιπόν το γεγονός εμπλοκής των χημικών ουσιών δεν αναιρεί την πραγματικότητα μια εμπειρίας ή το κατατάσσει στις παραισθήσεις.

Αυτό που φαίνεται να συμβαίνει είναι ότι τα χημικά που προκαλούν ένα τέτοιο γεγονός ίσως έπειτα οδηγήσουν σε ένα διαχωρισμό του εγκεφάλου και της συνειδήσεως- τουλάχιστον αυτό αποδεικνύουν ανέκδοτες έρευνες αλλά αυτό πρέπει να επιβεβαιωθ��ί. Αυτό που είναι όμως σημαντικό στο τέλος της ζωής είναι ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν μια πολύ ευχάριστη εμπειρία -παγκοσμίως απαντώμενη- η οποία τους μεταφέρει μέσα από τη διαδικασία θανάτου."Υπάρχουν και δυσάρεστες μεταθανάτιες εμπειρίες;"Υπάρχουν ασθενείς που έχουν αναφέρει οδυνηρά βιώματα και τα περιγράφουν σαν μεταθανάτιες εμπειρίες. Δεν ξέρουμε αν αυτοί οι άνθρωποι είναι στα πρόθυρα του θανάτου ή όχι. Αν κοιτάξουμε τις 4 μελέτες που έλαβαν χώρα πρόσφατα σε ασθενείς καρδιακής προσβολής οι οποίοι βρίσκονται αντικειμενικά στο σημείο θανάτου κανένας δεν έχει επιστρέψει στη ζωή και έχει περιγράψει μια αρνητική μεταθανάτια εμπειρία. Η απάντηση είναι ότι δεν ξέρουμε. Η πλειοψηφία των ασθενών έχει ευχάριστες μεταθανάτιες εμπειρίες."Τελικά υπάρχει μεταθάνατον ζωή;"Με ρωτούν συχνά εάν μετά από την ολοκλήρωση της έρευνας για τις επιθανάτιες εμπειρίες, πιστεύω στην μετάθανατον ζωή. Δεν ξέρω! Δεν ξεκίνησα την έρευνά μου προκειμένου να απαντήσω αυτό το ερώτημα. Το έκανα από ενδιαφέρον για να βρω ποιες είναι οι εμπειρίες των ασθενών. Είναι μια πτυχή της επιστήμης για την οποία δεν διαθέτουμε απαντήσεις.Η έρευνα έδειξε ότι τουλάχιστον υπάρχει πιθανότητα όταν πεθάνουμε ο νους και η συνείδηση να επιβιώνουν. Αλλά είναι απαραίτητη επιπλέον έρευνα. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε τώρα είναι να συγκεντρώσουμε χρήματα για μια μεγάλης κλίμακας έρευνα η οποία θα αποδώσει σίγουρα αποτελέσματα. Αυτό που είναι όμως συναρπαστικό είναι ότι διαθέτουμε την τεχνολογία και την ικανότητα να συλλέξουμε αυτά τα τελικά αποτελέσματα. Ίσως λοιπόν μπορέσουμε να δώσουμε απάντηση σε ένα ερώτημα 3000 ή 5000 ετών μέσα από επιστημονικά και αντικειμενικά μέσα τα οποία θα βρουν εφαρμογή για όλο τον κόσμο."Η πιο συγκλονιστική μεταθανάτια εμπειρία, ήταν αυτή ενός 3χρονου παιδιού!"Από όλες τις επιθανάτιες εμπειρίες που έχω μελετήσει, η πιο τρανταχτή περίπτωση ήταν αυτή ενός τρίχρονου παιδιού. Το αγόρι αυτό υπέστη ανακοπή και η καρδιά του σταμάτησε. Το ασθενοφόρο ήρθε τον παρέλαβε και του έγινε τεχνητή αναζωογόνηση, τον επανέφεραν και έμεινε στην εντατική για πολλούς μήνες. Όταν συνήλθε, αρχικά δεν υπήρχε τίποτα, καθώς όμως μεγάλωνε οι γονείς του παρατήρησαν ότι κάθε φορά που έπαιζε ξαφνικά μιλούσε για τη στιγμή που πέθανε και την εμπειρία, και έπειτα συνέχιζε να παίζει όπως κάνουν τα παιδιά.

Και καθώς μεγάλωνε εξακολουθούσε να ζωγραφίζει το ίδιο πράγμα-μια μορφή ανθρώπου με μια κλωστή που συνδεόταν σε ένα κυκλικό αντικείμενο και όταν τον ρώτησαν τι ήταν αυτό-πρώτα ξαφνιάστηκαν γιατί ζωγράφιζε συνεχώς το ίδιο- αλλά όταν τον ρώτησαν είπε "όταν πεθαίνεις βλέπεις μια λαμπερή λάμπα" και συνέχιζαν να τον ρωτούν καθώς έπαιζε και εξηγούσε ότι συνδέεσαι μέσω αυτής της κλωστής με μια λάμπα.

Έπειτα εξηγούσε όλα όσα είδε να συμβαίνουν μέσα στο ασθενοφόρο. Για μένα λοιπόν αυτή ήταν η πιο δραματική εμπειρία γιατί το παιδί ήταν πολύ νέο για να αντιλαμβάνεται την έννοια της ζωής ή του θανάτου ή της μεταθανάτιας εμπειρίας, θρησκείας, φιλοσοφίας. Ήταν μόλις τριών ετών!"Διαβάστε περισσότερα: 24ωρο: H ψυχή ζει μετά τον θάνατο... http://24wro.blogspot.com/2011/03/h_22.html#ixzz1HKzrhTqC

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΓΕΛΙΕΣ"

ΟΔΟΣ ΛΟΥΚΕΤΩΝ

Κλείνουν η μία μετά την άλλη εκατοντάδες επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη...με τα καταστήματα να παραμένουν ξενοίκιαστα σε άλλοτε ζωντανούς εμπορικούς δρόμους.
Λουκέτα έχουν μπει στο 17% των εμπορικών καταστημάτων, ενώ στους δρόμους με έντονο πρόβλημα τα τελευταία χρόνια, όπως είναι η Κασσάνδρου και η Εγνατία, ήρθαν να προστεθούν τους τελευταίους μήνες και οι πιο εμπορικοί δρόμοι της πόλης, όπως η Αγίας Σοφίας, η Πρ. Κορομηλά, ακόμη και η Τσιμισκή.
Η έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου για όλη τη χώρα, με τη συνεργασία του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, αναδεικνύει την εξάπλωση των λουκέτων από το καλοκαίρι του 2010 και μετά, στις δέκα πιο εμπορικές οδούς της πόλης. Από τις 2.196 εμπορικές επιχειρήσεις σ' αυτούς τους δέκα δρόμους κλειστές είναι οι 373 (ποσοστό 17%) έναντι του 10,1% τον περασμένο Αύγουστο.
Δηλαδή τους τελευταίους έξι μήνες η αύξηση των λουκέτων φτάνει το 70% και αναμένεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει διπλασιαστεί. Ο πιο εμπορικός δρόμος της Θεσσαλονίκης η οδός Τσιμισκή, αντιμετωπίζει και αυτή τον εφιάλτη των ξενοίκιαστων καταστημάτων. Από τις 267 επιχειρήσεις έχουν κλείσει οι 29 (11%), όμως το πιο ανησυχητικό είναι ότι ο ρυθμός αύξησης του λουκέτων από το καλοκαίρι και έπειτα ανέβηκε στο 38%.
Στην οδό Αγίας Σοφίας έχουν κλείσει 5 από τις 64 επιχειρήσεις (7,8%), όμως ανησυχητική είναι η κατακόρυφη αύξηση του ρυθμού των λουκέτων, καθώς τον περασμένο Αύγουστο ήταν μόλις στο 2% (αύξηση 280%).
Το ίδιο ισχύει και για την Προξένου Κορομηλά, όπου μετά το καλοκαίρι έκλεισαν 8 από τις 55 επιχειρήσεις (14,5%), όμως σε σύγκριση με το 4,4% του καλοκαιριού η αύξηση φτάνει το 230%. Ανάλογη είναι η εικόνα στην Ι. Δραγούμη με 23 κλειστές επιχειρήσεις από τις 139 (16,5%) και τάση κλεισίματος στο 45%, ενώ σταθερή είναι η εικόνα στην οδό Ερμού όπου έχουν κλείσει 17 από τα 142 καταστήματα (12%).
Μοναδική εξαίρεση στον... γκρίζο χάρτη των λουκέτων στο κέντρο της πόλης είναι η οδός Μητροπόλεως, με σταθερό αριθμό κλειστών επιχειρήσεων περίπου στο 8,7%.Διαβάστε περισσότερα: 24ωρο: Οδός... λουκέτων! Κλείνουν το ένα μετά το άλλο... http://24wro.blogspot.com/2011/03/blog-post_1702.html#ixzz1HJDecVvn

Ανηλεείς βομβαρδισμοί και διπλωματικό θρίλερ

news247.gr
ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΛΟΓΩ ΤΟΥΡΚΙΑΣ. ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ

Διακόπηκε η συνεδρίαση του ΝΑΤΟ με τη διεθνή κοινότητα να παραμένει διχασμένη για το ζήτημα της Λιβύης. Κλειδί η στάση της Τουρκίας και της Γερμανίας. Σε πλήρη εξέλιξη η δεύτερη φάση της "Αυγής της Οδύσσειας". Κεκλεισμένων των θυρών συνεδριάζει το ΣΑ του ΟΗΕ. Με άγριες επιθέσεις απαντά ο Καντάφι. Εν ψυχρώ εκτελέσεις στη Μιζράτα. Η πόλη φαίνεται να ελέγχεται από τις δυνάμεις του. Νεκρός φέρεται ένας από τους γιους του Λίβυου ηγέτη. Νέες οικονομικές κυρώσεις από την ΕΕ.